Koji metar odabrati za kućnu upotrebu

Danas medicinsko tržište potrošačima nudi ogroman asortiman glukometra - posebne uređaje koji se koriste za određivanje nivoa glukoze u krvi. Predstavljeni materijal koji se zasniva na recenzijama potrošača i mišljenjima liječnika, reći će o značajkama analizatora, te će pomoći u određivanju izbora uređaja za kontrolu metabolizma ugljikohidrata kod kuće.

Ocjena najboljih glukometra

Uporedna tablica u nastavku daje kratak pregled glukometra, čija je popularnost zahvaljujući pozitivnim povratnim informacijama vlasnika, kao i karakteristikama koje se uzimaju u obzir pri odabiru optimalne marke robe.

Princip sistematizacijeZnačajkeSpisak naslova
TrošakPouzdani, tačni brojila koja se odnose na proračunsku grupu (prosječne cijene - do 1000 rubalja).Vozilo Contour, Accu-Chek (aktivna serija), Deacon, provjera djeteline (za slabovidne osobe), Gamma Mini
Najbolja vrijednost za novacOdlikuje ih jednostavnost upotrebe, pristupačnost (cijene uređaja ne prelaze 1500-1700 rubalja), funkcionalnost.Van Touch Select, krug vozila
Mogućnost obradePogodnost, kompaktnost, multifunkcionalnost.Accu-Chek Mobile, Bioptik Technology, Vantach Ultra Series.
Vrijeme analizeVelika - 4-5 sekundi - brzina.ITest, Select One Touch.
Princip merenjaFotometrijska.Accu-Chek uređaji (marke Mobile, Asset, Compact Plus).
Elektrohemijska (elektrohemijska).Elta Satellite Express.
Većina memorijeMaksimalan broj sačuvanih rezultata.Bionime Rightest.
Vrsta kodiranjaPraktični automatski sistem.Accu-Chek iz Performa Nano, Bionime Rightest.
Količina dijagnosticiranog materijalaUređaj vam omogućava da koristite minimalnu količinu krviFreeStyle Papillon (Mini), Dia-best.
Usporedba glukometra radi tačnostiNajmanja greškaBionime najjači

Prije kupnje uređaja trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom i zajedno s liječnikom odlučiti koji su parametri modela u prodaji najvažniji.

Koju je kompaniju glucometer bolje odabrati?

Nakon što je dijagnosticirao pacijentu dijabetes melitus, iskusni endokrinolog će vas savjetovati kako odabrati glukometar za praćenje vašeg blagostanja kod kuće. Često se na predloženom popisu uređaja nalaze domaći i strani analizatori, a lista proizvođača uključuje kompanije poput Bayer, Omelon, One Touch itd. Ukratko o tvrtkama koje proizvode brojila šećera u krvi, kao i o tome što su glukometri i njihovoj cijeni - u sledećem materijalu.

Uređaji proizvedeni od farmaceutskog giganta Roche Diagnostics, razlikuju se po povećanoj preciznosti, jednostavnosti u primjeni. Većina uređaja ima kompaktne dimenzije. Oni rade (hrane se) baterijom. Primljeni podaci prikazuju se na LCD-u.

Potražnja za ovom skupinom uređaja određena je, uz gore navedena svojstva, i jednostavnost postavki upravljanja. Kako koristiti mjerač kod kuće, video će pokazati.

Koncern ima predstavništva u SAD-u, Japanu i Nemačkoj. Proizvedene jedinice smještene su u korisnom cjenovnom segmentu za koji je karakterističan mali koeficijent greške u mjerenju. Brojni modeli imaju povećane test trake i opremljeni su zvučnim signalom, što ukazuje na kraj vremena istraživanja. Na video snimku možete vidjeti kako radi brojilo.

Kompanija proizvodi nekoliko vrsta analizatora koji u kratkom vremenu određuju nivo glukoze. Njihove fotografije predstavljene su u katalozima koje nude farmaceutski lanci. Atraktivnost opisanih uređaja za dijabetičare određuje se postojanjem velikog dijela uređaja s velikom količinom memorije (može se snimiti više od 300 pokazatelja), kompaktnošću i jednostavnim algoritmom aktiviranja.

Ruska kompanija koja proizvodi neinvazivne jedinice opremljene su posebnim procesorima i senzorima visokog pritiska. Prema stručnim pregledima, smatrani domaći glukometri i test trake nemaju analoga u inostranstvu. Da biste razumjeli kako ovaj uređaj upotrebljavati za mjerenje šećera u krvi, potražite upute.

Proizvodnja uređaja nalazi se u Rusiji. Uređaji (posebno Satellite Express) spadaju u proračunske. Analizatore se, zbog jednostavnosti dizajna i jasnog sučelja, preporučuje odabrati kao optimalne uređaje za starije pacijente kojima je potrebno stalno praćenje zdravlja kod kuće.

Bolest kod koje trebate redovno određivati ​​nivo glukoze u tečnim medijima ljudskog tijela klasificirana je u dvije vrste (ovisna o inzulinu, ovisna o insulinu). Prije posjete ljekarni, potrebno je dobiti preporuke liječnika kako znati kako odabrati glukometr za dijabetes tipa 2. Pregledi pokazuju da je najbolji uređaj uređaja marke Accutrend Plus.

Značajan dio pregledanih uređaja pogodan je za analize sa dijagnozom „dijabetesa drugog oblika“ u kući. Pomažu u izmjeri kolesterola, triglicida.

Samo liječnik može odgovoriti na pitanje koji merač odabrati za osobu sa dijabetesom tipa 2.

Najbolji prenosivi mjerač glukoze u krvi

Proizvodi Van Tachovog Ultra Easy modela, čija je težina 35 g, prepoznati su kao vodeći u prodaji u kategoriji prijenosnih jedinica. Među plusevima uređaja nalaze se i ruski meni i velika brzina. Princip rada je elektrohemijski.

Mjerač šećera u krvi s jednim dodirom kupuje se po 2,5 hiljade rubalja.

Na drugom mjestu ljestvice su kompaktni, ekonomični Gamma i Accu-Chek Performa nano glukometri.

Najbolji mjerač glukoze u krvi

Maksimalni kapacitet memorije je Accu-Chek Asset, koji se može kupiti ne više od 1.500 rubalja. Uređaj je dobro prilagođen za upotrebu u pacijentima različitih starosnih kategorija. Njegove prednosti su preciznost, prikladan dizajn, veliki zaslon, mogućnost prikaza rezultata ograde u obliku grafova. Paket uključuje 10 ispitnih površina.

Najbolji jednostavan metar

Vantachov model Select Simple prikladan je, jednostavni analizator, prepoznat kao najbolji u ocjeni proračunskih glukometra, a košta od 1100 rubalja. Uređaj ima zvučni signal, nema kodiranja, nema tastera. Da biste aktivirali uređaj, dovoljno je da u njega stavite potrošni materijal koji sadrži krv.

Najprikladniji metar

Ocjenu najudobnijih instrumenata za mjerenje šećera u krvi predvodi Accu-Chek Mobile, čija se cijena kreće od 3800 do 4000. Jedinica je izrađena na kasetu, ima USB uređaj koji omogućava preuzimanje rezultata ispitivanja na PC i ispis podataka.

Najfunkcionalniji merač

Linija Accu-Chek Performa prepoznata je kao najfunkcionalnija, jer njezine opcije uključuju:

  • mogućnost prenosa podataka s računa na PC,
  • podsjetnik za mjerenje,
  • signalizacija kada je prekoračena standardna brzina.

Prosječne cijene uređaja kreću se od 1200 do 1500 rubalja. Možete saznati tačno koliko glukometra košta u ljekarni.

Najbolji fotometrijski glukometri

Među najbolje jedinice čiji je princip zasnovan na promjeni boje testnih zona su proizvodi marke Aktchek - Active, Mobile. Lakši su za rukovanje, dobra su opcija za kontrolu nivoa šećera za vrijeme dugih putovanja (uključena je vreća za nošenje).

Među nedostacima analizatora su skupi dodatni materijali.

Najbolji elektrohemijski glukometri

Metodom rada elektrohemijskih uređaja utvrđuje se rezultat istraživanja o veličini struje koja proizlazi iz interakcije posebnih komponenti ispitivane površine s glukozom.

Koji je glukometr iz ove kategorije bolje odabrati, reći će samo endokrinolog. Treba napomenuti da je najveći broj odgovora primio uređaj „One Touch” marke Select, pogodan za često (svakodnevno) korištenje. Jedinica se koristi i za gestacijski dijabetes. Model najispravnije određuje nivo šećera, na velikom ekranu se prikazuje slika s rezultatima.

Koliko košta uređaj treba razjasniti u određenoj ljekarničkoj mreži.

Glucometer za dijete

Da biste odlučili koji je merač najbolji za djecu, morate da nastavite sa tri parametra:

  • pouzdanost
  • ispravnost indikacija
  • veličini dijagnosticiranog materijala.

Morate znati: mjerenje djeteta vrši se mnogo češće. Neophodno je konstantno nadgledanje da bi se suzbili simptomi komplikacije bolesti - mali pacijenti su uključeni u kategoriju pacijenata sa povećanim rizikom za razvoj hipoglikemijske kome.

Stručnjaci vjeruju da će proizvodi Akkuchek i Van Touch biti pravi izbor za dijete. Instrumenti vladara Performa Nano, Select (respektivno) relativno su jeftini, odlikuju se velikom preciznošću.

Među olovkama za probijanje, Accu-Chek Multclix analizatori se ističu kao pouzdano svedočenje, koje smanjuju bol zbog postupka tokom uzimanja krvi. Osim toga, dijete će obratiti pažnju na zanimljiv dizajn uređaja koji će igrati odvratnu ulogu.

Glukometar za starije osobe

Kako odabrati glukometar za mjerenje šećera u krvi u starijih? Morate obratiti pažnju na veličinu uređaja, prisutnost zvučnog obrasca za obavijesti i odsustvo kodiranja. Važan uvjet je jednostavnost rada jedinica.

Među optimalnim uređajima je i One Touch Selekt Simpl - jednostavan, praktični analizator koji na osnovu rezultata studije upozorava na odstupanja.

Uređaj karakteriše značajna prednost: niska cijena. To možete shvatiti upoređivanjem troškova Selekt Simpl (koji ne prelazi 1200 rubalja) i njegovih skupih analoga

Potrošni materijali za merač glukoze

Većina uređaja dolazi s lancetom (skarifikatorom) i test trakama. Nadoknađivanje iscrpljenog resursa je jednostavno: potrebni materijali prodaju se u mrežnim trgovinama i ljekarnama.

Prilikom kupovine dodatnog kompleta trebate slijediti 2 savjeta:

  1. Bolje je odlučiti se za lancet, jer ovaj alat, za razliku od scarifier-a, minimizira nelagodnost tokom uzimanja krvi. Među popularnima su automatski Unistik 3 Normal, jednokratni sterilni Finetest.
  2. Prilikom kupovine potrošnog materijala uzima se u obzir vrsta uređaja jer će njihov nepravilni izgled traka dovesti do pogreške ili neispravnosti uređaja.

Potrebni parametri navedeni su u uputama za analizator.

Točnost brojila

Razina šećera treba mjeriti uzimajući u obzir grešku, čija je dopuštena granica 20%. Ako razmatrani koeficijent premaši navedene vrijednosti, uređaj se mora zamijeniti.

Ispravan rad jedinice provjerava se kontrolnim rješenjem.čije su komponente glukoza i dodatne tvari.

Opisana tečnost i upute za upotrebu uključeni su u komplet uređaja. Ako je potrebno, kupuje se rješenje.

Prilikom odabira proizvoda nužno se uzimaju u obzir individualne karakteristike tijela i savjet liječnika.

Šta su brojila za šećer

Glukometar je uređaj za mjerenje nivoa glukoze u krvi neke osobe. Uz dijabetes, glavna stvar je držati ovaj pokazatelj u sigurnim granicama. Stoga ljudi s takvom dijagnozom radije odabiru glukometr za kućnu upotrebu kako bi pravovremeno poduzimali mjere u slučaju podizanja razine glukoze na gornju granicu norme.

Uređaji ove klase su podijeljeni u značajne grupe. Prva razlika formira se mehanikom dijagnoze. Invazivni mjerač glukoze u krvi mjeri nivo šećera na osnovu uzorka krvi. Moderniji uređaji rade bez uboda prsta. Neinvazivni mjerači glukoze u krvi - Ovo je čitava grupa uređaja koja dijagnostiku provode bez testnih traka, bez uzorkovanja krvi i drugih složenih postupaka.

Fitometrijski

Fitotomski glukometr djeluje na osnovu testa krvi. Pacijent mora napraviti proboj na prstu i nanijeti kap uzorka na test traku. Pokriven poseban sastav reagensa, mijenja boju ovisno o sadržaju šećera u uzorku. Moderan aparat može sav posao učiniti za korisnika. Glukometar mjeri promjenu boje trake samostalno, prikazujući rezultate ispitivanja na zaslonu.

Važno! Uprkos tako naprednoj tehnici, uređaji ove klase ne razlikuju se po velikoj preciznosti. Razlog su nedostaci optičkog sustava: kontaminacija sočiva uvelike utječe na pogreške u mjerenju.

Elektrohemijska

Ako napravite usporedbu, koja je bolja za odabir glukometra iz proračunskih modela, elektrohemijskih ili fotometrijskih - prva pobjeđuje s lomljivim rezultatom. To je zbog povećane tačnosti i stabilnosti mjerenja rezultata ispitivanja. Princip rada uređaja je sljedeći:

  • pacijent napravi punkciju prsta,
  • test traka mijenja karakteristike u skladu sa šećerom u krvi
  • elektrohemijski glukometar otkriva električnu struju koja se javlja tokom kemijske reakcije.

O rezultatima analize kaže promjena prolazne struje. Zahvaljujući dostignućima moderne tehnologije, pokazatelji se mogu zabilježiti s velikom preciznošću.

Važno! Elektrohemijski uređaj mnogo je tačniji od fotometrijskog glukometra koji se smatra najstarijim dijagnostičkim rješenjem.

Laserski glukometar predstavlja razvoj klasične tehnologije. Pacijent ne treba napraviti punkciju prsta - uređaj će to učiniti umjesto njega. Ima tzv laserski piercer. Kao rezultat delovanja svetlosnog pulsa koža se sagorijeva, uzima se krv, zaustavlja se njen protok pečenjem mikroskopske zone prodora.

Nedostatak koji razlikuje takav napredni elektronski mjerač glukoze u krvi je njegova cijena. Uređaj je iskreno skup. Uz to, elementi laserskog probijanja odlikuju se konačnim radnim vijekom. Kao rezultat toga, koristiti takav napredni uređaj morat će stalno kupovati prilično skupe zalihe.

Beskontaktni

Nekontaktni mjerač može se nazvati idealnim rješenjem za dom, za starije, dijete i odrasle. Potpuno je neinvazivni uređaj. Ne morate probijati prst, izdvojite vrijeme za mjerenja. Princip rada uređaja je sljedeći:

  • koherentno zračenje šalje se na površinu kože u uskom rasponu talasne dužine,
  • odražene, zrake menjaju svoje karakteristike,
  • prijemnik uređaja snima parametre sekundarnog zračenja,
  • informatizirana jedinica analizira podatke i prikazuje rezultate mjerenja.

Naziva se i uređaj ove klase dodirni glukometar: Možete jednostavno staviti prst na mernu ploču. Uređaj se može izvoditi u različitim formatima. Na primjer, prijenosna glukometrska narukvica je vrlo popularna. Tehnologija mjerenja toliko se razvila da danas čak i pametni satovi uče kako računati šećer u krvi.

Važno! Nedostatak uređaja je očigledan: tačan i još uvijek krvav glukometr bezkontaktne vrste puta za prosječnog korisnika. Međutim, ako želite dobiti najveću točnost mjerenja, trenutnu dijagnostiku, stabilnost rada, takav uređaj jednostavno nema jednake.

Romanovsky

Romanovsky glucometer je takođe uređaj bez krvi. Za njegov rad nije potreban uzorak krvi. Princip rada zasnovan je spektralna analiza. Jedinica senzora očitava odbijeno zračenje iz područja kože. Kompjuterizirani modul dešifrira spektar.Na osnovu podataka o intenzitetu zračenja u pojasu karakterističnom za glukozu formira se rezultat ispitivanja.

Složenost spektrografije dovela je do neširenja uređaja ovog tipa na tržištu. Razlog nisu samo relativno visoki troškovi tehničkog rješenja. Za proizvodnju brojila ove klase potrebna je tehnološka proizvodnja koja se približava proizvodnoj kategoriji mikroprocesorske tehnologije. A iskreno je malo preduzeća ovog nivoa.

Jednom

Posljednja vrsta brojila koja vrijedi spomenuti ne može se smatrati instrumentom kao takvim. Ovo je alat za brzu dijagnostiku za koji se ne tvrdi da je visoko precizan. Jednokratni mjerač glukoze u krvi je test traka.

Hemijski sastav deponiran na njegovoj površini karakteriše velika varijabilnost boje ovisno o sadržaju šećera u krvi. Probijanjem prsta pacijent može vizuelno odrediti nivo glukoze bez upotrebe optičkih brojila.

Kako odabrati glukometar

Svakog pacijenta zanima ne samo točnost mjerenja razine šećera u krvi, već i praktičnost ovog postupka. Stoga pri odabiru glukometra morate uzeti u obzir maksimalni broj značajki i parametara uređaja.

  1. Tačnost merenja. U idealnom slučaju, ako proizvođač jasno naznači u kojim vremenskim intervalima je potrebno provjeriti uređaj u posebnoj laboratoriji.
  2. Ravnoteža funkcionalnosti i troškova. Ovdje prosječni korisnik na prvo mjesto stavlja elektrohemijske uređaje. Međutim, ako je pacijent zainteresiran za maksimalnu pokretljivost, bolje je kupiti uređaj beskontaktnog tipa.
  3. Mjerna brzina. Ove vrste mjerača glukoze u krvi, poput beskontaktnih i lasera, nude gotovo trenutne rezultate. Kada kupujete elektrokemijski ili fotometrijski uređaj, trebali biste odabrati model s najkraćim mogućim vremenom za pripremu rezultata.
  4. Statistika. Vrlo je korisno bilježiti rezultate mjerenja u toku dana. Ovo će biti posebno zanimljivo za ljude koji se pokušavaju pridržavati stroge prehrane. U istom funkcionalnom dijelu vrijedno je spomenuti mogućnost postavljanja oznake obroka. To vam omogućava da napravite jasniju sliku onoga što se događa, prilagodite prehranu ili promijenite vrijeme za ručak, doručak, večeru.

Posljednja stvar koju treba razmotriti bezuspješno je popularnost modela. Što se više uređaja prodaje, više potrošnih materijala i pribora nudi se za njih. Odabirom glukometra popularnog proizvođača možete računati na jednostavnost garancijskog i post garancijskog servisa, te na dostupnost laboratorija za verifikaciju.

Značajke uređaja za starije osobe

Dijabetes je opasna bolest. U starijih ljudi uzrokuje nagli pad vida. Stoga govorni mjerač glukoze u krvi za slijepe biće dobra kupovina. Uređaj ne daje samo glasovne naredbe za ispravno mjerenje, već i naglas izgovara rezultate testa.

Osim toga, stariji ljudi se teško sjećaju i reproduciraju složene mehanike provođenja određenih postupaka. Stoga morate napraviti izbor glukometra koji ima minimalan broj kontrola i funkcija. Njegove glavne karakteristike trebaju biti veliki zaslon s pozadinskim osvjetljenjem, glasovnim upozorenjima i testom velike brzine.

Glukometri za djecu

Unatoč činjenici da neke vrste glukometara zahtijevaju punkciju prsta radi uzorkovanja krvi, djeca se brzo naviknu na postupak i ne žale. Nije bitna samo točnost uređaja, već i njegova interaktivnost.

Napomena! Danas su dječji mjerači glukoze u krvi pravi mentori za dijete. Na primjer, nije teško kupiti model koji će vas samostalno podsjećati na vrijeme kad je vrijeme za napraviti test.

Zvučna upozorenja o različitim razinama šećera u krvi neće nestati. Moderni proizvođači idu dalje. Konkretno su opremljeni specijalizirani dječji uređaji full-color ekran sa funkcijom igraće konzole. Takav glukometar bit će stalan pratilac djeteta.

Uređaji za aktivne ljude

Odrasli koji vode aktivni stil života svidjet će se većini laganih, kompaktnih, nepretencioznih glukometra. Takav uređaj možete lako uzeti sa sobom. Neće propasti u slučaju slučajnog pada ili oštrog pada temperature.

Važno je odabrati glukometar sa velikom brzinom i tačnošću merenja. Ovaj kriterij danas zadovoljava mnoge beskontaktne uređaje različitih proizvođača. Uključujući one izrađene u obliku narukvice ili pojasa na podlaktici.

Pogledajte video: MONOFAZNI asinhroni MOTOR sa Stalno prikljucenim kondenzatorom (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar