Uzroci i simptomi labilnog toka dijabetesa

Riječ "labilno" prevodi se kao "kretanje". Ovaj se termin koristi jer se razina glukoze mijenja nekoliko puta dnevno, a fluktuacije mogu biti nekoliko jedinica.

Labilni tok dijabetesa izuzetno je opasan, jer fluktuacije glukoze uzrokuju hipoglikemiju i oštećenje unutrašnjih organa. Češće obolijevaju srce, bubrezi i krvožilni sistem. U adolescenciji hiperglikemija može zamijeniti hipoglikemiju.

Sa labilnim dijabetesom nastaju problemi sa izborom ispravne doze inzulina. Na temelju ovog stanja može se pojaviti ketoacidoza, a ta komplikacija je opasna po život.

Labilni tok patologije negativno utječe na performanse dijabetičara. Važno je na vrijeme prepoznati problem kako bi se proveo kompetentni tretman.

Zbog nestabilnosti šećera u krvi počinje hipoglikemija, odnosno smanjuje se njegova razina. Kada dođe do kritične tačke, aktiviraju se zalihe glikogena u jetri. Kao rezultat toga, oslobađa se glukoza i normalizira se njena razina.

Ako se to događa noću, ujutro pacijent vidi samo rezultat procesa - povećanu razinu šećera. Na temelju takvih simptoma liječnik povećava dozu inzulina, što uzrokuje suprotan učinak. Možete to izbjeći redovitim nadgledanjem šećera u krvi.

Kod teškog labilnog dijabetesa može se razviti lipoidna nekrobioza - kožna bolest na pozadini poremećenog metabolizma ugljikohidrata na staničnoj razini. Takva komplikacija je rijetka i češća kod žena i djece.

Druga moguća posljedica labilnog toka patologije je dijabetička koma. Može ga pokrenuti ketoacidoza, česta komplikacija ovog oblika dijabetesa.

Uz labilni tijek bolesti, rizik od invaliditeta i smrti veći je nego kod stabilnog dijabetesa.

Često se ovaj oblik bolesti očituje kod onih dijabetičara koji loše prate razinu šećera ili nepravilno unose inzulin. Zbog prekomjerne doze inzulina, šećer se previše smanjuje, što uzrokuje labilan tijek patologije.

Labilni dijabetes može biti uzrokovan ne samo lijekovima. Među provocirajuće faktore spadaju i:

  • neuhranjenost
  • zloupotreba alkohola
  • višak fizičke aktivnosti,
  • mentalnog naprezanja.

U većini slučajeva, labilni tok patologije izaziva samog pacijenta zbog zanemarivanja vlastite bolesti. Dijabetes znači potrebu za promjenom životnog stila, neprestano nadziranje šećera u krvi i pažljivo promatranje vremena uzimanja propisanih lijekova i njihove doze.

Labilni oblik dijabetesa prilično je rijedak - kod oko tri od hiljadu pacijenata. Statistički podaci pokazuju da je ženski spol skloniji ovoj komplikaciji. Češće se ovaj oblik patologije dijagnosticira kod pacijenata do 20-30 godina. Labilni dijabetes je rjeđe kod starijih ljudi.

Simptomi labilnog dijabetesa

S ovim tokom bolesti značajno se pogoršava psihološko stanje pacijenta. Ponašanje postaje raspoloženo, razdražljivo. Pacijent ima sklonost napadima agresije, suzavca, apatije. Koncentracija može biti smanjena.

Kod dijabetičara djetinjstva i adolescencije, s labilnim tokom patologije, žeđ za znanjem nestaje. Moguć nemirni san, ujutro zbrka. Popodne djeca osjećaju letargiju, apatiju. Tinejdžeri često odbijaju jesti, pokazuju agresivnost, ponašaju se antisocijalno.

Neurološke simptome može pratiti glavobolja. Ponekad se opaža zamagljivanje svijesti ili njegov gubitak. Moguće su palpitacije srca i zamagljivanje pred očima.

Pored promjena u ponašanju, labilni dijabetes ima i druge simptome. Posebni su značaj sljedeći simptomi:

  • Oštre fluktuacije šećera tokom dana.
  • Prisutnost acetona u urinu.
  • Manifestacije ketoacidoze. U slučaju takve komplikacije, uočava se manjak inzulina, povećanje razine glukoze i ketonskih tijela. Poremećen različitim vrstama metabolizma. Najteža patologija utječe na metabolizam ugljikohidrata. Ketoacidozu karakteriše miris acetona iz usta, bol u trbuhu, rijetko i duboko disanje. Pacijent se osjeća slabo, može mučiti mučninu, pretvarajući se u povraćanje.
  • Često postoje napadi glikemije. Stupanj njihove ozbiljnosti može biti različit.
  • Težina pacijenta ne mijenja se sa visokim nivoom šećera.
  • S povećanjem doze inzulina, tijek bolesti se pogoršava.
  • Pridruživanje infekciji ili drugoj bolesti uzrokuje poboljšanje metabolizma ugljikohidrata.

Pacijent se može znoiti s istodobnom zimicom, razvojem celijakije (poremećena probava). Crijevna apsorpcija može biti smanjena.

S jakim porastom razine šećera obično se pojavi jaka žeđ, mokrenje postaje učestalije. Pacijent može postati letargičan i osjetiti glavobolju.

Prije liječenja labilnog oblika dijabetesa morate biti sigurni da je glukoza skočila. To se mjeri tokom nekoliko dana.

Za stabilizaciju pacijenta sa labilnim dijabetesom potrebno je smanjiti dozu inzulina. To se može učiniti na dva načina:

  • Brzi put. Da bi se smanjilo doziranje, ne izdvajaju se više od 2 tjedna.
  • Sporo. Smanjenje doze inzulina vrši se u roku od 2 mjeseca.

Uz ovaj oblik patologije izuzetno je važno normalizirati metabolizam ugljikohidrata. Da biste to učinili, morate promijeniti način prehrane, tako da je količina složenih ugljikohidrata blizu fiziološke norme.

Preventivne mjere

Za dijabetes, za prevenciju labilnog oblika patologije, potrebno je isključiti nagle poraste šećera u krvi. Da biste to učinili, pridržavajte se sljedećih pravila:

  • strogo se pridržavati režima aktivnosti koji preporučuje lekar,
  • stalno pratiti nivo glukoze: bez obzira na doba dana, mjerenja se moraju vršiti svaka 4 sata,
  • pet puta (dnevno) primjenjivati ​​inzulin kratkog djelovanja prije jela,
  • pratite zdravlje brojila
  • odaberite prave inzulinske šprice.

Za kontrolu nivoa glukoze efikasno je voditi poseban dnevnik u koji treba zabilježiti izmjerene vrijednosti.

Labilni tok dijabetesa je rijedak i najčešće se javlja zbog neusklađenosti s lijekovima ili pogrešnog načina života. Preventivne mjere mogu značajno smanjiti rizik od takve komplikacije. Otkrivanje je mnogo lakše ako redovito mjerite nivo šećera i bilježite čitanja u dnevnik.

Razlozi labilnog oblika

Povišenom riziku od razvoja ove vrste patologije podložni su pacijenti koji pogriješe u prepoznavanju razine glikemije. Isto vrijedi i za one koji od ljekara kriju trenutno stanje stvari (dijagnozu).

Kao rezultat toga, formira se odgovor koji potiče proizvodnju kontra-hormonskih hormona i određuje se kao stresan, po život opasan. Prisilna aktivnost simpatičnih NS i komponenti utiče na povećanje glukoze. Imajte na umu da:

  • sličan algoritam djelovanja karakteriše adrenalin, adrenokortikotropni sastav, kortizol i neke druge tvari,
  • njihov kombinirani učinak izaziva razgradnju masti i stvaranje ketonskih tijela, stvaranje ketoacidoze,
  • u zdravom tijelu se na ovaj način obnavljaju optimalni pokazatelji, a kod dijabetesa to utiče na prilično stabilnu hiperglikemiju koja može trajati od osam do 72 sata.

Uzroci labilnog dijabetesa povezani su ne samo s upotrebom lijekova, već i s faktorima poput nepravilne prehrane i upotrebom alkoholnih pića. Ne zaboravite na povećane fizičke napore i emocionalni stres.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Znakovi bolesti

Simptomi patološkog stanja nazivaju se blaga slabost ili vrtoglavica, bol u obliku migrene koja nestaje nakon jela. Ako se pojave noćni napadi, tada se povezuju s poremećajima spavanja, teškim snovima, problematičnim buđenjem i nedostatkom budnosti. Prekomjerno znojenje često se pojavljuje tokom noći.

Najosetljivijem ovom stanju su djeca, adolescenti i mladi koji su na inzulinskoj terapiji. Labilni dijabetes u njihovom je slučaju povezan s normalnom ili čak povećanom tjelesnom težinom - ovo je važan dijagnostički simptom.

Vodeći znakovi patološkog stanja su nagle fluktuacije šećera u krvi unutar 24 sata, sklonost ketoacidozi. Valja napomenuti:

  1. izričite ili latentne manifestacije hipoglikemije koje se javljaju prilično često,
  2. održavanje stabilne težine na pozadini visokih vrijednosti šećera,
  3. povećanje doze inzulina, pogoršavajući tok bolesti,
  4. aktiviranje zaraznih ili drugih patologija normalizira pokazatelje povezane s metabolizmom ugljikohidrata,
  5. otkrivanje acetona u urinu.

Osim toga, dijabetičkim nestabilnim oblikom bolesti transformira se psihološki stav. Kao rezultat toga, pacijenti su razdražljivi, kapriciozni, imaju trajno loše zdravlje i negativnu reakciju na voljene ljude. Prepoznajte napadaje depresije ili nedostatka energije, pretjerane suze.

Karakterističnom karakteristikom treba smatrati naglo mijenjanje raspoloženja, a to je gubitak interesa za ranije omiljene aktivnosti, letargiju, izolaciju. Obratite pažnju na promjenjive znakove agresije ili euforije. Jedan od karakterističnih simptoma naziva se da na pozadini iznenadne gladi postoji negativnost prema hrani, tvrdoglavo nevoljkost jesti bilo šta: u proizvoljnoj količini, u bilo koje doba dana.

Liječenje labilnog dijabetesa

Da biste odabrali ispravnu shemu, morat ćete potvrditi skokove pokazatelja glukoze. U toj se situaciji svakodnevno daje procjena šećera u krvi - slična kontrola izbjegava razvoj komplikacija.

Kako bi se smanjila doza inzulina, primjenjuje se nekoliko tehnika: brza (traje 10 do 15 dana) i spora (dva mjeseca). Istovremeno, prilično je rijetko ublažiti tijek bolesti smanjenjem razine inzulina. Da bi normalizirali sastav ugljikohidrata, pacijenti će morati promijeniti vlastitu prehranu. Korištenje složenih ugljikohidrata treba postići minimalne omjere. Zbog toga je opisani indikator u skladu s općeprihvaćenim standardima.

Preporučuje se sprovođenje sledećih mera za isključenje labilnog dijabetesa i naglih padova:

  • pridržavati se optimalnog rasporeda fizičke aktivnosti,
  • prepoznati nivo glukoze ne samo noću, već i tokom dana (optimalno svaka četiri sata),
  • ubrizgavajte inzulin kratkim ili srednjim algoritmom djelovanja najmanje pet puta dnevno, naime prije glavnih sesija konzumiranja hrane,
  • da kontroliraju kako ispravno djeluju uređaji za prepoznavanje razine šećera i da mogu samostalno prepoznati stanje zdravih medicinskih instrumenata namijenjenih za unošenje hormonske komponente.

Ostavite Svoj Komentar