Levemir - upute za upotrebu

"Levemir" je terapeutski lijek koji se upotrebljava prema uputama za upotrebu za normalizaciju razine inzulina, bez obzira na količinu uzete hrane i prehrambene osobine. Liječnici često preporučuju ovaj lijek svojim pacijentima za snižavanje šećera u krvi. Aktivna supstanca po svom hemijskom sastavu i svojstvima slična je inzulinu, koji se proizvodi u ljudskom tijelu.

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Lijek je bistra tečnost u olovci za šprice s dozatorom. Spada u grupu hipoglikemijskih agenasa. Pakovanje vam omogućava udobno davanje inzulina u bilo kojoj dozi - od 1 jedinice do 60. Moguće je prilagođavanje doze do jedinice. Dvije varijacije imena mogu se navesti na pakovanju lijeka: LEVEMIR FlexPen ili LEVEMIR Penfill.

Glavna komponenta je insulin detemir.

Dodatne supstance:

  • glicerol
  • natrijum-hlorid
  • metakrezol
  • fenola
  • solna kiselina
  • cink acetat
  • hidrogen fosfat dihidrat,
  • voda.

Ambalaža je zelenkasto-bijela. Unutar LEVEMIR Penfill-a su stakleni ulošci s 3 ml otopine (300 ED) u svakom. Jedna jedinica sadrži 0,142 mg aktivne tvari. LEVEMIR FlexPen je upakovan u olovku za špriceve.

VAŽNO! Kad lijek u ulošku ponestane, olovku treba baciti!

INN proizvođača

Proizvođač je Novo Nordisk, Danska. Međunarodni vlasnički naziv je "insulin detemir".

Preparat se proizvodi biotehnološkom metodom koja se zasniva na umjetno stvorenom lancu DNA koristeći soj Saccharomyces cerevisiae.

Maloprodajna cijena lijeka varira od 1300 do 3000 rubalja. "FlexPen" košta nešto više od "PenFill", jer je praktičniji za upotrebu.

Farmakologija

Levemir je umjetni analog ljudskog inzulina dugog djelovanja. Na mjestima ubrizgavanja dolazi do izrazitog samo-povezivanja molekula inzulina i njihove kombinacije s albuminom, jer aktivna supstanca polako ulazi u ciljna tkiva i ne ulazi odmah u krvotok. Postoji postepena raspodjela i apsorpcija lijeka.

Kombinacija molekula sa proteinima događa se u zoni bočnog lanca masnih kiselina.

Takav mehanizam pruža kombinirani učinak, koji poboljšava kvalitetu apsorpcije terapeutske tvari i olakšava protok metaboličkih procesa.

Farmakokinetika

Maksimalna zapremina tvari koncentrirana je u plazmi 6-8 sati nakon injekcije. Koncentracija jednaka istoj s dvostrukom dozom postiže se tokom 2 ili 3 injekcije. Lijek se distribuira u krvi u količini od 0,1 l / kg. Ovaj pokazatelj postiže se činjenicom da se tvar praktično ne veže za proteine, već se akumulira i cirkulira u plazmi. Nakon inaktivacije, metabolički proizvodi se izlučuju iz tijela nakon 5-7 sati.

Lijek je propisan za visok šećer u krvi. Koristi se za liječenje odraslih i djece od dvije godine.

Na početku terapije insulinom, Levemir se daje jednom, što pomaže optimalnoj kontroli glikemije.

Lijek značajno smanjuje rizik od hipoglikemije noću.

Pronalaženje prave doze za normalizaciju stanja nije teško. Tretman Levemirom ne dovodi do debljanja.

Vrijeme primjene lijeka može se odabrati nezavisno. U budućnosti ga ne preporučujemo mijenjati.

Upute za upotrebu (doziranje)

Trajanje izlaganja lijeku ovisi o dozi. Na početku liječenja treba se bodriti jedanput dnevno, po mogućnosti uoči večere ili prije spavanja.Za pacijente koji ranije nisu primali inzulin, početna doza je 10 jedinica ili 0,1-0,2 jedinica po kg normalne tjelesne težine.

Za pacijente koji već dugo koriste hipoglikemijska sredstva, ljekari preporučuju dozu od 0,2 do 0,4 jedinice po kg tjelesne težine. Akcija počinje nakon 3-4 sata, a ponekad i do 14 sati.

Osnovna doza se obično daje 1-2 puta u toku dana. Možete odmah unijeti punu dozu jednom ili je podijeliti u dvije doze. U drugom slučaju, lijek se koristi ujutro i navečer, interval između primjena trebao bi biti 12 sati. Prilikom prelaska s druge vrste inzulina na Levemir, doza lijeka ostaje nepromijenjena.

Doziranje izračunava endokrinolog na osnovu sledećih pokazatelja:

  • stepen aktivnosti
  • prehrambena osobina
  • nivo šećera
  • ozbiljnost patologije,
  • svakodnevna rutina
  • prisutnost pratećih bolesti.

Terapija se može izmijeniti ako je potrebna operacija.

Nuspojave

Do 10% pacijenata prijavi nuspojave dok uzimaju lijek. U polovini slučajeva to je hipoglikemija. Ostali efekti nakon primjene očituju se u obliku oteklina, crvenila, bolova, svraba, upale. Mogu se pojaviti modrice. Nuspojave obično nestaju nakon nekoliko tjedana.

Ponekad se stanje pogoršava uslijed pogoršanja dijabetesa, pojavljuje se specifična reakcija: dijabetička retinopatija i akutna bolna neuropatija. Razlog za to je održavanje optimalne razine glukoze i kontrola glikemije. Tijelo se podvrgava restrukturiranju, a kad se prilagodi lijeku, simptomi nestaju sami od sebe.

Među neželjenim reakcijama najčešći su:

  • kvarovi centralnog nervnog sistema (povećana osetljivost na bol, ukočenost udova, oslabljena oštrina vida i opažanje svetlosti, osećaj peckanja ili peckanja),
  • poremećaji metabolizma ugljikohidrata (hipoglikemija),
  • urtikarija, svrbež, alergija, anafilaktički šok,
  • periferni edem
  • patologija masnog tkiva, što dovodi do promjene oblika tijela.

Svi oni podvrgavaju se korekciji upotrebom droga. Ako to ne pomaže, liječnik zamjenjuje lijek.

VAŽNO! Tvar se daje isključivo supkutano, u protivnom se mogu izazvati komplikacije u obliku teške hipoglikemije.

Predoziranje

Količina lijeka koja bi provocirala ovu kliničku sliku stručnjaci još nisu utvrdili. Sistemske prekomjerne doze mogu postepeno dovesti do hipoglikemije. Napad započinje najčešće noću ili u stanju stresa.

Blagi oblik može se eliminirati samostalno: jesti čokoladu, komad šećera ili proizvod bogat ugljikohidratima. Teški oblik, kada pacijent izgubi svijest, uključuje intramuskularno davanje do 1 mg otopine glukagona / glukoze intravenski. Ovaj postupak može izvesti samo specijalist. Ako se osoba ne vrati svijesti, dodatno se primjenjuje glukoza.

VAŽNO! Zabranjeno je nezavisno povećavanje ili smanjivanje doze, kao i propuštanje trenutka sljedećeg lijeka, jer postoji velika vjerovatnoća kome i pogoršanja neuropatije.

Interakcija lijekova

Levemir se uspješno primjenjuje u kombinaciji s drugim lijekovima: hipoglikemijskim sredstvima u obliku tableta ili kratkih inzulina. Međutim, nepoželjno je miješati različite vrste inzulina unutar iste šprice.

Upotreba drugih lijekova mijenja indikator potreba za inzulinom. Dakle, hipoglikemijski agensi, ugljična anhidraza, inhibitori, monoamin oksidaze i drugi pojačavaju djelovanje aktivne tvari.

Hormoni, kontraceptivni lijekovi, lijekovi koji sadrže jod, antidepresivi, danazol mogu oslabiti učinak.

Salicilati, oktreotid, kao i rezerpin mogu i smanjiti i povećati potrebu za inzulinom, a beta blokatori maskiraju simptome hipoglikemije, inhibiraju normalizaciju razine šećera.

Jedinjenja sa sulfitnom ili tiolnom grupom, kao i raznovrsnim otopinama za infuziju, imaju destruktivno dejstvo.

Insulin Levemir - upute, doziranje, cijena

Ne bi bilo pretjerano reći da je s pojavom analoga inzulina započelo novo razdoblje u životu dijabetičara.

Zbog svoje jedinstvene strukture, oni omogućuju kontrolu glikemije mnogo uspješnije nego ranije. Insulin Levemir jedan je od predstavnika savremenih lijekova, analoga bazalnog hormona.

Pojavio se relativno nedavno: u Evropi 2004. godine, u Rusiji dve godine kasnije.

Levemir posjeduje sva obilježja idealno dugog inzulina: djeluje jednolično, bez vrhova 24 sata, dovodi do smanjenja noćne hipoglikemije, ne doprinosi povećanju tjelesne težine, što posebno vrijedi za dijabetes tipa 2. Njegov je učinak predvidljiviji i manje ovisan o individualnim karakteristikama osobe nego o NPH-inzulinu, pa je dozu mnogo lakše odabrati. Jednom riječju, vrijedi bliže pogledati ovaj lijek.

Kratko uputstvo

Levemir je roditelj danske kompanije Novo Nordisk poznate po inovativnim lijekovima za dijabetes. Lijek je tokom trudnoće uspješno prošao brojne studije, uključujući djecu i adolescente.

Svi su potvrdili ne samo sigurnost Levemira, već i veću efikasnost od prethodno korištenih inzulina.

Kontrola šećera podjednako je uspješna kod dijabetesa tipa 1 i u uvjetima s manjom potrebom za hormonom: tip 2 na početku terapije inzulinom i gestacijski dijabetes.

Kratke informacije o lijeku iz uputstva za upotrebu:

OpisBezbojna otopina koncentracije U100, upakovana u staklene uloške (Levemir Penfill) ili olovke za špriceve za koje nije potrebno ponovno punjenje (Levemir Flexpen).
SastavMeđunarodni nelastnički naziv aktivne komponente Levemira (INN) je insulin detemir. Pored njega, droga sadrži pomoćne sastojke. Sve su komponente testirane na toksičnost i kancerogenost.
FarmakodinamikaOmogućuje vam pouzdano simuliranje oslobađanja bazalnog inzulina. Ima malu varijabilnost, odnosno efekat se malo razlikuje ne samo kod jednog pacijenta s dijabetesom različitih dana, već i kod drugih bolesnika. Primjena inzulina Levemir značajno smanjuje rizik od hipoglikemije, poboljšava njihovu prepoznatljivost. Ovaj lijek je trenutno jedini "inzulinski" inzulin koji povoljno deluje na telesnu težinu, ubrzava pojavu osećaja punoće.
Značajke usisavanjaLevemir lako formira složene inzulinske spojeve - heksamere, veže se na proteine ​​na mjestu ubrizgavanja, pa je njegovo oslobađanje iz potkožnog tkiva spor i ujednačen. Lijeku nedostaje vrhunska karakteristika za Protafan i Humulin NPH, a prema proizvođaču, Levemir je čak glatkiji od onog glavnog konkurenta iz iste skupine inzulina - Lantus. Po vremenu rada, Levemir nadmašuje samo najmoderniji i najskuplji lek Tresiba, koji je takođe razvio Novo Nordisk.
IndikacijeSve vrste dijabetesa kojima je potrebna dobra inzulinska terapija. Levemir ima isti efekat na decu, mlade i stare pacijente, može se upotrebljavati za povrede jetre i bubrega. Kod dijabetesa tipa 2 dozvoljena je njegova upotreba zajedno s hipoglikemijskim agensima.
KontraindikacijeLevemir se ne smije koristiti:

  • s alergijama na inzulin ili pomoćne komponente otopine,
  • za lečenje akutnih hiperglikemijskih stanja,
  • u inzulinskim pumpama.

Lijek se daje samo supkutano, intravenska primjena je zabranjena.Ispitivanja kod djece mlađe od dvije godine nisu provedena, stoga se ova kategorija pacijenata spominje i kao kontraindikacije. Ipak, ovaj inzulin se propisuje vrlo maloj djeci.

Posebna uputstvaPrekid lijeka Levemir ili opetovana primjena nedovoljne doze dovodi do teške hiperglikemije i ketoacidoze. Ovo je posebno opasno kod dijabetesa tipa 1. Prevelike doze, preskakanje obroka, neračunato opterećenje prepun je hipoglikemije. Zanemarivanjem inzulinske terapije i čestim izmjeničnim epizodama visoke i niske glukoze, komplikacije melitusa dijabetesa razvijaju se najbrže. Potreba u Levemiru povećava se kod sporta, tijekom bolesti, posebno s visokom groznicom, tijekom trudnoće, počevši od druge polovice. Prilagođavanje doze potrebno je za akutnu upalu i pogoršanje hronične.
DoziranjeUputa preporučuje da za dijabetes tipa 1, pojedinačno izračunavanje doze za svakog pacijenta. Kod bolesti tipa 2, doziranje počinje s 10 jedinica Levemira dnevno ili 0,1-0,2 jedinice po kilogramu ako se težina značajno razlikuje od prosjeka. U praksi, ta količina može biti pretjerana ako se pacijent pridržava dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata ili je aktivno uključen u sport. Stoga je potrebno izračunati dozu dugog inzulina prema posebnim algoritmima, uzimajući u obzir glikemiju u nekoliko dana.
SkladištenjeLevemir, kao i drugi inzulini, zahtijeva zaštitu od svjetlosti, smrzavanja i pregrijavanja. Izvađeni pripravak ne može se ni na koji način razlikovati od svježeg, pa treba obratiti posebnu pažnju na uslove čuvanja. Otvoreni uložak traje 6 tjedana na sobnoj temperaturi. Rezervne boce čuvaju se u hladnjaku, rok trajanja od datuma proizvodnje je 30 mjeseci.
Cena5 uložaka od 3 ml (ukupno 1.500 jedinica) Levemir Penfill koštaju od 2800 rubalja. Cijena Levemira Flexpena je malo viša.

Kakvo je djelovanje insulina levemir

Levemir je dugačak inzulin. Njegov efekat je duži nego kod tradicionalnih lijekova - mješavine ljudskog inzulina i protamina. U dozi od oko 0,3 jedinica. po kilogramu, lijek djeluje 24 sata. Što je manja potrebna doza, kraće je vrijeme rada. Kod pacijenata s dijabetesom, nakon dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, djelovanje se može završiti nakon 14 sati.

Dugi insulin se ne može koristiti za ispravljanje glikemije tokom dana ili pred spavanje. Ukoliko se uvećani šećer nađe u večernjim satima, potrebno je napraviti korektivnu injekciju kratkog inzulina, a nakon njega uvesti dugački hormon u istoj dozi. Ne možete miješati analoge inzulina različitog trajanja u istoj štrcaljki.

Obrasci za izdavanje

Levemir inzulin u bočici

Levemir Flexpen i Penfill razlikuju se samo po obliku, lijek u njima je identičan. Penfill - ovo su ulošci koji se mogu umetnuti u olovke za štrcaljke ili iz njih unijeti insulin standardnom inzulinskom špricom.

Levemir Flexpen - prethodno napunjene olovke za štrcaljke proizvođača koje se koriste dok rješenje ne ponestane. Ne možete ih ponovo napuniti gorivom. Olovke vam omogućavaju unos inzulina u koracima od 1 jedinice. Potrebno su odvojeno kupiti igle NovoFayn.

Ovisno o debljini potkožnog tkiva, odabire se posebno tanko (promjera 0,25 mm) duljine 6 mm ili tanko (0,3 mm) 8 mm. Cijena paketa od 100 igala iznosi oko 700 rubalja.

Levemir Flexpen pogodan je za pacijente s aktivnim načinom života i nedostatkom vremena. Ako je potreba za inzulinom mala, korak od 1 jedinice neće vam omogućiti točno biranje željene doze. Za takve se ljude preporučuje Levemir Penfill u kombinaciji s preciznijom olovkom za šprice, na primjer, NovoPen Echo.

Pravilna doza

Doza Levemira smatra se ispravnom ako se u normalnim količinama nalazi ne samo šećer na post, već i glikovani hemoglobin. Ako je kompenzacija za dijabetes nedovoljna, možete promijeniti količinu dugog inzulina svaka 3 dana. Kako bi odredio potrebnu korekciju, proizvođač preporučuje uzimanje prosječnog šećera na prazan stomak, u izračun su uključena posljednja 3 dana

Glikemija, mmol / lPromjena dozeKorekcijska vrijednost, jedinice
1010

Vezani članak: pravila za izračunavanje doze inzulina za injekcije

Obrazac ubrizgavanja

  1. Sa dijabetesom tipa 1 Uputa preporučuje dvostruku primjenu inzulina: nakon buđenja i prije spavanja. Takva shema omogućava bolju kompenzaciju za dijabetes od jedinstvene. Doze se izračunavaju odvojeno. Za jutarnji inzulin - na bazi dnevnog šećera navečer, za večernji - na osnovu njegovih noćnih vrijednosti.

Sa dijabetesom tipa 2 moguća je i jednokratna i dvostruka primjena. Studije pokazuju da je na početku terapije inzulinom jedna injekcija dnevno dovoljna za postizanje ciljanog nivoa šećera. Primjena jedne doze ne zahtijeva povećanje izračunate doze. Uz produženi dijabetes melitus, duži inzulin je racionalnije davati dva puta dnevno.

Upotreba u djece

Da bi se dozvolila upotreba Levemira u raznim populacijskim skupinama, potrebne su opsežne studije koje uključuju volontere.

Za djecu mlađu od 2 godine, to je povezano s puno poteškoća, stoga u uputama za uporabu postoji ograničenje dobi. Slična je situacija i sa ostalim modernim inzulinama. Uprkos tome, Levemir se uspešno koristi kod beba do godinu dana.

Liječenje njima je jednako uspješno kao i kod starije djece. Prema roditeljima, nema negativnog efekta.

Prelazak na Levemir sa NPH insulinom je potreban ako:

Veoma je važno: Prestanite se stalno hraniti ljekarnama mafije. Endokrinolozi nas tjeraju da beskrajno trošimo novac na tablete kada se šećer u krvi može normalizirati za samo 147 rubalja ... >> pročitajte priču o Ali Viktorovni

  • šećer na postu je nestabilan,
  • hipoglikemija se opaža noću ili kasno uvečer,
  • dijete ima višak kilograma.

Upoređivanje Levemira i NPH-insulina

Za razliku od Levemira, svi inzulin s protaminom (Protafan, Humulin NPH i njihovi analozi) imaju izražen maksimalan učinak, što povećava rizik od hipoglikemije, pojava šećera tokom dana.

Dokazane prednosti Levemira:

  1. Ima predvidljiviji efekat.
  2. Smanjuje vjerojatnost hipoglikemije: teška za 69%, noćna za 46%.
  3. Uzrokuje manje debljanje kod dijabetesa tipa 2: u 26 tjedana težina bolesnika na Levemiru povećava se za 1,2 kilograma, a kod dijabetičara NPH-inzulin za 2,8 kg.
  4. Reguliše glad, što dovodi do smanjenja apetita kod pacijenata sa pretilošću. Dijabetičari u Levemiru konzumiraju u prosjeku 160 kcal dnevno.
  5. Povećava izlučivanje GLP-1. Kod dijabetesa tipa 2 to dovodi do povećane sinteze vlastitog inzulina.
  6. Pozitivno utiče na metabolizam vode i soli, što smanjuje rizik od hipertenzije.

Jedini nedostatak Levemira u usporedbi s NPH preparatima je njegova visoka cijena. Posljednjih godina uključen je u popis neophodnih lijekova, pa ga pacijenti s dijabetesom mogu dobiti besplatno.

Levemir je relativno novi insulin pa nema jeftine generičke. Najbliži po svojstvima i trajanju djelovanja su lijekovi iz skupine dugih analoga inzulina - Lantus i Tujeo.

Prijelaz na drugi inzulin zahtijeva preračun doze i neminovno dovodi do privremenog pogoršanja kompenzacije šećerne bolesti, pa se lijekovi moraju mijenjati samo iz medicinskih razloga, na primjer, s individualnom netolerancijom.

Studirati: lista popularnih lijekova s ​​inzulinom dugog djelovanja

Posebna uputstva

Tretman Levemirom smanjuje rizik od napada hipoglikemije noću i istovremeno ne dovodi do oštrog povećanja kilograma. To vam, pak, omogućava promjenu volumena otopine, odabir odgovarajuće doze, kombiniranje s tabletama iz iste serije za bolju kontrolu.

Kada planirate dugo putovanje uz promjenu vremenske zone, obratite se svom ljekaru.

Prestanite uzimati i smanjivati ​​dozu strogo je zabranjeno da biste izbjegli hipoglikemiju.

Simptomi početka napada su:

  • osjećaj žeđi
  • gagging
  • mučnina
  • stanje spavanja
  • suva koža
  • učestalo mokrenje
  • loš apetit
  • kad izdahnete, osjetite miris acetona.

S povećanjem doze, preskakanjem obaveznog obroka, može se razviti i neočekivano povećanje opterećenja, hipoglikemija. Intenzivna nega normalizuje stanje.

Infekcija organizma uzrokuje povećanje doze inzulina. Kod bolesti štitne žlijezde, bubrega ili jetre također se vrši prilagođavanje doze.

3D slike

Subkutana otopina1 ml
aktivna supstanca:
insulin detemir100 komada (14,2 mg)
pomoćne tvari: glicerol, fenol, metakrezol, cink (kao cink acetat), natrijum hidrogen fosfat dihidrat, natrijum hlorid, hlorovodonična kiselina ili natrijum hidroksid, voda za injekcije
1 olovka za špricu sadrži 3 ml otopine što odgovara 300 komada
1 jedinica inzulina detemir sadrži 0,142 mg intemulata bez soli, što odgovara 1 jedinici humanog inzulina (IU)

Levemir ili Lantus - što je bolje

Proizvođač je otkrio prednosti Levemira u usporedbi s njegovim glavnim konkurentom - Lantusom, što je rado objavio u uputama:

  • djelovanje inzulina je trajnije
  • lijek daje manje debljanja.

Prema pregledima, ove razlike su gotovo neprimjetne, pa pacijenti više vole lijek, recept za koji je u ovoj regiji lakše dobiti.

Jedina značajna razlika bitna je za pacijente koji razrjeđuju inzulin: Levemir se dobro miješa sa fiziološkom otopinom, a Lantus djelomično gubi svojstva razrijeđenim.

Trudnoća i Levemir

Levemir ne utiče na razvoj fetusaStoga ga mogu koristiti trudnice, uključujući one koje imaju gestacijski dijabetes. Doza lijeka tokom trudnoće treba često prilagođavanje, pa ga treba odabrati zajedno s liječnikom.

Kod dijabetesa tipa 1, pacijenti tokom razdoblja u kojem su rodili dijete ostaju na istom dugom inzulinu koji su ranije dobivali, samo se njegova doza mijenja. Prelazak sa NPH lijekova na Levemir ili Lantus nije potreban ako je šećer normalan.

Uz gestacijski dijabetes, u nekim je slučajevima moguće postići normalnu glikemiju bez inzulina, isključivo uz dijetu i tjelesni odgoj. Ako je šećer često povišen, potrebna je inzulinska terapija da se spriječi fetepatija u plodu i ketoacidoza kod majke.

Velika većina recenzija pacijenata o Levemiru je pozitivna. Uz poboljšanje kontrole glikemije, pacijenti primjećuju jednostavnost upotrebe, odličnu toleranciju, dobar kvalitet bočica i olovki, tanke iglice koje omogućuju bezbolne injekcije. Većina dijabetičara tvrdi da je hipoglikemija na ovom inzulinu rjeđa i slabija.

Negativne recenzije su rijetke. Uglavnom dolaze od roditelja beba sa dijabetesom i žena koje imaju gestacijski dijabetes.

Ovim pacijentima je potrebna smanjena doza inzulina, pa im je Levemir Flexpen neugodan.

Ako nema druge mogućnosti i može se dobiti samo takav lijek, dijabetičari moraju izvaditi uloške iz olovke za jednokratnu uporabu i preurediti ih u drugu ili napraviti injekciju špricom.

Radnja Levemira je dramatična pogoršava 6 tjedana nakon otvaranja. Pacijenti s malom potrebom za dugim inzulinom nemaju vremena potrošiti 300 jedinica lijeka, tako da se ostatak mora izbaciti.

Napomena: Sanjate li da se jednom zauvijek riješite dijabetesa? Naučite kako prevladati bolest, bez stalne upotrebe skupih lijekova, koristeći samo ... >> pročitajte više ovdje

Levemir: upute za uporabu, cijena, recenzije i analozi

"Levemir" je terapeutski lijek koji se upotrebljava prema uputama za upotrebu za normalizaciju razine inzulina, bez obzira na količinu uzete hrane i prehrambene osobine.

Liječnici često preporučuju ovaj lijek svojim pacijentima za snižavanje šećera u krvi.

Aktivna supstanca po svom hemijskom sastavu i svojstvima slična je inzulinu, koji se proizvodi u ljudskom tijelu.

Trudnoća i dojenje

Sigurno je uzimati Levemir prilikom nošenja bebe, to potvrđuju istraživanja. Inzulin ne šteti plodu i samoj majci s pravilno odabranim dozama. Nije ovisnost. Ako se dijabetes ne liječi u ovom periodu, to predstavlja velike probleme. Pri hranjenju se doza ponovo podešava.

U prvom tromjesečju potreba za inzulinom može se smanjiti, a u drugom i trećem tendencija je malo povećati. Nakon porođaja nivo potrebe postaje isti kao i prije trudnoće.

Upotreba u djetinjstvu i starosti

Za djecu se doza inzulina izračunava na osnovu prehrane koju slijede. Ako u ishrani ima puno hrane sa niskim sadržajem ugljikohidrata, doza će biti mala. Uz prehladu i grip, doziranje će trebati povećati 1,5-2 puta.

U starijih osoba šećer u krvi se pomno nadgleda. Doza se izračunava strogo individualno, posebno za one koji pate od bolesti bubrega i jetre. Farmakokinetika kod mladih i starijih osoba nije različita.

Pravila i uslovi skladištenja

Lijek čuvajte u hladnjaku na 2-8 ° C. Sama olovka štrcaljke nije potrebna za hlađenje. Zajedno sa sadržajem uloška, ​​može se čuvati mjesec i pol na sobnoj temperaturi. Poklopac pomaže da zaštitite sadržaj špriceva od zraka svetlosti. Lijek je pogodan za upotrebu u roku od 30 mjeseci od datuma oslobađanja. Izdaje se samo na recept.

Olovku štrcaljke možete očistiti pamučnim tamponom natopljenim u otopini alkohola. Zaranjavanje u tekućinu i kapanje je zabranjeno. Ako padne, ručka se može oštetiti i njen sadržaj će procuriti.

Usporedba s analogima

LijekPrednostiNedostaciCijena, rub.
LantusIma produženo dejstvo - novo dostignuće u lečenju dijabetesa. Deluje stabilno, bez vrhova. Kopira koncentraciju insulinske pozadine zdrave osobe. Ako trebate unijeti velike doze inzulina, bolje je odabrati ovu opciju.Vjeruje se da lijek povećava vjerojatnost razvoja raka u odnosu na druge analoge. Ali to nije dokazano.Od 1800
TujeoSmanjuje rizik od teške hipoglikemije, posebno noću. Novi Sanofi inzulin glargin je napredniji. Vrijedi do 35 sati. Učinkovit za kontrolu glikemije.Ne može se koristiti za lečenje dijabetičke ketoacidoze. Neželjeno je uzimati djecu i trudnice. S oboljenjima bubrega i jetre nije propisan.je moguća alergijska reakcija na glargin.Od 2200
ProtafanIma efekat srednjeg trajanja. Propisan je za dijabetes kod trudnica. Pogodno za T1DM i T2DM. Dobro podržava nivo glukoze u krvi.Može izazvati svrab na koži, crvenilo, oticanje.Od 800
RosinsulinSiguran za dojenje i trudnoću. Tri su sorte (P, C i M) koje se razlikuju po brzini i trajanju izlaganja.Nije pogodno za sve, sve ovisi o individualnim karakteristikama.Od 1100. godine
TresibaGlavna supstanca je insulin degludec. Značajno smanjuje učestalost hipoglikemije. Održava stabilnu razinu glukoze tokom dana. Vrijedi više od 40 sati.Nije pogodno za liječenje djece, dojilja i trudnica. Malo se primjenjuje u praksi. Izaziva neželjene reakcije.Od 8000.

Prema riječima stručnjaka, ako nakon primjene jedne doze inzulina ne dođe do poboljšanja kontrole šećera, bit će korisno propisati analog kratkog djelovanja.

Levemir je odličan za liječenje pacijenata s dijabetesom. Ovaj moderni i dokazani alat pomoći će normalizaciji razine glukoze u krvi.

Irina, 27, Moskva.

„U početku sam kategorički odbio da ubodem Levemira. Ko želi dobiti ovisnost o insulinu ili dobiti dodatnu težinu? Doktor me uvjeravao da se od njega nije moguće oporaviti i da ne izaziva ovisnost. Propisali su mi 6 jedinica insulina jednom dnevno.

Ali brige nisu izmakle.Hoću li moći roditi zdravo dijete, hoće li biti problema s njegovim razvojem? Lijek je skup. Nisam primijetio nikakve nuspojave kod kuće, dijete se rodilo sigurno. Nakon poroda, prestao sam ubrizgavati Levemir, nije bilo sindroma povlačenja.

Zato ga preporučujem. "

Eugene, 43, Moskva.

„Imam dijabetes tipa 1 od adolescencije. Prije toga bilo je potrebno prikupiti inzulin u špric iz ampula, izmjeriti jedinice i ubrizgati u sebe. Moderne špriceve sa insulinskim uložakom mnogo su prikladnije, imaju gumb za podešavanje broja jedinica. Lijek djeluje strogo prema uputama, uzimam ga sa sobom na poslovnim putovanjima, sve je super. Savjetujem vam. "

Huseyn, 40 godina, Moskva.

„Dugo nisam mogao da rešim problem sa šećerom. Prebacio se u Levemir. Podijeljen na 4 injekcije, koje radim u roku od 24 sata. Slijedim dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Mjesec dana nakon prelaska na novi režim, šećer se nikad više nije povećavao. Hvala proizvođačima. "

Levemir Flexpen and Penfil - upute za upotrebu, analozi, recenzije

Levemir je hipoglikemijski lijek koji je po svojoj hemijskoj strukturi i djelovanju identičan ljudskom inzulinu. Ovaj lijek pripada grupi humanog rekombinantnog inzulina dugog djelovanja.

Levemir Flexpen je jedinstvena olovka za inzulin s dozatorom. Zahvaljujući njemu inzulin se može davati od 1 jedinice do 60 jedinica. Dostupno je prilagođavanje doze unutar jedne jedinice.

Na policama ljekarni možete pronaći Levemir Penfill i Levemir Flekspen. Po čemu se oni međusobno razlikuju? Čitav sastav i doza, put primjene potpuno su isti. Razlika između predstavnika je u obliku puštanja. Levemir Penfill je zamenljivi uložak za olovku za ponovno punjenje. A Levemir Flekspen je olovka za jednokratnu upotrebu sa špricom koja ima ugrađeni uložak unutra.

Levemir se koristi za održavanje bazalne razine inzulina u krvi, bez obzira na obroke.

Glavni aktivni sastojak lijeka je inzulin detemir. To je rekombinantni ljudski inzulin koji se sintetizira upotrebom genetskog koda bakterijskog soja Saccharomyces cerevisiae. Doza aktivne tvari u 1 ml otopine je 100 IU ili 14,2 mg. Štaviše, 1 jedinica rekombinantnog inzulina Levemir ekvivalentna je 1 jedinici humanog inzulina.

Dodatne komponente imaju pomoćni učinak. Svaka komponenta odgovorna je za određene funkcije. Oni stabiliziraju strukturu otopine, daju posebne pokazatelje kvalitete lijeku i produžuju rok čuvanja i rok trajanja.

Također, ove tvari pomažu u normalizaciji i poboljšanju farmakokinetike i farmakodinamike glavnog aktivnog sastojka: poboljšavaju bioraspoloživost, perfuziju tkiva, smanjuju vezanje za proteine ​​u krvi, kontroliraju metabolizam i druge putove eliminacije.

Sledeće dodatne tvari su uključene u otopinu lijeka:

  • Glicerol - 16 mg,
  • Metakrezol - 2,06 mg,
  • Cink acetat - 65,4 mcg,
  • Fenol - 1,8 mg
  • Natrijum-hlorid - 1,17 mg
  • Hlorovodonična kiselina - q.s.,
  • Hidrofosfat dihidrat - 0,89 mg,
  • Voda za injekcije - do 1 ml.

Svaka olovka ili uložak sadrži 3 ml otopine ili 300 IU inzulina.

Farmakodinamika

Levemir inzulin je analog ljudskog inzulina dugog djelovanja, ravnog profila. Djelovanje odgođenog tipa nastaje zbog visokog neovisnog asocijativnog učinka molekula lijeka.

Takođe se više vezuju za proteine ​​u predelu bočnog lanca. Sve se to događa na mjestu ubrizgavanja, pa inzulin detemir sporije ulazi u krvotok.

A ciljna tkiva dobivaju potrebnu dozu kasnije u odnosu na druge predstavnike inzulina.

Ovi mehanizmi djelovanja imaju kombinirani učinak u distribuciji lijeka, koji omogućava prihvatljiviji profil apsorpcije i metabolizma.

Prosječna preporučena doza od 0,2-0,4 U / kg dostiže polovinu maksimalne učinkovitosti nakon 3 sata.U nekim slučajevima se ovaj period može odgoditi i do 14 sati.

Indikacije i kontraindikacije

Jedina indikacija za uporabu lijeka Levemir je dijagnoza dijabetes melitusa ovisnog o inzulinu kod odraslih i djece iznad 2 godine.

Kontraindikacije za upotrebu lijeka je prisutnost pojedinačne netolerancije na glavnu aktivnu tvar i pomoćne komponente.

Također, unos je kontraindiciran djeci mlađoj od dvije godine zbog nedostatka kliničkih studija kod ove skupine bolesnika.

Levemir: upute za upotrebu. Kako odabrati dozu. Recenzije

Insulin Levemir (detemir): naučite sve što trebate. Ispod ćete pronaći detaljna uputstva za upotrebu napisana na pristupačnom jeziku. Saznajte:

Levemir je produženi (bazni) insulin, koji proizvodi poznata i ugledna međunarodna kompanija Novo Nordisk. Ovaj lijek se koristi od sredine 2000-ih. Uspio je steći popularnost među dijabetičarima, iako inzulin Lantus ima veći tržišni udio. Pročitajte stvarne preglede pacijenata sa dijabetesom tipa 2 i tipa 2, kao i značajke upotrebe u djece.

Takođe naučite o efikasnim tretmanima koji održavaju vaš šećer u krvi 3,9-5,5 mmol / L stabilnim 24 sata dnevno, kao u zdravih ljudi. Sustav dr. Bernsteina, koji živi s dijabetesom već više od 70 godina, omogućava odraslima i djeci s dijabetesom da se zaštite od groznih komplikacija.

Dugi inzulinski levemir: detaljan članak

Posebna se pažnja posvećuje kontroli gestacijskog dijabetesa. Levemir je lijek izbora za trudnice koje imaju visok šećer u krvi. Ozbiljne studije dokazale su njegovu sigurnost i efikasnost za trudnice, kao i za decu od dve godine.

Imajte na umu da pokvareni inzulin ostaje čist kao svjež. Kvaliteta lijeka ne može se odrediti njegovim izgledom. Dakle, nije potrebno kupovati Levemir iz ruke, prema privatnim najavama. Kupite ga u velikim uglednim ljekarnama čiji zaposlenici znaju pravila skladištenja i nisu previše lijeni da ih se pridržavaju.

Da li je levemir inzulin čijeg dejstva? Da li je dugačak ili kratak?

Levemir je inzulin dugog djelovanja. Svaka primijenjena doza snižava šećer u krvi u roku od 18-24 sata. Međutim, dijabetičari koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata zahtijevaju vrlo male doze, 2-8 puta niže od standardnih.

Kada se koriste takve doze, efekat lijeka završava se brže, u roku od 10-16 sati. Za razliku od prosječnog inzulina Protafan, Levemir nema izražen vrhunac djelovanja.

Obratite pažnju na novi lijek Tresib koji traje još duže, do 42 sata, i mirnije.

Levemir nije kratki inzulin. Nije pogodno za situacije u kojima morate brzo srušiti visoki šećer. Isto tako, ne treba ga prskati pre obroka kako bi se asimilirala hrana koju dijabetičari planiraju jesti. U te svrhe koriste se kratki ili ultra kratki pripravci. Pročitajte članak „Vrste inzulina i njihovo dejstvo“ detaljnije.

Pogledajte video doktora Bernsteina. Otkrijte zašto je Levemir bolji od Lantusa. Shvatite koliko puta dnevno ga trebate uboditi i u koje vrijeme. Provjerite da li pravilno skladištite svoj inzulin kako se ne bi pokvario.

Kako odabrati dozu?

Doza Levemira i svih ostalih vrsta inzulina moraju se odabrati pojedinačno. Za odrasle dijabetičare standardna je preporuka da započnu s 10 PIECES ili 0,1-0,2 PIECES / kg.

Međutim, za pacijente koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, ova će doza biti previsoka. Promatrajte šećer u krvi nekoliko dana. Odaberite optimalnu dozu inzulina koristeći dobivene informacije.

Pročitajte više u članku "Proračun doze dugog insulina za injekcije noću i ujutro".

Koliko je potrebno trogodišnjem djetetu da ubrizga ovaj lijek?

Ovisi o tome kakvu dijetu slijedi dijete s dijabetesom.Ako bi bio prebačen na dijetu s malo ugljikohidrata, bile bi potrebne vrlo male doze, kao homeopatske.

Vjerovatno trebate unijeti Levemir ujutro i navečer u dozama ne većim od 1 jedinice. Možete početi sa 0,25 jedinica. Za točno ubrizgavanje tako malih doza potrebno je razrijediti tvorničku otopinu za injekciju.

Više o tome pročitajte ovdje.

Tokom prehlade, trovanja hranom i drugih zaraznih bolesti, doze inzulina treba povećati otprilike 1,5 puta. Imajte na umu da se preparati Lantus, Tujeo i Tresiba ne mogu razrijediti.

Stoga za malu djecu dugih vrsta inzulina ostaju samo Levemir i Protafan. Proučite članak „Dijabetes kod djece“.

Naučite kako produžiti razdoblje medenog mjeseca i uspostavite dobru dnevnu kontrolu glukoze.

Vrste inzulina: kako odabrati lijekove Dugi inzulin za injekcije noću i ujutro Izračunajte dozu brzog inzulina prije obroka Primjena inzulina: gdje i kako ubrizgati

Kako ubodati Levemira? Koliko puta dnevno?

Levemir nije dovoljan da se jednom dnevno pokrade. Mora se davati dva puta dnevno - ujutro i noću. Štoviše, djelovanje večernje doze često nije dovoljno cijelu noć. Zbog toga dijabetičari mogu imati problema sa glukozom ujutro na prazan stomak. Pročitajte članak „Šećer ujutro na prazan stomak: kako ga vratiti u normalu“. Također proučite materijal „Primjena inzulina: gdje i kako se ubrizgati“.

Može li se ovaj lijek uporediti sa Protafanom?

Levemir je mnogo bolji od Protafana. Injekcije protafana inzulina ne traju predugo, posebno ako su doze male. Ovaj lijek sadrži životinjski protein protamin, koji često uzrokuje alergijske reakcije.

Bolje je odbiti upotrebu inzulina protafan. Čak i ako se ovaj lijek izdaje besplatno, a ostale vrste inzulina s produženim djelovanjem morat ćete kupiti za novac. Idite u Levemir, Lantus ili Tresibu.

Pročitajte više u članku “Vrste inzulina i njihovo djelovanje”.

Levemir Penfill i Flekspen: Kakva je razlika?

Flekspen su olovke sa špricama marke u koje su ugrađene Levemir patrone za insulin.

Penfill je lijek Levemir koji se prodaje bez olovki za špriceve, tako da možete koristiti obične inzulinske šprice. Olovke Flexspen imaju dozirnu jedinicu od 1 jedinice.

To može biti nezgodno u liječenju dijabetesa kod djece kojoj su potrebne male doze. U takvim je slučajevima preporučljivo pronaći i koristiti Penfill.

Levemir nema jeftine analoge. Jer je njegova formula zaštićena patentom čija valjanost još nije istekla. Postoji nekoliko sličnih vrsta dugog inzulina drugih proizvođača. To su lijekovi Lantus, Tujeo i Tresiba.

Možete proučiti detaljne članke o svakom od njih. Međutim, svi ti lijekovi nisu jeftini. Srednje trajanje inzulina, poput Protafana, je povoljnije. Međutim, ima značajnih propusta zbog kojih je dr. Bernstein i mjesto endokrinovog pacijenta.

com ne preporučuje upotrebu.

Levemir ili Lantus: koji je inzulin bolji?

Detaljan odgovor na ovo pitanje dan je u članku o insulinu Lantus. Ako vam odgovara Levemir ili Lantus, nastavite s upotrebom. Ne mijenjajte jedan lijek na drugi, osim ako je to apsolutno neophodno.

Ako samo planirate započeti ubrizgavanje dugog inzulina, prvo pokušajte Levemir. Treshibin novi inzulin bolji je od Levemira i Lantusa, jer traje duže i glatko.

Međutim, to košta skoro 3 puta skuplje.

Levemir tokom trudnoće

Provedena su opsežna klinička ispitivanja koja su potvrdila sigurnost i efikasnost primjene Levemira tokom trudnoće.

Konkurentne vrste inzulina Lantus, Tujeo i Tresiba ne mogu se pohvaliti tako čvrstim dokazima o svojoj sigurnosti.

Preporučljivo je da trudnica koja ima visok šećer u krvi razumije kako izračunati odgovarajuće doze.

Inzulin nije opasan ni za majku ni za plod pod uslovom da je doza pravilno odabrana. Trudni dijabetes, ako se ne liječi, može uzrokovati velike probleme. Zato hrabro injicirajte Levemir ako vam je liječnik propisao da to učinite. Pokušajte bez liječenja inzulinom, nakon zdrave prehrane. Pročitajte članke „Trudnoća za dijabetes“ i „Gestacijski dijabetes“ za više informacija.

Levemir se koristi za kontrolu dijabetesa tipa 2 i tipa 1 od sredine 2000-ih. Iako ovaj lijek ima manje obožavatelja nego Lantus, tijekom godina nakupilo se dovoljno recenzija. Velika većina njih je pozitivna. Pacijenti primjećuju da inzulin detemir dobro snižava šećer u krvi. Istovremeno je rizik od teške hipoglikemije vrlo nizak.

Značajan dio recenzija napisale su žene koje su tijekom trudnoće koristile Levemir za kontrolu gestacijskog dijabetesa. U osnovi, ovi pacijenti su zadovoljni lijekom. Ne izaziva ovisnost, nakon porođaja injekcije se mogu bez problema otkazati. Potrebna je preciznost da ne pogriješimo s doziranjem, ali s ostalim inzulinskim pripravcima je isto.

Prema riječima pacijenata, glavna mana je to što se startani uložak mora koristiti u roku od 30 dana. Ovo je prekratko vreme. Obično morate izbaciti velike neiskorištene bilance i uostalom novac koji je za njih plaćen. Ali svi konkurentni lijekovi imaju isti problem. Pregledi dijabetičara potvrđuju da je Levemir u svim važnim aspektima superiorniji od prosječnog inzulina Protafan.

Insulin LEVEMIR: recenzije, upute, cijena

Levemir Flexpen je analog ljudskog insulina i ima hipoglikemijski efekat. Levemir se proizvodi ekstrakcijom rekombinantne DNA upotrebom Saccharomyces cerevisiae.

To je topivi bazni analog ljudskog inzulina s produženim učinkom i ravnim profilom djelovanja, mnogo manje promjenjivim u usporedbi s inzulinom glargin i izofan-inzulinom.

Produljeno djelovanje ovog lijeka nastaje zbog činjenice da molekule inzulina detemir imaju sposobnost samoovisivanja na mjestu ubrizgavanja, a također se vežu i za albumin kombiniranjem sa bočnim lancem masnih kiselina.

Detemir inzulin dostiže periferna ciljna tkiva sporije nego izofan-inzulin. Ova kombinacija mehanizama za odgođenu preraspodjelu omogućava reproduktivniji profil apsorpcije i djelovanje Levemira Penfilla od izoofan-inzulina.

Kada se veže za specifične receptore na citoplazmatskoj membrani inzulina, insulin formira poseban kompleks koji stimuliše sintezu određenog broja neophodnih enzima unutar ćelija, poput heksokinaze, glikogenske sintetaze, piruvat kinaze i drugih.

Glavna indikacija za upotrebu Levemira Flexpena je dijabetes.

Kontraindikacije

  1. Netolerancija na glavne i dodatne komponente aktivne tvari.
  2. Starost do dve godine.

Upute za upotrebu (doziranje)

Trajanje izlaganja lijeku ovisi o dozi. Na početku liječenja treba se bodriti jedanput dnevno, po mogućnosti uoči večere ili prije spavanja. Za pacijente koji ranije nisu primali inzulin, početna doza je 10 jedinica ili 0,1-0,2 jedinica po kg normalne tjelesne težine.

Za pacijente koji već dugo koriste hipoglikemijska sredstva, ljekari preporučuju dozu od 0,2 do 0,4 jedinice po kg tjelesne težine. Akcija počinje nakon 3-4 sata, a ponekad i do 14 sati.

Osnovna doza se obično daje 1-2 puta u toku dana. Možete odmah unijeti punu dozu jednom ili je podijeliti u dvije doze. U drugom slučaju, lijek se koristi ujutro i navečer, interval između primjena trebao bi biti 12 sati. Prilikom prelaska s druge vrste inzulina na Levemir, doza lijeka ostaje nepromijenjena.

Doziranje izračunava endokrinolog na osnovu sledećih pokazatelja:

  • stepen aktivnosti
  • prehrambena osobina
  • nivo šećera
  • ozbiljnost patologije,
  • svakodnevna rutina
  • prisutnost pratećih bolesti.

Terapija se može izmijeniti ako je potrebna operacija.

Nuspojave

Do 10% pacijenata prijavi nuspojave dok uzimaju lijek. U polovini slučajeva to je hipoglikemija. Ostali efekti nakon primjene očituju se u obliku oteklina, crvenila, bolova, svraba, upale. Mogu se pojaviti modrice. Nuspojave obično nestaju nakon nekoliko tjedana.

Ponekad se stanje pogoršava uslijed pogoršanja dijabetesa, pojavljuje se specifična reakcija: dijabetička retinopatija i akutna bolna neuropatija. Razlog za to je održavanje optimalne razine glukoze i kontrola glikemije. Tijelo se podvrgava restrukturiranju, a kad se prilagodi lijeku, simptomi nestaju sami od sebe.

Među neželjenim reakcijama najčešći su:

  • kvarovi centralnog nervnog sistema (povećana osetljivost na bol, ukočenost udova, oslabljena oštrina vida i opažanje svetlosti, osećaj peckanja ili peckanja),
  • poremećaji metabolizma ugljikohidrata (hipoglikemija),
  • urtikarija, svrbež, alergija, anafilaktički šok,
  • periferni edem
  • patologija masnog tkiva, što dovodi do promjene oblika tijela.

Svi oni podvrgavaju se korekciji upotrebom droga. Ako to ne pomaže, liječnik zamjenjuje lijek.

Predoziranje

Količina lijeka koja bi provocirala ovu kliničku sliku stručnjaci još nisu utvrdili. Sistemske prekomjerne doze mogu postepeno dovesti do hipoglikemije. Napad započinje najčešće noću ili u stanju stresa.

Blagi oblik može se eliminirati samostalno: jesti čokoladu, komad šećera ili proizvod bogat ugljikohidratima. Teški oblik, kada pacijent izgubi svijest, uključuje intramuskularno davanje do 1 mg otopine glukagona / glukoze intravenski. Ovaj postupak može izvesti samo specijalist. Ako se osoba ne vrati svijesti, dodatno se primjenjuje glukoza.

Interakcija lijekova

Levemir se uspješno primjenjuje u kombinaciji s drugim lijekovima: hipoglikemijskim sredstvima u obliku tableta ili kratkih inzulina. Međutim, nepoželjno je miješati različite vrste inzulina unutar iste šprice.

Upotreba drugih lijekova mijenja indikator potreba za inzulinom. Dakle, hipoglikemijski agensi, ugljična anhidraza, inhibitori, monoamin oksidaze i drugi pojačavaju djelovanje aktivne tvari.

Hormoni, kontraceptivni lijekovi, lijekovi koji sadrže jod, antidepresivi, danazol mogu oslabiti učinak.

Salicilati, oktreotid, kao i rezerpin mogu i smanjiti i povećati potrebu za inzulinom, a beta blokatori maskiraju simptome hipoglikemije, inhibiraju normalizaciju razine šećera.

Jedinjenja sa sulfitnom ili tiolnom grupom, kao i raznovrsnim otopinama za infuziju, imaju destruktivno dejstvo.

Kompatibilnost s alkoholom

Pića koja sadrže alkohol mogu produžiti ili pojačati hipoglikemijski učinak pripravka inzulina, ali alkohol treba uzimati kod dijabetesnih pacijenata s krajnjom pažnjom, jer utiče na metabolizam ugljikohidrata u tijelu.

Posebna uputstva

Tretman Levemirom smanjuje rizik od napada hipoglikemije noću i istovremeno ne dovodi do oštrog povećanja kilograma. To vam, pak, omogućava promjenu volumena otopine, odabir odgovarajuće doze, kombiniranje s tabletama iz iste serije za bolju kontrolu.

Kada planirate dugo putovanje uz promjenu vremenske zone, obratite se svom ljekaru.

Simptomi početka napada su:

  • osjećaj žeđi
  • gagging
  • mučnina
  • stanje spavanja
  • suva koža
  • učestalo mokrenje
  • loš apetit
  • kad izdahnete, osjetite miris acetona.

S povećanjem doze, preskakanjem obaveznog obroka, može se razviti i neočekivano povećanje opterećenja, hipoglikemija. Intenzivna nega normalizuje stanje.

Infekcija organizma uzrokuje povećanje doze inzulina. Kod bolesti štitne žlijezde, bubrega ili jetre također se vrši prilagođavanje doze.

Trudnoća i dojenje

Sigurno je uzimati Levemir prilikom nošenja bebe, to potvrđuju istraživanja. Inzulin ne šteti plodu i samoj majci s pravilno odabranim dozama. Nije ovisnost. Ako se dijabetes ne liječi u ovom periodu, to predstavlja velike probleme. Pri hranjenju se doza ponovo podešava.

U prvom tromjesečju potreba za inzulinom može se smanjiti, a u drugom i trećem tendencija je malo povećati. Nakon porođaja nivo potrebe postaje isti kao i prije trudnoće.

Upotreba u djetinjstvu i starosti

Za djecu se doza inzulina izračunava na osnovu prehrane koju slijede. Ako u ishrani ima puno hrane sa niskim sadržajem ugljikohidrata, doza će biti mala. Uz prehladu i grip, doziranje će trebati povećati 1,5-2 puta.

U starijih osoba šećer u krvi se pomno nadgleda. Doza se izračunava strogo individualno, posebno za one koji pate od bolesti bubrega i jetre. Farmakokinetika kod mladih i starijih osoba nije različita.

Pravila i uslovi skladištenja

Lijek čuvajte u hladnjaku na 2-8 ° C. Sama olovka štrcaljke nije potrebna za hlađenje. Zajedno sa sadržajem uloška, ​​može se čuvati mjesec i pol na sobnoj temperaturi. Poklopac pomaže da zaštitite sadržaj špriceva od zraka svetlosti. Lijek je pogodan za upotrebu u roku od 30 mjeseci od datuma oslobađanja. Izdaje se samo na recept.

Olovku štrcaljke možete očistiti pamučnim tamponom natopljenim u otopini alkohola. Zaranjavanje u tekućinu i kapanje je zabranjeno. Ako padne, ručka se može oštetiti i njen sadržaj će procuriti.

Usporedba s analogima

LijekPrednostiNedostaciCijena, rub.
LantusIma produženo dejstvo - novo dostignuće u lečenju dijabetesa. Deluje stabilno, bez vrhova. Kopira koncentraciju insulinske pozadine zdrave osobe. Ako trebate unijeti velike doze inzulina, bolje je odabrati ovu opciju.Vjeruje se da lijek povećava vjerojatnost razvoja raka u odnosu na druge analoge. Ali to nije dokazano.Od 1800
TujeoSmanjuje rizik od teške hipoglikemije, posebno noću. Novi Sanofi inzulin glargin je napredniji. Vrijedi do 35 sati. Učinkovit za kontrolu glikemije.Ne može se koristiti za lečenje dijabetičke ketoacidoze. Neželjeno je uzimati djecu i trudnice. S oboljenjima bubrega i jetre nije propisan.je moguća alergijska reakcija na glargin.Od 2200
ProtafanIma efekat srednjeg trajanja. Propisan je za dijabetes kod trudnica. Pogodno za T1DM i T2DM. Dobro podržava nivo glukoze u krvi.Može izazvati svrab na koži, crvenilo, oticanje.Od 800
RosinsulinSiguran za dojenje i trudnoću. Tri su sorte (P, C i M) koje se razlikuju po brzini i trajanju izlaganja.Nije pogodno za sve, sve ovisi o individualnim karakteristikama.Od 1100. godine
TresibaGlavna supstanca je insulin degludec. Značajno smanjuje učestalost hipoglikemije. Održava stabilnu razinu glukoze tokom dana. Vrijedi više od 40 sati.Nije pogodno za liječenje djece, dojilja i trudnica. Malo se primjenjuje u praksi. Izaziva neželjene reakcije.Od 8000.

Prema riječima stručnjaka, ako nakon primjene jedne doze inzulina ne dođe do poboljšanja kontrole šećera, bit će korisno propisati analog kratkog djelovanja.

Levemir je odličan za liječenje pacijenata s dijabetesom. Ovaj moderni i dokazani alat pomoći će normalizaciji razine glukoze u krvi.

Irina, 27, Moskva.

„U početku sam kategorički odbio da ubodem Levemira.Ko želi dobiti ovisnost o insulinu ili dobiti dodatnu težinu? Doktor me uvjeravao da se od njega nije moguće oporaviti i da ne izaziva ovisnost. Propisali su mi 6 jedinica insulina jednom dnevno.

Ali brige nisu izmakle. Hoću li moći roditi zdravo dijete, hoće li biti problema s njegovim razvojem? Lijek je skup. Nisam primijetio nikakve nuspojave kod kuće, dijete se rodilo sigurno. Nakon poroda, prestao sam ubrizgavati Levemir, nije bilo sindroma povlačenja.

Zato ga preporučujem. "

Eugene, 43, Moskva.

„Imam dijabetes tipa 1 od adolescencije. Prije toga bilo je potrebno prikupiti inzulin u špric iz ampula, izmjeriti jedinice i ubrizgati u sebe. Moderne špriceve sa insulinskim uložakom mnogo su prikladnije, imaju gumb za podešavanje broja jedinica. Lijek djeluje strogo prema uputama, uzimam ga sa sobom na poslovnim putovanjima, sve je super. Savjetujem vam. "

Huseyn, 40 godina, Moskva.

„Dugo nisam mogao da rešim problem sa šećerom. Prebacio se u Levemir. Podijeljen na 4 injekcije, koje radim u roku od 24 sata. Slijedim dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Mjesec dana nakon prelaska na novi režim, šećer se nikad više nije povećavao. Hvala proizvođačima. "

Levemir Flexpen and Penfil - upute za upotrebu, analozi, recenzije

Levemir je hipoglikemijski lijek koji je po svojoj hemijskoj strukturi i djelovanju identičan ljudskom inzulinu. Ovaj lijek pripada grupi humanog rekombinantnog inzulina dugog djelovanja.

Levemir Flexpen je jedinstvena olovka za inzulin s dozatorom. Zahvaljujući njemu inzulin se može davati od 1 jedinice do 60 jedinica. Dostupno je prilagođavanje doze unutar jedne jedinice.

Na policama ljekarni možete pronaći Levemir Penfill i Levemir Flekspen. Po čemu se oni međusobno razlikuju? Čitav sastav i doza, put primjene potpuno su isti. Razlika između predstavnika je u obliku puštanja. Levemir Penfill je zamenljivi uložak za olovku za ponovno punjenje. A Levemir Flekspen je olovka za jednokratnu upotrebu sa špricom koja ima ugrađeni uložak unutra.

Levemir se koristi za održavanje bazalne razine inzulina u krvi, bez obzira na obroke.

Glavni aktivni sastojak lijeka je inzulin detemir. To je rekombinantni ljudski inzulin koji se sintetizira upotrebom genetskog koda bakterijskog soja Saccharomyces cerevisiae. Doza aktivne tvari u 1 ml otopine je 100 IU ili 14,2 mg. Štaviše, 1 jedinica rekombinantnog inzulina Levemir ekvivalentna je 1 jedinici humanog inzulina.

Dodatne komponente imaju pomoćni učinak. Svaka komponenta odgovorna je za određene funkcije. Oni stabiliziraju strukturu otopine, daju posebne pokazatelje kvalitete lijeku i produžuju rok čuvanja i rok trajanja.

Također, ove tvari pomažu u normalizaciji i poboljšanju farmakokinetike i farmakodinamike glavnog aktivnog sastojka: poboljšavaju bioraspoloživost, perfuziju tkiva, smanjuju vezanje za proteine ​​u krvi, kontroliraju metabolizam i druge putove eliminacije.

Sledeće dodatne tvari su uključene u otopinu lijeka:

  • Glicerol - 16 mg,
  • Metakrezol - 2,06 mg,
  • Cink acetat - 65,4 mcg,
  • Fenol - 1,8 mg
  • Natrijum-hlorid - 1,17 mg
  • Hlorovodonična kiselina - q.s.,
  • Hidrofosfat dihidrat - 0,89 mg,
  • Voda za injekcije - do 1 ml.

Svaka olovka ili uložak sadrži 3 ml otopine ili 300 IU inzulina.

Farmakodinamika

Levemir inzulin je analog ljudskog inzulina dugog djelovanja, ravnog profila. Djelovanje odgođenog tipa nastaje zbog visokog neovisnog asocijativnog učinka molekula lijeka.

Takođe se više vezuju za proteine ​​u predelu bočnog lanca. Sve se to događa na mjestu ubrizgavanja, pa inzulin detemir sporije ulazi u krvotok.

A ciljna tkiva dobivaju potrebnu dozu kasnije u odnosu na druge predstavnike inzulina.

Ovi mehanizmi djelovanja imaju kombinirani učinak u distribuciji lijeka, koji omogućava prihvatljiviji profil apsorpcije i metabolizma.

Prosječna preporučena doza od 0,2-0,4 U / kg dostiže polovinu maksimalne učinkovitosti nakon 3 sata. U nekim slučajevima se ovaj period može odgoditi i do 14 sati.

Farmakokinetika

Lijek dostiže maksimalnu koncentraciju u krvi nakon 6-8 sati nakon primjene.

Konstantna koncentracija lijeka postiže se dvostrukom primjenom dnevno, a stabilna je nakon 3 injekcije.

Za razliku od drugog bazalnog inzulina, varijabilnost apsorpcije i distribucije slabo ovisi o pojedinačnim karakteristikama. Također, ne postoji ovisnost o rasnom i rodnom identitetu.

Studije pokazuju da se Levemir inzulin praktički ne veže za proteine, a najveći dio lijeka cirkuliše u krvnoj plazmi (koncentracija u prosječnoj terapijskoj dozi doseže 0,1 l / kg). Metabolizira inzulin u jetri uz uklanjanje neaktivnih metabolita.

Poluvrijeme se određuje ovisno o vremenu apsorpcije u krvotok nakon potkožne primjene. Približni poluživot ovisne doze je 6-7 sati.

Indikacije i kontraindikacije

Jedina indikacija za uporabu lijeka Levemir je dijagnoza dijabetes melitusa ovisnog o inzulinu kod odraslih i djece iznad 2 godine.

Kontraindikacije za upotrebu lijeka je prisutnost pojedinačne netolerancije na glavnu aktivnu tvar i pomoćne komponente.

Također, unos je kontraindiciran djeci mlađoj od dvije godine zbog nedostatka kliničkih studija kod ove skupine bolesnika.

Upute za upotrebu

Inzulin dugog djelovanja Levemir uzima se 1 ili 2 puta dnevno kao osnovna bolus terapija. Štaviše, jednu od doza najbolje je davati uveče pre spavanja ili tokom večere. Ovo još jednom sprječava vjerovatnoću noćne hipoglikemije.

Doze liječnik odabire pojedinačno za svakog pacijenta. Doziranje i učestalost primjene ovise o tjelesnoj aktivnosti osobe, principima prehrane, razini glukoze, ozbiljnosti bolesti i dnevnom režimu pacijenta. Štaviše, osnovna terapija se ne može odabrati jednom. Svako kolebanje gore navedenih točaka treba prijaviti liječniku, a cjelokupnu dnevnu dozu treba ponovno izračunati.

Takođe se terapija lijekovima mijenja s razvojem bilo koje prateće bolesti ili potrebom hirurške intervencije.

Ne preporučuje se neovisno mijenjati dozu, preskočiti je, prilagoditi učestalost primjene, tako da postoji velika vjerojatnost razvoja hipoglikemijske ili hiperglikemijske kome i pogoršanja neuropatije i retinopatije.

Levemir se može koristiti kao monoterapija, kao i u kombinaciji sa uvođenjem kratkih inzulina ili hipoglikemijskih lijekova oralnih tableta. Postoji sveobuhvatan tretman, preovlađujuća učestalost prijema je 1 put.

Osnovna doza je 10 jedinica ili 0,1 - 0,2 jedinica / kg.

Vrijeme davanja u toku dana odredi sam pacijent, kako mu odgovara. Ali svaki dan lijek trebate ubrizgati strogo u isto vrijeme.

Levemir: upute za upotrebu. Kako odabrati dozu. Recenzije

Insulin Levemir (detemir): naučite sve što trebate. Ispod ćete pronaći detaljna uputstva za upotrebu napisana na pristupačnom jeziku. Saznajte:

Levemir je produženi (bazni) insulin, koji proizvodi poznata i ugledna međunarodna kompanija Novo Nordisk. Ovaj lijek se koristi od sredine 2000-ih. Uspio je steći popularnost među dijabetičarima, iako inzulin Lantus ima veći tržišni udio. Pročitajte stvarne preglede pacijenata sa dijabetesom tipa 2 i tipa 2, kao i značajke upotrebe u djece.

Takođe naučite o efikasnim tretmanima koji održavaju vaš šećer u krvi 3,9-5,5 mmol / L stabilnim 24 sata dnevno, kao u zdravih ljudi.Sustav dr. Bernsteina, koji živi s dijabetesom već više od 70 godina, omogućava odraslima i djeci s dijabetesom da se zaštite od groznih komplikacija.

Dugi inzulinski levemir: detaljan članak

Posebna se pažnja posvećuje kontroli gestacijskog dijabetesa. Levemir je lijek izbora za trudnice koje imaju visok šećer u krvi. Ozbiljne studije dokazale su njegovu sigurnost i efikasnost za trudnice, kao i za decu od dve godine.

Imajte na umu da pokvareni inzulin ostaje čist kao svjež. Kvaliteta lijeka ne može se odrediti njegovim izgledom. Dakle, nije potrebno kupovati Levemir iz ruke, prema privatnim najavama. Kupite ga u velikim uglednim ljekarnama čiji zaposlenici znaju pravila skladištenja i nisu previše lijeni da ih se pridržavaju.

Upute za upotrebu

Farmakološko djelovanjeKao i druge vrste inzulina, Levemir snižava šećer u krvi, uslijed čega ćelije jetre i mišića apsorbiraju glukozu. Ovaj lijek takođe stimuliše sintezu proteina i pretvaranje glukoze u masti. Osmišljen je kao kompenzacija dijabetesa na post, ali ne pomaže povećanju šećera nakon jela. Ako je potrebno, uz dodatak inzulina za detemir inzulinu, upotrijebite i kratki ili ultrakraki pripravak.
FarmakokinetikaSvaka injekcija lijeka traje duže nego injekcija srednjeg inzulina Protafan. Ovaj alat nema izražen vrhunac djelovanja. U službenim uputama kaže se da Levemir djeluje ravnomjernije od Lantusa, koji mu je glavni konkurent. Međutim, vjerovatno je da se proizvođači inzulina Lantus neće složiti s tim :). U svakom slučaju, novi lijek Tresiba snižava šećer kod dijabetičara duže (do 42 sata) i glatko nego Levemir i Lantus.
Indikacije za upotrebuŠećerna bolest tipa 1 i 2, koja zahtijeva injekcije inzulina kako bi se postigla dobra kompenzacija za poremećen metabolizam glukoze. Može se propisivati ​​djeci počevši od dvije godine, a još više odraslima i starijim osobama. Pročitajte članak „Liječenje dijabetesa tipa 1 u odraslih i djece“ ili „Inzulin za dijabetes tipa 2“. Levemir je lijek izbora za dijabetičnu djecu kojoj su potrebne male doze manje od 1-2 jedinice. Jer može da se razblaži, za razliku od insulina Lantus, Tujeo i Tresiba.

Kada ubrizgavate preparat Levemir, kao i bilo koji drugi tip inzulina, trebate slijediti dijetu.

Dijabetes tipa 2 dijabetes Dijabetes tablica br. 9 Sedmični meni: Uzorak

KontraindikacijeAlergijske reakcije na insulin detemir ili pomoćne komponente u sastavu injekcije. Nema podataka iz kliničkih studija ovog lijeka na koje je uključena dijabetička djeca mlađa od 2 godine. Međutim, ne postoje takvi podaci za konkurentske marke inzulina. Tako se Levemir neslužbeno koristi za kompenzaciju dijabetesa čak i kod najmanje djece. Štaviše, može se razblažiti.
Posebna uputstvaPogledajte članak o tome kako zarazne bolesti, akutni i hronični stres i vremenske prilike utiču na potrebe dijabetesa za inzulinom. Pročitajte kako kombinirati dijabetes s inzulinom i alkoholom. Nemojte biti lijeni ubrizgati Levemir 2 puta dnevno, ne ograničavajte se na jednu injekciju dnevno. Ovaj insulin se može razblažiti ako je potrebno, za razliku od preparata Lantus, Tujeo i Tresiba.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke

DoziranjePogledajte članak „Izračun dugih doza inzulina za injekcije noću i ujutro“. Odaberite optimalnu dozu, kao i raspored injekcija pojedinačno, prema rezultatima nekoliko dana praćenja šećera u krvi. Ne koristite standardnu ​​preporuku za početak s 10 PIECES ili 0,1–0,2 PIECES / kg. Za odrasle dijabetičare koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata ovo je previsoka doza. I još više za djecu. Pročitajte i materijal „Primjena inzulina: gdje i kako probiti“.
NuspojaveOpasna nuspojava je nizak šećer u krvi (hipoglikemija).Shvatite koji su simptomi ove komplikacije, kako pomoći pacijentu. Na mjestima injekcija može doći do crvenila i svrbeža. Teže alergijske reakcije su retke. Ako se preporuka krši, naizmjenična mjesta ubrizgavanja mogu razviti lipohipertrofiju.

Mnogi dijabetičari koji su liječeni inzulinom nemoguće je izbjeći nagle hipoglikemije. Zapravo, nije tako. Možete zadržati stabilno normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću. I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe umjetno povećavati razinu glukoze u krvi kako biste se osigurali od opasne hipoglikemije. Pogledajte video u kojem dr. Bernstein raspravlja o ovom pitanju.

Interakcija s drugim lijekovimaLijekovi koji mogu pojačati učinke inzulina uključuju tablete za snižavanje šećera, kao i ACE inhibitore, disopiramide, fibrate, fluoksetin, MAO inhibitore, pentoksifilin, propoksifen, salicilate i sulfonamide. Mogu oslabiti učinak injekcija: danazol, diazoksid, diuretici, glukagon, izoniazid, estrogeni, gestageni, derivati ​​fenotiazina, somatotropin, epinefrin (adrenalin), salbutamol, terbutalin i štitnjačni hormoni, inhibitori proteaze, olanzapin, Razgovarajte sa svojim lekarom o svim lekovima koje uzimate!
PredoziranjeAko je primijenjena doza previsoka za pacijenta, može doći do teške hipoglikemije, s oslabljenom sviješću i komom. Njegove posljedice su nepovratna oštećenja mozga, pa čak i smrt. Rijetki su, osim u slučajevima namjernog predoziranja. Za Levemir i druge duge vrste inzulina rizik je najmanji, ali nije nula. Ovdje pročitajte kako pružiti hitnu pomoć pacijentu.
Obrazac za puštanjeLevemir izgleda kao čisto, bezbojno rješenje. Prodaje se u patroni od 3 ml. Ove patrone se mogu montirati u olovkama za jednokratnu upotrebu FlexPen s doznom jedinicom od 1 jedinice. Lijek bez olovke za šprice naziva se Penfill.
Pravila i uslovi skladištenjaKao i druge vrste inzulina, i lijek Levemir je veoma krhki, lako se može pokvariti. Da biste to izbjegli, proučite pravila skladištenja i pažljivo ih slijedite. Rok trajanja kertridža nakon otvaranja je 6 nedelja. Lijek, koji se još nije počeo koristiti, može se čuvati u hladnjaku 2,5 godine. Ne smrzavajte se! Čuvati van dohvata dece.
SastavAktivna supstanca je insulin detemir. Pomoćne supstance - glicerol, fenol, metakrezol, cink acetat, natrijum hidrogen fosfat dihidrat, natrijum hlorid, hlorovodonična kiselina ili natrijum hidroksid, voda za injekcije.

Pogledajte dolje za dodatne informacije.

Da li je levemir inzulin čijeg dejstva? Da li je dugačak ili kratak?

Levemir je inzulin dugog djelovanja. Svaka primijenjena doza snižava šećer u krvi u roku od 18-24 sata. Međutim, dijabetičari koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata zahtijevaju vrlo male doze, 2-8 puta niže od standardnih.

Kada se koriste takve doze, efekat lijeka završava se brže, u roku od 10-16 sati. Za razliku od prosječnog inzulina Protafan, Levemir nema izražen vrhunac djelovanja.

Obratite pažnju na novi lijek Tresib koji traje još duže, do 42 sata, i mirnije.

Levemir nije kratki inzulin. Nije pogodno za situacije u kojima morate brzo srušiti visoki šećer. Isto tako, ne treba ga prskati pre obroka kako bi se asimilirala hrana koju dijabetičari planiraju jesti. U te svrhe koriste se kratki ili ultra kratki pripravci. Pročitajte članak „Vrste inzulina i njihovo dejstvo“ detaljnije.

Pogledajte video doktora Bernsteina. Otkrijte zašto je Levemir bolji od Lantusa. Shvatite koliko puta dnevno ga trebate uboditi i u koje vrijeme. Provjerite da li pravilno skladištite svoj inzulin kako se ne bi pokvario.

Kako odabrati dozu?

Doza Levemira i svih ostalih vrsta inzulina moraju se odabrati pojedinačno.Za odrasle dijabetičare standardna je preporuka da započnu s 10 PIECES ili 0,1-0,2 PIECES / kg.

Međutim, za pacijente koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, ova će doza biti previsoka. Promatrajte šećer u krvi nekoliko dana. Odaberite optimalnu dozu inzulina koristeći dobivene informacije.

Pročitajte više u članku "Proračun doze dugog insulina za injekcije noću i ujutro".

Koliko je potrebno trogodišnjem djetetu da ubrizga ovaj lijek?

Ovisi o tome kakvu dijetu slijedi dijete s dijabetesom. Ako bi bio prebačen na dijetu s malo ugljikohidrata, bile bi potrebne vrlo male doze, kao homeopatske.

Vjerovatno trebate unijeti Levemir ujutro i navečer u dozama ne većim od 1 jedinice. Možete početi sa 0,25 jedinica. Za točno ubrizgavanje tako malih doza potrebno je razrijediti tvorničku otopinu za injekciju.

Više o tome pročitajte ovdje.

Tokom prehlade, trovanja hranom i drugih zaraznih bolesti, doze inzulina treba povećati otprilike 1,5 puta. Imajte na umu da se preparati Lantus, Tujeo i Tresiba ne mogu razrijediti.

Stoga za malu djecu dugih vrsta inzulina ostaju samo Levemir i Protafan. Proučite članak „Dijabetes kod djece“.

Naučite kako produžiti razdoblje medenog mjeseca i uspostavite dobru dnevnu kontrolu glukoze.

Vrste inzulina: kako odabrati lijekove Dugi inzulin za injekcije noću i ujutro Izračunajte dozu brzog inzulina prije obroka Primjena inzulina: gdje i kako ubrizgati

Kako ubodati Levemira? Koliko puta dnevno?

Levemir nije dovoljan da se jednom dnevno pokrade. Mora se davati dva puta dnevno - ujutro i noću. Štoviše, djelovanje večernje doze često nije dovoljno cijelu noć. Zbog toga dijabetičari mogu imati problema sa glukozom ujutro na prazan stomak. Pročitajte članak „Šećer ujutro na prazan stomak: kako ga vratiti u normalu“. Također proučite materijal „Primjena inzulina: gdje i kako se ubrizgati“.

Može li se ovaj lijek uporediti sa Protafanom?

Levemir je mnogo bolji od Protafana. Injekcije protafana inzulina ne traju predugo, posebno ako su doze male. Ovaj lijek sadrži životinjski protein protamin, koji često uzrokuje alergijske reakcije.

Bolje je odbiti upotrebu inzulina protafan. Čak i ako se ovaj lijek izdaje besplatno, a ostale vrste inzulina s produženim djelovanjem morat ćete kupiti za novac. Idite u Levemir, Lantus ili Tresibu.

Pročitajte više u članku “Vrste inzulina i njihovo djelovanje”.

Koje je bolje: Levemir ili Humulin NPH?

Humulin NPH je inzulin srednjeg djelovanja, poput Protafana. NPH je neutralni protamin Hagedorn, istog proteina koji često izaziva alergije. reakcije. Humulin NPH se ne smije koristiti iz istih razloga kao Protafan.

Levemir Penfill i Flekspen: Kakva je razlika?

Flekspen su olovke sa špricama marke u koje su ugrađene Levemir patrone za insulin.

Penfill je lijek Levemir koji se prodaje bez olovki za špriceve, tako da možete koristiti obične inzulinske šprice. Olovke Flexspen imaju dozirnu jedinicu od 1 jedinice.

To može biti nezgodno u liječenju dijabetesa kod djece kojoj su potrebne male doze. U takvim je slučajevima preporučljivo pronaći i koristiti Penfill.

Levemir nema jeftine analoge. Jer je njegova formula zaštićena patentom čija valjanost još nije istekla. Postoji nekoliko sličnih vrsta dugog inzulina drugih proizvođača. To su lijekovi Lantus, Tujeo i Tresiba.

Možete proučiti detaljne članke o svakom od njih. Međutim, svi ti lijekovi nisu jeftini. Srednje trajanje inzulina, poput Protafana, je povoljnije. Međutim, ima značajnih propusta zbog kojih je dr. Bernstein i mjesto endokrinovog pacijenta.

com ne preporučuje upotrebu.

Levemir ili Lantus: koji je inzulin bolji?

Detaljan odgovor na ovo pitanje dan je u članku o insulinu Lantus.Ako vam odgovara Levemir ili Lantus, nastavite s upotrebom. Ne mijenjajte jedan lijek na drugi, osim ako je to apsolutno neophodno.

Ako samo planirate započeti ubrizgavanje dugog inzulina, prvo pokušajte Levemir. Treshibin novi inzulin bolji je od Levemira i Lantusa, jer traje duže i glatko.

Međutim, to košta skoro 3 puta skuplje.

Levemir tokom trudnoće

Provedena su opsežna klinička ispitivanja koja su potvrdila sigurnost i efikasnost primjene Levemira tokom trudnoće.

Konkurentne vrste inzulina Lantus, Tujeo i Tresiba ne mogu se pohvaliti tako čvrstim dokazima o svojoj sigurnosti.

Preporučljivo je da trudnica koja ima visok šećer u krvi razumije kako izračunati odgovarajuće doze.

Inzulin nije opasan ni za majku ni za plod pod uslovom da je doza pravilno odabrana. Trudni dijabetes, ako se ne liječi, može uzrokovati velike probleme. Zato hrabro injicirajte Levemir ako vam je liječnik propisao da to učinite. Pokušajte bez liječenja inzulinom, nakon zdrave prehrane. Pročitajte članke „Trudnoća za dijabetes“ i „Gestacijski dijabetes“ za više informacija.

Levemir se koristi za kontrolu dijabetesa tipa 2 i tipa 1 od sredine 2000-ih. Iako ovaj lijek ima manje obožavatelja nego Lantus, tijekom godina nakupilo se dovoljno recenzija. Velika većina njih je pozitivna. Pacijenti primjećuju da inzulin detemir dobro snižava šećer u krvi. Istovremeno je rizik od teške hipoglikemije vrlo nizak.

Značajan dio recenzija napisale su žene koje su tijekom trudnoće koristile Levemir za kontrolu gestacijskog dijabetesa. U osnovi, ovi pacijenti su zadovoljni lijekom. Ne izaziva ovisnost, nakon porođaja injekcije se mogu bez problema otkazati. Potrebna je preciznost da ne pogriješimo s doziranjem, ali s ostalim inzulinskim pripravcima je isto.

Prema riječima pacijenata, glavna mana je to što se startani uložak mora koristiti u roku od 30 dana. Ovo je prekratko vreme. Obično morate izbaciti velike neiskorištene bilance i uostalom novac koji je za njih plaćen. Ali svi konkurentni lijekovi imaju isti problem. Pregledi dijabetičara potvrđuju da je Levemir u svim važnim aspektima superiorniji od prosječnog inzulina Protafan.

Insulin LEVEMIR: recenzije, upute, cijena

Levemir Flexpen je analog ljudskog insulina i ima hipoglikemijski efekat. Levemir se proizvodi ekstrakcijom rekombinantne DNA upotrebom Saccharomyces cerevisiae.

To je topivi bazni analog ljudskog inzulina s produženim učinkom i ravnim profilom djelovanja, mnogo manje promjenjivim u usporedbi s inzulinom glargin i izofan-inzulinom.

Produljeno djelovanje ovog lijeka nastaje zbog činjenice da molekule inzulina detemir imaju sposobnost samoovisivanja na mjestu ubrizgavanja, a također se vežu i za albumin kombiniranjem sa bočnim lancem masnih kiselina.

Detemir inzulin dostiže periferna ciljna tkiva sporije nego izofan-inzulin. Ova kombinacija mehanizama za odgođenu preraspodjelu omogućava reproduktivniji profil apsorpcije i djelovanje Levemira Penfilla od izoofan-inzulina.

Kada se veže za specifične receptore na citoplazmatskoj membrani inzulina, insulin formira poseban kompleks koji stimuliše sintezu određenog broja neophodnih enzima unutar ćelija, poput heksokinaze, glikogenske sintetaze, piruvat kinaze i drugih.

Glavna indikacija za upotrebu Levemira Flexpena je dijabetes.

Kontraindikacije

Inzulin se ne smije propisivati ​​s povećanom individualnom osjetljivošću na detemir inzulin ili na bilo koju drugu komponentu koja je dio sastava.

Levemir Flexpen se ne primjenjuje na djeci mlađoj od šest godina jer nisu provedena klinička ispitivanja na maloj djeci.

Doziranje i primjena

Za Levemir Flexpen koristi se potkožni put primjene. Doza i broj injekcija određuju se pojedinačno za svaku pojedinu osobu.

U slučaju propisivanja lijeka zajedno sa sredstvima za snižavanje šećera za oralnu primjenu, preporučuje se njegova upotreba jednom dnevno u dozi od 0,1-0,2 U / kg ili 10 U.

Ako se ovaj lijek koristi kao komponenta osnovnog-bolus režima, tada se propisuje ovisno o potrebama pacijenta 1 ili 2 puta dnevno. Ako je osobi potrebna dvostruka primjena inzulina za održavanje optimalne razine glukoze, tada se večernja doza može primijeniti za vrijeme večere ili prije spavanja ili nakon 12 sati nakon jutarnje primjene.

Injekcije Levemira Penfill ubrizgavaju se supkutano u rame, prednji trbušni zid ili područje bedara, a više detalja o tome kako ubrizgati inzulin kod dijabetesa možete pronaći na našoj web stranici. Čak i ako se injekcija radi u istom dijelu tijela, mjesto ubrizgavanja treba promijeniti.

Podešavanje doze

U bolesnika u starosti ili u prisustvu bubrežne ili jetrene insuficijencije, potrebno je provesti prilagođavanje doze ovog lijeka, kao i kod drugih inzulina. Cijena se od toga ne mijenja.

Dozu detemir inzulina treba odabrati pojedinačno uz pažljivi nadzor glukoze u krvi.

Također je potreban pregled doze kod povećane fizičke aktivnosti pacijenta, prisustva pratećih bolesti ili promjene njegove normalne prehrane.

Prelaz iz drugih inzulinskih pripravaka

Ako postoji potreba da se pacijent prebaci iz dugotrajnog inzulina ili lijekova srednjeg trajanja djelovanja na Levemir Flexpen, tada može biti potrebna promjena privremenog režima davanja, kao i prilagođavanje doze.

Kao i kod upotrebe drugih sličnih lijekova, potrebno je pažljivo nadzirati sadržaj glukoze u krvi tijekom samog tranzicije i tokom prvih nekoliko tjedana upotrebe novog lijeka.

U nekim slučajevima se također mora pregledati i istodobna hipoglikemijska terapija, na primjer, doza lijeka za oralnu primjenu ili doza i vrijeme primjene kratko djelujućih inzulinskih pripravaka.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Nema mnogo kliničkog iskustva s primjenom Levemira Flexpena tokom razdoblja rađanja djeteta i dojenja. U istraživanju reproduktivne funkcije kod životinja, nisu utvrđene razlike u embriotoksičnosti i teratogenosti između humanog inzulina i inzulina detemir.

Ako je ženi dijagnosticiran dijabetes melitus, potrebno je pažljivo praćenje, kako u fazi planiranja, tako i tijekom razdoblja gestacije.

U prvom tromjesečju obično se potreba za inzulinom smanjuje, a u sljedećim razdobljima povećava. Nakon porođaja, obično potreba za ovim hormonom brzo dolazi do početnog nivoa koji je bio prije trudnoće.

Tijekom dojenja, ženi će možda trebati da prilagodi svoju prehranu i dozu inzulina.

Nuspojava

U pravilu, nuspojave kod pojedinaca koji koriste lijek Levemir Flexpen izravno ovise o dozi i posljedica su farmakološkog djelovanja inzulina.

Najčešći neželjeni efekat je hipoglikemija. Nastaje kada se daju prevelike doze lijeka koji premašuju prirodnu potrebu tijela za inzulinom.

Kliničke studije su pokazale da otprilike 6% pacijenata koji su podvrgnuti liječenju Levemir Flexpenom razvija ozbiljnu hipoglikemiju koja zahtijeva pomoć drugih ljudi.

Reakcije na davanje lijeka na mjestu ubrizgavanja tijekom primjene Levemira Flexpena mnogo su češće nego kada se liječi ljudskim inzulinom. To se očituje crvenilom, upalom, oticanjem i svrbežom, modricama na mjestu ubrizgavanja.

Tipične reakcije obično nisu izražene i prisutne su privremeno (nestaju s nastavkom terapije nekoliko dana ili tjedana).

Razvoj nuspojava kod pacijenata koji su podvrgnuti liječenju ovim lijekom javlja se u otprilike 12% slučajeva. Sve neželjene reakcije izazvane lijekom Levemir Flexpen podijeljene su u sljedeće skupine:

  1. Poremećaji metabolizma i prehrane.

Najčešće se javlja hipoglikemija koja ima sledeće simptome:

  • hladan znoj
  • umor, umor, slabost,
  • blijedost kože
  • osećaj anksioznosti
  • nervoza ili tremor,
  • smanjen raspon pažnje i dezorijentacija,
  • snažan osjećaj gladi
  • glavobolje
  • oštećenje vida
  • povećana brzina otkucaja srca.

U teškoj hipoglikemiji pacijent može izgubiti svijest, osjetit će grčeve, mogu se pojaviti privremene ili nepovratne smetnje u mozgu i može doći do smrtnog ishoda.

  1. Reakcije na mjestu ubrizgavanja:
  • na mjestu ubrizgavanja često se javljaju crvenilo, svrbež i oteklina. Obično su privremeni i prolaze s nastavljenom terapijom.
  • lipodistrofija - rijetko se javlja, može započeti zbog činjenice da se ne poštuje pravilo promjene mjesta ubrizgavanja unutar istog područja,
  • edemi se mogu pojaviti u ranim fazama liječenja inzulinom.

Sve ove reakcije su obično privremene.

  1. Ponekad se mogu javiti promjene u imunološkom sistemu - osipi na koži, osip i druge alergijske reakcije.

To je posljedica generalizirane preosjetljivosti. Ostali znakovi mogu uključivati ​​znojenje, angioedem, svrab, poremećaje u radu gastrointestinalnog trakta, otežano disanje, pad krvnog pritiska i ubrzan rad srca.

Manifestacije generalizirane preosjetljivosti (anafilaktičke reakcije) mogu biti opasne za život pacijenta.

  1. Oštećenje vida - u retkim slučajevima može se javiti dijabetička retinopatija ili oslabljena refrakcija.

Trudnoća i dojenje

Kada koristite Levemir ® FlexPen ® tijekom trudnoće, potrebno je razmotriti koliko prednosti njegove upotrebe nadmašuju mogući rizik.

Jedno od randomiziranih kontroliranih kliničkih ispitivanja u koje su uključene trudnice sa šećernom bolešću tipa 1, u kojem su učinkovitost i sigurnost kombinirane terapije Levemirom ® FlexPen ® s inzulinom aspart (152 trudnice) u usporedbi s inzulinom-izofanom u kombinaciji s inzulinom aspart ( 158 trudnica), nisu otkrile razlike u općem profilu sigurnosti za vrijeme trudnoće, u ishodima trudnoće ili u utjecaju na zdravlje fetusa i novorođenčeta (vidjeti „Farmakodinamika“, „Farmakokinetika“ )

Dodatni podaci o djelotvornosti i sigurnosti liječenja lijekom Levemir ® FlexPen ® dobivenim u otprilike 300 trudnica tijekom primjene lijeka na tržište ukazuju na odsutnost nepoželjnih nuspojava inzulina detemir, što dovodi do urođenih malformacija i malformativne ili feto / neonatalne toksičnosti.

Studije reproduktivne funkcije kod životinja nisu otkrile toksični učinak lijeka na reproduktivni sustav (vidjeti: Farmakodinamika, farmakokinetika).

Općenito, potrebno je pažljivo praćenje trudnica s dijabetesom tokom cijelog razdoblja trudnoće, kao i kod planiranja trudnoće. Potreba za inzulinom u prvom tromjesečju trudnoće obično se smanjuje, potom u drugom i trećem tromjesečju povećava. Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće.

Nije poznato da li inzulin prodire kroz Detemir u majčino mlijeko.Pretpostavlja se da detemir inzulin ne utječe na metaboličke reakcije u tijelu novorođenčadi / novorođenčadi tijekom dojenja, jer spada u skupinu peptida koji se lako razgrađuju u aminokiseline u probavnom traktu i apsorbiraju u tijelu.

U žena tijekom dojenja možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina.

Interakcija

Postoji veliki broj lekova koji utiču na metabolizam glukoze.

Potreba za inzulinom može se smanjiti oralni hipoglikemijski lekovi, agonisti receptora peptida-1 nalik glukagonu (GLP-1), MAO inhibitori, neselektivni beta blokatori, ACE inhibitori, salicilati, anabolički steroidi i sulfonamidi.

Potrebe za insulinom mogu se povećati oralni hormonski kontraceptivi, tiazidni diuretici, kortikosteroidi, hormoni štitnjače, simpatomimetici, somatropin i danazol.

Beta blokatori može prikriti simptome hipoglikemije.

Oktotid / Lanreotid može i povećati i umanjiti potrebu tijela za inzulinom.

Etanol (alkohol) može i pojačati i smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Nekompatibilnost. Neki lijekovi, na primjer koji sadrže tiolne ili sulfitne skupine, kada se dodaju lijeku Levemir ® FlexPen ® mogu uzrokovati uništavanje inzulina detemir. Levemir ® FlexPen ® ne treba dodati infuzijskim otopinama. Ovaj lek se ne sme mešati sa drugim lekovima.

Doziranje i primjena

Lijek Levemir ® FlexPen ® može se koristiti i kao monoterapija kao bazni inzulin i u kombinaciji s bolus inzulinom. Može se koristiti i u kombinaciji sa oralnim hipoglikemijskim lijekovima i / ili agonistima GLP-1 receptora.

U kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim lijekovima ili uz agoniste GLP-1 receptora kod odraslih pacijenata, preporučuje se Levemir ® FlexPen ® jednom dnevno, počevši od doze od 0,1-0,2 U / kg ili 10 JEDINICA.

Levemir ® FlexPen ® se može davati u bilo koje doba dana, ali svakodnevno u isto vrijeme. Dozu Levemira ® FlexPen ® treba odabrati pojedinačno, za svaki slučaj, na osnovu potreba pacijenta.

Prilikom dodavanja agonista receptora GLP-1 Levemiru, preporučuje se smanjiti dozu Levemira ® za 20% kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije. Nakon toga, dozu treba odabrati pojedinačno.

Za prilagođavanje pojedinačne doze u odraslih bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 preporučuju se sljedeće preporuke za titraciju (vidjeti Tablicu 1).

Prosjek glukoze u plazmi mjeri se samostalno prije doručkaPrilagođavanje doze lijeka Levemir ® FlexPen ®, ED
> 10 mmol / L (180 mg / dl)+8
9,1-10 mmol / L (163-180 mg / dl)+6
8,1–9 mmol / L (145–162 mg / dl)+4
7,1–8 mmol / L (127–144 mg / dl)+2
6,1–7 mmol / L (109–126 mg / dl)+2
4,1-6 mmol / L (73-108 mg / dl)Nema promjene (ciljna vrijednost)
3,1–4 mmol / L (56–72 mg / dl)-2
® FlexPen ® se koristi kao dio osnovnog režima bolusa, treba ga propisati 1 ili 2 puta dnevno, na osnovu potreba pacijenta. Dozu Levemira ® FlexPen ® treba odabrati pojedinačno.

Pacijenti kojima je potrebna upotreba lijeka dva puta dnevno za optimalnu kontrolu glikemije mogu unositi večernju dozu bilo na večeru ili prije spavanja. Prilagođavanje doze može biti potrebno prilikom poboljšanja pacijentove fizičke aktivnosti, promjene njegove uobičajene prehrane ili pridružene bolesti.

Prenos sa drugih inzulinskih preparata. Prijelaz s preparata inzulina srednjeg ili dugotrajnog djelovanja na Levemir ® FlexPen ® može zahtijevati prilagođavanje doze i vremena (vidjeti „Posebna uputstva“).

Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, preporučuje se pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi tijekom prijenosa i prvih tjedana propisivanja novog lijeka.

Možda će biti potrebna korekcija istodobne hipoglikemijske terapije (doza i vrijeme primjene kratko djelujućih inzulinskih pripravaka ili doze oralnih hipoglikemijskih lijekova).

Način primjene. Levemir ® FlexPen ® namenjen je samo za ispitivanje. Levemir ® FlexPen ® se ne može davati iv. to može dovesti do teške hipoglikemije. Također je potrebno izbjegavati IM ubrizgavanje lijeka. Levemir ® FlexPen ® se ne može koristiti na inzulinskim pumpama.

Levemir ® FlexPen ® daje se supkutano u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida, u bedru, zadnjici, ramenu, deltoidnoj ili glutealnoj regiji. Mjesta ubrizgavanja treba stalno mijenjati unutar iste anatomske regije kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije. Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, trajanje djelovanja ovisi o dozi, mjestu primjene, intenzitetu protoka krvi, temperaturi i razini fizičke aktivnosti.

Posebne grupe pacijenata

Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, kod starijih bolesnika i bolesnika s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom, koncentraciju glukoze u krvi potrebno je pažljivije nadzirati, a dozu detemira individualno prilagoditi.

Djeca i tinejdžeri. Lijek Levemir ® može se koristiti za liječenje adolescenata i djece starijih od 1 godine (vidjeti „Farmakodinamika“, „Farmakokinetika“). Pri prelasku s baznog inzulina na Levemir ®, u svakom je slučaju potrebno razmotriti potrebu za smanjenjem doze bazalnog i bolusnog inzulina kako bi se rizik od hipoglikemije sveo na najmanju moguću mjeru (vidi „Posebne upute“).

Sigurnost i efikasnost Levemira ® kod dece mlađe od 1 godine nije ispitivana. Nema dostupnih podataka.

Upute za pacijenta

Ne koristite Levemir ® FlexPen ®

- u slučaju alergije (preosjetljivosti) na inzulin, detemir ili neku od komponenti lijeka,

- ako pacijent započne hipoglikemiju (nizak šećer u krvi),

- u inzulinskim pumpama,

- ako FlexPen ® olovka za brizgalice padne, oštećena je ili zdrobljena,

- ako su kršeni uslovi skladištenja lijeka ili je on bio zamrznut,

- ako je insulin prestao biti transparentan i bezbojan.

Prije upotrebe Levemir ® FlexPen ®, potrebno je

- provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da pacijent koristi ispravnu vrstu inzulina,

- uvijek koristite novu iglu za svaku injekciju kako biste spriječili infekciju,

- imajte na umu da su Levemir ® FlexPen ® i igle namijenjene samo za pojedinačnu upotrebu.

Levemir ® FlexPen ® namenjen je samo za ispitivanje. Nikada ga ne ulazite u / u ili u / m. Svaki put promijenite mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije. To smanjuje rizik od pečata i ulceracija na mjestu ubrizgavanja. Najbolje je ubrizgati lijek u prednji dio bedara, stražnjicu, prednji trbušni zid i rame. Redovno izmerite glukozu u krvi.

Pažljivo pročitajte ove upute prije upotrebe Levemir ® FlexPen ®. Ako pacijent ne slijedi upute, može mu dati nedovoljnu ili preveliku dozu inzulina, što može dovesti do previsoke ili preniske koncentracije glukoze u krvi.

Flexpen® je napunjena olovka za injekciju insulina sa šipkom. Primijenjena doza inzulina, u rasponu od 1 do 60 jedinica, može varirati u koracima od 1 jedinice. FlexPen ® je dizajniran za upotrebu sa NovoFine ® i NovoTvist ® iglama dužine do 8 mm. Iz predostrožnosti je uvek potrebno imati sa sobom rezervni sistem za primenu inzulina u slučaju da izgubite ili oštetite korištenu olovku za injekciju Levemir ® FlexPen ®.

Skladištenje i njega

Olovka za injekcije FlexPen ® zahteva pažljivo rukovanje. U slučaju pada ili jakog mehaničkog stresa, olovka se može oštetiti i inzulin može procuriti.To može uzrokovati nepropisno doziranje, što može dovesti do previsokih ili preniskih koncentracija glukoze.

Površinu olovke FlexPen ® špricom možete očistiti pamučnim tamponom natopljenim u alkohol. Nemojte uranjati olovku štrcaljke u tečnost, ne periti i podmazivati, kao može oštetiti mehanizam. Dopunjavanje olovke za injekcije FlexPen ® nije dozvoljeno.

Priprema Levemir ® FlexPen ®

Prije početka rada potrebno je provjeriti naljepnicu kako biste bili sigurni da Levemir ® FlexPen ® sadrži potrebnu vrstu inzulina. Ovo je posebno važno ako pacijent koristi različite vrste inzulina. Ako pogrešno ubrizga drugu vrstu inzulina, koncentracija glukoze u krvi može biti previsoka ili niska.

A. Uklonite poklopac sa olovke štrcaljke.

B. Skinite zaštitnu naljepnicu sa igle za jednokratnu upotrebu. Zavijte iglu čvrsto na olovku štrcaljke.

C. Uklonite veliki vanjski poklopac sa igle, ali nemojte ga odbacivati.

D. Uklonite i odbacite unutrašnju kapicu igle. Da biste izbjegli slučajne injekcije, nikada ne stavljajte unutrašnji poklopac na iglu.

Važne informacije. Za svaku injekciju koristite novu iglu. Na taj se način smanjuje rizik od kontaminacije, infekcije, curenja inzulina, blokade iglica i unošenja pogrešne doze lijeka.

Rukujte iglom pažljivo kako je ne biste savili ili oštetili pre upotrebe.

Provera inzulina

Čak i uz pravilnu upotrebu olovke, mala količina vazduha može se nakupiti u ulošku pre svake injekcije. Kako biste spriječili ulazak mjehurića zraka i osigurali unošenje ispravne doze lijeka:

E. Nazovite 2 jedinice lijeka zakretanjem odabirača doze.

F. Dok držite FlexPen ® olovku sa iglom gore, dodirnite uložak nekoliko puta prstom tako da se mjehurići zraka pomaknu na vrh kertridža.

G. Držeći olovku štrcaljke s iglom prema gore, pritisnite dugme za pokretanje do kraja. Selektor doze vratit će se na nulu. Kapica inzulina trebala bi se pojaviti na kraju igle. Ako se to ne dogodi, zamijenite iglu i ponovite postupak, ali ne više od 6 puta.

Ako inzulin ne dolazi iz igle, to ukazuje da je olovka štrcaljke oštećena i ne biste je trebali koristiti ponovo. Upotrijebite novu olovku.

Važne informacije. Prije svake injekcije, osigurajte da se na kraju igle pojavi kap inzulina. To osigurava isporuku inzulina. Ako se ne pojavi kap inzulina, doza se neće primjenjivati, čak i ako se selektor doze pomiče. Ovo može značiti da je igla začepljena ili oštećena.

Provjerite isporuku inzulina prije svake injekcije. Ako pacijent ne provjeri unos inzulina, možda neće moći primijeniti nedovoljnu dozu inzulina ili ga uopće ne može dovesti, što može dovesti do previsoke koncentracije glukoze u krvi.

Provjerite je li selektor doze postavljen na "0".

H. Sakupite broj jedinica potrebnih za ubrizgavanje. Doza se može prilagoditi okretanjem selektora doze u bilo kojem smjeru dok se ispred pokazatelja doze ne postavi ispravna doza. Prilikom rotiranja selektora doze mora se paziti da slučajno ne pritisnete tipku Start kako bi se spriječilo oslobađanje doze inzulina. Nije moguće podesiti dozu koja prelazi broj preostalih jedinica u spremniku.

Važne informacije. Prije ubrizgavanja, uvijek provjerite koliko je jedinica inzulina postigao pacijent pomoću selektora doze i pokazatelja doze.

Ne brojajte klikove olovke za špriceve. Ako pacijent postavi i primijeni pogrešnu dozu, koncentracija glukoze u krvi može postati previsoka ili niska. Ljestvica insulinske ravnoteže pokazuje približnu količinu inzulina koja ostaje u olovci špriceva, tako da se ne može koristiti za mjerenje doze inzulina.

Umetnite iglu ispod kože. Koristite tehniku ​​ubrizgavanja koju preporučuje ljekar ili medicinska sestra.

Ja. Da biste napravili ubrizgavanje, pritisnite dugme za početak sve dok se ispred indikatora doziranja ne pojavi „0“. Treba primjenjivati ​​oprez, prilikom davanja lijeka potrebno je pritisnuti samo tipku za pokretanje.

Važne informacije. Prilikom okretanja selektora doze inzulin se neće unositi.

J. Kad uklonite iglu ispod kože, držite gumb za pokretanje potpuno pritisnut.

Nakon injekcije ostavite iglu ispod kože najmanje 6 sekundi - to će osigurati unošenje pune doze inzulina.

Važne informacije. Izvadite iglu ispod kože i otpustite dugme za pokretanje. Osigurajte da se selektor doze vrati na nulu nakon injekcije. Ako se selektor doze zaustavio prije nego što je pokazao "0", nije primijenjena puna doza inzulina, što može dovesti do previsoke koncentracije glukoze u krvi.

K. Uperite iglu u vanjski poklopac igle bez dodirivanja poklopca. Kad igla uđe, stavite kapu u potpunosti i odvijte iglu.

Odbacite iglu, poštujući sigurnosne mjere opreza, i stavite poklopac na olovku štrcaljke.

Važne informacije. Izvadite iglu nakon svake injekcije i čuvajte Levemir ® FlexPen ® sa otvojenom iglom. Na taj se način smanjuje rizik od kontaminacije, infekcije, curenja inzulina, blokade iglica i unošenja pogrešne doze lijeka.

Važne informacije. Negovani pacijenti trebaju koristiti igle s izuzetnom pažnjom kako bi smanjili rizik od slučajnih ubrizgavanja i unakrsne infekcije.

Koristite FlexPen ® s isključenom iglom.

Nikada ne delite olovku za špriceve i igle sa njom drugima. Ovo može dovesti do unakrsne infekcije i štete zdravlju.

Olovku i iglice brizgalice držite izvan dohvata svih, posebno dece.

Proizvođač

Vlasnik potvrde o registraciji: Novo Nordisk A / S, Novo Alle DK-2880 Baggswerd, Danska.

Proizvođač: Novo Nordisk LLC 248009, Rusija, Kaluga, Kaluga, 2. automobilska ave, 1.

Zahteve potrošača treba poslati na adresu: Novo Nordisk LLC. 121614, Moskva, st. Krylatskaya, 15, of. 41.

Tel .: (495) 956-11-32, faks: (495) 956-50-13.

Levemir ® FlexPen ®, NovoFine ® i NovoTvist ® su registrovani zaštitni znaci u vlasništvu Novo Nordisk A / C, Danska.

Pogledajte video: FlexPen uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar