Stopa glukoze u krvi kod muškaraca

Dijabetes melitus je endokrino bolest kod koje su poremećeni metabolički procesi i poremećena je apsorpcija šećera. Normalne razine glukoze u krvi jednake su i za muškarce i za žene i za djecu. Do fluktuacije pokazatelja može doći zbog izloženosti lošim navikama: pušenja, zloupotrebe alkohola, masne ili previše začinjene hrane. Kao rezultat toga, gušterača pati, od čijeg rada direktno ovisi efikasnost prerade ugljikohidrata u energiju.

Za muškarce je važno da povremeno prate razinu glukoze u krvi te da povećanjem ili padom njene koncentracije poduzimaju mjere stabilizacije. Čak i uz relativno dobro zdravlje i prisustvo identificiranih bolesti, test na šećer potrebno je provoditi najmanje jednom u šest mjeseci. Ljudi u riziku 1 put u jednom do dva mjeseca.

Norma šećera kod muškaraca - tabela po starosti

Bez obzira na dob, norma šećera kod muškaraca kreće se od 3,3 do 5,5 mmol / L. Međutim, s godinama se povećava rizik od razvoja dijabetesa. Razlog za to su promjene u starosti povezane s bolešću zbog nasljednosti.

Važno je uzeti u obzir da su loše navike, dijeta koja sadrži puno brzih ugljikohidrata i rafiniranih, hidrogeniziranih masti - sve to negativno utječe na rad gušterače, glavnog izvora inzulina u tijelu. Umjerena fizička aktivnost, stroga dnevna rutina, dijeta koja sadrži puno vlakana, vitamina i minerala, polinezasićene masne kiseline (nalaze se u morskoj ribi, mahunarkama, orasima itd.) Pomažu u smanjenju rizika.

Slijedi tablica s ograničenjima norma šećera kod odrasle osobe:

Starost
Nivo šećera
18-20 godina
3,3-5,4 mmol / L
20-40 godina
3,3-5,5 mmol / L
40-60 godina
3,4-5,7 mmol / L
Više od 60 godina
3,5-7,0 mmol / L

Laboratorijski test glukoze u krvi

Pravovremeno otkrivanje rizika i poduzimanje mjera za zaustavljanje i čak preokretanje bolesti pomoći će povremenim pretragama krvi. Ako uzimate test za prevenciju - bolje je kontaktirati laboratoriju. U ovom slučaju se možete pouzdati u visoku tačnost.

Test se uzima na prazan stomak. Bolje ujutro. Prije toga se preporučuje izbjegavanje emocionalnog ili fizičkog stresa, alkoholnih pića i umjerena dijeta dnevno.

Kapilarna krv se obično vrši za testiranje. Ali moguće je koristiti vensku krv, u tom će slučaju maksimalna dopuštena granica sadržaja glukoze biti malo viša.

Ako sadržaj šećera premašuje normu, potrebno je obaviti detaljniji pregled. Da bi se potvrdio ili negirao rizik od dijabetesa, krv se testira nekoliko dana zaredom. U ovom slučaju se radi nekoliko vrsta ispitivanja:

  • na prazan stomak (nakon gladovanja najmanje 8 sati) - omogućava vam da vidite na koji je nivo šećer smanjen,
  • testovi tokom dana - pomažu u procjeni intervala fluktuacije glukoze u krvi tokom dana normalnim načinom života.

Koristeći mjerač glukoze u krvi kod kuće

Možete provjeriti krv za šećer kod kuće pomoću glukometra. Prednosti ove metode uključuju brzinu i praktičnost testa. Trenutno postoje glukometri koji se razlikuju po izgledu i brzini dobivanja rezultata. Međutim, principi rada i pravila uzimanja krvi iz njih slična su. Uporedo s analizatorom moraju se koristiti posebne testne trake.

Pogledajte video: Fasting vs. Eating Less: What's the Difference? Science of Fasting (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar