Terapija dijabetesa inzulinom

Irina KISHKO, endokrinolog, Gradskog dječjeg endokrinološkog centra

Inzulin je hormon koji je važan za održavanje normalnog metabolizma, ali kod osobe s dijabetesom tipa 1, on se ne proizvodi u dovoljnim količinama u tijelu. Inzulin ima proteinsku strukturu i pod utjecajem enzima uništava se u stomaku, pa ga nije moguće koristiti u obliku tableta. Glavni put primjene inzulina je potkožna injekcija.

Pomoću režima intenzivne terapije insulinom pokušavamo oponašati normalno funkcioniranje gušterače. Nažalost, to je često teško postići čak i uz pomoć modernog inzulina. Stoga ljudi koji imaju dijabetes trebali bi poznavati osnovne principe liječenja, tako da u različitim životnim situacijama postoji prilika da sami prilagode potrebnu dozu inzulina.

Gušterača proizvodi inzulin u bazalnom režimu (stalno u malim količinama) i u bolus režimu (izlučuje mnogo inzulina kao odgovor na unos hrane). U skladu s tim, pripravci inzulina koje vam je propisao ljekar podijeljeni su u 2 grupe: dugotrajne i kratkoročne.

Dnevna doza inzulina dijeli se na baznu dozu („dugački“ inzulin u njemu je do 40–69%) i dozu povezanu s obrokom. Procijenjena raspodjela dnevne doze inzulina: 2/3 - danju, 1/3 - uveče i noću.

Postoje različite sheme davanja inzulina, ali trebate imati na umu da jedna injekcija inzulina dnevno ne može vam dati stalno dobrobit i nikada neće dati dobru brzinu metabolizma.

Režim terapije insulinom detetu odabire lekar-endokrinolog strogo pojedinačno.

Za liječenje dijabetesa koristi se nekoliko osnovnih načina terapije inzulinom.

  1. Tradicionalni režim primjene inzulina su dvije injekcije inzulina kratkog i dugog djelovanja dnevno - prije doručka i prije večere. Ovo je nefleksibilan režim terapije inzulinom, zahtijeva istodobno strogu dijetu i unos hrane. Uz takav režim liječenja, gotovo je nemoguće postići dobru kompenzaciju dijabetesa i smanjiti rizik od komplikacija.
  2. Intenzivirani režim terapije insulinom kada se rade kratke i dugotrajne injekcije inzulina prije doručka i prije večere, a kratki inzulin ubrizgava se prije ručka. Trenutno se produženi inzulin preko noći najčešće toleriše od večere u trajanju od 22 do 23 sata. Takav režim liječenja dijabetesa simulira lučenje inzulina, kao kod zdrave osobe.

Režim višestrukih ubrizgavanja koristi se od 1984. godine. Za praktičnost pacijenata, prva olovka za šprice se pojavila 1985. godine.

Višestruki režim ubrizgavanja pruža više slobode u svakodnevnom životu, daje više izbora i čini se sigurnijom i neovisnijom od dijabetesa.

Morate imati jasnu predodžbu o tome kako djeluje jedan ili drugi inzulin: koliko dugo nakon injekcije počinje da "djeluje", kada dolazi do vrhunca i općenito koliko traje njegovo djelovanje. Za šta se ovo radi? Ako je, na primjer, šećer u krvi nizak (ili, obrnuto, visok), onda bi vaši postupci trebali biti različiti na vrhuncu djelovanja inzulina i na kraju njegovog djelovanja.

Bolus inzulin („kratak“) koji ubrizgavate prije jela počinje djelovati 20-30 minuta nakon potkožne injekcije i dostiže vrhunac za 1,5-2 sata. Učinak na snižavanje glukoze u krvi traje oko 5 sati.

To znači da prilikom njegovog korištenja pauza između glavnih obroka i injekcija kratkog inzulina ne smije biti veća od 5 sati (ako ujutro ne unosite bazni inzulin).

Analog inzulina ultra kratkog djelovanja počinje djelovati nakon 10 minuta, a njegov maksimalni učinak razvija se nakon sat vremena. Kad ga koristite, ne možete jesti tako strogo po satu (pod uslovom da ujutro unosite bazalni inzulin).

Postoji još jedna velika razlika između "kratkog" inzulina i "ultra kratkog" analoga u režimu lečenja o kojem sada razgovaramo. Uz „kratak“ inzulin, potrebni su vam dodatni obroci (grickalice) između glavnog obroka kako biste izbjegli hipoglikemiju. S analogom "ultrasort" je suprotno: ako ste pojeli puno za popodnevni međuobrok, možda će vam trebati dodatna injekcija. Postoji izuzetak od ovog pravila: nakon popodnevne užine otišli ste na nastavu u sportskom dijelu ili ćete se aktivno kretati s prijateljima na ulici - ne trebate dodatno uvesti ultrašokantni analog, fizička aktivnost će sniziti šećer u krvi za to.

Dozu noćnog inzulina najteže je odabrati. Iako ne jedemo noću, našem tijelu je stalno potreban nizak nivo inzulina za razmjenu glukoze, koju producira jetra. Sa režimom višestrukih injekcija, inzulin srednjeg delovanja češće se daje noću.

Važno je svakodnevno ubrizgati srednji inzulin u isto vrijeme. Najvažnije je da inzulin djeluje do jutra, tako da je najbolje davati injekciju što je moguće kasnije, prije spavanja.

Za odrasle je pogodnije 23.00, dok su starija djeca obično zadovoljnija od 22.00.

Ono čega morate biti svjesni

Svaka osoba ovisna o inzulinu trebalo bi unutar sedmice provesti potpunu samokontrolu šećera u krvi. Prema njegovim rezultatima, endokrinolog provede proračun doze za dijabetes, sastavi individualni režim terapije inzulinom.

Ukoliko specijalist propiše standardni režim koji se sastoji od 1-2 injekcije inzulina dnevno i fiksnih doza, uprkos rezultatima samokontrole, potrebno je konzultirati drugog liječnika. Kako bi se spriječio zatajenje bubrega kod pacijenta, liječnikov zadatak je odrediti koja vrsta inzulina je potrebna: dugotrajno gladovanje radi održavanja normalnog šećera ili brzo prije jela. Ponekad pacijentu trebaju obje vrste inzulina, a ponekad i lijekove koji smanjuju šećer.

Pored evidentiranja mjerenja šećera u krvi, pacijenti bi trebali bilježiti faktore koji mijenjaju pokazatelje poput prejedanja ili nedostatka hrane, uključivanja novih proizvoda u jelovnik, povećane fizičke aktivnosti, nepoštivanja vremena i doze lijekova za dijabetes, zarazne, prehlade i druge bolesti. Doziranje za dan ili noć ovisi o pokazateljima šećera prije spavanja i jutarnjeg posta, o povećanju ili smanjenju podataka za noć.

Važno je znati. Kako bi se osiguralo da je koncentracija šećera u krvi na prazan stomak bila normalna tokom dana, ubrizgavanje inzulina s produženim djelovanjem daje se noću. Prije svakog obroka primjenjuje se brzi, kratki ili ultra kratki inzulin kako šećer ne bi skakao nakon obroka.

Grupe inzulina

Kako su pripravci inzulina navedeni u tabeli 1:

Grupe lijekova Efekat dejstva nastaje nakon primene kroz vreme:
PočetniMaksimalnoTrajanje
Insulini kratkog djelovanja: Actrapid, Iletin Regular, Maxirapid, itd.20-30 min1,5-3 sata6-8 sati
Intermedijarni inzulini (srednje trajanje): Tape, Monotard, Protafan, itd.1-2 sata16-22 sata4-6 sati
Insulini dugog djelovanja: Ultratard, Ultralente itd.3-6 sati12-18 sati24-30 sati

Rastvorljivi svinjski inzulin na bazi kratke izloženosti

Lijekovi poput Actrapida ubrizgavaju se potkožno u bedro, unutar mišića stražnjice, deltoida ili ramena, u trbušni zid ispred i unutar vene. Doziranje izračunava ljekar, a njena dnevna doza može biti 0,5-1 IU / kg.

Lijek se uvodi na sobnoj temperaturi 30 minuta prije obroka sa sadržajem ugljikohidrata. Da bi se isključila lipodistrofija, lekovi se svaki put daju na drugom mestu.

Važno je. Lijekovi ne bi trebali biti na direktnom suncu, na svjetlu, pregrijavanju i superhlađivanju. NE upotrebljavajte smrznute, zamućene, žute i neprozirne insuline.

Ljudski gensko inženjering srednjeg trajanja

Takvi se lijekovi ubrizgavaju pod kožu, nisu pogodni za unošenje u vene. Prije stavljanja lijeka u štrcaljku, bočicu treba protresti da postane homogena.

Mjesta ubrizgavanja također se izmjenjuju tako da se lipodistrofija ne razvija. Dnevna svjetlost ne smije ulaziti u mjesto skladištenja, ne smije se smrzavati, temperatura skladištenja ne smije prelaziti + 2-8 ° C, a nakon početka upotrebe ne smije prelaziti + 25 ° C, ne smije se čuvati u hladnjaku.

Suspenzija Ultratard NM zasniva se na biosintetskom ljudskom kristalnom cinku inzulinu. Injektiraju se supkutano, boca se prethodno protrese i odmah napuni u štrcaljku.

U prisustvu dijabetesa tipa 1 koristi se kao bazni pripravak i kombinira s brzim inzulinom. Kod dijabetesa tipa 2 koristi se za monoterapiju i u kombinaciji s brzim lijekovima.

Ne koristiti za dugotrajno uzimanje kože pod inzulinskim pumpama. Držite podalje od zamrzivača u povrću u hladnjaku na temperaturi od + 2-8 ° C.

Lijek dugog djelovanja

Režim terapije insulinom

Lekar izračunava dnevnu dozu inzulina na osnovu nivoa glukoze u krvi i urinu. Lijek je podijeljen u 3-4 injekcije dnevno. Da bi prilagodili dozu, pacijenti daju svoje bilješke ili doniraju krv u laboratoriju i urin na analizu, koji se sastoje od 3 obroka: 2 dana (8-14 i 14-20 sati) i 1 noć, prikupljene između 20.00 i 8.00 ujutro sutradan.

Ako liječnik propisuje režim pojačane terapije inzulinom koji se sastoji od 3 injekcije, tada se liječenje provodi kratkim i produženim inzulinom prije doručka i večere, a prije ručka - samo lijekom kratkog djelovanja, kao što je prikazano u tablici 2.

Liječenje lijekovima
Prije doručkaPrije ručkaPrije večereZa noć
ActrapidActrapidActrapidProtafan
Actrapid / ProtafanActrapidProtafan
ActrapidActrapidActrapidUltratard
Actrapid / UltratardActrapidActrapid
ActrapidActrapidActrapid / Ultratard
Actrapid / UltratardActrapidActrapid / Ultratard

Ako pacijenti s dijabetesom ne rade i ručaju čvrsto, ali večeraju kod kuće s visokokaloričnom hranom, tada se prije doručka primjenjuju kratkotrajni i lijekovi srednjeg djelovanja, a prije večere daju se samo kratki inzulini, a noću srednje djelovanje. Uvođenjem osnovnog režima injekcije bolusa uvode se kratke pripreme prije doručka, ručka i večere, te produženi lijek noću.

Vrste terapije

Vrste inzulinske terapije: tradicionalna i intenzivna. Tradicionalni dnevni režim uključuje:

  • raspored davanja leka,
  • sati jedenja koji se broje ugljikohidratima
  • tjelesna aktivnost u određeno vrijeme.

Količina i vrijeme hrane ovisi o dozi lijeka u liječenju T1DM i T2DM.

Intenzivni režim, naprotiv, karakteriše doza kratkog inzulina, koja zavisi od količine hrane. U ovom slučaju se produženi lijek daje 1-2 puta dnevno i kratko / ultra kratko - prije svakog obroka.

Ovaj način rada omogućuje propuste, kretanje obroka, organiziranje dodatnih zalogaja. Kad je IIT imitacija gušterače zdrave osobe.

Načela prehrane

Pacijenti se trebaju pridržavati sljedećih principa:

  • često (4-5 puta) i redovno jesti,
  • hrana treba sadržavati približno jednaku količinu ugljikohidrata i kalorija,
  • koristite asortiman proizvoda bez visokog udjela šećera,
  • zamijenite 90% dnevnog unosa šećera sorbitolom ili saharinom,
  • isključite jesti slatkiše, čokoladu, slastičarne i muffine,
  • ne uključuju u jelovnik jela od janjeće i svinjske masti, tople i začinjene začine, senf i biber, alkoholna pića,
  • Ne jedite slatko voće, posebno grožđice, grožđe i banane.

Principi inzulinske terapije

U liječenju dijabetesa primjećuju se sljedeći principi terapije inzulinom:

  • koristi se samo ljudski inzulin,
  • kontrolirati glikemiju do 8 puta dnevno ili provoditi kontinuirano praćenje,
  • koristiti pojačanu ili pumpanu terapiju inzulinom,
  • prilagoditi dozu inzulina kod endokrinologa 1-2 puta tjedno.

  1. Terapija inzulinom propisana je bez obzira na nivo glikemije. Nanesite kratke insuline: Actrapid NM, Humulin R, Homoral. Daje se kontinuiranom infuzijom koristeći perfusere.
  2. Inzulin se daje brzinom od 0,1 U / kg / sat da bi se uklonila ketoacidoza. Smanjite nivo glikemije brzinom ne većom od 5 mmol / sat.
  3. Ako se koncentracija glukoze smanji brzinom većom od 5 mmol / sat - smanjite dozu lijeka. Ako se nivo glikemije smanji na 4 mmol / l - doza lijeka smanjuje se za 2 puta. Stopa glikemije kod dijabetesa tipa 1 je 8-10 mmol / L.
  4. Uz GOK (hiperosmolarnu komu) koriste se kratki inzulini (Actrapid), a prije toga eliminiraju se izražene povrede metabolizma vode. Početna doza ubrizgava se u venski mlaz, a zatim se podešava brzina od 0,1 U / kg / sat (5-6 jedinica / sat). Konstantno pratite nivo glikemije.
  5. Uz GOK i smanjenje glukoze, doza lijeka se smanjuje na 2 jedinice / sat. Nakon ubrizgavanja glukoze (10% otopina) u venu kaplje fiziološkom otopinom. Ako pacijent sam pije i jede, stanje mu se poboljšalo, tada se kratki inzulin (doza od 6-8 jedinica) daje supkutano prije svakog obroka.
  6. Ako se nakon 2-3 sata, koncentracija šećera nije smanjila s GOK-om, doza lijeka povećava se 2 puta. Injektira se u venski mlaz, zatim se nanosi infuzija brzinom od 10 jedinica / sat. Ako je koncentracija šećera smanjena, doza lijeka = 5 PIECES / sat, zatim 2 PIECES / sat.

Inovacije u dijabetesu

Nova inzulinska terapija se neprimjetno pojavljuje, ali svi dijabetičari su odmah osjetili kako im se poboljšao kvalitet života.

Što se dogodilo tokom proteklih nekoliko decenija:

  • goveđi i svinjski inzulin zamijenjen je efikasnim ljudskim genetskim inženjeringom, on ne izaziva nuspojave,
  • stvoreni pripravak kratkog djelovanja koristi glukozu koja dolazi s hranom, bazalni (produženi) koristi glukozu koja se oslobađa uslijed stimulacije jetre procesom liječenja T1DM. Produženi lijekovi ne dozvoljavaju razvoj hipoglikemije uslijed jednolike apsorpcije,
  • Pojavili su se oblici doziranja koji mogu nadoknaditi metabolizam ugljikohidrata u T2DM. Ultrakratki lijekovi mogu potaknuti proizvodnju inzulina vlastitim tijelom i isključiti frakcijsku prehranu, jer neće biti preduvjeta za pojavu hipoglikemije,
  • s dijabetesom tipa 2, lijekovi doprinose oslobađanju aktivne tvari koja dugo podupire normu šećera u krvi i isključuje njegovo naglo smanjenje,
  • neki lijekovi sa T2DM mogu povećati osjetljivost tkiva na njihov inzulin, istovremeno poboljšavajući metabolizam ugljikohidrata, posebno kod pretilih ljudi,
  • za početne oblike bolesti izdaju se lijekovi čiji je cilj ograničavanje apsorpcije ugljikohidrata probavnog trakta iz hrane. Prilikom uzimanja takvih sredstava pacijent ne može prekršiti dijetu ili jesti nešto ilegalno, jer će gastrointestinalni trakt to odmah signalizirati,
  • postojale su injekcijske olovke za inzulin koje olakšavaju primjenu lijeka,
  • razvijeni su minijaturni raspršivači koji se mogu koristiti za primjenu lijeka pomoću katetera koji je pričvršćen na kožu,
  • postoje glukometri ili vizualne test trake za samoodređivanje nivoa šećera u krvi.

Na američkom farmaceutskom tržištu inzulinski inhalatori trebali bi se pojaviti 2015. godine. Novi oblik doziranja omogućit će vam kontrolu razine glikemije i ne ubrizgavanje dnevnih injekcija hormona.

Inhalirani inzulin Aliexpress - mjerač glukoze u krvi Neinvazivni mjerač glukoze u krvi

Inovacija je bila neinvazivni glukometar i u obliku sata.Prikladni su za upotrebu i često vam omogućavaju kontrolu nivoa šećera ne samo kod kuće, nego i na poslu, na ulici i u prijevozu.

Tableta inzulina kratkog i dugog djelovanja dostupna je za liječenje dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2. Nadoknađuje tečni oblik lijeka, u cjelini ili djelomično, i ima unaprijed određeni hipoglikemijski učinak za dobivanje odgovarajućeg glikemijskog stanja. Proizvode tablete Rusija i Indija.

Trudnoća za dijabetes

Ako pravilno planirate trudnoću, slijedite savjete liječnika, tada dijabetes neće ometati dijete i uspješno ga roditi. Terapija inzulinom tijekom trudnoće nije zabranjena ako tablete i stroga dijeta ne pomognu snižavanju šećera u krvi.

Dozu lijeka liječnik propisuje i izračunava pojedinačno za svaku trudnicu. Na dan rođenja i tokom dojenja vrši se stalni nadzor nivoa glukoze. Nakon porođaja, lijekovi se propisuju sa dugim trajanjem.

Intenzivna biološka terapija u psihijatriji

Insulinokomatozna terapija (IKT) ili terapija inzulinskim šokom je metoda u kojoj je hipoglikemijska koma umjetno uzrokovana primjenom velikih doza inzulina. Koristi se za shizofreniju kratkotrajno ograničenje i psihozu.

Pomaže u uklanjanju iz katatoničkog i katatoničko-oneirnog stanja, polimorfni, slabo sistematizirani delirij s depresivnom paranojom i halucinacijama. Takođe ovisnicima pomaže zaustaviti simptome povlačenja.

Ako paranoidna i parafrenična stanja prati uporni sistematski delirij, tada inzulinska terapija u psihijatriji ne daje očekivani učinak.

Komplikacije

Komplikacije inzulinske terapije se manifestuju:

  • alergijske reakcije s svrbežom, osipima, crvenim svrbežnim pjegama uz nepravilnu primjenu lijeka: pretjerana trauma na debelu ili tupu iglu, unošenje hladnog pripravka, nepravilan izbor zone ubrizgavanja i sl.
  • hipoglikemijska stanja sa vrlo niskim nivoom šećera: pojava uporne gladi, pretjerano znojenje, drhtanje i palpitacije u slučaju prekomjernih doza inzulina, neuhranjenost,
  • postinzulinska lipodistrofija (lipoatrofija): promjena boje kože, nestanak masnog tkiva ispod kože na mjestu ubrizgavanja,
  • lipohipertrofija - pojava gustih masnih plakova na mestu ubrizgavanja,
  • privremeni veo pred očima i retinopatija - oštećenje oka kod dijabetesa,
  • privremeno oticanje nogu zbog zadržavanja vode i natrijuma i povećanja krvnog pritiska na samom početku terapije,

Prevencija komplikacija je sljedeća:

  1. Sa hipoglikemijskim stanjem morate jesti 100 g hleba sa 3-4 komada šećera i piti slatki čaj - 1 šolju.
  2. Isključite uzbuđenje i stres, fizički stres.
  3. Ispravno dajte svakodnevno inzulin i alternativna mjesta ubrizgavanja.
  4. Dodajte hidrokortizon u bočicu sa inzulinom za jaku alergijsku reakciju i svrab.
  5. Vježbajte i napravite jelovnik po preporuci stručnjaka za smanjenje težine.

Pacijentovi problemi povezani sa terapijom inzulinom uklanjaju se promatranjem svih principa dijabetesne terapije, propisivanjem lijeka u optimalnim dozama i što je više moguće bliže fiziološkom ritmu sekrecije.

U djece i adolescenata tijek bolesti može se poboljšati i nadoknada se može postići uvođenjem analoga ljudskog inzulina. U zemlji se uvode strane inzulinske pumpe, iako su njihovi troškovi prilično visoki.

FAQ

Zdravo. Postoje li lijekovi za primjenu djece? Možete li okarakterizirati različite insuline i primjer dnevne doze za dijabetes tipa 1?

Zdravo. Tablica 2 daje farmakokinetičke karakteristike lijekova. Tablica 3 prikazuje dnevnu dozu inzulina: kratku i produženu sa modernom inzulinskom terapijom za dijabetes tipa 1.

Pogledajte video: Kada i čime se započinje liječenje šećerne bolesti? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar