Ultra kratki inzulini: uvod i djelovanje, imena i analozi

* Faktor uticaja za 2017. godinu prema RSCI

Časopis je uključen u Listu recenziranih naučnih publikacija Visoke atestne komisije.

Pročitajte u novom broju

Šećerna bolest tipa 2 (DM) je progresivna bolest koja zahtijeva stalno intenziviranje terapije za snižavanje šećera radi održavanja ciljane kontrole glikemije kako bi se smanjio rizik od razvoja i napredovanja kasnih komplikacija. Tijekom proteklih 15 godina razvijeno je i uvedeno nekoliko novih klasa lijekova za snižavanje šećera u kliničku praksu, uključujući lijekove analoga inzulina dugog i ultra-kratkog djelovanja. Pitanja izbora režima i inzulinskih pripravaka za započinjanje i intenziviranje terapije kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 kontroverzna su. Ovaj pregled govori o preporukama Američkog udruženja za dijabetes i Europske asocijacije za proučavanje šećerne bolesti o pokretanju i intenziviranju terapije inzulinom kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, uključujući upotrebu ultrazvučnih analoga inzulina.
Lijekovi i režimi liječenja koji se koriste kod dijabetesa tipa 2 ne samo da bi trebali poboljšati kontrolu glikemije, nego i povećati zadovoljstvo pacijenata terapijom i poboljšati njihov kvalitet života. Farmakokinetička i farmakodinamička svojstva modernih analoga inzulina omogućavaju maksimalno oponašanje fiziološke sekrecije hormona uz niži rizik od razvoja hipoglikemijskih stanja, postizanje i održavanje ciljane razine glikemije.

Ključne riječi: inzulinski glulisin, režim „bazalni +“, bazalno-bolusna terapija inzulinom, dijabetes melitus tipa 2.

Za citiranje: I.V. Glinkina Korištenje modernih ultrazvučnih analoga inzulina u liječenju šećerne bolesti tipa 2 // Rak dojke. Medicinski pregled. 2019.No 1 (I). S. 26-30

Upotreba modernog ultra-kratkog analoga inzulina u liječenju šećerne bolesti tipa 2

I.V. Glinkina

Univerzitet Sečenov, Moskva

Šećerna bolest tipa 2 (DM2) progresivna je bolest koja zahtijeva stalno intenziviranje terapije kontrole šećera radi održavanja ciljane kontrole glikemije kako bi se umanjio rizik od razvoja i napredovanja kasnih komplikacija. U posljednjih 15 godina razvijeno je i uvedeno nekoliko novih klasa lijekova za smanjenje šećera u kliničku praksu, uključujući dugotrajni i ultra brzi analog inzulina. Izbor režima inzulina i lijekova za započinjanje i intenziviranje terapije u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 je diskutabilan. U ovom pregledu razmatrane su preporuke Američkog udruženja za dijabetes i Europskog udruženja za proučavanje dijabetesa za pokretanje i titraciju inzulinske terapije kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2, uključujući uporabu analoga inzulina ultra brzog djelovanja.
Lijekovi i režimi liječenja koji se koriste u DM2 ne trebaju samo poboljšati kontrolu glikemije, nego i povećati zadovoljstvo pacijenata terapijom i poboljšati kvalitetu života. Farmakokinetička i farmakodinamička svojstva suvremenog inzulinskog analoga omogućuju imitiranje fiziološke sekrecije hormona u najvećoj mogućoj mjeri uz manji rizik od razvoja hipoglikemijskih stanja, te postizanje i održavanje ciljane razine glikemije.

Ključne riječi: inzulin, glulisina, režim „bazal +“, terapija bazalno-bolus insulinom, dijabetes melitus tipa 2.
Za citiranje: Glinkina I.V. Upotreba modernog ultra-kratkog analoga inzulina u liječenju šećerne bolesti tipa 2. RMJ. Medicinski pregled. 2019.1 (I): 26-30.

Ovaj pregled govori o preporukama Američkog udruženja za dijabetes i Europske asocijacije za proučavanje dijabetesa melitusa o pokretanju i intenziviranju inzulinske terapije kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2, uključujući upotrebu ultrazvučnih analoga inzulina.

Započinjanje injekcijske terapije

Prema ažuriranim ADA / EASD preporukama, u većini slučajeva preporučuje se injekcijska terapija ako je dvostruka ili trostruka kombinacija BSC-a neefikasna, dok se aHPP-1 preporučuje kao prvi redak, ako prethodno nije propisan. Ako pacijent otkriva simptome metaboličke dekompenzacije ili razine HbA1c> 10% (ili više od 2% iznad ciljane razine), preporučuje se razmotriti početak terapije inzulinom. Međutim, uzimajući u obzir prilično nizak stupanj pristupačnosti aHPP-1 u Ruskoj Federaciji zbog njihovih visokih troškova, provedena je intenziviranje terapije za snižavanje šećera u većem udjelu pacijenata i vjerojatno će se provesti pokretanjem inzulinske terapije. Kada se odlučuje o izvodljivosti davanja inzulina, preporučuje se dodavanju bazalnog inzulina, snažnog inhibitora glukoneogeneze u jetri, na CSP terapiju, što će prije svega smanjiti nivo glikemije na testu, a to će pomoći smanjenju glikemije tijekom dana.

Trenutno su u Ruskoj Federaciji dostupni gotovo svi preparati baznog inzulina: klasični neutralni Hagedorn-protamin (NPH-inzulin), kao i analozi inzulina dugog djelovanja i super-dugog djelovanja - inzulin detemir, inzulin glargin u dvije koncentracije (100 PIECES / ml ili 300 PIECES / ml) i insulin degludec (100 PIECES / ml). Lijekovi se razlikuju u trajanju djelovanja, što dovodi do razlika u učestalosti davanja (1 r. / Dan ili 2 r. / Day). Dugo djelujuća analogna terapija inzulinom povezana je s nižim rizikom od hipoglikemije u usporedbi s terapijom NPH-inzulinom, što je poželjno za bolesnike s visokim kardiovaskularnim rizikom ili KVB. Hypo frekvencija
glikemija na terapiji inzulinom glarginom 300 IU / ml manja je nego na terapiji inzulinom glargin 100 IU / ml. Pored toga, upotreba koncentrovanog insulina glargin (300 IU / ml) može smanjiti količinu inzulina koja se daje, što je pogodno za pretile pacijente koji primaju visoke doze od 6–8. Jedan od glavnih uvjeta za postizanje ciljanih vrijednosti kontrole glikemije nakon početka bazalne terapije inzulinom je pravovremena titracija njegove doze. To je praktično samo kad se podučava pacijent samim titriranjem lijeka, što je moguće prilikom primjene njegovog jednostavnog i razumljivog algoritma.

Međutim, nemaju svi pacijenti s dijabetesom tipa 2 povećanje terapije za snižavanje šećera dodavanjem bazalnog inzulina kako bi se postigla ciljna razina HbA1c. Konkretno, pacijenti s višom početnom razinom HbA1c, koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilo, imaju dulje trajanje bolesti i duže vrijeme su na kombiniranoj terapiji za nekoliko SSP-a, vjerojatnije je da će im trebati daljnje intenziviranje hipoglikemijske terapije.

Ultra kratki inzulin Humalog, NovoRapid i Apidra. Ljudski kratki inzulin

Ljudski kratki inzulin počinje djelovati 30-45 minuta nakon injekcije, a najnovije ultrazvučne vrste inzulina Humalog, NovoRapid i Apidra - još brže, nakon 10-15 minuta.

Humalog, NovoRapid i Apidra nisu baš ljudski inzulin, već analozi, odnosno modifikovani, poboljšani u odnosu na "pravi" ljudski inzulin.

Zahvaljujući poboljšanoj formuli, oni brže počinju snižavati šećer u krvi nakon što uđu u organizam.

Ultra kratki analozi inzulina razvijeni su tako da vrlo brzo suzbijaju šlice šećera u krvi do kojih dolazi kada dijabetičar želi jesti brze ugljikohidrate. Nažalost, ova ideja se ne funkcionira u praksi, jer šećer skače od zabranjenih proizvoda kao lud.

Pokretanjem proizvoda Humalog, NovoRapid i Apidra i dalje nastavljamo slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata.

Koristimo ultrazvučne analoge inzulina kako bismo brzo smanjili šećer na normalu ako je iznenada skočio, a također i povremeno u posebnim situacijama prije jela, kad je neugodno čekati 40-45 minuta prije jela.

Injekcije kratkog ili ultra kratkog inzulina prije jela potrebne su pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1 ili 2, koji imaju visoki šećer u krvi nakon jela. Pretpostavlja se da već slijedite dijetu s niskom razinom ugljikohidrata, a isprobali ste i tablete za dijabetes tipa 2, ali sve su ove mjere djelomično pomogle. Saznajte o dijabetesu tipa 2 i dijabetesu tipa 1.

U pravilu, ima smisla da pacijenti sa dijabetesom tipa 2 pokušavaju da se leče samo produženim insulinom, kao što je opisano u članku „Prošireni insulin Lantus i Glargin. Srednji NPH-inzulin protafan. “

Možda vam se gušterača od dugotrajnog inzulina odmara tako dobro i opstaje da može i sama ugasiti skokove šećera u krvi nakon jela, bez dodatnih injekcija inzulina prije jela.

U svakom slučaju, konačna odluka o tome koji inzulin davati, u koje sate i u kojim dozama se ubrizgava, donosi se samo rezultatima potpunog samokontrole šećera u krvi tijekom najmanje 7 dana. Efikasan režim terapije insulinom može biti samo individualan.

Da bi ga sastavili, doktor i sam pacijent trebaju pokušati puno više nego ako svi dijabetičari napišu iste recepte za 1-2 injekcije fiksnih doza inzulina dnevno. Preporučujemo vam da pročitate članak “Koju vrstu inzulina ubrizgati, u koje vrijeme i u kojim dozama.

Šeme za dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2. "

Kako liječiti dijabetes kratkim ili ultra kratkim inzulinom

Ultra kratki inzulin počinje djelovati prije nego tijelo ima vremena da apsorbuje proteine ​​i pretvori neke od njih u glukozu. Stoga, ako slijedite dijetu s malo ugljikohidrata, kratki inzulin bolji je od Humalog, NovoRapid ili Apidra prije jela.

Kratki inzulin treba davati 45 minuta prije jela. Ovo je približno vrijeme i svaki pacijent s dijabetesom mora to pojedinačno pojasniti. Kako to učiniti, pročitajte ovdje. Djelovanje brzih vrsta inzulina traje oko 5 sati.

Upravo je to vrijeme u kojem ljudi obično trebaju potpuno probaviti obrok koji jedu.

Mi koristimo ultrazvučni inzulin u "hitnim" situacijama kako bismo brzo snizili šećer u krvi na normalu ako naglo skoči. Komplikacije dijabetesa razvijaju se dok je šećer u krvi povišen.

Stoga se trudimo da je svedemo na normalnu vrijednost što je brže moguće, a za ovaj ultra kratki inzulin bolji je nego kratak. Ako imate blagi dijabetes tipa 2, odnosno povišeni šećer brzo se normalizira sam od sebe, tada ne biste trebali ubrizgati dodatni inzulin da biste ga smanjili.

Samo potpuna kontrola šećera nekoliko dana zaredom pomaže da se shvati kako se ponaša šećer u krvi kod pacijenta koji boluje od dijabetesa.

Ultra kratke vrste inzulina - djeluju brže od bilo koga

Ultra kratke vrste inzulina su Humalog (Lizpro), NovoRapid (Aspart) i Apidra (Glulizin). Proizvode ih tri različite farmaceutske kompanije koje se međusobno natječu.

Uobičajeni kratki inzulin je ljudski, a ultrašok je analog, tj. Modificiran, poboljšan u usporedbi s pravim ljudskim inzulinom.

Poboljšanje leži u činjenici da oni počinju snižavati šećer u krvi još brže od uobičajenog kratkog - 5-15 minuta nakon injekcije.

Izumljeni su ultrazvučni analozi inzulina kako bi se usporile šlice šećera u krvi kada dijabetičar želi jesti brze ugljikohidrate. Nažalost, ta ideja u praksi ne funkcionira.

Ugljikohidrati koji se odmah apsorbiraju još uvijek podižu šećer u krvi brže nego što ga i najnoviji ultra kratki inzulin uspijeva sniziti. Sa lansiranjem ovih novih vrsta inzulina na tržište, nitko nije otkazao potrebu da slijede dijetu s malo ugljikohidrata i pridržavaju se metode lakih opterećenja.

Naravno, režim trebate slijediti samo ako želite pravilno kontrolirati dijabetes i izbjeći njegove komplikacije.

Ako slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 ili 2, tada je kratki ljudski inzulin bolji za injekcije prije jela nego ultra-kratki pandan.

Jer kod pacijenata s dijabetesom koji konzumiraju malo ugljikohidrata, tijelo prvo probavlja bjelančevine, a potom neke od njih pretvara u glukozu. Ovo je spor proces, a ultrazvučni inzulin počinje prebrzo djelovati.

Kratke vrste inzulina - baš tačno. Obično ih treba probosti 40-45 minuta prije obroka sa malo ugljikohidrata.

Međutim, za dijabetičare koji ograničavaju ugljikohidrate u prehrani mogu biti korisni i ultra kratki analozi inzulina.

Ako ste izmjerili šećer glukometrom i ustanovili da on skače, ultra-kratki inzulin će ga sniziti brže od kratkog. To znači da će komplikacije dijabetesa imati manje vremena za razvoj.

Takođe možete ubrizgati ultra kratki inzulin ako nemate vremena čekati 45 minuta prije nego što počnete jesti. Ovo je neophodno u restoranu ili na izletu.

Pažnja! Ultra kratki inzulini su mnogo moćniji od običnih kratkih. Konkretno, 1 jedinica Humaloga snizit će šećer u krvi za oko 2,5 puta više od 1 jedinice kratkog inzulina. NovoRapid i Apidra su oko 1,5 puta jači od kratkog inzulina.

To je približan omjer, a svaki pacijent s dijabetesom trebao bi ga ustanoviti samim pokušajem i pogreškom. Prema tome, doze ultrazvučnih analoga inzulina trebaju biti mnogo niže od ekvivalentnih doza kratkog humanog inzulina.

Također, eksperimenti pokazuju da Humalog počinje djelovati 5 minuta brže od NovoRapida i Apidre.

Prednosti i nedostaci ultra kratkog inzulina

U usporedbi s kratkim vrstama humanog inzulina, noviji ultrazlatni analozi inzulina imaju prednosti i nedostatke. Oni imaju raniji vrhunac djelovanja, ali tada im razina u krvi pada niže nego ako ste ubrizgali obični kratki inzulin.

Obzirom da ultrazvučni inzulin ima oštriji vrhunac, vrlo je teško pogoditi koliko dijetetskih ugljikohidrata trebate pojesti da bi šećer u krvi bio normalan.

Glatko djelovanje kratkog inzulina mnogo je prikladnije za apsorpciju hrane u tijelu, ako slijedite dijetu s malo ugljikohidrata za kontrolu dijabetesa.

S druge strane, injekciju kratkog inzulina treba obaviti 40-45 minuta prije jela. Ako počnete brže uzimati hranu, onda kratki inzulin neće imati vremena za djelovanje, a šećer u krvi će skočiti. Nove ultrazvučne vrste inzulina počinju djelovati mnogo brže, unutar 10-15 minuta nakon injekcije.

Ovo je vrlo zgodno ako ne znate tačno u koje vrijeme će biti potrebno započeti obrok. Na primjer, kada ste u restoranu. Ako ste na dijeti sa niskim ugljikohidratima, preporučujemo vam da u normalnim situacijama koristite kratki ljudski inzulin prije obroka.

Takođe držite ultra kratki inzulin spreman za posebne prigode.

Praksa pokazuje da ultra kratke vrste inzulina utječu na šećer u krvi manje stabilno od kratkog. Djeluju manje predvidljivo, čak i ako se ubrizgavaju u malim dozama, kao što to čine dijabetes pacijenti, nakon prehrane sa malo ugljikohidrata i još više ako ubrizgavaju standardne velike doze.

Također imajte na umu da su ultrazvučne vrste inzulina mnogo snažnije od kratkih. 1 jedinica Humaloga snizit će šećer u krvi za oko 2,5 puta jače od 1 jedinice kratkog inzulina. NovoRapid i Apidra otprilike su 1,5 puta jači od kratkog inzulina. Prema tome, doza Humaloga treba biti približno 0,4 doze kratkog inzulina, a doza NovoRapida ili Apidre - oko ⅔ doze.

Ovo su indikativni podaci koje trebate sami razjasniti eksperimentiranjem.

Naš glavni cilj je minimizirati ili potpuno sprečiti skok šećera u krvi nakon jela. Da biste to postigli, morate davati injekciju prije jela sa dovoljno slobodnog vremena da inzulin počne djelovati. S jedne strane, želimo da inzulin počne spuštati šećer u krvi baš kad ga probavljena hrana počne podizati.

S druge strane, ako ubrizgavate inzulin prerano, šećer u krvi će vam pasti brže nego što hrana može da ga podigne. Praksa pokazuje da je najbolje ubrizgati kratki inzulin 40-45 minuta prije početka obroka sa malo ugljikohidrata. Izuzetak su pacijenti koji su razvili dijabetičku gastroparezu, tj.

sporo pražnjenje želuca nakon jela.

Rijetko, ali i dalje nailaze na bolesnike s dijabetesom, kod kojih se kratke vrste inzulina iz nekog razloga, posebno sporo, apsorbiraju u krvotok. Moraju ubrizgati takav inzulin, na primjer, 1,5 sata prije obroka.

Naravno, ovo nije previše zgodno. Prije jela moraju koristiti najnovije ultrazvučne analoge inzulina, od kojih je najbrži Humalog.

Još jednom ističemo da su takvi dijabetičari vrlo rijetka pojava.

Nastavak članka koji ste upravo pročitali je stranica „Kako izračunati dozu inzulina prije obroka. Kako sniziti šećer na normalu pomoću injekcije brzog inzulina. "

Statistika morbiditeta je svake godine sve tužnija! Rusko udruženje za dijabetes tvrdi da jedna od deset osoba u našoj zemlji ima dijabetes. Ali surova istina je da zastrašujuća nije samo bolest, već njene komplikacije i stil života u koji vodi. Kako mogu prevladati ovu bolest, kaže u intervjuu ... Saznajte više ... "

Princip rada

Ultrahortni inzulin je najbrži u svom djelovanju.Odmah nakon primjene prouzrokuje gušterača da proizvodi inzulin, koji će vezati i regulirati koncentraciju glukoze u krvi. Istovremeno se mora davati nakon jela. Ako slijedite sva pravila za upotrebu, nećete trebati koristiti druge vrste inzulina.

Ultra kratki djelovanje inzulina obično se koristi za brzu normalizaciju razine glukoze u krvi. Uz njegovu pomoć njegovo zdravlje se obnavlja u samo nekoliko minuta.

Kratki inzulin - šta je to?

Inzulin kratkog djelovanja specifično je sredstvo za snižavanje šećera koje regulira metabolizam ugljikohidrata u tijelu.

Sastav ovog lijeka uključuje čistu hormonsku otopinu, koja ne sadrži nikakve aditive koji produžavaju njegovo djelovanje na organizam.

Grupa inzulina kratkog djelovanja djeluje brže od ostalih, ali ukupno je trajanje njihove aktivnosti kratko.

Intramuskularni lijek dostupan je u zatvorenim staklenim bočicama, zatvorenim čepovima s obradom aluminija.

Učinak kratkog inzulina na organizam prati:

  • suzbijanje ili stimulacija određenih enzima,
  • aktiviranje sinteze glikogena i hekokinaze,
  • suzbijanje masnih kiselina koje aktiviraju lipazu.

Stepen izlučivanja i biosinteza ovisi o količini glukoze u krvotoku. S porastom njegove razine, procesi proizvodnje inzulina u gušterači povećavaju se, i obratno, sa smanjenjem koncentracije, izlučivanje se usporava.

Imena lijekova

Ultra kratki inzulin postaje svakim danom sve popularniji. Među analogama je to najnovije, na nama se neprestano vrše istraživanja. Najčešće, stručnjaci propisuju upotrebu Humulin, Insuman Rapid, Homoral, Actrapid.

U svom su djelovanju potpuno analogni prirodnom hormonu. Njihova jedina razlika je što se mogu koristiti i kod prve i kod druge vrste dijabetesa. Oni se mogu uzimati i tokom trudnoće, pacijentima nakon operacije i s ketoocitozom.

Humalog je najpopularniji među svim ultrazvučnim ultrazvucima. Rijetko izaziva nuspojave, etablirao se kao izuzetno učinkovito sredstvo.

Nešto rjeđe pacijentima se propisuju Novorapid i Apidra. Oni su rastvor inzulina liproinsulina ili glulisina. Svi su po djelovanju slični organskim. Odmah nakon primjene smanjuju nivo glukoze u krvi, poboljšavaju dobrobit osobe.

Kratka klasifikacija inzulina

Prema vremenskim karakteristikama inzulina kratkog djelovanja je:

  • Kratke (rastvorljive, regulatori) insulini - djeluju nakon primjene nakon pola sata, pa ih je preporučljivo koristiti 40-50 minuta prije jela. Vrhunska koncentracija aktivne tvari u krvotoku postiže se nakon 2 sata, a nakon 6 sati u tijelu ostaju samo tragovi lijeka. Kratki inzulini obuhvaćaju ljudsko topivu svinjetinu, topljivu u humani polusintetici i monokomponentne svinjetine.
  • Ultra kratki (ljudski, analogni) inzulini - početi utjecati na tijelo nakon primjene nakon 15 minuta. Vrhunska aktivnost se postiže i nakon par sati. Kompletna eliminacija iz organizma događa se nakon 4 sata. Zbog činjenice da ultrakrati inzulin ima više fiziološki učinak, preparati u kojima je dostupan mogu se koristiti 5-10 minuta prije jela ili odmah nakon obroka. Ova vrsta lijekova može uključivati ​​aspart inzulin i polusintetičke analoge ljudskog inzulina.

Treba napomenuti da inzulin super brzog djelovanja podsjeća na prirodnu reakciju ljudskog tijela na povećanje šećera u krvi nakon jela. Zato ga treba uzimati neposredno prije ili neposredno nakon obroka.

Povratak na sadržaj

Prednosti i nedostaci

Ako uporedimo inzulin kratkog dejstva sa drugim vrstama ovog leka, on ima ogroman broj prednosti. Aktivniji je, ali brzo se izlučuje iz organizma.

Inzulin kratkog djelovanja aktivira se mnogo sporije, dok je duže prisutan u tijelu. Uz ultra kratku vrstu ovog lijeka lakše je odrediti koliko hrane trebate pojesti.

Također, s ultra-kratkim inzulinom, ne morate točno odrediti kada želite jesti. Dovoljno je da unesete lijek direktno ili barem 10 minuta prije užine. To je veoma pogodno za ljude koji ne mogu imati stabilan raspored. Također se koristi u hitnim situacijama kada je potrebno smanjiti vjerojatnost dijabetičke kome.

Kako izračunati dozu?

Tačna doza potrebne količine ultrazvučnog inzulina ovisi o karakteristikama tijela i tijeku bolesti.

Prije svega, specijalist mora procijeniti stanje gušterače: koliko je zdrav, koliko inzulina proizvodi.

Specijalist treba utvrditi koliko hormona u 1 kg mase dnevno se proizvodi. Dobiveni broj podijeljen je u dva, nakon čega se određuje doza. Na primjer: osoba koja boluje od dijabetesa teži 70 kg. Dakle, on treba da koristi 35 U inzulina ultra kratkog dejstva da bi njegovo telo normalno funkcionisalo.

Ako je gušterača barem do neke mjere sposobna samostalno funkcionirati, tada se inzulin s kratkim djelovanjem miješa s produženim u omjeru 50 do 50 ili 40 do 60 - specijalist određuje tačnu količinu. Imajte na umu da ćete morati podvrgavati redovite preglede kako biste stalno prilagodili terapiju.

Imajte na umu da se tijekom dana mijenja čovjekova potreba za inzulinom. Na primjer, za doručak se konzumira 2 puta više od jedinice za hljeb. Popodne se ovaj koeficijent smanjuje na 1,5, a uveče - na 1,25.

Ne zaboravite da stalno prilagođavate režim liječenja ako vježbate ili vodite aktivan način života. Ako imate mala opterećenja, tada nema smisla mijenjati dozu. Ako je šećer na normalnoj razini, tada se propisanoj dozi dodaju 2-4 jedinice hljeba.

Režim prijema

Usprkos svojoj sigurnosti, pri korištenju ultra kratkog inzulina i dalje morate slijediti određena pravila i zahtjeve.

Ne zaboravite na sljedeće preporuke:

  • Lijek se primjenjuje neposredno prije jela,
  • Za ubrizgavanje koristite posebnu štrcaljku,
  • Najbolje je davati lijek u trbuhu ili zadnjici,
  • Prije ubrizgavanja pažljivo masirajte mjesto ubrizgavanja,
  • Redovno posjećujte doktora kako biste pratili sve promjene.

Imajte na umu da upotreba inzulina ultra kratkog djelovanja treba biti redovita: provodi se u istoj dozi, otprilike u isto vrijeme. Mjesto davanja lijeka najbolje je stalno mijenjati kako bi se spriječilo stvaranje bolnih rana.

Ne zaboravite da lijek zahtijeva posebne uvjete čuvanja. Ampule trebate držati na hladnom mjestu gdje sunce ne zalazi. Istovremeno, otvorene ampule ne podliježu skladištenju - u protivnom će se promijeniti njegova svojstva.

Ako pravilno i potpuno jedete, uopšte vam nije potrebno koristiti ultra kratko djelujući inzulin. Koristi se samo u slučajevima kada je potrebno što prije smanjiti koncentraciju glukoze u krvi kako bi se spriječio razvoj ozbiljnih komplikacija.

Ako zanemarite činjenicu da je vaša razina glukoze duže vrijeme visoka, to uzrokuje ozbiljne poremećaje u kardiovaskularnom sistemu. Uzimanje ultra kratkog inzulina pomoći će vam da se normalizuje za nekoliko minuta. U tom slučaju nećete osjetiti nikakvu nelagodu, odmah se možete vratiti svom poslu.

Kratki inzulin u liječenju dijabetesa

Dijabetesni inzulin pomaže u sprečavanju razvoja komplikacija, produžava život dijabetičaru i poboljšava njegov kvalitet. Također, injekcije ovog lijeka smanjuju opterećenje na gušterači, što doprinosi djelomičnoj obnovi beta ćelija.

Sličan učinak može se postići i kod dijabetesa tipa 2 uz pravilnu provedbu programa liječenja i pridržavanje režima koji je preporučio liječnik. Beta stanični oporavak je moguć i kod dijabetesa tipa 1 samo ako se postavi pravovremena dijagnoza i poduzmu mjere liječenja bez odlaganja.

Šta bi dijabetičari trebali imati? Pogledajte naš uravnoteženi nedeljni meni upravo sada!

Injekcije inzulina propisuju se u 2-3 doze dnevno pola sata prije jela. Uobičajena doza lijeka je od 10 do 40 jedinica dnevno.

Kod dijabetičke kome potrebna je veća količina lijeka: za supkutanu primjenu - od 100 PIECES i više, a za intravensku primjenu - do 50 PIECES dnevno.

Za liječenje dijabetičke taxidermije, količina inzulina izračunava se u skladu s težinom osnovne bolesti.

U ostalim slučajevima nije potrebna velika količina hormonskog sredstva; preporučuju se male doze, ali češće.

Glavne nuspojave nakon primjene hormonskog sredstva nastaju kad se ne poštuju preporuke o doziranju. To je popraćeno značajnim povećanjem inzulina u krvotoku.

U težim slučajevima kritičnog porasta hormona u krvotoku (ako ne postoji pravovremena primjena ugljikohidrata) mogu se pojaviti konvulzije, koje su praćene gubitkom svijesti i hipoglikemijskom komom.

Sve droge koje sadrže kratke ljudske inzuline ili njihove analoge imaju slične karakteristike. Stoga se, ako je potrebno, mogu zamijeniti, poštujući iste doze, uz prethodno savjetovanje liječnika. Dakle, mali izbor imena inzulina kratkog i brzog djelovanja

Najpopularniji i lijekovi kratka gluma su:

Kratki i ultra kratki inzulin

Kratki i ultra kratki inzulin 5 (100%) glasalo je 1

Dijabetes nije ugodna bolest.

I postoje li uopće ugodne bolesti? Ovaj oksimoron daje se ovdje sa razlogom - uostalom, i liječenje dijabetesa može biti različito, uključujući i bezbolno. To ovisi o konkretnom slučaju bolesti, njenoj prirodi i značajkama.

U ovom bismo članku željeli razmotriti jednu od najčešćih metoda za zaustavljanje i liječenje dijabetesa - inzulin kratkog djelovanja.

Šta je inzulin, pitate? Ovo je posebno antidijabetički lijek koji pomaže snižavanju šećera u krvi, a također potiče pravilnu apsorpciju glukoze i pojačava glikogenezu.

Zanima nas inzulin kratkog djelovanja. Uostalom, upravo je ova vrsta lijekova koja omogućuje brzo i pravovremeno sprečavanje povećanja šećera u krvi što znači zaustavljanje bolnih senzacija na vrijeme.

Djelovanje kratkog i ultra kratkog inzulina

Uobičajeno je da je brzi inzulin inzulin ljudskog tipa, ili životinjski inutralan inzulin. Nastaje pretvorbom svinjskog inzulina, potom fermentacijom.

Nakon što se ova vrsta inzulina unese pacijentu pod kožu, njegovo djelovanje počinje u roku od pola sata, što ga čini vrlo učinkovitim lijekom protiv dijabetesa. Često se takav inzulin kombinira s inzulinom dugog djelovanja.

Inzulin kratkog ili ultra kratkog dejstva, koji odabrati?

Da biste odgovorili na to pitanje, prvo morate proći iz nekoliko faktora - fizičkog stanja pacijenta, mjesta ubrizgavanja i također doze.

Među ultra kratko djelujućim inzulinama najčešći su Humalog, Apidra i Novorapid. To su ultra brzi inzulinski lijekovi koji počinju djelovati 15 minuta.

Ako razgovaramo o tome ljudske uvrede brzo djelovanje, vrijedi istaknuti Actrarapid, Insuman Rapid i Homorap.

Životinjske vrste inzulina zastupljeni takvim lijekovima kao što su Insulrap SPP, Pensulin SR, Iletin II Regular i mnogi drugi. Najčešće su pogodni za pacijente koji imaju inzulin neovisnu prirodu bolesti, drugim rečima šećernu bolest tipa II.

Insulini kratkog dejstva životinjskog karaktera odlikuju se nekom nespojivošću s ljudskim telom, zbog prisustva potpuno različite strukture proteina u njima. Osim toga, ova vrsta inzulina nije prikladna za sve pacijente, zbog karakteristika u ljudskom tijelu, na primjer, nemogućnosti apsorpcije životinjskih lipida.

Način upotrebe kratkog inzulina

  • Dakle, bez obzira na to koju vrstu brzog inzulina odabere pacijent, učinak njih se neće mnogo razlikovati - uzimajući ih prije jela, pacijent doprinosi njihovoj bržoj apsorpciji, što znači da se efekat javlja gotovo odmah.
  • Najčešće se brzi insulini uzimaju oralno u obliku tekućine. Ovo nije samo zgodno, nego i blagotvornije za tijelo, jer ne mora rastvarati višak elemenata.
  • Možete davati i injekciju, ali samo pola sata prije obroka. Učinite to pažljivo i ne upadajte u krvne žile. Nakon ubrizgavanja preporučljivo je ne masirati mjesto. Pokušajte svaki put uboditi na drugo mjesto.
  • Doziranje za svakog dijabetičara bit će lično. Obično za odrasle iznosi od 8 do 24 jedinice dnevno. Djeca - do 8 jedinica dnevno.
  • Pazite da ne predozirate. U tom slučaju može se pojaviti hipoglikemija. Osjetit ćete letargičnost, palpitacije i drhtanje.
  • Držite kratki inzulin u frižideru na temperaturama od 2 do 8 stepeni.

Naziv Ultra kratko djelujući inzulin

Gotovo stoljeće proizvodnja hormonskih lijekova za bolesnike s dijabetesom bila je važna industrija u farmaceutskoj industriji. Četvrt veka postoji više od pedeset različitih vrsta hipoglikemijskih uzročnika.

Insulin i njihovo trajanje

Do danas je poznato niz inzulina. Za dijabetičare važni parametri sintetizovanog lijeka su njegova vrsta, kategorija, način pakiranja, proizveden od strane tvrtke.

Vremenski interval za delovanje hipoglikemijskog sredstva na organizam pojavljuje se prema nekoliko kriterijuma:

  • kada se nakon ubrizgavanja insulin počne odvajati,
  • njegov maksimalni vrhunac
  • ukupna valjanost od početka do kraja.

Ultrahortni inzulin jedna je od kategorija lijeka, osim intermedijarnog, mješovitog, dugoročnog. Ako pogledamo graf krivulje djelovanja ultrabrzalnog hormona, onda ima nagli porast i snažno je komprimiran duž osi vremena.

Grafičke linije izlučivanja međupredmetnih, a posebno produženih, sredstava su glatke i produžene kroz vremenski interval

U praksi, trajanje inzulina bilo koje kategorije, osim mjesta ubrizgavanja, ovisi o mnogim faktorima:

  • područja hipoglikemijskog agensa (ispod kože, u krvnoj kapilari, u mišićima),
  • tjelesna temperatura i okolina (mali ubrzavaju procese, velike brzine se povećavaju),
  • masirajte kožu na mestu ubrizgavanja (bolovanje, peckanje povećava brzinu apsorpcije),
  • lokalizacija, eventualno tačka čuvanja leka u potkožnom tkivu,
  • pojedinačna reakcija na primenjeni lek.

Nakon izračuna tačne doze potrebne za nadoknadu ugljikohidrata pojedenih, pacijent možda neće uzeti u obzir uzeti topli tuš ili izlaganje suncu i osjeća znakove pada šećera u krvi. Hipoglikemija se manifestuje vrtoglavicom, zbunjenom sviješću, osjećajem jake slabosti po cijelom tijelu.

Opskrba potkožnog inzulina pojavljuje se nekoliko dana nakon injekcije.Da bi se sprečio napad neočekivane hipoglikemije, koja može dovesti do kome, dijabetičari bi uvek trebali imati pri ruci "hranu" sa brzim ugljenim hidratima koji sadrže šećer, slatke pečene proizvode od vrhunskog brašna.

Učinak ubrizgavanja hormona pankreasa zavisi od toga gde se izvodi. Iz trbuha se apsorbira i do 90%. Za poređenje, sa rukama ili nogama - 20% manje.

Od doze koja se daje trbuhu, lijek će se početi odvajati brže od onog sa ramena ili bedara

Privremeni pokazatelji ultra kratkog inzulina, ovisno o dozi

Insulini istog spektra djelovanja, ali različite se tvrtke mogu koristiti naizmjenično. Novorapid proizvodi zajednička dansko-indijska tvrtka Novo Nordiks. Proizvođači Humaloga su SAD i Indija. Obe pripadaju ljudskoj vrsti insulina.

Potonje ima dvije mogućnosti pakiranja: u boci i u rukavu u obliku pena. Sanofi-Aventis, hormon Apidre njemačke proizvodnje, upakovan je u olovke za špriceve.

Uređaji u obliku specijalnih dizajna koji izgledaju poput nalivpera za tintu imaju nesporne prednosti u odnosu na tradicionalne bočice i špriceve:

  • potrebne su za osobe s oštećenim vidom, jer su doze postavljene na jasno zvučnim klikovima,
  • uz njihovu pomoć, lijek se može primijeniti na bilo kojem javnom mjestu, putem odjeće,
  • igla je tanja od inzulinske igle.

Uvezene droge koje ulaze u Rusku Federaciju označene su na ruskom jeziku. Datumi izrade i rok trajanja (uobičajeno - do 2 godine) pričvršćeni su na ambalažu i bocu (stakleni rukav). Perspektive proizvodnih firmi svjedoče o privremenim karakteristikama. Upute su priložene u pakovanjima, one označavaju teorijske brojeve kojima se treba obratiti dijabetičar.

Trajanje vrhunca traje nekoliko sati. Nastaje tokom intenzivne probave hrane u želucu, razgradnje složenih ugljikohidrata i ulaska glukoze u krv. Povećanje glikemije u potpunosti se nadoknađuje primijenjenim inzulinom u ispravnoj dozi.

Utvrđena je pravilnost, koja se sastoji u tome što povećanje doze utječe i na trajanje djelovanja hipoglikemijskog lijeka, u rasponu okvira navedenih u uputama. U stvarnosti, brzi hormoni djeluju i do 4 sata pri doziranju manjoj od 12 jedinica.

Velika doza povećava trajanje za još nekoliko sati. Ne preporučuje se više od 20 jedinica ultra kratkog inzulina odjednom. Postoji značajan rizik od hipoglikemije. Višak inzulina tijelo neće apsorbirati, bit će beskorisno i opasno.

„Dugi“ i „međupredmetni“ preparati izgledaju nejasno zbog dodavanja dodavača. Vrsta ultra kratkog inzulina je različita. Čista je i prozirna, bez zamućenja, mrlja i mrlja. Ovaj vanjski znak razdvaja ultra kratke insuline od produženih.

Druga značajna razlika između različitih vrsta inzulina je ta što se "kratki" izvodi supkutano, intravenski i intramuskularno, a "dugi" - samo potkožno.

Pored toga, dijabetičar bi trebao znati da se ne može učiniti sljedeće:

  • koristite lijek s istekom roka trajanja (više od 2-3 mjeseca),
  • nabaviti na neprovjerenim prodajnim mjestima,
  • da se smrzne.

Morate se pažljivo baviti novim, nepoznatim proizvođačem. Preporučuje se čuvanje lijeka u hladnjaku na plus temperaturi od 2-8 stepeni. Insulin za trenutnu upotrebu ne treba čuvati na hladnom mjestu, sobna temperatura je pogodna za njegovo konzerviranje.

Posebni slučajevi upotrebe hormona ultrazlog

U zoru neki ljudi osebujnim dnevnim ritmom proizvode veliku količinu hormona. Njihova imena su adrenalin, glukagon, kortizol.

Oni su antagonisti supstance koja se zove insulin. Hormonska sekrecija znači da se tijelo priprema za aktivno ulazak u svoju svakodnevnu fazu života.

U ovom slučaju je previsoka razina šećera u nedostatku noćne hipoglikemije, grubim kršenjima prehrane.

Zbog individualnih karakteristika, hormonsko lučenje može brzo i brzo da se odvija. Kod dijabetičara je utvrđena jutarnja hiperglikemija. Sličan sindrom se javlja prilično često i kod pacijenata oba i dva tipa. To je gotovo nemoguće eliminirati. Jedini izlaz je injekcija do 6 jedinica sa ultrazvučnim inzulinom, izvedena u ranim jutarnjim satima.

Upotreba ultra kratkih lijekova ne isključuje obavezno poštivanje dijetoterapijskih proizvoda sa malo ugljikohidrata

Ultra brzi lijekovi najčešće se prave kao hrana. Zbog svoje efekta munje, injekcija se može obaviti i tokom obroka i odmah nakon njega.

Kratko trajanje djelovanja inzulina prisiljava pacijenta na brojne injekcije tokom dana, simulirajući prirodnu sekreciju gušterače na unos proizvoda ugljikohidrata u organizam. Do 5-6 puta, prema broju obroka.

Za brzo uklanjanje ozbiljnih poremećaja metabolizma u prekomatoznoj ili komi, u slučaju povreda, infekcija u tijelu, koriste se ultrašokorni preparati bez kombinacije sa produženim. Korištenjem glukometra (uređaja za mjerenje šećera u krvi) prati se glikemija i obnavlja se dekompenzacija dijabetesa.

Kako se izračunava doza ultra brzog inzulina?

Doziranje ovisi o sposobnosti pankreasa da proizvodi vlastiti inzulin. Provjerite njegove mogućnosti je lako.

Vjeruje se da zdrav endokrini organ dnevno proizvede toliko hormona, tako da 1 jedinica težine ima 0,5 jedinica.

Ako dijabetičar, na primjer, teži 70 kg i treba mu 35 U ili više za nadoknadu, to ukazuje na potpuni prestanak rada ćelije gušterače.

U tom je slučaju potreban ultrazvučni inzulin, u kombinaciji s produženim, u različitim omjerima: 50 do 50 ili 40 do 60. Endokrinolog postavlja najbolju opciju. Dakle, s djelomično izgubljenom sposobnošću pankreasa da se nosi sa svojom funkcijom, potreban je ispravan izračun.

Tokom dana se mijenja i potreba za "ultrabrzim". Ujutro za doručak potrebno je 2 puta više od pojedenih jedinica hljeba (XE), popodne - 1,5, uveče - ista količina.

Potrebno je uzeti u obzir fizički posao koji se obavlja, sportske aktivnosti. S malim opterećenjima, doza inzulina se obično ne mijenja.

Na primjer, prilikom bodybuildinga, preporučuje se da na pozadini normalne glikemije (6-8 mmol / l) pojedete dodatnih 4 HE.

Suprotno tome, edem inzulina je rijetka komplikacija endokrine bolesti. Da se ne bi zaboravilo gdje je injekcija napravljena, shema će pomoći. Na njemu je trbuh (noge, ruke) podijeljen u sektore prema danima u sedmici. Nakon nekoliko dana koža na probušenom mjestu sigurno se obnavlja.

Ultra kratki inzulin: karakteristike, liječenje, prednosti i nedostaci

Osobi je potreban inzulin za normalan metabolizam u tkivima u tijelu. Ovaj hormon se proizvodi u gušterači, a dizajniran je da održi količinu šećera u krvi u dobrom stanju. Ako je koncentracija ovog hormona poremećena, osoba započinje s bolešću poput dijabetesa.

Ako govorimo o ultra kratkom inzulinu, onda se to naziva modificiranim analogima hormona koji se proizvodi u samom ljudskom tijelu.

Važno je reći da ova vrsta inzulina ima učinak mnogo brži od ljudskog.

Na primjer, kada uporedimo brzinu njihovog djelovanja, proizlazi da ljudski hormon djeluje nakon 30-40 minuta nakon njegovog uvođenja, a ultrasort će djelovati za manje od 15 minuta.

Šta je ultra kratki inzulin?

Ovu vrstu inzulina sigurno možemo nazvati najnovijim izumom iz područja farmakologije. Razlikuje se od svih ostalih po tome što počinje djelovati nakon manje od 15 nakon injekcije. Ova vrsta inzulina uključuje:

Ovi lijekovi su poboljšane modifikacije prirodnog inzulina, jer počinju utjecati mnogo brže od svih ostalih vrsta.

U početku je ultra kratki inzulin bio namijenjen samo onim dijabetičarima koji se nisu mogli obuzdati i jesti lagane ugljikohidrate za hranu, a to je direktno odgovorno za nagle skokove razine šećera.

Ali s obzirom na činjenicu da nema toliko mnogo takvih „samoubistava“, da tako kažemo, ovi napredni lijekovi su se našli na tržištu.

A oni izvrsno rade na smanjenju naglog pada šećera kada brzo skoči ili u situaciji kad pacijent nema vremena čekati do 40 minuta prije jela.

Kako se liječiti ultra kratkim inzulinom?

