Iz onoga što kokarboksilaza: upute za upotrebu

Koenzim koji nastaje u tijelu iz tiamina. Ima metabolički efekat, aktivira metabolizam tkiva. U tijelu se fosforilira da formira mono-, di- i trifosforne estere, kokarboksilaza je dio enzima koji kataliziraju karboksilaciju i dekarboksilaciju keto kiselina, piruične kiseline, potiče stvaranje acetil koenzima A, što određuje njegovo sudjelovanje u metabolizmu ugljikohidrata. Učešće u ciklusu pentoze posredno potiče sintezu nukleinskih kiselina, proteina i lipida.

Poboljšava unos glukoze, trofično nervno tkivo, pomaže normalizaciji funkcija kardiovaskularnog sistema.

Manjak kokarboksilaze uzrokuje povećanje nivoa piruvične i mliječne kiseline u krvi, što dovodi do acidoze i acidotske kome.

Obrazac za puštanje

Otapalo: voda d / i - 2 ml.

50 mg - ampule (5) zajedno s otapalom (amp. - 5 kom.) - pakovanjem kartona.

Odraslim se daje iv ili iv. Doza je 50-200 mg / dan. Kod dijabetes melitusa (acidoza, koma) dnevna doza može biti 0,1-1 g. Učestalost i trajanje upotrebe ovise o indikacijama.

Djeci - u / m, u / u (kap ili struja), novorođenčadi - sublingvalno. Djeca do 3 mjeseca - 25 mg / dan, od 4 mjeseca do 7 godina - 25-50 mg / dan, od 8 do 18 godina - 50-100 mg / dan. Trajanje tretmana je od 3-7 do 15 dana.

Nuspojave

Možda: alergijske reakcije (urtikarija, svrbež).

Uz / m uvođenje: moguća je hiperemija, svrbež, oticanje na mjestu ubrizgavanja.

U kombiniranoj terapiji: metabolička acidoza, acidoza u hiperglikemijskoj komi, acidoza respiratornog i plućnog zatajenja srca, kronična srčana insuficijencija, koronarna srčana bolest, nestabilna angina, infarkt miokarda, postinfarktna kardioskleroza, zatajenje jetre i / ili zatajenja bubrega, akutni i hronični alkoholizam , intoksikacija srčanim glikozidima i barbituratima, zarazne bolesti (difterija, škrlatna groznica, tifusna groznica, paratifoidna groznica), neuralgija, multipla skleroza, periferni neuritis.

Ovo su apsolutno beskorisni lekovi.

U različitim špricevima i svaka na svom mjestu

obojici se ubrizgavaju samo intramuskularno - u guzicu, samu otopinu nije potrebno razrjeđivati

a neko treba da im izvadi mozak! KKB je razblažen rastvorom! to je prah. lijekovi različitih dana, ubadaju u mišić! na primjer: prvi dan je kkb, drugi je atf

Da li je potrebno Thiotriazolinum i Cocarboxylase probušiti difuznim promjenama miokarda?

Dobar dan, draga Victoria Yuryevna! Dugo me mučila nelagoda u srčanom području (stiskanje, peckanje, peckanje, palpitacije koje su se ubrzale do 100, udovi su počeli da muckaju tokom spavanja ili u savijenom položaju, a kasnije i nogama), nakon što je terapeut EKG-om rekao da postoji neki vid refluksa u srcu, samo trebate piti sedative. Prije 6 mjeseci bio sam u sanatorijumu i nakon EKG-a dobio sam zaključak "difuzne promjene miokarda" i savjetovan mi je da 10 dana unosim jednu ampulu ATP-a i karboksilaze jednom dnevno, kako bi poboljšali metabolizam, a zatim je istim tokom ubrizgavam Thiotriazolin za jačanje srčanog mišića, uspostavljanje opskrbe kisikom u srcu, obnavljanje rada srca i sprečavanje moždanog udara. No, nakon 1 ampule, moja upala trigeminalnog živca pogoršala se, ali rečeno mi je da je najvjerovatnije propuh i ovaj lijek nije u stanju izazvati takve reakcije. I tako sam se ipak probio već 5 dana (5 ampula), a sada nakon što sam pročitao više informacija sumnjam da li mi treba ovaj lijek? Unaprijed hvala na odgovoru!

Zdravo. Znakovi difuznih promjena miokarda prema EKG-u nisu dijagnoza, mogu se pojaviti kod različitih bolesti i zahtijevati precizniju dijagnozu. Što se tiče imenovanja - s njima nema ništa loše. Takva metabolička terapija je korisna i za postojeću patologiju i za prevenciju. Liječenje nije moglo izazvati trigeminalnu upalu. Još jedna stvar je da, uz prisustvo srčanih bolesti, ovaj kurs nije dovoljan, pa nastavite sa ispitivanjem.

Metabolička acidoza

Tokom života u ljudskom telu se formira veliki broj svih vrsta kiselina. On se riješi njihovog viška putem urina, znojenja i disajnih puteva. To se događa ako nije poremećen metabolizam, jer će se u protivnom nakupljati u krvi i nepovoljno utjecati na vezna i živčana tkiva čovjeka. Taj se proces naziva metabolička acidoza i često se javlja kada tijelo pati od nedostatka vitamina B1. Ova patologija povlači za sobom opasne posljedice: pojačanu koagulaciju krvi, infarkt miokarda, perifernu trombozu, hiperglikemijsku komu i smrt. Iz tog razloga, specijalisti koji su otkrili pacijenta s problemima acidobazne ravnoteže propisuju farmakološko sredstvo "kokarboksilaza". Upute za upotrebu predstavljene su u nastavku.

Farmakološke sposobnosti

Kokarboksilaza je neproteinski organski enzim koji direktno sudjeluje u neuro-refleksnim procesima u tijelu, smanjuje količinu mliječne, piruične i alfa-ketoglutarne kiseline.

Njegova pozitivna djelovanja usmjerena su na metabolizam ugljikohidrata i opskrbu tkiva energijom. Manjak kokarboksilaze dovodi do poremećaja unosa glukoze, rada srčanog mišića i metabolizma živčanog tkiva. To može dovesti do činjenice da će osoba biti podložna bolestima kao što su acidoza, dijabetes melitus, neurocirkularna distonija, patologije srca itd. Zauzvrat, lijek "kokarboksilaza" normalizira acidobazni i energetski metabolizam. To sa svoje strane doprinosi antitoksičnom i anti-ishemijskom efektu.

"Kokarboksilaza": upute za upotrebu i indikacije

Lijek je propisan pacijentu koji treba da stabilizuje metabolizam tokom respiratornog, jetrenog, kardiovaskularnog i bubrežnog zatajenja. Koronarna bolest srca, stanja pre i posle infarkta, koja se mogu javiti usled visokog nivoa kiselosti u krvi, koenzimski preparat „kokarboksilaza“, čiji analozi takođe mogu da se nose sa sličnim problemima, pomaže u normalizaciji stanja čoveka. Često se propisuje osobama koje pate od hroničnog alkoholizma i trovanja bilo kojeg oblika, uključujući lijekove.

Lijek "kokarboksilaza", čije su upute za upotrebu niže, propisan je za zarazne bolesti:

Periferni neuritis i multipla skleroza nisu izuzetak. I u pedijatrijskoj praksi lek je pronašao svoje mesto. Koristi se tokom trudnoće ako postoji teška toksikoza ili fetalna hipoksija.

"Kokarboksilaza" je ampula sa praškom koji će se koristiti za injekciju pacijentu. Djeci se lijek daje intramuskularno, potkožno ili u nekim slučajevima sublingvalno ispod jezika. Lijek "kokarboksilaza" koristi se intravenski samo za odrasle osobe jednom dnevno.

Djeca bilo koje mlađe od osam godina ubrizgavaju 25 mg lijeka „Kokarboksilaza“. Uputa za upotrebu za odrasle i djecu nakon osam godina nešto je različita - mg. Vreme liječenja lijekom određuje liječnik pojedinačno za svakog pacijenta. Sve zavisi od stepena i zanemarivanja bolesti.

"Kokarboksilaza": indikacije tokom trudnoće

Fetus u tijelu potpuno zdrave žene prima sve potrebne vitamine i minerale za normalan razvoj. Ali ako trudnica ima ozbiljnih komplikacija, poput teške toksikoze u posljednjim mjesecima trudnoće, eklampsije, oštećenog transporta tiamina, konvulzija, tada se trudnici dovodi kokarboksilaza prije nego što se utvrdi pravi uzrok ove ili one bolesti. Također, lijek je odobren za upotrebu trudnicama koje pate od dijabetesa.

Nuspojave i kontraindikacije

Praktično nema nuspojava od upotrebe lijeka, s izuzetkom netolerancije na samu aktivnu tvar (kokarboksilazu). Uputa za upotrebu fokusirana je na činjenicu da nakon uvođenja ovog lijeka nisu primijećene ozbiljnije nuspojave.

Kokarboksilaza je vrlo djelotvoran lijek, ali prije upotrebe u liječenju, obavezno se potrebno posavjetovati sa svojim liječnikom.

Kokarboksilaza-Forte - šta je to i kako se razlikuje?

Mnogi ljudi koji su se razboljeli od određene bolesti prilikom posjete ljekarnama traže da im daju nešto efikasno, ali bez potrebe za injekcijama. Nema tu ništa čudno, jer je ubrizgavanje uvijek dodatni i nepoželjni trošak. Osim toga, ovo je vrlo nezgodno, jer ne mogu svi dati injekciju kod kuće ili pitati rodbinu o tome. Na kraju krajeva, ako se učini pogrešno, tada su neugodnosti i neugodnosti u području ubrizgavanja zagarantovani. Stoga je nastao lijek "Cocarboxylase-Forte" u tabletama.

Kokarboksilaza nije jedina komponenta koja je dio lijeka. Takođe sadrži aminokiseline glicerola i jone magnezijuma. Oni značajno poboljšavaju aktivnost kokarboksilaze. Magnezijum pomaže da se poboljša apsorpcija i metabolizam, a glicerin pruža blagi učinak, poboljšavajući i normalizirajući san.

Lijek "Cocarboxylase", čija su recenzija vrlo pozitivna, nema posebnih razlika s "Cocarboxylase-Forte" u smislu farmakoloških djelovanja. Bezbedno se koristi i za kršenje acidobazne ravnoteže i za prevenciju komplikacija dijabetesa.

Kokarboksilaza Forte: Klinička ispitivanja

Stručnjaci kažu da je kokarboksilaza-forte vrlo učinkovit za primjenu u kompleksnoj terapiji kod pacijenata sa šećernom bolešću, koronarnom srčanom bolešću, distonijom, metaboličkim poremećajima, kao i za prevenciju komplikacija u kardiovaskularnom sistemu.

Kokarboksilaza forte: Prednosti

Ovaj lijek se trenutno češće kupuje od kokarboksilaze za injekcije, zbog prednosti upotrebe bez nelagode i nepostojanja dodatnih troškova u obliku šprica, vode za injekcije itd.

To je posebno važno za djecu koja pate od gore navedenih bolesti. Uostalom, činjenica da su podvrgnuti takvoj bolesti i tako im pravi mnogo problema, te je vrlo važno osigurati im barem ugodan tretman bez upotrebe igala.

Način upotrebe lijeka i njegove kontraindikacije

"Kokarboksilaza-Forte" nije propisana onim osobama koje imaju povećanu osjetljivost na komponente. Takođe, ne preporučuje se trudnicama. Lijek nije propisan djeci koja nisu navršila dvanaest godina.

Pacijenti sa dijabetesom koji uzimaju kokarboksilazu forte trebali bi svakodnevno nadzirati nivo šećera u krvi.

Doziranje uvijek određuje lekar. Odrasli i djeca starija od dvanaest godina uzimaju jednu tabletu ispod jezika dok se potpuno ne otopi, 3-4 puta dnevno. Također je predviđena oralna primjena 15 minuta prije obroka 3-4 puta dnevno, trebate piti tabletu s malom količinom vode. Kurs lečenja obično traje najviše mesec dana.

"Kokarboksilaza": indikacije za upotrebu

Upotreba kokarboksilaze smanjuje koncentraciju piruične i mliječne kiseline, pomaže poboljšanju prerade glukoze, ima pozitivan učinak na trofično nervno tkivo i normalizira funkcionalnost kardiovaskularnog sistema. Ako organizmu nedostaje ova supstanca, povećava se količina piruične kiseline u krvi što može dovesti do razvoja acidoze.

Indikacije za upotrebu i cijenu

Prosječna cijena kokarboksilaze u ampulama i flono rubaljima. Kokarboksilazu možete kupiti u ljekarnama.

Upotreba kokarboksilaze i indikacije:

  • Dijabetička, metabolička, respiratorna acidoza (kvarovi acidobaznog stanja, manifestuju se kao nizak pokazatelj pH u krvi i u koncentraciji bikarbonata ispod normalne.
  • Hipoglikemija, hiperglikemija (visok i nizak šećer).
  • Patološki procesi koji se odvijaju u tijelu, praćeni poremećajem metabolizma ugljikohidrata. Bolesti ove grupe mogu biti nasljedne i stečene. Najčešće se nalaze galaktosemija, generalizovana glikogenoza i dijabetes melitus.
  • Jetrna, respiratorna, bubrežna, srčana insuficijencija. Stvarno za akutne i hronične oblike bolesti.
  • Postinfarktna kardioskleroza - kao komponenta složenog liječenja kardiovaskularnih bolesti, ovdje detaljnije.
  • Jetrna koma.
  • Dijabetička koma. (Vrlo često se javlja kod dijabetesa kao rezultat kršenja norme šećera u krvi)
  • Hronični alkoholizam i akutno trovanje alkoholom.
  • Otrovna skupina lijekova za barbiturate, digitalis.
  • Paratifid, škrlatna groznica, difterija, tifusna groznica - kao komponenta složene terapije.
  • Multipla skleroza, periferna neuropatija.
  • Encefalopatija, hipoksična perinatalna, pneumonija, sepsa, respiratorno zatajenje u novorođenčadi.
  • Stanja praćena acidozom i hipoksijom.

Uputa za upotrebu i doza

Upute za upotrebu injekcija kokarboksilaze i praška za pripremu rastvora:

  • Kokarboksilaza se daje supkutano, intramuskularno ili intravenski. Udio lijeka propisuje se pojedinačno, na temelju anamneze, stanja pacijenta i težine bolesti.
  • Za odrasle, lek se daje jednom - 50/100 mg. Ako je potrebno, kao i u slučaju razvoja dijabetičke kome, jednom u dva do tri sata. Ubuduće se podržava propisana terapija - 50 mg dnevno.
  • Sa stabilnim zatajenjem cirkulacije - strogo 50 mg dva do tri puta dnevno, prije uzimanja preparata digitalisa. Tijek postupaka je 24 sata.
  • Kod dijabetes melitusa, mg dnevno u trajanju od 5-10 dana, bez zaustavljanja standardne antidijabetičke terapije.
  • Kod akutnog oblika zatajenja bubrega ili jetre, opekotina, intoksikacija mg tri puta dnevno.
  • Uz multiplu sklerozu i periferni neuritis, 50/100 mg dnevno supra.

Kokarboksilaza hidroklorid intramuskularno je dobra podrška za srce

Danas mi je palo na pamet da pišem recenzije lijekova. Već je noć u dvorištu, ali ne mogu sve zaustaviti))).

Ovog puta reći ću vam o leku koji mi je pomogao da obnovim srce i podržim snagu tela nakon porođaja. Kad su mi stopala non-stop, postporođajna depresija, a onda su dvije bebe odjednom, to mi je jako teško. Stoga, kada je počela aritmija i tijelo je počelo drhtati od nedostatka sna (posebno noćno ispumpavanje mlijeka), zamolio sam majku da intramuskularno ubrizga injekcije kokarboksilaza hidroklorida.

Srećom, moja majka ima doktora i za injekcije, ne trebate ići u bolnicu.

Moj tečaj lečenja bio je jednostavan: jednog dana mi su ubrizgani ATP (takođe za podršku srca).

Drugog dana ubrizgan je kokarboksilaza hidroklorid.

Izmjenjujući ove lijekove, moje srce je dobilo svojevrsne „vitamine“ koji su mi davali snagu da budem briga o djeci čitav sat.

Pakovanje sadrži 10 boca kokarboksilaze + 10 boca otapala za intramuskularnu primjenu.

Nažalost, ne mogu pokazati fotografiju ATF-a jer su te injekcije završene. A moja majka je kupila još jedno pakovanje kokarboksilaze. Dio upute za upotrebu, pokazat ću na fotografiji.Ali jasno piše da s oštećenjima srca i lošim metabolizmom ugljikohidrata možete ubrizgati ovaj lijek. Tada sam već imao tahikardiju, jer normalno nisam spavao skoro pola godine. Da, i moj muž nije pomogao. Način upotrebe ovog lijeka iznio sam uzastopno. Koga je briga, možete pročitati kako posaditi injekcije prije upotrebe.

Moj tečaj lečenja, radi vraćanja srčanog ritma i poboljšanja njegovih performansi, bio je 20 dana.

10 dana ATP priprema + 10 dana preparata kokarboksilaze.

Injekcije su jako bolesne, posebno kokarboksilaza. Ima osećaj kao da je pčela ugrizala. Na kraju liječenja već sam plakala od injekcija.

Ali tada je moje srce počelo raditi. Kako novo! Aritmija, tahikardija je otišla, osetio sam nalet snage i energije. Ne žalim što sam sve to prošla. Čak i krugova ispod očiju nema))).

Cijena lijeka za 10 ampula iznosi 70 grivna, odnosno 300 rubalja.

Cijeli tijek liječenja, koštao me 150 grivna (zajedno s ATP-om).

Injekcija kokarboksilaze

Mnoge farmaceutske kompanije lansiraju kokarboksilazu, jednostavni vitamin grupe B. Svaka ampula sadrži 0,05 grama glavne komponente. Takođe u pakovanju postoji dodatna ampula sa rastvorom za razblaživanje praha. Lijek je dostupan u prahu za injekcije, koji će se otopiti prije direktne primjene. Pakovanje sadrži 5 ili 10 ampula.

Farmakološka svojstva

Ovaj alat ima sljedeće učinke na tijelo:

  • koenzim
  • zajedno sa natrijumom i proteinima, ubrzava karboksilaciju i dekarboksilaciju,
  • ubrzava stvaranje acetil koenzima A koji doprinosi normalizaciji metabolizma ugljikohidrata.

Farmakodinamika

Uz parenteralnu primjenu, komponenta lijeka se brzo i potpuno apsorbira uglavnom u tankom crijevu i dvanaesniku. Samo 11 sati nakon upotrebe kokarboksilaza se eliminira iz tijela. Tokom proučavanja lijeka, moglo se saznati da se nalazi u svim tkivima, a posebno puno toga u jetri, srcu i mozgu.

Kokarboksilaza pomaže da se glukoza apsorbuje i pravilno funkcionira za organe CCC. Takođe, glavna komponenta pomaže poboljšanju ishrane tkiva. Njegov nedostatak izaziva nakupljanje kiselina, dok se razvija acidoza, a posljedica je acidotična koma. Najčešće se kokarboksilaza preporučuje u prisustvu patologija tijekom kojih postoji endogena insuficijencija.

Farmakokinetika

Kada uđe u krvotok, glavnu komponentu lijeka skupljaju crvena krvna zrnca i šire se po tijelu u obliku tiamin-difosfata. Metabolički procesi događaju se u jetri, a lijek se izlučuje pomoću bubrega mokraćom.

Ljekari propisuju kokarboksilazu u prisustvu sljedećih bolesti:

  • acidoza dijabetičkih, metaboličkih i respiratornih oblika,
  • zatajenje srca
  • oslabljena funkcija bubrega,
  • problemi sa disanjem
  • kardioskleroza nastala nakon srčanog udara,
  • metabolički poremećaji ugljikohidrata,
  • srčani udar
  • nestabilna angina,
  • koronarna bolest srca koja se javlja u hroničnom obliku,
  • koma dijabetičar i jetra,
  • akutno trovanje alkoholom i njegove posljedice,
  • prisutnost anamneze hroničnog alkoholizma,
  • multipla skleroza
  • razne zarazne bolesti
  • sepsa praćena hipoksijom i acidozom.

Kontraindikacije

  • Visoka osetljivost na lek.
  • Hipovitaminoza vitamin B1.
  • Manjak vitamina B1.

Tokom trudnoće i dece

Djeci se lijek daje intramuskularno ili subkutano, osim novorođenčadi. Lijek im se daje sublingvalno.

Kokarboksilaza hidroklorid intramuskularno je dobra podrška za srce

Danas mi je palo na pamet da pišem recenzije lijekova. Već je noć u dvorištu, ali ne mogu sve zaustaviti))).

Ovog puta reći ću vam o leku koji mi je pomogao da obnovim srce i podržim snagu tela nakon porođaja. Kad su mi stopala non-stop, postporođajna depresija, a onda su dvije bebe odjednom, to mi je jako teško. Stoga, kada je počela aritmija i tijelo je počelo drhtati od nedostatka sna (posebno noćno ispumpavanje mlijeka), zamolio sam majku da intramuskularno ubrizga injekcije kokarboksilaza hidroklorida.

Srećom, moja majka ima doktora i za injekcije, ne trebate ići u bolnicu.

Moj tečaj lečenja bio je jednostavan: jednog dana mi su ubrizgani ATP (takođe za podršku srca).

Drugog dana ubrizgan je kokarboksilaza hidroklorid.

Izmjenjujući ove lijekove, moje srce je dobilo svojevrsne „vitamine“ koji su mi davali snagu da budem briga o djeci čitav sat.

Pakovanje sadrži 10 boca kokarboksilaze + 10 boca otapala za intramuskularnu primjenu.

Nažalost, ne mogu pokazati fotografiju ATF-a jer su te injekcije završene. A moja majka je kupila još jedno pakovanje kokarboksilaze. Dio upute za upotrebu, pokazat ću na fotografiji. Ali jasno piše da s oštećenjima srca i lošim metabolizmom ugljikohidrata možete ubrizgati ovaj lijek. Tada sam već imao tahikardiju, jer normalno nisam spavao skoro pola godine. Da, i moj muž nije pomogao. Način upotrebe ovog lijeka iznio sam uzastopno. Koga je briga, možete pročitati kako posaditi injekcije prije upotrebe.

Moj tečaj lečenja, radi vraćanja srčanog ritma i poboljšanja njegovih performansi, bio je 20 dana.

10 dana ATP priprema + 10 dana preparata kokarboksilaze.

Injekcije su jako bolesne, posebno kokarboksilaza. Ima osećaj kao da je pčela ugrizala. Na kraju liječenja već sam plakala od injekcija.

Ali tada je moje srce počelo raditi. Kako novo! Aritmija, tahikardija je otišla, osetio sam nalet snage i energije. Ne žalim što sam sve to prošla. Čak i krugova ispod očiju nema))).

Cijena lijeka za 10 ampula iznosi 70 grivna, odnosno 300 rubalja.

Cijeli tijek liječenja, koštao me 150 grivna (zajedno s ATP-om).

Injekcija kokarboksilaze

Mnoge farmaceutske kompanije lansiraju kokarboksilazu, jednostavni vitamin grupe B. Svaka ampula sadrži 0,05 grama glavne komponente. Takođe u pakovanju postoji dodatna ampula sa rastvorom za razblaživanje praha. Lijek je dostupan u prahu za injekcije, koji će se otopiti prije direktne primjene. Pakovanje sadrži 5 ili 10 ampula.

Farmakološka svojstva

Ovaj alat ima sljedeće učinke na tijelo:

  • koenzim
  • zajedno sa natrijumom i proteinima, ubrzava karboksilaciju i dekarboksilaciju,
  • ubrzava stvaranje acetil koenzima A koji doprinosi normalizaciji metabolizma ugljikohidrata.

Farmakodinamika

Uz parenteralnu primjenu, komponenta lijeka se brzo i potpuno apsorbira uglavnom u tankom crijevu i dvanaesniku. Samo 11 sati nakon upotrebe kokarboksilaza se eliminira iz tijela. Tokom proučavanja lijeka, moglo se saznati da se nalazi u svim tkivima, a posebno puno toga u jetri, srcu i mozgu.

Kokarboksilaza pomaže da se glukoza apsorbuje i pravilno funkcionira za organe CCC. Takođe, glavna komponenta pomaže poboljšanju ishrane tkiva. Njegov nedostatak izaziva nakupljanje kiselina, dok se razvija acidoza, a posljedica je acidotična koma. Najčešće se kokarboksilaza preporučuje u prisustvu patologija tijekom kojih postoji endogena insuficijencija.

Farmakokinetika

Kada uđe u krvotok, glavnu komponentu lijeka skupljaju crvena krvna zrnca i šire se po tijelu u obliku tiamin-difosfata. Metabolički procesi događaju se u jetri, a lijek se izlučuje pomoću bubrega mokraćom.

Ljekari propisuju kokarboksilazu u prisustvu sljedećih bolesti:

  • acidoza dijabetičkih, metaboličkih i respiratornih oblika,
  • zatajenje srca
  • oslabljena funkcija bubrega,
  • problemi sa disanjem
  • kardioskleroza nastala nakon srčanog udara,
  • metabolički poremećaji ugljikohidrata,
  • srčani udar
  • nestabilna angina,
  • koronarna bolest srca koja se javlja u hroničnom obliku,
  • koma dijabetičar i jetra,
  • akutno trovanje alkoholom i njegove posljedice,
  • prisutnost anamneze hroničnog alkoholizma,
  • multipla skleroza
  • razne zarazne bolesti
  • sepsa praćena hipoksijom i acidozom.

Kontraindikacije

Jedina kontraindikacija upotrebe lijeka je prisutnost alergijske reakcije na njegove glavne ili pomoćne komponente.

Poremećaji cirkulacije

Doza kokarboksilaze kod ove bolesti: 1 ampula do 3 puta dnevno. Trajanje terapije može biti od 14 dana do 1 mjeseca.

Pacijenti s ovom patologijom moraju se primjenjivati ​​lijek u dozi od 100-1000 miligrama dnevno do 10 dana bez pauze. Zajedno s tim, potrebno je uzimati i druge lijekove za dijabetes.

Uz prisustvo akutne bubrežne i jetrene insuficijencije prvih dana, kokarboksilaza se ubrizgava u venu 1-3 ampule 3 puta dnevno. Takođe možete koristiti kapljicu droge. Da biste to učinili, otopite potrebni lijek u 400 ml 5% -tne otopine glukoze.

Kod ove bolesti lijek se daje intramuskularno po 1-2 ampule dnevno. Kurs liječenja je od 30 do 45 dana.

Deci koja nisu navršila 3 meseca života može se dati 25 mg kokarboksilaze supkutano ili intramuskularno. Pacijentima od 3 mjeseca do 7 godina propisuju se mg dnevno, a od 8 do 18 godina mogu se koristiti mg.

Trudna

Ako liječnik preuzme odgovornost i odluči prepisati kokarboksilazu trudnici, tada se razvodi od glukoze i vitamina C i daje intravenski. Trajanje terapije je od 10 dana do dva mjeseca. Glavne indikacije za upotrebu lijeka u ovom periodu su:

Predoziranje

Ako premašite dozu koju vam je propisao ljekar, mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

  • otkucaji srca
  • bolestan
  • gagging
  • boli me glava
  • osjeća se slabost i preopterećenost,
  • mišići grčeve
  • rad kardiovaskularnog sistema je poremećen,
  • znojenje se intenzivira,
  • javljaju se nedostatak daha i alergijske reakcije.

S razvojem jednog ili više simptoma, potrebno je otkazati primjenu lijeka i obratiti se medicinskoj ustanovi gdje liječnici mogu pružiti prvu pomoć i provesti simptomatsku terapiju predoziranja.

Farmakološki efekat

Koenzim koji nastaje u tijelu iz tiamina. Ima metabolički efekat, aktivira metabolizam tkiva.

U tijelu se fosforilira da formira mono-, di- i trifosforne estere, kokarboksilaza je dio enzima koji kataliziraju karboksilaciju i dekarboksilaciju keto kiselina, piruične kiseline, potiče stvaranje acetil koenzima A, što određuje njegovo sudjelovanje u metabolizmu ugljikohidrata. Učešće u ciklusu pentoze posredno potiče sintezu nukleinskih kiselina, proteina i lipida. Poboljšava unos glukoze, trofično nervno tkivo, pomaže normalizaciji funkcija kardiovaskularnog sistema.

Manjak kokarboksilaze uzrokuje povećanje nivoa piruvične i mliječne kiseline u krvi, što dovodi do acidoze i acidotske kome.

Indikacije za upotrebu

Šta pomaže? Kokarboksilaza se koristi istovremeno s drugim lijekovima u liječenju sljedećih bolesti:

  1. Hronična srčana insuficijencija, post-infarktna kardioskleroza, koronarna bolest srca, infarkt miokarda, nestabilna angina,
  2. Acidoza sa hiperglikemijskom komom, metabolička acidoza, acidoza sa plućnim srčanim i respiratornim zatajenjem,
  3. Zatajenje bubrega i / ili jetre, hronični i akutni alkoholizam, trovanje, intoksikacija barbituratima i srčanim glikozidima, zarazne bolesti (škrlatna groznica, difterija, paratifidna groznica, tifusna groznica), multipla skleroza, neuralgija, periferni neuritis.

Također, lijek je propisan djeci tokom neonatalnog perioda s hipoksijom, respiratornim zatajenjem, perinatalnom hipoksičnom encefalopatijom, sepsom, pneumonijom, acidozom.

Trudnoća i dojenje

Kokarboksilaza tijekom trudnoće dopušteno je propisati ako očekivana korist za ženu značajno prelazi potencijalni rizik za dijete. Ako morate koristiti lijek tokom dojenja, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom i odlučiti o prekidu dojenja.

Kokarboksilaza tijekom trudnoće, ako postoje patologije u razvoju ploda, strogo je zabranjena.

Doziranje i primjena

Injekciona otopina pripremljena od praška daje se intramuskularno ili subkutano. Doza lijeka utvrđuje se pojedinačno, ovisno o težini pacijentovog stanja i prirodi bolesti.

Odraslim se daje dnevno 0,05-0,1 g, ako je potrebno (dijabetička koma), injekcija se ponavlja nakon 1-2 sata, a zatim se propisuje doza održavanja od 0,05 mg dnevno. U slučaju zatajenja krvotoka daje se 0,05 g 2 sata prije uzimanja preparata digitalisa 2-3 puta dnevno.

Dnevna doza kokarboksilaze za djecu do 3 mjeseca iznosi 0,025 g, u dobi od 4 mjeseca do 7 godina - 0,025-0,05 g, u dobi od 8-18 godina - 0,05-0,1 g.

Injekciona otopina pripremljena iz liofilizata daje se intramuskularno ili intravenski. Doza lijeka je 0,05-0,2 g dnevno. Dnevna doza za bolesnike s dijabetesom može se povećati na 0,1-1 g. Učestalost i trajanje terapije određuju se ovisno o indikacijama.

Za djecu se otopina koristi intramuskularno, intravenski (u potoku ili kaplje), za novorođenčad - sublingvalno. Dnevna doza kokarboksilaze za djecu mlađu od 3 mjeseca iznosi 0,025 g, u dobi od 4 mjeseca do 7 godina - 0,025-0,05 g, u dobi od 8-18 godina - 0,05-0,1 g. Trajanje terapije varira od 3 do 15 dana.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvati na tamnom mjestu, suhom i van dosega djece. Prašak - na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C, liofilizat za pripremu rastvora za intravensku i intramuskularnu primenu - 20 ° C, liofilizat za pripremu rastvora za intramuskularnu primenu - 10 ° C.

Rok trajanja je 3 godine.

Pronašli ste grešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Farmakološko djelovanje

Kokarboksilaza ima koenzimski učinak, kakav je koenzim tiamin. Zajedno sa proteinima i magnezijevim jonima katalizira karboksilacija i dekarboksilacija alfa keto kiselinaa takođe podstiče obrazovanjeacetil koencim A,čime se normalizira metabolizam ugljikohidrata.

Interakcija lijekova

Kokarboksilaza se vrlo aktivno kombinira s raznim lijekovima i biološki aktivnim tvarima. Razmotrimo glavne interakcije:

  1. Sa antidepresivima - dolazi do povećanja aktivnosti.
  2. B vitamini doprinose aktiviranju terapijskih efekata.
  3. Digoksin - izaziva smanjenje sposobnosti miokardiocita da apsorbira aktivnu tvar i njegove metabolite.

Zabranjeno je kombinirati kokarboksilazu s lijekovima koji imaju alkalnu ili neutralnu reakciju.

Interakcija s drugim lijekovima

Prema pregledu, kokarboksilaza, kada se kombinira, pojačava terapeutske efekte srčanih glikozida.

Prema uputama strogo je zabranjeno miješanje lijeka u jednoj štrcaljki sa drugim lijekovima. Dopušteno je koristiti samo otapalo, koje se nalazi u kutiji s lijekom.

Pravila i uslovi skladištenja

Rok trajanja lijeka je 3 godine. Nakon što je otopina pripremljena, mora se odmah upotrijebiti.Prema recenzijama, kokarboksilazu treba čuvati dalje od dece, na suvom i tamnom mestu.

Čuvajte lijek na temperaturi koja ne prelazi 25 stepeni Celzijusa.

Jedna boca praška sadrži: kokarboksilaza hidroklorid - 50 miligrama i pomoćne tvari.

Jedna ampula sa otapalom sadrži: vodu za injekcije - 2 miligrama.

Uputa za upotrebu kokarboksilaze

Na latinskom, naziv lijeka zvuči kao kokarboksilaza, lijek proizvode domaći i strani proizvođači, to je bilo poznato već duže vrijeme. Kokarboksilaza hidroklorid djeluje kao aktivna komponenta lijeka, koji ima svojstva koenzima, uklanja manifestaciju acidoze i vraća ljudsko tijelo u normalno funkcioniranje.

Sastav i oblik oslobađanja

Lijek je poznat samo u obliku liofilizata - praha za pripremu parenteralne otopine. Sastav i opis:

Homogena fino porozna higroskopna masa bijele boje

Jedna ampula sadrži 50 mg kokarboksilaza hidroklorida i 2 ml rastvarača - natrijum acetata

Ampule sa praškom od 50 mg, u pakovanju od 5 ampula

Interakcija s drugim lijekovima

Kokarboksilaza efikasno djeluje s nizom lijekova i biološki aktivnih tvari:

  • antidepresivi u kombinaciji sa lijekom - pojačano djelovanje,
  • B vitamini - dok se uzima ovaj lek, pojačava se efekat vitamina,
  • digoksin - sposobnost miokardiocita da apsorbiraju aktivnu tvar lijeka i njegove metabolite opada,
  • upotreba ovog lijeka u kombinaciji s otopinama s alkalnom ili neutralnom reakcijom se ne preporučuje.

Analozi kokarboksilaze

  • Kokarboksilazni implantat - je koenzim koji nastaje u tijelu iz tiamina,
  • Kokarboksilaza ferein - potpuni analog opisanog lijeka, koji ima identičan efekat na organizam,
  • Ellar kokarboksilaza,
  • Kokarboksilaza hidroklorid - koenzim enzima koji sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata.

Recenzije o kokarboksilazi

Recenzije o kokarboksilazi mogu se naći na Internetu. Ljekari ostavljaju recenzije s gledišta profesionalnih opažanja i pacijenata koji su na sebi iskusili učinak ovog lijeka.

Na primjer, praktičar Nikolaj napisao je o jednom od resursa:

«I / O kokarboksilaza može imati zaista efikasan efekat na pacijente sa zatajenjem srca. Potpuno u skladu s mojim preporukama, 99% pacijenata tvrdi da simptomi neugodnih bolesti nestaju nakon 2-3 injekcije, što već govori o dobrobiti lijeka».

Ali Natalia, kojoj je lek propisivan tokom trudnoće Napisala je da ne osjeća vidljive promjene, ali analiza nakon uzimanja lijeka pokazala je primjetna poboljšanja u njenom zdravlju. Nakon rođenja, analogno lijeku u obliku čepića bilo je propisano za uporabu djetetu.

Praktično je nemoguće pronaći neutralan ili negativan pregled pacijenata na Internetu, što se takođe može pripisati očiglednim prednostima ovog lijeka.

Cijena kokarboksilaze

Cijena kokarboksilaze ovisi o obliku ispuštanja i farmaceutskom pogonu koji proizvodi lijek pod licencom dobivenom od službenog proizvođača. Primjer cjenika za kokarboksilazu:

  • u ampulama od 50 mg N1 sa MHFP rastvaračem proizvođača Moskhimpharmpreparat OJSC - košta 47,00 rubalja,
  • u ampulama od 50 mg N1 sa otapalom proizvođača Microgen NPO FSUE Tomsk, Virion - košta 26,30 rubalja,
  • u ampulama od 50 mg N1 sa otapalom proizvedenim MHFP - košta 50,30 rubalja,
  • u ampulama od 50 mg N1 sa rastvaračem proizvođača Bryntsalov A - košta 15,60 rubalja,
  • u ampulama od 50 mg N1 sa rastvaračem proizvođača Moskhimpharmpreparaty (Rusija) - košta 7,30 rubalja,
  • u ampulama od 50 mg N1 sa otapalom proizvedenim od Microgen NPO FSUE Perm, Biomed - košta 180,00 rubalja.

Tokom trudnoće

Iz etičkih razloga nisu provedena klinička ispitivanja učinka kokarboksilaze na trudnice, dojeće žene i njihove bebe. Iz tog razloga se ne preporučuje upotreba ovog lijeka u ovom periodu.

Kako kokarboksilaza utječe na brzinu reakcije tijekom vožnje ili rada s drugim mehanizmima nepoznanica je, jer proizvođači nisu proučavali ovo pitanje.

Akvizicija

Kokarboksilazu možete kupiti u injekcijama tako što ćete pružiti recept liječnika koji će naznačiti potrebnu dozu i tijek liječenja.

Za održavanje terapeutskog efekta potrebno je pridržavati se ovih pravila:

  • temperatura u prostoriji u kojoj se nalazi lijek ne smije prelaziti 25 stepeni,
  • vlaga mora biti niska
  • ampule treba biti daleko od djece i direktnog sunčevog svjetla.

Datum isteka označava se na pakovanju i ne bi trebao biti veći od 36 mjeseci. Nakon ovog perioda ampule se moraju zbrinuti.

Uputa za upotrebu injekcija kokarboksilaze upućuje na prisutnost takvih analoga:

Cijena lijeka ovisi o proizvođaču lijeka i maloprodajnom mjestu. Prosječna cijena za 5 ampula kokarboksilaze nalazi se na razini od 50 rubalja, što lijek čini dostupnim za različite slojeve stanovništva.

Posebna uputstva

Kao dio kokarboksilaze tvrdi se glikoholična kiselina koja, uz opetovano ili dugotrajno davanje bolesnicima sa žuticom ili kolestazom, može narušiti rad jetre. Ostala posebna uputstva za lijek:

  1. Nakon razblaživanja liofilizata, rastvor se može čuvati ne duže od jednog dana na temperaturi 2-8 stepeni, a bolje je odmah ga koristiti.
  2. Nije poznato kako lijek utječe na brzinu i koncentraciju pažnje, jer su pacijenti koji su bili na liječenju bili u umjerenim i teškim uvjetima i fizički nisu bili u mogućnosti upravljati vozilima i mehanizmima.

Kokarboksilaza tokom trudnoće

Indikacije za upotrebu lijeka tokom trudnoće su hipoksija fetusa i liječenje toksikoze kao dijela složene terapije. Trudnicama se propisuje kurs uzimanja lijeka tokom 10 dana, pri 50 mg / danu. Liofilizat je rastvoren u 20 ml glukoze, injekcije se daju intravenski u kompleksu sa otopinom askorbinske kiseline (vitamin C).

Uslovi prodaje i skladištenja

Lijek možete kupiti samo na recept. Lijek se čuva na temperaturi do 25 stepeni na suhom tamnom mjestu bez pristupa sunčevoj svjetlosti tri godine od datuma proizvodnje.

Postoji nekoliko popularnih zamjena za lijekove različitih proizvođača, ali s istim imenom. Njihov opis:

  • Kokarboksilaza Improv - koenzim dobijen u tijelu iz tiamina,
  • Kokarboksilaza Ferin je potpuni analog lijeka s istim terapeutskim efektom,
  • Ellar kokarboksilaza je metaboličko sredstvo u obliku liofilizata,
  • Kokarboksilaza hidroklorid je koenzim koji sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata.

Kokarboksilaza - upute za upotrebu, analozi, pregledi i obrasci za oslobađanje (injekcije u ampulama za intravenske i intramuskularne injekcije hidroklorida) lijeka za liječenje acidoze i kome kod odraslih, djece i trudnoća. Sastav

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Cocarboxylase. Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju kokarboksilaze u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Analozi kokarboksilaze u prisustvu dostupnih strukturnih analoga. Primjena za liječenje acidoze, dijabetičke kome i zatajenja jetre i bubrega kod odraslih, djece kao i u trudnoći i dojenju. Sastav lijeka.

Kokarboksilaza je koenzim koji se stvara u tijelu iz tiamina. Ima metabolički efekat, aktivira metabolizam tkiva. U tijelu se fosforilira da formira mono-, di- i trifosforne estere, kokarboksilaza je dio enzima koji kataliziraju karboksilaciju i dekarboksilaciju keto kiselina, piruične kiseline, potiče stvaranje acetil koenzima A, što određuje njegovo sudjelovanje u metabolizmu ugljikohidrata. Učešće u ciklusu pentoze posredno potiče sintezu nukleinskih kiselina, proteina i lipida.

Poboljšava unos glukoze, trofično nervno tkivo, pomaže normalizaciji funkcija kardiovaskularnog sistema.

Manjak kokarboksilaze uzrokuje povećanje nivoa piruvične i mliječne kiseline u krvi, što dovodi do acidoze i acidotske kome.

Kokarboksilaza hidroklorid + pomoćne tvari.

  • metabolička acidoza
  • hiperglikemijska koma i acidoza kod dijabetes melitusa,
  • zatajenje jetre
  • zatajenje bubrega
  • respiratorna acidoza kod hroničnog, kardiopulmonalnog zatajenja,
  • respiratorno zatajenje
  • hronični krvotok,
  • infarkt miokarda i post-infarktna kardioskleroza (kao deo složene terapije),
  • akutno trovanje alkoholom,
  • hronični alkoholizam
  • trovanje digitalisom, barbiturati,
  • intoksikacije zaraznim bolestima: difterija, škrlatna groznica, tifus i paratifid (u složenoj terapiji),
  • periferni neuritis.

Kod djece tokom neonatalnog perioda:

  • perinatalna hipoksična encefalopatija,
  • respiratorno zatajenje
  • upala pluća
  • sepsa
  • hipoksija
  • acidoza.

Liofilizat za pripremu rastvora za intravensku i intramuskularnu primenu (injekcije u ampulama za injekcije).

Nema drugih oblika doziranja, bilo da se radi o tabletama ili čepićima.

Uputa za upotrebu i shema upotrebe

Odraslim se daje intramuskularno ili intravenski. Doza je mg dnevno. Kod dijabetes melitusa (acidoza, koma) dnevna doza može biti 0,1-1 g. Učestalost i trajanje upotrebe ovise o indikacijama.

Za djecu - u / m, u / u (kapaljka ili mlaza), za novorođenčad - sublingvalno. Djeca do 3 mjeseca - 25 mg dnevno, od 4 mjeseca do 7 godina dnevno, od 8 do 18 godina dnevno. Trajanje tretmana je od 3-7 do 15 dana.

  • alergijske reakcije (urtikarija, svrbež),
  • hiperemija, svrab i oticanje na mestu ubrizgavanja.
  • preosjetljivost na kokarboksilazu.

Trudnoća i dojenje

Što se tiče efikasnosti i sigurnosti upotrebe kokarboksilaze tokom trudnoće, medicinske studije još nisu provedene. Stoga, pouzdani podaci o kontraindikacija kokarboksilaze u ovom trenutku nisu. Potrebna je konsultacija ljekara.

Primjena je moguća prema režimu doziranja.

Pojačava kardiotonički učinak srčanih glikozida i poboljšava njihovu toleranciju.

Analozi lijeka kokarboksilaza

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • Kokarboksilazni implantat,
  • Kokarboksilaza ferein,
  • Ellar kokarboksilaza,
  • Kokarboksilaza hidroklorid.

Analozi u farmakološkoj grupi (sredstva za liječenje acidoze):

  • Alpha D3 Teva,
  • Dimefosfon,
  • Kalinor
  • Quintasol,
  • Soda bikarbona,
  • Spoj natrijum laktata,
  • Stylamine
  • Trometamol N.

Svojstva i djelovanje

Endogena kokarboksilaza sintetizira se iz vitamina B 1, te je koenzim. Koenzimi (koenzimi) sastojci su enzima - proteina koji služe kao katalizatori za sve biohemijske reakcije. Funkcije koenzima obično obavljaju vitamini. Kokarboksilaza je koenzim enzima koji reguliraju metabolizam saharida. U kombinaciji sa proteinima i magnezijevim jonima sastavni je dio enzima karboksilaze, koji služi kao regulator metabolizma saharida, sprječava nakupljanje mliječne i piruične kiseline u tijelu te potiče apsorpciju glukoze. Sve to doprinosi efikasnijoj proizvodnji energije što znači i bolji metabolizam u cijelom tijelu.

Tiamin, ulazeći u tijelo, prvo se cijepa na kokarboksilazu, a tek u tom obliku sudjeluje u metaboličkim procesima. Dakle, kokarboksilaza je aktivni oblik koenzima dobivenog iz tiamina tokom njegovog endogenog cijepanja. Međutim, biokemijska svojstva tiamin pirofosfata nisu identična svojstvima tiamina, stoga se kokarboksilaza ne koristi u liječenju bolesti uzrokovanih nedostatkom vitamina B 1. Koristi se u kompleksnoj terapiji za različita patološka stanja koja zahtijevaju stabilizaciju metabolizma ugljikohidrata.

Tiamin pirofosfat potiče apsorpciju glukoze, normalizira metabolizam u živčanom tkivu, obnavlja funkcije srčanog mišića. Manjak kokarboksilaze dovodi do kršenja acidobazne ravnoteže u krvi (acidoza), što dovodi do teških patologija svih organa i sistema, a može dovesti do kome i smrti.

Učinkovitost kokarboksilaze dokazana je mnogim kliničkim studijama.

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar