Stevia - od - Leovit - je prirodni zaslađivač?

Dobar dan! Već sam vam rekao o prirodnim zaslađivačima, ali to je bio jednostavan opis svojstava. Danas ću govoriti o prirodnom zaslađivaču na bazi steviozida zvanom "Stevia" iz trgovačke kompanije Leovit, naučit ćete njegov sastav i recenzije.

A da bi se postigla potpunija slika, vrijedno je, prije svega, još jednom podsjetiti se na principe „rada“ ovog proizvoda, njegov sastav i mogućnosti primjene.

Šećerna zamjena Leovita "Stevia" pozicionirana je kao prirodna, jer je u svom sastavu glavni sastojak steviozid dobiven ekstrakcijom iz listova stevije. O steviozidu sam detaljnije pisao u članku „Medeni trava stevijski supstrat za zaslađivač“, a sada ću samo ukratko objasniti.

Šta je stevija

Ova zeljasta biljka koja raste na teritorijama Južne i Srednje Amerike takođe se naziva „medom“ ili „slatkom“ travom zbog svog prijatnog ukusa. Stoljećima su domoroci sušili i mljeli izdanke i lišće, dodajući ih jelima i pićima kako bi dodali slatkoću.

Danas se ekstrakt stevije, steviozid, koristi u zdravoj prehrani i kao prirodni zaslađivač osobama koje imaju dijabetičare.

Sama biljka sadrži nekoliko vrsta glikozida (organskih spojeva) koji imaju slatkast okus, ali steviozid i rebaudiozid u steviji su najviše u procentima. Najlakše ih je izdvojiti, a upravo su oni bili proučavani i certificirani za industrijsku proizvodnju i daljnju upotrebu.

Pročišćeni glikozidi stevije odobreni su za upotrebu.

Dnevna stopa i GI prirodne stevije

Dnevna stopa čistog steviozida koju je utvrdila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) iznosi:

  • 8 mg / kg težine odrasle osobe.

Trudnim i dojećim ženama i djecom dozvoljen je i steviozid.

Veliki plus ovog prirodnog zaslađivača jest njegov nulti glikemijski indeks. On ne samo da nije visokokaloričan, već i ne povećava razinu šećera, što je posebno vrijedno za dijabetičare.

Činjenica je da ovaj glikozid nije apsorbiran u crijevima, pretvarajući se prvo u jedan spoj (steviol), zatim u drugi (glukuronid), a zatim se potpuno izlučuju bubrezima.

Štaviše, ekstrakt stevije ima sposobnost normalizacije šećera u krvi. To je posebno važno za sve dijabetičare. To se postiže smanjenjem opterećenja ugljikohidrata smanjenjem potrošnje proizvoda koji sadrže redoviti šećer.

Stevioside je termostabilni spoj, što znači da zajedno s njim možete kuhati bilo koju pecivu, bez straha da će kolačići ili muffini izgubiti slatkoću.

Ukus stevije

Ali postoji jedno "ali" - ne sviđa se svima njegov ukus. Ovisno o tome u kojem se zaslađivaču susrećemo i u šta mu dodajemo, može se mijenjati, ostavljajući gorčinu, metalik ili slatki okus ili slatki okus.

U svakom slučaju, vrijedi se naviknuti na takve nijanse. Moj savjet je da isprobate steviju različitih proizvođača kako biste odabrali onu koja odgovara vašem ukusu.

Sastav zaslađivača Stevia Leovit

Levitina Stevia dostupna je u tabletama rastvorljivim u 0,25 g tableta koje se čuvaju u plastičnoj posudi. 150 tableta u jednom pakiranju bi trebalo biti dovoljno dugo, jer proizvođač na etiketi navodi da 1 tableta odgovara 1 žličici. šećer.

Pored toga, „Stevia“ Leovit ima malo kalorija: 0,7 kcal u jednoj tableti zaslađivača u odnosu na 4 kcal iste porcije slatkoće. Razlika je više nego primjetna, posebno za gubitak kilograma.

Da vidimo šta je uključeno u "Steviju"?

  • Dekstroza
  • Stevioside
  • L-Leucin
  • Karboksimetil celuloza

Na prvom mjestu dekstroza. Ovo je hemijski naziv za glukozu ili grožđani šećer. Dijabetičarima se preporučuje upotreba s oprezom samo za izlazak iz hipoglikemije.

Na drugom mjestu susrećemo se s glavnim, osmišljenim da osigura prirodnu slatkoću, komponentu - steviozid.

L-Leucin - Esencijalna aminokiselina koja se ne sintetiše u našem tijelu i unosi je isključivo s hranom, može se sigurno smatrati korisnim sastojkom.

Karboksimetil celuloza - stabilizator, dizajniran za zgušnjavanje ogromnog broja širokog spektra proizvoda od laka za nokte i ljepila za zube. Odobreno za upotrebu u prehrambenoj industriji.

Unatoč činjenici da u uputama stoji da je dekstroza dio sastava, kalorični sadržaj i sadržaj ugljikohidrata u tableti su zanemarivi. Navodno je dekstroza pomoćna komponenta, a glavni dio tablete i dalje je steviozid. Ako je neko isprobao ovaj nadomjestak, odjavite se u komentarima i odgovorite na pitanje: "Povećava li se vrijednost šećera nakon uzimanja" Stevije "?"

Recenzije o Leovit Stevia tabletama

Kao što vidimo, sastav zaslađivača Stevia Leovit nije prirodan koliko bismo željeli. Osim toga, na prvom mjestu, to jest najviše kvantitativno, je dekstroza i, jednostavno rečeno, šećer. Međutim, sklon sam pretpostaviti da je to neka vrsta greške, jer sam nakon pregleda hrpe fotografija utvrdio da mi je u nekim formulacijama Stevia na prvom mjestu.

Vrijedi li ili ne isprobavati takav zaslađivač, na vama je da odlučite, ali svakako se isplati upoznati se s recenzijama kupaca o ovoj zamjeni šećera.

Među njima ima i pozitivnih - neko je stvarno uspio izgubiti nekoliko viška kilograma zahvaljujući Steviji. Riješite se mrvica „zhora“, nabavite željenu harmoniju i čak zasladite kafu i čaj od dijabetesa. Iako to nije u potpunosti njena zasluga.

Ali postoje i negativne kritike - mnogi nisu impresionirani sastavom, također su bili razočarani u ukusu. Polako se pojavljuje i ostavlja slatki okus.

Ako ste već isprobali “Stevia” Leovit, ostavite svoju recenziju u komentarima, kako bi bili sigurni da će biti korisni i drugim čitaocima. Sviđa li vam se članak? Kliknite gumbe na društvenim mrežama da biste ih podijelili sa prijateljima i poznanicima. Ovim završim članak i kažem vam dok se ponovo ne sretnemo!

S toplinom i pažnjom endokrinolog Dilara Lebedeva

Ostavite Svoj Komentar