Prilikom liječenja ovim lijekom važno je razumjeti da se njegovo djelovanje događa mnogo brže nego što se proteini apsorbiraju za naknadnu pretvorbu u glukozu. Zato je i nakon dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata bolje koristiti kratki inzulin koji se primjenjuje 40 minuta prije obroka, tako da se hrana tada potpuno apsorbira.

Vrijedi naglasiti da je ultra-kratki inzulin još uvijek prikladniji za sve vrste hitnih situacija, naime kada je vrlo hitno smanjiti količinu šećera u krvi. To se može dogoditi kada je dijabetičar pojeo komad torte ili čokoladu. Dakle, moguće je spriječiti ozbiljne posljedice.

Koje su prednosti i nedostaci?

Kada uspoređujemo kratki i ultra kratki inzulin, možemo sa sigurnošću reći da ovaj ima vrlo brz aktivni vrhunac, ali i njegov nivo se naglo smanjuje. Sa kratkim inzulinom to se događa sporije. Uz to, važno je uzeti u obzir činjenicu da oštar aktivni vrhunac ne omogućava u svim situacijama razumjeti koliko ugljikohidrata ima u hrani.

Međutim, u slučaju kratkog inzulina, ubrizgavanje se mora obaviti 40 minuta prije očekivanog obroka kako bi ovaj inzulin počeo djelovati. U ovom slučaju je za ultra-kratak inzulin potrebno od 10 do 15 minuta. I to će biti prikladno za one koji nemaju tačno vrijeme obroka.

Stoga kao zaključak možemo reći da je ultrakratan inzulin potreban u hitnim situacijama i za one koji ne znaju točno vrijeme obroka. Ali ne uvijek će ova vrsta inzulina biti korisna jer je teško izračunati količinu ugljikohidrata u hrani koju jedete.

Ultra kratki inzulin Humalog i njegovi analozi - što je bolje koristiti za dijabetes?

Nije čudo što se dijabetes naziva bolešću stoljeća. Broj pacijenata s ovom dijagnozom raste svake godine.

Iako su uzroci bolesti različiti, nasljednost je od velike važnosti. Oko 15% svih pacijenata pati od dijabetesa tipa 1. Za lečenje su im potrebne injekcije insulina.

Često se simptomi dijabetesa tipa 1 pojavljuju u djetinjstvu ili ranoj adolescenciji. Bolest se odlikuje brzim razvojem. Ako se mjere ne poduzmu na vrijeme, komplikacije mogu dovesti do oslabljenih funkcija pojedinih sustava ili cijelog organizma.

Zamjena terapije inzulinom može se provesti korištenjem Humalog, analoga ovog lijeka. Ako slijedite sve upute liječnika, stanje pacijenta će biti stabilno. Lijek je analogan ljudskom insulinu.

Za njegovu proizvodnju potreban je umjetni DNK. Ima karakteristične osobine - počinje djelovati izuzetno brzo (u roku od 15 minuta). Međutim, trajanje reakcije ne prelazi 2-5 sati nakon primjene lijeka.

Ovaj lijek se proizvodi u Francuskoj. Ima još jedno međunarodno ime - Insulin lispro.

Glavna aktivna supstanca

Lijek je bezbojna prozirna otopina, stavlja se u uloške (1,5, 3 ml) ili boce (10 ml). Daje se intravenski. Aktivna supstanca lijeka je inzulin lispro, razrijeđen dodatnim komponentama.

Dodatne komponente uključuju:

  1. metakrezol
  2. glicerol
  3. cinkov oksid
  4. natrijum hidrogen fosfat,
  5. 10% rastvor solne kiseline,
  6. 10% rastvora natrijum hidroksida,
  7. destilovana voda.

Lijek sudjeluje u regulaciji prerade glukoze, provodeći anaboličke učinke.

Analozi ATC nivo 3

Više od tri desetine lijekova različitog sastava, ali sličnih po indikacijama, načina primjene.

Naziv nekih analoga Humaloga prema ATC kodu razine 3:

  • Biosulin N,
  • Insuman Bazal,
  • Protafan
  • Humodar b100r,
  • Gensulin N,
  • Insugen-N (NPH),
  • Protafan NM.

Humalog i Humalog Mix 50: razlike

Važno znati! Problemi s razinom šećera s vremenom mogu dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, kožom i dlakom, čirevi, gangrena, pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su naučili gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera uživaju ...

Neki dijabetičari pogrešno smatraju ove lijekove punim pandanima. Nije tako. Neutralni protamin Hagedorn (NPH), koji usporava djelovanje inzulina, uvodi se u Humalog mix 50.

Što više aditiva traje injekcija. Njegova popularnost među dijabetičarima zaslužna je činjenicom da pojednostavljuje režim terapije inzulinom.

Humalog Mix 50 uložaka od 100 IU / ml, 3 ml u Quick Pen špricu

Dnevni broj injekcija je smanjen, ali to nije korisno za sve pacijente. S injekcijama je teško osigurati dobru kontrolu šećera u krvi. Pored toga, neutralni protamin Hagedorn često izaziva alergijske reakcije kod dijabetičara.

Humalog mix 50 se ne preporučuje djeci, pacijentima srednjih godina. To im omogućava da izbjegnu akutne i kronične komplikacije dijabetesa.

Najčešće se dugo delujući inzulin propisuje starijim pacijentima, koji zbog karakteristika vezanih za starost zaboravljaju da prave injekcije na vrijeme.

Humalog, Novorapid ili Apidra - što je bolje?

U usporedbi s ljudskim inzulinom, gornji lijekovi se dobivaju umjetno.

Njihova poboljšana formula omogućava brže spuštanje šećera.

Ljudski inzulin počinje djelovati za pola sata, njegovi kemijski analozi za reakciju trebat će samo 5-15 minuta. Humalog, Novorapid, Apidra ultra su kratki lijekovi dizajnirani za brzo snižavanje šećera u krvi.

Od svih lijekova, najmoćniji je Humalog.. Snižava šećer u krvi 2,5 puta više nego kratki humani inzulin.

Novorapid, Apidra je nešto slabija. Ako uporedite ove lijekove s ljudskim inzulinom, ispada da su 1,5 puta moćniji od posljednjeg.

Propisivanje određenog leka za lečenje dijabetesa direktna je odgovornost lekara. Pacijent se suočava s drugim zadacima koji će mu omogućiti da se izbori s bolešću: strogo pridržavanje prehrane, preporuke liječnika, provođenje izvedivih fizičkih vježbi.

Pogledajte video: Tri puta tri - dokumentarni film (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar