Norma šećera u krvi kod djeteta od 9 godina: kakav bi trebao biti nivo glukoze?

Razina šećera u krvi se održava zahvaljujući radu inzulina i glukagona, koje proizvodi gušterača. Na nju utiču hormoni koje sintetišu nadbubrežne žlezde, štitna žlezda i nervni sistem.

Loše funkcioniranje bilo koje od ovih veza uzrokuje metaboličke bolesti, od kojih je najčešća dijabetes. Kod djece, dijabetes melitus prolazi komplikacijama, potreba da se pridržava prehrane i vremena primjene inzulina ne prepoznaju svi, posebno u adolescenciji.

Kasno otkrivanje i neadekvatno liječenje brzo dovode do razvoja komplikacija. Zato je za pravovremenu dijagnozu sva djeca u riziku potrebna praćenje šećera u krvi.

Test glukoze u krvi - normalno i abnormalnosti

Periodi od 9 do 12 godina i od 4-6 godina odnose se na dob u kojoj se primećuje vršna stopa šećerne bolesti kod dece. Zbog toga, čak i ako se dijete ne čini bolesnim, ali ima nasljednu predispoziciju, indicira se test krvi za glukozu, elektrolite i analizu mokraće.

Prvi korak u dijagnosticiranju poremećaja je krvni test koji se obavlja na prazan stomak. To znači da bi se dijete trebalo suzdržati od jela 8 sati. Ujutro ne možete jesti i perati zube. Dozvoljena je samo čista pitka voda. Na taj se način utvrđuju dijabetes i predijabetes.

Pedijatar ili endokrinolog takođe može propisati nasumično mjerenje glukoze u krvi. Analiza nije povezana s unosom hrane, a provodi se u bilo koje prikladno vrijeme. Ovim mjerenjem dijabetes se može samo potvrditi.

Ako je pronađena dječja norma šećera u krvi, ali postoje sumnje u dijagnozi, tada se koristi test opterećenja glukozom. Za njega (nakon mjerenja šećera na testu) dijete pije otopinu glukoze. 2 sata nakon uzimanja otopine provodi se opetovano mjerenje.

Ovaj je test primjenjiv za djecu bez simptoma bolesti ili s blagim, atipičnim simptomima, kao i za sumnju na dijabetes melitus tipa 2 ili posebne oblike dijabetesa. Test za glikozilirani hemoglobin češće se koristi za dijagnosticiranje bolesti tipa 2 ili za potvrđivanje hiperglikemije.

Vrijednosti šećera u krvi procjenjuju se ovisno o dobi: za jednogodišnje dijete - 2,75-4,4 mmol / l, a norma šećera u krvi kod djece od 9 godina je raspon 3,3-5,5 mmol / l. Ako je šećer povišen, ali do 6,9 mmol / L, to znači oštećenu glikemiju na testu. Sve pokazatelje, počevši od 7 mmol / l, treba smatrati dijabetesom.

Kriterijumi za dijagnozu dijabetesa takođe uključuju:

  1. Ako slučajnim mjerenjem se utvrdi glikemija jednaka ili veća od 11 mmol / L.
  2. Glikozilirani hemoglobin iznad 6,5% (normalan ispod 5,7%).
  3. Rezultat testa tolerancije na glukozu veći je od 11 mmol / L (normalno manje od 7,7 mmol / L).

Ako su krvni testovi otkrili da su pokazatelji viši od normalnih, ali niži nego za dijagnosticiranje dijabetesa, tada se ta djeca prate i dijagnosticiraju latentni dijabetes ili prediabetes. Približno se vjerovatno da će se takva djeca vratiti u normalu i razviti dijabetes.

Latentni tijek dijabetesa karakterističan je za drugu vrstu bolesti i češće je povezan s metaboličkim sindromom koji pored poremećaja metabolizma glukoze odlikuje i znakovima visokog kolesterola, krvnog pritiska i pretilosti.

Prelazak na otvoreni dijabetes melitus javlja se kod djece koja ne mogu smršavjeti.

Pored dijabetesa, sljedeća patološka stanja dovode do povećanja šećera u krvi:

  • Stres
  • Fizička aktivnost na dan analize.
  • Prehrana prije jela.
  • Hronična bolest jetre ili bubrega
  • Bolest štitne žlijezde.
  • Ostale endokrine patologije.
  • Uzimanje hormonskih lijekova ili produljena upotreba nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Smanjena razina glukoze u djece češće je povezana s upalnim bolestima u stomaku, gušterači ili crijevima. Javlja se sa smanjenjem funkcije nadbubrežne žlijezde, hipofize, s hipotireozom i tumorskim procesima.

Hipoglikemija može uzrokovati hemijsko trovanje i traumatične ozljede mozga, urođene razvojne patologije.

Pogledajte video: Age of Deceit 2 - Hive Mind Reptile Eyes Hypnotism Cults World Stage - Multi - Language (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar