Kako smršavjeti sa dijabetesom

Naravno, mršavljenje s dijabetesom je nešto teže nego bez njega. „Sve se odnosi na hormon inzulin“, kaže MarinaStudenikina, dijetetičar, zamjenik glavnog liječnika na Klinici za faktor težine. - Normalno, on snižava nivo glukoze u krvi, pomažući mu da se kreće u ćelije. Međutim, kod dijabetesa se ovaj mehanizam razgrađuje, a u početnim fazama bolesti dolazi do situacije kada su i glukoza u krvi i inzulin visoki. Ovo stanje se naziva inzulinska rezistencija. Osim toga, inzulin pojačava sintezu masti i bjelančevina i inhibira aktivnost enzima koji razgrađuju masnoće što doprinosi nakupljanju masti ".

Istovremeno, gubitak kilograma kod dijabetesa tipa 2 još je važnije, jer je jedan od vodećih načina obnavljanja osjetljivosti ćelija na inzulin i smanjenja visoke glukoze u krvi. Dakle, bolest počinje da se povlači. „U mojoj praksi je postojao pacijent kojem je prvi put dijagnosticiran dijabetes tipa 2 na pozadini prekomerne težine. Izgubio je na normalnoj težini od 17 kg, a glukoza u krvi se vratila u normalu sa 14 mmol / L na 4 mmol / L “, kaže Marina Studenikina. (vidi: Dijeta za dijabetes tipa 2)

Dakle, gubitak težine kod dijabetesa je stvaran, veoma koristan i ima neke značajke. Koje?

Čega trebate zapamtiti ako gubite kilograme kod dijabetesa?

Ono što trebate učiniti je pod nadzorom vašeg ljekara. Zabranjena je standardna, a još više gladna dijeta za dijabetičare. „Odbrambeni sistemi njihovog tijela rade lošije“, objašnjava Ekaterina Belova, nutricionista, glavni lekar Centra za ličnu dietetiku „Paleta ishrane“. - Šećer u krvi zbog gladi može se srušiti. Uz visok inzulin, to je ispunjeno nesvjesticom, pa čak i komom. "

Osim toga, kako gubite kilograme, poboljšaće se stanje dijabetičara. A ako uzima neke lijekove, vjerojatno će se prilagoditi njihova doza.

Možda nema brzog mršavljenja,jer, kako se sećamo, inzulin potiče nagomilavanje masti. Iako ovo pravilo nije željezo. Nutricionisti će se među klijentima sigurno prisjetiti onih koji su smršavili sa dijabetesom tipa 2 za 1 kg tjedno, a to je došlo zbog masnog tkiva. A to je najbolji mogući rezultat za osobu bez ikakvih zdravstvenih problema.

Fizička vježba je potrebna. Nutricionisti uglavnom ne inzistiraju na tome da njihovi klijenti dođu u fitnes. „Ali pacijenti sa dijabetesom su poseban slučaj“, kaže Ekaterina Belova. "Stalno im je potrebna fizička aktivnost, jer se na njihovoj pozadini normalizuje i nivo glukoze u krvi i inzulinu."

Većina nas radije vježba „rijetko, ali tačno“: nekoliko puta sedmično, ali intenzivno, sat i po. Za mršavljenje sa dijabetesom tipa 2 potrebna vam je drugačija shema. „Fizička aktivnost trebala bi biti nježna, ali svakodnevna“, kaže Marina Studenikina. - Optimalno - kupite pedometar i fokusirajte se na broj koraka. Tipičnog dana treba ih biti 6.000, a dana treninga 10.000, a to bi već trebalo biti energično hodanje. " Uopće nije teško dobiti takvu količinu: napraviti 6000 koraka, dovoljno je da se brzim korakom (5-6 km / h) prođe sat vremena, prođe nekoliko autobusnih stajališta.

Pažnja na ugljene hidrate. Gubitak kilograma obično se fokusira samo na kalorije ili - u slučaju piramide hrane - obroke. Ako gubite kilograme sa dijabetesom tipa 2, morate posebno pratiti unos ugljikohidrata.

Ne možete ih potpuno napustiti, ali preporučljivo je izbjegavati oštre i česte skokove nivoa šećera u krvi. Stoga se prvo treba koncentrirati na proizvode sa niskim glikemijskim indeksom. I drugo, pokušajte ne ugristi između obroka, jer svaki zalogaj je sastanak s inzulinom. Ali uveče može priuštiti i porciju ugljikohidrata. Po dogovoru sa lekarom. A ako vaše stanje ne ostavlja izbora, jer u pravilu ste na dijeti, voćem, žitaricama, hljebom, "vežemo" ih najkasnije za popodnevni međuobrok.

Veoma je važno pridržavati se režima pijenja. „ŽIVI!“ Neprestano podseća na to koliko je važno obezbediti telu dovoljno vode. Naročito u razdoblju gubitka kilograma, jer sudjeluje u svim metaboličkim procesima i odbacuje otpadni otpad, koji se tijekom gubitka kilograma stvara više nego inače.

„Za pacijente sa dijabetesom ovo je posebno važna tačka,“ kaže Marina Studenikina. - Uostalom, njihove ćelije su u stanju dehidratacije. Na dan, odrasla osoba treba da popije 30-40 ml tečnosti po 1 kg tjelesne težine. A 70-80% od toga treba doći sa čistom vodom bez plina. Diuretike poput kafe potrebno je odbaciti. Usput, dobro je zameniti ga cikorijom: normalizuje metaboličke procese i nivo šećera u krvi. "

Trebate piti vitamine.

„Preporučujem hrom i cink svojim klijentima koji smršavaju zbog dijabetesa“, kaže Marina Studenikina. „Hrom obnavlja ćelijsku osetljivost na inzulin i pomaže u snižavanju šećera u krvi, a cink jača imunitet, koji se kod ove bolesti često smanjuje, i poboljšava proizvodnju insulina pankreasa.“

Potrebna je konsultacija psihologa.Dijabetes tipa 2 obično se razvija kod odraslih. I teško im je prihvatiti činjenicu da se u vezi s ovom bolešću njihov životni stil mora promijeniti. „Ali ako osoba to shvati i obnovi, gubitak kilograma za njega nije problem, kaže Marina Studenikina. - To kažem iz iskustva svojih klijenata. Konačno, dijabetičar ima jednako toliko šansi da bude mršaviji kao i svi drugi. "

Pravila za mršavljenje dijabetičara

Prije nego što započnete dijetu, potrebno je posavjetovati se s liječnikom kako biste dobili njegove preporuke i po potrebi promijenili dozu lijekova. Također, dijabetičari bi se trebali prilagoditi brzom gubljenju kilograma. Radi se o slaboj osjetljivosti na inzulin, koja sprečava razgradnju masti. Izgubiti jedan kilogram tjedno je najbolji mogući rezultat, ali može biti i manji (kalorijski). Gladne dijete sa niskim kalorijama zabranjene su za takve ljude, jer one neće pomoći da brže izgube kilograme, mogu prouzrokovati komu i bogate još većim hormonskim poremećajima.

Šta učiniti:

  1. Izračunajte svoju dnevnu potrebu za kalorijama,
  2. Prilikom sastavljanja jelovnika usredotočite se na prehrambena pravila za dijabetičare,
  3. Izračunajte BJU, ograničavajući unos kalorija zbog ugljikohidrata i masti, jedite glatko, ne prelazeći KBJU,
  4. Jedite frakcijski, ravnomjerno rasporedivši porcije tijekom dana,
  5. Izbacite jednostavne ugljikohidrate, odaberite namirnice sa niskim udjelom masti i hranu s niskim GI i kontrolirajte porcije,
  6. Prestanite žvakati, ali pokušajte ne propustiti planirane obroke,
  7. Dnevno pijte dovoljno vode
  8. Uzmi vitamin i mineralni kompleks,
  9. Pokušajte istovremeno jesti, uzimati lijekove i vježbati.

Pravila je malo, ali zahtijevaju dosljednost i uključivanje. Rezultat neće doći brzo, ali postupak će vam promijeniti život na bolje.

Fizička aktivnost za dijabetičare

Standardni režim treninga sa tri treninga nedeljno nije prikladan za ljude koji imaju dijabetes. Treniraju češće - u prosjeku 4-5 puta sedmično, ali same klase trebaju biti kratke. Bolje je početi s 5-10 minuta, postupno povećavajući trajanje na 45 minuta. Za časove možete odabrati bilo koju vrstu kondicije, ali dijabetičari moraju postepeno i pažljivo ući u režim treninga.

Posebno je važno pridržavati se prehrambenih pravila prije, tokom i nakon treninga kako biste izbjegli hipo- ili hiperglikemiju. U prosjeku, 2 sata prije vježbanja morate da jedete svoj puni obrok proteina i ugljikohidrata. Ovisno o razini šećera, ponekad morate ponijeti laganu užinu prije ugljikohidrata. A ako je vrijeme predavanja veće od pola sata, onda biste trebali razbiti lagani ugljikohidratni međuobrok (sok ili jogurt), a zatim nastavite s treningom. Sve ove tačke potrebno je preliminarno razgovarati sa svojim liječnikom.

Aktivnost koja ne trenira izuzetno je važna jer povećava potrošnju kalorija. Postoji mnogo načina da potrošite više kalorija. Sve dok glatko uđete u način treninga, domaća aktivnost biće dobra pomoć.

Veoma puni ljudi se moraju fokusirati ne na vježbanje, već na hodanje. Optimalno je svaki dan ići u šetnju i pješačiti 7-10 hiljada koraka. Važno je započeti s izvedivim minimumom, održavati aktivnost na konstantnom nivou, postepeno povećavajući njegovo trajanje i intenzitet.

Ostale važne točke

Studije su pokazale da nedovoljno sna smanjuje osjetljivost na inzulin, što doprinosi razvoju dijabetesa tipa II kod pretilih ljudi. Adekvatni san 7-9 sati poboljšava osjetljivost na inzulin i povoljno utječe na tijek liječenja. Osim toga, uz nedostatak sna, narušava se apetit. Ako želite smršaviti, trebali biste početi dovoljno spavati.

Druga važna tačka je kontrola stresa tokom gubitka kilograma. Pratite svoje emocije, vodite dnevnik osjećaja, zabilježite pozitivne trenutke u životu. Prihvatite da ne možete kontrolirati događaje u svijetu, ali možete poboljšati zdravlje i smanjiti težinu (kalorizaciju). Ponekad su psihološki problemi toliko duboko da ne možete bez vanjske pomoći. Kontaktirajte stručnjaka koji će vam pomoći u rješavanju problema.

Budite pažljivi prema sebi i svom blagostanju, ne tražite previše od sebe, naučite da sada volite sebe i promijenite svoje navike. Ako imate dijabetes i puno viška kilograma, morat ćete se malo više potruditi od zdravih ljudi, ali ne očajavajte, na dobrom ste putu.

Pogledajte video: Da li keto dijeta rešava dijabetes tipa 2 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar