Da li je moguće jesti repe s dijabetesom

Repe - korijensko povrće bogato vitaminima i mineralima, koje je dio mnogih jela. Ali kod dijabetesa, svaki se proizvod razmatra prvenstveno s gledišta utjecaja na šećer u krvi. Da li je moguće jesti repe s dijabetesom tipa 1 i 2?

Kontraindikacije

Kuhana repa je kontraindicirana kod dijabetesa tipa 1. Sa dijabetesom tipa 2 dozvoljena je u ograničenim količinama.

  • dvanaestopalačni čir,
  • čir na želucu
  • gastritis
  • hronični pankreatitis u akutnom stadijumu.
  • sklonost dijareji,
  • urolitijaza i žučna bolest (zbog sadržaja oksalne kiseline u njoj),
  • hipotenzija
  • osteoporoza.

Nadražujuće djelovanje soka repe na želučanu sluznicu može se smanjiti ako ga držite nekoliko sati na otvorenom, tako da oksidira. Ali prije upotrebe, potrebno je posavjetovati se s liječnikom.

Uz dijabetes, repa je korisna iz više razloga.

  • Glavna stvar je normalizacija krvnog pritiska. Sok od cvekle sadrži u maloj količini nitrate, koji doprinose proširenju krvnih sudova i na taj način poboljšavaju cirkulaciju krvi. Uz periodičnu upotrebu smanjuje sistolni krvni pritisak i sprečava razvoj hipertenzije. Cvekla je korisna kod anemije, groznice, rahitisa.
  • Cvekla je korisna za prevenciju arterijske hipertenzije, gojaznosti, opstipacije, Alzheimerove bolesti.
  • Povrće ima relativno visok glikemijski indeks, ali nisko glikemijsko opterećenje od 5 jedinica. Glikemijsko opterećenje pokazuje kako će porasti visoki šećer u krvi i koliko dugo će ostati visok.

Cvekla može biti uključena u prehranu za dijabetes tipa 2. Može se konzumirati pojedinačno ili kao dio složenih jela. Ali ako prvi put uvedete usjev korijena u prehranu, posavjetujte se s liječnikom o tome kako izračunati optimalnu količinu. Kod dijabetesa tipa 1, bolje je suzdržati se od upotrebe cvekle.

Hemijski sastav povrća

Cvekla je zeljasta biljka čiji plodovi imaju bordo ili crvenu boju, ugodne arome. Koristi se cvekla, kako se povrće još naziva, i to na sve vrste:

Svježe povrće sadrži:

  • saharidi koji tijelu pružaju građevinski materijal,
  • pektin
  • makro- i mikroelementi predstavljeni jodom, gvožđem, kalijumom, cinkom, kalcijumom, magnezijumom,
  • kompleks vitamina koji se sastoji od serije B, askorbinske kiseline, tokoferola, retinola i nikotinske kiseline.

Sastav može malo varirati ovisno o sorti korijenskih kultura. Postoje bijele, crne, crvene, šećerne sorte.

Svježa repa se probavlja u gastrointestinalnom traktu mnogo duže nego kuhana. To je zbog velike količine vlakana i dijetalnih vlakana u sastavu svježih korijenskih usjeva. Uz to, sirovi proizvod ima niži glikemijski indeks i tako brzo ne povećava glikemiju u tijelu.

Povrće juhe ima diuretski učinak, pomaže u uklanjanju natečenosti. Sirova cvjetova cvekle ima blagotvoran učinak na stanje krvnih stanica, podupire funkcionalnost hepatocita, bubrežnog aparata i žučnog mjehura.

Korist od povrća za dijabetes

Na pitanje je li moguće jesti repe s dijabetesom tipa 2, pomoći će endokrinolog koji dolazi u određenom kliničkom slučaju. Češće je odgovor pozitivan, ali uz uvjet da nema zlostavljanja.

Kuhana cvekla može održavati svoj bogat sastav i svojstva, ali glikemijski indeks postaje veći od sirovog, pa proizvod treba uvrstiti u pojedinačni jelovnik u ograničenim količinama. Cvekla je sposobna za:

  • sprečiti razvoj ateroskleroze,
  • niži krvni pritisak
  • prilagoditi metabolizam lipida,
  • smanjiti nenormalnu tjelesnu težinu,
  • poboljšati psihoemocionalno stanje, poboljšati raspoloženje, pružiti vitalnost,
  • održavaju funkcionisanje nervnog sistema zbog prisustva folne kiseline u sastavu.

Kako koristiti sa dijabetesom i drugim patologijama

Za dijabetičare postoje određena pravila koja vam omogućavaju da jedete povrće sa šećernom bolešću prvog i drugog tipa:

  • Dnevno pojesti ne više od 50 g sirove repe, 120 g kuhane ili čašu soka od repe.
  • Pratite šećer u krvi i razmotrite količinu XE prilikom izračuna doze inzulina.
  • Uključite u prehranu svježe korijensko povrće u kombinaciji s ostalim "predstavnicima kreveta".
  • Kuhano povrće dopušteno je jesti bez kombinacije s drugim proizvodima.
  • Dijabetičari jedu presno ujutro.
  • Ne preporučuje se povrće začiniti umacima, majonezom, maslacem. Možete koristiti pavlaku sa niskim udjelom masti.

Nutricionisti preporučuju malu promjenu klasičnih recepata za jela koja koriste repu, kako bi postala korisna i sigurna za bolesne ljude. Na primjer, u procesu izrade vinjegre isključite upotrebu krumpira. Sličan savjet koristi se za kuhanje borsch-a. Pored krumpira, morate ukloniti i meso (barem odaberite najslađu varijantu).

Pridržavanje preporuka pomoći će održavanju razine glikemije u normi i ukloniti sve sumnje o tome je li moguće jesti repe s dijabetesom.

Bolest jetre

Cvekla od dijabetesa tipa 2 pomoći će u rješavanju paralelnih patologija. Na primjer, sa bolestima jetre, zaluđenost organizma. U ovu svrhu koristite povrtni dekocija. Da biste ga pripremili, trebate uzeti usjev korijena srednje veličine, temeljito ga oprati. Zatim ulijte 3 litre vode i pirjajte na laganoj vatri dok ne ostane oko 1 litre tečnosti.

Korijen se izvadi iz vode, nariba, ne ljušti, ponovo se uroni u vodu i drži na štednjaku oko četvrt sata. Nakon isključivanja, trebate sačekati da se proizvod malo ohladi, uzmete čašu i popijete je. Preostalu masu treba pratiti. Pijte dekociju od 100 ml svakih 3-4 sata.

Dijabetes sa prekomernom težinom

Uz dijabetes, dozvoljeno je jesti repe i mrkvu u obliku salate za borbu protiv patološke tjelesne težine. Začinite takvo jelo maslinovim ili lanenim uljem. Svakodnevna upotreba nije dozvoljena. Salatu treba uključiti u ishranu dva puta nedeljno kao obroke na tešče. Ako se pacijent žali na zatvor, jelo treba jesti za večeru, jer malo slabi.

Sok od cvekle

Sok od povrća ima odlične kvalitete:

  • sudjeluje u čišćenju bubrega,
  • podržava rad hepatocita,
  • stimuliše aktivnost limfnog sistema,
  • čisti probavni trakt,
  • poboljšava pamćenje
  • podržava rad hematopoetskog sistema,
  • posjeduje zacjeljivanje rana.

Ne preporučuje se zloupotreba pića, za njegovu pravilnu upotrebu treba poštovati brojna pravila. Osim korijenskog povrća, sok se može dobiti i iz vrhova. Crvena repa - najbolja opcija kod dijabetesa da napravi piće. Odličan asistent u procesu ekstrakcije soka biće sokovnik. Nakon što je piće spremno, treba ga poslati nekoliko sati u hladnjak, zatim uklonite pjenu koja će se skupiti na vrhu i dodajte sok od mrkve (4 dijela repe i 1 dio soka od mrkve).

U nedostatku kontraindikacija, piće se može kombinirati sa sokovima drugog povrća i voća:

Salata od cikle sa špinatom i pistacijama

Cveklu je potrebno oprati, osušiti, poslati peći u foliji u rerni dok se potpuno ne skuva. Nakon što se povrće ohladilo, trebate ukloniti koru i isjeći je na trakice. U sjecku dodajte nasjeckane listove špinata.

Dolijte u posebnu posudu. Kombinirajte 100 ml juhe pripremljene na bazi pilećeg mesa, 1 kašika. balzamični sirće, 1 kašika kašike maslinovo ulje, crni biber i sol. Špinat s cveklom treba začiniti preljevom, a na vrhu posuti pistacijama. Jelo je spremno za serviranje.

Endokrinolog koji se leči spasit će se od štetnog djelovanja repe. Trebali biste s njim razgovarati o mogućnosti upotrebe proizvoda i njegovoj sigurnoj količini.

Sastav i kalorični sadržaj repe

Kada govorimo o repe, zamišljamo solidan, puni, bordo korijen. U južnim krajevima, mladi vrhovi repe koriste se i kao hrana. Listna repa se može jesti u zelenoj i mesnoj salati, gulaš, stavljati u supe. U Evropi je još jedna sorta repe - blitva. Obim njegove primjene isti je kao i kod konvencionalnih vrhova repe. Chard je ukusan i u sirovom i u prerađenom obliku.

Sastav usjeva korijena i dijelova iz zraka značajno varira:

Sastav na 100 gSirovi korijen repeKorijen kuhane repeVrhovi svježe repeSvježi blitva
Kalorije, kcal43482219
Proteini, g1,61,82,21,8
Masti, g
Ugljikohidrati, g9,69,84,33,7
Vlakna, g2,833,71,6
Vitamini mgA0,3 (35)0,3 (35)
beta karoten3,8 (75,9)3,6 (72,9)
B10,1 (6,7)0,04 (2,7)
B20,22 (12,2)0,1 (5)
B50,16 (3,1)0,15 (3)0,25 (5)0,17 (3,4)
B60,07 (3,4)0,07 (3,4)0,1 (5)0,1 (5)
B90,11 (27)0,8 (20)0,02 (3,8)0,01 (3,5)
C4,9 (5)2,1 (2)30 (33)30 (33)
E1,5 (10)1,9 (12,6)
K0,4 (333)0,8 (692)
Minerali, mgkalijuma325 (13)342 (13,7)762 (30,5)379 (15,2)
magnezijum23 (5,8)26 (6,5)70 (17,5)81 (20,3)
natrijuma78 (6)49 (3,8)226 (17,4)213 (16,4)
fosfor40 (5)51 (6,4)41 (5,1)46 (5,8)
gvožđe0,8 (4,4)1,7 (9,4)2,6 (14,3)1,8 (10)
mangan0,3 (16,5)0,3 (16,5)0,4 (19,6)0,36 (18,3)
bakar0,08 (7,5)0,07 (7,4)0,19 (19,1)0,18 (17,9)

Vitaminski i mineralni sastav repe je širi od onog koji je prikazan u tabeli. Naveli smo samo one hranjive sastojke čiji sadržaj u 100 g repe pokriva više od 3% dnevne potrebe prosječne odrasle osobe. Ovaj procenat je prikazan u zagradama. Na primjer, u 100 g sirove repe 0,11 mg vitamina B9, što pokriva 27% preporučenog unosa dnevno. Da biste u potpunosti zadovoljili potrebu za vitaminom, potrebno je da pojedete 370 g repe (100 / 0,27).

Da li je dijabetičarima dozvoljeno jesti repe

U pravilu se crvena repa svrstava u povrće dopušteno dijabetesu s važnom napomenom: bez termičke obrade. Šta je razlog za to? Prilikom kuhanja u repe, raspoloživost ugljikohidrata drastično raste. Složeni šećeri djelomično se pretvaraju u jednostavne, povećava se brzina njihove asimilacije. Za dijabetičare tipa 1 ove promjene nisu značajne, moderni inzulini mogu nadoknaditi ovo povećanje šećera.

Ali s tipom 2, treba biti oprezan: više je sirove repe, a kuhana repa koristi se uglavnom u složenim jelima: višekomponentne salate, borsch.

Zračni dio repe kod dijabetesa tipa 2 može se konzumirati bez ograničenja i bez obzira na način pripreme. U vrhovima je više vlakana, mnogo manje ugljikohidrata, što znači da će glukoza polako ući u krvotok nakon jela, neće se dogoditi nagli skok.

Preporučljivo je jesti mangold kod šećerne bolesti svježe, jer u njemu ima manje vlakana nego u lišću repe. Pacijenti vrsta 1 i 2 na jelovniku uključuju razne salate na bazi sira. Kombinuje se sa kuhanim jajetom, paprikom, krastavcima, začinskim biljem, sirom.

Glikemijski indeksi sorti repe:

  1. Kuhano (uključuje sve metode termičke obrade: kuhanje, pirjanje, pečenje) korijen ima visoku GI od 65. Isti indeksi za raženi hljeb, kuhan u kore krumpira, dinje.
  2. Sirovo korijensko povrće ima GI od 30. Pripada niskoj grupi. Takođe, indeks 30 dodijeljen je zelenom grahu, mlijeku, ječmu.
  3. Glikemijski indeks vrhova svježe repe i bundeve jedan je od najnižih - 15. Njegovi susjedi u GI tabeli su kupus, krastavci, luk, rotkvice i sve vrste zelenila. Kod dijabetesa ta je hrana osnova jelovnika.

Koristi i štete repe kod dijabetesa tipa 2

Za dijabetičare i one koji su pod visokim rizikom da dobiju bolest tipa 2, repe je nezamjenjivo povrće. Nažalost, kuhana repa često se pojavljuje na našem stolu. Ali njegove korisnije sorte ili uopšte ne ulaze u našu prehranu ili se u njoj pojavljuju izuzetno rijetko.

Upotreba repe:

  1. Ima bogat vitaminski sastav, a većina hranjivih sastojaka čuva se u korijenskim kulturama tokom cijele godine, do sljedeće žetve. Listovi repe mogu se uporediti sa vitaminskom bombom. Prvi vrhovi pojavljuju se u rano proljeće. U ovom je trenutku posebno teško organizirati punopravnu prehranu za dijabetes, a svijetli, hrskavi listovi mogu biti izvrsna alternativa uvoznom i stakleničkom povrću.
  2. Koreni repe sadrže visok sadržaj folne kiseline (B9). Manjak ovog vitamina karakterističan je za većinu stanovništva Rusije, a posebno za dijabetičare. Glavno područje rada folne kiseline je nervni sistem, koji kod dijabetesa tipa 2 pogađa ne manje od žila. Manjak vitamina pogoršava probleme sa pamćenjem, doprinosi pojavi nervoze, anksioznosti, umora. Kod dijabetesa potreba za B9 je veća.
  3. Važna prednost dijabetesa u repu je njihov visoki sadržaj mangana. Ovaj mikroelement potreban je za regeneraciju vezivnog i koštanog tkiva, a aktivno je uključen u metaboličke procese. Uz nedostatak mangana, proizvodnja inzulina i kolesterola je poremećena, a povećava se i rizik od bolesti često povezane s dijabetesom tipa 2 - masne hepatoze.
  4. Listovi repe sadrže visok vitamin A i njegov prethodnik beta-karoten. Oboje imaju snažna antioksidacijska svojstva. Kod dijabetesa konzumiranje vrhova može smanjiti oksidativni stres karakterističan za pacijente prvog i drugog tipa. Vitamin A se uvijek nalazi u velikim količinama u vitaminskim kompleksima koji su propisani za dijabetes, jer je potreban za organe koji pate od visokog šećera: mrežnicu, kožu, sluznicu.
  5. Vitamin K u listićima repe u ogromnim je količinama, 3-7 puta veći od dnevnih potreba. Kod šećerne bolesti ovaj se vitamin aktivno koristi: omogućuje obnavljanje tkiva, dobru funkciju bubrega. Zahvaljujući njemu kalcijum se bolje apsorbuje, što znači da se povećava gustoća kostiju.

Govoreći o tome je li moguće uključiti repe u prehranu oboljelim od dijabetesa, nemoguće je ne spomenuti njezinu moguću štetu:

  1. Sirovo korijensko povrće iritira gastrointestinalni trakt, pa je zabranjeno za čireve, akutni gastritis i druge probavne bolesti. Dijabetičarima, koji nisu navikli na velike količine vlakana, savetuje se u jelov unositi repe u postepeno, kako ne bi došlo do povećanog stvaranja gasova i kolika.
  2. Zbog oksalne kiseline, lišće repe je kontraindicirano kod urolitijaze.
  3. Višak vitamina K u vrhovima povećava viskoznost krvi, pa je nepoželjno pretvrdo korištenje repe dijabetičarima tipa 2 s visokom koagulabilnošću krvi, viškom kolesterola i varikoznim venama.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Kako jesti repe s dijabetesom tipa 2

Glavni prehrambeni zahtjev za dijabetes je smanjeni brzi sadržaj ugljikohidrata. Najčešće se dijabetičarima savjetuje da se fokusiraju na GI proizvoda: što je niži, to više možete jesti. GI obično raste tokom termičke obrade. Što se duže kuhaju repe, to će biti mekše i slađe, a više dijabetesa podići će šećer. Svježa repa najmanje pod utjecajem glukoze u krvi. Obično se koristi u mljevenom obliku kao dio salata.

Moguće opcije kako najbolje jesti repe od osoba koje imaju dijabetes:

  • repe, kisela jabuka, mandarina, biljno ulje, senf,
  • repa, jabuka, feta sir, sjemenke suncokreta i ulje, celer,
  • repe, kupus, sirova šargarepa, jabuke, limunov sok,
  • repa, tuna, zelena salata, krastavac, celer, masline, maslinovo ulje.

GI kuhane repe u dijabetesu može se smanjiti kulinarskim trikovima.Da biste bolje održavali vlakna, proizvod morate samljeti na minimum. Bolje je rezati repe na kriške ili na velike kocke, a ne da ih trljate. U jelo se može dodati povrće s obiljem vlakana: kupus, rotkvica, rotkvica, zelje. Kako bi usporili razgradnju polisaharida, dijabetes preporučuje jesti repe uz proteine ​​i biljne masti. U istu svrhu dodaju kiselinu repe: kiseli krastavci, začinite limunovim sokom, jabukovim sirćetom.

Idealan recept za dijabetes s repe, uzimajući u obzir sve ove trikove, je naša uobičajena vinaigrette. Cvekla mu se malo sudi. Zbog kiseline, kiselog kupusa i krastavaca se obavezno dodaju u salatu, krompir se zamjenjuje visokoproteinskim kuhanim grahom. Vinaigrette začinjeno biljnim uljem. Proporcije proizvoda za dijabetes melitus malo se mijenjaju: u salatu stavite više kupusa, krastavaca i pasulja, manje repe i kuhane mrkve.

Kako odabrati repe

Cvekla bi trebala imati sferni oblik. Izduženi plodovi nepravilnog oblika znak su nepovoljnih stanja tokom rasta. Ako je moguće, s dijabetesom je bolje kupiti mladu repe s odrezanim peteljkama: ima najmanje šećera.

Na rezu, repa treba biti obojena ravnomjerno u bordo crveno ili ljubičasto-crvena ili imati svjetlije (ne bijele) prstenove. Grube, loše rezane sorte manje su ukusne, ali se preporučuju osobama obolelim od dijabetesa.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar