Dijabetes tipa 2 i liječenje infuzijama korpe aspen

Aspen se koristi za liječenje mnogih bolesti disajnih i probavnih organa, mastopatije, adenoma prostate. Sadrži salicin u velikim količinama, koji se efikasno bori protiv upalnih procesa, uklanja bol i pomaže kod prehlade. Kora sadrži mnogo elemenata u tragovima neophodnih za zdravlje - jod, gvožđe, cink, kobalt, nikl, različita esencijalna ulja, taninske komponente.

Glavna korisna svojstva - aspen učinkovito smanjuje tjelesnu temperaturu, pomaže u uklanjanju manifestacija artritisa i reume, poboljšava odliv žuči. Preporučuje se upotreba kao profilaktička bolest protiv raka. Učinkovito pomaže u uklanjanju helminthic infestations.

Važno! Infuzije i dekocije aspena pomažu u održavanju optimalne razine glukoze u krvi, smanjuju očitovanje pratećih patologija kod dijabetesa.

Prednosti kore Aspena:

Redovan unos kore aspena za dijabetes pomoći će normalizaciji rada oštećenih organa, vraćanju funkcija nekih sistema. Ali u potpunosti se riješiti bolesti uz pomoć samo narodnih lijekova nemoguće je.

Pravila za nabavku i skladištenje

U ljekarnama možete kupiti gotove sirovine pogodne za pripremu lijekova protiv dijabetesa. Kora možete pripremiti sami. Vrijeme branja je kraj travnja - početak maja. Za sakupljanje je potrebno odabrati samo mlada stabla čija debla nisu promjera više od 8 cm. Kora bi trebala biti svijetlozelene boje, mora biti pažljivo sječena u slojeve i ne može se strugati.

Važno! Kora s grana ne odgovara, u njoj praktički nema korisnih tvari. Uz to, možete pripremiti pupoljke i lišće - oni se mogu koristiti i za liječenje dijabetesa.

Nakon sakupljanja kora treba isjeći na komade od 3-4 cm, osušiti u dobro prozračenoj sobi, na otvorenom ili u sušilici na temperaturi od 55-60 stepeni. U procesu sušenja sirovine treba zaštititi od sunčeve svjetlosti.

Sirovine treba sakupljati u područjima s dobrom ekologijom, daleko od puteva, industrijskih preduzeća. Osušenu koru možete čuvati 36 meseci u tamnoj sobi.

Kako napraviti lijek

Postoji nekoliko lijekova na recept zasnovanih na kore aspena koji vam pomažu da se osjećate bolje kod dijabetesa tipa 2. Prije upotrebe, sirovine je potrebno usitniti pomoću miksera ili mljevenja mesa.

Kako kuhati koru aspena:

  1. Infuzija. Zagrijte 80 g zdrobljene kore 270 ml kipuće vode, ostavite u zatvorenoj posudi 10 sati. Ujutro, procijedite, popijte cijelu porciju lijeka prije doručka. Trajanje terapije je 3 tjedna, a kurs možete ponoviti nakon 10 dana.
  2. Tinktura. Kombinujte 500 ml votke i 15 g praha iz kore, uklonite na tamno mjesto 14 dana, svakodnevno temeljito promiješajte spremnik. Uzimajte u napregnutom obliku 15 ml lijeka prije jela 3-4 puta dnevno, možete ga razrijediti sa malom količinom vode. Kako uzimati tinkturu? Morate ga piti 21 dan, a zatim napraviti pauzu od 1,5 sedmice.
  3. Dekocija. Zalijte 6 g zdrobljenih sirovina sa 470 ml vode, pirjajte na laganoj vatri pola sata. Uzimajte 110 ml ujutro i uveče tokom tri mjeseca.
  4. Čaj Sipajte koru u termos ili čajnik u količini od 50 g sirovine na svakih 250 ml kipuće vode. Pijte 1 sat, piće pijte u malim porcijama tokom dana pola sata prije jela, maksimalna dnevna zapremina je 500–600 ml. Svakog dana je potrebno da skuhate novu porciju čaja. Trajanje terapije je 2 tjedna, liječenje se može nastaviti nakon mjesec dana.

U početnom stadiju bolesti možete pripremiti dekociju aspena i borovnica - pomiješati 80 g kore i 25 g sjeckanih listova borovnice, preliti 450 ml vode. Mešajte smešu na laganoj vatri 25 minuta, ostavite u zatvorenoj posudi 4 sata. Uzimajte 200 ml pića tri puta dnevno.

Oštrim porastom razine šećera možete sipati 350 ml kipuće vode 10 g sirovina aspena, nakon pola sata procijediti infuziju, piti 120 ml, najbolje na prazan stomak. Da bi se normalizovao metabolizam glukoze, lek se mora uzimati najmanje 20 dana.

Važno! Lijekovi od aspenine sadrže mnogo korisnih tvari koje se ne mogu naći u nijednom modernom antidijabetičkom lijeku.

Kao dodatno terapijsko sredstvo za dijabetes možete koristiti parnu sobu u kadi s metlicama aspen, hrasta i breze. Pod utjecajem vruće pare, korisne tvari prodiru u pore na koži, poboljšavaju rad svih sistema u tijelu.

Kontraindikacije

Kora aspena ima mnogo korisnih svojstava, ali može se koristiti samo nakon prethodne konsultacije s ljekarom. Prirodni lijek ima malo kontraindikacija, od kojih je glavna pojedinačna netolerancija, alergija na aspirin. S oprezom trebate uzimati sredstva od aspena ako su propisani drugi antidijabetički lijekovi.

  1. Ne biste trebali uzimati koru aspena sa sklonošću zatvoru, disbiozi, čirima, krvnim bolestima.
  2. Tokom liječenja potrebno je stalno pratiti nivo šećera.
  3. Potrebno je potpuno odustati od upotrebe alkohola, uzimanja sedativa i tableta za spavanje, antidepresiva.
  4. Kora aspena kontraindicirana je trudnicama i dojećim ženama, jer njegova sigurnost za fetus i novorođenče nije klinički dokazana.
  5. Ne koristite ga za liječenje djece mlađe od 4 godine.
  6. Piće sa korom aspen poboljšava apetit, pa ih ljudima sa prekomjernom težinom ne preporučuje konzumiranje.

Aspen kod šećerne bolesti tipa 2 efikasno pomaže u održavanju optimalne razine glukoze, ali to je pomoćni tretman. Mora se koristiti zajedno sa lijekovima, obavezno je pridržavati se dijeta, riješiti se ovisnosti, redovito vježbati.

Korisna svojstva kore aspen

Kod dijabetes melitusa teško je precijeniti prednosti kore aspena. U pravilu korijenje aspena raste prilično duboko u slojevima zemlje, tako da kora prima vrijedne elemente u tragovima, koji kasnije imaju ljekovit učinak na ljude.

Hemijski sastav kore aspena vrlo je raznolik, igra ključnu ulogu, stoga je ovaj alat neophodan u borbi protiv dijabetesa, a recenzije o ovoj metodi uvijek su pozitivne.

Ako je osoba propisala koru aspena, nema sumnje - učinak dekocija će biti u svakom slučaju, ali morate znati kako pravilno pripremiti takve decokcije.

Kora aspena ima sljedeće komponente koje savršeno utječu na dobrobit osobe:

Tinkture iz korpe aspena mogu postići odlične rezultate, jer upotrebom takve tinkture osoba je maksimalno zasićena jedinstvenim korisnim elementima.

Osim toga, sastav kore aspen sadrži esencijalna ulja koja imaju terapeutski učinak na ljudski organizam, što odražava mnoge pozitivne kritike.

Bolesni ili oštećeni organi mogu se brzo vratiti u normalu ako infuziju korpe aspena koristite čak i u preventivne svrhe.

Naravno, dijabetes se ne može izliječiti samo uz pomoć korpe aspena, ali lijekovi iz ovog prirodnog lijeka postat će efikasna pomoć u liječenju.

Priprema ljekovitih tinktura iz korpe aspena za dijabetes

Sama mjera za uklanjanje bolesti trebala bi se provoditi na način da se postigne stabilna razina šećera u krvi. Bez uspostavljanja stalne razine šećera u krvi, skrb o dijabetesu neće ići dalje. Već smo pisali koje bilje bilje snižavaju šećer u krvi, sada ćemo razgovarati o kore aspena.

To se može postići ako će pacijent konzumirati oko 100-200 mililitara tinkture korpe aspena.

  • Trebate uzeti 1-2 kašike suhe kore aspena (zdrobljena i pripremljena kora dostupna je u bilo kojoj ljekarni),
  • prelijte ga sa 300 grama tople vode.
  • Kora se može napuniti hladnom vodom, ali u tom slučaju juhu je potrebno kuhati oko 15 minuta. Tinktura treba ostaviti da odstoji oko pola sata, nakon čega je pažljivo procijedite i popijte.
  • Tinktura se koristi prije jela.

Kora aspena drobi se (možete kupiti gotovu verziju), mlinom za meso ili upotrebom preradnika hrane. U dobijenu masu se doda 300 grama vode.

Smjesa se kuha oko pola sata, nakon čega joj se doda par velikih kašika prirodnog meda.

Lijek se pije svakih 12 sati. Preporučena doza je 100 grama na prazan stomak svakog dana.

Kod dijabetes melitusa kora aspena može zaista biti efikasna, pod uslovom da se lijekovi pravilno naprave.

Zato je potrebno upamtiti gore navedene recepte. Moraju se koristiti nakon konsultacije s ljekarom.

U specijaliziranoj literaturi postoji i mnogo drugih recepata koji pomažu osobi s dijabetesom. Često se u receptu koristi ne samo kora aspene, već i druge, jednako učinkovite kolekcije i bilje koje su sada dostupne u gotovo svim ljekarnama.

Značajno je da se aspen za dijabetes dugo koristi za stvaranje lijekova za mnoge bolesti. Ponekad je tradicionalna medicina uspješnija od moderne medicine pa je ne treba zanemariti.

Da bi liječenje alternativnim metodama donijelo opipljive rezultate, važno je pridržavati se sustavnog i redovnog liječenja, odnosno nadzirati unos tinkture, koristeći se svakog dana u isto vrijeme.

Koja svojstva i djelovanja ima kora aspena

Želio bih napomenuti da su kod aspeta apsolutno svi dijelovi ovog stabla ljekoviti. Grane, lišće, pupoljci, kora - sve se to koristi za liječenje prilično velikog broja bolesti. Ovo drvo s bilo kojim dijelom koristi se za bolesti poput dijabetes melitusa tipa 2, za liječenje rana, ogrebotina, opekotina, kao antipiretik, analgetski i restorativno sredstvo. Postoji puno narodnih metoda liječenja aspena, a mnogi naučnici još uvijek im plete mozak s čime je ovo možda povezano. Vrlo dobro, kora aspena pomaže u liječenju dijabetesa druge vrste.

Mikrobiološke tvari koje su dio aspena, a to je prisustvo: populina, tremulacina, splitsina, salicortina, tanina i esencijalnih ulja, aspen ima izvrsno protuupalno svojstvo. Upravo se zbog ovih komponenti drvo smatra najefikasnijim u liječenju dijabetesa. Također je vrijedno napomenuti da decokcije od aspene vrlo dobro jačaju i obnavljaju proces gotovo svih organa.

U slučaju dijabetesa tipa 2

Kada se dijagnosticira dijabetes - glavna stvar koju treba učiniti je normalizirati razinu šećera u krvi. Naučnici, pa i sami pacijenti, dokazali su da redovitim i pravilnim korištenjem alternativnih metoda liječenja infuzijama i dekocijama aspena možete vrlo dobro normalizirati i kontrolirati razinu šećera. Veoma je važno svako jutro prije jela uzimati dekocije na bazi aspena (posebno kod druge vrste dijabetesa). Da biste pripremili dekociju, trebate uzeti žlicu kore aspena (suve) i sipati čašu kipuće vode, a zatim dobivenu tečnost prokuhati 10 - 15 minuta, dobro ohladiti i piti prije jela. Takođe, kora aspene može se koristiti sveža. Da mljevenu koru usitnite u mlincu za meso ili pomoću miksera, ulijte vodu (količina vode treba biti tri puta veća od same kore). Ostavimo da vari 10 - 15 sati i uzmemo je prije obroka u čaši. Ovaj napitak je vrlo ukusan i aromatičan. Vrijedi napomenuti da takve decokcije i infuzije dobro pomažu u ranim fazama bolesti, ako je dijabetes već u poodmakloj formi, tada će dekocije biti manje učinkovite.

Također primjećujemo da infuzije predložene gore u različitim verzijama imaju svojstvo da se dobro upije i ne izazovu nuspojave. Treba napomenuti da određene kontraindikacije za lijek postoje i, prije svega, one utječu na rad gastrointestinalnog trakta. Ako imate bilo kakvu bolest crijeva, tada infuzija može biti kontraindicirana, jer zbog velikog broja ljekovitih enzima, takvo liječenje može samo pogoršati postojeću bolest. Takođe, ako često patite od disbakterioze, bolje je ne koristiti infuzije od kore aspena. I najbolje od svega, prije nego što započnete samo-lijek narodnim lijekovima, svakako se posavjetujte s liječnikom koji poznaje historiju vaše bolesti i moći će vam reći ispravne i potrebne metode liječenja. Ako ste nakon uzimanja dekocije ili infuzije počeli s neugodnim senzacijama, tada morate odmah prestati uzimati lijek i konzultirati se s liječnikom.

Tretman kore aspena

Važno je zapamtiti da lijek nije potrebno koristiti cijeli život, po pravilu, tijek liječenja traje oko 2 mjeseca, nakon čega je potrebno napraviti pauzu od 1 mjeseca, a zatim ponovo započeti kurs. Veoma je važno napraviti pauze i pogledati kako se u ovom trenutku mijenja nivo šećera u krvi. Veoma je važno svakodnevno bilježiti vrijednosti šećera, to će vam uvelike pomoći u liječenju. Naučnici i medicinski radnici tvrde da je mlada kora, koja ima svijetlozelenu nijansu i koja se ubire u rano proljeće, posebno dobra za dijabetes. Kora se, u pravilu, sakuplja i suši na otvorenom sunčanom mjestu, nakon čega se (kad se kora potpuno osuši), prebacuje u tamno, hladno mjesto za čuvanje. Suhu koru aspena moguće je zadržati i do 3 godine, dok njegovo ljekovito djelovanje traje čitavo ovo vrijeme.

Da bi se brzo normalizirao šećer u krvi, juha se priprema na sljedeći način: jedna kašika suhe kore aspena prelije se čašom vode, kuha se u parnoj kupelji 10 - 15 minuta, filtrira i pije se odjednom, a uvijek ujutro prije jela. U juhu nije potrebno dodavati nikakve aromatizirajuće dodatke, jer se iz toga ljekovita svojstva dekocije mogu znatno smanjiti.

Postoji mnogo metoda tradicionalne medicine kojom su se još bavili naši pradjedovi. Naravno, bolje je piti dekocije nego napuniti se tabletama koje ne pomažu uvijek. Ali, ne zaboravite da i sam lijek ima svoje kontraindikacije, a bilo koje dekocije morate uzimati vrlo pažljivo i bolje je konzultirati se s liječnikom prije uzimanja.

Isto tako, ne zaboravite da ako imate dijabetes u naprednijem obliku, tada najvjerovatnije ne možete bez inzulina. Takođe, ne zaboravite da je ključ sretnog i dugog života s dijabetesom dobra prehrana. Pazite na prehranu i vodite računa o svom zdravlju.

Pogledajte video: Kako liječiti šećernu bolest tipa 2? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar