Desert za dijabetičare tipa 2: recepti za dijabetes sa fotografijama

Slatki deserti nisu samo ukusno kuvana hrana. Glukoza sadržana u njima je korisna i neophodna supstanca koju ćelije tkiva ljudskog tijela koriste da bi stvorile vitalnu energiju. Tako slatkiši pružaju tijelu važnu rezervu energije.

U međuvremenu, poznato je da bi desert s dijabetesom trebao biti bez šećera. Koje slatkiše za dijabetičare mogu jesti? Danas u prodaji možete pronaći posebne proizvode protiv dijabetesa koji se mogu konzumirati u malim količinama.

Mnoge kompanije u proizvodnji zdrave hrane proizvode proračunske slatkiše koji umjesto šećera sadrže fruktozu. Police na trgovinama bogate su raznim raznim ukusnim dijetalnim proizvodima u obliku kolačića, hljeba, pa čak i čokolade bez glukoze.

Sadrži deserte za dijabetičare

Sva jela koja dijabetičari mogu jesti, uključujući i deserte, imaju niz izuzetnih svojstava. Razmotrite ih:

  1. Minimalni sadržaj ugljenih hidrata.
  2. Upotreba nadomjestaka šećera
  3. Upotreba integralnog brašna.
  4. Isključivanje viška masti, njihova zamjena prekomjernim analogima.

Stručnjaci preporučuju upotrebu proteina za deserte koji će konzumirati dijabetičare. Omogućit će pričvršćivanje sastojaka jela, a pritom ne naštetiti tijelu pacijenta s dijabetesom.

Gotovi deserti za dijabetičare moraju ispunjavati tri glavna kriterija:

  • korisno
  • niskokalorična
  • umjereno slatko.

Ako se pridržavate gornjih karakteristika u pripremi dijetalnih jela, tada deserti ne samo da će dijabetičarima pružiti zadovoljstvo, već će i donijeti opipljive koristi za pacijentovo tijelo.

Zobena kaša pita punjena jogurtom i voćem

Začudo, mnogi dijabetičari imaju tendenciju da budu slatko-zubni i nikada se neće odreći pečenja. Ako slijedite osnovna pravila u pripremi deserta, onda umjesto redovnog šećera trebate koristiti njegove zamjene ili fruktozu.

Još jedno pravilo - dijabetična peciva pogodna su za doručak ili popodnevni čaj. Ali jedna porcija treba istovremeno biti najviše 150 grama.

Izvrsna vrsta dijabetičkog pečenja je zobena kaša s voćem i orasima. Recept za njegovu pripremu nije težak. Za ovaj kolač morat ćete uzeti sljedeće glavne sastojke:

  • 150 grama zobene kaše
  • dva sirova pileća jaja
  • jedno voće - kruška i šljiva,
  • 50 grama orašastih plodova (lješnjaci i bademi su dobri, ali ne i kikiriki)
  • 100 grama nezaslađenog jogurta s malo masti.

Trebat će vam ili fruktoza ili nadomjestak šećera - zaslađivač. Cimet, koji je vrlo koristan za dijabetičare, idealan je kao začin za okus.

U prvoj fazi priprema se tijesto za buduću pitu: zobeno brašno, orasi, zaslađivač i cimet pomiješaju se zajedno. Ova smjesa se usitni na brašno pomoću miksera ili procesora hrane. U dobiveno brašno se dodaju jaja (mnogi više vole samo tučeni proteini), gnječite testo i oblikujte kolač. Postavlja se u posudu za pečenje prethodno obloženu papirom za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta.

Druga faza je punjenje. Sastoji se od zdrobljenog voća pomiješanog s jogurtom (možete dodati malo zaslađivača za slatkoću). Na polupečeni kolač rasporedite nadjev i pospite listićima bademovog oraha, nakon čega nastavite peći 20 minuta na istoj temperaturi.

Skuhani desert: skuta i puding od bundeve

Među dijabetičarima deserti od sira s niskim udjelom masti oduvijek su uživali neviđenu popularnost. Nudimo da skuhamo puding od sira s bundevom. Njegov svijetli ukus oduševit će i najsavremenije gurmane.

Za pripremu ovog jela trebat će vam:

  • sir (500 grama),
  • kaša od bundeve (500 grama),
  • malo kisele pavlake (150 grama),
  • tri sirova pileća jaja (možete uzimati samo proteine),
  • tri kašike putera,
  • tri kašike kaše.

Zaslađivač i sol dodaju se po ukusu.

Priprema ovog deserta sastoji se od nekoliko faza:

  1. Kaša od bundeve trlja se na gruboj rerni i iscijedi iz viška soka (to je potrebno da tijesto ne bude previše vodenasto, jer bundeva oslobađa veliku količinu soka).
  2. Bjelanjke jaje istucite odvojeno sa soli i zaslađivačem.
  3. Žumanjci, kisela pavlaka, zdrob, skuta i bundeva postepeno se dodaju proteinima, tijesto se vrlo pažljivo miješa (to se mora učiniti prije nego što proteini sjednu).
  4. Posudu za pečenje namažite maslacem, a u njega je položeno gotovo tijesto.
  5. Pecite puding u rerni oko 30 minuta na temperaturi 180-200 stepeni.

Poslužuje se gotov puding sa pavlakom ili vrhnjem.

Dijabetički sladoled

Ukusan desert za dijabetičare bit će dijetalni sladoled, koji se od uobičajenog razlikuje u smanjenoj količini ugljikohidrata. Može se jesti dva puta sedmično, ali ne češće.

Za izradu bobičastog sladoleda, na primjer, od svježe ribizle ili jagode, trebat će vam:

  • čaša opranih i osušenih bobica (jagode, maline, ribizla i slično),
  • whey protein (30 grama),
  • obrano mlijeko ili jogurt - 3 kašike.

Po ukusu dodajte zaslađivač ili zaslađivač - fruktozu, steviju.

Proces kuhanja uz hlađenje trajat će oko tri sata. Sasvim je jednostavno: svi sastojci (osim mlijeka ili jogurta) miješaju se pomoću miješalice ili peći za preradu hrane do homogene mase. Mlijeko ili jogurt zasebno se miješaju u ovu masu, nakon čega se izlije u kalupe i stavi u zamrzivač dok se potpuno ne stvrdne.

Porcija takvog deserta za dijabetičare ne smije biti veća od 150 grama po obroku.

Izbor proizvoda

Budući da se niskokalorična dijeta s ugljikohidratima preporučuje kod dijabetes melitusa, u receptima za desert koriste se samo dijetalni proizvodi s sadržajem ugljikohidrata prihvatljivim za dijabetičare. Njihov glikemijski indeks mora biti nizak. Odstupanja su moguća, ali samo u oskudnim količinama, kako se nakon jela slatkiša, nivo šećera u krvi ne poveća.

U osnovi, recepti za deserte koji su dozvoljeni kod dijabetesa prve i druge vrste zasnivaju se na korištenju nemasnog sira, voća, bobica i slatkog povrća. Za pečenje koristite brašno:

Nije zabranjeno slatku hranu, deserte, peciva s dijabetesom „zasladiti“ maslacem, namazom, margarinom. Ali u strogo ograničenim proporcijama. Mlijeko, vrhnje, pavlaka, jogurt, skuta i ostali proizvodi ove kategorije su dozvoljeni, ali pod uvjetom da postoji najmanji mogući sadržaj masti u njima.

Krema protiv dijabetesa najbolje je pripremiti na bazi jogurta s niskim udjelom masti, sufle. Bolje je ne koristiti proteinsku kremu za dijabetičare.

Opće preporuke

Za dijabetičare koji imaju dijabetes koji nije ovisan o inzulinu, slatka ograničenja nisu tako stroga kao kod vrste bolesti ovisne o insulinu. Zbog toga oni često mogu uključivati ​​jelovnik slatkih peciva - kolača, pita, pudinga, kaseta itd. Istovremeno, preporučljivo je koristiti brašno od punog zrna, a umjesto šećera koristiti zamjene.

Glavna pravila za dijabetičare s bilo kojom vrstom patologije:

  • Nemojte se miješati u deserte.
  • Jesti slatkiše nije svaki dan i malo po malo - u porcijama od 150 g, ne više.
  • Brašno pecite jedite za doručak i popodnevni čaj, ali ne za vrijeme ručka.

Preporučuje se kuhati domaći džem, džemove, džemove za očuvanje korisnih tvari u sporom kuhaču, zasladiti medom ili kuhati voćne bobice u vlastitom soku.

Na žele na oboljele od dijabetesa idu samo meko voće i bobice s niskim glikemijskim indeksom. Za stvrdnjavanje deserta potrebno je koristiti hranu želatinu ili agar-agar. Dodajte nadomjestke šećera i zaslađivače po ukusu, ovisno o tome kako su slatke glavne namirnice.

Pažnja! Ne možete jesti žele za dijabetes svaki dan. Ali priuštite si topljenje meduze u ustima 2-3 puta tjedno dozvoljeno.

Slatka komponenta ostalih deserta za dijabetičare je:

Najkorisniji su slatki slatkiši i stevije - nadomjestak šećera biljnog porijekla. Umjetna zaslađivača samo oponašaju slatki ukus. No, njihova pretjerana upotreba uzrokuje probavne smetnje.

Uprkos brojnim ograničenjima, postoji nevjerovatna količina recepata za slatku hranu za dijabetičare i tipa 2 i 1. Ali usredotočit ćemo se na najukusnije slatkiše, hladne deserte - sladoled i žele.

Cimet sladoled od bundeve

Desert pripremljen prema ovom receptu za dijabetičare tipa 1 i 2 nije samo ukusan, već i zdrav. Tajna je u aromatičnim začinima, a posebno cimetu, koji ima svojstvo snižavanja razine šećera u hematopoetskom sistemu.

  • Gotova pire od bundeve - 400 g.
  • Kokosovo mlijeko - 400 ml.
  • Ekstrakt vanilije - 2 kašike kašike.
  • Cimet (prah) - 1 kašika kašike.
  • Zaslađivač odabrati, proporcionalno odgovara 1 tbsp. šećer.
  • Sol - ¼ tsp
  • Začini (muškatni oraščić, đumbir, klinčić) - prstohvat po vašem izboru.

Kuvanje deserta neće vam trebati puno vremena. Potrebno je u jednoj posudi kombinirati sve ponuđene sastojke i staviti u zamrzivač. Nakon sat vremena sa malo deserta, izvadite ga iz zamrzivača, sipajte ga u blender i dobro ga tucite. Zahvaljujući tome, sladoled će ispasti nježan, prozračan. Zatim smjesu izlijte u kalupe i stavite je ponovo u zamrzivač na 2-4 sata.

ul

Čokoladni sladoled od avokada

Sladoled od avokada je toliko ukusan da će ga svi obožavati. Može se sigurno jesti s dijabetesom tipa 2, osobama s prvom vrstom bolesti, djecom, trudnicama.

  • Avokado i narandža - po 1 voće.
  • Tamna čokolada (70–75%) - 50 g.
  • Kakao prah i prirodni tečni med - 3 kašike. l svi.

Recept: operite moju naranču, naribajte koru. Prerežite voće na pola i iscijedite sok u zasebnu zdjelu. Avokado očistimo, meso narežemo na kockice. Stavite sve sastojke u posudu blendera osim čokolade. Mažite dok masa ne postane sjajna, homogena. Na čokoladu naribajte čokoladu. Dodajte ostalim proizvodima, lagano promiješajte.

Stavite smjesu u zamrzivač na 10 sati. Izvadimo i miješamo svakog sata da se čokoladni i voćni sladoled za dijabetičare ne smrzne s jednom kvržicom. Posljednjim miješanjem desert razvaljajte u kekse. Poslužujemo gotove dijabetičke sladolede u porcijama, ukrašavajući na kraju listovima metvice ili struganinom narančine kore.

Cool želatinske slastice

Dijabetička mliječ napravljena od narandže i panna cotte. Neusporedivo lijep, mirisan, ukusan desert za dijabetičare, koji se sa sigurnošću može pripremiti ne samo radnim danom, već i za svečanu gozbu.

Narančin žele Sastojci:

  • Posno mlijeko - 100 ml.
  • Krema sa niskom masnoćom (do 30%) - 500 ml.
  • Vanillin.
  • Limun - jedno voće.
  • Narandže - 3 voća.
  • Želatina za instant - dve vrećice.
  • Zaslađivač u proporciji 7 tsp. šećer.

Recept: ugrijte mlijeko (30–35 stepeni) i u njega ulijte vrećicu želatine, par minuta zagrejte kremu. Pažljivo dodamo pola porcije zaslađivača, vanilin, limunovu koricu u toplu kremu. Pomiješajte mlijeko sa želatinom i vrhnjem. Izlijte u kalupe, ostavljajući prostora za sloj naranče. Stavili smo panna cottu u frižider da se smrzne. Okrenimo se pripremi žele od naranče. Iscijedite sok od citrusa, filtrirajte kroz sito. Dodajte želatinu i zaslađivač (ako je potrebno).

Čekamo trenutak kada se smeša malo „uhvati“ i pažljivo izlijte žele preko smrznute panna cotte. Ponovo stavite posudu u frižider. Poslužite do stola za 3-4 sata, kada se nježni dvoslojni desert u potpunosti stvrdne.

Limunska žele je još jednostavnija za napraviti.

  • Limun - 1 voće.
  • Prokuhana voda - 750 ml.
  • Želatina u prahu - 15 g.

Prvo namočite želatinu u vodi. Dok granule nabubre, uklonite koru limunskim čipsom i iscijedite sok. Izlijte mast u želatinoznu otopinu, izmešajte i zagrevajte u parnoj kupelji dok se zrna potpuno ne otope. Sipajte sokom od limuna.

Filtriramo vruću žele i izlijemo je u porcionirane posude. Ostavite da se ohladi, pa stavite u frižider na 5-8 sati dok se desert u potpunosti ne stvrdne.

Koji se zaključak može učiniti o tome je li moguće jesti slatkiše kod dijabetesa? Oni koji misle da se deserti ne mogu napraviti bez šećera, greše. U stvari, postoji puno zanimljivih recepata za slatkiše koji ne sadrže proizvode dijabetičara. Što se ukusa tiče, ispada da su dijabetični deserti ne samo neverovatno ukusni, već i sigurni i čak korisni za „slatku bolest“.

Zašto su slatkiši za dijabetes zabranjeni

Nije tajna da je za dijabetičare tipa 1 i dijabetes melitus tipa 2 potrebna stroga terapijska dijeta, koja isključuje slatkiše i sve proizvode koji sadrže velike količine glukoze u najvećoj mogućoj mjeri.

Kada mu je dijagnosticiran dijabetes melitus, tijelo ima akutni nedostatak inzulina, ovaj hormon je potreban za transport glukoze kroz krvne žile do stanica različitih organa. Kako bi se ugljikohidrati apsorbirali, dijabetičari svaki dan ubrizgavaju inzulin, koji djeluje kao prirodni hormon i potiče prolazak šećera kroz krvne žile.

Prije jela, pacijent izračunava procijenjenu količinu ugljikohidrata u hrani i vrši injekciju. Općenito, dijeta se ne razlikuje od jelovnika zdravih ljudi, ali dijabetičari ih ne bi trebali odnijeti slatkišima poput slatkiša, kondenziranog mlijeka, slatkog voća, meda, slatkiša, koji sadrže brzo probavljive ugljikohidrate. Ovi su proizvodi štetni za pacijente i mogu uzrokovati nagle špice u šećeru u krvi.

  1. Kod dijabetesa tipa 2, u tijelu se proizvodi nedovoljna količina hormona, tako da dijabetičar treba odbiti jesti hranu s ugljikohidratima kako ne bi morao prelaziti na liječenje injekcijama inzulina. Jela sa brzo probavljivim ugljikohidratima također su isključena iz prehrane.
  2. Odnosno, deserti za dijabetičare trebali bi biti niskohidrata. Umjesto šećera, recepti za zaslađivanje uključuju nadomjestak šećera, koji se polako razgrađuje u crijevima i sprečava nakupljanje šećera u krvi.

Zaslađivač za desert

Za dijabetes tipa 1 i 2, recepti za slatku hranu obično sadrže zamjenske šećere. Za dijabetičare nudi se nekoliko vrsta prirodnih i umjetnih zaslađivača koji savršeno zamjenjuju redoviti rafinirani šećer i daju jelima slatki ukus.

Najkorisniji prirodni biljni nadomjesci uključuju steviju i slatki slatkiš koji daju slatki okus i sadrže minimalnu količinu kalorija. U međuvremenu, prirodni zaslađivači u pravilu su kaloričniji od sintetičkih, tako da dnevna doza takvog zaslađivača ne može biti veća od 30 g.

Umjetni zaslađivači sadrže najmanje kalorija, takvi zaslađivači oponašaju slatki okus, ali kada se konzumiraju u velikim količinama mogu prouzrokovati probavne smetnje.

  • Prirodni zaslađivač sadrži slatki steviozid, ova supstanca doprinosi dodatnoj proizvodnji inzulina u gušterači.Također, zaslađivač poboljšava imunološki sustav, liječi rane, uklanja patogene bakterije, uklanja otrovne tvari i pomaže ubrzavanju metaboličkih procesa u tijelu.
  • Sladice sadrže 5 posto saharoze, 3 posto glukoze i glicirizina, koji daje slatki okus. Uz to, prirodni nadomjestak šećera pomaže obnavljanju stanica gušterače i stvaranja inzulina.
  • Postoje i mnogi drugi prirodni nadomjestci, ali visoko su kalorični i nisu uvijek prikladni za pripremu jela za dijabetičare.
  • Sorbite E42 dio je bobica planinskog pepela (10 posto) i gloga (7 posto). Takav zaslađivač pomaže u uklanjanju žuči, normalizaciji bakterijske flore crijeva i proizvodnji vitamina B. Važno je promatrati doziranje i jesti ne više od 30 g nadomjestka dnevno, inače predoziranje uzrokuje žgaravicu i olabavljene stolice.
  • Ksilitol E967 uključen je u sok od kukuruza i breze. Inzulin nije potreban za apsorpciju ove supstance. Zaslađivač pomaže ćelijama da apsorbuju kisik, smanjuju količinu ketonskih tijela. Izlučivanje žuči iz organizma.
  • Fruktoza se može naći u mnogim bobicama, voću i medu. Ova supstanca ima sporu brzinu apsorpcije u krvi i visok sadržaj kalorija.
  • Zaslađivač eritritol se naziva i dinja šećer, ima vrlo nizak kalorični sadržaj, ali teško je naći u prodaji.

Umjetni nadomjesci šećera djeluju kao aditivi u hrani, imaju nizak sadržaj kalorija, ali imaju negativan utjecaj na tijelo. Najštetniji sintetički imitatori uključuju saharin E954, ciklamat E952, dulcin.

Suklaroza, acesulfam K E950, aspartam E951 smatraju se bezopasnim zaslađivačima. Ali, aspartam je kontraindiciran osobama sa srčanom insuficijencijom.

Aspartam se ne dodaje jelima koji su duže vrijeme podvrgnuti termičkoj obradi.

Kako odabrati prave proizvode za dijabetes

Prilikom odabira hrane za kuhanje dijabetičari moraju davati prednost sastojcima s niskim glikemijskim indeksom. Ne isplati se potpuno odustati od slatkiša, ali morate biti u mogućnosti odabrati pravu dozu. Koja je slatka hrana dozvoljena osobama sa dijabetesom?

Rafinirani šećer zamjenjuje se prirodnim zaslađivačima ili zamjenama šećera, za to koriste fruktozu, ksilitol, sorbitol, med. Recepti za desert dijabetičarima tipa 2 treba da uključuju raž, heljdu, zob, kukuruznu kašu. Takođe je dozvoljena upotreba sastojaka u obliku jajeta u prahu, kefir s malo masti, biljno ulje. Slastičarsku masnu kremu možete zamijeniti sirupom od svježeg voća ili bobica, voćnim mlijekom, jogurtom s malo masti.

Uz dijagnozu dijabetesa, možete koristiti knedle i palačinke, ali doziranje treba biti jedna ili dvije palačinke. U isto vrijeme tijesto se priprema na bazi nemasnog kefira, vode i grubog raženog brašna. Palačinka se prži u tavi sa dodatkom biljnog ulja, a knedle se kuvaju na pari.

  1. Nezaslađeno voće, povrće ili bobice koristi se za pravljenje slatkog deserta ili žele. Idealna opcija je da dodate sušeno voće, pečeno voće ili povrće, limun, mentu ili limunov melem, malu količinu pečenih orašastih plodova. Upotreba proteinske kreme i želatine je neprihvatljiva.
  2. Najprikladnija pića za dijabetičare su svježi, kompot, limunska voda, manastirski čaj za dijabetes s dodatkom zaslađivača.

Unatoč svojim korisnim svojstvima, deserte je potrebno konzumirati u ograničenim količinama i to ne svakodnevno, kako bi prehrana bila uravnotežena.

Najbolji deserti za dijabetičare: recepti i način pripreme

Uprkos zabrani šećera, postoji puno recepata za deserte za dijabetičare s fotografijom. Slični se bluzi prave uz dodatak bobica, voća, povrća, skute, jogurta s niskim udjelom masti. Kod dijabetesa tipa 1 moraju se koristiti nadomjesci šećera.

Dijetalna mliječ može se napraviti od mekog voća ili bobica. Odobreno za upotrebu kod dijabetesa. Plodovi se drobe u blenderu, dodaje im se želatina, a smeša se gnječi dva sata.

Smjesa se priprema u mikrovalnoj, zagrijava se na temperaturi 60-70 stepeni sve dok se želatina u potpunosti ne otopi. Kad se sastojci ohlade, dodaje se zamjena za šećer i smjesa se izlije u kalupe.

Od dobivene žele napravite ukusnu niskokaloričnu tortu. Da biste to učinili, koristite 0,5 l nemasne kreme, 0,5 l nemasnog jogurta, dvije kašike želatine. zaslađivač.

  • Želatina se sipa u 100-150 ml vode za piće i insistira se 30 minuta. Zatim se smjesa zagrijava na niske temperature i ohladi.
  • Ohlađenu želatinu pomiješati sa jogurtom, vrhnjem, nadomjestkom šećera. Po želji u smjesu dodajte vanilin, kakao i mljevene orahe.
  • Dobivena smjesa izlivena je u male posude i inzistirala na sat u hladnjaku.

Kao ukusan desert možete koristiti vitaminske mliječi iz zobene kaše. Da biste ga pripremili, trebat će vam 500 g nezaslađenog voća, pet kašika zobenih kaša. Voće se drobi mešalicom i prelije s litrom vode za piće. Zobena kaša se sipa u smesu i kuha na tihoj vatri 30 minuta.

Također, voćni punč odličan je za dijabetičare, priprema se od 0,5 l slatko-kiselog soka i iste količine mineralne vode. Sok od pomorandže, brusnice ili ananasa pomeša se sa mineralnom vodom. Svježi limun se izrezuje na male krugove i dodaje ih voćnoj smjesi, tamo se stavljaju komadi leda.

Za pripremu deserta od sira upotrijebite nemasni sir u količini od 500 g, tri do četiri tablete nadomjestka šećera, 100 ml jogurta ili vrhnje s niskim udjelom masti, svježe bobice i orašaste plodove.

  1. Skutni sir pomiješan je sa nadomjestkom šećera, dobivena smjesa je ukapljena s malo vrhnja ili jogurta. Da biste dobili ujednačenu, gustu masu, pomoću blendera pomiješajte sve sastojke.
  2. Od istih proizvoda možete kuhati niskokaloričnu tepsiju. Da bi se to postiglo, mješavina skute miješa se sa dvije jajeta ili dvije kašike jajeta u prahu i pet kašika zobenih kaša. Sve komponente se miješaju i peku u rerni.

Zdrava tepsija izrađena je od nezaslađenog voća i zobene kaše. Šljive, jabuke, kruške u količini od 500 g mleve se i pomešaju sa 4-5 kašika zobenih kaša. Alternativno se umjesto brašna može koristiti zobena kaša, no u tom slučaju smjesa se mora gnojiti 30 minuta da bi se komponente nabrekle. Nakon toga se jelo za desert peče u rerni.

Od nezaslađenog voća i bobica možete napraviti slatki zdrav desert bez šećera. Za to se zelene jabuke u količini od 500 g usitne u blenderu dok se ne dobije konzistencija u obliku pirea. U dobijenu masu se dodaju cimet, zamjena za šećer, mljeveni orasi i jedno jaje. Smjesu izlijte u kalupe i pecite u rerni.

Svi ovi recepti omogućavaju vam da dodate raznolikost ukusa životu dijabetičara, a ujedno je i izvor vitamina i drugih korisnih tvari. Na Internetu možete pronaći mnogo različitih recepata s fotografijama, uz pomoć kojih pripremaju korisne i niskokalorične slastice za osobe s dijagnozom dijabetesa.

Recepti za ukusne i zdrave deserte za dijabetičare nalaze se u videu u ovom članku.

Pogledajte video: DORUČAK I RUČAK 2 U 1 IDEALNO ZA DIJABETIČARE,ZA ONE KOJI JEDU BEZ GLUTENA,BEZ LAKTOZE,VEGAN (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar