Stopa inzulina u krvi kod ljudi

Inzulin je univerzalni hormon za čiju proizvodnju je odgovoran gušterača. Sudjeluje u metabolizmu različitih tvari koje se događaju u metabolizmu.

Ipak, njegova glavna uloga je da djeluje na ciljne ćelije tokom metabolizma ugljikohidrata, kao i aktiviranje transporta glukoze u krvi.

Najosetljivije na ovu vrstu hormona su ćelije jetre, masnog tkiva i mišićnog tkiva. Uostalom, za njihovo normalno funkcioniranje potrebna je najaktivnija upotreba šećera, koji se taloži i inzulinom. Pored toga, upravo njegovo tijelo „rezervira“ u slučaju takozvane energetske gladi.

Ništa manje su važne i ostale funkcije ovog hormona. Dakle, on omogućava brzo aktiviranje procesa prenošenja aminokiselina - građevnih elemenata vitalnih proteina - u različite ćelije. Također, bez njega apsorpcija iona fosfata, kalija i magnezija u tkivima primjetno usporava, a zaustavlja se sinteza masnih kiselina i stvaranje masnog tkiva. Pogledajmo kakva bi norma trebala biti u tijelu.

Normalna razina

Za zdravu osobu stopa inzulina je 3-20 µU / ml. Treba napomenuti da njegov sadržaj može varirati u navedenim granicama - to ne ukazuje na prisutnost bolesti.

Insulin test treba uzimati ujutro na prazan stomak. Napokon, nakon jela, rad gušterače se intenzivira, stvarajući puno veći hormon, a to mijenja krvnu sliku. Međutim, ovo pravilo se ne odnosi na malu decu jer njihov inzulin ne ovisi o probavi.

Da bi se utvrdio njegov nivo u krvi, potrebna je posebna analiza. Do danas su posebno popularne dvije vrste postupaka: post i oralni test tolerancije na glukozu. Da bi rezultati bili što tačniji, preporučuje se oba analize.

Za žene je stopa inzulina od 3 do 25 mcU / ml. Njegov nivo može varirati s godinama. Tako, primjerice, tijekom trudnoće organizmu treba mnogo više energije, pa se količina hormona kod žena udvostruči, a tada ona postaje manja.

Ova promjena je potrebna tako da se mišići na ženskom tijelu mogu postepeno povećavati, osiguravajući puni rast i razvoj djeteta. Ako inzulina u krvi nije dovoljno, tada će doći do funkcioniranja mišićnog sustava i čak do raspada mišićnih vlakana u različitim dijelovima tijela. Zaista će u tom slučaju tijelo biti veoma teško podnijeti povećana opterećenja.

Tabela starosti

Krv zdravog čovjeka trebala bi sadržavati 3-25 mcU / ml inzulina. Međutim, starenjem oni, kao i žene, imaju povećanu količinu hormona - 6-35 µU / ml. To je zbog činjenice da tijelu starije osobe treba puno više energije za puni život. Uz to, nakupljanje inzulina u krvi starijih osoba povezano je s drugim razlozima:

  1. S godinama, osoba ima postepeno smanjenje osjetljivosti na ovaj hormon,
  2. Oslabljeni imuni sistem dovodi do razvoja različitih hroničnih bolesti,
  3. Česti unos svih vrsta lijekova
  4. Često su izloženi stresnim situacijama.

Za djecu mlađu od dvanaest godina normalna koncentracija je 3-20 μU / ml. Ako imaju malu fluktuaciju nivoa, tada ih treba provjeriti na bolest gušterače.

Vrlo visoka - ukazuju na pojavu patologija u djeteta.

Zaključak

Inzulin je vitalni hormon koji je uključen u mnoge procese. Njegova smanjena količina, kao i povećana, dovode do oštećenja tjelesnih funkcija.

Zato je veoma važno kontrolirati da njen nivo odgovara normi, što ovisi o dobi i spolu osobe. Redovne provjere njegove količine u krvi omogućit će vam da prepoznate oslabljene tjelesne funkcije u ranim fazama i spriječite razvoj komplikacija.

Značenje i glavne funkcije inzulina

U početku, gušterača sintetiše neaktivni hormon. Zatim, prolazeći kroz nekoliko faza, prelazi u aktivnu formu. Proteinski spoj je svojevrsni ključ kojim glukoza prodire kroz sva tkiva i organe.

Glukoza ulazi u mozak, oči, bubrege, nadbubrežne žlijezde i krvne žile bez inzulina. Ako ga nema dovoljno u krvi, tada organi počinju prerađivati ​​višak glukoze i tako se izlažu velikom stresu. Zato se kod dijabetesa ovi organi smatraju „metama“ i na njih se pogađa.

Ostatak tkiva prolazi glukozu samo inzulinom. Jednom kada ste na pravom mjestu, glukoza se pretvara u energiju i mišićnu masu. Hormon se proizvodi kontinuirano tokom dana, ali tokom obroka iscjedak je veće količine. Ovo se sprečava zastoj šećera.

  1. Pomaže glukozi da prodre u tkiva i stvori energiju.
  2. Smanjuje opterećenje na jetri koja sintetiše glukozu.
  3. Potiče prodiranje određenih aminokiselina u tkivo.
  4. Sudjeluje u metabolizmu, posebno u metabolizmu ugljikohidrata.
  5. Glavna funkcija tvari je hipoglikemija. Pored hrane koju čovjek konzumira, tijelo samo sintetizira veliki broj hormona koji povećavaju razinu glukoze u krvi. Oni uključuju adrenalin, hormon rasta, glukagon.

Dijagnoza i norma prema starosti

Da biste saznali nivo hormona, važno je pravilno se pripremiti za darivanje krvi.

Priprema za analizu:

  1. Krv se mora uzimati na prazan stomak.
  2. Dan ranije treba biti lagana večera, barem 8 sati prije testa.
  3. Ujutro je dozvoljeno piti prokuhanu vodu.
  4. Četkanje i ispiranje se ne preporučuje.
  5. 2 tjedna prije pregleda pacijent bi trebao prestati uzimati sve lijekove. U suprotnom, liječnik mora navesti koji tretman osoba prima.
  6. Nekoliko dana prije pregleda potrebno je odbiti štetnu hranu: masnu, prženu, kiselu i slanu, kao i alkoholna pića i brzu hranu.
  7. Dan prije studije, morate se zaštititi od sporta i stresnih preopterećenja.

Rezultat dobiven prilikom uzimanja krvne pretrage na inzulin je neinformativan bez rezultata krvne pretrage na šećer. Samo oba pokazatelja zajedno daju potpunu sliku stanja tijela. Zbog toga se pacijent podvrgava stresnim i provokativnim testovima.

Stresni test pokazaće koliko brzo inzulin reagira na glukozu koja ulazi u krvotok. Kada kasni, postavlja se dijagnoza latentnog dijabetesa.

Ovo testiranje se provodi na sljedeći način. Krv se naglo uzima iz vene. Pacijent tada popije malo čiste glukoze. Ponovno određivanje šećera u krvi vrši se 2 sata nakon vježbanja.

Tabela za procenu rezultata:

Na prazan stomak
NormaManje od 5,6 mmol / l
Umanjena glikemija5,6 do 6,0 mmol / L
Dijabetes melitusViše od 6,1 mmol / l
Nakon 2 sata
NormaManje od 7,8 mmol / l
Oslabljena tolerancijaOd 7,9 do 10,9 mmol / L
Dijabetes melitusIznad 11 mmol / L

Provokativni test ili test s gladovanjem traje više od jednog dana. Prvo pacijent daje krv na prazan stomak. Tada drugi dan ne jede ništa, a periodično daje krv. Isti su pokazatelji određeni u svim uzorcima: inzulin, glukoza, C-peptid. Kod žena i muškaraca norma je ista.

Tabela za procjenu rezultata količine inzulina u krvi:

Starost i stanjeNorme (µU / ml)
Dijete mlađe od 12 godinaDo 10
Zdrava osobaod 3 do 25
Trudnica6-27
Starido 35

O čemu govori visoki nivo?

Hiperinsulinemija se obično opaža neko vrijeme nakon obroka. Ali ni u ovom slučaju njegova razina ne bi trebala prelaziti gornju granicu.

Visoki nivo hormona u krvi prate sljedeći simptomi:

  • stalna glad, praćena mučninom,
  • palpitacije srca,
  • pretjerano znojenje
  • drhtavih ruku
  • česti gubitak svijesti.

Bolesti popraćene povećanjem inzulina u krvi:

  1. Insulinoma - benigna neoplazma gušterače. Utječe na otočiće Langerhans i potiče pojačano stvaranje inzulina. Pri postavljanju takve dijagnoze pacijentu se propisuje hirurško liječenje. Nakon uklanjanja tumora, 8 od deset osoba se potpuno oporavi.
  2. Šećerdijabetes tipa 2. Glavni razlog njegovog razvoja je inzulinska rezistencija. Stanice gube osjetljivost na hormon i signaliziraju gušterači da je u njemu malo krvi. Ona počinje lučiti više hormona, što dovodi do hiperinsulinemije.
  3. Akromegalija ili gigantizam. Ovu bolest prati proizvodnja velike količine hormona rasta.
  4. Cushingov sindrom praćen visokim nivoom glukokortikosteroida u krvi, kao odgovor na to, gušterača proizvodi veliku količinu svog hormona.
  5. Policistični jajnik - Bolest koju karakteriše hormonalni kvar u tijelu, što dovodi do povećanja nivoa hormona u krvi. Hiperinsulinemija je uzrok prekomjerne težine, povišenog krvnog pritiska, visokog kolesterola, kao i razvoja tumora, jer hormon potiče njihov rast.
  6. Gojaznost U nekim je slučajevima teško utvrditi je li bolest posljedica visokog nivoa hormona u krvi ili je njezin uzrok. Ako je u početku velika količina inzulina u krvi, osoba osjeća osjećaj gladi, jede puno i iz toga dobija na višku kilograma. U drugih ljudi prekomjerna tjelesna težina dovodi do inzulinske rezistencije, zbog koje se razvija hiperinzulinemija.
  7. Bolest jetre.
  8. Trudnoća Može se odvijati bez komplikacija, ali s povećanim apetitom.
  9. Netolerancija na fruktozu i galaktozunaslijeđen.

U slučaju hiperinzulinemije, trebate potražiti uzrok ovog stanja, jer ne postoji lijek koji bi smanjio nivo hormona.

Da biste smanjili indikator, preporučuje se:

  • jesti 2-3 puta dnevno bez grickalica,
  • organizujte dan posta jednom sedmično,
  • odabrati pravu hranu, koristite hranu sa samo niskim i srednjim glikemijskim indeksom,
  • racionalna fizička aktivnost,
  • vlakna trebaju biti prisutna u hrani.

Posledice nedostatka hormona

Postoji apsolutni i relativni nedostatak inzulina. Apsolutna insuficijencija znači da gušterača ne proizvodi hormon i osoba razvija dijabetes tipa 1.

Relativna insuficijencija razvija se kada je hormon u krvi prisutan u normalnoj količini ili čak većoj od norme, ali ga stanice stanica ne apsorbuju.

Hipoinsulinemija ukazuje na razvoj dijabetesa tipa 1. S ovom bolešću pogođeni su otočići Langerhansa gušterače, što dovodi do smanjenja ili prestanka proizvodnje hormona. Bolest je neizlječiva. Za normalan životni standard, pacijentima se propisuju doživotne injekcije inzulina.

  1. Genetski faktori.
  2. Prejedanje. Stalno konzumiranje pekarskih proizvoda i slatkiša može dovesti do smanjenja proizvodnje hormona.
  3. Zarazne bolesti. Neke bolesti imaju destruktivno dejstvo na otočiće Langerhans, što dovodi do smanjenja proizvodnje hormona.
  4. Stres Prekomerno pobuđenje živca prati velika potrošnja glukoze, pa inzulin u krvi može pasti.

Vrste umjetnog inzulina

Pacijentima koji imaju dijabetes propisano je supkutano davanje hormona.

Svi su podijeljeni ovisno o vremenu akcije:

  • Degludec se odnosi na ultraduge insuline koji traju i do 42 sata,
  • Glargin ima dugu akciju i traje od 20 do 36 sati,
  • Humulin NPH i Bazal su lijekovi srednjeg trajanja, njihovo djelovanje počinje tek 1-3 sata nakon injekcije, a završava nakon 14 sati.

Ovi lijekovi smatraju se osnovom u liječenju dijabetesa. Drugim riječima, pacijentu se propisuje pravi lijek koji će ubrizgati jednom ili dva puta dnevno. Ove injekcije nisu povezane sa unosom hrane.

Za hranu, pacijentu su potrebne injekcije kratkog i ultra kratkog djelovanja:

  1. Prvi uključuju Actrapid NM, Insuman Rapid. Nakon injekcije hormon počinje djelovati nakon 30-45 minuta, a svoj rad završava nakon 8 sati.
  2. Ultra kratke injekcije Humalog i Novorapid započinju svoju akciju nekoliko minuta nakon injekcije i rade samo 4 sata.

Sada se za lečenje dijabetesa tipa 1 koriste lekovi dugog i ultrazvučnog djelovanja. Prvo ubrizgavanje u pacijenta treba biti odmah nakon buđenja - dugotrajna akcija. Ponekad ljudi ovu injekciju prenose na ručak ili veče, ovisno o životnom stilu i osjetljivosti pojedinca.

Kratki inzulin propisan je prije glavnih obroka, 3 puta dnevno. Doza se izračunava pojedinačno za svakog pacijenta. Pacijent s dijabetesom mora biti u mogućnosti pravilno izračunati broj hljebnih jedinica i glikemijski indeks, a također mora znati omjer inzulina u jednoj jedinici hljeba.

Smatra se da je najveća potreba za hormonima ujutro, a do večeri je smanjena. Ali nemojte uzimati ove riječi kao aksiom. Tijelo svake osobe je individualno, stoga se i sama bolesna osoba mora baviti odabirom doza zajedno s endokrinologom. Da biste brzo proučili svoje tijelo i odabrali pravu dozu, potrebno je da vodite dnevnik samokontrole.

Svatko bi se trebao sam brinuti za svoje zdravlje. Uz dobro zdravlje, test treba raditi jednom godišnje. U slučaju bilo kakvih znakova bolesti, morate odmah konzultirati liječnika na pregled. Pravovremena dijagnoza pomoći će u održavanju zdravlja i spriječiti razvoj zavidnih komplikacija.

Pogledajte video: Time Restricted Eating Put to the Test (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar