Hronični pankreatitis: tretmani i dijeta

Pankreatitis je skupina upalnih bolesti gušterače kod kojih se probavni enzimi koje luči gušterača ne ispuštaju u dvanaestopalačno crijevo, već se aktiviraju prijevremeno, što pokreće proces samoistraživanja tkiva ovog organa.

Upala gušterače može se razviti kao posljedica alkohola, intoksikacije žučnih kamenaca, upalnih bolesti dvanaesnika, uzimanja određenih lijekova, ozljeda i nasljednih metaboličkih poremećaja.

Vrste i klasifikacija

Postoji nekoliko vrsta bolesti. Dakle, akutni pankreatitis je akutna upala pankreasa i njena nekroza, što dovodi do atrofije, kalcifikacije i fibroze organa. Jedan od oblika akutnog pankreatitisa je reaktivni pankreatitis - napad bolesti koji je nastao pozadinom pogoršanja bolesti želuca, jetre, dvanaestopalačnog creva ili žučnog mjehura. Također, destruktivni pankreatitis, pri kojem višak enzima dovodi do akutne upale gušterače, te alkoholni pankreatitis koji je posljedica zlouporabe alkohola.

Ako se upala gušterače razvija postepeno, s naizmjeničnim razdobljima pogoršanja i remisije, tada govore o hroničnom pankreatitisu. Zauzvrat, hronični pankreatitis je također podijeljen u brojne vrste. Konkretno, bilijarni pankreatitis obično je povezan s žučnom kamenom, kolecistični pankreatitis povezan je s kroničnom upalom žučnog mjehura, a pod parenhimski pankreatitis podrazumijeva se sporo razvijajući hronični upalni proces koji dovodi do atrofije gušterače i kršenja njegovih osnovnih funkcija.

Simptomi i znakovi

Simptomi pankreatitisa kod odraslih i djece razlikuju se ovisno o obliku bolesti. Dakle, kod hroničnog tijeka pacijenata zabrinjavaju se bolovi u boku i sternumu koji se pojačavaju u razdobljima pogoršanja, posebno sat vremena nakon jela, i nestaju u remisiji. Za hronični oblik karakteristična je i labava stolica, nadutost, natečenost, suv jezik i općenito gubitak kilograma.

U akutnom upalnom procesu znakovi pankreatitisa biće sljedeći: akutna jaka bol u lijevom ili desnom hipohondriju koja ponekad prekriva područje ispod struka, može dati leđa i sternum, mučnina, povraćanje, štucanje, suha usta. U nedostatku pravodobnog liječenja, pacijentova tjelesna temperatura raste, krvni tlak naglo pada i pojavljuje se kratkoća daha, koža prvo blijedi, a zatim poprima zemljani sivi nijansu. Za napad akutnog pankreatitisa potrebna je hitna medicinska pomoć.

Kako izliječiti pankreatitis? U akutnom obliku bolesti lijekovi su propisani za analgeziju, kapaljke za intravensku primjenu koloidnih ili fizioloških otopina, posebne lijekove koji blokiraju aktivnost enzima, kao i neki drugi lijekovi. Povremeno se može zahtijevati operacija.

Liječenje hroničnog pankreatitisa uključuje strogu dijetu, unos vitamina i lijekova protiv bolova, nadomjesnu terapiju enzimima. Istovremeno, ovisno o indikacijama, liječe se žučna bolest, dijabetes melitus i druge bolesti koje mogu dovesti do ponovljenog pogoršanja bolesti.

Liječenje pankreatitisa narodnim lijekovima

Ako akutni pankreatitis treba odmah pozvati hitnu pomoć, tada se hronični pankreatitis u akutnom stadijumu, uz uzimanje lijekova koje je propisao liječnik, može liječiti uz pomoć brojnih narodnih lijekova. Navest ćemo najpopularnije od njih.

Dogroza kod pankreatitisa

Dekocije i infuzije korijena i borovice ruže djeluju protuupalno, umirujuće i antispazmodično na gušteraču i pomažu u brzom zaustavljanju napada pankreatitisa.

Za pripremu juhe uzmite 50 g oguljenih biljnih korijena, napunite ih 250 ml vode, dovedite do vrenja i kuhajte 20 minuta. Gotov pire pijte 3 puta dnevno, praveći 2-3 gutljaja svaki put.

Infuzija borovice ruža takođe ima dobar učinak: prelijte šaku bobica u termos i prelijte litrom ključale vode, pa pustite da se pirja 1 sat, i uzimajte 0,5 šoljica prije jela.

Da biste pripremili dekociju iz listova zlatnog brka, uzmite 2 lista biljke duge 10-15 cm, izmrvite i prelijte 700 ml ključale vode, a potom kuhajte 15 minuta. Uklonite pripremljeni čorb s vatre, zamotajte tavu ručnikom i ostavite da se kuha 10-12 sati. Uzimajte juhu 3-4 puta dnevno 40 minuta prije jela, 50-70 ml odjednom.

Krompir sok za pankreatitis

Ako imate pogoršanje hroničnog pankreatitisa, svježe iscijeđeni sok od krumpira pomoći će vam da se brže riješite simptoma upale. Takav napitak preporučuje se piti 2 puta dnevno tokom 1, -1,5 sati prije obroka, 100-200 ml po unosu.

Govoreći o tome kako liječiti pankreatitis, trebali biste se sjetiti jednog tako dobro poznatog lijeka kao što je propolis. U ljekovite svrhe propolis se mora uzimati u svom prirodnom obliku. Između obroka žvakajte duge i pažljivo žvakane komade propolisa težine 3 g, a na kraju progutajte.

Pankreatitis đumbir

Đumbir je bogat mnogim korisnim supstancama koje doprinose poboljšanju rada gušterače i brzom uklanjanju njegove upale. Da biste napravili napitak od đumbira, trebat će vam ribani korijen đumbira (mali komad veličine oraha) ili 0,5 kašika suhog mljevenog korijena. Đumbir prelijte sa 200 ml kipuće vode, pustite da vari 10-15 minuta, dodajte med i limun po ukusu. Pijte toplo.

Međutim, imajte na umu da ovaj alat nije prikladan za sve, pa bi ga na prve znakove propadanja trebalo odmah napustiti.

Biljke pankreatitisa

Liječenje pankreatitisa kod kuće može se provesti uz pomoć biljnih pripravaka. Evo jednog od njih: 30 g korijena valerijane, isto toliko listova metvice i 20 g kore borovnice i boje gloga piju se čašom kipuće vode, inzistira se 1 sat i pije se 1 / 2-3 / 4 čaše ujutro prije doručka i navečer pre odlaska u krevet.

Možete pripremiti i protuupalni dekocija od 20 g kore heljde, iste količine korijena maslačka i 15 g listova listova rogača, žutih konjica encijana, trave celandine i listova mente. Ovaj lijek se mora uzimati 1 / 2-3 / 4 30 minuta prije jela 3 puta dnevno.

Pankreatitis u trudnoći

Akutni pankreatitis u trudnoći je rijedak, ali u velikom broju slučajeva dovodi do majčinske i perinatalne smrtnosti, stoga je nužna hitna hospitalizacija kod prvih znakova početka napada.

Trudnice s kroničnim pankreatitisom od prvih tjedana trudnoće trebaju promatrati liječnik opće prakse i akušer-ginekolog, tako da kada se pojave prvi simptomi pogoršanja bolesti, treba odmah započeti odgovarajuće liječenje.

Pankreatitis kod dece

Ozbiljni poremećaji prehrane, abnormalnosti razvoja organa gastrointestinalnog trakta, kao i ozljede trbuha dovode do razvoja bolesti u dječjoj dobi. Najčešće se kod djece javlja reaktivni pankreatitis pri kojem dolazi do upale gušterače u obliku reakcije na upalne procese u tijelu. Djeca s akutnim pankreatitisom podliježu obaveznoj hospitalizaciji.

Prehrana za pankreatitis

Jelovnik za pankreatitis treba sastojati samo od jela koja se pripremaju kuhanjem, pirjanjem ili kuvanjem na pari (žitarice, supe, povrtne račići i pire krumpir, parne paštete s niskim udjelom masnoće). Iz prehrane se isključuju životinjske masnoće, sirovo povrće i voće, sirovo mlijeko, masni skut, orasi, gljive, mahunarke, bujoni, marinade, dimljeno meso i konzervirana hrana. Bilo kakav alkohol je strogo zabranjen.

Zaključno, podsjećamo da se bilo koji narodni lijekovi ili lijekovi koje uzimate za liječenje pankreatitisa moraju dogovoriti s liječnikom. Pankreatitis je ozbiljna bolest koja može dovesti do komplikacija poput peritonitisa, apscesa gušterače, sepse, unutrašnjih krvarenja, pa samolječenje u ovom slučaju nije primjereno.

Pankreatitis

Pankreatitis je bolest koja je karakterizirana upalom gušterače.

Pankreas normalno obavlja dvije važne funkcije. Prvo, gušterača proizvodi enzime koji se, upadajući u tanko crijevo, aktiviraju i sudjeluju u probavi bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Drugo, ovo tijelo proizvodi hormon inzulin, koji regulira nivo glukoze u krvi. Ako se zbog različitih razloga enzimi gušterače počinju aktivirati čak i unutar organa, sama žlijezda se probavlja i razvija se upalni proces.

Postoje dva oblika pankreatitisa: akutni i hronični pankreatitis.

Akutni pankreatitis

Najčešće se nalaze u pretilim ženama u dobi od 30 do 60 godina. Za početak bolesti karakteriziraju se akutni bolovi u pojasu u gornjem dijelu trbuha, najčešće nakon pijenja alkohola ili masne hrane. Bol može biti blaga, podnošljiva ili vrlo jaka sa zračenjem na lopaticu ili sternum. Bol može biti toliko intenzivan da u nekim slučajevima pacijent može razviti šok ili kolaps. Primjećuju se mučnina, povraćanje i stolica. Zbog otežanog odljeva žuči, koža i sklera poprimaju žućkastu boju. Ponekad je moguća cijanoza kože trbuha i prednjeg trbušnog zida. Primjećuju se simptomi intoksikacije, jezik kod akutnog pankreatitisa je suh i obložen plakom.

Na početku bolesti opaža se nadimanje, dok trbušni zid ostaje mekan. S razvojem i napredovanjem akutnog pankreatitisa opaža se napetost mišića i simptomi iritacije peritoneja.

Akutni pankreatitis može završiti oporavkom ili preći u kronični oblik. Posebno teški slučajevi akutnog pankreatitisa mogu biti kobni.

Hronični pankreatitis

Postoji nekoliko oblika bolesti: ponavljajući pankreatitis, latentni, pseudo-humorni i sklerozirajući pankreatitis.

Bolovi kod hroničnog pankreatitisa različitog intenziteta, paroksizmalni ili trajni. Glavna lokalizacija boli je u gornjem dijelu trbušnog zida zračenjem u leđa, grudni koš (lijeva strana), donji dio trbuha. Masna teška hrana, unos alkohola, stres i drugi faktori mogu izazvati pojavu bolova. Razvoj hroničnog pankreatitisa karakterizira mučnina, gubitak apetita, natečenost, oslabljena stolica i ponekad povraćanje. Moguća žutica zbog poremećenog odliva žuči.

Za kronični pankreatitis karakteristični su periodi remisije i pogoršanja. S vremenom bolesti pogoršavaju se razdoblja pogoršanja, mogući su razvoj crijevnih poremećaja, poremećaji u normalnoj probavi i gubitak tjelesne težine. Možda je razvoj dijabetesa. Često daje komplikacije, uključujući krvarenje u stomaku, rak, ciste i apscese, oštećenje jetre, dijabetes melitus, enterokolitis.

Simptomi akutnog pankreatitisa

Gušterača nije veoma velik organ, međutim ona obavlja najvažnije funkcije u ljudskom tijelu, od kojih su najvažnije izlučivanje prehrambenih enzima za normalnu probavu i proizvodnja inzulina, čiji nedostatak vodi do tako ozbiljne bolesti kao dijabetes. Što se događa s upalom žlijezde? U razdoblju akutnog pankreatitisa simptomi se razvijaju kao kod jakog trovanja.

Enzimi koje proizvodi gušterača zadržavaju se u njoj ili njezinim kanalima i počinju uništavati samu žlijezdu, a ulazak u krvotok uzrokuje simptome opće intoksikacije:

  1. Bol. To je najizraženiji simptom, bol sa pankreatitisom je obično vrlo intenzivna, konstantna, prirodu bola pacijenti opisuju kao rezanje, prigušenost. U slučaju neblagovremenog pružanja medicinske njege i ublažavanja bolova, pacijent može doživjeti šok od bola. Lokalizirana bol ispod kašike, hipohondrija, bilo desno ili lijevo, ovisno o mjestu nastanka žlijezde, u slučaju kada se cijeli organ upali, bol se pojačava.
  2. Visoka temperatura, nizak ili obrnuto visok pritisak. Uz brzi razvoj upalnog procesa, dobrobit pacijenta se brzo pogoršava, temperatura može porasti do visokih brojeva, kao i niži ili povišen krvni pritisak.
  3. Kompleks. Uz pankreatitis, pacijentove crte lica se izoštravaju, isprva koža postaje blijeda, postepeno ten donosi sivo-zemljanu nijansu.
  4. Štucanje, mučnina. Pankreatitis takođe ima simptome kao što su suha usta, štucanje, belching i mučnina.
  5. Povraćanje Napadi povraćanja žuči ne donose olakšanje pacijentu. Stoga se na početku akutnog perioda ne govori o bilo kakvom unosu hrane, a gladovanje u slučaju akutnog pankreatitisa glavni je uvjet za uspješno daljnje liječenje.
  6. Proliv ili zatvor. Stolica s akutnim pankreatitisom često je pjenasta, česta s grozničavim mirisom, s česticama neprobavljene hrane. Povraćanje se može jesti i hranom (kada povraća s želučanim sadržajem na početku napada), tada se pojavljuje žuč iz 12 dvanaestopalačnih čira. Međutim, postoje obrnuto, zatvor, natečenost, otvrdnuće trbušnih mišića, što može biti prvi signal početka akutnog napada pankreatitisa.
  7. Kratkoća daha. Dispneja je također uzrokovana gubitkom elektrolita tokom povraćanja. Pacijenta uznemirava stalna kratkoća daha, ljepljiv znoj, pojavljuje se izdašan žuti premaz na jeziku.
  8. Napuhanost. Želudac i crijeva se ne napadaju tijekom napada, stoga liječniku prilikom pregleda određuje snažno natečenost, palpacijom se ne utvrđuje napetost trbušnih mišića.
  9. Cijanoza kože. Oko pupka ili na donjem dijelu leđa mogu se pojaviti cijanotičke mrlje koje daju koži mramorni ton, na području prepona boja kože može dobiti plavo-zelenu nijansu. To je zato što krv iz upale žlijezde može prodrijeti ispod kože trbuha.
  10. Žutost sklera, kože. S sklerozirajućim oblikom pankreatitisa može doći do opstruktivne žutice koja se pojavljuje kao posljedica istiskivanja dijela zajedničkog žučnog kanala sa zgusnutim tkivom žlijezde.
  11. Sa takvim simptomima pankreatitisa kod osobe, stanje se pogoršava sa svakim minutom, ne možete oklijevati u tim slučajevima i trebali biste nazvati hitnu pomoć što je prije moguće.

Simptomi hroničnog pankreatitisa

Hronični pankreatitis može neko vrijeme biti asimptomatski ili se maskirati kao druge bolesti trbušnih organa. U tom slučaju samo liječnik može postaviti tačnu dijagnozu.

Glavni simptomi klasičnog hroničnog pankreatitisa su sljedeći:

1. Bol u trbuhu. Bez jasne lokalizacije, zrači na leđa, može biti pojas:

  • s djelomičnom ili potpunom blokadom lumena kanala - nastaje nakon jela, paroksizmalno, zaustavlja se pankreatin ili antisekretorni lijekovi,
  • kao posljedica upale - ne ovisi o unosu hrane, ozračivanje od epigastrijuma do leđa nastaje nakon uzimanja analgetika,
  • zbog nedostatka enzima pankreasa - bolovi koji su pretežno bura u prirodi povezani su s povećanim stvaranjem plinova.

2. Znakovi zatajivanja egzokrinog (egzokrinog) stanja. Razvija se kao rezultat probavnih smetnji i apsorpcije potrebnih tvari iz crijeva. Karakteriziraju ga:

  • poremećaji stolice (do 6 puta dnevno),
  • fetidni, masni izmet (steatoreja),
  • mučnina, povraćanje,
  • gubitak kilograma
  • nadimanje, nadutost,
  • tutnjava u stomaku, belching,
  • simptomi nedostatka različitih minerala i vitamina.

3. intoksikacijski sindrom. U ovom slučaju pojavite se:

  • opća slabost
  • smanjen apetit
  • tahikardija
  • porast temperature
  • snižavanje krvnog pritiska.

4. Bilijarna hipertenzija. Glavne karakteristike sindroma:

  • opstruktivna žutica
  • na ultrazvuku: povećanje glave gušterače, kompresija zajedničkog žučnog kanala.

5. Endokrini poremećaji. Pronađeno je kod 1/3 bolesnika:

  • ketoacidoza
  • dijabetes melitus
  • sklonost hipoglikemiji.

Kod hroničnog pankreatitisa može se javiti Tuzhilin simptom - pojava svijetlo crvenih mrlja na trbuhu, leđima, grudima, koje su aneurizme i ne nestaju s pritiskom.

Šta učiniti sa napadom pankreatitisa?

  1. Zabranjeno je uzimati bilo kakvu hranu. I suzdržati se od jela treba biti 3 dana. Ovo je potrebno za zaustavljanje proizvodnje enzima koji pojačavaju upalni odgovor i bol. Možete piti vodu bez plina i aditiva.
  2. Hladnoća se primjenjuje na epigastričnu regiju - to vam omogućava da smanjite intenzitet boli, lagano uklonite oticanje i upalu. Najbolje je da se umjesto leda koristi boca s toplom vodom koja je napunjena hladnom vodom.
  3. Pacijent treba biti u krevetu i u potpunom mirovanju. To će smanjiti dotok krvi u oboljeli organ, a time i umanjiti upalu.
  4. Dozvoljeni samo-lijekovi su Drotaverin, Spazmalgon, No-shpa i Maxigan. Mogu se piti prije dolaska hitne pomoći. U međuvremenu, potrebno je nazvati ljekare čak i ako pacijent nije siguran da ima napad akutnog pankreatitisa. Uostalom, ova je patologija opasna jer može neko vrijeme nestati, a zatim se brzo ponovo pojaviti.

Naročito se često dogodi brzi recidiv sa nekrozom organa. Zbog toga je toliko važno za rodbinu da pacijent (čak i pored svojih protesta) prođe sveobuhvatan pregled.

Tri glavne riječi u liječenju pacijenta s akutnim pankreatitisom su mir, hladnoća i glad. To su pravila prve pomoći za napad.

Prijem bilo kojeg probavnog enzima može samo ojačati patološki proces. Blokatori protonske pumpe, posebno Rabeprazol i Omeprazol, mogu ublažiti stanje.

Ako se zna da je pacijent bio izložen barem jednom od faktora koji izazivaju upalu (unos alkohola, prejedanje, trauma itd.) Prije napada, tada se mora hitno pozvati hitnu pomoć.

Posljedice

Prvo što pacijent doživi akutni oblik pankreatitisa je jaka bol, koju je nepodnošljivo podnijeti. U ovom trenutku se u žlezdi događa sledeće.

  1. Tkiva gušterače i susednih organa se razgrađuju i raspadaju.
  2. Oštećeni su svi organi i sustavi u kontaktu s enzimima.
  3. Enzimi koji su u stanju aktivnosti i ne mogu proći u crijevo, apsorbuju (probavljaju) svako tkivo koje nađu.
  4. Tada se „agresivni“ enzimi rasipaju u krvotoku po cijelom tijelu, uzimajući sa sobom oštećene ćelije gušterače.
  5. Upalni proces u ovoj situaciji može se početi u bilo koje vrijeme i u bilo kojem organu, pa i u mozgu.
  6. Može doći do zatajenja više organa kod kojih toksini upadaju u cijelo tijelo i šire se krvotokom.

U takvoj kliničkoj situaciji život pacijenta je u opasnosti ako se odmah ne preduzmu potrebne mjere.

  1. Može se razviti sepsa.
  2. Postoji krvarenje u organima.
  3. Formira se peritonitis.
  4. Pacijent može biti u stanju šoka.
  5. Verovatno je smrtonosan ishod.

Ali smatrat će se apsolutnom greškom što kronični oblik nije opasan. Prvo, sama hronična bolest može biti komplikovan akutni oblik ako ne slijedite preporuke ili ne dobijete dovoljno liječenja. Drugo, u hronikama su u njemu stalno prisutni faktori koji iritiraju i oštećuju tijelo. Gvožđe iako sporije, ali ipak uništeno. To izaziva opetovane napade, uključujući i akutne. Treće, hronični proces upale gušterače povoljna je pozadina za dijabetes i onkologiju, sepsu i crevnu opstrukciju, zatajenje bubrega, jetre, gnojne formacije, trombozu slezine i nekrozu pankreasa.

Dijagnostika

Dijagnosticiranje ove bolesti u pravilu nije teško, jer su njezini simptomi gotovo uvijek izraženi. No ipak, liječnik mora odrediti oblik bolesti da bi propisao adekvatno liječenje. Da biste to učinili, preporučljivo je provesti laparoskopiju - metodu koja vam omogućuje da pregledate trbušnu šupljinu iznutra posebnim alatom.

Ako se sumnja na akutni pankreatitis, provode se neki laboratorijski testovi. Ovo je opšti test krvi, analiza mokraće, biohemijska ispitivanja. Slični testovi se rade kod sumnje na hronični pankreatitis. Međutim, važno je provesti biohemijske studije za vrijeme pogoršanja bolesti. Također se provodi posebna studija izmeta.

Liječenje akutnog pankreatitisa

U akutnom pankreatitisu lečenje je moguće samo u bolnici, pod nadzorom kvalifikovanih stručnjaka, to se smatra vrlo opasnim stanjem. Ako se sumnja na akutni pankreatitis, hitno treba pozvati hitnu pomoć i osobu hitno hospitalizirati.

Ponekad nepravovremeno pružanje medicinske njege može čovjeku koštati života. Prva pomoć koja se može pružiti osobi s napadom pankreatitisa, čiji su simptomi očigledni, jeste nanošenje hladnoće u stomak, uzimanje antispazmodika - Na-shpa, Papaverin, kao i odbijanje jedenja bilo koje hrane i odmaranja u krevetu prije dolaska Hitne pomoći.

Glavne 3 kitove na kojima se zasniva liječenje akutnog pankreatitisa: MALI, HLADNI I OSTALI

Hitna pomoć koju pruža Hitna pomoć:

  • punkcijska vena, kapaljka sa fiziološkom otopinom
  • antiemetik - metoklopramid (cerucal) 10 mg
  • lijek protiv bolova - ketorolac
  • antisekretorni - oktreotid (sandostatin) 250 mg ili kamatel (omeprazol) 40 mg

U bolnici obično obavljaju:

  • U bolnici su intravenski dani natrijum hlorid (fiziološka otopina), reopoliglukin + kontrikal
  • Koriste diuretičke lijekove, sprečavaju edem gušterače, a takođe pomažu u uklanjanju enzima iz krvi i toksina iz tijela. Od diuretika, bilo Furosemid (Lasix) za vrijeme infuzijske terapije (u elastičnom pojasu nakon kapaljka) ili Diacarb u tabletama pod krinkom kalijevih preparata.
  • Omeprazol 80 mg dnevno, postoje oblici za intravenozno davanje tokom kapljica - Kvamatel.
  • Antispazmodici - drotaverin hidroklorid, no-spa
  • Uz uporno povraćanje, intramuskularni metoklopramid
  • Za bol - tablete protiv bolova
  • Kod teškog ili gnojnog pankreatitisa - antibiotici (cefalosporini 3-4 generacije ili fluorokinoloni).
  • U akutnom periodu su indicirani enzimski inhibitori (kontrakalni i gordoks).
  • Vitaminska terapija je također uključena u sveobuhvatno održavanje oslabljenog tijela, posebno su naznačeni vitamini C i vitamini skupine B.
  • 4-5 dana bolesniku je propisana glad i pije toplu vodu bez plina. Kod teškog pankreatitisa, kada gladujemo nekoliko tjedana, indicirana je parenteralna prehrana (hidratici proteina i masne emulzije se daju intravenski ako je holesterol u krvi normalan).
  • Tek nakon tog vremena, pacijentu je dozvoljeno jesti, u početku možete piti samo jogurt, postepeno dodajući skuti sir u jelovnik, a nakon 3-4 dana, pacijent postupno može uzimati dijetsku hranu na posebnoj 5P dijeti.

Hirurško liječenje je indicirano za sumnju na destruktivni pankreatitis i znakove peritonealne upale, kao i zbog neučinkovitosti konzervativne terapije.

U ovom slučaju, laparoskopija je indicirana za sumnju na trbušnu tekućinu ili znake peritonitisa. Također se izvodi za diferencijalnu dijagnozu akutnog pankreatitisa s drugim bolestima.

Laparatomija (širok kirurški pristup rezom sternuma u prepone) izvodi se uz prethodno izvedene hirurške intervencije na trbuhu, ventralne kile, nestabilna cirkulacija krvi (šok).

Liječenje pogoršanja pankreatitisa

Uz pogoršanje pankreatitisa, pacijentima je potrebna hospitalizacija uz svakodnevno praćenje krvnih parametara, vodene ravnoteže, broja bijelih krvnih zrnaca, nivoa enzima u serumu, acidobazne ravnoteže tokom prve sedmice.

Suzbijanje sekreta pankreasa važna je mjera u liječenju egzacerbacije pankreatitisa. U tu svrhu se primjenjuju sljedeće metode:

  • hladnoća na epigastričnoj regiji,
  • u prvih 1-3 dana pogoršanja pankreatitisa preporučuje se glad, uzimanje alkalnih rastvora svaka 2 sata (na primer, alkalne mineralne vode),
  • upotreba perifernih M-antiholinergicika (gastrocepin)
  • imenovanje analoga somatostatina - sandostatina za smanjenje lučenja pankreasa, uklanjanje bolova u trbuhu, smanjenje potrebe za lijekovima protiv bolova. Sandostatin se propisuje u dozi od 100 mcg supkutano 1-3 puta dnevno (do maksimalno 600 mcg / dan) u periodu od nekoliko dana do nekoliko tjedana,
  • smanjena kiselost želučanog sadržaja kako bi se osigurao funkcionalni odmor gušterače. U tu svrhu koriste se antacidi, blokatori H2 histaminskih receptora (cimetidin) i blokatori protonske pumpe ćelija obloge (omeprazol).
  • inhibicija funkcije gušterače: dalargin 1 ml intramuskularno 2 puta dnevno tokom 22-24 dana, čini se da obećava upotrebu peritola (4 mg 3 puta dnevno unutar 8-10 dana)
  • enzimski inhibitori se koriste nakon određivanja individualne tolerancije lijeka na pacijente. Koriste se sljedeći lijekovi: trasilol, kontrikal, gordoks. Daju se intravenski istovremeno u 5% -tnoj otopini glukoze ili ukapavaju u izotoničnu otopinu natrijum-hlorida. Alergijske reakcije na davanje ovih lijekova su prisutne sa učestalošću od 10-12%,
  • antimikrobna terapija. Upotrebljava se za pogoršanje pankreatitisa, pojave vrućice, intoksikacije, kao i za prevenciju komplikacija. Obično se koriste antibiotici širokog spektra - penicilini ili cefalosporini (ampicilin, oksacilin, ampioks, kefzol, klaforan i drugi) 5-7 dana u normalnim dnevnim dozama.

Insuficijencija gušterače očituje se sindromom oštećene crevne apsorpcije. Prema modernim konceptima, ovaj se sindrom ne manifestira u hroničnom pankreatitisu sve dok se sekrecija enzima ne smanji na 10% njegovog početnog potencijala. Liječenje insuficijencije gušterače svodi se na imenovanje dijetom i nadomjesnom enzimskom terapijom. U tom se slučaju doza enzimskog pripravka odabire pojedinačno za svakog pacijenta.

Glavni kriterij djelotvornosti liječenja je dinamika količine masti u izmetu i tjelesne težine pacijenta. Obično tretman započinje s 3 tablete prije, nakon i za vrijeme glavnih obroka. U težim oblicima količina lijeka može doseći 20 ili više tableta dnevno. Enzimski pripravci kod hroničnog pankreatitisa propisuju se vrlo dugo, često i životno. Smanjenje njihove doze moguće je postići strogom dijetom s ograničenom količinom masti i proteina. Međutim, širenjem prehrane trebalo bi povećati dozu enzimskih pripravaka.

Fizioterapija ima lek protiv bolova i određeno protivupalno dejstvo. U pravilu se fizioterapija primjenjuje u fazi smirivanja pogoršanja. Najčešće se koriste:

  • elektroforeza 5-10% rastvora novokaina ili dalargina
  • dijadinamičke struje
  • sinusoidno modulirane struje

U fazi remisije balneoterapija se široko koristi u obliku ugljičnog dioksida-hidrogen sulfida, ugljičnog dioksida, radona, ugljičnog dioksida, bisernih ili sulfidnih kupki. Uzimaju se na temperaturi od 36–37 ° C, trajanje je 10-15 minuta, tečaj lečenja 8-10 postupaka.

Sanatorijsko-letovalište se provodi u fazi nadoknade bez pogoršanja u odmaralištima Essentuki, Truskavets, Železnovodsk, kao i u sanatorijumima Republike Bjelorusije (Naroch, Rechitsa).

Lečenje hroničnog pankreatitisa

Hronični pankreatitis može imati svijetle ili blage simptome. Najčešće, tijekom pogoršanja hroničnog pankreatitisa, pacijentu je prikazana hospitalizacija i terapija, slično akutnom procesu.

Pacijent mora cijeli život slijediti dijetu i uzimati lijekove iz skupine antispazmodika i lijekova koji normaliziraju sekretornu funkciju organa. Naročito je korisno podvrgavati se sanatorijumskom tretmanu dva puta godišnje u odgovarajućim institucijama Stavropolskog teritorija (Kislovodsk, Železnovodsk, Pyatigorsk), gdje se liječe prirodnim mineralnim vodama.

Osnovni principi terapije:

1) Dijeta - ovo je najteži princip liječenja koji treba ispuniti, jer s pankreatitisom treba isključiti sve proizvode koje mnogi vole - pržena, začinjena jela, gljive, slatkiše, čokoladu, roštilj, brzu hranu. Sve proizvode, uključujući neko voće i povrće, treba konzumirati samo u pečenom, kuvanom ili sjeckanom obliku. Hrana treba biti česta i frakcijska, drugim riječima trebate jesti svaka tri sata, dok je nepoželjno u jednom koraku miješati različite vrste proteina, ugljikohidrata i masti.

2) Opcije upravljanja bolom sa hroničnim pankreatitisom.

Uz dijetu, bol počinje da muči pacijenta mnogo rjeđe, ali uz najmanje kršenje režima ili prilikom uzimanja zabranjenog proizvoda, potrebne su tablete protiv bolova.

  1. Uz intenzivan bol, ljekar može propisati antispazmodike - Drotaverin, No-Shpa, koji ublažavaju upalu u tijelu i time smanjuju bol.
  2. Takođe u naše vrijeme liječnik može prepisati Mebeverin (Sparex, Duspatalin), koji je antispazmodik miotropnog djelovanja i eliminira grčeve u cjelokupnom gastrointestinalnom traktu.
  3. Kratkim tečajem može se koristiti antisekretorna terapija ("Diacarb" ili "Omeprazol" 1 tableta / 3 dana, u prisutnosti natečenosti - "Asparkam").
  4. Koriste i Octreotide, lijek koji suzbija proizvodnju hormona, pošto bol nastaje zbog stimulacije žlijezde vlastitim hormonima. Takav lijek je propisan samo za bolničko liječenje.

Enzimi gušterače koji ispravljaju disfunkciju žlijezde

Produljenim tečajem hroničnog pankreatitisa normalne ćelije organa zamjenjuju se vezivnim tkivom. Tako je narušena funkcionalnost organa, može se razviti dijabetes i probavni poremećaji. Kako bi se smanjio bol i dao odmor od gušterače, potrebno je uzimati enzime pankreasa:

  • „Festal“ - uzimati 3 puta na dan uz obroke, u većini slučajeva kombinirati s primjenom blokatora histamina, koji smanjuju kiselost želuca („Cimetidin“, „Famotidin“).
  • Pankreatin (Enzistal, Gastenorm, Biozim, Mezim, Mikrazim, Pangrol, Panzinorm, Penzital, Creon, Hermitage) su enzimi gušterače, koje treba uzimati, poput „Festal“, dok je najbolje piti lijek sa alkalnom mineralnom vodom. Oni doprinose boljoj razgradnji proteina, ugljenih hidrata i masti.
  • Također je potrebno razjasniti aktivnost enzima. Za zamjensku terapiju potrebno je 10 000 jedinica lipaze (3 Mezima tablete dnevno). Treba napomenuti da originalni "Mezim" ima neugodan miris, pa se u njegovom odsustvu može tvrditi da je to lažnjak (zdrobljena kreda).

U prisustvu hroničnog pankreatitisa simptomi se mogu pojaviti vrlo dugo, a razina inzulina se u skladu s tim smanjuje, što u konačnici može dovesti do razvoja dijabetes melitusa. U slučaju dijagnoze ove patologije, pacijent bi trebao kontaktirati endokrinologa kako bi razvio režim liječenja i koordinaciju prehrane.

Kako se manifestuje pankreatitis?

Opšti simptomi koji se razvijaju kod hroničnog pankreatitisa, koji zahtijevaju trenutno liječenje i dijetu, manifestuju se kako slijedi:

  • javlja se mučnina
  • povraćanje je moguće
  • gubitak apetita
  • javlja se česta burping
  • osjećaj boli u stomaku.

Međutim, bol može biti odsutna i očitovati se samo u slučaju prejedanja, kada počinju grčevi žučnog mjehura i oticanje gušterače. U nekim slučajevima ne postoji bol i pojavljuje se pretjerani apetit, stalno osjećate glad, dok se osjećaj punoće ne pojavljuje.

Simptomi ovise o vrsti bolesti koja se javlja:

  • latentni tok (pacijent ne oseća nikakve promene tokom dužeg vremenskog perioda),
  • pankreatitis s bolom (bol se neprestano osjeća u trbuhu, ponekad postoje bolovi nepodnošljivih bolova),
  • hronični rekurentni pankreatitis (bol se javlja samo tokom napada, bez uznemiravanja pacijenta u drugim vremenima),
  • pseudotumorni pankreatitis (javlja se prilično rijetko, karakterizira pretjeran rast vlaknastog tkiva, zbog čega se veličina gušterače značajno povećava).

Koje se mjere liječenja koriste u borbi protiv patologije?

Kako bi se utvrdio najprikladniji način liječenja i prehrane za hronični pankreatitis, specijalist mora procijeniti koliko je teško pacijentovo stanje.

Ako su se simptomi tek počeli pojavljivati ​​bez ikakvih komplikacija, specijalista će propisati terapiju koja će se sastojati od upotrebe lijekova i dijetalnog stola.

U razdoblju pogoršanja pankreatitisa, kao i lošeg zdravlja i ozbiljnog stanja pacijenta, hitna hospitalizacija i liječenje provode se strogo pod liječničkim nadzorom. Početna pomoć bit će usmjerena na zaustavljanje sindroma boli. Ako bolest brzo napreduje ili je previše zanemarena, tada se obavlja operacija tokom koje se uklanjaju mrtvi dijelovi žlijezde.

Lokalna planarna resekcija glave gušterače

Lijekovi za liječenje pankreatitisa

Pravilna prehrana i liječenje hroničnog pankreatitisa pomoći će ublažiti nelagodu u stomaku. Prije svega, propisani su antispazmodici koji će ukloniti bol i grčeve. Najčešći su papaverin, no-shpa i baralgin. Također se koriste lijekovi koji reguliraju gušteraču, na primjer, Almagel ili Phosphalugel.

Ako je potrebno, propisani su enzimi koji potiču bolju apsorpciju hrane, a takva sredstva uključuju Pancreatin, Creon i druge. Lijekovi se uzimaju sa ili nakon jela, ispiraju s dovoljnom količinom vode (po mogućnosti alkalnim mineralom).

Lijek traje 1,5-2 mjeseca, ovisno o težini bolesti. Samo lekar koji leči može odrediti dozu ili otkazati lek. Za dobar rezultat nakon liječenja hroničnog pankreatitisa, morate slijediti sve preporuke stručnjaka kod kuće i obavezno se pridržavajte propisane prehrane.

Dijeta protiv pankreatitisa

Ako je egzacerbacija kroničnog pankreatitisa dovoljno ozbiljna i praćena jakom boli, upornim povraćanjem, značajnim promjenama u laboratorijskim testovima, tada pacijenti trebaju glad. Omogućuje vam da upalom organu pružite maksimalan mir i da minimizira proizvodnju agresivnih enzima pomoću žlijezde koje uništavaju organ. Njegovo trajanje ovisi o konkretnom kliničkom slučaju, ali češće se kreće od 1 do 3 dana. Ponekad je u „gladnoj“ fazi dozvoljeno piti bujon ružine ruže, alkalne mineralne vode i slab čaj.

Tada je propisana posebna niskokalorična dijeta (do 2200 kcal) s normalnom kvotom proteina. Dizajniran je da maksimizira štednju gušterače i ostalih organa za varenje. Značajke ove prehrane su:

  • fragmentacija unosa hrane (do 6 puta),
  • mljevenje ili brisanje korištenih proizvoda,
  • ograničenje soli
  • jela se poslužuju isključivo u toplom obliku,
  • isključivanje svih proizvoda sa visokim sadržajem ekstraktiva ili esencijalnih ulja (ribe, mesne juhe, kakao, kafa itd.), svježe bobice, povrće, bilje, voće, voće, kiseli sokovi, gazirana pića, marinade,
  • zabrana masne hrane (janjetina, svinjetina, vrhnje, svinjsko meso, itd.) i alkohola,
  • rasprostranjena upotreba mukoznih žitarica, supe od povrća s kuhanim mesom, sufle, proteinske omlete, riblje i mesne knedle, parne kotlete, mesne okruglice, pečene jabuke, povrtni pire, žele, musaka, sušeni bijeli hljeb, nemasni skuti, žele.

Pod uvjetom kliničkog i laboratorijskog poboljšanja prehrana se proširuje, povećavajući njezin kalorijski sadržaj i količinu proteina potrebnih za brži oporavak. Iako je set prihvatljivih proizvoda vrlo sličan već spomenutoj prehrani, popis jela na jelovniku se povećava (pečenje je dozvoljeno). Ako pankreatitis prati razvoj dijabetesa, tada se na listu zabranjenih namirnica dodaju bijela kaša, krompir, med, slatkiši i peciva.

Šta se može, a šta ne može jesti s pankreatitisom

Donja tabela prikazuje neželjenu i preporučenu hranu za pankreatitis.

Proizvodi koje treba konzumirati kod hroničnog pankreatitisa:

  • pšenični hljeb od brašna 1. i 2. razreda mora se osušiti
  • juhe od krompira, šargarepe, šargarepe i tikvice
  • kuvana riža, heljda, zobena kaša, vermicelli
  • nemasno meso (govedina, teletina, zec, puretina, piletina) kuhano, usitnjeno (kotlete, strofni govedina i druge vrste jela)
  • kuhano ili pečeno povrće (krompir, mrkva)
  • riba s niskom masnoćom (kuhana)
  • mliječni proizvodi s niskim udjelom masnoće (svježi nemasni sir), razni pudingi
  • zrelo nemasno voće i bobice, pire sirovo ili pečeno
  • slabi čaj s limunom, juha od šipka
    puter (30 grama), suncokretovo ulje (10-15 ml) - u posudama

Kao što je već spomenuto, tijekom egzacerbacije propisana je dijeta za glad tijekom 1-2 dana uz stalni unos mineralne vode (svaka 2 sata). Tada dolazi do postepenog uključivanja proizvoda poput povrća ili pire kaše.

Izborni meni

Kod kronične upale gušterače, sposobnost probave i apsorpcije masti se uglavnom smanjuje, što se očituje bolovima u trbuhu i labavom stolicom. S tim u vezi, glavni princip u pripremi jelovnika je nizak sadržaj masti u dnevnoj prehrani ne više od 50 grama masti dnevno.

Nudimo vam varijantu jelovnog jelovnika za dan sa sadržajem 50 grama masti:

Doručak:

  • Parni omlet od 1 jaja sa špinatom (proteinima),
  • Tost pun hleba od punog zrna sa maslacem (manje od 1 kašike),
  • ½ šalice zobene kaše,
  • ½ šolje borovnica
  • Kompot od čaja, kafe ili suhog voća.

Snack:

  • Voćni koktel: 1 šalica sojinog ili bademovog mlijeka usitnjena sa 1 šalicom jogurta s malo masnoće i 1 bananom.

Ručak:

  • Sendvič sa puretinom i sirom: 2 kriške hleba od celog zrna, 80 grama ćuretine ili pileća prsa (protein),
  • 1 tanjir sira sa malo masnoće,
  • Kuhana kriška mrkve ili repe,
  • ½ šalice jabučnog soka (nemasnog).

Snack:

  • 1 šolja skute (bez proteina), bez masti,
  • 1-2 pečene jabuke,

Večera:

  • 100 grama ribe s malo masti (proteina),
  • 100-150 grama kuvanog pirinča,
  • 1-2 kuhane šargarepe,
  • Kopriva
  • 1 kašika putera
  • Loose čaj ili kompot od suhog voća.

Snack:

  • 3 hljeba (pšenično-zob),
  • ½ šalice borovnica (ili drugog preporučenog voća)
  • 1 šolja mlijeka s 1% masti (bjelančevina).

Pokušajte dodati protein u svaki obrok i grickalice (bršljan, riba, jajašca, mliječni proizvodi s malo masti, soja itd.). Ako jedna dijeta nije dovoljna za uklanjanje simptoma, prije jela trebate uzimati lijekove koji zamjenjuju enzime gušterače (Mezim, Creon, Panreatin itd.).

Gore su data opća načela prehrane za hronični pankreatitis koja su prikladna za većinu ljudi koji pate od ove bolesti. Ipak, vrijedno je napomenuti da je svaki organizam individualan, spol, starost, rasa, genetika, stres, prateće bolesti itd., Stoga je priprema jelovnika posebno individualna. Prije svega, morate slušati svoje tijelo kako biste odabrali sebi dijetu koja vaše tijelo najbolje percipira. Svemu treba razuman pristup i sredina.

Obavezno se posavetujte sa svojim lekarom!

Mogu li jesti svježe povrće zbog pankreatitisa?

Upotreba svježeg povrća protiv pankreatitisa nije preporučljiva, jer ovi proizvodi doprinose jačanju procesa fermentacije u crijevima, što može uzrokovati niz neugodnih simptoma, pa čak i izazvati neke ozbiljne komplikacije.

Kod hroničnog pankreatitisa dolazi do ozbiljnog kršenja funkcije gušterače, uz promjenu količine i sastava probavnog soka koji ga proizvodi. Kao rezultat toga, proces probave brojnih hranjivih sastojaka je poremećen. To uzrokuje promjene i u općem stanju pacijenta (zbog malapsorpcije hranjivih sastojaka može doći do opće iscrpljenosti), kao i do promjene unutrašnje ravnoteže crijeva. Zbog promjene u unutarnjem okruženju crijeva, dolazi do poremećaja vitalne aktivnosti njegove normalne mikroflore (mikroorganizmi koji žive u lumenu crijeva koji doprinose normalnoj probavi) što izaziva fermentacijske procese.

Svježe povrće, uprkos svojim nespornim blagodatima za zdrave ljude i visok sadržaj vitamina kod hroničnog pankreatitisa, može izazvati porast procesa fermentacije. U ovom slučaju nastaje nadimanje, javlja se nelagoda, razvija se dijareja ili, u ređim slučajevima, zatvor. Osim toga, svježe povrće ima izražen stimulativni učinak na tkivo gušterače, čime povećava količinu proizvedenog probavnog soka. Uprkos tome što se na prvi pogled ovaj efekat može činiti povoljan, u stvari i nije. Činjenica je da na pozadini izmijenjene strukture gušterače također se narušavaju njezine rezervne sposobnosti, odnosno da pretjerana stimulacija ne dovodi do poboljšanja u radu žlijezde, već do pogoršanja ili pogoršanja bolesti. Stoga je isključenje svježeg povrća i njihovih sokova izuzetno važno za pankreatitis.

Treba napomenuti da se kod akutnog pankreatitisa, kao i kod pogoršanja hroničnog pankreatitisa, preporučuje izbjegavanje ne samo svježeg povrća i voća, već općenito bilo koje enteralne prehrane (hrana koja u gastrointestinalni trakt ulazi kroz usta i želudac).

Narodni lijekovi

  1. Propolis. Mali komadići pažljivo se žvaču između obroka, metoda je sjajan primjer učinkovite moderne homeopatije i eliminira napade boli, normalizirajući probavu.
  2. Planinski pepeo. Odlično je choleretic sredstvo koje se koristi kako u liječenju tako i u prevenciji pankreatitisa. Plodovi vrbe mogu se konzumirati svježi ili osušeni za buduću upotrebu.
  3. Za 10 dana trebate uzeti 1 žličicu ulja šipka. Odmarajte se dva mjeseca i ponovo krenite na tečaj. Preporučuje se kod hronične patologije.
  4. Zlatni brkovi 1 veliki list (duljine 25 cm) ili dva mala lista se drobe i napune sa 700 ml vode. Kuhajte na srednje jakoj vatri 15-20 minuta, a potom nekoliko minuta ukuhajte na čvrstom mestu (možete ga ostaviti preko noći). Infuziju morate koristiti u toplom obliku od 25 ml (prije jela).
  5. Sok od krumpira i šargarepe. Preko sokovnika preskočite 2 krompira i 1 šargarepu. Koristite 2 puta dnevno 30 minuta prije jela, tijek liječenja odraslih je 7 dana, metoda pomaže u normalizaciji probave, uklanjanju simptoma boli.
  6. Biljke gušterače koriste se u kolekcijama, a jedno od njih trebalo bi da se sastoji od travnate trave, cvjetova nevena i kamilice. Sve komponente se uzimaju na kašiku i piju se u posudi sa kipućom vodom. Nakon pola sata možete piti prvu porciju (100 ml), a 40 minuta nakon toga jesti. Lijek je potrebno piti barem 4 puta dnevno, isključivo prije jela.
  7. Za recept za pankreatitis potrebni su vam cvjetovi besmrtnice, matičnjaka, matičnjaka, sve prelijte 200 ml kipuće vode, inzistirajte 30 minuta, pijte do tri puta dnevno prije jela.
  8. Umjesto običnog čaja, koristite čaj od mente i meda. Senta ima choleretic efekat i pospešuje oslobađanje enzima iz gušterače.
  9. Čašu ovsa prelijte litrom vode, inzistirajte 12 sati. Donesite juhu da prokuha i kuhajte pod poklopcem pola sata. Posudu zamotajte juhom, inzistirajte 12 sati, a zatim procijedite i dodajte vodu do zapremine jedne litre. Odrasli uzimaju dekociju tri puta dnevno, 100-150 ml, pola sata prije obroka. Kurs lečenja je mesec dana.
  10. Rosehip. U hroničnom toku pankreatitisa, dogroza se može piti u neprestanom stanju - do 400 ml dnevno. Bobice šipka prelije se vrućom vodom (broj bobica je jednak količini tekućine). U termosici se ostavi infuzija nekoliko sati, nakon čega se piće može konzumirati.

Prevencija

Prevencija pankreatitisa je najbolji način da se izbjegnu ozbiljni zdravstveni problemi:

  • Prejedanje je zabranjeno. Kako ne biste preopteretili svoje tijelo viškom hrane, samo ga slušajte sa hranom.
  • Kafa je najmanje omiljeno piće problematičnih organa. Bolje je ili potpuno odbiti ili piti ne više od jedne šalice dnevno. Osoba našteti sebi posebno kada pije piće na prazan stomak. Pravi udarac za žlijezdu je instant kafa.
  • Bolesni organ ne voli hranu koja sadrži gruba vlakna, tako da je najbolje peći ili pirjati povrće. Važno je odbiti ne samo masnu i prženu hranu, već i što više ograničiti unos konzervirane, slane i dimljene hrane. Citrusi su takođe podložni ograničenjima. Korisno je piti mineralnu vodu, uključiti u jelovnik morsku hranu i mliječne proizvode s malim postotkom masti.
  • Prekomjerna tjelesna aktivnost, kao što su: časovi u teretani, trčanje i skakanje, posjeta kupaonici, sauni, sve to može dovesti do pogoršanja bolesti. Najbolja opcija za fizičku aktivnost izvođenje je terapijskih vježbi i disanja te pohađanje tečajeva masaže.
  • Odbijanje loših navika (alkohol i pušenje) omogućit će smanjenje opterećenja na tijelu, čime ćete postići stabilnu remisiju.
  • Pravovremeno liječenje patologije žučnog mjehura i žučnih puteva. Kad se već formiraju kamenje u mjehuriću, potrebno ih je što prije ukloniti.
  • Morate jesti pravilno, porcije ne bi trebale biti velike, ali bolje je češće prilaziti stolu. Ne upotrebljavajte puno različite hrane odjednom - princip frakcijske prehrane u velikoj mjeri olakšava rad tijela. Treba izbjegavati miješanje ugljikohidrata i proteina - to je najteža kombinacija za žlijezdu. Postni dani korist će organizmu. Korisna jednostavna hrana, skuta i žitarice.

Nikada ne pretjerujem, a o zloupotrebi alkohola ne može se govoriti. To je samo trovanje bilo mnogo puta u mom životu, prvi put kad se sjećam u djetinjstvu, bilo mi je 6-7 godina. A onda su uslijedila trovanja u odrasloj dobi.Stoga želim svima reći: ne tako davno naučio sam da ukoliko dođe do trovanja hranom, tada je potrebno provesti kurs liječenja kako bi se vratila mikroflora probavnog sustava. A sada sam sa kompletnim "Buketom" bolesti int. organa ... Idem kod doktora! Sve zdravlje i dug život!

Koja se hrana može koristiti za pankreatitis u fazi uporne remisije

Nakon što u roku od šest mjeseci nije bilo akutnih napada te su se pokazatelji aktivnosti procesa, prema podacima istraživanja, vratili u normalu, dijeta može biti bez mehaničkog štednje, s dodatkom svježeg povrća i voća. Svaki novi proizvod se uvodi s oprezom. Frakcijska hrana, pet obroka dnevno. Hrana je topla bez iritantne hrane. Ovu dijetu morate stalno pratiti. To uključuje:

  • Sva kuhana povrća, salata od svježe naribane mrkve, kuvani zeleni grašak ili mladi grah od šparoga, možete dodati paradajz prvim jelima. Patlidžan i svježi kupus pažljivo.
  • Heljda, zob, pšenica i riža.
  • Svježe jabuke, banane, marelice i šljive bez kože, grožđe. Jagode u kompotima, želeu i želeu.
  • Mliječni proizvodi dnevno, kisela pavlaka ili nemasna krema, maslac do 5 g dnevno.
  • Biljno ulje u gotovim obrocima do 20 g.

Sve ostale preporuke za dijetu se održavaju.

Primjer jelovnika za hronični pankreatitis i recepti

Kod hroničnog pankreatitisa u remisiji se možete pridržavati takve prehrane:

Doručak: kaša od bundeve s rižom i suhim marelicama, cikorija.
Ručak: sušeni bijeli hljeb sa Adyghe sirom, čaj.
Ručak: supa s ribljim mesnim okruglicama i kašom od heljde s kuhanom mrkvom i karfiolom.
Snack: skuta sa grožđicama, kompot od suhog voća.
Večera: goveđi stroganoff od pilećih prsa s kuhanim krumpirom i začinskim biljem, kompot.
Prije odlaska u krevet: keks od keksa i kefir.

Bundeva kaša s rižom i suhim marelicama.

  • 400 g bundeve.
  • 30 g suhih marelica.
  • 2 kašike riže.
  1. Suhe marelice dodajte kipućom vodom 15 minuta.
  2. Izrežite bundevu na manje komade i stavite na tihoj vatri, ako je potrebno, na dno tepsije sipajte malo vode. Kuvajte 15 minuta.
  3. U bundevu dodajte rižu i suhe marelice i kuhajte još 15 minuta.

Goveđi stroganoff od pilećih prsa.

  • 300 g pilećeg fileta.
  • Jedna šargarepa.
  • Jedan luk.
  • 100 ml mleka.
  • 50 ml vode.
  • 1 kašika suncokretovo ulje.
  • 5 g brašna
  • So ukus.
  1. Slani pileći file. Stavite piletinu u tavu s biljnim uljem i kuhajte dok tekućina ne ispari.
  2. Sitno nasjeckajte luk i šargarepu, dodajte piletinu, dodajte vode. Pirjati pod poklopcem dok ne skuha.
  3. Pomiješajte mlijeko sa solju i brašnom, prelijte u posudu za prženje i kuhajte još 7 minuta.

Zabranjena hrana za akutni i hronični pankreatitis

Zabranjeno je da pankreatitis u bilo kojoj fazi uključuje u izbornik proizvode koji stimuliraju ili iritiraju gušteraču, a koje je teško probaviti:

  • Alkoholna pića bilo koje jačine i sastava.
  • Masna hrana i životinjske masti, masni sirevi, kisela pavlaka ili pavlaka.
  • Bogate juhe od mesa ili ribe, mesne prerađevine.
  • Sladoled, čokolada i peciva, muffini, kondenzovano mleko.
  • Piće - kafa, jak čaj, kvas, bilo koje slatko gazirano.
  • Mahunarke - grah, grašak, leća, slanutak.
  • Gljive, rotkvice, repa, spanać, kislice, luk i češnjak, s oprezom peršun i kopar.
  • Zimske kisele jabuke, brusnice, limun, trešnje, svi kiseli i pakirani sokovi.
  • Kaša od prosenog ili ječmenog ječma.
  • Kisela, slana, konzervirana ili dimljena hrana.
  • Kobasice, kobasice, kobasice.
  • Bilo koji proizvodi koji sadrže boje, stabilizatore, arome.
  • Majoneza, bilo koji umaci sa začinima, sirćetom, senfom, hrenom ili biberom.

Tradicionalna medicina stekla je iskustvo u korištenju ljekovitih biljaka i proizvoda pčelarstva za liječenje pankreatitisa. Sva ova sredstva koriste se samo nakon uklanjanja akutnog upalnog procesa za vraćanje normalne probave. Hronični pankreatitis kod odraslih može se liječiti:

  • Dekocije ljekovitog bilja - sjemenke nevenke, kamilice, immortelle i kopar. Da biste pripremili juhu, morate uzeti jednake dijelove biljaka, samljeti i izmiješati. Žličicu ove mešavine prelijte kipućom vodom. Pripremite vodenu kupelj i stavite u nju spremnik s biljem. Kuvajte 15 minuta. Izvadi. Uzmi toplo u 50 ml. Nakon što ga uzmete, možete jesti za 30 minuta.
  • Sok od krumpira. Samo svježe pripremljeni sok koristi se u četvrtini šalice pola sata prije jela.
  • Pergo. Da biste odredili individualnu toleranciju, započnite s nekoliko granula. Zatim možete povećati na žličicu. Uzimajte ujutro na prazan stomak. Kurs lečenja je dve nedelje.

Kako izbjeći pankreatitis, možete naći u videu ispod.

Pankreatitis je medicinski izraz za upalu gušterače, proces koji se može javiti u akutnom ili hroničnom obliku. U akutnom pankreatitisu može se obnoviti normalna funkcija pankreasa, a kod hroničnog pankreatitisa akutna razdoblja se izmjenjuju remisijom, ali s vremenom se primjećuje stalan pad funkcije pankreasa. Razmotrimo detaljnije karakteristike ove bolesti, njenu dijagnozu i liječenje.

Učestalost hroničnog pankreatitisa među bolestima probavnog trakta je od 5,1 do 9%. U posljednjih 30 godina svijet je počeo obolijevati od kroničnog pankreatitisa dvostruko više. Prvi stadij bolesti traje do 10 godina, a karakteriziraju ga naizmjenični periodi pogoršanja i remisije. Pacijent je uglavnom zabrinut zbog boli. U drugoj fazi su motorički poremećaji rada crijeva, gubitak tjelesne težine. Bolovi postaju manje vidljivi. Komplikacije hroničnog pankreatitisa mogu se javiti u bilo kojoj fazi. Često, pankreatitis je popraćen ispuštanjem probavnih enzima u krvotok, što uzrokuje jaku intoksikaciju.

Hronični pankreatitis je zapravo cijela grupa bolesti. Postoji nekoliko verzija klasifikacije hroničnog pankreatitisa.

  • Toksični metabolički. Razvija se pod uticajem droga i / ili alkohola.
  • Idiopatski. Nastaje bez vidljivih preduvjeta.
  • Nasljedna. Rezultat genetske oštećenja.
  • Autoimune. Nastaje kao rezultat napada tjelesnog imunološkog sistema na gušteraču.
  • Ponavljajući se. Ima duge periode remisije, koji se izmjenjuju s pogoršanjima.
  • Opstruktivni. Nastaje kao rezultat začepljenja ili kompresije kanala pankreasa.
  • Primarno. Razvija se bez prethodne bolesti.
  • Sekundarni. Razvija se kao komplikacija druge bolesti.
  • Primarno: neodređena etiologija, alkoholna, ljekovita, zbog neuhranjenosti ili metabolizma.
  • Posttraumatično: zbog tupih ili otvorenih ozljeda pankreasa, nakon operacije.
  • Sekundarni: uzrokovane drugim bolestima.

Klasifikacija prema međunarodnom sistemu M-ANNHEIM (2007):

  • Po porijeklu (faktor rizika) (od A do M tipa).
  • Prema kliničkoj fazi.
  • Prema težini bolesti (postoji sistem ocjenjivanja).

Uz pankreatitis, pacijenti se žale na akutne bolove u trbuhu, češće - u njegovom lijevom dijelu, dajući leđima. Intoksikacija je izražena, što se manifestuje u obliku mučnine, povraćanja, opće slabosti, vrućice, vrućice, smanjenog apetita. Stolica je gusta, masna, sadrži neprobavljene čestice hrane. U ovom slučaju određene vrste pankreatitisa mogu biti gotovo asimptomatske za pacijenta, ali probavni poremećaji i dalje su prisutni koji se mogu izraziti ozbiljnošću u donjem stomaku ili laganim trncem na ovom području nakon jela ili alkohola.

Glavni uzroci upale gušterače povezani su s nezdravim načinom života i nasljednošću. Oni mogu biti:

  • neuhranjenost
  • zloupotreba alkohola
  • dvanaestopalačna upala,
  • bolesti vezivnog tkiva
  • nuspojave od uzimanja lijekova,
  • povrede
  • nasljedni metabolički poremećaji.

Smrtnost nakon početne dijagnoze hroničnog pankreatitisa iznosi i do 20% tokom prvih 10 godina. Nakon 20 godina umre više od 50% pacijenata. Uzroci smrti su komplikacije povezane s pogoršanjem pankreatitisa, pratećim probavnim smetnjama i infekcijama. Rizik od raka gušterače kod hroničnog pankreatitisa povećava se za 5 puta.

Oko 90 različitih metoda istraživanja može se koristiti za dijagnosticiranje hroničnog pankreatitisa. Nažalost, većina njih ne otkriva rane faze ove bolesti. Veliki broj dijagnostičkih grešaka povezan je s multisimptomskom i faznom prirodom kliničkih manifestacija hroničnog pankreatitisa, nedovoljnom tehničkom opremljenošću medicinskih ustanova i nedostatkom jasnih dijagnostičkih algoritama.

Dijagnoza se može postaviti nakon sveobuhvatnog pregleda koji uključuje:

  1. Opći klinički test krvi za otkrivanje znakova upale prema broju leukocita, povećanju ESR-a i drugim pokazateljima.
  2. Biohemijski test krvi za utvrđivanje nivoa enzima pankreasa.
  3. Analiza mokraće kako bi se utvrdilo da li sadrži amilazu.
  4. Analiza fekalnog sustava za neprobavljena vlakna.
  5. Ultrazvuk trbušnih organa radi otkrivanja promjena u gušterači i ostalim organima gastrointestinalnog trakta.
  6. Gastroskopija
  7. Radiografija trbušnih organa.
  8. Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP).
  9. Funkcionalni testovi nakon punjenja glukozom ili lijekovima.

Kao i dijagnostika, taktike liječenja ove bolesti zahtijevaju integrirani pristup i usmjerene su na normalizaciju i obnavljanje funkcija pankreasa.

Hronični pankreatitis zahtijeva dijetu, medicinsku terapiju i, u nekim slučajevima, hiruršku intervenciju. Budući da hronični pankreatitis može imati različite uzroke i varirati u stupnju intoksikacije, na pitanje kako liječiti napad pankreatitisa može postojati samo jedan odgovor: morate odmah pozvati hitnu pomoć i pacijenta poslati u bolnicu na kvalificirani pregled. I naredna tri dana glađu, potpuno odmaranje u vodoravnom položaju, čist vazduh i hladnoća (pre dolaska ekipe lekara potrebno je pričvrstiti jastučić za grejanje sa ledom na područje stomaka i prozračiti sobu).

Uzimanje lijekova za hronični pankreatitis usmjereno je na uklanjanje nekoliko problema:

  • Liječenje boli. Izraženo pogoršanje hroničnog pankreatitisa po pravilu prati jaka bol, čije olakšanje provode lijekovi poput No-shpa, Novocain, Papaverine, Platifillin, Atropine, ponekad? Promedol. Ali ni u kojem slučaju ne smijete koristiti aspirin, Nise i druge NSAID! Oni ne samo da iritiraju sluznicu, već i prorjeđuju krv, doprinoseći mogućem krvarenju.
  • Suzbijanje sekreta gušterače. Koriste se inhibitor protonske pumpe, omeprazol i lijekovi kao što je kontrakal.
  • Zamjenska terapija za istovar gušterače u obliku lipaze, amilaze, proteaze, odnosno pankreatina, koji se prodaje pod trgovačkim imenima Festal, Mezim, Creon, Panzinorm, Digestal, itd.
  • Antibiotska terapija kako bi se spriječio razvoj infekcija u gušterači. Propisani su lagani antibiotici poput ampicilina.
  • U slučaju kršenja vodeno-elektrolitne ravnoteže, propisana je zamjenska terapija u obliku fizioloških otopina i fizioloških otopina.

Hirurški tretmani hroničnog pankreatitisa su direktni i indirektni. Neizravne metode uključuju operaciju bilijarnog trakta, gastrointestinalnog trakta i neurotomiju. Direktno? drenaža ciste, uklanjanje kamenaca, resekcija žlezde.

Hirurško liječenje hroničnog pankreatitisa je indicirano u sljedećim slučajevima:

  • komplicirani oblik bolesti, praćen opstruktivnom žuticom,
  • akutni bolovi koji ne nestaju dugotrajnim konzervativnim liječenjem,
  • pojava ciste.

Pacijentima s kroničnim pankreatitisom tijekom remisije prikazana je dijeta s ograničenjem masti i velikim udjelom proteina. Začinjena hrana i gruba vlakna, kafa, kakao, gazirana pića i kisela pića treba isključiti. Prikazane su mineralne vode: Slavyanovskaya, Smirnovskaya, Essentuki No. 4. Dijetalna dijelna, 5-6, ponekad i 8 puta dnevno. Tijekom egzacerbacije post se propisuje 2-4 dana.

Liječenje hroničnog pankreatitisa u bolnici i na ambulantnoj osnovi neće dati trajni učinak bez daljnje prevencije. Alkohol štetno djeluje na gušteraču, stoga bi ga u preventivne svrhe trebalo potpuno isključiti. Važno je pravodobno liječiti bolesti bilijarnog trakta, želuca i dvanaesnika, pravilna prehrana bez grubih životinjskih masti i ljutih začina. Ove će mjere omogućiti da kronični pankreatitis produži razdoblje remisije.

Efikasno liječenje pankreatitisa u velikoj moskovskoj klinici

Gdje liječiti pankreatitis? Naravno, u klinici koja je opremljena svom potrebnom dijagnostičkom opremom i koja posjeduje osoblje iskusnih ljekara dijagnostike. Što se prije otkrije kronični pankreatitis, brže se liječenje može započeti bez čekanja na komplikacije i akutne napade koji zahtijevaju smještanje u bolnicu. U mreži privatnih klinika „ABC-medicine“ čeka vas moderna dijagnostička baza i kvalificirani ljekari. Već 20 godina uspješno liječi djecu i odrasle, stvorila se ugodna atmosfera, prosječne tržišne cijene na nivou usluge u poslovnoj klasi. Vodeći klinički dijagnostički centar "ABC-medicine" povoljno je smješten u centru Moskve

Klinike "ABC-medicine":

  • Klinika u Chistye Prudy - licenca LO-77-01-012180 od 21. aprila 2016, koju je izdalo moskovsko Ministarstvo zdravlja.
  • Klinika u Baumanskoj - dozvolu LO-77-01-013027 od 1. septembra 2016. godine izdalo je moskovsko Ministarstvo zdravlja.
  • Klinika u "Ulici 1905" - licenca LO-77-01-013523 od 23. novembra 2016. godine izdata od strane Ministarstva zdravlja grada Moskve.
  • Klinika u Kolomenskoj - licenca LO-77-01-012454 od 8. juna 2016. koju je izdalo moskovsko Ministarstvo zdravlja.
  • Poliklinika "Trčanje" - licenca LO-77-01-013720 od 28. decembra 2016. godine izdata od strane Ministarstva zdravlja grada Moskve.
  • Klinika u Balašihi - licenca LO-50-01-007895 od 28. jula 2016. godine izdata od strane Ministarstva zdravlja Moskovske oblasti.
  • Klinike u Kommunarki i Romashkovu - dozvolu LO-50-01-009187 od 14. novembra 2017. izdalo je Ministarstvo zdravlja moskovske oblasti.
  • Klinika u "Parku kulture" - dozvolu LO-77-01-014762 od 30. avgusta 2017. izdalo je moskovsko Ministarstvo zdravlja.

Hronični pankreatitis je bolest gastrointestinalnog trakta, čije neblagovremeno liječenje može dovesti do ozbiljnih komplikacija, pa sve do raka pankreasa.

Kompjuterska tomografija može dati jasnu sliku stanja organa, uključujući gušterače.

Posebni medicinski programi značajno će uštedjeti na sveobuhvatnom pregledu gušterače.

Dijagnoza i liječenje pankreatitisa odgovoran je proces koji se može vjerovati samo profesionalcima. Prednost treba dati modernim klinikama s dobrom opremom i kvalificiranim ljekarima.


  1. Aleksandrovsky, Y. A. Diabetes mellitus. Eksperimenti i hipoteze. Izabrana poglavlja / Ya.A. Aleksandrovski. - M .: SIP RIA, 2005. - 220 str.

  2. Watkins, Peter J. Diabetes mellitus / Watkins, Peter J. .. - M .: Beanom. Laboratorija znanja, 2006. - 758 c.

  3. Anastasia Osokina i Olga Barbarash Akutni koronarni sindrom i dijabetes tipa 2., LAP Lambert Academic Publishing - M., 2011. - 116 str.
  4. Nikberg, I. I. Dijabetes melitus / I.I. Nickberg.- M .: Zdorov'ya, 2015. - 208 c.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Kako da jedem sa ovom patologijom?

U razdoblju nakon pogoršanja hroničnog pankreatitisa pacijentu je propisana dijeta br. 5 u kombinaciji sa liječenjem.

Dijetalna prehrana pomoći će normalizaciji funkcioniranja pogođenog organa, takva hrana štedi za tijelo.

Ako je potrebno, propisani su enzimi koji potiču bolju apsorpciju hrane.

Važno! Prehrana podrazumijeva upotrebu povećane količine proteina, a istovremeno smanjuje ugljikohidrate i masti.

Vitamini bi trebali biti prisutni i u svakodnevnoj prehrani, jela se kuhaju isključivo na pari ili u pećnici.

Savjet! Ne jedite hladnu i previše vruću hranu, porcije trebaju biti male.

Koji proizvodi čine meni?

Da biste ublažili simptome i liječili pogoršanje hroničnog pankreatitisa, propisana je dijeta uz korištenje ovih proizvoda:

  • jučerašnji pšenični hleb,
  • Maria cookies
  • tečne kuvane žitarice - kaša, heljda, riža, zobena kaša,
  • skute sa napicima,
  • Skuta s malo masnoće, kefir (kisela pavlaka se dodaje gotovoj hrani),
  • nemasni tvrdi sirevi.

Preporučuju se hranljiva, ali lagana jela od mesa i peradi, poput piletine, zeca, ćuretine, govedine, odabiru se dijelovi bez masti. Glavna stvar je da se meso usitni.

Svakodnevne za upotrebu preporučuje se povrtna supa sa sitno naribanim krumpirom, bundevom, mrkvom i tikvicama. U takve juhe dodajte kašu, heljdu, rižu, zobene pahuljice, ponekad je dozvoljena vermicelli.

Dijeta uključuje povrće koje se peče ili kuha: mrkva, krompir, bundeva, repa, cvjetača.

Nekiselinske sorte dopuštene su od voća (mogu se peći, pirjati, kuhani žele i voćni napici na bazi bobica i voća, svježi ili sušeni). Razno poluslatko voće i bobičasto varivo (brašno se ne prekuva u tavi).

Preporučuju se povrtne supe sa sitno naribanim krompirom, bundevom, mrkvom.

Dijeta uključuje upotrebu pečene ili kuhane ribe s niskim udjelom masnoće, kuhane u pari u zdrobljenom obliku, mogu biti u malim komadima. Proteinski omleti su dozvoljeni (ne više od 2 dnevno).

Biljno ulje se koristi samo u kuvanoj hrani, ne većoj od 15 ml, u kremi ne većoj od 30 g.

Zaustavite proizvode za hronični pankreatitis

  • svježa peciva
  • supe na juhama od mesa i gljiva, borsch,
  • meso i riba masnih razreda,
  • razne poluproizvode,
  • skuti sir, pavlaka i pavlaka,
  • pržena i tvrdo kuhana jaja, mahunarke,
  • ječam, ječam, kukuruz i ječam, proso.

Pažnja! Ne možete jesti češnjak, rotkvice, kislice, luk i gljive.

Treba zaboraviti razne slatkiše (čokolada, pekmez, slatkiši, kolači). Banane, smokve i grožđe takođe su zabranjene.

Začini, umaci također su potpuno isključeni iz prehrane, sol je dozvoljena u maloj količini.

Iz prehrane isključujemo češnjak, rotkvice, kislice, luk i gljive, začine

Potpuno biste trebali napustiti jak čaj i kafu, slatku pjenušavu vodu. Za osobu koja boluje od hroničnog pankreatitisa potrebno je slijediti dijetu radi sprečavanja pogoršanja bolesti.

Glavni uzroci pankreatitisa

Na rad gušterače odrasle osobe utječu mnogi faktori - prehrana, loše navike, opće zdravlje, stil života. Da bi BZHU s hranom mogao biti potpuno asimiliran u probavnom traktu, moraju biti prisutni i proizvedeni određeni enzimi - pankreatin, lipaza i tripsin. Ako se iz bilo kojeg razloga gušterača razbije, on ne može proizvesti enzime potrebne za probavu, probavni proces usporava, pankreasni sok se nakuplja u tijelu, što rezultira upalnim procesom žlijezde.

Akutna upala pankreasa kod odraslih obično je uzrokovana:

  • trovanje hranom ili alkoholom,
  • prejedanje
  • jesti previše masna ili vrlo začinjena jela,
  • ozljede prednjeg trbušnog zida i kontuzije unutrašnjih organa.

U pravilu pankreatitis rijetko napreduje kao neovisna bolest, najčešće drugi organi probavnog trakta sudjeluju u patološkom procesu - želudac, dvanaestopalačno crijevo, žučni mjehur i tanko crijevo. Točna dijagnoza otežava činjenicu da se gušterača nalazi duboko u trbušnoj šupljini, njena je veličina mala, a s upalom organa pojavljuju se simptomi koji podsećaju na druge patološke procese.

Postoji niz predisponirajućih faktora koji mogu dovesti do razvoja akutnog pankreatitisa:

  • bolesti žuči i žučnog mjehura - jedan je od najčešćih uzroka. Kada se kamenje nakuplja u žlijezdi, začepljenje žučnih kanala, gušterača reagira patološkom kemijskom reakcijom. Akumulira tvari koje stimulišu djelovanje proizvedenih enzima prema vlastitom tkivu. Kao rezultat toga, tkivo gušterače postaje edematozno, dolazi do razaranja krvnih žila, pojavljuju se krvarenja i razvija se akutni upalni proces.
  • Bolesti dvanaestopalačnog creva i želuca - ako je Oddi sfinkter inferioran, sadržaj creva se može izbaciti u kanale gušterače, izazivajući upalu. Najčešće se to događa u pozadini bolesti poput gastritisa, peptičnog čira i čira na dvanaesniku.
  • Intoksikacija i trovanje tijela - pankreatitis kod odraslih često se razvija na pozadini trovanja alkoholom, nekvalitetnom hranom, lijekovima, hemikalijama. Pored toga, nesezonsko povrće i voće punjeno pesticidima i hemijskim dodacima mogu doprinijeti neispravnosti gušterače i njenoj upali.
  • Arterijska hipertenzija, dijabetes melitus, trudnoća - u slučaju bilo kakvih poremećaja cirkulacije u trbušnoj šupljini i u tijelu u cjelini, rizik od razvoja bolesti gušterače se povećava, jer na pozadini nedovoljne opskrbe organom krvlju dolazi do poremećaja njegove prehrane, razvija se ishemija, dolazi do prekida proizvodnje enzima i hormona, što dovodi do do upalnog procesa.
  • Konstantno prejedanje - pri prekomjernom unosu hrane u organizam metabolizam masti se poremeti zbog stalnog preopterećenja gušterače. Redovnim prejedanjem povećava se rizik od bolesti pankreasa i njegove upale.
  • Uzimanje određenih lijekova - dug i nekontroliran unos takvih lijekova kao što su tetraciklin, sulfonamidi, glukokortikosteroidi, lijekovi koji sadrže estrogen, dovode do nepravilnog rada žlijezde i povećavaju rizik od razvoja bolesti i upalnog procesa u gušterači.
  • Ozljeda - udarci u prednji trbušni zid, ozljede, operacije izvedene na dvanaesniku 12 mogu izazvati upalu gušterače kod odraslih.

Simptomi pankreatitisa kod odraslih

Akutna upala pankreasa praćena je simptomima sličnim znakovima trovanja, pacijent ima:

  • jaki bolovi u trbuhu (epigastrična zona i pupak) zglobastog karaktera s ozračenjem u donjem dijelu leđa, bubrezima - zbog difuzije sindroma boli, pacijent ne može odmah shvatiti što ga tačno muči,
  • visoka temperatura i skokovi krvnog pritiska - što je izraženiji upalni proces žlijezde, gore je stanje pacijenta. Moguća groznica do 39 stepeni, zimica, jaka groznica, povišen ili oštro snižen krvni pritisak,
  • mučnina i neopisivo povraćanje - nakon što sadržaj želuca bude izbačen izvana, pacijent ne osjeća nikakvo olakšanje, mučnina ga i dalje muči i napad povraćanja se ponavlja,
  • belching, heartburn,
  • proliv - stolica u akutnoj fazi pankreatitisa penastog karaktera, sa velikim sadržajem masti, uvredljiva, zelena, ne probavljena čestica hrane jasno je vidljiva u stolici,
  • blijeda koža, zemljana nijansa, pojava halitoze, kratkoća daha,
  • nadimanje.

Važno! Kod akutnog pankreatitisa pacijentovo stanje brzo napreduje i pogoršava se, što može dovesti do prelaska bolesti u hronični oblik ili izazvati nekrozu pankreasa (pankreasna nekroza). Da biste izbjegli razvoj komplikacija na prvim znacima bolesti, morate odmah potražiti medicinsku pomoć.

Gušterača ima glavu, trup i rep. Ovisno o kojem dijelu organa je upalni proces lokaliziran, simptomi će se malo razlikovati:

  • kod upale glave žlezde, pacijent oseća bol u desnom hipohondriju,
  • sa upalom tela gvožđa - u epigastričnoj regiji,
  • sa upalom repa - u levom hipohondrijumu.

Ako se sve žlijezde upale, onda se pacijent brine zbog akutne boli herpes zostera s ozračenjem ispod lopatica, kralježnice, bubrega.

Liječenje pankreatitisa kod odraslih

Glavni princip liječenja akutnog pankreatitisa kod odraslih je gladovanje. Uz pogoršanje bolesti za 1-2 dana svaka je hrana u potpunosti isključena. Pijte samo čistu, mirnu vodu. Čak i ako se pacijentovi napadi vode i povraćanje nastave, dijareja se nastavlja, kako bi se izbjegla dehidracija tijela, provodi se intravenska terapija rehidratacijom - infuzija fizioloških otopina i glukoze s vitaminima.

Ledenu mjehuru primjenjuje se na epigastrijum pacijenta, što može umanjiti intenzitet boli, ublažiti oticanje žlijezde i najvjerovatnije ukloniti upalu. Pacijent mora poštovati krevet uz osiguravanje potpunog odmora.

Važno! Ako se ovo stanje pojavilo prvi put, tada se ne preporučuje uzimanje bilo kakvih lijekova protiv bolova ili antispazmodika prije dolaska hitne pomoći, jer to može komplicirati dijagnozu. Pored toga, bol u trbuhu s bodežom, mučnina i povraćanje mogu signalizirati akutna stanja u operaciji koja zahtijevaju trenutnu hiruršku intervenciju kako bi se spasio život pacijenta.

Nakon što akutni upalni proces nestane, pacijentu je prikazana stroga dijeta i liječenje lijekovima - enzimi, antispazmodici, probiotici.

Dijeta je potpuno isključivanje iz prehrane:

  • pržena hrana, začinjena, začini, sirće, dimljeno meso,
  • gljive
  • svinjetina, janjetina, kravlje meso,
  • masnoća
  • puter
  • tjestenina (dozvoljeni su samo vermicelli),
  • alkohol
  • kafa
  • čokolada, kakao,
  • peciva, kolači, slatkiši,
  • svježi bijeli hljeb.

Osnova prehrane su jela od žitarica i povrća, kuhana, kuhana kuhanjem i pirjanjem uz minimalni dodatak ulja.

Za vrijeme obroka pacijent mora uzimati enzimske pripravke koji olakšavaju gušteraču i doprinose boljoj probavi:

Budući da akutni pankreatitis prati dijareja, probiotici su propisani za obnovu crijevne mikroflore pacijentu tokom perioda oporavka:

  • Linex
  • Biogaya
  • Lactofiltrum,
  • Govedina i drugi.

Pogledajte video: Grip Influenca: simptomi i lečenje (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar