Dijeta za visoki holesterol: karakteristike table za lečenje sa približnim menijem u trajanju od nedelju dana

Pravilna prehrana za snižavanje holesterola u krvi ne bi trebala isključiti lipoproteine ​​uopće.
Osnovna prehrambena pravila su da dijeta treba da uključi umjerenu količinu lipoproteina velike molekularne mase, dok nisku molekulsku težinu svede na najmanju moguću mjeru.

ŽenskiDijeta za visoki holesterol kod žena reproduktivne dobi treba dopuniti dodacima gvožđa, a dijeta sa povišenim holesterolom u starijih žena (starijih od 45-50 godina) s dodatkom kalcijuma.
MuškiDijeta s povišenim kolesterolom kod muškaraca ne zahtijeva imenovanje dodatnog unosa bilo kakvih elemenata u tragovima, a zahtijeva povećanje količine nezasićenih masti, vlakana i smanjenje unosa rafinirane hrane.

Dijeta sa holesterolom pogodna je za ljude koji se bave fizičkim radom. Ali s obzirom na to da sadrži prosječni broj kalorija, a za opterećenje su potrebne povećane kalorije, možete povećati porcije bez da značajno promijenite sastav jela. Povećanje obroka dozvoljeno je najviše dva puta. Tijelo prima energiju iz ugljikohidrata, pa je sigurno povećati volumen žitarica, povrća i voća.

Prehrana sa visokim holesterolom temelji se na principima tablice broj 10, koju je razvio osnivač nacionalne dijetetike M. Pevzner. Ova tablica preporučuje se za bolesti kardiovaskularnog sistema. Pošto povišeni holesterol utiče prvenstveno na krvne žile, dijeta zasnovana na principima ove tabele u potpunosti zadovoljava potrebu za smanjenjem "lošeg" holesterola u hrani.

Dijetu za snižavanje holesterola propisuje lekar. Ako je netačno formirati približan jelovnik s visokim holesterolom u krvi, tada možete smanjiti razinu dobrog kolesterola, što će dovesti do rupture i uništenja vaskularnih zidova, krvarenja.

Dijeta protiv holesterola potrebna je bolesnicima sa srčanim bolestima, vaskularnim bolestima, poremećajima cirkulacije, aterosklerozom, hipertenzijom, reumatizmom. Njegov je cilj sniziti visoki kolesterol i vratiti ga u normalu. Da biste smanjili holesterol s malim pokazateljima, preporučuje se pridržavati ga ne za život, nego sređivati ​​sedmice posta. Ova taktika ishrane pomaže u smanjenju tjelesne težine i glukoze u krvi, normalizaciji metaboličkih procesa, poboljšanju stanja kože, kose i noktiju, poboljšanju i čišćenju organizma.

Uz ozbiljne bolesti kardiovaskularnog sistema, prehrana s holesterolom trebala bi postati norma. To ne znači da tjedan dana možete jesti samo hranu koja je navedena u uzorku. U stvari, ponekad je dopušteno sa zadovoljstvom pojesti nešto sa popisa onih proizvoda koje treba ograničiti. Na primjer, na odmoru ili pikniku. Ali takva odstupanja od prehrane trebaju biti izuzetak i ne postati norma.

Najbolje je jesti sirovu hranu osim mesa i ribe ili para. Kuhanje i pirjanje u vlastitom soku također se smatra prihvatljivim i korisnim načinom kuhanja. Ako trebate ispeći hranu, onda to morate učiniti u foliji ili papiru za pečenje. Povremeno možete ispeći otvorenu hranu, namazati ih kiselim vrhnjem. Nemoguće je pržiti, dimiti, kuhati na vatri ili uglju. U takvim je proizvodima visok sadržaj "lošeg" kolesterola.

Salate je potrebno oplemeniti nerafiniranim uljima, limunovim sokom sa mljevenim đumbirom, pavlakom ili prirodnim jogurtom.

Šta trebate jesti za snižavanje holesterola

Za čišćenje krvnih žila od taloženja lipoproteina, uništavanja plaka i normalizacije sastava krvi, celer (korijen, stabljika i zelje) treba konzumirati u salate, smoothieje, višokomponentne povrtne sokove, mrkvu, repu - svježu i pečenu, zelenu jabuku, kupus, naranče, grejpfrut, krastavce . Od svih ovih proizvoda, preporučuje se smoothie i smoothie.

Avokado, pistacije, bademi, sjemenke (lan, suncokret, bundeva), bobice, zeleno lisnato povrće i šipak doprinose smanjenju kolesterola. Općenito, zelene, ljubičaste i crvene biljke smatraju se najviše korisnim za krvne žile.

Da biste tačno znali šta je moguće, a šta se ne može jesti, morate posjetiti liječnika i napraviti testove. Na osnovu rezultata analiza, liječnik utvrđuje potrebu za određenim elementima i na temelju toga formira okvirni izbornik. Liječnik će vam detaljno reći što je moguće, a šta nije moguće s vašim pokazateljima o kolesterolu i drugim tvarima u krvi, savjetovat će je kako pravilno jesti uz visoki kolesterol.

Meni za nedelju dana sa visokim holesterolom

Doručak bi trebao biti srdačan i s puno ugljikohidrata. Potrebno ih je nadopuniti vitaminskim napicima ili salatama. Za ručak možete jesti ugljikohidrate i masti, ali večera treba biti samo bjelančevina. Grickalice su isključene. Ako je osjećaj gladi jak, možete popiti čašu vode s limunovim sokom i medom. Večera bi trebala biti 4-5 sati prije spavanja. Poslednji obrok - za 2 sata - može biti čaša svježeg soka ili piće kiselo mlijeko.
Uz dijetu protiv holesterola, jelovnik za tjedan dana izgleda poput tabele ispod:

dorucakdrugi doručakručakpopodnevni čajvečera
Ponedeljakzobena kaša sa sirom i začinskim biljem, zeleni čajskuta sa biljem i kiselom pavlakom, napitak za kafu s pečenim mlijekomjuha od goveđeg juha sa žitaricama, vinjegre s maslinovim uljemkefir i voćni smoothiesalata od morskih algi sa plodovima mora i zelenim graškom, zeleni čaj
Utorakheljda kaša, kompot od sušenog voćakuhana prepelice, svježa kruška ili jabuka, biljni čajpovrtna supa, kunić kuhan u pavlacibobičasto mlijeko, kruh od punog zrna sa tvrdim sirompareno povrće sa pavlakom, zeleni čaj
Srijedaskuta sir bez brašna i kaše sa suhim voćem i pavlakom, biljni čajpečene jabuke sa medomjuha od morskih plodova, kuvana riba s povrćem na pariproteinski omlet sa siromfermentirano pečeno mlijeko ili kefir s prirodnim vlaknima
Četvrtakheljda kaša, biljni čajbanana zeleni čajpovrtna juha na drugoj goveđi juhi, kuhana govedina s kuhanom rižompovrtni smoothie sa mrkvom, krastavcem, stabljikom celera, začinskim biljem, jabukompečena riba s limunom i lukom ili parni riblji kolači, napitak od kafe
Petakparni omlet sa špinatom ili slatkom paprikom ispod poklopca, napitak od kafe s pečenim mlijekompečena bundeva s orasima i medom, kefirom ili fermentiranim pečenim mlijekombiserna supa sa povrćem, kuhana piletina s kavijarom od povrćaskuti sa biljem i pavlakom, kompot od sušenog voćazeleni čaj s hljebom od cijelog zrna
Subotakašika od sira bez brašna i kaše sa grožđicama ili sušenim brusnicama, zeleni ili biljni čajsmoothie sa kefirom, jabukom i bananompovrtna supa s celerom bez krompira s dresingom od kiselog vrhnja i pari pilećih mesnih okruglica s kuhanom rižombobičasto mlijeko, hljeb od cijelog zrnapečeno povrće - luk, šargarepa, karfiol, špinat sa parnom ribom, juha od divlje ruže s medom ili fruktozom
Nedjeljakaša od zobene kaše ili parnih žitarica sa grožđicama i suvim šljivama, zeleni ili biljni čajsalata od suhog voća (suhe marelice, datulje, suve šljive, grožđice) ili svježe voće (jabuke, kruške, marelice, šljive, banane) sa preljevom od kisele pavlake i jogurta i biljnim čajemsupa s piletinom i žitaricama, pečena riba s pireom od krumpira, kompot od suhog voćakefir ili ryazhenka s dodatkom prirodnih vlakanapovrtna salata (zeleno lisnato povrće - potreban je celer, krastavci, paprika, različite vrste kupusa, paradajz) sa dresingom od limunovog soka i maslinovog ulja

Koji je najbolji način lečenja visokog holesterola?

Nedvosmisleno i definitivno treba odustati od upotrebe alkohola i pića sa visokim sadržajem kofeina. Takođe morate prestati pušiti. Da biste olakšali prestanak pušenja, raspitajte se s liječnikom kako možete neutralizirati ovisnost o nikotinu.

Veoma je važno da se bavite umjerenim fizičkim naporima. Ako ustanete ujutro četvrt sata, ranije, tada možete izvesti vježbe s tonikom. Tokom dana možete vježbati disanje. Uveče će biti korisno hodati prosječnim tempom ili ići na trčanje u nedostatku kontraindikacija. Dva ili tri puta sedmično bilo bi lijepo posjetiti fitnes centar, plivati ​​u bazenu, voziti bicikl ili vježbati na biciklu stacionarnom. Učinkovita joga i konjički sportovi. U nedostatku alergija, dobro je imati psa s kojim morate šetati najmanje dva puta dnevno najmanje pola sata. Komunikacija sa životinjama uopšte blagotvorno utiče na zdravstveno stanje i opšti ton osobe.

Morate pratiti težinu i nastojati je održavati u normi prema visini, dobi i spolu.

Značajke

Dijeta uzima u obzir spolne i dobne karakteristike pacijenta.

p, blok citati 9,0,0,0,0 ->

Povećani kolesterol kod žena povezan je prije svega s njihovom žudnjom za slatkišima, stalnim fluktuacijama u težini (bilo dijetom, bilo prejedanjem) i hormonskim promjenama. Dakle, dijeta koja smanjuje lipid za njih temelji se na ograničenju složenih ugljikohidrata i zabrani bilo kakvog posta. Uz to, sastavlja se uzimajući u obzir trudnoću, postporođajni period i početak menopauze nakon 45-50 godina. Najteže je odbiti torte, sladoled, slatkiše, torte, brzu hranu.

p, blok citati 10,0,0,0,0 ->

Prednost ovog terapijskog prehrambenog sistema za žene je dostupnost opcija s prekomjernom težinom. Omogućuje vam da smanjite dnevni unos kalorija na dozvoljeni nivo i držite tjelesnu težinu pod kontrolom bez strogih ograničenja.

p, blok citati 11,0,0,0,0 ->

Povišeni kolesterol u muškaraca obično se dijagnosticira zbog trbušne pretilosti, fizičke neaktivnosti, zloupotrebe masne i slane hrane. Stoga dijeta sa smanjenim lipidima kategorički im zabranjuje da piju alkoholna pića s visokokaloričnim zalogajima, a također preporučuje bavljenje sportom usput, ali umjereno, u odvojenom programu.

p, blok citati 12,0,0,0,0 ->

Starost

Ako je djetetu dijagnosticiran povišen holesterol, dijetetska prehrana za snižavanje lipida propisiva mu se s velikom pažnjom i samo uz strogo pridržavanje svih preporuka specijalista. Unatoč činjenici da za odrasle uključuje značajno ograničenje masti, u djetinjstvu je to neprihvatljivo, jer će negativno utjecati na razvoj živčanog sustava. Zbog toga isti mliječni proizvodi moraju u potpunosti ostati u prehrani. Ali brza hrana i slatkiši trebali bi biti ograničeni (to uopće nije vrijedno zabranjivati), pronalazeći im korisne alternative.

p, blok citati 13,0,0,0,0 ->

Isto vrijedi i za one kojima je dijagnosticiran visok holesterol nakon 50 godina. Ograničenjima treba pristupiti s velikim oprezom, jer u suprotnom mogu biti štetni za zdravlje. U ovom dobu povećava se i rizik od dijabetesa. Zbog toga morate stalno pratiti nivo glukoze u krvi i uzimati u obzir glikemijski indeks proizvoda pri odabiru jelovnika.

p, blok citati 14,0,0,0,0 ->

p, blok citati 15,0,0,0,0 ->

Oni kojima je propisana dijeta protiv visokog kolesterola, liječnik obično daje popratne napomene. Oni odražavaju osnovne principe prehrane u ovoj patologiji. Moraju ih se strogo pridržavati ako postoji želja za oporavkom.

p, blok citata 16,0,0,0,0 ->

Važna napomena. Brojevi u memorandumima mogu se razlikovati jer ih liječnik i nutricionista ispravljaju ovisno o pojedinačnom toku bolesti.

Podsjetnik na proizvod:

p, blok citati 18,0,0,0,0 ->

  1. Voće je svježe svakog dana, po mogućnosti sezonsko. Od njih napravite domaće sokove.
  2. Povrće - svježe, kao i pirjano, pečeno, kuhano na pari i kuhano. Prema sezoni. Od njih napravite domaće sokove (bez dodavanja začina i soli).
  3. Mahunarke - 2 puta sedmično.
  4. Meso nije masno (govedina, teletina, ćuretina, piletina, zec) i ne prži se.
  5. Mliječni proizvodi - malo masti ili minimalno masni.
  6. Biljno ulje - za preljev salata na njemu je nemoguće pržiti. Hladno prešano. Dnevna norma je 2 žlice. l
  7. Sol - 5 g dnevno.
  8. Šećer - 50 g.

Podsjetnik o hranjivim sastojcima:

p, blok citati 19,0,0,0,0 ->

  1. Složeni ugljikohidrati - 400 g dnevno. Jednostavno ograničenje na minimum. Osnova su žitarice.
  2. Proteini - 70 g. Odnos životinje i povrća: 50/50.
  3. Masti - 70 g. Odnos životinje i povrća: 35/65.

Napomena o ishrani:

p, blok citati 20,0,1,0,0 ->

  1. Veličina jedne porcije određuje se na osnovu prisustva / odsutnosti suvišne težine i dnevnih kalorija.
  2. Frakcijski 6 obroka dnevno.
  3. Približna prehrana: doručak (7:00), ručak (10:30), ručak (14:00), popodnevni čaj (16:30), večera (18:30), prije spavanja (22:00).
  4. Posuđe bi trebalo biti svježe, treba ih kuhati svakodnevno.
  5. Dnevna norma vode je 1,5 litara.

Prvo ćete morati neko vrijeme otići na popise dozvoljenih i zabranjenih proizvoda, standardni jelovnik, izmjeriti sve (potrebne su kuhinjske vage), izračunati optimalne dnevne kalorije za vašu visinu i tjelesnu težinu i baviti se mnogim drugim točkama koje se odražavaju u ovim bilješkama. Međutim, ubrzo će se razviti potrebne vještine (naučiti kako odrediti količinu obroka „okom“, kreirati svoju verziju prehrane alternativnim jelima itd.) I tijelo će se naviknuti na takvu zdravu prehranu.

p, blok citati 21,0,0,0,0 ->

Tabela proizvoda

Jedna od najvažnijih tačaka u ishrani kod ljudi koji imaju visok holesterol je strogo pridržavanje dvije liste. To su dozvoljeni i zabranjeni proizvodi. U prvu skupinu spadaju oni koji nisu samo dobri za zdravlje i doprinose gubljenju kilograma, već primarno imaju svojstva za snižavanje lipida, odnosno smanjuju razinu lošeg LDL u krvi. U drugom su oni koji, naprotiv, povećavaju koncentraciju i također se najvećim dijelom odnose na junk hranu koja provocira pojavu viška kilograma.

p, blok citat 22,0,0,0,0 ->

Radi praktičnosti, popisi su raspoređeni u obliku tablice, proizvodi su raspoređeni po kategorijama hrane, tako da će ih biti lako pronaći.

p, blok citati 23,0,0,0,0 ->

p, blok citat 24,0,0,0,0 ->

p, blok citati 25,0,0,0,0 ->

Opcije prehrane

Uz kardiovaskularne bolesti propisana je standardna prehrana - stol za liječenje broj 10 prema Pevznerovoj. Preporučuje se i kod visokog štetnog holesterola koji je glavni provokator razvoja KVB. Međutim, mora se imati na umu da unutar nje postoji zasebna klasifikacija za preciznije dijagnoze. Stoga, ako je hipoholesterolemiju praćen nizom patologija, potrebno je sagledati ovu gradaciju.

p, blok citati 26,0,0,0,0 ->

Sve verzije prehrane br. 10 slične su jedna drugoj i razlikuju se samo u sljedećim točkama:

p, blok citati 27,0,0,0,0 ->

  • 10A - niska masnoća,
  • 10B - protein-ugljeni hidrati,
  • 10C - najuravnoteženiji
  • 10P - dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata
  • 10G - bez soli,
  • 10I - piće.

Detaljniji opis mogućnosti prehrane br. 10 pokazat će u tabeli ispod.

p, blok citata 28,0,0,0,0 ->

p, blok citati 29,0,0,0,0 ->

Najčešće, s povišenim holesterolom, propisuje se tablica za liječenje br. 10C, za koju je karakteristično da djeluje na smanjenje lipida. On je, sa svoje strane, podijeljen na još dvije mogućnosti - s pretilošću i u njenom odsustvu.

p, blok citata 30,0,0,0,0 ->

Uzorci menija

Da biste snizili visoki nivo holesterola, potrebno je da se usredsredite na uzorak menija za gornje mogućnosti tabele za lečenje broj 10. To će vam pomoći da shvatite princip sastavljanja dijeta, a u budućnosti to možete učiniti sami, odabirom nekih jela s alternativama u skladu s njihovim ukusnim preferencijama.

p, blok citata 31,0,0,0,0 ->

Propisan je za razne kardiovaskularne bolesti koje su karakterizirane zatajenjem cirkulacije. Povišeni holesterol često dovodi do ovog stanja. Budući da je ova tabela glavna, morate znati kako jesti upravo na njoj.

p, blok citati 32,0,0,0,0 ->

Primjer menija za tjedan dana pomoći će vam da se navikavate u izboru jela i proizvoda. U nekim verzijama prehrane br. 10 supe su zabranjene. Dakle, ako niste navikli na njih, možete ih bez štete po zdravlje zamijeniti prilogom od žitarica ili tjesteninom od durum pšenice.

p, blok citati 33,0,0,0,0 ->

p, blok citata 34,0,0,0,0 ->

Propisan je za visok holesterol i već dijagnosticiranu aterosklerozu. Dijeta br. 10C smanjuje nivo lipoproteina niske gustine u krvi, čisti krvne sudove i uništava aterosklerotske plakove.

p, blok citata 35,0,0,0,0 ->

Približni jelovnik u trajanju od 3 dana omogućit će vam da pravilno kreirate svoju dijetu.Dizajnirana je za dnevni unos kalorija od 2000-2200 kcal, odnosno s povećanim holesterolom na pozadini prekomjerne težine i gojaznosti. Ako ne postoji takav problem, trebalo bi da podignete šipku na 2500-2700 kcal dodavanjem dozvoljenih slatkiša (suho voće, slatko voće i bobice, med, domaći deserti) i povećate prehranu krumpira.

p, blok citata 36,0,0,0,0 ->

p, blok citati 37,0,0,0,0 ->

Ova dijeta propisana je za hipertenziju, a ona je zauzvrat čest pratitelj visokog kolesterola. Dizajnirani su za istovremeno spuštanje obaju. Prilikom sastavljanja dijeta, možete se usredotočiti na ogledni meni 3 dana.

p, blok citati 38,0,0,0,0 ->

p, blok citata 39,0,0,0,0 ->

Za doručak. Ječmena kaša

p, blok citati 40,1,0,0,0 ->

S visokim kolesterolom morate jesti samo dobro kuhanu žitaricu. Zbog toga se preporučuje da ih uveče natopite u toploj vodi da se ujutro pravilno prokuha. Nekoliko puta isperite 300 g ječma, prelijte toplom vodom, tako da potpuno prekriva žitarice. Ostavite preko noći.

p, blok citata 41,0,0,0,0 ->

Ujutro ispustite vodu, ponovo isperite. Ječam prelijte vodom u omjeru 2 do 3. Nakon ključanja smanjite vatru na minimum, ne otvarajte poklopac i kuhajte kašu 40 minuta. Zatim, bez otvaranja poklopca, isključite peć i ostavite da se kuva 20 minuta.

p, blok citata 42,0,0,0,0 ->

U ovom trenutku prokuhajte 100 ml 1,5% mlijeka, naseckajte malo jabuka i naranče, nasjeckajte 10 g oraha. U tanjir stavite željeni dio bisernog ječma, prelijte vrućim mlijekom, poškropite voćem i orasima. Umjesto putera, bolje je koristiti bilo koje povrće, šećer zamijenite medom.

p, blok citati 43,0,0,0,0 ->

U početku. Heljda supa

p, blok citat 44,0,0,0,0 ->

Poredati, isprati i pržiti 100 g heljde u suvoj tavi. Skuhajte dodajući u vodu 1 kašiku žlice. l bilo hladno prešano biljno ulje. Nakon 20 minuta stavite u vodu 200 g nasjeckanog krumpira, 50 g naribane mrkve, sjeckani luk i malo peršinovog korijena (20 g). Kuhajte još 15 minuta. Prije posluživanja, juhu dopunite sjeckanim vrtnim biljem.

p, blok citat 45,0,0,0,0 ->

Na drugoj. Kopar s povrćem od povrća

p, blok citata 46,0,0,0,0 ->

Stavite 2 pečene u rernu, a ohlađeni krumpir stavite na krupnu rernu, 3 šargarepe i 2 repe (srednje veličine) - na sitno. Iz rezanog dobijenog pirea od mrkve i cvekle iscijedite sok, izvadite ga. Samljeti 1 luk i 4 kom. suve šljive. Pomiješajte sve sastojke. Dodajte 30 g brašna od brašna da se masa poveže. Temeljno ohladite. Ne solite. Formirajte male kotlete. Uvaljajte ih u sezamove semenke. Stavite u dvostruki kotao. Vrijeme - 30 minuta

p, blok citat 47,0,0,0,0 ->

Salata. Riba ispod krznenog kaputa

p, blok citat 48,0,0,0,0 ->

Skuhajte 150 g krompira, mrkve i repe, 3 jaja, 200 g fileta s morskom ribom (što više liči na). Ogulite 2 luka, nasjeckajte ih i dinstajte 7 minuta. preko male vatre. Povrće stavite na krupnu rernu, jaja - na sitno. Izrežite ribu na male komade.

p, blok citat 49,0,0,0,0 ->

Za preljev umjesto majoneze pripremite zaseban umak: pomiješajte 100 g 10% kisele pavlake i 50 g limunovog soka. Položite sastojke na ravnu i široku posudu u slojevima: krompir - riba - luk - namast dresingom - repa, mrkva - mrkva - mast preljevom - ponovite sve slojeve ponovo. Na vrhu pospite jajetom, ukrasite peršunovim lišćem.

p, blok citata 50,0,0,0,0 ->

Desert Voćna salata

p, blok citata 51,0,0,0,0 ->

Ogulite 1 crvenu jabuku, 2 marelice, 100 g ananasa, 50 g naranče od kore, jezgra i semenke. Skuhajte 50 g sjemenki šipak i 30 g sjeckanih oraha. Narežite voće na male kockice, izmešajte. Rasporedite u porcije zdjele salate, a na vrhu sipajte limunov sok, pospite sjemenkama šipak i orasima.

p, blok citati 52,0,0,0,0 ->

Pečenje Skuti kolačići

p, blok citata 53,0,0,0,0 ->

Skladištenje pečenja s visokim kolesterolom je zabranjeno, ali domaće se može uključiti u prehranu jednom tjedno. Treba imati na umu da su margarin i maslac strogo zabranjeni.

p, blok citat 54,0,0,0,0 ->

Pomiješajte 100 g skute bez masnoće, 200 g zobene kaše (možete je i sami kuhati sjeckanjem obične žitarice). Nakon temeljitog miješanja dodati 2 kašike. l topla voda i koliko biljnog ulja. Za slatki okus, možete dodati 1 kašika žlice. meda ili 2 kašike. l narandža. Oblikujte kolačiće, stavite na lim za pečenje, prethodno namazan malom količinom biljnog ulja. Pecite u rerni na 180 ° C. Vreme - 10 min

p, blok citati 55,0,0,0,0 ->

Piće. Hot punch

p, blok citati 56,0,0,0,0 ->

Skuhajte prirodni crni čaj sa velikim listovima u keramičkoj čajnici. Nakon 10 minuta sipajte u čašu (200 ml). Važno je da bude vruća i jaka. Dodajte mu 50 ml svježe iscijeđenog limunovog soka, 50 ml vanilijevog sirupa, krug limuna, prstohvat klinčića i cimeta. Razmjena. Cover. Pijte nakon 5 min.

p, blok citata 57,0,0,0,0 ->

Pojedinačni slučajevi

p, blok-citati 58,0,0,0,0 ->

Povišeni holesterol se smatra glavnim uzrokom raznih kardiovaskularnih bolesti. Stoga ga često prate i različiti zdravstveni problemi. U tom slučaju morate imati na umu koja su ograničenja u hrani i prehrani dijagnosticirane patologije kako biste ih mogli kombinirati jedni s drugima. To je prilično teško, stoga su u početku konsultacije s ljekarima i nutricionistima neophodne.

p, blok citati 59,0,0,0,0 ->

Sa gustom krvlju i visokim holesterolom

Dijagnoza: hiperviskozni sindrom.

p, blok citata 60,0,0,1,0 ->

Glavno pravilo ishrane: povećajte unos vode na 2 litre dnevno.

p, blok citata 61,0,0,0,0 ->

Osnova prehrane su proizvodi koji razrjeđuju krv i ujedno smanjuju visoki kolesterol:

p, blok citati 62,0,0,0,0 ->

  • Paradajz
  • masna morska riba, alge, riblje ulje,
  • ulja: suncokretovo, bučno, maslinovo, orašasti orah,
  • kisele bobice: krumpir, ribizla, brusnica, viburnum, lingonberry, borovnice,
  • kiselo voće: sve agrumi, kivi,
  • đumbir
  • kikiriki, lješnjaci,
  • nemasni kefir, jogurt, ajran,
  • dušo
  • laneno seme.

Neki se proizvodi koji zgušnjavaju krv uopće ne mogu isključiti iz prehrane, jer su mnogi od njih korisni za tijelo, ali vrijedi ih ograničiti takvom patologijom (do 1-2 puta tjedno u malim količinama):

p, blok citata 63,0,0,0,0 ->

  • heljda
  • banane
  • chokeberry.

Ali većina proizvoda koji zgušnjavaju krv su štetni za tijelo i povećavaju loš kolesterol, pa biste trebali zaboraviti na njih s takvom bolešću:

p, blok citata 64,0,0,0,0 ->

  • masno meso (janjetina, svinjetina, guska, patke), slanina, kobasice,
  • pržena hrana, dimljeno meso,
  • margarin
  • mlijeko iz cijelog sela, puter, pavlaka, pavlaka,
  • brza hrana
  • rafinirani šećer
  • bijeli hljeb, peciva, muffine,
  • limunada.

Sa visokim šećerom i holesterolom

Dijagnoza: dijabetes.

p, blok citat 65,0,0,0,0 ->

Terapijska dijeta: tablica broj 9.

p, blok citata 66,0,0,0,0 ->

Glavno pravilo ishrane: za dijabetes tipa I napravite jelovnik na osnovu tablice jedinica hljeba, a za dijabetes tipa II koristite tablicu glikemijskog indeksa.

p, blok citata 67,0,0,0,0 ->

Hrana za snižavanje šećera na koju treba da se fokusirate u ovoj prehrani:

p, blok-citati 68,0,0,0,0 ->

  • sokovi od kupusa i grejpa,
  • grejpfrut,
  • piće od cikorije
  • Jeruzalemska artičoka
  • biljni čajevi sa ginsengom i eleutherococcusom (s ljekarničkim tinkturama), kukuruz ružica, hipericum, korijenje maslačka, lišće koprive,
  • laneno seme (možete ga zgnječiti i dodati žitaricama i smoothieima),
  • zeleni celer, šparoge, peršun,
  • hren (ne u obliku začina, već korijen, mljeven kod kuće), luk (s povišenim holesterolom samo u kuhanom obliku), češnjak.

Pod zabranom je u prvom redu sve slatko. Čak i slatkiši koji su dozvoljeni u meniju table za br. 10 morati će biti isključeni iz prehrane.

p, blok citati 69,0,0,0,0 ->

Uz povećani bilirubin i holesterol

Dijagnoza: Gilbertov sindrom.

p, blok citati 70,0,0,0,0 ->

Terapijska dijeta: tablica broj 5.

p, blok citati 71,0,0,0,0 ->

Glavno pravilo ishrane: povećajte unos vode na 2,5 litara dnevno, isključite sol i alkohol iz prehrane.

p, blok citati 72,0,0,0,0 ->

Naglasak u jelovniku je na proizvodima koji smanjuju povišen nivo žučnog pigmenta (bilirubina) i istovremeno su korisni kod hiperholesterolemije. Tu spadaju:

p, blok citati 73,0,0,0,0 ->

  • slatko voće: persimmon, grožđe, banane, smokve, liči, šipak, mango, crvene jabuke,
  • mliječni proizvodi s malo masti,
  • piletina, ćuretina,
  • povrtne supe
  • žitarice od žitarica,
  • jaja
  • čajevi na bilju (breza, kantarion, kamilica).

Potrebno je isključiti proizvode koji povećavaju kiselost u stomaku:

p, blok citati 74,0,0,0,0 ->

  • rotkvica, luk, gljive, kelj,
  • agrumi
  • poslastice sa soda i prašak za pecivo,
  • plodovi mora
  • slatkiši
  • crveno meso
  • konzervirana hrana
  • sirće, dućan sos,
  • kafa, alkohol.

Sa visokim krvnim pritiskom i holesterolom

Dijagnoza: arterijska hipertenzija.

p, blok citati 75,0,0,0,0 ->

Terapijska dijeta: stol br. 10G.

p, blok citata 76,0,0,0,0 ->

Glavno pravilo ishrane: smanjite unos soli i vode.

p, blok citati 77,0,0,0,0 ->

Proizvodi koji pomažu u smanjenju krvnog pritiska i lošeg holesterola:

p, blok citata 78,0,0,0,0 ->

  • banane
  • šipak
  • kakao
  • nemasno mleko
  • morska riba: pastrmka, skuša, losos, losos, sardine (2 puta tjedno),
  • orasi: kikiriki, indijski orah, bademi, pistacije, lješnjaci, orasi, brazilski, kedar (mala šaka dnevno),
  • repe
  • celer
  • agrumi i sokovi od njih: naranče, grejpfrut, limun, limeta, klementine, mandarine, pomelo,
  • čaj od listova: hibiskus, crni, zeleni, sa bergamotom.

Iz menija morate isključiti proizvode koji povećavaju pritisak:

p, blok citati 79,0,0,0,0 ->

  • slana hrana: kiseli krastavci, marinade, haringe, čuvajte orahe,
  • dimljeno meso
  • konzervirana hrana
  • začini: vanilin, cimet, kardamom, klinčići, biber, hren,
  • masno meso, riba i kiselo-mliječna pića,
  • pekarne i slastičarne, muffine,
  • kofeinska pića: kafa, kola, energija,
  • alkohol, gazirana pića,
  • proizvodi koji sadrže škrob: kaša, kukuruz, krompir.

Hiperholesterolemija je opasno stanje koje izaziva različite bolesti i zdravstvene komplikacije. Moraju se odmah liječiti i upotrebljavati ne samo lijekove i narodne lijekove za to, već i dijetalna terapija. Odvojeni medicinski sustav prehrane smanjit će nivo lošeg kolesterola i rizik od razvoja ateroskleroze, ishemije, srčanog udara i drugih KVB-a.

p, blok-citati 80,0,0,0,0 -> p, blok-citati 81,0,0,0,1 ->

Kako se naviknuti na dijetu?

Dijeta za holesterol ne bi se trebala doživljavati kao kontinuirana ograničenja. Svaka dijeta nije samo popis proizvoda, to je čitava kultura konzumacije. Tako da izbornik ne djeluje monotono, proizvode možete kombinirati i pripremati na različite načine. Na primjer, pečenje istog proizvoda u pećnici, spor štednjak i mikrovalna daje različite okuse. Blender će pretvoriti supu od juhe od pire-a, a povrće salatu u smoothie.

Pogrešno je mišljenje da je pravilno jesti skupo. Ako ne kupujete bezvrijedne slatkiše, masno meso, prerađenu hranu i brzu hranu, ispada da ima dovoljno novca za ribu, svježe povrće i voće u bilo koje doba i bilje.

Morate jesti djelimično - 5-6 puta dnevno. Tako ćete ubrzati metabolizam, nećete osetiti glad. Takav plan napajanja će izbjeći prejedanje i beskorisne zalogaje.
Ako je pacijent naviknut na tešku masnu hranu, tada prvo morate ukloniti najštetnije namirnice iz jelovnika, a potom postupno uklanjati namirnice i popis ograničene hrane. Postepeno, pacijent će preći na novi sistem ishrane i naviknuti se.

Obavezno se redovno savjetujte s liječnikom i nadzirajte nivo kolesterola u krvi.

Pogledajte video: Holesterol i trigliceridi nestaju (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar