Kako jesti mekinje za dijabetes

Proteini su glavna funkcionalna jedinica u našem tijelu.

Šta oni rade?

  • Proteini se sastoje od enzima koji kataliziraju (ubrzavaju) različite reakcije u našem tijelu. Enzimi također osiguravaju razgradnju istih proteina na aminokiseline, masti na masne kiseline i ugljikohidrate na glukozu.
  • Proteini su glavni građevni materijal za tijelo. Aminokiseline proteina koriste se za izgradnju ćelijskih organela, odgovorne su za održavanje i promjenu oblika ćelije.
  • Proteini osiguravaju naše kretanje. Sastoje se od aktina i miozina - glavnih komponenti mišića.
  • Proteini pružaju zaštitnu funkciju tijela:
  • Fizička zaštita - na primjer, koagulabilnost krvi, za koju su odgovorni fibrinogen i protrombin.
  • Hemijska zaštita - enzimi jetre međusobno djeluju s otrovima i toksinima, osiguravaju njihovu inaktivaciju i izlučivanje iz tijela.
  • Imunološka zaštita - proteini su dio antitijela (imunoglobulini) koji stvaraju krvne stanice kao odgovor na napad stranih uzročnika (bakterija ili virusa).
  • Proteini obezbeđuju komunikaciju između ćelija u telu. Oni su glavni signalni molekuli. Sastoje se od hormona, citokina i faktora rasta.
  • Proteini su glavni transportni aparat tijela. Oni prenose hormone, oslobađajući ih gdje je potrebno, prenose kisik i ugljični dioksid (hemoglobin), prenose komponente kolesterola u krvi.
  • Svi receptori u tijelu sačinjeni su od proteina. Omogućuju stanicama da međusobno djeluju, s raznim tvarima koje treba apsorbirati ili kao odgovor na to treba nešto dati u krvotok.

Skrećem vam pažnju na činjenicu da o povećanju šećera nije ništa rečeno. Dakle, proteini zaista ne mogu povećati razinu šećera, jer glukoza nije uključena u njihov sastav.

U nekim slučajevima jakog gladovanja ili izrazitog nedostatka ugljikohidrata tijelo počinje stvarati glukozu iz prehrambenih proteina ili proteina vlastitih organa. Taj se proces naziva glukoneogeneza.

Ponekad se to može dogoditi kod velikog preopterećenja tijela proteinskim proizvodima i potrebno je kako bi se višak energije primljene u obliku glikogena skladištio u jetri. Međutim, ne mislim da svaki dan jedete kilogram odrezaka, a šećer se neće dignuti iz običnog komada mesa.

Narodni lijekovi koji mogu pomoći

Kao i sve bolesti, i dijabetes ima niz narodnih lijekova koji će pomoći uspostaviti prirodnu ravnotežu u tijelu i dovesti u red sadržaj glukoze.

Kao što znate, većina tradicionalne medicine načinjena je, prije svega, od onoga što je majka priroda obdarila svojim rodnim krajem. Naravno, glavni sastojci takvih recepata biće bilje i biljke.

Za snižavanje šećera u krvi možete koristiti recept, koji uključuje samo lovorov list i kipuću vodu. Za pripremu sipajte 6-10 komada lovorovog lista u kipuću vodu (jednu i po šoljicu). Pustite da se kuha jedan dan. Pijte 50 grama prije jela. Kurs upisa je od 15 do 21 dan.

Limun će takođe moći da pruži pravilan lekoviti efekat. Da biste to učinili, uzmite 2 kašike cvijeća i napunite ih dvije čaše kipuće vode. Nakon procijeđivanja i polusatne infuzije, juha se može piti kao čaj.

Recept s lišćem borovnice može se uzimati u kombinaciji s lijekovima.

Opcija 1 "Domaći raž"

Za pripremu ove vrste hljeba potrebni su sljedeći proizvodi:

  • 250 grama pšeničnog brašna
  • 650 grama raženog brašna
  • granulirani šećer u količini od 1 žličice,
  • kuhinjske soli u količini od 1,5 kašike,
  • alkoholni kvasac u količini od 40 grama,
  • topla voda (poput svježeg mlijeka) 1/2 litre,
  • biljnog ulja u količini od 1 žličice.

Dalje se kalupi stavljaju na toplo mjesto da se hljeb ponovo zakuha i nakon toga se stave u rernu za pečenje. Nakon 15 minuta kuhanja, dobivena kora mora se navlažiti vodom i staviti u pećnicu.

Vrijeme kuhanja u prosjeku iznosi od 40 do 90 minuta.

Opcija 2 "heljda i pšenica"

Ovaj recept razmatra mogućnost pripreme ovog proizvoda u mašini za hleb.

Sastav sastojaka je sljedeći:

  • heljdino brašno težine 100 grama,
  • kefir bez masti, sa volumenom od 100 mililitara,
  • vrhunsko pšenično brašno težine 450 grama,
  • topla voda zapremine 300 mililitara,
  • brzi kvasac 2 kašike kašike,
  • biljno ili maslinovo ulje 2 kašike,
  • zamjena za šećer 1 čajna kašika,
  • kuhinjske soli 1,5 kašika.

Postupak pripreme tijesta i način pečenja isti su kao i u prvoj metodi.

Bez obzira na izbor hljeba za pacijenta s dijabetesom, uvijek je potrebno zapamtiti jedno pravilo - ovo je maksimalna korist za tijelo.

Recept za pravljenje domaćeg smeđeg kruha u mašini za kruh ili pećnicu je jednostavan. Da biste to učinili, potrebna su vam mekinje i grubo mljeveno brašno, voda i sol. Umjesto šećera, fruktoze. Kvasac je samo suh.

Ako se kuha u stroju za hljeb, samo je potrebno da zaspite sve proizvode i odaberete željeni način rada ("Normalni kruh"). Nakon određenog vremena, proizvod se može izvaditi i pojesti.

Tehnologija kuhanja u pećnici je malo drugačija. Da biste to učinili, proizvodi se miješaju odvojeno, a zatim se nakon nekog vremena tijesto izlije u kalup namazan biljnim uljem i stavi u rernu prethodno zagrijanu na 200 ° C.

Uz to, da bi kruh bio tako pečen ukusniji, izvadite ga nakon što je spreman, malo navlažite površinu proizvoda i stavite ga u pećnicu na još 5 minuta. Ukus od ovoga će se poboljšati.

Moguće komplikacije bolesti, uz odbijanje prehrane

Svi pacijenti pod stalnim medicinskim nadzorom mogu biti izloženi riziku ako odbiju propisanu dijetu ili je pogrešno protumačeni i provedeni.

Među najopasnije komplikacije za dijabetičare spada takozvana akutna grupa, ulazak u koju pacijent ponekad postane vrlo teško spasiti. U akutnoj grupi često pati čitav organizam, čiji je princip rada jednostavno nemoguće predvidjeti.

Jedna od ovih akutnih posljedica je stanje zvano ketoacidoza. U procesu njegove pojave pacijent se može osjećati vrlo loše. Ovo je stanje tipično za pacijente sa dijabetesom tipa 1. Ovom stanju može prethoditi trauma, pothranjenost ili hirurške intervencije.

Štetno pečenje za dijabetičare

Pored koristi, pečenje šteti i tijelu pacijenta s dijabetesom. Uz učestalu upotrebu bijelog hljeba, može se razviti disbioza i nadimanje.

Osim toga, ovo je visokokalorična vrsta pečenja, ona potiče dobitak viška kilograma. Proizvodi od crnog hljeba povećavaju kiselost želuca i uzrokuju žgaravicu.

Pečenje mekinja ne preporučuje se bolesnicima sa upalnim bolestima gastrointestinalnog trakta. Pravi ljekar može reći pravu vrstu pečenja koja je dopuštena dijabetičarima.

Značajke prehrane

  1. Šta su proteini?
  2. Vlakna

Kada vam je dijagnosticiran dijabetes, prvo što ljekari učine je da započnete razgovor o tome što trebate prestati jesti. Ovo je i šećer, i slatko, i sokovi, i proizvodi od brašna, i tako dalje. Ali oni uopšte ne razgovaraju o tome šta MOŽE biti.

Mi, ljekari, često vjerujemo da vi, naši pacijenti, u potpunosti razumijete koja hrana povećava šećer. Takođe smo sigurni da znate što su proteini, masti i ugljikohidrati uključeni u koncept. Ali u svojoj praksi naišao sam na činjenicu da su za većinu pacijenata koji mi dolaze ti pojmovi tajna, prekrivena mrakom.

Ovdje ću govoriti o tome šta su proteini i vlakna. Uostalom, NE povećavaju šećer u krvi.

Prehrana je neophodan i vitalni trenutak u životu bilo koje osobe. Kod pacijenata sa šećernom bolešću, uloga prehrane trebala bi biti na drugom mjestu nakon lijekova.

Cjelokupnu prehranu pacijenta mora u potpunosti kontrolirati lekar koji radi. Na osnovu pojedinačnih pokazatelja, liječnik savjetuje pacijenta o cijeloj prehrani tokom čitavog tijeka bolesti.

Čitava osnovna prehrana pacijenta trebala bi biti što manje ispunjena šećerom i hranom koja sadrži hranu - ovo je jedno uobičajeno i jedno jedinstveno pravilo za sve bolesnike sa šećernom bolešću.

Ipak, svi pacijenti trebaju zapamtiti jedno važno pravilo - isključenje „lakih ugljikohidrata“ iz prehrane. „Laki ugljeni hidrati“ znači sva hrana koja sadrži visoki sadržaj šećera. Uključuju: kolače, peciva, sva peciva, slatko voće (banane, grožđe), sve slatkiše i slatkiše, džem, džemovi, džem, čokolada, žitarice, bijeli hljeb.

Također, pacijenti s dijabetesom trebali bi razumjeti da unos hrane treba strogo ograničiti i podijeliti na nekoliko malih porcija. Takvo pravilo omogućiti će vam da podesite ravnotežu u tijelu, bez stvaranja problema sa skokovima nivoa šećera u krvi.

Čitav princip prehrane za dijabetičare stvoren je tako da obnovi sve metaboličke procese u tijelu. Takođe, pacijent mora da prati šta jede, kako ne bi izazvao navale glukoze u krvi.

Za sve dijabetičare takođe se preporučuje unos kalorija pojedenih. To će vam omogućiti kontrolu cijele prehrane.

Ovi proizvodi mogu:

  • kupovina u maloprodaji,
  • napravite kod kuće.

Ako govorimo o raznim trgovinama, trebalo bi biti oprezan oko različitih vrsta pod nazivom "Diabetic", jer proizvođači ne znaju uvijek šta treba uključiti u recept za takve proizvode od kruha.

Kod kuće možete ispeći raženi hljeb u mašini za hljeb, pećnici, pa čak i sporom šporetom.

U nekim slučajevima liječnici vam mogu omogućiti da jedete bijele pekarske proizvode - ali to ne znači da možete pojesti ga koliko želite. Takav je proizvod dozvoljen u malim količinama i to samo onima koji pate od bolesti gastrointestinalnog trakta:

  • gastritis
  • čir na želucu
  • dvanaestopalačni čir.

Razlog takvog opuštanja prehrane - pečenje raži povećava kiselost i ima tendenciju nadraživanja želučane sluznice. Ali u takvim slučajevima, bijeli hljeb je bolje sušiti u rerni, jer svježe pecivo „pokreće“ brzi proces fermentacije u probavnom sustavu.

Koju tehniku ​​dijabetičari mogu koristiti za pravilno izračunavanje sigurne količine proizvoda u svom meniju i pravilne prehrane, uzimajući u obzir vrstu dijabetesa, kalorijski sadržaj i sadržaj ugljikohidrata?

Vrste i prednosti

Brane dolaze u mnogim oblicima. Najkaloričniji proizvod je napravljen od zobi. Ovsene mekinje, koje se koriste kod dijabetesa, obogaćene su s puno vlakana. U mekinjama, napravljenim od pšeničnog i raženog brašna, postoji mnogo nerastvorljivih dijetalnih vlakana.

Kalorični udio raženih mekinja je oko 220 kcal, pšeničnih - 180 kcal.

Kako kuhati

Ovsene mekinje za dijabetes tipa 2 treba konzumirati u količini od 30 grama dnevno. Prvih dana preporučuje se pojesti jednu žličicu proizvoda. Postepeno, možete povećavati količinu do 30 grama dnevno.

Pri korištenju proizvoda preporučuje se popiti barem 1,5 litara čiste vode. U suprotnom, može se postići suprotan efekt. Pacijent će imati sledeće komplikacije:

Da biste smanjili nelagodu u trbuhu prilikom uzimanja mekinja, trebali biste piti čaj od mente ili kamilice.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Zobene kaše

Mekinje sa dijabetesom mogu se koristiti za pripremu raznih jela. Zobene kaše od kolača, razrijeđene visokom glukozom u krvi, ukusno su i zdravo jelo. Za izradu deserta potrebni su sljedeći proizvodi:

  • 100 grama zobenih mekinja,
  • 40 grama nasjeckanih oraha,
  • 3 jaja
  • 10 grama putera,
  • malo zaslađivača.

Postupak pravljenja kolačića od ovsene kaše je jednostavan:

  1. Vjeverice su se tukle.
  2. Žumance se melje zaslađivačem, uljem.
  3. Nakon toga dodajte orahe i mekinje.
  4. U završnoj fazi oprezno dodajte proteine ​​i desert razvucite na lim za pečenje. Kolačići se peku u rerni 10 minuta.

Pečeni pileći file sa bosiljkom

Zobene mekinje protiv dijabetesa koriste se i za kuhanje piletine. Za to će biti potrebni sljedeći sastojci:

  • 300 grama piletine,
  • 8 kašika paradajz paste,
  • 100 grama sira Adyghe,
  • 4 kašike mlevenih zobenih mekinja,
  • 5 grama prethodno osušenog bosiljka,
  • mala količina soli.

Prvo se piletina tuče. Potom se meso ispeče u mekinjama, peče u rerni 25 minuta. Nakon toga jelo se natapa u pasi od rajčice, posuto bosiljkom i prethodno naribanim sirom. Potom se fil peče u rerni još 15 minuta.

Sjemenke mogu biti uključene u ishranu kod gestacijskog dijabetesa koji nastaje tokom trudnoće. Proizvod vam omogućuje da izgubite težinu, pomaže u održavanju optimalne tjelesne težine.

Zdravo piće

Ovsene mekinje kod dijabetesa tipa 2 takođe su prisutne u raznim pićima. Možete pripremiti ljekovitu dekociju po ovom receptu:

  1. 10 grama zobenih mekinja potrebno je uliti 0,2 litre ključale vode.
  2. Dobijena smeša je pripremljena tokom 15 minuta.
  3. Filtrirajte piće.

Ljekovita dekocija koristi se umjesto običnog čaja. U napitak se može dodati zaslađivač.

Terapijska infuzija se priprema na ovaj način:

  1. Jedna žlica mekinja se prelije sa 200 ml bujona divlje ruže.
  2. Dobivena smjesa mora se infuzirati 20 minuta.

Piće, koje sadrži mekinje, koristi se kao vitamin čaj. Preporučena doza lijeka postavlja se pojedinačno.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

  • 2 šolje pšeničnih mekinja,
  • 20 grama kisele pavlake
  • 100 grama skučenog sira,
  • biljno ulje (u količini od 2 kašike).

Kao deo punjenja za torte nalaze se:

  • 200 grama pirjanog kupusa,
  • 1 kuhano jaje.

Postupak pravljenja pita je prilično jednostavan:

  1. Potrebno je pripremiti tijesto. Potom ga podelite na sitne komade koji pažljivo razvaljate kolicima.
  2. Pite se pune kuhanim jajetom i pirjanim kupusom. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na temperaturi od 180 stepeni 15 minuta.

Kako bi se prehrana obogatila magnezijumom, pripremaju se juhe na bazi dekocije od mekinja. Da biste to učinili, uzmite 15 grama raživih, zobenih i pšeničnih mekinja. Nakon što dodajte 1 litru vode. Čorba se kuha na laganoj vatri 15 minuta. Nakon toga piće se filtrira i koristi za pravljenje supa.

Kontraindikacije

Mekinje sa dijabetesom tipa 2 kontraindicirane su u pogoršanju sledećih patologija:

Tokom remisije upotreba mekinja nije zabranjena. Ali u ranim danima ne uzimajte više od kafene kašike proizvoda. Kada se koriste razni lijekovi za normalizaciju glukoze u krvi, interval između konzumacije mekinja je oko 6 sati.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Kakva je korist mekinja za dijabetes?

Zbog činjenice da osoba vodi nepravilni način života, koristeći rafiniranu hranu koja sadrži štetne dodatke, može se pojaviti dijabetes.Pogotovo je takva bolest posljedica jedenja hljeba. Budući da u proizvodima od brašna nema vlakana, proizvodi imaju visok glikemijski indeks, što dovodi do naglog skoka šećera u krvi. Isto vrijedi i za šećer, koji zbog mnogih faza pročišćavanja gubi svoju biološku vrijednost.

Mekinje je ljuska zrna. Proizvod pomaže u stimulaciji crijeva, uklanjanju holesterola i glukoze i nadoknađivanju nedostatnih vlakana. Svakodnevnom upotrebom možete očistiti organizam i obnoviti mikrofloru u crijevima.

Posebno je korisno konzumiranje mekinja za osobe sa šećernom bolešću tipa 2, u kombinaciji s pretilošću, aterosklerozom i metaboličkim sindromom. Za pacijente se preporučuje konzumiranje jela i proizvoda sa mekinjama.

Mekinje sadrže veliku količinu vitamina E, K i grupe B. U proizvod se nalaze i elementi u tragovima: cink, kalcijum, kalijum, fosfor, magnezijum. Ove komponente pomažu u povećanju korisnih svojstava mekinja.

Postoji nekoliko vrsta mekinja:

Najpopularnije i najčešće su ovsene mekinje koje nježno djeluju na crijeva. Zbog toga se preporučuje početak upotrebe takvih mekinja. Zob sadrži beta-glukan, koji pomaže u regulaciji normalnog holesterola u krvi.

Dijetalna vlakna koja stimulišu aktivnost crijeva nalaze se u pšeničnim mekinjama. Ražene mekinje su bogate željezom, pa je korisna kod anemije. Ali, budući da takav proizvod ima nadražujući učinak na crijeva, mekinje nisu pogodne za sve.

S nedostatkom prehrambenih vlakana mogu se razviti zatvor, hemoroidi, disbioza, enterokolitis i druge bolesti. Redovna konzumacija mekinja koje sadrže važnu komponentu smanjuje rizik od razvoja takvih bolesti.

Značajka mekinja je da doprinose normalizaciji motoričke funkcije žučnog mjehura i protoka. Proizvod pomaže ubrzati sintezu enzima lipaze koji može aktivno razgraditi masti. Ako su mekinje stalno u ishrani dijabetičara, tada se može spriječiti stagnacija i stvaranje kamenaca.

Kako koristiti?

Osobe s dijabetesom trebaju slijediti dijetu koja pomaže stabilizirati težinu. Zato je važno svakodnevno konzumirati vlakna i dijetalna vlakna - mekinje su odličan izvor ovih komponenti.

Prednost dijeta koja sadrže mekinje je što dijetalna vlakna pomažu da se uspori apsorpcija glukoze u debelom crijevu. Stoga se smanjuje rizik od naglog i ozbiljnog povećanja šećera u krvi.

Važno je koristiti mekinje svakodnevno ujutro i to uvijek na prazan stomak. Vrlo je važno konzumirati samo svjež proizvod, jer mekinje kuhane prije dan ili dva neće biti korisne za dijabetičare.

Kako se tijelo ne navikne na ovu vrstu hrane, potrebno je povremeno napraviti pauze. Na primjer, nakon trotjedne konzumacije mekinja, odvojite tjedan dana odmora.

Kako kuhati mekinje?

Često se mekinje koriste u mljevenom obliku. Treba ih oprati s puno vode 20 minuta prije jela. Potrebno je uzeti 20 g mljevenih mekinja, a vode - 200-400 ml. Biće vrlo korisno dijabetičarima da mekinje koriste na drugi način: sparite je s kipućom vodom. Za pare možete koristiti i kefir, mlijeko ili jogurt - bilo koji kiselo-mliječni proizvod s minimalnim procentom sadržaja masti.

Zato se takva pića ne bi trebalo grejati. Osim toga, mekinje brzo upijaju tečnost, čak i kada su hladne. Proizvod možete napuniti i korisnim dekocijama ili infuzijama, na primjer, dekocija bobica ruže, viburnuma ili bilo koje druge biljke. Postavke ovise o karakteristikama tijela.

Još jedna prednost je mogućnost dodavanja mekinja u sve vrste visokokalorične hrane. Na primjer, mekinje se mogu kombinirati s masnim mesom, ribom ili visokokaloričnom juhom. Tako će jelo imati nizak glikemijski indeks, pa će stoga imati koristi kod dijabetičara.

Ako svakodnevno koristite mekinje, možete sniziti holesterol u krvi, povećati imunitet i ukloniti soli težih metala.

Vrste mekinja

Za početak, trebalo bi odrediti šta su mekinje. U početku su to nusproizvodi mljevenja brašna, naime tvrde ljuske zrna od kojih se mehanički odvojilo. Štaviše, mogu biti potpuno različitih sorti, ovisno o sirovinama (pšenica, raž, heljda, riža, ječam i tako dalje). Ta činjenica određuje određenu razliku između različitih mekinja u pogledu njihove hranjive vrijednosti, međutim, ostaje nepromijenjena da s jedne strane dobro zadovoljavaju glad, a s druge strane ih tijelo teško apsorbuje. Iz tog razloga, proizvodi od mekinja su dobri za one pacijente koji se bore s viškom kilograma i prate ne samo kalorije, već i glikemijski indeks konzumirane hrane.

Kada analizirate sorte mekinja, prvo na što morate obratiti pažnju jesu pšenične mekinje, jer su one najpoznatije i najpopularnije na tržištu takvih proizvoda. Dakle, sadržaj kalorija u ovom slučaju je 180 kcal na 100 g. mekinjama, dok u raži ta brojka doseže 220 kcal, a u zobi prelazi 320 kcal. Iz tog razloga, mekinje se ne treba zloupotrebljavati da ne bi naštetili zdravlju. Ali proteini i biljna vlakna nalaze se najviše u zobi, pa često za postizanje dobrog rezultata dijetalnom terapijom stručnjaci preporučuju miješanje različitih vrsta mekinja u približno jednakim omjerima.

Korisne osobine mekinja

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Mekinje sa dijabetesom treba ocjenjivati ​​prema dobrobiti koje donosi zdravlju pacijenta, a što je najvažnije, ova vrsta proizvoda je bogata „sporim“ ugljikohidratima koji imaju par važnih svojstava. Prije svega, visok sadržaj ugljikohidrata omogućava vam da prehranite organizam i zadovoljite glad s vrlo malom porcijom mekinja: nekoliko žlica za doručak napuniće dijabetičare energijom barem pola dana. Istovremeno, biljno porijeklo i fizička svojstva proizvoda daju glatku krivulju rasta glikemije nakon njegove upotrebe, bez oštrih skokova razine šećera u krvi. Druga važna činjenica je da mekinje, kao kruta biljna hrana, dobro pročišćavaju crijeva i poboljšavaju njegovu peristaltiku, a organizam ga slabo apsorbuje i samim tim ne opterećuje.

Ostatak mekinja se smatra korisnim proizvodom upravo u poređenju s običnim hlebom i ostalim proizvodima od brašna, što je posledica sledećeg:

  • veći sadržaj proteina i masnih kiselina,
  • povećana koncentracija vlakana,
  • prisutnost mikro i makro elemenata,
  • sadržaj vitamina A, E i grupe B.

Kombinacija ovih svojstava je razlog što se mekinje, konzumiraju i asimiliraju, aktivno uključuju u sve metaboličke procese u tijelu (bjelančevine, masti, ugljikohidrati i voda). Uz to, direktno utječu i na rad probavnog trakta, nervnog i kardiovaskularnog sistema. To se manifestuje činjenicom da nakon nekog vremena dijabetičar primjećuje normaliziranu probavu, poboljšanje stanja kose i noktiju, smanjenje razine šećera u krvi, poboljšanje vida i jačanje imuniteta.

Međutim, vrijedno je zapamtiti određena ograničenja upotrebe mekinja s obzirom na to da se radi o gruboj biljnoj hrani koja opterećuje probavni trakt. Osobito će se ovaj proizvod morati napustiti za one pacijente kojima je dijagnosticiran čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu kao i pankreatitis ili holecistitis u fazi egzacerbacije.

Kako koristiti mekinje za dijabetes?

Stručnjaci preporučuju početak konzumiranja mekinja s pšenicom, jer manje opterećuju crijeva, a ako ih dijabetičar nikada prije nije pojeo, tada bi terapijski kurs trebao biti ograničen na prvi put s jednom žličicom dnevno.

Postepeno, ova količina može se dovesti i do tri kašike, iako je prosječna dnevna doza obično 30 grama. Najlakši i najefikasniji način konzumiranja mekinja kod dijabetesa je da 30 minuta sipate mali dio kipuće vode, a zatim vodu napijete i pojedete otečene mekinje. Kako biste nadoknadili neobičan ukus, možete ih popiti s vodom ili kefirom, mada je bolje koristiti potonji na malo drugačiji način: posipajte mekinje (ili jogurt) preko noći tako da jedna vrsta kaša od mekinja bude spremna za doručak ujutro.

Inače, nutricionisti savjetuju da se pridržavaju slijedećih jednostavnih pravila kako bi maksimizirali ljekoviti učinak ishrane mekinjama:

  • sorte i vrste mekinja mogu se međusobno kombinirati ili konzumirati,
  • ne samo da će biti čisti proizvod, već će biti korisne razne peciva i prehrambena peciva,
  • kada se koristi u suvom obliku, mekinje se moraju isprati s puno vode,
  • jednom u 10 dana možete dati tijelu odmor, vraćanje na uobičajenu prehranu.

Dijabetički recepti

Gotovo najjednostavniji recept za mekinje kod dijabetičara su dijetne palačinke, za pripremu kojih je dovoljno pomiješati dvije žlice zrna, jednu i pol kašiku nemasnog sira i u njega ubaciti jedno pileće jaje. Zatim mijesiti tijesto od proizvoda, porciono ga izliti u šerpu tankim slojem, pržiti palačinku sa svake strane sat i pol (do zlatno smeđe boje). Zdrav i hranjiv doručak spreman je za jelo.

Uzimajući nešto složenije, možete pokušati kuhati pileće kotlete sa mekinjama, za koje morate pripremiti sljedeće sastojke:

  • 500 gr. pileći file,
  • dvije žlice. l mekinje
  • žumance i protein
  • jedan luk
  • 80 gr. skuti sir
  • češanj belog luka
  • peršun, crni biber, sol.

Prije svega luk i češnjak sitno se sjeckaju, a pileći file nareže se na sitne komade, nakon čega im se doda peršin i sve zajedno samljeti do homogene konzistencije. Potom se dobivena masa prebacuje u veliku zdjelu, gdje se dodaju sve preostale komponente, kao i malo vode, nakon čega se mljeveno meso miješa za buduće kotlete. Podijelite mljeveno meso na porcije željene veličine, radni dijelovi se stavljaju u rernu i peku oko pola sata na temperaturi od 180 stupnjeva.

Diabetes mellitus koji preporučuje DIABETOLOG s iskustvom Aleksey Grigorievich Korotkevich! ". pročitajte više >>>

Zdravstvene prednosti mekinja.

Mekinje su oblik složenih ugljenih hidrata, koji imaju nizak glikemijski indeks. Mekinje takođe mogu sniziti glikemijski indeks ostalih proizvoda. Ovo je prirodni proizvod koji se sastoji od školjki zrna i nesortnog brašna. Sadrže kompleks vitamina B grupe potrebnih ljudima, koji su direktno uključeni u metabolizam lipida. Sastav mekinja vitamini B1, B2, B6, PP, kao i provitamin A (karoten) i vitamin E. Brankina je bogata mineralima. Među njima su kalijum, magnezijum, hrom, bakar, selen i drugi elementi u tragovima. Zbog ovog sastava, mekinje su nezamjenjivi dijetalni proizvodi, posebno važan dodatak prehrani pretilih pacijenata.

Jedna od glavnih prednosti mekinja je visoki sadržaj dijetalnih vlakana, koja regulišu crijeva, poboljšavaju mikrofloru debelog creva, pomažu u uklanjanju holesterola, snižavaju šećer u krvi. Dijetalna vlakna sadržana u mekinjama snižavaju holesterol vezanjem crevnih žučnih kiselina, za koje se zna da imaju određenu aterogenu aktivnost, stoga mekinje se mogu koristiti za sprečavanje ateroskleroze.Pozitivan učinak mekinja kod šećerne bolesti posljedica je usporavanja razgradnje škroba i sposobnosti utjecaja na glikemijski indeks drugih proizvoda.

Mekinje imaju malu hranjivu vrijednost. Prolazeći kroz probavni trakt nakupljaju tekućinu u sebi i nabubre, stvarajući privid sitosti i tako smanjuju količinu konzumirane hrane. Oni adsorbiraju žučne kiseline, toksine, vezuju i uklanjaju nitrate iz tijela koji u organizam ulaze s povrćem i voćem. Doprinosi detoksikaciji tijela.

Dijetalna vlakna u mekinjama su oblik složenih „dobrih“ ugljikohidrata. Ovo je vrsta celuloze - biljnih vlakana. To je hranjivo sredstvo za normalnu crevnu floru, pa su mekinje neophodne u složenom tretmanu crevne disbioze. Koleretski učinak mekinja osigurava se njihovim stimulativnim učinkom na opću motoričku sposobnost probavnog trakta (mehanička stimulacija).

Učinak čišćenja vlakana je zahvaljujući šupljini njegovih vlakana. Kao što znate, priroda ne podnosi prazninu te, ulazeći u gastrointestinalni trakt, vlakna apsorbiraju sve što se nakupilo u našim crijevima tokom mnogih godina. Apsorbira sluz, začepljuje mikro nabore, čistijući njihovu cijelu površinu za potpuni kontakt s hranom. Možemo uočiti slične procese pročišćavanja u stomaku. Vlakna po svojim svojstvima pomalo podsećaju na aktivni ugljen.

Od davnina su ljudi znali i koristili ljekovita svojstva mekinja za liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta. No, odnedavno je otkriveno još jedno svojstvo vlakana - njegova sposobnost da utječu na metabolizam. Ali, to je metabolički poremećaj koji dovodi do povećanja kilograma. Vlakna ne sagorevaju masti, ne utiču na vidljive efekte viška kilograma, već utiču na sam uzrok - kršenje metaboličkih procesa u organizmu.

Sjekinje pomažu poboljšanju peristaltike debelog crijeva, djelujući kao faktor u stvaranju stolica i pouzdano sredstvo u borbi protiv opstipacije. Stvaraju veliku mekanu masu koja ubrzava crijevnu pokretljivost i, razrjeđujući je samim sobom, snižava razinu produkta raspada masti povezanih s stvaranjem kancerogena. Redovno konzumiranje mekinja može ublažiti uobičajenu opstipaciju i sprečiti njihovo pojavljivanje u budućnosti, nakon zaustavljanja unosa mekinja (obnavljanje normalnog refleksa pokreta creva).

Neke skupine afričkih Aboridžina, koje gotovo nikada ne jedu meso i mlijeko, obično imaju stolice s polu tečnošću, dok imaju redoslijed niže učestalosti polipa i raka debelog crijeva u odnosu na stanovnike razvijenih zemalja koji koriste rafiniranu hranu. Postoji mišljenje o mogućnosti povezanosti hroničnog opstipacije i razvoja karcinoma debelog crijeva. Konkretno, poznato je da u nekim zemljama i regijama učestalost raka debelog crijeva naglo varira, a razlika može biti i do 20 puta, a ta je razlika izravno povezana s karakteristikama prehrane u tim regijama.

Kao dodatak prehrani, mekinje su efikasne u slučajevima oštećenja jetre, žučnog mjehura, gušterače, hroničnih bolesti želuca i crijeva - gastritisa, gastroduodenitisa, enterokolitisa tijekom remisije i smanjivanja akutnog upalnog procesa. Ali mekinje su od posebne važnosti u lečenju gojaznosti i dijabetesa.

Pogledajte video: Šta je idealan doručak (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar