Autori simptomi pankreatitisa

Pankreatitis je ozbiljna bolest gušterače koja ima specifične simptome, nazvane u medicini. Najpoznatiji znakovi pankreatitisa, nazvani po autorima koji su ih otkrili, jesu simptomi Voskresenskog, Mayo-Robson, Kerte, Razdolsky, Kach i Mondor. Prisutnošću znakova različitih autora može se utvrditi oblik i stepen razvoja bolesti.

Simptom vaskrsenja

Karakteristika ovog autora je lažna neosjetljivost pulsiranja trbušne aorte u njegovom preseku s gušteračom. Ovo mjesto nalazi se oko 5 cm iznad pupka i 4 cm lijevo od njegove sredine. Uzrok Voskresenskog simptoma je infiltracija retroperitonealnog prostora. Njegova prisutnost ukazuje na akutni pankreatitis. Otkriva se brzim držanjem dlana uz trbušni zid.

Mayo-Robson simptom

Simptom autorstva Mayo-Robsona pacijent boluje na mjestu izbočenja gušterače, to jest na lijevoj strani ugla rebra-kralješka. Javlja se u 45% slučajeva.

Simptom Kerth karakteriziraju bolni osjećaji i otpornost tokom palpacije prednjeg dijela trbušne stijenke u točki 5 cm iznad pupka. Najčešće se znak autorstva Kerte manifestuje u akutnom pankreatitisu. Primjećuje se kod oko 60% bolesnika s akutnim pankreatitisom.

Razdolskijev simptom se javlja u akutnom obliku toka ove bolesti i izražava se jakom bolom tokom udaranja po predelu gušterače. Simptom je uzrokovan, čiji je autor Razdolsky, prisustvo potresa upaljenog peritoneuma.

Kachov simptom očituje se prisutnošću boli tijekom palpacije regije poprečnih procesa 8-11 torakalnih kralježaka. Čest je znak hroničnog oblika tijeka bolesti. Uz parenhimski pankreatitis, Kachov simptom je i prisutnost hiperestezije kože (preosjetljivosti) u zoni 8. torakalnog segmenta na lijevoj strani.

Simptom Mondora karakterističan je za akutni oblik pankreatitisa. Pojavljuje se u obliku cijanotičkih mrlja tamno plave boje na licu i tijelu pacijenta. Pojava takvih mrlja uzrokovana je visokim stupnjem intoksikacije tijela.

Karakteristični znakovi patologije

Oštećenje gušterače gušterače izražava se u razvoju upalnog procesa u šupljini ovog organa. Mehanizam nastanka ove patologije ima nekoliko glavnih razloga i može uključivati:

  • u nasljednoj predispoziciji
  • prekomjerno pijenje alkoholnih pića,
  • kod razvoja patoloških poremećaja u sferi ostalih organa probavnog trakta i trbušne šupljine, posebno s oštećenjem žučnog mjehura i žučnih kanala, što provocira razvoj holecistitisa ili gcb,
  • a pankreatitis može nastati s napredovanjem peritonitisa.

Ne zaboravite na negativan utjecaj na stanje gušterače kršenja prehrane, loše prehrane i zloupotrebe masne hrane.

Među glavnim karakterističnim simptomatskim znacima pankreasne bolesti nalaze se:

  • žutost kože i sluznice sklera očiju,
  • blijedo lice koje tokom vremena mijenja boju u zemljanu boju,
  • promuklih očiju
  • pojava crvenih mrlja u ingvinalnoj zoni i u trbuhu,
  • stvaranje plaka na površini jezika,
  • pojava stalnog osećaja mučnine, kao i neumorno povraćanje, koje ne donosi osećanje olakšanja nakon njegovog prestanka,
  • pojava mirisa acetona iz usne šupljine,
  • formiranje kratkoće daha,
  • povećanje otkucaja srca,
  • pojava boli u epigastričnoj zoni, koja može odavati lumbalnu regiju, sternum u bočnom i donjem čeljusnom zglobu, a pri hodanju i savijanju povećava svoj intenzitet očitovanja,
  • poremećaj dispeptičkog organa.

Simptomi pankreatitisa istraženi od strane autora

Kao rezultat dugogodišnjeg promatranja pacijenata sa različitim oblicima bolesti pankreasa, mnogi ljekari i profesori identificirali su glavne simptome, nazivali imena autora koji su ih otkrili.

Razmotrite glavne simptome akutnog pankreatitisa, kako tvrde njihovi autori:

  1. Pojava simptoma Voskresenskog s razvojem pankreatitisa inače se naziva lažnim otrcanim. Tijekom palpacije cijele trbušne šupljine, pacijent ne osjeća bilo koji pulsirajući učinak trbušne aorte tijekom njegovog preseka sa parenhimskom žlijezdom. Dežurni lekar diže se s desne strane pacijenta koji leži na kauču i lijevom rukom stvara efekt povlačenja majice, a drugom rukom stvara klizno kretanje falangijskih prstiju u smjeru od epigastrične regije do iakalne regije. Kada izvodi takve manipulacije, pacijent ima oštar osjećaj boli.
  2. Manifestacija Mayo-Robsonovog simptoma znači stvaranje boli u lijevoj regiji hipohondrija, lumbalne kralježnice i trbuha, što je jedan od karakterističnih specifičnih simptomatskih znakova pankreasne bolesti parenhimoma žlijezde.
  3. Simptom Kertea s pankreatitisom javlja se u većini slučajeva kada je pacijentu dijagnosticiran akutni tip bolesti pankreasa. Njenim nastajanjem može se primjetiti pojava sindroma boli tokom palpacijske dijagnostike trbušne zone koja se nalazi malo iznad pupčane fose za 5 cm.Takođe s ovim simptomom primjećuje se intenzivan otpor trbušnih zidova.
  4. Grottov simptom karakterizira prisustvo hipotrofičnih promjena u potkožnom masnom sloju vlakana u zoni lokalizacije lijevo od pupčane zone, gdje se nalazi i sam gušterača.
  5. Kachov simptom karakterizira pojava bola kod pacijenta tijekom palpacijskog pregleda područja na kojem se nalaze poprečni procesi 8,9,10 i 11 kralježaka, a primjećuje se i povećana razina osjetljivosti kože u ovoj zoni.
  6. Ime Grey Turner karakterizira i pojava specifičnog simptoma koji se sastoji u stvaranju ekhimoze na lijevoj strani trbuha.

Dijagnoza bolesti autorskim metodama

Dijagnoza bolesti gušterače provodi se prema glavnim i dodatnim istraživačkim metodama.

Prisutnost ove bolesti može se vizualizirati stanjem kože na kojem se često pojavljuju osipi u obliku sitnih crvenih kapljica, zvani angiomi, u hroničnom obliku oštećenja pankreasa na parenhimskoj žlijezdi, to je simptom poznatog autora Tuzhilina.

Nakon vizuelnog pregleda, lekar počinje da utvrđuje objektivne simptome lezije pankreasa:

  1. Utvrđuje se prisustvo boli prema Mayo-Robson-u i Grottu u području izbočenja gušterače (ako je pogođena glava, tada se bol javlja u području točke Dajerden, kao i u području Schoffara, ako je zahvaćeno područje repa žlijezde, bol je lokaliziran u području Mayo-Robson i točka , dobro, ako je lezija pala na cijelo tijelo žlijezde, tada se bol određuje duž linije spajanja glave i repa, a ovo se područje naziva Gubergritsa-Skulsky).
  2. Potom se utvrđuje prisustvo boli u području točke pankreasa Desjardinsa smještenoj 5-6 cm od pupčane fose duž linije koja povezuje pupčanu fosu s aksilarnom zonom na desnoj strani.
  3. Određivanje osjetljivosti na bol u projekcionom području glave dijela parenhimske žlijezde (Shoffar zona).
  4. Prisutnost boli u predjelu repa gušterače na mjestu Mayo-Robson.
  5. Bol u levom rebra-vertebralnom uglu ili u zoni Mayo-Robson.
  6. Utvrđivanje Grott-ovog simptoma, odnosno prisustvo hipotrofije ili atrofije potkožnog masnog sloja vlakana u lijevom dijelu pupčane zone u području lokalizacije parenhimske žlijezde.
  7. Pozitivna reakcija lijevog bočnog frenicusa, ili definicija simptoma Musse-Georgievskyja.
  8. Pozitivna reakcija prema Voskresenskom.
  9. Prisutnost boli u regiji Kach, naime u zoni lokalizacije poprečnih procesa kralježaka 9,10 i 11 s desne strane i 8, 9 na lijevoj strani.

Takođe, pacijentima je propisana isporuka niza laboratorijskih testova:

  • UAC, koji omogućava otkrivanje prisutnosti upalnih procesa u tijelu, kao i povećanje brzine ESR-a,
  • krv za biohemiju,
  • OAM
  • Koprološki pregled izmeta koji omogućava utvrđivanje prisutnosti steatorreje, kreatorreje ili amiloreje

Među brojem obaveznih dijagnostičkih postupaka pomoću instrumentalnih studija svrstani su:

  • radiografija
  • ultrazvuk svih trbušnih organa,
  • endoskopska retrogradna holangiopankreatografija.

Nakon obavljenog potpunog pregleda može biti potrebna konsultacija abdominalnog hirurga na odjelu hirurgije, kao i endokrinološkog stručnjaka.

Liječenje ove patologije treba izvesti na temelju dijagnostičkih postupaka zabilježenih na pacijentovoj kartici.

Simptomi Voskresenjskog

Simptom autora Voskresenjskog ima još jedno ime - klinička manifestacija lažnog drhtavice. Etiologija njegovog razvoja nastaje zbog upale infiltracije retroperitonealnog prostora.

Na palpaciji medicinski stručnjak ne osjeti pulsiranje trbušne aorte u prelaznom dijelu ove krvne žile s gušteračom. Normalno bi trebalo primijetiti pulsiranje pet centimetara iznad pupka i četiri centimetra lijevo od svoje osi.

Ova klinička slika temelji se na činjenici da je edem unutarnjih organa značajno porastao, prekrivajući na velikoj žili.

Pipanje možete i sami osjetiti. Da biste to učinili, pacijent leži na leđima, zamahuje prstima, kao što je gore opisano. Ako je sve u redu, tada on osjeća puls, s akutnim oblikom pankreatitisa on izostaje.

Nemoguće je potpuno se osloniti na ovaj klinički znak. U nekim slučajevima, ovaj simptom ukazuje na druga patološka stanja:

  • Tumorski tumori gušterače.
  • Povećanje veličine limfnih čvorova.
  • Teško stvaranje plina.

Simptomi prema autorima, posebno prema Voskresenskyu, možda ne daju predstavu o kliničkoj slici kod pretilih pacijenata. Ispravna dijagnoza se postavlja nakon instrumentalnih i laboratorijskih ispitivanja, fizikalni pregled nije dovoljan.

Ako se sumnja na akutni upala slijepog crijeva, ovaj simptom je najočitiji. Međutim, provjera se odvija drugačijom metodom. U medicinskoj praksi znak ima drugačije ime - simptom košulje. Pri palpaciji se pacijentova košulja koja se nalazi na leđima spušta i povlači na tijelu, a kliznim pokretom rebara dlanova nose se prema trbuhu u smjeru od vrha do dna. Ovaj postupak se ponavlja s dvije strane. U akutnom upala slijepog crijeva pacijent boluje u desnoj iliakalnoj regiji.

Ova manifestacija je posljedica iritacije peritoneuma, koja nastaje kao posljedica upalnih procesa u dodatku.

Simptomi autora

Prema ICD-10 kodu, pankreatitis je zarazan i akutan, s gnojnim komplikacijama, subakutnim, hemoragičnim. K86.0 označava hroničnu bolest alkoholne etiologije, K86.1 - ostale vrste bolesti hroničnog oblika.

Postoje samo tri klasična simptoma protiv akutne bolesti - ovi su bolni

osjećanja, pojačano stvaranje plinova, povraćanje. Ovo je trijada Mondora u pankreatitisu.

Simptom Mayo Robson za pankreatitis je određen bolnim senzacijama na mjestu projekcije pankreasa. Ovo je lijeva strana rebro-kralježničnog čvora. Ovaj simptom je opažen kod 45% kliničkih slika. Znak se određuje laganim klikom na ovu točku. Ako je pojačan bol, to ukazuje na upalu unutrašnjeg organa.

Simptomi akutnog pankreatitisa autora:

  1. Znak Kerth. Glavni simptom je bol tijekom palpacije u predjelu, koje se nalazi iznad pupka na pet centimetara od središnje linije. Obično se dijagnosticira u 65% svih slučajeva morbiditeta. Uz to, karakteristika ovog autora pozitivna je kod otkrivanja napetosti mišićnog tkiva u epigastričnoj zoni.
  2. Kachov simptom definiran je kao intenzivna bol pri pokušaju palpacije mjesta u izbočenju repa gušterače. Lokacija točke je područje poprečnog procesa 8. torakalnog kralješka. U većini slučajeva simptom je pozitivan na pozadini tijeka hroničnog oblika bolesti. Na nekim slikama primijećen je u obliku velike osjetljivosti kože na ovom području.
  3. Znak Razdolskyja otkriva se u akutnom obliku bolesti. Karakterizira je oštra bol, koja se razvija tokom udaranja po koži u području izbočenja unutarnjeg organa. Zasniva se na upalnim procesima u peritoneumu.

Simptom Chukhrienko otkriven je na 38% slika. Sastoji se od prisustva boli tokom trzajnih pokreta trbušnog zida četkom u smjeru odozdo prema gore.

Dodatni simptomi

Pored gore navedenog, moguće je istaknuti i druge specifične znakove koji nose imena ljekara. Znak Mondora otkriva se u akutnom toku bolesti. Do njega dolazi zbog promjene na koži pacijenta. Plave mrlje pojavljuju se na tijelu pacijenta. Etiologija se temelji na prodiranju toksina koje proizvodi žlijezda.

Grottov simptom. Ovaj simptom karakterizira bol u određenim točkama, od kojih svaka ima svoje ime, izgleda da potvrđuje prisutnost upalnog procesa na određenom dijelu unutarnjeg organa.

Znak Desjardinsa uzrokovan je bolom u predjelu, koje se nalazi četiri centimetra iznad pupka, duž linije koja se povezuje s pazuhom s desne strane. U akutnom obliku bolesti dijagnosticira se u 70% slučajeva.

Karakteristični znakovi akutnog pankreatitisa razvijaju se iznenada. Obično se upalni proces izaziva zbog konzumiranja masne i teške hrane, alkohola i pušenja. Pod utjecajem ovih faktora pacijent ima sljedeće kliničke manifestacije:

  • Intenzivna bolna bol u epigastričnoj regiji.
  • Povećanje telesne temperature.
  • Žutljivost kože (nije u svim slučajevima).
  • Napada mučnine, povraćanja.
  • Želudac se povećava u volumenu.
  • Digesni trakt je poremećen.

Često postoje znakovi šokovnog stanja. Tu spadaju letargija, nizak krvni pritisak, tahikardija, bradikardija, otežano disanje, kratkoća daha, blijeda koža itd. Ovi simptomi ne ukazuju uvijek na upalu gušterače, jer mogu ukazivati ​​na druge bolesti. Međutim, njihov izgled prigoda je da pozovete medicinski tim. Često se zajedno s pankreatitisom dijagnosticira holecistitis.

Za liječenje se koriste lijekovi, propisana je posebna dijeta. U nekim je slučajevima potrebno hirurško liječenje. Na hirurgiju se pribjegava u prisustvu komplikacija bolesti radi uklanjanja boli.

Koji je simptom Voskresenjskog reći će stručnjak u videu u ovom članku.

Uskrsnuće

Normalno, gušterača osobe nije opipljiva.Na prednjem trbušnom zidu, na mjestu gdje se projicira gušterača, kod ljudi normalne i astenične tjelesne građe može se utvrditi samo pulsiranje aorte (veliko vaskularno deblo koje leži na kralježnici). Poznati hirurg Voskresenjski primijetio je da kod pacijenata s pankreatitisom ta pulsacija nestaje. Činjenica je da se tijekom akutne upale razvija edem tkiva žlijezde i prostora koji se nalazi iza peritoneuma. Aortni puls se ne prenosi putem ove plombe. Dijagnoza se može smatrati potvrđenom.

Takav znak nije objektivan. U pretilih bolesnika prilično je teško odrediti pulsiranje aorte - spriječava je debeli sloj potkožne masti. Zbog toga takva dijagnoza nije prikladna za pacijente s velikom tjelesnom težinom.

Razdolsky

Ovaj simptom akutnog pankreatitisa određuje se perkusijom (tapkanje prstima) nad izbočenjem gušterače. U ovom slučaju pacijent ima oštru nepodnošljivu bol. Nastaju usljed iritacije i kolebanja upalnog peritoneuma, koji stvaraju prsti. U pravilu, Razdolski sindrom nije prisutan u blagim oblicima upale. Uobičajeno se simptomi iritacije peritoneja pojavljuju uz masivno otpuštanje enzima u krv.

Kod težih oblika akutnog pankreatitisa pojavljuju se simptomi oštećenja kapilara. Mondorove simptome karakteriše pojava cijanotičnih mrlja na licu i tijelu. Što je masivnija lezija žlezde, veći je broj modrica. Obično se ta klinička slika kombinira s bolovima u trbuhu.

Cijanoza lica povezana je s teškom intoksikacijom. Ovi znakovi kod akutnog pankreatitisa ukazuju na veliko oštećenje tkiva. Najvjerovatnije će pomoću ultrazvučne dijagnostike liječnik vidjeti više zona nekroze. Simptom Mondora doktoru ukazuje na potrebu hospitalizacije pacijenta odmah na odeljenju intenzivne nege ili intenzivnoj nezi.

Još jedan pouzdan znak destruktivnih oblika akutnog pankreatitisa opisao je američki hirurg Halstead. Napomenuo je da se kod pacijenata s teškim oblicima nekroze organskih tkiva pojavljuju plavkaste mrlje na trbuhu. Pojava modrica povezana je s oštećenjem kožnih kapilara enzimima pankreasa. Kao rezultat masovnog izbacivanja iz gušterače, biološki aktivne tvari ne samo da ulaze u krvotok, nego i impregniraju okolno tkivo. Štoviše, imaju destruktivni učinak na vaskularni zid, izazivajući stvaranje malih krvarenja. Lokalizacija mjesta može biti različita. Ponekad područje modrica prati konturu gušterače.

Slične znakove destruktivnog akutnog pankreatitisa opisao je i doktor Cullen. Primijetio je da su modrice lokalizirane oko pupka.

Poznavanje simptoma od strane autora ne samo što liječniku pruža akademsko znanje o materijalu, već vam omogućava i da odredite teške oblike bolesti bez dodatne dijagnoze. Zaista, imajući u vidu takve znakove, moguće je odmah započeti s liječenjem bolesti, ne trošeći puno vremena na instrumentalne studije. Što brže započne liječenje akutnog pankreatitisa, to će biti manje zona nekroze u žlijezdi. Pravovremena terapija garantuje povoljan tok ove bolesti.

Sivi tokar

Ovaj simptom se javlja i kod nekroze pankreasa. Hemoragični oblik akutnog pankreatitisa često uzrokuje modrice na strani trbuha. Ovakvi porazi vrlo su slični udarcima tupim predmetom. U svakom slučaju, kada se dijagnosticira akutno stanje, potrebno je razjasniti prisutnost ozljede.

Koji su simptomi pankreatitisa?

S obzirom na simptome, radnici Hitne pomoći često zbunjuju pankreatitis s trovanjem, gastritisom i upalama slijepog crijeva. Nakon što pacijent bude isporučen u bolnicu, izvrši se temeljitija anamneza i analiza, liječnik utvrđuje pankreatitis.

Za tačnu dijagnozu provode se sljedeće metode pregleda pacijenta:

  1. Istorija uzima. Doktorica otkriva gdje, kako, kada je počelo boljeti, ima li narušavanja općeg zdravlja.
  2. Vizuelni pregled Procjenjuje se stanje kože, pregledava se jezik pacijenta.
  3. Analiza općeg stanja pacijenta: mjerenje tjelesne temperature i krvnog pritiska, palpacije, auskultacije i perkusije. U ovom slučaju se koriste različite metode - simptomi. Mayo-Robson, Razdolsky itd.).
  4. Laboratorijski - opšti i biohemijski testovi krvi, procena ravnoteže vode i elektrolita, opšta analiza urina.
  5. Instrumentalni - ultrazvuk, rentgenski pregled, računarska tomografija, FGDS, laparoskopija.

Simptomi upale gušterače autora

Doktor također utvrđuje simptome pankreatitisa od strane autora. Temeljitim pregledom pacijenta u početnim fazama pomaže se izbjeći invazivni (prodorni) testovi.

Glavni simptomi akutnog pankreatitisa tokom objektivnog pregleda uključuju nekoliko metoda. Među njima su:

  1. Simptom Voskresenjskog, naziva se i simptomom „košulje“. Doktor na izdisaju pacijenta napravi klizni pokret odozgo prema dolje prema projekcijskom području gušterače. Na kraju pokreta pacijent primjećuje porast boli u ovom predjelu. Simptom je pozitivan. Simptom „košulje“ određuje se i kod akutnog upala slijepog crijeva, pa se na ovu metodu ne može oslanjati samo.
  2. Mayo-Robson simptom pankreatitisa. S lijeve strane u rebrasto-kralježničnom uglu ili u području iznad gušterače, pacijent primjećuje jaku bol. Doktor palcira Mayo-Robsonovu tačku, malo pritiskajući na nju. Istovremeno, osoba primjećuje porast bola.
  3. Simptom Shchetkina-Blumberg. Doktor polako pritisne pacijentov trbušni zid rukom i naglo ga uklanja. Rezultat je oštra bol u području udara uzrokovana iritacijom peritoneuma.
  4. Curte Symptom Povećana bol i napetost mišića tijekom površinske palpacije u predjelu iznad pupka (oko 4-5 prstiju) u srednjoj liniji trbuha.
  5. Znak Razdolski. Dok tapka po upalnoj žlijezdi, pacijent primjećuje pojačanu bol. To je zbog peritonitisa. Simptom Razdolsky pozitivan je kod akutnog pankreatitisa.
  6. Znak Kače. Kada pokušava palpirati preko područja repa gušterače, pacijent doživljava jaku bol. Češće je simptom pozitivan tijekom pogoršanja hroničnog pankreatitisa.

Ako zaposlenici hitne pomoći prepoznaju jedan od gore navedenih znakova i simptoma, pacijenta treba odmah smjestiti u bolnicu na potvrdu dijagnoze i daljnje liječenje.

Postoje i dodatni znakovi pankreatitisa. U praksi se najčešće koriste sledeći simptomi:

  1. Cullena - karakterizirana pojavom cijanoze u pacijentovom pupku. To ukazuje na "impregnaciju" obližnjih tkiva proizvodima raspada upale žlezde.
  2. Mondora - karakterizirana činjenicom da pacijent, zajedno s bolovima u trbuhu, povraćanjem i znakovima iritacije trbušnog zida, ima cijanozu na licu, na tijelu se pojavljuju mrlje plave i ljubičaste boje. To ukazuje ulazak produkata raspadanja žlijezde u krvotok i, kao rezultat, pogođena su udaljenija tkiva.
  3. Lagerlefa - izaziva opću cijanozu lica i udova.
  4. Tuzhilina - na početnom pregledu primjećuje se prisustvo angioma na licu (rast krvnih žila ispod kože). Vizualno se utvrđuje prisustvo potkožnih grimiznih tačaka promjera do 5 mm.
  5. Gullen - očituje se činjenicom da pacijent razvije žutost u pupku.
  6. Grotta - karakterizirana hipotrofičnim promjenama u području izbočenja upalne žlijezde.
  7. Georgievsky-Mussi - osoba doživljava oštre oštre bolove u desnom hipohondriju pritiskom prstom u fosu sternokleidomastoidnog mišića. To je zbog zračenja duž nervnih grana dijafragme.
  8. Desjardini - pritiskom na područje smješteno 4-6 cm od pupka prema pazuhu (na mjestu Desjardinsa) utvrđuje se bol. Ovaj simptom u 75% slučajeva pozitivan je na upalu gušterače.
  9. Hubergritsa-Skulsky - bol pri palpaciji u projekciji linije koja spaja rep s glavom gušterače.
  10. Shoffara - pojačani bol pri izbočenju glave upale žlezde (Shoffar zona) kada se pritisne.

Ako se potvrdi većina simptoma, tada se provodi dodatno laboratorijsko i instrumentalno neinvazivno ispitivanje. Ako je potrebno, propisano je dublje prodiranje. U takvim slučajevima dijagnoza se potvrđuje hirurškim liječenjem. Ako nije bilo invazivne intervencije, tada daljnja taktika liječenja ovisi o težini bolesti.

Mussey-Georgievsky ili phrenicus simptom

Otkriva se ako se razvije akutni holecistitis ili pankreatitis. Doktor bi trebao pritisnuti kažiprst preko ključne kosti, bliže urezu.

Kod akutne upale gušterače pacijent će čak i blagim pritiskom osjetiti oštru bol u hipohondrijumu sa desne strane. Ta reakcija nastaje iritacijom pleksusa nervnih vlakana vagusnog živca, koji su povezani s organima trbušne šupljine.

Simptom Kacha

To je znak hroničnijeg pankreatitisa nego akutnog. Karakterizira ga pojava boli prilikom sondiranja poprečnih procesa 8-11 torakalnih kralježaka.

Drugi pozitivni simptom Kacha naziva se povećana osjetljivost kože oko 8. torakalnog kralješka na lijevoj strani.

Curte Symptom

Manifestira se bolom u gornjem dijelu prednjeg zida peritoneuma pet centimetara iznad pupka. U 60% slučajeva akutnog napada pacijenti se žale na oštru nelagodu na ovom području kada se pritisne, ovaj se simptom smatra jednim od najpouzdanijih.

Važna stvar: mišićno tkivo na ovom području je napeto. To se objašnjava reakcijom tijela, koje kontrakcijom trbušnih mišića pokušava „zaštititi“ bolno područje od vanjskih utjecaja.

Simptom Sivog Turnera

Često postoji hemoragični oblik akutnog pankreatitisa - uništavanje malih kapilara i većih žila kao rezultat upale, impregnacija tkiva organa krvlju. U ovom slučaju sa strana

Na pacijentovom trbuhu mogu se pojaviti modrice, nalik tragovima udarca tupim predmetom.

Ovaj simptom se ne smatra objektivnom dijagnostičkom metodom, potrebno je isključiti unutarnje ozljede.

Simptom Razdolskyja

Nije efikasan kao dijagnostička metoda za hronični ili spori oblik bolesti. Ako se bolest pogorša, kada dio trbuha zatakne u projekciju gušterače, pacijent razvije jake akutne bolove.

Bol nastaje zbog iritacije upaljenih tkiva, simptom nastaje oslobađanjem velikog broja enzima pankreasa.

Simptom Mondora

Ovo je rani simptom akutnog pankreatitisa koji se sastoji u pojavi malih modrica na pacijentovom licu. Što je više zahvaćena gušterača, pojavljuje se više hematoma, često simptom prati snažna bol ispod rebara.

Pacijenta s takvim znakovima akutnog pankreatitisa treba odmah hospitalizirati i odvesti na odjel intenzivne njege.

Simptomi Halstead-a i Cullena

Sa destruktivnim oblikom pankreatitisa često su pogođene kapilare. Manifestira se cijanotičkim mrljama na koži trbuha. Mogu se ugovoriti proizvoljno. Česti su slučajevi kada modrice slijede konturu gušterače.

Zanimljivo je znati! Takve znakove patologije opisao je američki hirurg Halstead, podržao ga je Cullen, napominjući da su modrice uglavnom formirane u području oko pupka.

Poznavanje glavnih nominalnih simptoma upale gušterače omogućava kvalitetnu i pouzdanu dijagnozu, čak i u hitnim slučajevima, i odmah određuje dalje radnje.

Pogledajte video: GASTRITIS- zapaljenje sluznice zeluca - Dr Ljiljana Ljuboja (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar