Ultra kratki inzulin Humalog, NovoRapid i Apidra

Ljudski kratki inzulin počinje djelovati 30-45 minuta nakon ubrizgavanja, a najnovije ultrazvučne vrste inzulina Humalog, NovoRapid i Apidra - još brže, nakon 10-15 minuta. Humalog, NovoRapid i Apidra nisu baš ljudski inzulin, već analozi, odnosno modifikovani, poboljšani u odnosu na "pravi" ljudski inzulin. Zahvaljujući poboljšanoj formuli, oni brže počinju snižavati šećer u krvi nakon što uđu u organizam.

Ultra kratki analozi inzulina razvijeni su tako da vrlo brzo suzbijaju šlice šećera u krvi do kojih dolazi kada dijabetičar želi jesti brze ugljikohidrate. Nažalost, ova ideja se ne funkcionira u praksi, jer šećer skače iz šećera kao lud. Ulaskom na tržište Humaloga, NovoRapida i Apidre, i dalje se pridržavamo. Koristimo ultrazvučne analoge inzulina kako bismo brzo smanjili šećer na normalu ako je iznenada skočio, a također i povremeno u posebnim situacijama prije jela, kad je neugodno čekati 40-45 minuta prije jela.

Injekcije kratkog ili ultra kratkog inzulina prije jela potrebne su pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1 ili 2, koji imaju visoki šećer u krvi nakon jela. Pretpostavlja se da već slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, a također ste pokušali, ali sve su te mjere pomogle samo djelomično. Naučite i. Bolesnicima sa dijabetesom tipa 2, u pravilu, ima smisla prvo pokušati da se leče samo produženim insulinom, kako je opisano u članku „”. Možda vam se gušterača od dugotrajnog inzulina odmara tako dobro i opstaje da može i sama ugasiti skokove šećera u krvi nakon jela, bez dodatnih injekcija inzulina prije jela.

Kako liječiti dijabetes kratkim ili ultra kratkim inzulinom

Ultra kratki inzulin počinje djelovati prije nego tijelo ima vremena da apsorbuje proteine ​​i pretvori neke od njih u glukozu. Stoga, ako promatrate, tada je prije jela kratki inzulin bolji od Humaloga, NovoRapida ili Apidre. Kratki inzulin treba davati 45 minuta prije jela. Ovo je približno vrijeme i svaki pacijent s dijabetesom mora to pojedinačno pojasniti. Kako to učiniti, pročitajte. Djelovanje brzih vrsta inzulina traje oko 5 sati. Upravo je to vrijeme u kojem ljudi obično trebaju potpuno probaviti obrok koji jedu.

Mi koristimo ultrazvučni inzulin u "hitnim" situacijama kako bismo brzo snizili šećer u krvi na normalu ako naglo skoči. Komplikacije dijabetesa razvijaju se dok se šećer u krvi održava povišenim. Stoga se trudimo da je svedemo na normalnu vrijednost što je brže moguće, a za ovaj ultra kratki inzulin bolji je nego kratak. Ako imate blagi dijabetes tipa 2, odnosno povišeni šećer brzo se normalizira sam od sebe, tada ne biste trebali ubrizgati dodatni inzulin da biste ga smanjili. Razumijevanje ponašanja šećera u krvi kod pacijenta s dijabetesom pomaže samo nekoliko dana zaredom.

Ultra kratke vrste inzulina - djeluju brže od bilo koga

Ultra kratke vrste inzulina su Humalog (Lizpro), NovoRapid (Aspart) i Apidra (Glulizin). Proizvode ih tri različite farmaceutske kompanije koje se međusobno natječu. Uobičajeni kratki inzulin je ljudski, a ultrašok je analog, tj. Modificiran, poboljšan u usporedbi s pravim ljudskim inzulinom. Poboljšanje leži u činjenici da oni počinju snižavati šećer u krvi još brže od uobičajenog kratkog - 5-15 minuta nakon injekcije.

Izumljeni su ultrazvučni analozi inzulina kako bi se usporile šlice šećera u krvi kada dijabetičar želi jesti brze ugljikohidrate.Nažalost, ta ideja u praksi ne funkcionira. Ugljikohidrati koji se odmah apsorbiraju još uvijek podižu šećer u krvi brže nego što ga i najnoviji ultra kratki inzulin uspijeva sniziti. Sa lansiranjem ovih novih vrsta inzulina na tržište, nitko nije otkazao potrebu za poštivanjem i pridržavanjem. Naravno, režim trebate slijediti samo ako želite pravilno kontrolirati dijabetes i izbjeći njegove komplikacije.

Ako slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 ili 2, tada je kratki ljudski inzulin bolji za injekcije prije jela nego ultra-kratki pandan. Jer kod pacijenata s dijabetesom koji konzumiraju malo ugljikohidrata, tijelo prvo probavlja bjelančevine, a potom neke od njih pretvara u glukozu. Ovo je spor proces, a ultrazvučni inzulin počinje prebrzo djelovati. Kratke vrste inzulina - baš tačno. Obično ih treba probosti 40-45 minuta prije obroka sa malo ugljikohidrata.

Međutim, za dijabetičare koji ograničavaju ugljikohidrate u prehrani mogu biti korisni i ultra kratki analozi inzulina. Ako ste izmjerili šećer glukometrom i ustanovili da on skače, ultra-kratki inzulin će ga sniziti brže od kratkog. To znači da će komplikacije dijabetesa imati manje vremena za razvoj. Takođe možete ubrizgati ultra kratki inzulin ako nemate vremena čekati 45 minuta prije nego što počnete jesti. Ovo je neophodno u restoranu ili na izletu.

Pažnja! Ultra kratki inzulini su mnogo moćniji od običnih kratkih. Konkretno, 1 jedinica Humaloga snizit će šećer u krvi za oko 2,5 puta više od 1 jedinice kratkog inzulina. NovoRapid i Apidra su oko 1,5 puta jači od kratkog inzulina. To je približan omjer, a svaki pacijent s dijabetesom trebao bi ga ustanoviti samim pokušajem i pogreškom. Prema tome, doze ultrazvučnih analoga inzulina trebaju biti mnogo niže od ekvivalentnih doza kratkog humanog inzulina. Također, eksperimenti pokazuju da Humalog počinje djelovati 5 minuta brže od NovoRapida i Apidre.

Prednosti i nedostaci ultra kratkog inzulina

U usporedbi s kratkim vrstama humanog inzulina, noviji ultrazlatni analozi inzulina imaju prednosti i nedostatke. Oni imaju raniji vrhunac djelovanja, ali tada im razina u krvi pada niže nego ako ste ubrizgali obični kratki inzulin. S obzirom da ultrazgriženi inzulin ima oštriji vrh, vrlo je teško pogoditi koliko dijetetskih ugljikohidrata trebate pojesti da bi šećer u krvi bio normalan. Glatko djelovanje kratkog inzulina mnogo je bolje u skladu sa asimilacijom hrane od strane tijela ako se posmatra.

S druge strane, injekciju kratkog inzulina treba obaviti 40-45 minuta prije jela. Ako počnete brže uzimati hranu, onda kratki inzulin neće imati vremena za djelovanje, a šećer u krvi će skočiti. Nove ultrazvučne vrste inzulina počinju djelovati mnogo brže, unutar 10-15 minuta nakon injekcije. Ovo je vrlo zgodno ako ne znate tačno u koje vrijeme će biti potrebno započeti obrok. Na primjer, kada ste u restoranu. Ako se pridržavate, preporučujemo vam da u normalnim situacijama koristite kratki ljudski inzulin prije jela. Takođe držite ultra kratki inzulin spreman za posebne prigode.

Praksa pokazuje da ultra kratke vrste inzulina utječu na šećer u krvi manje stabilno od kratkog. Djeluju manje predvidljivo, čak i ako se ubrizgavaju u malim dozama, kao što to čine dijabetes pacijenti, nakon prehrane sa malo ugljikohidrata i još više ako ubrizgavaju standardne velike doze. Također imajte na umu da su ultrazvučne vrste inzulina mnogo snažnije od kratkih. 1 jedinica Humaloga snizit će šećer u krvi za oko 2,5 puta jače od 1 jedinice kratkog inzulina. NovoRapid i Apidra otprilike su 1,5 puta jači od kratkog inzulina.Prema tome, doza Humaloga treba biti približno 0,4 doze kratkog inzulina, a doza NovoRapida ili Apidre - oko ⅔ doze. Ovo su indikativni podaci koje trebate sami razjasniti eksperimentiranjem.

Naš glavni cilj je minimizirati ili potpuno sprečiti skok šećera u krvi nakon jela. Da biste to postigli, morate davati injekciju prije jela sa dovoljno slobodnog vremena da inzulin počne djelovati. S jedne strane, želimo da inzulin počne spuštati šećer u krvi baš kad ga probavljena hrana počne podizati. S druge strane, ako ubrizgavate inzulin prerano, šećer u krvi će vam pasti brže nego što hrana može da ga podigne. Praksa pokazuje da je najbolje ubrizgati kratki inzulin 40-45 minuta prije početka obroka sa malo ugljikohidrata. Izuzetak su pacijenti koji su razvili dijabetičku gastroparezu, tj. Odloženo pražnjenje želuca nakon jela.

Rijetko, ali i dalje nailaze na bolesnike s dijabetesom, kod kojih se kratke vrste inzulina iz nekog razloga, posebno sporo, apsorbiraju u krvotok. Moraju ubrizgati takav inzulin, na primjer, 1,5 sata prije obroka. Naravno, ovo nije previše zgodno. Prije jela moraju koristiti najnovije ultrazvučne analoge inzulina, od kojih je najbrži Humalog. Još jednom ističemo da su takvi dijabetičari vrlo rijetka pojava.

Nastavak članka koji ste upravo pročitali je stranica „”.

Smatra se jednom od vodećih metoda liječenja dijabetes melitusa zbog činjenice da vam omogućava da dobijete najefikasnije rezultate u osiguranju punoljetnog života, produljenju njegova trajanja i sprečavanju rizika od komplikacija.

Indicirana terapija inzulinom:

  • Za liječenje dijabetesa tipa 1
  • Kao preventivna mjera za normalizaciju gušterače kod dijabetesa tipa 2,
  • Ako je nemoguće nadoknaditi dijabetes tipa 2 drugim metodama liječenja.

Važno je znati: lekar koji leči mora pravilno odabrati analog ljudskog insulina i izračunati početnu dozu terapije.

Podaci o Apidri: sastav, indikacije i kontraindikacije za upotrebu

Među modernim analozima ljudskog inzulina, takav lijek kao što je Apidra, inzulin kratkog djelovanja, hipoglikemijsko sredstvo koje pomaže efikasnom smanjenju i stabilizaciji razine šećera u krvi bolesnika s dijabetesom, pomaže poboljšati apsorpciju glukoze u perifernim tkivima i potiče sintezu glukoze u stanicama jetre, te povećava proizvodnju proteina. Delovanje inzulina započinje 10-15 minuta posle injekcije, što se u svojstvima upoređuje sa insulinom koji sintetiše gušterača. Indiciran je za dijabetes tipa 1 i 2.

Aktivna supstanca je insulin glulisin (3,49 mg).

Pomoćne tvari - meta-krezol, natrijum-hlorid, trometanol, polisorbat 20, hlorovodonična kiselina, natrijum-hidroksid, destilovana voda.
Otopina insulina je bistra, potpuno bezbojna.

Indikacije za upotrebu

Važno je znati: Apidra se propisuje samo odraslim pacijentima koji imaju dijabetes.

  • Pojedinačna netolerancija na lijek ili njegove sastavne tvari,
  • Hipoglikemija.

Upute za upotrebu ovog lijeka

Lijek se ubrizgava u rame, trbuh ili bedro, možete koristiti metodu kontinuirane infuzije u vlakno ispod kože.

U pravilu se inzulin ubrizgava 15 minuta ili neposredno prije obroka, a obavezno je naizmjenično izmjenjivati ​​mjesta ubrizgavanja kako se ne bi stvorio rizik od kožnih komplikacija i mikro pukotina tkiva kože. Nakon što je napravljena injekcija, ne možete masirati mjesto ubrizgavanja, kako ne biste provocirali lijek u žile.

Doza injekcije za svakog pacijenta s dijabetesom odabira se pojedinačno.

U slučaju predoziranja, moguće manifestacije:

Ako postoji blagi oblik hipoglikemije, tada se brzo može zaustaviti s hranom sa šećerom ili uzimati glukozu.Zato liječnici preporučuju svim pacijentima koji imaju dijabetes uvijek sa sobom nositi komad šećera.

U teškim oblicima hipoglikemije, koji prate gubitak svijesti, potrebno je intramuskularno ubrizgati glukagon ili glukozu - izbor lijeka ovisi o individualnim karakteristikama tijeka dijabetesa kod pacijenta.

Hipoglikemija se takođe manifestuje kao nuspojava u početnim fazama terapije. U pravilu sve negativne manifestacije brzo prolaze ako je pacijent u stanju da se ispravi.

Mogu li koristiti inzulin apidra tokom trudnoće?

Ovaj analog ljudskog insulina možete uzimati tokom trudnoće, ali djelujte pažljivo, pažljivo prateći nivo šećera i, ovisno o njemu, prilagodite dozu hormona. U pravilu u prvom tromjesečju trudnoće doza lijeka se smanjuje, a u drugom i trećem se postepeno povećava. Nakon porođaja, potreba za velikom dozom Apidre nestaje, pa se doza ponovo smanjuje.

Učinkoviti analozi lijekova

Danas se ovaj lek može uspešno zameniti.

Zahvaljujući efikasnim rezultatima liječenja lijekom, danas se propisuje čak i djeci, ali tek nakon šeste godine.

Danas se lijek može kupiti u ljekarnama u obliku rastvora u bocama od 100 jedinica ili u štrcaljkama.

Možete kupiti bocu s otopinom u Rusiji prosječne cijene 2000 rubalja, set olovaka za šprice (5 kom.) - koštat će od 2100 rubalja.

U ljekarnama Ukrajine možete kupiti set olovaka za špriceve (5 kom.) Po prosječnoj cijeni od 1400 UAH.

Apidra je rekombinantni porez ljudskog inzulina, glavna aktivna supstanca je glulisin. Posebnost lijeka je u tome što počinje djelovati brže od ljudskog inzulina, ali trajanje djelovanja je mnogo manje.

Dozni oblik ovog inzulina je otopina za potkožno davanje, bistra ili bezbojna tečnost. Jedan ml rastvora sadrži 3,49 mg aktivne tvari, što je jednako 100 IU humanog inzulina, kao i pomoćne tvari, uključujući vodu za ubrizgavanje i natrijum hidroksid.

Cijena inzulina Apidra varira ovisno o trenutnom tečaju. U prosjeku u Rusiji dijabetičar može kupiti lijek za 2000-3000 hiljada rubalja.

Terapeutski učinak lijeka

Najznačajnije djelovanje Apidre je kvalitativna regulacija metabolizma glukoze u krvi, inzulin je u stanju smanjiti koncentraciju šećera, stimulirajući njegovu apsorpciju u perifernim tkivima:

Inzulin inhibira proizvodnju glukoze u pacijentovoj jetri, lipolizu adipocita, proteolizu i povećava proizvodnju proteina.

U istraživanjima provedenim na zdravim ljudima i pacijentima sa šećernom bolešću, otkriveno je da potkožna primjena glulisina daje brži efekt, ali s kraćim trajanjem, u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.

S potkožnim davanjem lijeka, hipoglikemijski učinak pojavit će se u roku od 10-20 minuta, a intravenskim injekcijama ovaj je učinak jednak jačini s djelovanjem ljudskog inzulina. Jedinicu Apidra karakteriše hipoglikemijska aktivnost, koja se izjednačava sa jedinicom topljivog ljudskog inzulina.

Apidra inzulin primjenjuje se 2 minute prije planiranog obroka, što omogućava normalnu postprandijalnu kontrolu glikemije, slično kao humani inzulin, koji se primjenjuje 30 minuta prije jela. Treba napomenuti da je takva kontrola najbolja.

Ako se glulisin daje 15 minuta nakon obroka, može imati kontrolu nad koncentracijom šećera u krvi, što se izjednačava s ljudskim inzulinom koji se daje 2 minute prije obroka.

Inzulin će ostati u krvotoku 98 minuta.

Upute za upotrebu lijeka

Indikacija za upotrebu inzulina Apidra SoloStar je dijabetes melitus prvog i drugog tipa koji ovisi o insulinu, lijek se može propisati odraslima i djeci starijoj od 6 godina.Kontraindikacije će biti hipoglikemija i individualna netolerancija na bilo koju komponentu lijeka.

Tokom trudnoće i dojenja, Apidra se koristi s krajnjim oprezom.

Insulin se daje neposredno prije jela ili 15 minuta prije. Takođe je dozvoljena upotreba inzulina nakon obroka. Obično se Apidra SoloStar preporučuje u režimima liječenja inzulinom srednjeg trajanja, s analogima inzulina dugog djelovanja. Nekim pacijentima može se propisati zajedno sa hipoglikemijskim tabletama.

Za svakog dijabetičara treba odabrati pojedinačni režim doziranja, uzimajući u obzir da je uz zatajenje bubrega potreba za ovim hormonom znatno smanjena.

Lijek se smije davati supkutano, infuzijom u područje potkožne masti. Najprikladnija mjesta za primjenu inzulina:

Kad postoji potreba za kontinuiranom infuzijom, uvod se provodi isključivo u abdomenu. Liječnici snažno preporučuju izmjenična mjesta ubrizgavanja, pripazite na sigurnosne mjere. To će spriječiti prodiranje inzulina u krvne žile. Subkutana primjena kroz zidove trbušne regije jamstvo je maksimalne apsorpcije lijeka od njegove unošenja u druge dijelove tijela.

Nakon injekcije zabranjeno je masirati mjesto injekcije, liječnik bi o tome trebao reći tokom brifinga o ispravnoj tehnici davanja lijeka.

Važno je znati da se ovaj lijek ne smije miješati sa drugim inzulinama, jedini izuzetak od ovog pravila će biti insulin Isofan. Ako Apidru miješate sa Isofan-om, prvo je trebate birati i odmah izvaditi.

Uložak se mora koristiti s OptiPen Pro1 olovkom za injekciju ili sa sličnim uređajem, pripazite da poštujete preporuke proizvođača:

  1. punjenje patrone,
  2. spajajući iglu
  3. unošenje lijeka.

Svaki put prije upotrebe uređaja važno je vizualno ga pregledati, otopina za ubrizgavanje trebala bi biti izuzetno prozirna, bezbojna, bez vidljivih čvrstih uključenja.

Pre ugradnje, uložak treba držati na sobnoj temperaturi najmanje 1-2 sata, neposredno pre unošenja inzulina, iz kasete se uklanja zrak. Ponovno upotrebljene patrone ne smiju se puniti, oštećena olovka štrcaljke se odbacuje. Kada koristite sustav pumpi pumpi za proizvodnju kontinuiranog inzulina, miješanje je zabranjeno!

Za više informacija, pročitajte upute za upotrebu. Sljedeći pacijenti su posebno pažljivo tretirani:

  • s oštećenom funkcijom bubrega (postoji potreba da se pregleda doza inzulina),
  • s oštećenom funkcijom jetre (potreba za hormonom može se smanjiti).

Nema podataka o farmakokinetičkim ispitivanjima lijeka u starijih bolesnika, međutim treba imati na umu da ova skupina pacijenata može smanjiti potrebu za inzulinom zbog oslabljene funkcije bubrega.

Apidra insulinske bočice mogu se koristiti sa inzulinskim sistemom na bazi pumpe, inzulinskom špricom odgovarajuće razmjere. Nakon svake injekcije, igla se uklanja iz olovke špriceva i odbacuje. Ovaj pristup pomoći će u sprječavanju infekcije, curenja lijeka, prodora zraka i začepljenja igle. Ne možete eksperimentirati sa svojim zdravljem i ponovno koristiti igle.

Kako bi se spriječila infekcija, napunjenu olovku za šprice koristi samo jedan dijabetičar, ne može da se prenese na druge ljude.

Slučajevi predoziranja i štetni učinci

Najčešće pacijent s dijabetesom može razviti takav neželjeni efekat kao hipoglikemija.

U nekim slučajevima lijek uzrokuje prolazeće kožne osipe i otekline na mjestu ubrizgavanja.

Ponekad je pitanje nije li pacijent slijedio preporuku o naizmjeničnom mjestu primjene inzulina.

Ostale moguće alergijske reakcije uključuju:

  1. gušenje, urtikarija, alergijski dermatitis (često),
  2. stezanje u grudima (rijetko).

Manifestacijom generaliziranih alergijskih reakcija postoji opasnost za život pacijenta. Iz tog razloga, važno je biti pažljiv na svom zdravlju i slušati njegove najmanje poremećaje.

Kada se dogodi predoziranje, kod pacijenta se razvije hipoglikemija različite težine. U ovom slučaju je prikazano lečenje:

  • blaga hipoglikemija - upotreba hrane koja sadrži šećer (kod dijabetičara bi uvijek trebali biti uz njih)
  • teška hipoglikemija s gubitkom svijesti - zaustavljanje se provodi davanjem 1 ml glukagona supkutano ili intramuskularno, glukoza se može davati intravenski (ako pacijent ne reaguje na glukagon).

Čim se pacijent vrati svijesti, treba pojesti malu količinu ugljikohidrata.

Kao rezultat hipoglikemije ili hiperglikemije, postoji rizik od oslabljene pacijentove sposobnosti koncentracije, promjene brzine psihomotornih reakcija. To predstavlja određenu prijetnju za vrijeme vožnje vozila ili drugih mehanizama.

Posebnu pažnju treba posvetiti dijabetičarima koji imaju smanjenu ili potpuno odsutnu sposobnost prepoznavanja znakova nadolazeće hipoglikemije. Važno je i za česte epizode naglog šećera.

Takvi bi pacijenti trebali odlučiti o mogućnosti upravljanja vozilima i mehanizmima pojedinačno.

Uz paralelnu upotrebu inzulina Apidra SoloStar s nekim lijekovima, može se primijetiti povećanje ili smanjenje predispozicije za razvoj hipoglikemije, uobičajeno je uključiti takva sredstva:

  1. oralni hipoglikemijski,
  2. ACE inhibitori
  3. fibrati
  4. Disopiramidi,
  5. MAO inhibitori
  6. Fluoksetin,
  7. Pentoksifilin
  8. salicilati,
  9. Propoksifen,
  10. antimikrobna sredstva sulfonamida.

Hipoglikemijski efekat može se odmah smanjiti nekoliko puta ako se insulin glulisin daje zajedno sa lekovima: diureticima, derivatima fenotiazina, hormonima štitnjače, inhibitorima proteaza, antipsihotropima, glukokortikosteroidima, Izoniazidom, fenotiazinom, Somatropinom, simpatomimetikom.

Lijek Pentamidin gotovo uvijek ima hipoglikemiju i hiperglikemiju. Etanol, litijeve soli, beta blokatori, lijek Klonidin može pojačati i malo oslabiti hipoglikemijski učinak.

Ako je potrebno da dijabetičar prebaci na drugu marku inzulina ili novu vrstu lijeka, važno je strogo nadgledanje od strane liječnika. Ako se koristi neadekvatna doza inzulina ili pacijent proizvoljno donese odluku o prekidu liječenja, to će uzrokovati razvoj:

Oba ova stanja predstavljaju potencijalnu opasnost za život pacijenta.

Ako se promijeni uobičajena motorička aktivnost, količina i kvaliteta konzumirane hrane, možda će biti potrebno prilagođavanje doze apidra inzulina. Fizička aktivnost koja se javlja odmah nakon obroka može povećati vjerojatnost nastanka hipoglikemije.

Jedna vrsta inzulina koja se komercijalno nudi u ljekarnama je inzulin apidra. Ovo je visokokvalitetni lijek koji se, prema receptu ljekara, može koristiti kod dijabetičara tipa I u slučajevima kada se njihov vlastiti inzulin ne proizvodi dovoljno i on se mora ubrizgati. Lijek se izdaje na recept i zahtijeva pažljivo izračunavanje doze. Karakteriše ga visoka efikasnost ako se pravilno koristi.

Obrazac za puštanje

Dostupno u obliku otopine za injekcije. Otopina je prozirna, nema boju i izražen miris. Spremni za direktno davanje (ne zahtijeva razrjeđivanje ili slično).

Ovo je jednokomponentni lijek čiji je glavni aktivni sastojak insulin glulisin. Dobiva se rekombinacijom DNK. Korišten je soj E. coli.Takođe u sastavu se nalaze i pomoćne materije potrebne za pripremu suspenzije.

Dovršava se različito. Može se prodati u obliku injekcijskih uložaka od 3 ml svaki. U 1 ml od 100 IU. Moguća je isporuka otopine za injekciju u bočici. Najprikladnije je kupiti apidru inzulina u kompletnom kompletu sa OptiSet olovkom za špriceve. Pojednostavljuje postupak primjene lijekova. Dizajniran za uložak od 3 ml.

Cijena lijeka prilikom odabira 5 uložaka od 3 ml iznosi 1700 - 1800 rubalja.

Indikacije, kontraindikacije

Lijek se koristi kod dijabetesa tipa 1 kao zamjena za prirodni inzulin koji se ne proizvodi kod ove bolesti (ili se proizvodi u nedovoljnim količinama). Može se propisati i za bolest drugog tipa u slučaju kad je uspostavljena otpornost (imunitet) na oralne glikemijske lijekove.

Ima inzulin apidra i kontraindikacije. Kao i bilo koji takav lijek, on se ne može uzimati sa tendencijom ili direktnim prisustvom hipoglikemije. Netolerancija na glavnu aktivnu tvar lijeka ili njegove komponente dovodi i do toga da se mora otkazati.

Primjena

Osnovna pravila primjene lijekova su sljedeća:

  1. Uneseno prije (ne više od 15 minuta) ili odmah nakon obroka,
  2. Treba ga koristiti u kombinaciji s dugotrajnim inzulinama ili istom vrstom oralne terapije,
  3. Doziranje se postavlja strogo pojedinačno, kod sastanka sa lekarom,
  4. Administriraju se supkutano,
  5. Preferirana mjesta ubrizgavanja: bedro, abdomen, deltoidni mišić, stražnjica,
  6. Potrebno je naizmenično izmjenjivati ​​mjesta ubrizgavanja,
  7. Kada se unese kroz trbušni zid, lijek se apsorbira i počinje djelovati mnogo brže,
  8. Ne možete masirati mjesto ubrizgavanja nakon primjene lijeka,
  9. Treba voditi računa da ne oštetite krvne žile,
  10. U slučaju narušavanja normalnog funkcioniranja bubrega, potrebno je smanjiti i ponovno izračunati dozu lijeka,
  11. U slučaju oštećenja funkcije jetre, lijek treba primjenjivati ​​s oprezom - takva istraživanja nisu provedena, no postoji razlog za vjerovanje da se u ovom slučaju doza treba smanjiti, jer se potreba za inzulinom smanjuje zbog smanjenja glukogeneze.

Prije početka upotrebe, morate posjetiti svog liječnika kako bi izračunali optimalnu dozu lijeka

Lijek Epidera ima analoge među inzulinama. To su fondovi koji imaju isti glavni aktivni sastojak, ali nose različit trgovački naziv. Imaju sličan efekat na organizam. To su takvi alati kao što su:

Prilikom prelaska s jednog lijeka na drugi, čak i analogni, potrebno je da se posavjetujete s liječnikom.

Proizvođač: Sanofi-Aventis Private Co. Ltd. (Sanofi-Aventis Government. Co. Ltd.) Francuska

Kod PBX: A10AB06

Oblik za puštanje: Tečni oblici doziranja. Rastvor za ubrizgavanje

Indikacije za upotrebu:

Opće karakteristike. Sastav:

Djelatna tvar: insulin glulisin - 100 komada (3,49 mg),
pomoćni sastojci: metakrezol (m-krezol) 3,15 mg, trometamol (trometamin) 6,0 mg, natrijum hlorid 5,0 mg, polisorbat 20 0,01 mg, natrijum hidroksid do pH 7,3, hlorovodonična kiselina do pH 7 3, voda za injekcije do 1,0 ml.

Opis Prozirna bezbojna tečnost.

Farmakološka svojstva:

Farmakodinamika Insulin glulisin je rekombinantni analog ljudskog inzulina, koji je po snazi ​​jednak uobičajenom ljudskom inzulinu.
Najvažnije djelovanje inzulina i analoga inzulina, uključujući inzulin glulisin, je regulacija metabolizma glukoze. Inzulin smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, potičući apsorpciju glukoze perifernim tkivima, posebno skeletnim mišićima i masnim tkivom, kao i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri. Inzulin suzbija lipolizu u adipocitima, inhibira proteolizu i povećava sintezu proteina.Studije na zdravim dobrovoljcima i pacijentima sa dijabetes melitusom pokazale su da supkutanom primjenom inzulina glulisin počinje djelovati brže i ima kraće trajanje djelovanja od topljivog ljudskog inzulina. Sa supkutanom primjenom, učinak inzulina glulisin, koji smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, počinje nakon 10-20 minuta. Kada se daje intravenski, učinci smanjenja koncentracije glukoze u krvi inzulina glulisin i topljivog ljudskog inzulina su jednaki po jačini. Jedna jedinica glulisina inzulina ima istu hipoglikemijsku aktivnost kao jedna jedinica topljivog ljudskog inzulina.
U kliničkoj studiji faze I kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1, hipoglikemijski profili inzulina glulisina i topljivog humanog inzulina davani su supkutano u dozi od 0,15 U / kg u različito vrijeme u odnosu na standardni 15-minutni obrok. Rezultati ispitivanja pokazali su da inzulin glulisin, primijenjen 2 minute prije obroka, daje istu glikemijsku kontrolu nakon obroka kao i topljivi ljudski inzulin, primijenjen 30 minuta prije obroka. Kada se daje 2 minute prije obroka, glulisin inzulina pruža bolju kontrolu glikemije nakon obroka u odnosu na topljivi ljudski inzulin koji se daje 2 minute prije obroka. Glulisin inzulin, primijenjen 15 minuta nakon početka obroka, pružao je istu kontrolu glikemije nakon obroka kao i topljivi ljudski inzulin, primijenjen 2 minute prije obroka.
Ispitivanje u fazi faze provedeno s glulisinom inzulina, insulinom lispro i topljivim ljudskim inzulinom u skupini bolesnika sa šećernom bolešću i gojaznošću pokazalo je da kod tih bolesnika glulisin inzulin zadržava svoje brzo djelovanje. U ovom istraživanju, vrijeme da se dosegne 20% ukupne AUC (površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme) iznosilo je 114 minuta za glinovis inzulin, 121 minuta za inzulin lispro i 150 minuta za topljivi ljudski inzulin i AUC (0-2 sata), što odražava takođe rana hipoglikemijska aktivnost bila je 427 mg / kg za glulisin inzulin, 354 mg / kg za inzulin lispro, i 197 mg / kg za rastvorljivi ljudski inzulin.
Kliničke studije tipa 1.
U 26-nedeljnom kliničkom ispitivanju faze III, u kome su upoređeni inzulinski glulisin sa inzulinom lispro, koji se daje supkutano neposredno prije jela (0–15 minuta), pacijenti sa šećernom bolešću tipa 1 koji su koristili inzulin glargin kao bazalni inzulin u usporedbi s inzulinom lispro u odnosu na kontrolu glikemije, koja je procijenjena promjenom koncentracije glikoziliranog hemoglobina (Lb1c) u vrijeme krajnje točke ispitivanja u usporedbi s početnom. Zapažene su uporedive vrijednosti glukoze u krvi, određene samo-praćenjem. Uz primjenu inzulina glulisin, za razliku od liječenja inzulinom, lispro nije zahtijevao povećanje doze baznog inzulina.
Kliničko ispitivanje faze III u trajanju od 12 tjedana provedeno na pacijentima sa šećernom bolešću tipa 1 koji su primali inzulin glargin kao bazalnu terapiju pokazalo je da je učinkovitost primjene inzulina glulisin neposredno nakon obroka usporediva s onom inzulina glulisina neposredno prije jela (za 0-15 minuta) ili topljivog ljudskog inzulina (30-45 minuta prije jela).
U populaciji pacijenata koji su upotpunili protokol ispitivanja, u grupi bolesnika koji su primali glulisin inzulin prije jela, uočeno je značajno veće smanjenje HL1C u odnosu na skupinu bolesnika koji su primali topljivi ljudski inzulin.

Dijabetes tipa 2
26-nedeljno kliničko ispitivanje faze III, praćeno 26-nedeljnom sigurnosnom studijom ispitivanja, upoređeno je za glulisin insulina (0-15 minuta pre obroka) sa rastvorljivim ljudskim insulinom (30-45 minuta pre obroka), što primenjeni su supkutano kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2, pored toga što su koristili insulin-izofan kao bazni inzulin. Prosječni indeks tjelesne mase pacijenta iznosio je 34,55 kg / m2. Pokazalo se da se glulisin inzulina mogao usporediti s topljivim ljudskim inzulinom u odnosu na promjene koncentracije HL1C nakon 6 mjeseci liječenja u usporedbi s početnom vrijednošću (-0,46% za inzulinski glulisin i -0,30% za topljivi ljudski inzulin, p = 0,0029) i nakon 12 mjeseci liječenja u usporedbi s početnom vrijednošću (-0,23% za glulizin inzulina i -0,13% za topljivi ljudski inzulin, razlika nije značajna). U ovom istraživanju većina pacijenata (79%) miješala je inzulin kratkog djelovanja s inzulinom-izofanom neposredno prije injekcije. 58 pacijenata je u vrijeme randomizacije koristilo oralne hipoglikemijske lijekove i dobili su upute da ih nastave uzimati u istoj (nepromijenjenoj) dozi.

Rasa i spol
U kontroliranim kliničkim ispitivanjima na odraslima, razlike u sigurnosti i djelotvornosti inzulina glulisin nisu prikazane u analizi podskupina koje se razlikuju po rasi i spolu.

Farmakokinetika Kod inzulina glulisin, zamjena aminokiseline asparagin ljudskog inzulina na položaju B3 lizinom i lizinom na položaju B29 glutaminskom kiselinom potiče bržu apsorpciju.

Apsorpcija i bioraspoloživost
Farmakokinetičke krivulje koncentracije i vremena kod zdravih dobrovoljaca i pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1 i 2 pokazale su da je apsorpcija glulisina inzulina u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom oko 2 puta brža, a maksimalna postignuta koncentracija u plazmi (Stax) bila je približno 2 puta više.
U studiji provedenoj na pacijentima sa šećernom bolešću tipa 1, nakon supkutane primjene inzulina glulisin u dozi od 0,15 U / kg, Tmax (vrijeme početka maksimalne koncentracije u plazmi) bio je 55 minuta, a Stm 82 ​​± 1,3 mcU / ml u odnosu na Tmax od 82 minuta i Cmax od 46 ± 1,3 µU / ml za topljivog humanog inzulina. Srednje vrijeme boravka inzulina glulisin u sistemskoj cirkulaciji bilo je kraće (98 minuta) nego za topljivi ljudski inzulin (161 minuta).
U studiji bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 nakon supkutane primjene inzulina glulisin u dozi od 0,2 PIECES / kg, Stax je iznosio 91 mcU / ml s interkvartilnom širinom od 78 do 104 mcU / ml.
S potkožnim davanjem inzulina glulisin u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida, bedra ili ramena (u predelu deltoidnog mišića) apsorpcija je bila brža kada je uvedena u područje prednjeg trbušnog zida u usporedbi s primjenom lijeka u regiji bedara. Brzina apsorpcije iz deltoidne regije bila je posredna.
Apsolutna bioraspoloživost inzulina glulisin nakon supkutane primjene iznosila je otprilike 70% (73% iz prednje trbušne stijenke, 71 iz deltoidnog mišića i 68% iz bedrene regije) i imala je malu varijabilnost u različitih bolesnika.

Distribucija
Raspodjela i izlučivanje inzulina glulisin i topljivi ljudski inzulin nakon intravenske primjene slični su, s količinama raspodjele od 13 litara i 21 litre, a poluživotom 13 i 17 minuta.

Uzgoj
Nakon potkožne primjene inzulina, glulisin se izlučuje brže od topljivog ljudskog inzulina, prividni poluživot od 42 minute, u usporedbi s prividnim poluživotom topljivog ljudskog inzulina od 86 minuta.U analizi preseka inzulina glulisina inzulina i kod zdravih pojedinaca i kod onih sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2, prividni poluživot se kretao u rasponu od 37 do 75 minuta.

Posebne grupe pacijenata

Pacijenti sa zatajenjem bubrega
U kliničkoj studiji provedenoj na pojedincima bez širokog raspona funkcionalnog stanja bubrega (klirens kreatinina (CC)> 80 ml / min, 30-50 ml / min, 1/10, uobičajeno:> 1/100, 1/1000, 1 / 10000,

Razlike između inzulinskih lijekova

U ovoj fazi razvoja tradicionalne medicine stvoreni su kratkotrajni inzulin i produženi lijekovi. Svaka vrsta lijekova ima svoju podvrste. Takva klasifikacija omogućava nam da razdvojimo lijekove po trajanju i reakciji. Inzulin kratkog djelovanja naziva se hranom, a sa produženim učinkom - bazalnim.

Među lijekovima s produljenim djelovanjem razlikuju se dvije vrste: inzulin srednjeg trajanja i lijek s dugoročnim učinkom. Oni se koriste za oponašanje dnevne normalne razine izlučivanja inzulina. Primjeri formulacija dugog djelovanja su detemir i glargin, a formulacije s prosječnim trajanjem djelovanja mogu biti Lente i NPH.

Pripravci inzulina kratkog djelovanja dizajnirani su tako da mogu zaustaviti vrhove hrane. Ultra kratki inzulin može započeti svoju aktivnost za 10-15 minuta. Lijekovi inzulina kratkog djelovanja počinju da pokazuju svoj učinak nakon pola sata.

Ali brzina reakcije ovih vrsta tvari nije jedina razlika između njih. Na primjer, ICD se mora ubrizgati direktno u želudac, što će ubrzati proces apsorpcije tvari.

Lijekovi produljenog reakcijskog perioda moraju se ubrizgati u bedro. Lijekovi ultrazvučnih i kratko djelujućih inzulina moraju se davati zajedno sa postupkom prehrane.

To treba obaviti pola sata prije jela. Lijek je dugo i srednje trajanje djelovanja u koje trebate unijeti sat.

To se obavlja po strogom rasporedu ujutro i uveče. Možete ih kombinirati sa brzo djelujućim lijekom ako se to radi ujutro.

Brze pripreme od pacijenta nužno zahtijevaju naknadni obrok. Ne možete prekršiti ova pravila, u protivnom može uslijediti napad hipoglikemije.

Ali produženi lijekovi nisu povezani s hranom, tako da ako nema apetita, tada možete preskočiti jelo.

Neželjeni efekti ubrizgavanja insulina

Lijekovi s dugim vremenskim periodom, ako se unose pod kožu, počinju se pojavljivati ​​nakon najviše nekoliko sati. Vrhunac njihove aktivnosti može početi nakon 6 ili 8 sati od trenutka primjene. Općenito, cjelokupno razdoblje izloženosti traje otprilike 10-12 sati. Postoji nekoliko klasa njihovih predstavnika.

Na primjer, Monotard je inzulin-cink, Protafan i Monodar monokomponentne su vrste na bazi svinjskog hormona. Ovo je primjer insulina izofana. Postoje dvije vrste lijekova koji su razvijeni na bazi ljudskog hormona. Prvi tip je polusintetički. Uključuje Humodar i Biogulin. Drugi tip, genetski modifikovan, uključuje Gensulin, Insuran, Biosulin i tako dalje.

U šećernoj bolesti drugog tipa mogu se koristiti kombinacije kombiniranih učinaka. Nazivaju ih smjesama ili dvofaznim lijekovima. Stvorene su kao mješavina lijekova za brzo i dugo djelovanje. Štaviše, oni imaju simbol u obliku frakcije. Prvi broj je postotak lijeka koji kratko djeluje, a drugi je postotak dugotrajnog lijeka.

Obično je uvođenje kombiniranog lijeka 2 puta dnevno. To se može obaviti ujutro i uveče. U vrijeme ručka možete unijeti urea sulfonil s trećom generacijskom razinom. Bolje je uvesti smjesu pola sata prije obroka. To je zbog činjenice da sadrže supstancu koja brzo djeluje.

Među predstavnicima ovog oblika lijeka izolirana je dvofazna.Polusintetičan je, baziran na ljudskoj supstanci. Primjeri takvog lijeka su Biogulin, Humodar, Humalog i drugi. Postoje dvofazni lijekovi iz kategorije genetički zasnovanih na ljudskom hormonu. Tu spadaju Gansulin, Insurman, Humalin itd.

Kada se koristi inzulin, može započeti lipodistrofija na mjestu ubrizgavanja. Lipodistrofija je proces u kojem se smanjuje količina masti ispod kože.

U nekim izuzetno rijetkim slučajevima inzulin može izazvati alergijske reakcije. U takvim situacijama morate prestati koristiti lijek i zamijeniti ga sigurnim analogom.

Ovisno o vrsti dijabetes melitusa, možete odabrati lijek prema određenim kriterijima: jednostavnost upotrebe u vremenu, učestalosti, trajanju djelovanja.

Moderna medicina pomoći će ispravnom izboru.

Mogu li bez dijagnoze inzulina za dijabetes?

Dijabetičari koji imaju relativno blagi poremećaj metabolizma glukoze uspevaju zadržati normalan šećer bez upotrebe inzulina. Međutim, trebali bi savladati inzulinsku terapiju jer će u svakom slučaju morati raditi injekcije tokom prehlade i drugih zaraznih bolesti. Tijekom razdoblja pojačanog stresa, gušterača se mora održavati primjenom inzulina. Inače, nakon što ste preboleli kratku bolest, tok dijabetesa može se pogoršati za ostatak vašeg života.


Vrste brzo djelujućeg inzulina

Ovisno o načinu proizvodnje izoliraju se genetski proizvedeni pripravci i ljudski analozi. Farmakološki učinak potonjeg je više fiziološki, jer je hemijska struktura tih tvari identična ljudskom inzulinu. Svi lijekovi se razlikuju u trajanju djelovanja.

Insulini kratkog djelovanja koriste se za oponašanje stimulirane sekrecije hormona povezane s unosom hrane. Lijekovi za podršku u pozadini s dugoročnim djelovanjem.

TipNaslov
Alati za genetski inženjeringKratki - humani rastvorljivi inzulin (Actrapid NM, Humulin Regular, Insuman Rapid GT i drugi)
Prosječno trajanje djelovanja je inzulin-izofan (Humulin NPH, Protafan, Insuman Bazal GT i drugi)
Dvofazni oblici - Humulin M3, Insuman Comb 25 GT, Biosulin 30/70
Ljudski analozi inzulinaUltrasort - lispro (Humalog), glulisin (Apidra), aspart (NovoRapid)
Produljeno djelovanje - glargin (Lantus), detemir (Levemir), degludec (Treshiba)
Dvofazni oblici - Ryzodeg, Humalog Mix 25, Humalog Mix 50, Novomiks 30, Novomiks 50, Novomiks 70

Lijek je klasificiran prema vremenu djelovanja. Postoje injekcije sledećih vrsta:

  • ultra kratke injekcije,
  • kratke injekcije
  • srednje trajanje
  • produljena injekcija

Ove vrste injekcija karakteriziraju vrijeme tokom kojeg lijek djeluje, efikasno snižavajući razinu šećera u krvi.

Liječenje se odmah provodi s nekoliko vrsta lijeka. To vam omogućava efikasnu kontrolu razine šećera i izbjegavanje povećanja njegove koncentracije.

Postoji tablica u kojoj su detaljno opisani detalji djelovanja svake vrste injekcija. Svi koji imaju dijabetes trebalo bi da vide ove podatke u ordinaciji svog lekara.

Inzulin kratkog djelovanja počinje djelovati otprilike pola sata nakon primjene. Najviša koncentracija hormona u krvi događa se otprilike 3,5 sati nakon injekcije i tada se njegova razina smanjuje. U prosjeku, kratki inzulin traje oko 5-6 sati.

Ultra kratki inzulin počinje djelovati bukvalno nekoliko minuta nakon primjene. Maksimalna koncentracija dostiže 60 minuta nakon primjene i tada započinje spor pad. Općenito, ultrakratki inzulin traje ne više od 4 sata.

Imena lijekovaPočetak akcijeVrhunac aktivnostiTrajanje akcije
Actrapid, Gansulin R, Monodar, Humulin, Insuman Rapid GTNakon 30 minuta od trenutka primjene4 do 2 sata nakon primene6-8 sati nakon primjene

Navedeni inzulini smatraju se ljudskim genetičkim inženjeringom, osim Monodara, koji se naziva i svinja. Dostupno u obliku topive otopine u bočicama. Sve su namijenjene za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2. Često se propisuje prije lijekova dugog djelovanja.

Potpuno funkcioniranje gušterače kod zdrave osobe omogućava tijelu da tokom dana regulira metabolizam ugljikohidrata u mirnom stanju. A također i da se nose s teretom ugljikohidrata prilikom jela ili zaraznim i upalnim procesima u bolestima.

Zbog toga je za održavanje glukoze u krvi umjetno potreban hormon sličnih svojstava, ali s različitom brzinom djelovanja. Nažalost, trenutno nauka nije našla rješenje za ovaj problem, ali složeno liječenje dvije vrste lijekova kao što su dugi i kratki inzulin postao je spas za dijabetičare.

ZnačajkaDugo glumeKratka akcija
Vrijeme prijemaNa prazan stomakPrije jela
Početak akcijeNakon 1,5-8 satiNakon 10-60 minuta
VrhunacNakon 3-18 satiNakon 1-4 sata
Prosječno trajanje akcije8-30 sati3-8 h

Pored navedenog, postoje i kombinirani proizvodi inzulina, odnosno suspenzije, koje istovremeno sadrže oba hormona. S jedne strane, to značajno smanjuje broj injekcija potrebnih dijabetičaru, što je veliki plus. Međutim, u ovom je slučaju teško održavati ravnotežu metabolizma ugljikohidrata.

Pri korištenju takvih lijekova potrebno je strogo regulirati količinu konzumiranih ugljikohidrata, fizičku aktivnost, način života općenito. To je zbog nemogućnosti odabira tačne doze trenutno potrebne vrste inzulina.

Često se hormon dugog djelovanja naziva i pozadina. Njegov unos pruža organizmu inzulin duže vrijeme.

Apsorbirajući se iz potkožnog masnog tkiva postepeno, aktivna supstanca vam omogućava da održavate nivo glukoze u granicama normale tokom dana. U pravilu nisu dovoljne tri injekcije dnevno za to.

Prema trajanju akcije dijele se u tri vrste:

  1. Srednje trajanje. Hormon počinje djelovati nakon 1,5 najviše 2 sata nakon primjene lijeka, dakle ubrizgavajte ga unaprijed. U tom slučaju maksimalni učinak tvari javlja se najkasnije za 3-12 sati. Vrijeme općeg djelovanja sredstva sa srednjim djelovanjem je od 8 do 12 sati, pa će ga dijabetičar morati koristiti 3 puta tokom 24 sata.
  2. Produženo izlaganje. Upotreba ove vrste produženog hormonskog rješenja može osigurati pozadinsku koncentraciju hormona dovoljnu za zadržavanje glukoze tokom dana. Trajanje njegovog djelovanja (16-18 sati) je dovoljno kada se lijek primjenjuje ujutro na prazan stomak i navečer prije spavanja. Najviša vrijednost lijeka je od 16 do 20 sati od trenutka ulaska u tijelo.
  3. Izuzetno dugačka akcija. Naročito je pogodno za starije osobe i osobe s invaliditetom s obzirom na trajanje djelovanja tvari (24-36 sati) i, samim tim, smanjenje učestalosti njegove primjene (1 str. Za 24 sata). Akcija započinje za 6-8 sati, a vrhunac izlaganja je u periodu od 16-20 sati nakon ulaska u masno tkivo.

Terapija inzulinom uključuje oponašanje prirodnog lučenja hormona upotrebom lijekova. Nažalost, nemoguće je postići efikasne pokazatelje koristeći samo jednu od vrsta sredstava koja sadrže hormone. Zato inzulini kratkog djelovanja nisu manje važni.

Naziv ove vrste hormona govori sam za sebe.

Za razliku od lijekova dugog djelovanja, kratki su dizajnirani da uzvrate oštar porast glukoze u tijelu uzrokovan faktorima kao što su:

  • jesti
  • prekomjerna vježba
  • prisutnost zaraznih i upalnih procesa,
  • jak stres i slične stvari.

Upotreba ugljenih hidrata u hrani povećava njihovu koncentraciju u krvi čak i dok uzimaju osnovni inzulin.

Prema trajanju izlaganja, brzo djelujući hormoni se dijele na dvije vrste:

  1. Kratko. Pripravci inzulina kratkog djelovanja nakon primjene počinju djelovati u roku od 30-60 minuta. Uz visoku brzinu resorpcije, vrhunac maksimalne efikasnosti postiže se 2-4 sata nakon gutanja. Prema prosječnim procjenama, učinak takvog lijeka traje najviše 6 sati.
  2. Ultra kratki inzulin. Ovaj modificirani analog ljudskog hormona jedinstven je po tome što je u stanju da djeluje brže od inzulina koji se nalazi u prirodi. Već 10-15 minuta nakon injekcije, aktivna supstanca započinje svoj efekat na organizam s vrhuncem koji se javlja 1-3 sata nakon injekcije. Efekat traje 3-5 sati. Brzina kojom se otopina ultrazvučnog lijeka apsorbira u tijelo, omogućava vam da ga uzimate prije jela ili odmah nakon.

Odabir hormona pogodnog za upotrebu strogo je individualan, jer se zasniva na laboratorijskim testovima, stepenu bolesti osobe s dijabetesom, kompletnoj istoriji, načinu života. Nije nevažan faktor i cena lijeka, s obzirom na učestalost njegove upotrebe. U pravilu se proporcionalno povećava, srazmjerno složenosti proizvodnje lijeka, zemlji proizvodnje, ambalaži.

Ultra kratke vrste inzulina su Humalog (Lizpro), NovoRapid (Aspart) i Apidra (Glulizin). Proizvode ih tri različite farmaceutske kompanije koje se međusobno natječu. Uobičajeni kratki inzulin je ljudski, a ultrašok je analog, tj. Modificiran, poboljšan u usporedbi s pravim ljudskim inzulinom. Poboljšanje leži u činjenici da oni počinju snižavati šećer u krvi još brže od uobičajenog kratkog - 5-15 minuta nakon injekcije.

Izumljeni su ultrazvučni analozi inzulina kako bi se usporile šlice šećera u krvi kada dijabetičar želi jesti brze ugljikohidrate. Nažalost, ova ideja u praksi ne funkcionira. Ugljikohidrati koji se odmah apsorbiraju još uvijek podižu šećer u krvi brže nego što ga i najnoviji ultra kratki inzulin uspijeva sniziti. Sa lansiranjem ovih novih vrsta inzulina na tržište, nitko nije otkazao potrebu da slijede dijetu s malo ugljikohidrata i pridržavaju se metode lakog opterećenja. Naravno, režim trebate slijediti samo ako želite pravilno kontrolirati dijabetes i izbjeći njegove komplikacije.

Ako slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 ili 2, tada je kratki ljudski inzulin bolji za injekcije prije jela nego ultra-kratki pandan. Jer kod pacijenata s dijabetesom koji konzumiraju malo ugljikohidrata, tijelo prvo probavlja bjelančevine, a potom neke od njih pretvara u glukozu. To je spor proces, a ultrazvučni inzulin počinje prebrzo djelovati. Kratke vrste inzulina - upravo tačno. Obično ih treba probosti 40-45 minuta prije obroka sa malo ugljikohidrata.

Insulin „Apidra“ - za decu obolelu od dijabetesa

Izraelsko ministarstvo zdravstva odobrilo je upotrebu inzulina Apidra (insulin Glulisin), analoga brzo delujućeg inzulina namijenjenog djeci starije od 6 godina s dijabetesom.

Odobrenje za primjenu inzulina Apidra temelji se na 26-tjednoj otvorenoj studiji koju je provela FDA (američka agencija za hranu i lijekove) u kojoj je sudjelovalo 572 djece. Rezultati studije dokazali su sigurnost uzimanja i efikasnost ovog lijeka kod djece i adolescenata.

Nedavno je Apidra inzulin registriran u SAD-u i dozvoljen je djeci od 4 godine starosti, u zemljama EU - djeci i adolescentima počevši od 6. godine.

Apidra inzulin, koji je razvila međunarodna farmaceutska kompanija Sanofi Aventis, analog je inzulina brzog djelovanja koji ima brzo pokretanje i kratko trajanje djelovanja. Indiciran je pacijentima s dijabetesom tipa 1 i tipa 2, počevši od 6. godine. Lijek postoji u obliku olovke za injekciju ili inhalatora.

Apidra pruža pacijentima veću fleksibilnost u pogledu vremena ubrizgavanja i obroka. Ako je potrebno, insulin Apidra može se upotrebljavati s inzulinom dugog djelovanja poput Lantusa.

O dijabetesu

Dijabetes melitus je hronična, raširena bolest uzrokovana smanjenjem lučenja hormona inzulina ili njegovom slabom biološkom aktivnošću. Inzulin je hormon potreban za pretvaranje glukoze (šećera) u energiju.

Budući da gušterača skoro ili potpuno ne proizvodi inzulin, pacijentima s dijabetesom tipa 1 potrebne su svakodnevne injekcije inzulina tijekom života. Kod šećerne bolesti tipa 2, gušterača i dalje proizvodi inzulin, ali tijelo slabo reagira na utjecaj hormona, što dovodi do relativnog nedostatka inzulina.

Prema statističkim podacima, u Izraelu živi 35.000 djece s dijabetesom. Međunarodna dijabetička federacija (IDF) procjenjuje da u svijetu postoji 440 000 djece mlađe od 14 godina s dijabetesom tipa 1 kojima se dijagnosticira 70 000 novih slučajeva svake godine.

Značajke izbora inzulina kratkog djelovanja. Najpopularniji lijekovi

Lijek koji se ne koristi mora biti u hladnjaku. Alat za svakodnevnu upotrebu čuva se na sobnoj temperaturi 1 mjesec. Prije unošenja inzulina provjerava se njegovo ime, prolaznost igala, prozirnost otopine i datum isteka.

Oblici prandijala ubrizgavaju se u potkožno tkivo abdomena. U ovoj se zoni otopina aktivno apsorbira i počinje brzo djelovati. Mjesto ubrizgavanja unutar ovog područja mijenja se svaki dan.

Kada koristite štrcaljku, potrebno je provjeriti koncentraciju lijeka na njemu i bočici. U pravilu je 100 U / ml. Za vrijeme primjene lijeka stvara se nabor kože, vrši se injekcija pod kutom od 45 stepeni.

Postoji nekoliko vrsta olovki za štrcaljke:

  • Prethodno napunjeno (spremno za upotrebu) - Apidra SoloStar, Humalog QuickPen, Novorapid Flexpen. Nakon završetka rješenja, olovku morate odložiti.
  • Višestruka upotreba, sa zamjenjivim uloškom za inzulin - OptiPen Pro, OptiKlik, HumaPen Ergo 2, HumaPen Luxura, Biomatic Pen.

Prije upotrebe provodi se test kojim se procjenjuje prolaznost igle. Da biste to učinili, nabavite 3 jedinice lijeka i pritisnite klip okidača. Ako se na njegovom vrhu pojavi kap otopine, možete ubrizgati inzulin. Ako je rezultat negativan, manipulacija se ponavlja još 2 puta, a zatim se igla mijenja u novu. S prilično razvijenim potkožnim masnim slojem, primjena sredstva provodi se pod pravim kutom.

Inzulinske pumpe su uređaji koji podržavaju bazalni i stimulirani nivo lučenja hormona. Instaliraju patrone s ultrazvučnim analogima. Periodični unos malih koncentracija rastvora u potkožnom tkivu oponaša normalnu hormonalnu pozadinu tokom dana i noći, a dodatno unošenje komponente prandial smanjuje šećer koji dobija iz hrane.

Prije kupnje lijeka u ljekarni, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom o značajkama aplikacije. Unatoč činjenici da ove informacije sadrže upute za lijek, u nekim slučajevima prilagođavanje doze može biti potrebno.

Koliko je određenog inzulina, treba naći direktno u ljekarni. Detaljno o tome koje su vrste hormona inzulina i kako se njihovo djelovanje razlikuje, liječnik će moći reći, propisujući određeni lijek.

Ultra kratki inzulini imaju sljedeća imena: Novorapid, Apidra. Koji je bolji, može odgovoriti samo liječnik na temelju karakteristika tijeka bolesti kod određenog pacijenta.

Insulini kratkog djelovanja imaju brojna imena koja su detaljno opisana u tablicama u kancelariji endokrinologa. Nemoguće je samostalno koristiti lijek bez savjetovanja sa stručnjakom.

Inzulin kratkog djelovanja koristi se prema shemi koja sadrži upute za upotrebu. Međutim, ako je potrebno, doziranje prilagođava ljekar.

Lijekovi -
681, Trgovački nazivi -
125, Aktivne supstance -
22

Iz materijala u prethodnom odjeljku članka, jasno je što je kratki inzulin, ali nije važno samo vrijeme i brzina izlaganja. Svi lijekovi imaju svoje karakteristike, analog ljudskog hormona gušterače nije iznimka.

Popis karakteristika lijeka na koje morate obratiti pažnju:

  • izvor primitka
  • stepen pročišćavanja
  • koncentraciju
  • pH leka
  • proizvođač i svojstva mešanja

Tako se, na primer, analog životinjskog porekla proizvodi tretiranjem pankreasa svinje i zatim čišćenjem. Za polusintetičke lijekove uzima se isti životinjski materijal kao osnova, a metodom enzimske transformacije dobiva se inzulin blizu prirodnom. Ove tehnologije se obično koriste za kratke hormone.

Razvoj genetskog inženjeringa omogućio je ponovno stvaranje stvarnih ćelija humanog inzulina proizvedenih iz Escherichia coli s genetski modificiranim promjenama. Ultra kratki hormoni se, u pravilu, nazivaju lijekovima genetičkog inženjerstva humanog inzulina.

Rješenja koja su najteža za proizvodnju su visoko pročišćena (monokomponentna). Što je manje nečistoća to je veća efikasnost i manje je kontraindikacija za njegovu upotrebu. Rizik od alergijskih manifestacija upotrebom analoga hormona je smanjen.

Pripreme različitih načina proizvodnje, stope izloženosti, poduzeća, marke, mogu se predstaviti različitim koncentracijama. Zbog toga ista doza inzulinskih jedinica može zauzeti različite količine u štrcaljki.

Poželjna je upotreba lijekova s ​​neutralnom kiselinom, čime se izbjegavaju neugodne senzacije na mjestu ubrizgavanja. Međutim, cijena takvih sredstava mnogo je viša od kisele.

Budući da je nauka u inostranstvu znatno ispred domaće nauke, opšte je prihvaćeno da su lijekovi iz razvijenih zemalja bolji i efikasniji. Uvozna roba poznatih proizvođača u skladu s tim je skuplja.

S obzirom na to da je svaki organizam individualan i osjetljivost na lijekove određene marke može se razlikovati. Koristeći režim inzulinske terapije, u kojem se lijek primjenjuje tri puta dnevno prije jela, dijabetičari najčešće koriste kratka imena inzulina, koja su predstavljena u tablici.

Tabela br. 2. Popis antidijabetičkih lijekova koje najčešće propisuju specijalisti.

Najčešće, analozi ljudskog inzulina proizvode se u koncentraciji od 40/100 IU, u bocama ili patronama namijenjenim za upotrebu u olovkama šprica.

Gotovo sva moderna sredstva skupine inzulina imaju znatno manje kontraindikacija od svojih prethodnika. Većinom ih je dozvoljeno koristiti tijekom trudnoće i dojenja.

Uprkos činjenici da je ultra kratko djelujući inzulin razvijen kao hitna pomoć za nagle skokove glukoze, uklanjajući osobu iz hiperglikemijske kome, sada se koristi za inzulinsku terapiju. Trenutno su završena klinička ispitivanja sa tri hormonska preparata slične akcije.

Tabela br. 3. Lista antidijabetičkih uzročnika ultra kratkotrajnog izlaganja.

Osoba, prije ubrizgavanja hormona kratkog djelovanja, mora unaprijed izračunati i kontrolirati količinu ugljikohidrata uzetih s hranom.To je zbog činjenice da se izračunata doza otopine daje 30-40 minuta prije obroka.

Često dijabetičari s plutajućim rasporedom rada u kojima je teško predvidjeti vrijeme obroka unaprijed imaju poteškoće u kontroli metabolizma ugljikohidrata. Roditeljima djece koja imaju dijabetes nije lako. Ako je dijete pothranjeno ili dijete potpuno odbije jesti, prethodno će doza inzulina biti previsoka, što može dovesti do teške hipoglikemije.

Lijekovi za brzu brzinu iz skupine ultrašokornih dobri su jer se mogu uzimati gotovo istovremeno s hranom ili poslije. To omogućava precizniji odabir doze koja je trenutno potrebna.

Treba napomenuti da nauka i genetski inženjering ne stoje na mjestu. Naučnici stalno modificiraju i modificiraju postojeće lijekove, stvarajući nove i poboljšane verzije na temelju njih.

Različiti modeli inzulinskih pumpi dobijaju na sve većoj popularnosti, omogućujući vam vođenje aktivnog načina života, a istovremeno doživljavate minimalne nelagodnosti zbog injekcija. Zahvaljujući tome, kvaliteta života ljudi ovisnih o inzulinu postala je mnogo veća.

Video materijali će vam omogućiti da jasno vidite tehniku ​​primjene takvih lijekova.

Injekcije inzulina provode se pomoću inzulinske šprice ili olovke. Potonji su praktičniji za upotrebu i preciznije doziraju lijek, pa ih ima prednost. Čak možete davati injekciju olovkom za špriceve bez skidanja odeće, što je zgodno, pogotovo ako je osoba na poslu ili u nekoj obrazovnoj ustanovi.

Inzulin se ubrizgava u potkožno masno tkivo različitih područja, najčešće je to prednja površina bedara, trbuha i ramena. Lijekove dugog djelovanja poželjno je udarati u bedro ili vanjski glutealni nabor, kratko djelujući u stomaku ili ramenu.

Preduvjet je poštivanje aseptičnih pravila, potrebno je oprati ruke prije injekcije i koristiti samo špriceve za jednokratnu upotrebu. Mora se imati na umu da alkohol uništava inzulin, pa je nakon što je mjesto ubrizgavanja tretirano antiseptikom potrebno pričekati dok se potpuno ne osuši, a potom nastaviti s primjenom lijeka. Također je važno odstupiti od prethodnog mjesta ubrizgavanja za najmanje 2 centimetra.

Kratki inzulin se dobija na dva načina:

  1. Genetski inženjerski, hormon sintetizira bakterija.
  2. Polusintetički, koristeći transformaciju enzima svinjskog hormona.

Obje vrste lijeka se nazivaju ljudskim, jer svojim sastavom aminokiselina u potpunosti ponavljaju hormon koji nastaje u našoj gušterači.

GrupaImena lijekovaVrijeme akcije prema uputama
Start, minSatiTrajanje, sati
genetički inženjeringActrapid NM301,5-3,57-8
Gensulin r301-3do 8
Rinsulin P301-38
Humulin Regular301-35-7
Insuman Rapid GT301-47-9
polusintetičkiBiogulin P20-301-35-8
Humodar R301-25-7

Značajke aplikacije

Lijekovi se proizvode u obliku rastvora koji se ubrizgavaju u potkožno tkivo. Prije injekcije prandialnog inzulina, koncentracija glukoze mjeri se glukometrom. Ako je razina šećera blizu normi postavljenoj za pacijenta, tada se koriste kratki oblici 20-30 minuta prije jela, a ultra kratki neposredno prije jela. Ako pokazatelj premašuje prihvatljive vrijednosti, povećava se vrijeme između ubrizgavanja i hrane.

Doza lijekova mjeri se u jedinicama (JEDINICE). Nije određeno i izračunava se odvojeno prije doručka, ručka i večere. Pri određivanju doze lijeka uzimaju se u obzir nivo šećera prije obroka i količina ugljikohidrata koje pacijent planira konzumirati.

Radi praktičnosti koristite koncept jedinice za hleb (XE). 1 XU sadrži 12-15 grama ugljikohidrata. Karakteristike većine proizvoda predstavljene su u posebnim tablicama.

PrehranaPotreba za insulinom (1 XE), u jedinicama
Doručak1,5–2
Ručak0,8–1,2
Večera1,0–1,5

Pretpostavimo da osoba s dijabetesom ima 8,8 mmol / L glukoze u krvi natašte, na prazan stomak (s pojedinačnim ciljem 6,5 mmol / L), te planira pojesti 4 XE za doručak.Razlika između optimalnog i stvarnog pokazatelja je 2,3 mmol / L (8,8 - 6,5). Za smanjenje šećera na normalu bez uzimanja u obzir hrane, potrebna je 1 JEDINICA inzulina, a sa 4 XE potrebno je još 6 JEDINICA lijeka (1,5 JEDINICE * 4 XE). Dakle, prije jela, pacijent mora unijeti 7 jedinica lijeka prandial (1 jedinica 6 jedinica).

Lijek zahtijeva pažljivo skladištenje. Najbolja opcija je lijek čuvati u hladnjaku. Tako da se ne pokvari do kraja perioda koji je proizvođač naveo na pakovanju.

Na sobnoj temperaturi sve se vrste inzulina čuvaju ne više od mjesec dana, tada se njegova svojstva značajno pogoršavaju. Najbolje je držati kratki inzulin u frižideru, ali ne u blizini zamrzivača.

Često pacijenti ne primjećuju da se lijek pokvario. To dovodi do činjenice da ubrizgani lijek ne djeluje, razina šećera raste. Ako ne promijenite lijek na vrijeme, postoji veliki rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija, sve do dijabetičke kome.

Ni u kojem slučaju lijek ne smije biti zamrznut ili izložen ultraljubičastom zračenju. U suprotnom će se pokvariti i ne može se koristiti.

Neki ljudi sa specifičnim dnevnim ritmom u zoru proizvode puno hormona: kortizola, glukagona, adrenalina. Oni su antagonisti supstance inzulin. Hormonska sekrecija zbog individualnih karakteristika može brzo i brzo proći. Kod dijabetičara se ujutro utvrđuje hiperglikemija. Takav sindrom je čest. To je gotovo nemoguće eliminirati. Jedini izlaz je injekcija ultra kratkog inzulina do šest jedinica, rađena rano ujutro.

Najčešće se ultra brzi lijekovi prave za obroke. Zbog visoke efikasnosti, injekcija se može dati i tokom jela i odmah nakon. Kratko trajanje utjecaja inzulina prisiljava pacijenta da tijekom dana čini mnoge injekcije, oponaša prirodnu proizvodnju gušterače na unos proizvoda ugljikohidrata u organizam. Po broju obroka, do 5-6 puta.

Da bi se brzo eliminirale značajne poremećaje metabolizma u komi ili prekomatoznim stanjima, u slučaju infekcija i ozljeda koriste se ultrazvučni lijekovi bez veze s produženim. Koristeći glukometar, odnosno uređaj za određivanje razine šećera, oni prate glikemiju i obnavljaju dekompenzaciju bolesti.

Imena ultra kratkog inzulina nisu poznata svima. Oni su uzeti u obzir u članku.

U oblasti bodibildinga, aktivno koriste to svojstvo kao značajan anabolički efekat, a to je sljedeće: ćelije aktivnije apsorbiraju aminokiseline, biosinteza proteina se dramatično povećava.

Ultra kratko djelujući inzulin koristi se i u bodybuildingu. Supstanca počinje djelovati 5-10 minuta nakon primjene. Odnosno, injekcija se mora izvršiti prije jela, ili neposredno nakon nje. Maksimalna koncentracija inzulina uočena je 120 minuta nakon njegove primjene. Najbolji lijekovi smatraju se "Actrapid NM" i "Humulin regular".

Ultra kratki inzulin u izgradnji tijela ne ometa rad jetre i bubrega, kao i potenciju.

Indikacije za primjenu kratkog inzulina

Insulin se propisuje za normalizaciju nivoa glukoze u krvi kod različitih vrsta dijabetesa. Indikacije za upotrebu hormona su sljedeći oblici bolesti:

  • Dijabetes tipa 1 povezan s autoimunim oštećenjem endokrinih stanica i razvojem apsolutnog nedostatka hormona,
  • Tip 2, za koji je karakterističan relativni nedostatak inzulina zbog oštećenja njegove sinteze ili smanjenja osjetljivosti perifernih tkiva na njegovo djelovanje,
  • gestacijski dijabetes u trudnica
  • pankreasni oblik bolesti koji je posljedica akutnog ili hroničnog pankreatitisa,
  • neimune vrste patologije - sindromi Wolfram, Rogers, MODY 5, dijabetes novorođenčadi i drugi.

Standardno se kratki inzulin kombinira sa srednjim i dugotrajnim lijekovima: kratki se primjenjuje prije obroka, a dugi - ujutro i prije spavanja.Broj ubrizgavanja hormona nije ograničen i ovisi samo o potrebama pacijenta. Da biste smanjili oštećenja na koži, standard je 3 injekcije prije svakog obroka i najviše 3 injekcije za ispravljanje hiperglikemije. Ako se šećer diže malo prije obroka, korektivna primjena kombinira se s planiranom injekcijom.

Kada vam treba kratki inzulin:

  1. 1 vrsta dijabetesa.
  2. 2 vrste bolesti kada lijekovi za snižavanje šećera više nisu dovoljno učinkoviti.
  3. Gestacijski dijabetes s visokim nivoom glukoze. Za lakši korak obično su dovoljne 1-2 injekcije dugog inzulina.
  4. Operacija gušterače, koja je dovela do poremećaja sinteze hormona.
  5. Terapija akutnih komplikacija dijabetesa: ketoacidotska i hiperosmolarna koma.
  6. Periodi povećane potrebe za inzulinom: oboljenja od visokih temperatura, srčani udar, oštećenje organa, teške povrede.

Prevencija lipodistrofije

Dijabetić treba voditi računa i o prevenciji lipodistrofije. Njegova osnova su neispravnosti imunoloških procesa, što dovodi do uništavanja vlakana ispod kože. Pojava atrofiranih područja zbog čestih injekcija nije povezana s velikom dozom lijeka ili lošom nadoknadom dijabetesa.

Edzulinski edemi su, naprotiv, rijetka komplikacija endokrinih bolesti. Kako ne biste zaboravili mjesto ubrizgavanja, možete koristiti shemu gdje je trbuh (ruke, noge) podijeljen na sektore po danima u sedmici. Nakon nekoliko dana, pokrivač kože odcepljenog područja vraća se sasvim sigurno.

Zašto je ultrakraći inzulin dobar ili loš za dijabetes?

Insulin Apidra (Epidera, Glulisin) - recenzija

Želim da kažem nekoliko riječi, tako da kažem uz goru potjeru, o prijelazu iz humaloga u apidru. Obraćam se danas i upravo sada. Sjedim na humanologu humulinskog NPH-a više od 10 godina. Proučavao sam sve prednosti i nedostatke humaloga, kojih ima mnogo. Pre nekoliko godina prebačen sam na apidru na 2-3 meseca, pošto je bilo prekida u klinici sa humalogom.

Koliko razumijem, nisam bio jedini. I znate, mnogi problemi s kojima sam se već pomirio odjednom su nestali. Glavni problem je efekt jutarnje zore. Šećer na prazan stomak na apidri odjednom je postao stabilan. Uz humalog, međutim, nijedan eksperiment sa doziranjem humaloga i NPH, niti test šećera tokom noći, nisu bili uspješni.

Ukratko, prošao sam gomilu testova, prošao puno liječnika i naš endokrinolog mi je napokon napisao apidru umjesto humaloga. Danas je prvi dan kad sam otišao raditi s njim. Rezultat je tako loš. On je danas učinio sve apsolutno kao da je ubrizgao humalog, a za svaki slučaj ubacio je više šećera u džepove. Prije doručka, u 8:00 sati bilo je 6,0, što mislim da je normalno.

Izboden sam s apidrom, doručkovao, sve je kao i obično prema XE, na posao stižem u 10:00. Šećer 18,9! Prati ovo je moj apsolutni "rekord"! Izgleda da je jednostavno nisam ubrizgavao. Čak i jednostavan kratki inzulin bi dao bolji rezultat. Naravno, odmah sam napravio dodatnih 10 jedinica, jer smatram nerazumnim ići sa takvim šećerima. Do podne, u 13:30, sk je već bio 11.1. Danas šećer provjeravam na svakih sat i pol.

Teorija: Minimalno potrebno

Kao što znate, inzulin je hormon koji stvaraju beta ćelije gušterače. On snižava šećer, uzrokujući tkivima da apsorbiraju glukozu, zbog čega se njegova koncentracija u krvi smanjuje. Morate znati i da ovaj hormon potiče taloženje masti, blokira razgradnju masnog tkiva. Drugim riječima, visok nivo inzulina onemogućuje gubitak kilograma.

Kako inzulin djeluje u tijelu?

Kada osoba počne da jede, gušterača izlučuje velike doze ovog hormona za 2-5 minuta. Pomažu u brzoj normalizaciji šećera u krvi nakon jela tako da dugo ne ostaje povišen i komplikacije dijabetesa nemaju vremena za razvoj.

Važno! Svi preparati inzulina su vrlo krhki, lako se kvare. Naučite pravila skladištenja i pažljivo ih pratite.

Također u tijelu u bilo kojem trenutku malo inzulina cirkulira na prazan želudac, pa čak i kada osoba gladuje više dana zaredom. Ova razina hormona u krvi naziva se pozadinom. Da je nula, započela bi pretvorba mišića i unutrašnjih organa u glukozu. Prije pronalaska injekcija inzulina, pacijenti s dijabetesom tipa 1 umro je od toga. Drevni ljekari opisali su tok i kraj svoje bolesti kao „pacijent se otopio u šećer i vodu“. Sada se to ne događa dijabetičarima. Glavna prijetnja bile su hronične komplikacije.

Mnogi dijabetičari koji se liječe inzulinom smatraju da je nemoguće izbjeći nizak šećer u krvi i njegove užasne simptome. U stvari, može zadržati stabilan normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću. I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe za umjetnim povećanjem razine glukoze u krvi da biste se osigurali od opasne hipoglikemije.

Pogledajte video u kojem dr. Bernstein raspravlja o ovom pitanju sa ocem djeteta sa dijabetesom tipa 1. Naučite kako uravnotežiti prehranu i doze inzulina.

Da bi brzo osigurale veliku dozu inzulina za asimilaciju hrane, beta ćelije proizvode i akumuliraju ovaj hormon između obroka. Nažalost, kod bilo kojeg dijabetesa, ovaj proces se u prvom redu prekida. Dijabetičari imaju malo ili nikakvih zaliha inzulina u gušterači. Kao rezultat toga, šećer u krvi nakon jela ostaje povišen više sati. To postepeno izaziva komplikacije.

Polazna vrijednost inzulina na post naziva se početnom. Da biste održali pogodnost, radite injekcije dugotrajnih lijekova noću i / ili ujutro. To su fondovi koji se zovu Lantus, Tujeo, Levemir, Tresiba i Protafan.

Tresiba je toliko izvanredan lijek da je uprava stranice pripremila video-snimak o tome.

Velika doza hormona, koja se mora brzo osigurati u asimilaciji hrane, naziva se bolusom. Da biste ga dali tijelu, injekcije kratkog ili ultra kratkog inzulina prije jela. Istodobna primjena dugog i brzog inzulina naziva se osnovno-bolusnim režimom terapije inzulinom. Smatra se problematičnom, ali daje najbolje rezultate.

Pojednostavljene šeme ne omogućavaju dobru kontrolu dijabetesa. Stoga ih dr. Bernstein i endocrin-patient.com ne preporučuju.

Kako odabrati pravi, najbolji inzulin?

Nije moguće žuriti sa dijabetesom sa inzulinom. Trebate provesti nekoliko dana da sve pažljivo shvatite, a zatim pristupite injekcijama. Glavni zadaci koje ćete morati riješiti:

  1. Pogledajte korak po korak plan liječenja dijabetesa tipa 2 ili program kontrole dijabetesa tipa 1.
  2. Pređite na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Dijabetičari koji imaju prekomjernu težinu također trebaju uzimati tablete metformina prema rasporedu, s postepenim povećanjem doza.
  3. Pratite dinamiku šećera tokom 3-7 dana, odmeravajući ga glukometrom najmanje 4 puta dnevno - ujutro na prazan stomak prije doručka, prije ručka, prije večere, pa čak i noću prije odlaska u krevet.
  4. U ovom trenutku naučite bezbolno uzimati injekcije insulina i naučite pravila za skladištenje inzulina.
  5. Roditelji djece sa dijabetesom tipa 1 trebaju pročitati kako razrijediti inzulin. Mnogi odrasli dijabetičari će to možda trebati.
  6. Shvatite kako izračunati dozu dugog inzulina, kao i odabrati doze brzog inzulina prije obroka.
  7. Proučite članak „Hipoglikemija (niski šećer u krvi)“, nabavite tablete glukoze u ljekarni i držite ih pri ruci.
  8. Osigurajte sebi 1-3 vrste inzulina, špriceva ili olovke za šprice, tačan uvezeni glukometar i test trake za to.
  9. Na osnovu nagomilanih podataka odaberite režim terapije insulinom - odredite koje injekcije koji lijekovi su vam potrebni, u koje sate i u kojim dozama.
  10. Vodite dnevnik samokontrole. Vremenom, kada se informacije sakupe, ispunite donju tabelu. Periodično preračunajte kvote.

O faktorima koji utječu na osjetljivost tijela na inzulin pročitajte ovdje. Saznajte i:

  • Po kojim pokazateljima je šećer u krvi propisan za ubrizgavanje inzulina
  • Kolika je maksimalna doza ovog hormona za dijabetičare dnevno
  • Koliko inzulina je potrebno po 1 jedinici hljeba (XE) ugljikohidrata
  • Koliko 1 jedinica inzulina smanjuje šećer
  • Koliko hormona je potrebno da bi se šećer smanjio za 1 mmol / l
  • U koje doba dana je bolje ubrizgati inzulin
  • Šećer ne pada nakon injekcije: mogući uzroci

Može li se aplicirati dugi inzulin bez upotrebe kratkih i ultra kratkih lijekova?

Ne ubrizgavajte velike doze produženog inzulina, nadajući se da ćete izbjeći povećanje šećera nakon jela. Štaviše, ovi lijekovi ne pomažu kada morate brzo sniziti povišenu razinu glukoze. S druge strane, lekovi kratkog i ultra kratkog dejstva koji se ubrizgavaju pre jela ne mogu da obezbede stabilnu pozadinu za regulisanje metabolizma u praznom stomaku, naročito noću. Uz pojedinačni lijek možete se izboriti samo u najblažim slučajevima dijabetesa.

Kakve se injekcije insulina rade jednom dnevno?

Lijekovi dugog djelovanja Lantus, Levemir i Tresiba službeno se mogu davati jednom dnevno. Ipak, dr. Bernstein snažno preporučuje da se Lantus i Levemir ubrizgavaju dva puta dnevno. Kod dijabetičara koji pokušavaju dobiti jedan snimak ove vrste inzulina, kontrola glukoze je obično loša.

Tresiba je najnoviji produženi inzulin, čija ubrizgavanje traje do 42 sata. Može se ubosti jednom dnevno, a to često daje dobre rezultate. Dr Bernstein prebacio je na Levemir inzulin koji je koristio duži niz godina. Međutim, on ubrizgava Treshiba inzulin dva puta dnevno, kao što je Levemir ubrizgavao. I svim ostalim dijabetičarima savjetuje se da rade isto.

Neki dijabetičari pokušavaju uvođenje brzog inzulina prije obroka zamijeniti nekoliko puta na dan jednom svakodnevnom ubrizgavanjem velike doze dugog lijeka. To neminovno dovodi do katastrofalnih rezultata. Ne idite ovuda.

Pročitajte kako bezbolno doći do inzulinskih snimaka. Nakon što savladate pravilnu tehniku ​​ubrizgavanja, neće vam biti važno koliko injekcija dnevno napravite. Bol od ubrizgavanja inzulina nije problem, praktično nema. Evo kako naučiti pravilno izračunati dozu - da. I još više, sebi osigurati dobre uvezene droge.

Raspored injekcija i doze inzulina moraju se odabrati pojedinačno. Da biste to učinili, promatrajte ponašanje šećera u krvi nekoliko dana i utvrdite njegove zakone. Gušterača je podržana primjenom inzulina u onim satima kada se ne može sam nositi.

Koje su neke dobre vrste mešavina insulina?

Dr Bernstein ne preporučuje upotrebu gotovih mješavina - Humalog Mix 25 i 50, NovoMix 30, Insuman Comb i bilo koje druge. Jer udio dugog i brzog inzulina u njima neće se podudarati s onim koji vam je potreban. Dijabetičari koji ubrizgavaju gotove mješavine ne mogu izbjeći šiljake glukoze u krvi. Koristite dva različita lijeka u isto vrijeme - produženi i još uvijek kratki ili ultra kratki. Ne budite lijeni i ne štedite na tome.

Važno! Injekcije istog inzulina u jednakim dozama, uzimaju se različitih dana, mogu djelovati vrlo različito. Snaga njihovog djelovanja može varirati za ± 53%. Ovisi o lokaciji i dubini ubrizgavanja, fizičkoj aktivnosti dijabetičara, vodenoj ravnoteži tijela, temperaturi i mnogim drugim faktorima. Drugim riječima, ista injekcija danas može imati malo učinka, a sutra može uzrokovati nizak šećer u krvi.

Ovo je veliki problem. Jedini način da se to izbjegne je prelazak na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, zbog koje se potrebna doza inzulina smanjuje za 2-8 puta. I što je doza manja, to je manja i disperzija njegovog djelovanja. Nije preporučljivo ubrizgati više od 8 jedinica odjednom. Ako vam je potrebna veća doza, podijelite je na 2-3 približno jednake injekcije.Napravite ih jedan za drugim na različitim mestima, daleko jedan od drugog, istom špricom.

Kako doći do inzulina u industrijskim razmjerima?

Naučnici su naučili da Escherichia coli genetski modifikovana E. coli proizvodi inzulin pogodan za ljude. Na ovaj način se proizvodi hormon za snižavanje šećera u krvi još od 1970. godine. Prije nego što su savladali tehnologiju Escherichia coli, dijabetičari su sebi ubrizgali inzulin kod svinja i goveda. Međutim, malo se razlikuje od ljudske, a takođe je imao neželjene nečistoće, zbog kojih su primijećene česte i jake alergijske reakcije. Hormon dobiven od životinja više se ne koristi na Zapadu, u Ruskoj Federaciji i zemljama ZND-a. Sav moderni inzulin je GMO proizvod.

Koji je najbolji insulin?

Ne postoji univerzalni odgovor na ovo pitanje za sve dijabetičare. To ovisi o pojedinačnim karakteristikama vaše bolesti. Štaviše, nakon prelaska na dijetu koja sadrži niske ugljikohidrate, potrebe za inzulinom znatno se mijenjaju. Doziranje će se sigurno smanjivati ​​i možda će vam trebati prelazak sa jednog lijeka na drugi. Ne preporučuje se upotreba srednjeg Protafana (NPH), čak i ako se daje besplatno, ali ostali lijekovi produljenog djelovanja - ne. Razlozi su objašnjeni u nastavku. Tu je i tablica preporučenih vrsta dugoročnog inzulina.

Za pacijente koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, kratkotrajni lijekovi (Actrapid) bolje su pogodni kao bolusni inzulin nego obroci nego ultra kratki. Hrana sa niskim udjelom ugljikohidrata apsorbira se polako, a ultrakratki lijekovi djeluju brzo. To se naziva neusklađenošću profila akcije. Nije preporučljivo nasjeckati Humalog prije jela, jer djeluje manje predvidljivo, češće uzrokuje porast šećera. S druge strane, Humalog bolji od bilo koga drugog pomaže pri spuštanju povećanog šećera, jer počinje djelovati brže od ostalih vrsta ultrazvuka i, posebno, kratkog inzulina.

Doktor Bernstein ima tešku dijabetesu tipa 1 i uspješno je kontrolira već više od 70 godina. Koristi 3 vrste inzulina:

  1. Prošireno - Do danas je Tresiba najbolja
  2. Kratke - za injekcije prije jela
  3. Ultrahort - razblažen Humalog - za hitne situacije kada morate brzo ugasiti visoku glukozu u krvi

Malo je običnih dijabetičara koji će poželjeti da se popiju s tri lijeka. Možda će dobar kompromis biti ograničen na dva - produženi i kratki. Umjesto kratkog, možete jesti NovoRapid ili Apidru prije jela. Tresiba je najbolja opcija za dug inzulin, uprkos visokoj cijeni. Zašto - pročitajte u nastavku. Ako financije dozvoljavaju, iskoristite ga. Uvezeni lijekovi su vjerovatno bolji od domaćih. Neki od njih sintetiziraju se u inostranstvu, a potom dostavljaju u Rusku Federaciju ili zemlje ZND i pakuju na licu mjesta. Trenutno nema informacija o tome kako takva shema utječe na kvalitetu gotovog proizvoda.


Koji pripravci inzulina imaju manje vjerojatnosti da će izazvati alergijske reakcije?

Hormoni koji potiču iz gušterače svinja i krava često su izazvali alergijske reakcije. Stoga se više ne koriste. Na forumima se dijabetičari ponekad žale da moraju mijenjati pripravke inzulina zbog alergija i netolerancije. Takvi bi ljudi prije svega trebali ići na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata. Pacijentima koji ograničavaju ugljikohidrate u svojoj prehrani potrebne su vrlo male doze. Alergije, hipoglikemija i drugi problemi kod njih se javljaju rjeđe od onih koji unose standardne doze.

Pravi humani inzulin su samo lijekovi kratkog djelovanja Actrapid NM, Humulin Regular, Insuman Rapid GT, Biosulin R i drugi. Sve vrste produženog i ultrazvučnog djelovanja su analogi. Naučnici su malo promijenili strukturu radi poboljšanja svojstava. Analozi izazivaju alergijske reakcije ne češće nego ljudski kratki inzulin. Ne plašite se da ih upotrebite.Jedini izuzetak je srednje djelovanje hormona koji se naziva protafan (NPH). Detaljno je opisano u nastavku.

Vrste inzulina dugog djelovanja

Vrste inzulina s dugotrajnim djelovanjem dizajnirane su za održavanje normalnog šećera na prazan stomak tokom dana, a isto tako i noću tokom spavanja. Učinkovitost ubrizgavanja ovih sredstava noću kontrolira nivo glukoze u krvi sljedećeg jutra, na prazan stomak.

Internetska stranica Endocrin-Patient.Com promovira nestandardne, ali efikasne tretmane za dijabetes tipa 2 i tipa 1 koji je razvio dr. Bernstein. Pogledajte njegov video o popularnim vrstama dugog inzulina.

Dolje opisani lijekovi ne pomažu u brzom unošenju visokog šećera, a također nisu namijenjeni apsorpciji ugljikohidrata i proteina koji jedu. Ne pokušavajte zamijeniti kratke ili ultra kratke injekcije inzulina velikim dozama lijekova dugog djelovanja.

Za održavanje pozadinske koncentracije inzulina u krvi koriste se lijekovi srednjeg djelovanja (protafan, NPH) i dugo djelujući (Lantus i Tujeo, Levemir). Nedavno se pojavio ekstra dugotrajni inzulin Treshiba (degludec), koji je zbog svojih poboljšanih svojstava postao lider. Pogledajte tablicu u nastavku za više detalja.

Terapija inzulina dijabetesa tipa 2 tradicionalno započinje injekcijama produženog inzulina. Kasnije mogu dodati više injekcija kratkog ili ultra kratkog lijeka prije jela. Obično ljekari propisuju pacijentima s dijabetesom tipa 2 dozu produženog inzulina od 10-20 jedinica dnevno ili razmotre početnu dozu u skladu s tjelesnom težinom pacijenta. Dr Bernstein preporučuje osobniji pristup. Potrebno je pratiti ponašanje šećera u roku od 3-7 dana, mjereći ga glukometrom. Nakon toga odabire se shema terapije insulinom, analizirajući nagomilane podatke. Ovo je detaljnije opisano gore.

Trgovački nazivMeđunarodno imeKlasifikacijaPočetak akcijeTrajanje
Lantus i TujeoGlarginDugo glumeNakon 1-2 sata9-29 sati
LevemirDetemirDugo glumeNakon 1-2 sata8-24 sata
TresibaDegludekSuper duga glumaZa 30-90 minutaViše od 42 sata

Uz lijekove navedene u tablici, postoji nekoliko vrsta inzulina srednjeg djelovanja. Doktor Bernstein ne preporučuje njihovu upotrebu, ali o njima morate znati jer su vrlo popularni. To su Protafan HM, Humulin NPH, Insuman Bazal GT, Biosulin N i drugi. Oni počinju djelovati otprilike 2 sata nakon injekcije, imaju vrh nakon 6-10 sati, a ukupno trajanje djelovanja je 8-16 sati. Srednji inzulin se najčešće naziva protafan. NPH označava Hagedorn-ov neutralni protamin. Ovo je životinjski protein koji se dodaje kako bi se usporilo djelovanje.

Zašto ne biste trebali koristiti srednji protafan (NPH):

  1. Hagedorn-ov neutralni protamin često izaziva alergijske reakcije.
  2. Mnogi dijabetičari prije ili kasnije trebaju biti podvrgnuti rendgenu pomoću kontrastnog medija kako bi pregledali žile koje hrane srce. Kod pacijenata koji su ubrizgali protafan, jake alergijske reakcije nastaju tokom ovog pregleda, često uz gubitak svijesti, pa čak i smrt.
  3. Dijabetičari koji prate dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata obično koriste niske doze inzulina. U tako malim dozama protafan ne traje duže od 8-9 sati. Nestaje mu cijelu noć i cijeli dan.

Srednji inzulin protafan (NPH) se ne smije ubrizgavati, čak i ako se daje po besplatnim receptima, a ostale lijekove dugog djelovanja morat ćete kupiti za svoj novac.


Koji je insulin bolji: Lantus ili Tujeo?

Tujeo je isti Lantus (glargin), samo u koncentraciji povećanoj za 3 puta. Kao dio ovog lijeka, 1 jedinica dugog inzulina glargin jeftinija je nego ako ubrizgavate Lantus. U principu, možete uštedjeti novac ako s iste doze prebacite s Lantusa na Tujeo.Ovaj se alat prodaje u kompletu s posebnim prikladnim olovkama za štrcaljke za koje nije potrebna pretvaranje doze. Dijabetičar jednostavno postavlja potrebnu dozu u UNITS, a ne u mililitrima. Ako je moguće, bolje je da ne prelazite s Lantusa na Tujeo. Recenzije dijabetičara o takvoj tranziciji uglavnom su oštro negativne.

Do danas najbolji inzulin nije Lantus, Tujeo ili Levemir, već novi lijek Tresib. Djeluje mnogo duže od svojih konkurenata. Pomoću nje trebate potrošiti manje napora na održavanju normalnog šećera ujutro na prazan stomak.

Treshiba je novi patentirani lijek koji košta oko 3 puta skuplje od Lantusa i Levemira. Međutim, možete pokušati prijeći na to, ako finansije to dopuštaju. Doktor Bernstein prebacio se na Tresib i zadovoljan je rezultatom. Međutim, i dalje ga ubada 2 puta dnevno, baš kao što je to ranije koristio Levemir. Nažalost, on ne navodi u kojem bi omjeru dnevna doza trebala biti podijeljena na 2 injekcije. Vjerovatno, većinu treba administrirati uveče, a manji dio treba ostaviti ujutro.

Kakva je razlika između kratkog inzulina i ultrazvuka?

Primijenjena doza kratkog inzulina počinje djelovati nakon 30-60 minuta. Njegovo djelovanje u potpunosti prestaje u roku od 5 sati. Ultra kratki inzulin započinje i završava brže nego kratko. On počinje da snižava šećer u krvi za 10-20 minuta.

Actrapid i drugi lijekovi kratkog inzulina tačna su kopija ljudskog hormona. Molekuli ultrazvučnih preparata Humalog, Apidra i Novorapid neznatno su izmenjeni u odnosu na ljudski inzulin kako bi se ubrzalo njihovo delovanje. Naglašavamo da ultrakratki lijekovi uzrokuju alergije ne češće nego kratki inzulin.

Da li je potrebno jesti nakon injekcija kratkog ili ultra kratkog inzulina?

Pitanje pokazuje da ste potpuno nesvjesni o korištenju brzog inzulina za dijabetes. Pažljivo pročitajte članak „Proračun doze kratkog i ultra kratkog inzulina“. Moćni lijekovi za brzi inzulin - ovo nije igračka! U nesposobnim rukama predstavljaju smrtnu opasnost.

U pravilu se injekcije kratkog i ultra kratkog inzulina daju prije jela, tako da hrana koja jede ne povećava šećer u krvi. Ako ubrizgate brzi inzulin, a zatim preskočite obroke, šećer može pasti i mogu se pojaviti simptomi hipoglikemije.

Ponekad dijabetičari ubrizgavaju sebi izvanrednu dozu brzog inzulina, kada njihova razina glukoze skoči i potrebno ih je brzo smanjiti na normalu. U takvim slučajevima nije potrebno jesti nakon injekcije.

Ne injicirajte sebi, a još manje, dijabetičnom djetetu kratak ili ultra kratki inzulin, dok ne smislite kako izračunati njegovu dozu. U suprotnom može doći do teške hipoglikemije, gubitka svijesti, pa čak i smrti. Ovdje detaljno pročitajte o prevenciji i liječenju niskog šećera u krvi.

Koji je insulin bolji: kratak ili ultra kratak?

Ultra kratki inzulin počinje djelovati brže nego kratko. To omogućava dijabetičarima da počinju jesti gotovo odmah nakon injekcije, ne plašeći se da će šećer u krvi skočiti.

Međutim, ultra-kratki inzulin slabo je kompatibilan s dijetom s niskom razinom ugljikohidrata. Ova dijeta protiv dijabetesa je, bez pretjerivanja, čudesna. Dijabetičari koji su prešli na to, bolje je unijeti kratki Actrapid prije jela.

Idealno je da prije obroka ubranite kratki inzulin, a također upotrebljavate i ultrazvuk kada morate brzo sniziti visoki šećer. Međutim, u stvarnom životu niko od dijabetičara istovremeno ne drži tri vrste inzulina u svom kabinetu. Na kraju krajeva, i dalje vam treba dugačak lijek. Odabirom između kratkog i ultra kratkog inzulina, morate napraviti kompromis.

Koliko vremena je potrebno unositi brzi inzulin?

U pravilu, primijenjena doza kratkog ili ultra kratkog inzulina prestaje biti na snazi ​​nakon 4-5 sati. Mnogi dijabetičari sebi ubrizgavaju brzi inzulin, pričekaju 2 sata, izmjere šećer i tada naprave još jedan udarac.Međutim, dr. Bernstein to ne preporučuje.

Ne dozvolite da dvije doze brzog inzulina djeluju istovremeno u tijelu. Poštujte interval od 4-5 sati između injekcija. To će smanjiti učestalost i ozbiljnost napada hipoglikemije. Više o prevenciji i liječenju niskog šećera u krvi pročitajte ovdje.

Za pacijente s teškim dijabetesom koji su primorani ubrizgavati kratki ili ultra kratki inzulin prije jela, jesti optimalno 3 puta dnevno i davati hormon prije svakog obroka. Prije injekcija potrebno je izmjeriti razinu glukoze kako biste prilagodili dozu inzulina.

Slijedom ovog režima svaki put ćete unijeti dozu inzulina potrebne za asimilaciju hrane, a ponekad ćete je i povećati kako biste ugašili visoki šećer. Doza brzog inzulina koja će vam omogućiti apsorpciju hrane naziva se prehrambeni bolus. Doza potrebna za normalizaciju povišene razine glukoze naziva se korekcijski bolus.

Za razliku od prehrambenog bolusa, korekcijski bolus se ne daje svaki put, već samo ako je potrebno. Morate biti u mogućnosti pravilno izračunati bolus hrane i korekcije, a ne ubrizgavati fiksnu dozu svaki put. Pročitajte više u članku „Izračun kratke i ultra kratke doze inzulina“

Da biste održali preporučeni interval od 4-5 sati između injekcija, morate pokušati doručkovati rano. Da biste se ujutro na prazan stomak probudili s normalnim šećerom, trebali biste večerati najkasnije do 19:00. Ako slijedite preporuku za ranu večeru, tada ćete imati predivan apetit ujutro.

Dijabetičari koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata zahtijevaju vrlo male doze brzog inzulina, u usporedbi s pacijentima koji se liječe prema standardnim režimima. I što je manja doza inzulina, stabilniji su i manje problema.

Humalog i Apidra - kakvo je djelovanje inzulina?

Humalog i Apidra, kao i NovoRapid, su vrste ultra kratkog inzulina. Počinju djelovati brže i djeluju jače od lijekova kratkog djelovanja, a Humalog je brži i jači od ostalih. Kratki pripravci su pravi ljudski inzulin, a ultrašok je malo izmijenjeni analozi. Ali na to ne treba obraćati pažnju. Svi kratki i ultra kratki lijekovi imaju podjednako nizak rizik od alergija, posebno ako slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i ublažite ih u malim dozama.

Koji je insulin bolji: Humalog ili NovoRapid?

Službeno se vjeruje da ultrakratki preparati Humalog i NovoRapid, kao i Apidra, djeluju istom snagom i brzinom. Međutim, dr. Bernstein kaže da je Humalog jači od ostala dva, a također počinje da djeluje malo brže.

Svi ovi lijekovi nisu baš pogodni za injekcije prije jela dijabetičarima koji slijede dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata. Zbog toga što se hrana sa niskim udjelom ugljikohidrata apsorbira polako, a ultrakratki lijekovi brzo počinju snižavati šećer u krvi. Njihovi akcijski profili ne odgovaraju dovoljno. Zbog toga je za asimilaciju pojedenih proteina i ugljikohidrata bolje koristiti inzulin kratkog djelovanja - Actrapid NM, Humulin Regular, Insuman Rapid GT, Biosulin R ili neki drugi.

S druge strane, Humalog i drugi ultrasjetljivi lijekovi brzo podižu visoki šećer na normalan od kratkog. Pacijenti s teškim dijabetesom tipa 1 možda će trebati istodobno koristiti 3 vrste inzulina:

  • Produženo
  • Kratko za hranu
  • Ultra kratka za hitne slučajeve, brzo lučenje visokog šećera.

Možda bi dobar kompromis bio upotreba NovoRapida ili Apidre kao univerzalnog lijeka umjesto Humaloga i kratkog inzulina.

16 komentara o "Vrste inzulina i njihovo djelovanje"

Dobar dan Imam 49 godina, dijabetes tipa 1 započeo sam prije 3 godine, visina 169 cm, težina 56 kg. Pitanje: Postoji li krvni test koji mi omogućava da točno utvrdim koji inzulin ću optimalno ubrizgati? Nedavno sam prešao na Protafan i Aktrapid, ali svejedno, crvenilo ostaje dugo na mjestu ubrizgavanja, olovkom štrcaljke.

Postoji li krvni test koji mi omogućuje da tačno utvrdim koji inzulin ću optimalno ubrizgati?

Ne postoje takve analize. Optimalni preparati inzulina biraju se pokušajem i greškom.

prebačen na Protafan i Aktrapid, crvenilo ostaje dugo na mjestu ubrizgavanja olovkom štrcaljke.

Protafan je bolje zamijeniti drugim inzulinom s produženim djelovanjem. Više pročitajte u članku.

Imam 68 godina. Dijabetes tipa 1, 40 godina iskustva. Nažalost je labilan. Postoje komplikacije. Jako zainteresiran za Fiasp inzulin. Molim vas, kažite nam detaljnije o njemu. Sada sam se prebacio na Tresibu - Kolyu, kao i prije Levemira. Rezultati su odlični - prvi put u tako dugom periodu. Ugljikohidratna dijeta. Imam sklonost ketoacidozi i početnim promjenama u bubrezima, pa se bojim ishrane sa malo ugljikohidrata. Iako kako je dobar s niskim GI bez vrhova! Tako mi je drago što sam našao vašu stranicu! Ja ću dodati: sada imam bolus Humalog od 2001. I ostali ultra kratki lijekovi ne djeluju. Volim Akirapid - napravim ga kad jedem puno orašastih plodova ili mesa, i to vrlo rijetko. Već mu je postalo teško.

Jako zainteresiran za Fiasp inzulin. Molim vas da detaljno kažete o njemu

Ultrahortni inzulin slabo je kompatibilan s dijetom s niskom razinom ugljikohidrata, pa me ovaj lijek ne zanima. Na ruskom nema podataka o njemu, ali previše sam lenja da kopam materijale na engleskom jeziku.

početne promjene u bubrezima, zato se bojim ishrane s malo ugljikohidrata

To je vaša glavna greška. Ne treba se bojati, ali uzmite testove krvi i urina koji provjeravaju rad bubrega. Pročitajte više ovdje - http://endocrin-patient.com/diabet-nefropatiya/. Na temelju rezultata ovih analiza, možete jasno odlučiti je li dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata prikladna za vas ili ste već propustili voz.

Tako mi je drago što sam našao vašu stranicu!

Za dijabetičare koji nisu prešli na dijetu dr. Bernsteina sve ove informacije su beskorisne.

Sada sam se prebacio na Tresibu - Kolyu, kao i prije Levemira. Rezultati su odlični - prvi put u tako dugom periodu.

Ovo je vrijedna informacija. Recenzije o lijeku Tresib od pacijenata ruskog jezika još uvijek nisu dovoljne. Vaša je poruka korisna mnogima.

Zdravo Imam 15 godina, bolujem od dijabetesa tipa 1 od prošlog ljeta. Šećer skače od 3-4 do 9-11 mmol / l. Slučajno sam stigao na vašu stranicu, zainteresirao se i sada učim nekoliko sati dnevno. Nakon početnog liječenja u bolnici, moja tjelesna težina se značajno povećala. Sada mi je težina 78 kg, a visina 167 cm. Trudim se jesti prirodnu hranu i više se kretati, ali to gotovo ne pomaže. Nažalost, često se odvajam od zdravog režima. Hoće li mi dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata pomoći u mršavljenju? Bojim se da će posaditi bubrege. Da li je istina da inzulin utječe na debljanje pretvarajući glukozu u masti? Ono što napišete jako se razlikuje od informacija na drugim web lokacijama. Reci mi kako i šta trebam sada jesti? Kojim je sportom bolje baviti? Da li je moguće smanjiti dozu inzulina? I ako da, koliko? Može li se aceton pojaviti tokom gubitka kilograma? Još jedno pitanje: kako klimatske promjene obično utječu na dijabetičare?

Da li je istina da inzulin utječe na debljanje pretvarajući glukozu u masti?

Da, ovo je jedan od njegovih postupaka u tijelu.

Hoće li mi dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata pomoći u mršavljenju?

U principu, nemate drugih opcija za mršavljenje bez štete zdravlju, osim prelaska na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i odgovarajuće smanjenje doze inzulina.

Ponekad dijabetičari, s ciljem gubitka kilograma, smanjuju inzulin pljuvanjem u šećer u krvi. Posljedice su pogubne.

Da li je moguće smanjiti dozu inzulina? I ako da, koliko?

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 mogu jesti ne više od 30 g ugljikohidrata dnevno: 6 g za doručak, 12 g za ručak i večeru, samo iz dozvoljene hrane, uz potpunu iznimku zabranjene hrane.

Nakon prelaska na dijetu dr. Bernsteina, doze inzulina smanjuju se najmanje 2 puta, obično 5-7 puta. Istovremeno, nivo glukoze u krvi ne povećava se, već se normalizira, smanjuju se njegovi skokovi.

Ono što napišete jako se razlikuje od informacija na drugim web lokacijama.

Još niste uvjereni da je primjena službenih preporuka malo koristi?

Može li se aceton pojaviti tokom gubitka kilograma?

Da, i oko toga se ne treba ništa učiniti. Češće izmjerite šećer i držite ga ispod 9,0 mmol / L. Po potrebi začvrstite inzulin kako bi nivo glukoze bio unutar ovog raspona. Pijte puno tečnosti. A bolje je da se aceton uopće ne mjeri, kako se ne biste brinuli o glupostima.

Kako klimatske promjene obično utječu na dijabetičare?

Kojim je sportom bolje baviti?

Pogledajte http://endocrin-patient.com/diabet-podrostkov/. Izbor sporta je popriličan. Sjedilački način života nanosi istu štetu kao i pušenje 10-15 cigareta dnevno.

Zdravo Imam 51 godinu. Visina je 167 cm, težina 70 kg. Imam dijabetes tipa 1 već duži niz godina. Kohl Insuman Rapid i Lantus. Ako idete na dijetu s malo ugljikohidrata, koliko vremena prije jela trebate ubrizgati Insuman Rapid? Nakon jela, kako se ponašati? Šetanje ili opuštanje? Hvala vam puno unapred. Imao sam nadu.

koliko vremena mi je potrebno da unesem Insuman Rapid prije jela?

Kao i bilo koji drugi kratki inzulin, detalje potražite u članku na koji ste napisali komentar.

Nakon jela, kako se ponašati? Šetanje ili opuštanje?

Šetnja definitivno neće nauditi :).

Zdravo Imam 68 godina. Bolestan sam od dijabetesa tipa 2 već od 45 godine.
Liječnik stalno propisuje besplatan samo inzulin srednjeg djelovanja: Humulin NPH ili Rinsulin NPH. Izbogavam ga 2 puta dnevno ujutro i uveče za 18 jedinica. Šećer na ovoj pozadini bio je 11-13.
Jednom, kada nije bilo srednjeg inzulina, u aprilu su mi dali Levemir. Nedavno sam pronašao vašu stranicu, a sada se pokušavam pridržavati dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata. Teško je promijeniti navike, ali pokušavam. U skladu s prehranom i injekcijama, šećer Levemir smanjio se na 7-8. Slučajevi hipoglikemije su opali.
Sada liječnik ponovo propisuje samo srednji inzulin. A Levemir u ljekarni meni je jako skup - 3500 rubalja. Reci mi, koliko puta ti sada trebaš ubrizgati prosječni inzulin?

Reci mi, koliko puta ti sada trebaš ubrizgati prosječni inzulin?

Nažalost, praksa pokazuje da prosječni inzulin ne omogućava dobru kontrolu dijabetesa. Razmislite o tome kako nabaviti modernije lijekove.

Zdravo Hvala na tako informativnom mjestu! Prelazimo na dijetu s malo ugljikohidrata, proučavamo vaše članke. Tata (62 godine) ima dijabetes tipa 2 sa komplikacijama. Bila su 2 srčana napada, neuropatija i novije moždanog udara. Operacija leđa, gnojni epiduritis. Gotovo mjesec dana od moždanog udara kičmene moždine i operacije leđa, cijelo tijelo ispod pupka je paralizirano, još uvijek u bolnici. Prema uputama svog endokrinologa, tata ujutro i navečer stavlja 18 jedinica dugog Rosinsulina P, kao i 8 jedinica Rinsulina NPH prije obroka 3 puta dnevno. Molim vas recite nam o tim lijekovima. Da li ih savjetujete ili prelazite s njih na druge? Očev šećerni nivo je i dalje visok - 13-16, ali možda je to posljedica nedavne operacije. Moramo sniziti šećer. Šta učiniti sa inzulinom?

tata ujutro i navečer stavlja 18 jedinica dugog Rosinsulina P, kao i 8 jedinica Rinsulina NPH prije obroka 3 puta dnevno. Molim vas recite nam o tim lijekovima.

Lokalne pripravke inzulina najbolje je izbjegavati.

Moramo sniziti šećer. Šta učiniti sa inzulinom?

Možete probati uvezene lijekove, posebno ako ih možete dobiti besplatno.

Tata (62 godine) ima dijabetes tipa 2 sa komplikacijama. Bila su 2 srčana napada, neuropatija i novije moždanog udara. Operacija leđa, gnojni epiduritis. Gotovo mjesec dana od moždanog udara kičmene moždine i leđa, cijelo tijelo ispod pupka je paralizirano

Bojim se da je vaš voz već otišao. Normalna kontrola dijabetesa zahtijeva znatne napore. Nisam siguran hoće li vam ovo imati koristi.

Zdravo Moja majka, nakon moždanog udara, osoba sa invaliditetom grupe 1, ne može sama da se kreće. Kompletna. Težina 90 kg s rastom od 156 cm. Actrapid se ubrizgavao 3 puta dnevno prije jela, ali više ne smanjuje šećer na normalne vrijednosti. (Pucano 6 godina) Nedavno u bolnici daju rinsulin R ili biosulin R. Šećer zadržava 11-12.I svakog mjeseca nam zamjenjuju inzulin - daju im ono što se trenutno nalazi u bolničkom skladištu, a tu je ili rinsulin, ili biosulin, ili actrapid. Nedavno su mu čak dali biosulin H i rekli su mu da ga ubrizgavaju kao i obično. Znam da je ovo inzulin srednjeg djelovanja, ali rekli su mi da trenutno nema drugog inzulina besplatno, uzmi, daju ga. Kao odgovor na moje pritužbe da je šećer bio visok, usprkos dijeti i pravovremenim injekcijama, propisan nam je Rinsulin NPH koji je rekao da ubrizgavamo noću u 23 sata i da više ne jedemo. Pokušavam pročitati sve o liječenju inzulinom i dijabetesom, a mislim da je vrijeme da se prestanem nadati našoj klinici, da majku prebacim na uvozne lijekove i kupim ih sama. Mislim da kupim kratki inzulin prije jela i jedan dugačak za noć, ali ne mogu se odlučiti sam ga odabrati. Molim vas pomozite.

Mislim da je vrijeme da se prestanem nadati našoj klinici, i sama prebaciti majku na uvozne lijekove

Ovo nije prva godina da posmatram takve situacije. Ostavite ga kakav jeste. Vlak je već otišao. Aktivni tretman samo će uzrokovati vašoj majci nepotrebnu patnju.

Bolje je voditi računa o sebi ako ne želite ponavljati sudbinu svoje majke. Imate lošu nasljednost.

Zdravo Moje ime je Konstantin. 42 godine. Dijabetes tipa 2 ima 15 godina. U početku je pio samo Siofor, dvije tablete od 850 dnevno, zatim Galvus i još 1000 mg metformina. U posljednjih šest mjeseci šećer se nije smanjio. Lantus je prebačen na inzulin 8 jedinica prije spavanja i plus tablete. Još uvijek visok šećer ujutro. Možda oko 15 možda. Ne zloupotrebljavam zabranjene proizvode. Uopće ne jedem slatko Bavim se sportom, ali ne redovno. Šta možete preporučiti za smanjenje šećera? Visina 182 cm, težina 78 kg.

Šta možete preporučiti za smanjenje šećera?

Pažljivo pročitajte ovu stranicu i pažljivo pratite preporuke. Ako, naravno, želite da živite.

Ostavite Svoj Komentar