Manjak enzima pankreasa: simptomi i lečenje

Najveći dio organa probavnog sustava sa endokrinim funkcijama luči sok gušterače, koji se sastoji od enzima. Kao rezultat određenih uzroka razvija se enzimska insuficijencija gušterače. Koji su faktori nastanka patologije u tijelu? Što je potrebno za obnovu normalne sinteze organskih tvari?

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Grupe enzima i njihovo djelovanje

Mali probavni organ nalazi se odmah ispod i iza stomaka. Gušterača se na određenom nivou nalazi bliže kralježnici - u regiji gornjih lumbalnih kralježaka. Njegov poprečni položaj podseća na horizontalno slovo „S“. Dnevno može izlučiti do 4 litre soka pankreasa. Proces započinje odmah nakon što osoba uzme hranu. Sekrecijska funkcija nastavlja se nekoliko sati.

Sok gušterače je 98% vode. Preostali mali dio pada na enzime (enzime). Ove organske tvari su u prirodi bjelančevine. Ubrzavaju stotine biohemijskih reakcija u tijelu. Oni sami ne bi trebali trošiti i uništavati. Ali postoje razlozi koji vode do suprotnog rezultata - nedostatak enzima ili njihova neaktivnost. Na primjer, medicinski naučnici dokazali su da enzimi normalno djeluju u visokim koncentracijama vodikovih iona i uočeno je stotine drugih stanja.

Karakterizira jedinstvena svojstva enzima i njihovu selektivnost. Svako od visoko aktivnih spojeva fokusira se na vlastitu grupu tvari:

  • lipaza razgrađuje masti,
  • tripsin (himotripsin) - proteini,
  • amilaza - ugljeni hidrati.

Enzimi djeluju na složene hemikalije s ogromnom molekularnom težinom kako bi ih mogli razgraditi u jednostavne komponente: proteine ​​- na aminokiseline, ugljikohidrate - na monosaharide.

Uzroci i simptomi disfunkcije

Digestivni sok teče kroz dvanaestopalačno crevo u creva. Sa manjkom enzima pankreasa, sastojci hrane se ne apsorbuju, ostaju neprevaziđeni. Bolest može biti genetska, prenosi se s roditelja na potomstvo. Također se stječe tokom života, u svom primarnom obliku - kao posljedica promjena povezanih s organima probave (povezane s dobi, atrofija, mehanička oštećenja - kamenje u kanalima pankreasa, tumori, ožiljci).

Enzimski poremećaji dobijaju sekundarni karakter s indirektnim efektom na organ (ateroskleroza, dijabetes melitus, gojaznost, sistematska pothranjenost). Dijagnostičke tehnike omogućavaju određivanje relativnog ili apsolutnog nedostatka enzima u tijelu.

Često se simptomi nedostatka enzima manifestiraju kao komplikacije akutnog, a zatim i hroničnog pankreatitisa.

Pacijent uspostavlja patološko kršenje u skladu sa sledećim simptomima:

  • progresivno mršavljenje
  • neprestano napuhavanje
  • anemično stanje
  • oslabiti proliv (labava stolica).

Gastroenterolog pomoću laboratorijskih metoda za proučavanje vanjske sekrecije gušterače (ispitivanje sonde, koprogram, određivanje razine enzima u izmetu), instrumentalnim metodama (ultrazvuk, MRI, CT, radiografija) utvrđuje stepen enzimske insuficijencije gušterače.

Ne molekule masnoće razgrađene enzimom nalaze se u izmetu. Fekalne mase:

  • povećana zapremina
  • nije formiran, tečan,
  • imaju gadan miris
  • siva masna nijansa.

Simptomatsko liječenje ima za cilj uklanjanje manifestacija enzimske neravnoteže. Ovo zahteva stopostotno povećanje količine sekretorne tečnosti. Stručnjaci napominju da su kod bolesnika sa šećernom bolešću rezultati poboljšanja liječenja često lažni. Dobri testovi za neispravnu funkciju organa.

Kongenitalni i stečeni uzroci nedostatka enzima

Bolest kod koje gušterača ne može proizvesti probavni sok od prvih dana djetetovog života naziva se hipoplazija. Pojavljuje se odmah. Nastaje zbog nerazvijenosti tijela. Bebu muči glavni i očigledan simptom - bogata stalna dijareja. Proliv nastaje zbog nedostatka enzima u crevima.

Često nesposobni gušterača ne proizvodi hormone, odnosno ne ispunjava drugi dio svojih obaveza prema tijelu. Na pozadini izostanka ili nedovoljne količine inzulina razvija se dijabetes.

Pacijenti lišeni vitamina topljivih u mastima i drugih hranjivih sastojaka skloni su oslabljenom imunitetu. Zaštitne funkcije tijela ne mogu se nositi s infekcijama (prehlada, SARS, kožne bolesti). Terapija nerazvijenog gušterače provodi se enzimskim pripravcima. Uvode se i druge potrebne tvari (inzulin, vitamini).

Druga bolest kod koje probavni sok ne ide onako kako je predviđeno jest činjenica da ne može izaći iz malih vrećica u kojima se proizvodi. Patologija cistične fibroze gušterače može biti prirođena ili stečena. Tokom života se to događa jer sok postaje vrlo gust. Ne može proći kroz uske žučne kanale i lijepi ih ​​zajedno.

Sintetizirani enzimi

Unos enzima je suštinski drugačiji. Tokom akutnog pankreatitisa pacijentu se propisuje teško post nekoliko dana, ponekad i do 2 tjedna. U ovom trenutku pacijent se ubrizgava hranjivim otopinama intravenski. Potrebno je za ublažavanje upale i otekline iz pankreasa. Primjenite lijekove koji suzbijaju sekretornu funkciju tijela (Mexidol, Pantripin, Sandostatin).

Kod hroničnog pankreatitisa koriste se enzimski pripravci koji mogu nadoknaditi nedostatak biohemijskih katalizatora (akceleratora):

Lijekovi se koriste u pozadini potpunog isključivanja alkohola i strogog pridržavanja dijeta sa umjereno visokim sadržajem proteina u hrani. Rezerve proteina su potrebne kao građevni materijal za uništena tkiva gušterače, uključujući.

Ispravnu dozu lijekova liječnik odabire pojedinačno, na temelju rezultata pregleda, pacijentovih simptoma. Važan detalj je da su enzimi u kapsulama ili tabletama obloženi. U potpunosti štiti lijekove od uništenja u stomaku. Premaz se ne može oštetiti, žvakati kapsulu ili tabletu. Alat dostiže okoliš u crijevima, održavajući svoju aktivnost.

Značajke uzimanja lijekova su i to što se koriste tokom obroka ili u nekim slučajevima i odmah nakon njega. Ispiraju se velikom količinom tekućine, ali ne alkalnom (obična voda ili razrijeđeni voćni sokovi). Kontraindikacije mogu uključivati ​​pojedinačnu netoleranciju na lijek, alergijsku reakciju na njegovu komponentu. Pacijenti s gastritisom primjećuju želučane tegobe tokom liječenja.

Prevencija bolesti je prestanak pušenja, svi njeni oblici (pasivni, aktivni, tokom trudnoće), jak alkohol. Patologija se razvija uslijed smrti značajnog dijela stanica koje proizvode pankreasni sok. Pravovremena dijagnoza pomaže u ranim fazama razvoja stečene neravnoteže za potpunu ili djelomičnu obnovu enzimske funkcije gušterače, osoba s urođenim bolestima kako bi se kvalitativno poboljšalo zdravstveno stanje u tijelu.

Vrste enzimske insuficijencije

Manjak enzima gušterače može se javiti iz više razloga.

Ovisno o razlozima koji su doveli do razvoja patologije, postoji nekoliko vrsta neuspjeha.

Svaka vrsta patologije ima svoje simptome i uzroke. Utvrđivanje uzroka kršenja osnova je za odabir načina liječenja.

Ljekari razlikuju četiri vrste nedostatka enzima:

  • egzokrina
  • endokrini
  • enzim
  • egzokrina.

Najčešći faktori koji utiču na razvoj patološkog stanja su sljedeći:

  1. Kršenje integriteta žljezdanog tkiva.
  2. Pojava u tijelu nedostatka esencijalnih vitamina.
  3. Smanjeni sadržaj proteina u krvnom serumu.
  4. Smanjen hemoglobin u krvi.
  5. Konzumiranje namirnica koje ne dozvoljavaju u potpunosti ispunjavanje potreba za hranjivim tvarima i prekomjerno konzumiranje začinjene i masne hrane.
  6. Prisutnost nasljedne predispozicije za razvoj u tijelu poremećaja povezanih s radom tijela.

Ovisno o situaciji, razni uzroci postaju vodeći čimbenici u pojavi patološkog poremećaja.

Uobičajeni simptomi za sve vrste insuficijencije jesu poremećaji u radu gastrointestinalnog trakta.

Simptomi, uzroci i liječenje egzokrinog zatajenja

Egzokrinski nedostatak je nedovoljna proizvodnja sokova uključenih u proces probave.

Najčešće, uzroci takvog kršenja jesu problemi u funkcionisanju probavnog trakta. Probleme u probavnom traktu stvaraju bolesti želuca, crijeva, žučnog mjehura.

Pored toga, zloupotreba različitih dijeta dovodi do takvih problema, što dovodi do neravnoteže u zasićenosti tijela hranjivim tvarima i žudnje za upotrebom alkoholnih pića.

Manjak egzokrinog enzima gušterače karakterišu sledeći simptomi:

  • nadimanje
  • uzrujana stolica
  • pojava osećaja težine u stomaku,
  • osjećaj mučnine
  • povreda varenja hrane.

Nemoguće je postaviti tačnu dijagnozu samo na utvrđene simptome. Da bi se razjasnila vrsta insuficijencije i odredio način njenog liječenja, potreban je čitav kompleks laboratorijskih studija.

Da biste precizno odredili vrstu patologije, potrebno je učiniti sljedeće testove:

  1. opšti test krvi
  2. Krvni test za sadržaj šećera.

Provođenje krvne probe na sadržaj šećera je obavezno, jer je pojava ove vrste kršenja najčešće povezana s razvojem dijabetesa u tijelu pacijenta.

Liječenje egzokrinog nedostatka provodi se promatranjem posebne prehrane, isključivanje alkohola iz prehrane, obogaćivanje dijetalne hrane hranom koja je bogata vitaminima A, C, E.

Pored toga, potrebno je liječenje uzimanjem posebnih lijekova koji stimulišu proizvodnju enzima.

Simptomi, uzroci i liječenje egzokrine insuficijencije

Spoljni nedostatak sekretora karakterizira nedostatak enzima za normalno funkcioniranje probavnog sustava i normalan raspad komponenata prehrambene kvržice.

Ova situacija nastaje kao rezultat razvoja patologija kod kojih se smanjuje broj ćelija žljezdanog tkiva organa odgovornog za sintezu sekreta.

Glavni simptom takvog kršenja je kašast izmet s velikom uključenošću masti i karakterističnim masnim sjajem.

Pored toga, takav poremećaj u gušterači odrasle osobe prati pojava sljedećih simptoma:

  • nadutost
  • kolike
  • kratkoća daha
  • konvulzivni napadi
  • postoji osećaj težine u trbuhu,
  • sistem koagulacije je poremećen
  • pojavljuje se suva koža
  • dolazi do odbacivanja masnih i začinjenih jela,
  • tahikardija se razvija,
  • javljaju se bolovi u kostima.

Razlozi ovog kršenja mogu biti smanjenje broja stanica egzokrinskog tkiva i smanjena aktivnost enzima koje željezo stvara tijekom probave.

Terapeutske mjere kada se pojavi takva patologija jesu prilagodba prehrane. Preporučuje se upotreba frakcijske metode za ishranu, hranu treba uzimati često, ali u malim porcijama. Uvodi se ograničenje za konzumaciju masnih i začinjenih jela, konzumiranje mesa i ribe je ograničeno.Mesni proizvodi koji se koriste u hrani trebaju biti s minimalnim udjelom masti, a mliječni proizvodi koji se koriste za prehranu trebaju imati sastav s niskom masnoćom.

Ograničenje unosa hrane uveče i noću, u tom periodu se probavni sistem mora u potpunosti opustiti. Alkohol s ovom vrstom patologije treba u potpunosti isključiti iz prehrane.

Preporučuje se konzumiranje više biljne hrane, voća i povrća. Kod ove vrste poremećaja posebna pažnja treba obratiti količinu konzumiranih ugljikohidrata. Da biste smanjili intenzitet stvaranja gasova, preporučuje se upotreba lijekova kao što su Mezim i Creon.

Uspješno liječenje dovodi do normalizacije procesa fermentacije hrane, o čemu svjedoči formiranje normalnog izmeta i dobrog rada koprograma.

Simptomi, uzroci i liječenje nedostatka enzima pankreasa

Enzimi koje sintetišu ćelije organa odgovorni su za probavu hrane koja ulazi u organizam. U slučaju da se njihov broj smanji, nastaje nedostatak enzima pankreasa. Postoji nekoliko razloga za pojavu takve patologije.

Glavni uzroci patološkog stanja su sljedeći:

  1. Štetan uticaj na stanje žlezde lekovi koji se koriste u lečenju određenih bolesti u organizmu.
  2. Razvoj zaraznog procesa u tijelu.
  3. Patologija u strukturi i strukturi kanala.
  4. Kongenitalne malformacije organa.
  5. Razvoj disbioze u pacijentovom telu.

Pri dijagnosticiranju ove vrste bolesti otkrivaju se sljedeći klasični znakovi:

  • osoba ima slabost i letargiju,
  • stvaranje fekalnih tečnih masa neugodnog mirisa,
  • dolazi do smanjenja apetita,
  • dolazi do pretjeranog stvaranja plina
  • pacijent gubi veliku tjelesnu težinu,
  • oseća se stalna mučnina,
  • osoba ima pojavu bola u trbuhu.

Sledeće metode ispitivanja koriste se za dijagnosticiranje ove vrste poremećaja u pankreasu:

  1. Krvni test.
  2. Analiza fekalnog tkiva.
  3. Analiza mokraće
  4. Kompjuterska tomografija organa.
  5. Ultrazvučni pregled trbušnih organa.

Prilikom provođenja terapije patologije koriste se posebni lijekovi koji mogu normalizirati proces probave. Uz takvu bolest, preporučuje se pridržavanje visokokalorične prehrane.

Simptomi, uzroci i liječenje endokrine insuficijencije gušterače

Endokrina insuficijencija najčešće je uzrokovana različitim ozljedama koje pogađaju gušteraču, kao i pojavom fragmentarnih lezija organskih tkiva.

U slučaju oštećenja na tkivima koja su odgovorna za proizvodnju lipokaina, inzulina i glukagona, pojavljuje se velika vjerovatnoća za razvoj šećerne bolesti tipa 1 u tijelu.

Postoji nekoliko indicija ove vrste poremećaja.

Glavne karakteristike su:

  • Pojava povraćanja
  • pojava fetidnog gasa i proliv,
  • dehidracija
  • razvoj dijareje,
  • pojačani pokreti creva
  • pojava oteklina.

Prilikom provođenja ispitivanja krvi otkrivaju se svijetla odstupanja od norme. Pored upotrebe biohemijskog i općeg testa krvi, radi se analiza hormona pankreasa i sadržaja šećera u plazmi.

Obavezne metode ispitivanja za otkrivanje ove patologije su ultrazvuk, računarska tomografija, pregled koprograma i analiza mokraće.

Tretman ovog poremećaja je usko nadziranje nivoa šećera u organizmu pomoću posebne prehrane. Ako je potrebno, ako dijetalna prehrana nije dovoljna za održavanje šećera u krvi u hodnicima, norme pribjegavaju korištenju posebnih hipoglikemijskih lijekova i terapiji inzulinom.

Insuficijencija gušterače opisana je u videu u ovom članku.

Pogledajte video: OVO su SIMPTOMI RAKA PANKREASA - Prepoznajete li ih (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar