Insulin Humalog

Dijabetes melitus ovisan o insulinu je bolest za koju se zna da zahtijeva doživotnu primjenu inzulina. Ubrizgava se inzulin.

Do danas farmakološke kompanije proizvode različite inzulinske pripravke za dijabetičare, koji su namijenjeni za injekcije. Ovi različiti lijekovi mogu imati različita imena, kvalitetu i cijenu. Jedan od njih je Humalog inzulin.

Farmakodinamika

Humalog inzulin je DNK rekombinantni analog hormona koji izlučuje ljudsko tijelo. Razlika između Humaloga i prirodnog inzulina je suprotna sekvenca aminokiselina na položajima 29 i 28 lanca inzulina B. Glavni efekat koji on ima je regulacija metabolizma glukoze

Humalog takođe ima anabolički efekat. U mišićnim ćelijama povećava se količina sadržanih masnih kiselina, glikogena i glicerola, povećava se proizvodnja proteina, povećava se količina aminokiselina, ali smanjuje se intenzitet glikogenolize, glukoneogeneze i oslobađanja aminokiselina.

U tijelu pacijenata oboljelih od dijabetesa obje vrste uslijed upotrebe Humaloga, težina hiperglikemije koja se pojavljuje nakon obroka u većoj je mjeri smanjena u odnosu na upotrebu topljivog ljudskog inzulina.

Pacijentima koji primaju bazalni tip inzulina istovremeno sa kratkotrajnim, trebate odabrati dozu obje vrste inzulina kako biste postigli pravilan sadržaj glukoze tokom dana.

Slično drugim inzulinskim preparatima, trajanje djelovanja lijeka Humalog varira u različitih bolesnika ili u različitim vremenskim periodima kod jednog pacijenta. Farmakodinamika Humaloga kod djece podudara se s njegovom farmakodinamikom kod odraslih.

U bolesnika s dijabetesom tipa 2 i uzimaju velike doze derivata sulfoniluree, primjena Humaloga uzrokuje primjetni pad razine gliciranog hemoglobina. Kada Humalog koristi obje vrste dijabetesa, dolazi do pada broja hipoglikemijskih epizoda noću.

Glukodinamička reakcija na Humalog nije povezana sa insuficijencijom jetrenih i bubrežnih funkcija. Polaritet lijeka utvrđen je za ljudski inzulin, međutim, učinak lijeka javlja se brže i traje manje.

Humalog se odlikuje time što njegov učinak počinje brzo (za oko 15 minuta) zbog značajne brzine apsorpcije, što omogućava njegovo unošenje prije jela (za 1-15 minuta), dok se obični inzulin, koji ima kratko trajanje djelovanja, može primijeniti u 30 -45 minuta prije jela.

Trajanje Humalog efekta je duže u odnosu na obični humani inzulin.

Farmakokinetika

Pomoću potkožne injekcije, apsorpcija inspro insulina se odvija odmah, njegov Cmax postiže se nakon 1-2 sata. Vd inzulina u sastavu lijeka i obični ljudski inzulin su isti, kreću se od 0,26 do 0,36 litara po kg.

Oblik dijabetesa ovisan o insulinu: individualna netolerancija na druge inzulinske pripravke, postprandijalna hiperglikemija, koja se ne može ispraviti drugim inzulinskim pripravcima.

Oblik dijabetesa koji nije ovisan o insulinu: rezistencija na lijekove protiv dijabetesa koji se uzimaju oralno (malapsorpcija drugih inzulinskih pripravaka, postprandijalna hiperglikemija koja se ne može ispraviti), hirurške intervencije i interkurentne bolesti (koje kompliciraju tijek dijabetesa).

Primjena

Doziranje Humaloga određuje se individualno. Humalog u obliku bočica daje se supkutano i intravenski i intramuskularno. Humalog u obliku uložaka je samo potkožni.Injekcije se obavljaju 1-15 minuta prije obroka.

U svom čistom obliku, lek se daje 4-6 puta dnevno, u kombinaciji sa preparatima inzulina sa produženim efektom, tri puta dnevno. Veličina pojedinačne doze ne može biti veća od 40 jedinica. Humalog u bočicama može se pomiješati sa inzulinskim proizvodima sa dužim učinkom u jednoj špricu.

Uložak nije dizajniran za miješanje Humaloga sa drugim inzulinskim preparatima u njemu i za ponovljenu upotrebu.

Potreba za smanjenjem doze inzulina može se pojaviti u slučaju smanjenja sadržaja ugljikohidrata u prehrambenim proizvodima, značajnog fizičkog stresa, dodatnog unosa lijekova koji imaju hipoglikemijski učinak - sulfonamida, neselektivnih beta blokatora.

Prilikom uzimanja klonidina, beta blokatora i rezerpina često se javljaju hipoglikemijski simptomi.

Nuspojave

Glavni efekat ovog lijeka uzrokuje sljedeće neželjene efekte: pojačano znojenje, poremećaji spavanja, koma. U rijetkim slučajevima mogu se javiti alergije i lipodistrofija.

Trenutno nisu pronađeni štetni učinci Humaloga na stanje trudnice i embriona. Nisu provedene odgovarajuće studije.

Žena u rodnoj dobi koja boluje od dijabetesa treba obavijestiti liječnika o planiranoj ili predstojećoj trudnoći. Za bolesnike s dijabetesom, dojenje ponekad zahtijeva prilagođavanje doze ili prehrane inzulina.

Predoziranje

Manifestacije: pad glukoze u krvi koji je popraćen letargijom, znojenjem, ubrzanim otkucajima srca, bolom u glavi, povraćanjem, zbunjenošću.

Liječenje: u blagom obliku hipoglikemija može biti zaustavljena unutarnjim unosom glukoze ili druge tvari iz šećerne skupine, odnosno proizvoda koji sadrže šećer.

Hipoglikemija do umerenog stepena može se ispraviti intramuskularnim ili potkožnim injekcijama glukagona i daljim unutrašnjim unosom ugljenih hidrata nakon što se pacijentovo stanje može stabilizovati.

Pacijentima koji ne reagiraju na glukagon daju se intravenski rastvor glukoze. U slučaju koma, glukagon se daje supkutano ili intramuskularno. U nedostatku glukagona ili reakcije na ubrizgavanje ove supstance, treba provoditi intravensku primjenu otopine glukoze.

Neposredno nakon što pacijent ponovno stekne svijest, mora da uzme hranu koja sadrži ugljene hidrate. U budućnosti ćete možda trebati uzimati ugljikohidrate, a trebat će i nadzirati pacijenta, jer postoji rizik od ponovne pojave hipoglikemije.

Humalog treba čuvati na temperaturi od +2 do +5 (u hladnjaku). Zamrzavanje je neprihvatljivo. Uložak ili boca koja je već pokrenuta mogu na sobnoj temperaturi izdržati najviše 28 dana. Humalog trebate zaštititi od direktne sunčeve svjetlosti.

Neprihvatljivo je koristiti otopinu u slučaju kada ima zamućen izgled, kao i zadebljan ili obojen, i u prisustvu čvrstih čestica u njemu.

Farmakološka interakcija

Hipoglikemijski učinak ovog lijeka je smanjen prilikom uzimanja oralnih kontraceptiva, lijekova na bazi hormona štitnjače, beta2-adrenergičkih agonista, danazola, tricikličkih antidepresiva, diuretika tipa tiazida, diazoksida, hlorprotiksena, izoniazida, nikotinske kiseline, litijum-karbonata, litijum-karbonata.

Hipoglikemijski učinak Humaloga povećava se beta blokatorima, etilnim alkoholom i lijekovima koji ga sadrže, fenfluramin, anaboličkim steroidima, tetraciklinima, gvanetinom, salicilatima, oralnim hipoglikemijskim lijekovima, sulfonamidima, ACE inhibitorima te MAO i octrom.

Lijek se ne smije miješati sa drugim proizvodima koji sadrže inzulin životinjskog porijekla.

Humalog se može koristiti (pod liječničkim nadzorom) u kombinaciji s ljudskim inzulinom koji ima dugotrajniji učinak, ili u kombinaciji s hipoglikemijskim lijekovima koji se uzimaju oralno, a koji su derivati ​​sulfonilureje.

UPUTE ZA UPORABU LEKOVA

Međunarodno vlasničko ime

Injekcija 100 IU / ml 3 ml

Sadrži 1 ml rastvora

aktivna tvar - inzulin lispro 100 IU / ml,

pomoćne tvari: metakrezol, glicerin, cink oksid, natrijum hidrogen fosfat, klorovodična kiselina 10% za podešavanje pH, natrijev hidroksid 10% otopina za podešavanje pH, voda za injekcije.

Bistra bezbojna tečnost

Lijekovi za liječenje dijabetesa. Insulini i brzo delujući analozi.

Automatska telefonska centrala A10AV04

Početak lizpro inzulina nakon supkutane primjene iznosi otprilike 15 minuta, maksimalno djelovanje je od 30 do 70 minuta, trajanje djelovanja je od 2 do 5 sati. Period djelovanja lyspro inzulina može varirati ovisno o dozi, mjestu ubrizgavanja, opskrbi krvlju, temperaturi, fizičkoj aktivnosti pacijenta itd. U krvi se lyspro inzulin veže na alfa i beta globuline. Normalno, vezivanje iznosi samo 5-25%, ali može značajno porasti u prisustvu antitela u serumu koji se pojave u procesu lečenja. Zapremina raspodjele insulina lyspro je identična ljudskoj i iznosi 0,26 - 0,36 l / kg. Metabolizam Lyspro inzulina javlja se u jetri i bubrezima. U jetri tokom jednog krvotoka se inaktivira do 50% povučene doze, u bubrezima se hormon filtrira u glomerulima i uništava u tubulama (do 30% apsorbiranog lijeka). Manje od 1,5% inzulina lizpro izlučuje se mokraćom nepromijenjeno. Poluživot je oko 1 sat.

Humalog® je analogan ljudskom inzulinu i od njega se razlikuje samo obrnutom sekvencom ostataka aminokiselina prolina i lizina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B. Glavno djelovanje Humalog® je regulacija metabolizma glukoze. Uz to, svi inzulini imaju različite anaboličke i antikataboličke efekte na mnoga tkiva u tijelu. U mišićnom tkivu i drugim tkivima (s izuzetkom mozga), Humalog® potiče brzi unutarćelijski transport glukoze i aminokiselina, ubrzava anaboličke procese i inhibira katabolizam proteina. U jetri Humalog® povećava unos glukoze i zalihe glukoze u obliku glikogena, inhibira glukoneogenezu i ubrzava pretvorbu viška glukoze u masti. Glukodinamički odgovor na Humalog® neovisan je o zatajivanju jetre i bubrega. Farmakodinamika Humalog® kod djece identična je onoj kod odraslih.

Indikacije za upotrebu

dijabetes melitus kod odraslih i djece starije od 3 godine u kojima je pokazano da terapija inzulinom održava normalnu homeostazu glukoze

stabilizacija dijabetesa u početnoj fazi

Doziranje i primjena

Doze Humalog® određuje liječnik ovisno o pacijentovom stanju. Osjetljivost pacijenata na egzogeni inzulin je različita, 1 jedinica supkutano injiciranog inzulina potiče apsorpciju 2 do 5 g glukoze. Humalog® se preporučuje davati ne ranije od 15 minuta prije jela ili nedugo nakon obroka 4-6 puta dnevno (monoterapija) ili 3 puta dnevno u kombinaciji s inzulinom dužeg djelovanja. Lijek koji se daje treba biti na sobnoj temperaturi.

Način primjene Humalog® kod odraslih i djece je individualan! Jednokratna i dnevna doza prilagođava se rezultatima opetovanih ispitivanja glukoze u krvi i urinu tokom dana, ovisno o metaboličkim potrebama pacijenta.

Ukupna dnevna potreba za Humalog® može varirati, obično 0,5-1,0 IU / kg / dan.

Intravenska primjena Humalog® se izvodi kao redovna intravenska injekcija.Intravenska primjena Humalog® može se provesti radi kontrole razine glukoze u krvi tijekom ketoacidoze, akutnih bolesti ili tijekom operacije i u postoperativnom razdoblju. U ovom slučaju često je neophodna kontrola nivoa glukoze u krvi. Sistemi za infuziju koncentracije 0,1 IU / ml i do 1 IU / ml Humalog® u 0,9% otopini natrijum hlorida ili 5% dekstroze stabilni su na sobnoj temperaturi tokom 48 sati.

Za potkožnu infuziju lijeka Humaloga sa inzulinskom pumpom moraju se strogo pridržavati uputa za pumpicu. Infuzijski sistem se menja svakih 48 sati. Ako se razvije hipoglikemija, infuzija se prekida. Kada koristite pumpu, Humalog® se ne smije miješati sa drugim inzulinama.

Potkožne injekcije treba dati u ramena, kukove, stražnjicu ili trbuh. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike jednom mjesečno. Pomoću hipodermičke primjene Humalog® treba voditi računa da se intravenski sud ne uđe u injekciju. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijente treba obučiti u pravilnoj tehnici primjene inzulina.

Humalog® uložak ne zahtijeva ponovno suspendiranje i mogu se koristiti samo ako je njihov sadržaj bistra, bezbojna tekućina, bez vidljivih čestica.

Proizvod ne koristite ako sadrži pahuljice. Dizajn patrona ne dopušta miješanje njihovog sadržaja s drugim inzulinskim aminima direktno u samoj patroni. Ketridže nije moguće napuniti. Slijedite upute proizvođača za svaku pojedinačnu olovku štrcaljke prilikom punjenja uloška, ​​stavljanja igle i ubrizgavanja inzulina.

Odaberite mjesto ubrizgavanja.

Obrišite kožu na mjestu uboda pamučnim tamponom.

Skinite vanjski zaštitni poklopac sa igle.

Popravite kožu povlačeći je ili gurkajući u veliki nabor.

Umetnite iglu i ubrizgajte.

Izvadite iglu i nježno pritisnite mjesto ubrizgavanja nekoliko sekundi. Ne trljajte mesto ubrizgavanja.

Pomoću vanjskog poklopca igle, odmah nakon unošenja lijeka, odvijte iglu i smjestite je na sigurno mjesto.

Potrebno je izmjenjivati ​​mjesta ubrizgavanja na takav način da se ista površina ne koristi više od jednom mjesečno.

Ne miješajte otopinu inzulina u bočicama s inzulinom u spremnicima.

Nuspojave koje su se javljale češće nego u pojedinačnim slučajevima navedene su u skladu sa sljedećom gradacijom: vrlo često (≥ 10%), često (≥ 1%, 0,1%, 0,01%, 0,1%, 0,01% , Oblik doziranja: & nbsp rastvor za intravensku i subkutanu primjenu Sastav:

1 ml sadrži:

aktivna supstanca : insulin lispro 100 ME,

pomoćne tvari : glicerol (glicerin) 16 mg, metakrezol 3,15 mg, cink oksid q .s. za sadržaj Zn ++ 0,0197 mg, natrijum hidrogen fosfat heptahidrata 1,88 mg, otopinu klorovodične kiseline 10% i / ili otopinu natrijum hidroksida 10% qs. do pH 7,0-8,0, voda za injekcije q. do 1 ml.

Bistro, bezbojno rješenje.

Farmakoterapijska grupa: hipoglikemijski agens - kratko djelujući analog inzulina ATX: & nbsp

A.10.A.D.04 Insulin LizPro

Humalog® je DNK rekombinantni analog humanog inzulina. Razlikuje se od humanog inzulina u obrnutom slijedu aminokiselina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B.

Glavno djelovanje inzulina lyspro je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anaboličke i anti kataboličke efekte na različita telesna tkiva. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali istovremeno dolazi do smanjenja glikogenolize, glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.

Pokazano je da je ekvimolarna ljudskom insulinu, ali njegovo djelovanje se odvija brže i traje kraće vremensko razdoblje.

Za Lyspro inzulin karakterističan je brzi početak djelovanja (oko 15 minuta), jer ima visoku brzinu apsorpcije, što mu omogućava primjenu neposredno prije jela (0-15 minuta prije obroka), za razliku od redovnog inzulina kratkog djelovanja (30-45 minuta) prije jela). brzo pokazuje svoje dejstvo i ima kraće trajanje delovanja (od 2 do 5 sati) u poređenju s običnim ljudskim insulinom.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2, hiperglikemija koja nastaje nakon gutanja značajno se smanjuje kod lyspro-a u odnosu na topljivi ljudski inzulin. Za pacijente koji primaju inzulin kratkog djelovanja i bazni inzulin, potrebno je odabrati dozu oba inzulina kako bi se postigla optimalna koncentracija glukoze u krvi tokom dana.

Kao i kod svih inzulinskih pripravaka, trajanje inzulina lyspro može biti različito kod različitih pacijenata ili u različitim vremenskim periodima kod istog pacijenta i ovisi o dozi, mjestu ubrizgavanja, opskrbi krvlju, tjelesnoj temperaturi i fizičkoj aktivnosti. Farmakodinamičke karakteristike lizpro inzulina kod djece i adolescenata slične su onima koje su primijećene u odraslih.

U bolesnika s dijabetesom tipa 2 koji primaju maksimalne doze derivata sulfoniluree, dodavanje lizpro inzulina dovodi do značajnog smanjenja glikoziliranog hemoglobina u ovoj kategoriji bolesnika.

Liječenje lijekom Lyspro inzulinom za bolesnike s dijabetesom tipa 1 i 2 praćeno je smanjenjem broja epizoda noćne hipoglikemije.

Glukodinamički odgovor ne ovisi o funkcionalnom zatajenju bubrega ili jetre.

Nakon supkutane primjene, brzo se apsorbira i postiže maksimalnu koncentraciju u krvi nakon 30-70 minuta.

Zapremina raspodjele insulina lispro je identična volumenu raspodjele običnog ljudskog inzulina i kreće se u rasponu 0,26-0,36 l / kg

Sa supkutanom primjenom, poluživot inzulina lispro je oko 1 sat.

U bolesnika s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom, viša brzina apsorpcije lizpro inzulina ostaje u usporedbi s uobičajenim ljudskim inzulinom.

Dijabetes melitus kod odraslih i djece kojima je potrebna inzulinska terapija za održavanje normalne razine glukoze u krvi.

Preosjetljivost na lizpro inzulin ili na bilo koji pomoćni sastojak.

Trudnoća i dojenje:

Trenutno nisu utvrđeni neželjeni efekti Lyspro inzulina na trudnoću ili na zdravlje fetusa / novorođenčeta. Do danas nisu provedena odgovarajuća epidemiološka ispitivanja.

Tokom trudnoće, glavna stvar je održavati dobru kontrolu glikemije kod pacijenata s dijabetesom koji primaju liječenje inzulinom. Potreba za inzulinom obično se smanjuje tijekom prvog tromjesečja i povećava se tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti. Pacijentice s dijabetesom trebaju se posavjetovati s liječnikom ako dođe do trudnoće ili je planirano. U slučaju trudnoće kod pacijenata s dijabetesom, glavna stvar je pažljivo praćenje glukoze, kao i opće zdravstveno stanje.

Pacijentima koji imaju dijabetes tijekom dojenja, možda će biti potrebno odabrati dozu inzulina, dijetu ili oboje.

Doziranje i primjena:

Dozu Humalog® određuje liječnik pojedinačno, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi. Režim davanja inzulina je individualan. Humalog® se može primijeniti neposredno prije obroka. Ako je potrebno, Humalog® se može primijeniti ubrzo nakon obroka. Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura.

Humalog® treba davati kao potkožnu injekciju ili kao produženu potkožnu infuziju koristeći inzulinsku pumpu. Ako je potrebno (ketoacidoza, akutna bolest, razdoblje između operacija ili postoperativni period), Humalog® preparat se također može primijeniti intravenski.

Subkutano ga treba ubrizgati u rame, bedra, stražnjicu ili trbuh. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike 1 puta mjesečno.

Uz potkožno davanje pripravka Humalog®, morate paziti da lijek ne dođe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijenta treba obučiti u pravilnoj tehnici ubrizgavanja.

Upute za primjenu lijeka Humalog®

a) Priprema za uvođenje

Rješenje Humaloga trebalo bi biti bistro i bezbojno. Ne koristite otopinu Humalog® ako je vizualno otkrivena zamućena, zadebljana, slabo obojena ili čvrste čestice.

Prilikom postavljanja uloška u olovku štrcaljke, pričvršćivanja igle i ubrizgavanja insulina, slijedite upute proizvođača koje se isporučuju uz svaku olovku štrcaljke.

2. Odaberite mjesto ubrizgavanja.

3. Obrišite kožu na mjestu ubrizgavanja.

4. Skinite poklopac sa igle.

5. Popravite kožu povlačeći je ili skupljajući u veliki nabor. Umetnite iglu u skladu s uputama za upotrebu olovke za štrcaljku.

6. Pritisnite dugme.

7. Izvadite iglu i nježno pritisnite mjesto ubrizgavanja pamučnim tamponom nekoliko sekundi. Ne trljajte mesto ubrizgavanja.

8. Pomoću poklopca igle odvijte i odbacite.

9. Naizmenična mjesta ubrizgavanja tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike jednom mjesečno.

Za lijek Humalog® u špricu Quick Pen

Prije primjene inzulina, trebate pročitati upute za upotrebu QuickPen ™ injekcijske olovke.

c) Intravenska primjena inzulina

Intravenske injekcije preparata Humalog® treba izvesti u skladu s uobičajenom kliničkom praksom intravenskih injekcija, na primjer, intravenskim davanjem bolusa ili korištenjem infuzijskog sistema. U ovom slučaju često je potrebna kontrola koncentracije glukoze u krvi.

Infuzijski sustavi s koncentracijom od 0,1 IU / ml do 1,0 IU / ml inzulina lispro u 0,9% otopini natrijevog klorida ili 5% dekstroze stabilni su na sobnoj temperaturi 48 sati.

d) Subkutana infuzija inzulina pomoću inzulinske pumpe

Za infuziju Humalog®, Minimed i Disetronic pumpe mogu se koristiti za infuziju insulina. Morate strogo slijediti upute isporučene s pumpom. Infuzijski sistem se menja svakih 48 sati. Kada spajate sistem za infuziju, pridržavajte se aseptičnih pravila. U slučaju hipoglikemijske epizode, infuzija se zaustavlja dok se epizoda ne razriješi. Ako se primijeti vrlo niska koncentracija glukoze u krvi, tada je potrebno o tome obavijestiti liječnika i razmotriti smanjenje ili zaustavljanje infuzije inzulina.

Neispravnost pumpe ili začepljen infuzijski sistem mogu dovesti do brzog porasta koncentracije glukoze. U slučaju sumnje na kršenje opskrbe inzulinom, morate slijediti upute i po potrebi obavijestiti liječnika. Kada koristite pumpu, Humalog® preparat ne treba mešati sa drugim inzulinama.

Hipoglikemija najčešća je nepoželjna nuspojava kod liječenja inzulinom pacijenata sa šećernom bolešću. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti (hipoglikemijska koma) i, u izuzetnim slučajevima, do smrti.

Pacijenti mogu iskusiti lokalne alergijske reakcije u obliku crvenila, oteklina ili svrbeža na mjestu ubrizgavanja. Ti simptomi obično nestaju u roku od nekoliko dana ili nedelja. Rijeđe se javljaju generalizirane alergijske reakcije u kojem se može pojaviti svrab po cijelom tijelu, urtikarija, angioedem, vrućica, nedostatak daha, snižavanje krvnog pritiska, tahikardija, pojačano znojenje. Teški slučajevi generaliziranih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život.

Može se razviti mjesto ubrizgavanja lipodistrofija.

Utvrđeni su slučajevi razvoja. edem uglavnom s brzom normalizacijom koncentracije glukoze u krvi na pozadini intenzivne terapije inzulinom s početno nezadovoljavajućom kontrolom glikemije (vidjeti dio „Posebna uputstva“).

Predoziranje je popraćeno razvojem simptomi hipoglikemije : letargija, znojenje, glad, drhtavica, tahikardija, glavobolja, vrtoglavica, zamagljen vid, povraćanje, zbunjenost.

Blage hipoglikemijske epizode zaustavljaju se gutanjem glukoze ili drugog šećera, ili proizvoda koji sadrže šećer (preporučuje se da sa sobom imate najmanje 20 g glukoze). O prenesenoj hipoglikemiji potrebno je informisati lekara koji je prisustvovao.

Ispravka umjereno jaka hipoglikemija može se provesti intramuskularnim ili potkožnim davanjem glukagona, nakon čega slijedi unos ugljikohidrata nakon stabilizacije pacijentovog stanja. Pacijentima koji ne reagiraju ubrizgava se otopina dekstroze (glukoze) intravenski.

Ako je pacijent komatoza , treba ga davati intramuskularno ili subkutano. U nedostatku glukagona ili ako nema reakcije na njegovo unošenje, potrebno je davati otopinu dekstroze intravenski. Odmah nakon oporavka - svijesti, bolesniku se mora dati hrana bogata ugljikohidratima. Možda će biti potreban daljnji podržavajući unos ugljikohidrata i praćenje bolesnika jer je moguć ponovni rast hipoglikemije.

O prenesenoj hipoglikemiji potrebno je informisati lekara koji je prisustvovao.

Težina hipoglikemijskog djelovanja smanjuje se ako se istodobno propisuje sa sljedećim lijekovima : oralni kontraceptivi, glukokortikosteroidi, štitnjačni hormoni koji sadrže jod, beta 2 -adrenomimetici (npr. ritodrin, terbutalin), triciklički antidepresivi, tiazidni diuretici, diazoksid, derivati ​​fenotiazina.

Povećava se ozbiljnost hipoglikemijskog djelovanjakada se prepisuju zajedno sa sledećim lekovima : beta blokatori i lijekovi koji sadrže etanol, anabolički steroidi, fenfluramin, gvanetidin, tetraciklini, oralni hipoglikemijski lijekovi, salicilati (na primjer), sulfonamidni antibiotici, neki antidepresivi (inhibitori monoamin oksidaze), inhibitori angiotenzina, inhibitori angiotenzina, inhibitori angiotenzina . Humalog® se ne smije miješati sa pripravcima životinjskog inzulina.

Kada uzimate druge lijekove u kombinaciji s Humalog®, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Ako trebate koristiti druge lijekove, osim inzulina, trebali biste se posavjetovati s liječnikom (vidjeti odjeljak „Posebna uputstva“).

Prebacivanje pacijenta na drugu vrstu ili marku inzulina treba obaviti pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene u aktivnosti, marki (proizvođaču), tipu (redoviti, NPH itd.), Vrstama (životinjski, ljudski, analog ljudskog inzulina) i / ili načinu proizvodnje (rekombinantni inzulin DNA ili inzulin životinjskog porijekla) mogu dovesti do potreba za promjenom doze.

Uvjeti u kojima rani znakovi upozorenja hipoglikemije mogu biti nespecifični i manje izraženi uključuju kontinuirano postojanje dijabetes melitusa, intenzivnu inzulinsku terapiju, bolesti živčanog sustava kod šećerne bolesti ili lijekove poput beta blokatora.

U bolesnika s hipoglikemijskim reakcijama nakon prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin, rani simptomi hipoglikemije mogu biti manje izraženi ili drugačiji od onih koji su imali prethodni inzulin. Neprilagođene hipoglikemijske ili hiperglikemijske reakcije mogu uzrokovati gubitak svijesti, komu ili smrt. Neadekvatne doze ili prekid liječenja, posebno u bolesnika sa šećernom bolešću tipa I, mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze - stanja koja pacijentu mogu biti opasna po život.

Potreba za inzulinom može se smanjiti u slučaju zatajenja bubrega, kao i kod pacijenata sa hepatičkom insuficijencijom kao rezultat smanjenja procesa glukoneogeneze i metabolizma inzulina. Međutim, kod pacijenata s kroničnim zatajenjem jetre, povećana otpornost na inzulin može dovesti do povećanja potražnje za inzulinom. Potreba za insulinom može se povećati tijekom zarazne bolesti, uz emocionalni stres, s povećanjem količine ugljikohidrata u hrani.

Možda će biti potrebno i prilagođavanje doze ako se povećava fizička aktivnost pacijenta ili se promijeni normalna prehrana. Vježbanje odmah nakon jela može povećati rizik od hipoglikemije. Posljedica farmakodinamike analoga brzo djelujućeg ljudskog inzulina je da ako se razvije hipoglikemija, može se razviti nakon injekcije ranije nego kod ubrizgavanja topljivog ljudskog inzulina.

Ako vam je liječnik propisao pripravak inzulina s koncentracijom od 40 IU / ml u bočici, ne smijete sakupljati inzulin iz uloška s koncentracijom insulina od 100 IU / ml pomoću šprice za ubrizgavanje inzulina s koncentracijom od 40 IU / ml.

Kada se koriste pripravci inzulina u kombinaciji s lijekovima iz skupine tiazolidindiona, povećava se rizik od nastanka edema i kroničnog zatajenja srca, posebno kod bolesnika sa bolestima kardiovaskularnog sistema i prisustva faktora rizika za hronično zatajenje srca.

PRIRUČNIK ZA KORIŠTENJE RUKAVA ŠIROKOVAQuickPen ™

Humalog® QuickPen ™, Humalog® Mix 25 QuickPen ™, Humalog® Mix 50 QuickPen ™

ŠIROKOVA RUČKA ZA UVOĐENJE INSULINA

MOLIMO PROČITAJTE TE UPUTE PRE UPOTREBE

Quick Pen olovka za injekcije je vrlo jednostavna za upotrebu. To je uređaj za primjenu inzulina ("olovka za injekciju inzulina") koji sadrži 3 ml (300 jedinica) pripravka inzulina s aktivnošću od 100 IU / ml. Možete ubrizgati od 1 do 60 jedinica inzulina po injekciji. Dozu možete postaviti s tačnošću od jedne jedinice. Ako ste instalirali previše jedinica. Dozu možete ispraviti bez gubitka inzulina.

Prije upotrebe QuickPen injekcijske šprice u potpunosti pročitajte ovaj priručnik i točno slijedite njegove upute. Ako se u potpunosti ne pridržavaju ovih uputa, možda ćete primiti ili prenisku ili previsoku dozu inzulina.

Vaša QuickPen olovka za inzulin mora se koristiti samo za injekciju. Ne ostavljajte olovku ili igle drugima, jer to može dovesti do prenošenja infekcije. Za svaku injekciju koristite novu iglu.

NE KORISTITE olovku za štrcaljku ako je bilo koji od njegovih delova oštećen ili slomljen. Uvijek nosite rezervnu olovku za štrcaljku u slučaju da izgubite olovku štrcaljke ili se ošteti.

Brza priprema olovke

Pročitajte i slijedite upute za uporabu opisane u uputama za uporabu lijeka.

Provjerite naljepnicu na olovci štrcaljke prije svake injekcije kako biste bili sigurni da datum isteka lijeka nije istekao i koristite ispravnu vrstu inzulina, ne uklanjajte naljepnicu s olovke štrcaljke.

Napomena : Boja gumba za brzu dozu QuickPen olovke za štrcaljku odgovara boji trake na naljepnici olovke za šprice i ovisi o vrsti inzulina.U ovom priručniku dugme za dozu je zasivljeno. Plava boja kućišta olovke QuickPen štrcaljke označava da je predviđeno za upotrebu s Humalog proizvodima.

Vaš ljekar vam je propisao najprikladniju vrstu inzulina. Bilo kakve promjene inzulinske terapije treba izvoditi samo pod nadzorom liječnika.

Prije upotrebe olovke za štrcaljku, provjerite je li igla u potpunosti pričvršćena za olovku štrcaljke.

Slijedite upute date u nastavku.

Često postavljana pitanja o pripremi QuickPen olovke za brizgalice za upotrebu

-Kako bi trebao izgledati moj pripravak inzulina? Neki pripravci inzulina su mutne suspenzije, dok su drugi bistre otopine, svakako pročitajte opis inzulina u priloženim Uputama za upotrebu.

- Što trebam učiniti ako mi propisana doza bude iznad 60 jedinica? Ako je doza koja vam je propisana iznad 60 jedinica, trebat će vam druga injekcija ili možete kontaktirati svog liječnika o ovom pitanju.

- Zašto bih trebao koristiti novu iglu za svaku injekciju? Ako se igle ponovo upotrebe, možda ćete primiti pogrešnu dozu inzulina, igla se može začepiti ili se olovka šprice uhvatiti ili se možete zaraziti zbog problema sa sterilnošću.

- Što trebam učiniti ako nisam siguran koliko inzulina je ostalo u mom ulošku ? Zgrabite ručku tako da vrh igle bude usmjeren prema dolje. Skala na prozirnom držaču uložaka pokazuje približni broj preostalih jedinica inzulina. Ovi brojevi se NE smiju koristiti za podešavanje doze.

„Šta da radim ako ne mogu da izvadim poklopac sa olovke špriceva?“ Da biste skinuli poklopac, povucite je. Ako imate poteškoće s uklanjanjem poklopca, pažljivo ga okrenite u smjeru kazaljke na satu i u suprotnom smeru kazaljke na satu da biste ga otpustili, a zatim ga povucite da biste uklonili poklopac.

Provjera QuickPen olovke za štrcaljku na inzulin

Svaki put proveravajte unos insulina. Provjera isporuke inzulina iz olovke za šprice trebala bi se obaviti prije svake injekcije, sve dok se ne pojavi trošak inzulina kako bi se osiguralo da je olovka štrcaljke spremna za dozu.

Ako ne provjerite unos inzulina prije nego što se pojavi trik, možda ćete dobiti previše ili previše inzulina.

Često postavljana pitanja o provođenju pregleda inzulina

- Zašto treba provjeriti unos inzulina prije svake injekcije?

1. To osigurava da je olovka spremna za dozu.

2. Ovo potvrđuje da lučenje inzulina izlazi iz igle kada pritisnete dugme za dozu.

3. Ovim se uklanja vazduh koji se tokom normalne upotrebe može skupiti u igli ili ulošku za inzulin.

- Šta da radim ako ne mogu u potpunosti pritisnuti dugme za dozu tokom QuickPenove provere insulina?

1. Pričvrstite novu iglu.

2. Provjerite inzulin iz olovke.

„Šta trebam učiniti ako vidim mjehuriće zraka u ulošku?“

Morate proveriti insulin iz olovke. Imajte na umu da ne možete spremiti olovku za štrcaljku sa iglom pričvršćenom na nju, jer to može dovesti do stvaranja mjehurića zraka u kertridžu sa inzulinom. Mali mjehurić zraka ne utječe na dozu i možete unositi svoju dozu kao i obično.

Uvođenje potrebne doze

Pridržavajte se pravila asepsije i antiseptika koje preporučuje vaš ljekar.

Obavezno unesite potrebnu dozu pritiskom i držanjem tipke za dozu i polako izbrojite na 5 prije nego što izvadite iglu. Ako inzulin curi sa igle, najvjerovatnije niste dovoljno dugo držali iglu pod kožom.

Imati kap inzulina na vrhu igle je normalno. To neće uticati na vašu dozu.

Olovka za štrcaljku neće vam omogućiti da izvučete dozu veću od broja jedinica inzulina preostalih u ulošku.

Ako sumnjate da ste primijenili punu dozu, nemojte davati drugu dozu. Nazovite svog Lilly predstavnika ili potražite pomoć svog liječnika.

Ako vaša doza premašuje broj preostalih jedinica u ulošku, možete unijeti preostalu količinu inzulina u ovu olovku za šprice, a zatim pomoću nove olovke da biste dovršili potrebnu dozu, ILI unesite cijelu dozu pomoću nove olovke za špricu.

Ne pokušavajte ubrizgati inzulin rotacijom gumba za dozu. NIKAD nećete dobiti inzulin ako okrenete gumb za dozu. Za primanje doze inzulina morate pritisnuti tipku za dozu u ravnoj osi.

Ne pokušavajte mijenjati dozu inzulina tokom injekcije.

Korištenu iglu treba zbrinuti u skladu s lokalnim zahtjevima za odlaganje medicinskog otpada.

Izvadite iglu nakon svake injekcije.

Dozirajte često postavljana pitanja

- Zašto je teško pritisnuti dugme za dozu, kada to pokušavam ubrizgati?

1. Možda će vam igla biti začepljena. Pokušajte da pričvrstite novu iglu. Jednom kada to učinite, možete vidjeti kako inzulin izlazi iz igle. Zatim provjerite olovku za inzulin.

2. Brzo pritiskanje dugmeta za dozu može učiniti da dugme bude čvrsto. Sporije pritiskanje tipke za dozu može olakšati pritiskanje.

3. Korištenjem igle većeg promjera lakše ćete pritisnuti tipku za dozu tijekom injekcije.

Posavjetujte se s pružateljem zdravstvene zaštite koja je veličina igle najbolja za vas.

4. Ako pritiskom na dugme tokom davanja doze ostane čvrsto nakon što su sve gore navedene tačke dovršene, olovku štrcaljke morate zameniti.

- Šta da radim ako se šprica Quick Pen zalepe kad se koristi?

Olovka će vam se zaglaviti ako je teško ubrizgati ili postaviti dozu. Da biste sprečili da se olovka štrcaljke zalepi:

1. Pričvrstite novu iglu. Jednom kada to učinite, možete vidjeti kako inzulin izlazi iz igle.

2. Provjerite unos inzulina.

3. Podesite potrebnu dozu i ubrizgavajte.

Ne pokušavajte podmazati olovku štrcaljke jer to može oštetiti mehanizam olovke štrcaljke.

Pritiskom na dugme za dozu može se steći ako u olovku štrcaljke dođu strane tvari (prljavština, prašina, hrana, inzulin ili bilo koja tekućina). Ne dozvolite da nečistoće uđu u olovku štrcaljke.

- Zašto inzulin izlazi iz igle nakon što završim sa primjenom doze?

Vjerovatno ste iglu prebrzo uklonili s kože.

1. Obavezno vidite broj "0" u prozoru s indikatorom doze.

2. Da biste primijenili sljedeću dozu, pritisnite i držite tipku za dozu i polako izbrojite na 5 prije uklanjanja igle.

- Što trebam učiniti ako je utvrđena moja doza, a ako se slučajno ispusti da se gumb za dozu nalazi unutra, bez igle pričvršćene na olovku štrcaljke?

1. Gumb za doziranje vratite na nulu.

2. Pričvrstite novu iglu.

3. Izvršite provjeru insulina.

4. Podesite dozu i ubrizgavajte.

- Što trebam učiniti ako postavim pogrešnu dozu (prenisku ili previsoku)? Okrenite dugme za dozu nazad ili napred da biste ispravili dozu.

- Što trebam učiniti ako vidim da inzulin istječe iz igle olovke za šprice tijekom odabira ili prilagodbe doze? Nemojte davati dozu jer možda nećete dobiti punu dozu. Podesite olovku štrcaljke na broj nula i ponovo provjerite dovod inzulina iz olovke štrcaljke (pogledajte odjeljak "Provjera olovke za injekciju QuickPen za isporuku inzulina"). Podesite potrebnu dozu i ubrizgavajte.

- Šta da radim ako se ne može utvrditi moja puna doza? Olovka štrcaljke neće vam omogućiti da podesite dozu veću od broja jedinica insulina koji ostaju u ulošku. Na primjer, ako vam je potrebna 31 jedinica, a samo 25 jedinica ostaje u ulošku, tada nećete moći proći kroz broj 25. Tijekom instalacije ne pokušavajte podesiti dozu tako što ćete proći kroz ovaj broj. Ako je djelomična doza ostavljena u olovci, možete sljedeće:

1. Unesite ovu djelomičnu dozu, a zatim unesite preostalu dozu novom olovkom štrcaljke ili

2. Unesite punu dozu iz nove olovke za špriceve.

- Zašto ne mogu podesiti dozu kako bih koristio malu količinu inzulina koja mi je preostala u ulošku? Olovka za štrcaljku dizajnirana je tako da omogućava davanje najmanje 300 jedinica inzulina. Uređaj olovke za šprice štiti uložak od potpunog pražnjenja, jer se mala količina inzulina koja ostaje u ulošku ne može ubrizgati potrebnom tačnošću.

Skladištenje i odlaganje

Olovka za špricu se ne može koristiti ako je bila izvan frižidera duže od vremena određenog u Uputama za upotrebu.

Nemojte čuvati olovku za štrcaljku sa pričvršćenom iglom. Ako igla ostane pričvršćena, inzulin može iscuriti iz olovke ili se insulin može osušiti unutar igle, na taj način začepljujući iglu, ili se u kaseti mogu stvoriti mjehurići zraka.

Olovke za štrcaljke koje se ne koriste treba čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2 ° C do 8 ° C. Ne koristite olovku za štrcaljku ako je bila smrznuta.

Olovka za štrcaljku koju trenutno koristite treba čuvati na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C i na mestu zaštićenom od toplote i svetlosti.

Pogledajte Upute za uporabu radi potpunog upoznavanja s uvjetima skladištenja olovke štrcaljke.

Olovku štrcaljke držite izvan dohvata dece.

Rabljene igle odložite u neprobojne, zabrtvljive posude (na primjer, spremnike za biološke opasne tvari ili otpad) ili prema preporuci vašeg liječnika.

Korištene olovke za špriceve odložite bez pričvršćenih igala i u skladu s preporukama liječnika.

Ne reciklirajte napunjeni spremnik oštrih dijelova.

Pitajte svog liječnika o mogućim načinima zbrinjavanja napunjenih posuda za oštre pločice dostupnih u vašem području.

Humalog®, Humalog® u olovci za injekciju QuickPen ™, Humalog® Mix 50 u olovci za injekciju QuickPen ™, Humalog® Mix 25 u olovci za injekciju QuickPen ™ su zaštitni znaci kompanije Eli Lilly i Company.

Olovka QuickPen ™ štrcaljka odgovara tačnim doznim i funkcionalnim zahtevima ISO 11608 1: 2000

Provjerite imate li sljedeće komponente:

□ Brza injekcijska olovka

□ Nova igla za olovku za špriceve

□ Brisanje natopljeno alkoholom

Komponente i igle olovke QuickPen olovke za brizgalice * (* Prodano odvojeno), Dijelovi olovke za štrcaljke - vidi sliku 3 .

Bojno kodiranje dugmeta za dozu - vidi sliku 2 .

Uobičajena upotreba olovke

Slijedite ove upute za dovršetak svake injekcije.

1. Priprema brze olovke za olovku

Povucite poklopac olovke za špricu da biste je uklonili. Ne okrećite poklopac. Ne uklanjajte naljepnicu sa olovke štrcaljke.

Obavezno provjerite svoj inzulin za:

Datum isteka

Pažnja: Uvek pročitajte nalepnicu olovke za šprice da biste bili sigurni da koristite pravu vrstu inzulina.

Samo za suspenzije insulina:

Nežno 10 puta okačite olovku za špricu između dlanova

okrenite olovku 10 puta.

Mešanje je važno da bi bili sigurni u dobivanje prave doze. Insulin bi trebao izgledati jednoliko miješano.

Uzmi novu iglu.

Uklonite papirnu naljepnicu sa vanjskog poklopca igle.

Koristite obrisak namočen alkoholom da biste obrisali gumeni disk na kraju nosača kertridža.

Stavite iglu u kapu tačno na osi olovke za špriceve.

Zavijte iglu do kraja.

2. Provjera QuickPen olovke za štrcaljku na inzulin

Oprez: Ako ne provjerite svoj unos inzulina prije svake injekcije, možete dobiti ili prenisku ili previsoku dozu inzulina.

Uklonite vanjski poklopac igle. Ne bacajte.

Uklonite unutrašnju kapicu igle i odbacite je.

Zakrenite dugme za dozu postavite 2 jedinice.

Usmjerite olovku prema gore.

Dodirnite držač kertridža da biste omogućili da se zrak uvuče

Kad igla bude usmjerena prema gore, pritisnite tipku za dozu sve dok se ne zaustavi i u prozoru s indikatorom doze se pojavi broj „0“.

Držite gumb za dozu u udubljenom položaju i broji polako do 5.

Provjera unosa inzulina smatra se završenom kada se na kraju igle pojavi luk inzulina.

Ako se djelić inzulina ne pojavi na kraju igle, ponovite korake provjere unosa inzulina četiri puta, počevši od točke 2B i završavajući sa točkom 2G.

Napomena: Ako ne vidite potez inzulina koji se pojavljuje iz igle, a podešavanje doze postaje teško, zamijenite iglu i ponovite provjeru unosa inzulina iz olovke štrcaljke.

Okrenite dugme za dozu na broj jedinica koje su vam potrebne za injekciju.

Ako ste slučajno postavili previše jedinica, dozu možete ispraviti rotiranjem gumba za dozu u suprotnom smjeru.

Umetnite iglu ispod kože koristeći tehniku ​​ubrizgavanja koju preporučuje vaš ljekar.

Stavite palac na dugme za dozu i čvrsto pritisnite dugme za dozu sve dok se u potpunosti ne zaustavi.

Za unos pune doze držite tipku za dozu i polako izbrojite na 5.

Izvadite iglu ispod kože.

Napomena : Provjerite i vidite li broj "0" u prozoru s indikatorom doze, kako biste potvrdili da ste unijeli punu dozu.

Pažljivo postavite spoljni poklopac na iglu.

Napomena: Izvadite iglu nakon svake ubrizgavanja kako biste sprečili prodiranje mjehurića zraka u toner.

Nemojte čuvati olovku za štrcaljku sa pričvršćenom iglom.

Odvijte iglu s vanjskim poklopcem na njoj i odložite je u skladu s uputama liječnika.

Stavite poklopac na olovku štrcaljke i poravnajte stezaljku s indikatorom doze tako što ćete poklopac gurnuti direktno u os na olovku šprice.

Prikaz 15 jedinica (vidi sliku 4) .

Parni brojevi se ispisuju u prozoru za prikaz doze kao brojevi, a neparni brojevi se ispisuju kao ravne linije između parnih brojeva.

Napomena: Olovka štrcaljke neće vam omogućiti da postavite broj jedinica koji prelazi broj jedinica koji ostaju u olovci štrcaljke.

Ako niste sigurni da ste davali punu dozu, nemojte davati drugu dozu.

Uticaj na sposobnost vožnje transp. Sre i krzno:

Pacijentova sposobnost koncentracije i brzina reakcije mogu biti smanjeni kao rezultat hipoglikemije ili hiperglikemije povezane s pogrešnim režimom doziranja. Ovo može predstavljati rizik u situacijama u kojima su ove sposobnosti od posebnog značaja (na primjer, upravljanje vozilima ili rad sa mašinama).

Pacijenti moraju biti oprezni kako bi izbjegli hipoglikemiju tijekom vožnje. Ovo je posebno važno za one pacijente koji imaju smanjen ili odsutan osjet prognostičkih simptoma hipoglikemije ili kod kojih se epizode hipoglikemije često primjećuju. U tim je okolnostima potrebno procijeniti prikladnost vožnje.

Oblik / doziranje za oslobađanje: Otopina za intravenozno i ​​subkutano davanje, 100 IU / ml. Pakovanje:

3 ml lijeka po ulošku. Pet uloška po blisteru. Jedan blister zajedno sa uputama za upotrebu u kartonskom pakovanju.

3 ml lijeka u ulošku integriranom u QuickPen ™ olovku za šprice.Pet olovki za QuickPen ™ brizgalice, zajedno sa uputama za upotrebu i QuickPEN ™ Uputstvom za olovku za injekciju za upotrebu u kartonskoj kutiji.

Čuvati u hladnjaku na temperaturi 2-8 ° C.

Korišteni lijek u olovci / špricu čuvati na sobnoj temperaturi ne višoj od 30 ° C, ne duže od 28 dana.

Zaštitite od direktne sunčeve svetlosti i toplote. Ne dozvolite smrzavanje.

Čuvati van dohvata dece. 27.10.2015. Ilustrovana uputstva

Upute za upotrebu:

Humalog je lijek za dijabetes.

Farmakološka svojstva

Humalog je sintetski analog ljudskog inzulina kratkog djelovanja. Reguliše metabolizam glukoze u tijelu, smanjujući njegov nivo u krvi. U tom se slučaju višak glukoze u obliku glikogena nakuplja u mišićima i jetri. Insulin Humalog ubrzava sintezu proteinskih tvari, potrošnju aminokiselina, usporava razgradnju glikogena na glukozu i usporava stvaranje glukoze iz masti i proteina.

Kratko djelujući inzulin obično se kombinira s bazalnim radi bolje kontrole glukoze u krvi. Trajanje djelovanja Humaloga varira između različitih bolesnika i ovisi o mnogim čimbenicima.

U slučaju šećerne bolesti tipa 2, kada pacijent istovremeno prima hipoglikemijska sredstva u tabletama i ovaj inzulin, kontrola šećera u krvi je pouzdanija. To se ogleda u smanjenju vrednosti glikozovanog hemoglobina tokom praćenja terapije. Humalog noću smanjuje učestalost snižavanja šećera u krvi. Stanje jetre i bubrega pacijenta ne utiče na metabolizam lijeka.

Prema uputama, Humalog se brzo apsorbira i počinje djelovati 15 minuta nakon primjene, tako da se može primijeniti 15 minuta prije jela, za razliku od drugih kratko djelujućih inzulina, koji se uzimaju 30 do 45 minuta. Njegovo trajanje je kraće od običnog ljudskog inzulina, a iznosi samo 2 - 5 sati.

Upute za upotrebu Humalog

Lijek se daje supkutano injekcijom ili insulinskom pumpom neposredno prije jela. Mesta ubrizgavanja su rame, bedra, trbuh ili zadnjica. Trebali biste ih naizmjence mijenjati tako da se na jednom mjestu injekcija ne ponovi dva puta u jednom mjesecu, to će spriječiti stanjivanje potkožnog tkiva. Moramo pokušati ne ući u krvne žile. Ne trljajte mjesto ubrizgavanja nakon injekcije radi bolje apsorpcije lijeka.

U hitnim slučajevima Humalog inzulin može se davati intravenski u fiziološkim otopinama (operacija, ketoacidoza itd.). Prije ubrizgavanja provjerite je li otopina zagrijana na sobnu temperaturu.

Doza Humaloga je individualna za svakog pacijenta i izračunava ga liječnik. Ne miješajte različite insuline u injekcijskoj olovci.

Humalog je manje učinkovit ako se uzima istovremeno s glukokortikoidima, oralnim kontraceptivima, lijekovima za štitnjaču i nikotinskom kiselinom. Etanol, salicilati, ACE inhibitori, beta blokatori povećavaju učinak inzulina.

Tokom trudnoće i dojenja, primjena ovog inzulina je prihvatljiva, ali potrebno je pažljivije praćenje nivoa šećera u krvi. Tijekom dojenja, često se zahtijeva preračunavanje doze zbog povećane potrebe za inzulinom. Lijek je odobren za upotrebu kod djece.

Nuspojave

Ponekad s predoziranjem ili individualnim karakteristikama reakcije tijela Humalog može izazvati smanjenje glukoze u krvi - hipoglikemiju.

Povremeno se pojave alergijske reakcije na lijek u obliku osipa, crvenila, svrbeža kože, u težim slučajevima - angioedema.

Na mjestu uboda može se primijetiti iscrpljivanje potkožnog masnog sloja, lipodistrofija.

Dozni oblik

Rješenje za iv i sc administraciju

inzulina lispro 100 IU

Pomoćne tvari: glicerol (glicerin) - 16 mg, metakrezol - 3,15 mg, cink oksid (q.s.za sadržaj Zn2 + 0,0197 µg), natrijum hidrogen fosfat heptahidrata - 1,88 mg, otopina klorovodične kiseline 10% i / ili otopina natrijum hidroksida 10% - q.s. do pH 7,0-8,0, voda d / i - q.s. do 1 ml.

Posebni uslovi

Prebacivanje pacijenta na drugu vrstu ili marku inzulina treba obaviti pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene u aktivnosti, marki (proizvođaču), vrsti (npr. Regular, NPH, traka), vrstama (životinjski, ljudski, analog humanog inzulina) i / ili načinu proizvodnje (DNA rekombinantni inzulin ili inzulin životinjskog porijekla) mogu zahtijevati promjene doze.

Uvjeti u kojima rani znakovi upozorenja hipoglikemije mogu biti nespecifični i manje izraženi uključuju trajno postojanje šećerne bolesti, intenzivnu inzulinsku terapiju, bolesti živčanog sustava kod šećerne bolesti ili lijekove, poput beta blokatora.

U bolesnika s hipoglikemijskim reakcijama nakon prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin, rani simptomi hipoglikemije mogu biti manje izraženi ili drugačiji od onih koji su imali prethodni inzulin. Neprilagođene hipoglikemijske ili hiperglikemijske reakcije mogu uzrokovati gubitak svijesti, komu ili smrt.

Neadekvatne doze ili prekid liječenja, posebno s dijabetesom melitusom ovisnim o inzulinu, mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze, stanja koja pacijentu mogu biti opasna po život.

Potreba za insulinom može se smanjiti kod pacijenata sa zatajenjem bubrega, kao i kod pacijenata sa zatajenjem jetre kao rezultat smanjenja glukoneogeneze i metabolizma inzulina. Međutim, kod pacijenata s kroničnim zatajenjem jetre, povećana otpornost na inzulin može dovesti do povećanja potražnje za inzulinom.

Potreba za insulinom može se povećati zaraznim bolestima, emocionalnim stresom, s povećanjem količine ugljikohidrata u prehrani.

Možda će biti potrebno i prilagođavanje doze ako se povećava fizička aktivnost pacijenta ili se promijeni normalna prehrana. Vježbanje odmah nakon obroka povećava rizik od hipoglikemije. Posljedica farmakodinamike brzo djelujućih analoga inzulina je da ako se razvije hipoglikemija, može se razviti nakon injekcije ranije nego kod ubrizgavanja topljivog ljudskog inzulina.

Pacijenta treba upozoriti da ako je liječnik propisao pripravak inzulina s koncentracijom od 40 IU / ml u bočici, tada se inzulin ne smije uzimati iz uloška s koncentracijom insulina od 100 IU / ml sa špricom za ubrizgavanje inzulina s koncentracijom od 40 IU / ml.

Ako je potrebno, uzimajte druge lijekove istovremeno s lijekom

Dijabetes melitus kod odraslih i djece kojima je potrebna inzulinska terapija za održavanje normalne razine glukoze.

Kontraindikacije

Preosjetljivost na komponente lijeka.

Cijene Humalog u drugim gradovima

Kupite Humalog, Humalog u Sankt Peterburgu, Humalog u Novosibirsku,

Ultra kratki inzulin Humalog: naučite sve što vam je potrebno. Ispod ćete pronaći uputstva za upotrebu napisana jednostavnim jezikom. Pročitajte odgovore na pitanja:

Ultrashort Insulin Humalog: Detaljan članak

Internet stranica ne preporučuje kupovinu tableta inzulina i dijabetesa s ruke, prema oglasima. Kupujući od pojedinaca, velika je vjerovatnoća da ćete dobiti neefikasan, beskoristan lijek. Jednom pokvaren, Humalog obično ostaje savršeno proziran. Po pojavi inzulina nemoguće je prosuditi o njegovoj kvaliteti. Zato je trebate kupiti samo u uglednim, uglednim ljekarnama, koje se pridržavaju pravila skladištenja.

Oblik i sastav izdavanja

Insulin Humalog je dostupan u obliku bezbojne otopine za injekcije. Koristi se za potkožno i intravenozno davanje. Glavni aktivni sastojak lijeka je Lizpro inzulin, čija je karakteristika promjena aminokiselinskih kombinacija u B lancu inzulina.

Lijek se prodaje u patronama od 3 ml. Za jednostavniju upotrebu koriste se olovke za štrcaljke. U prodaji možete pronaći sorte lijeka: Humalog Mix 25 i Humalog Mix 50. Prva opcija sadrži 25% Lizpro inzulina (kratkotrajna) i 75% Lizpro suspenzija protamin inzulina (srednje trajanje), druga verzija hormona sadrži obje tvari u jednakim omjerima.

Sastav lijeka uključuje dodatne komponente: glicerol, metakrezol, cinkov oksid, natrijum hidrogen fosfat heptahidrat, solnu kiselinu (otopina natrijum hidroksida) i vodu.

Princip rada

Ultra kratki djelovanje inzulina počinje djelovati prije nego što tijelo ima vremena apsorbirati i prerađivati ​​dolaznu hranu u glukozu. Takav lijek se češće koristi ako je potrebno vrlo brzo normalizirati razinu šećera u krvi, dok njegove visoke stope nisu dovele do razvoja komplikacija. Međutim, postoje slučajevi kada ultra kratki inzulin trebaju čak i pacijenti koji se strogo pridržavaju preporuka liječnika i vode zdrav način života. Na primjer, sa naglim skokom nivoa glukoze tokom stresa.

Pri korištenju ultra kratkog inzulina važno je zapamtiti da je nekoliko puta jači od analoga hormona kratkog djelovanja. 1 jedinica Humaloga može smanjiti šećer u krvi 2,5 puta brže od 1 jedinice kratkog inzulina. Međutim, da bi terapija lijekovima bila efikasna, potrebno je odabrati pravu dozu.

Prednosti i nedostaci

Svaka vrsta inzulina ima svoje prednosti i nedostatke. Učinkovitost lijekova procjenjuje se pikom njihovog utjecaja na krv i brzinom pada razine inzulina. Za humalog je karakterističan prilično oštar vrh. Počinje djelovati u roku od 15 minuta nakon gutanja. Zbog toga se preporučuje unositi 15-20 minuta prije obroka.

Brzina lijeka smatra se jednom od njegovih glavnih prednosti. Ovaj je pokazatelj posebno važan za one koji nisu u mogućnosti da ih često ubrizgavaju. Trajanje i intenzitet djelovanja ovise o mjestu primjene lijeka, općem zdravstvenom stanju, individualnim karakteristikama i fizičkoj aktivnosti. Insulin Humalog ima odličnu apsorpciju. Njegova maksimalna koncentracija primjećuje se 30-60 minuta nakon primjene.

Među ostalim prednostima lijeka mogu se istaknuti:

  • sposobnost da značajno smanji broj manifestacija noćne glikemije,
  • sposobnost stvaranja mišića povećanjem sadržaja masnih kiselina i pojačavanjem sinteze proteina,
  • ubrzanje procesa konzumiranja aminokiselina.

Najveća mana Humaloga je njegova nestabilnost. Da biste izračunali da li se uticaj leka na organizam nastavlja ili već završio, potrebno je izvršiti merenja glukometrom. To nije uvek zgodno.

Uvodna pravila

Insulin Humalog može se davati na 2 načina: supkutano i intravenski. Subkutano davanje je u obliku injekcije, infuzije ili pomoću inzulinske pumpe. Intravenska administracija pribegava samo kao krajnje sredstvo. Da biste to učinili, možete koristiti područje kukova, ramena, trbuha i stražnjice. Ne preporučuje se primjena lijeka na istom mjestu.

Da biste pravilno ubrizgali inzulin, morate se pridržavati određenih pravila.

  1. Prije primjene provjerite je li otopina potpuno prozirna, bez nečistoća, zamućenja i taloga.
  2. Operite ruke i odredite mjesto uvođenja. Tretirajte ga antiseptikom.
  3. Skinite zaštitnu kapicu sa igle. Povucite ili zakačite kožu u nabor i popravite je.
  4. Umetnite iglu prema uputama za upotrebu i pritisnite tipku.
  5. Izvadite iglu.Lagano pritisnite mesto ubrizgavanja. Ne trljajte i ne masirajte.
  6. Upotrijebite rabljenu iglu poklopcem. Odvijte i odložite.
  7. Olovku brizgalice zatvorite poklopcem i stavite je na mesto za odlaganje.

Ako prvi puta koristite Humalog Insulin, pažljivo pročitajte korisnički priručnik prije primjene. Ako imate pitanja, razgovarajte o tome sa svojim liječnikom.

Kako i koliko to ubodeti?

Humalog brže od ostalih lijekova može normalizirati visoki šećer u krvi. Stoga je idealno imati ga sa sobom u slučaju nužde. Međutim, malo dijabetičara je voljno koristiti i kratki i ultra kratki inzulin. Ako kontrolirate metabolizam glukoze dijetom koja sadrži ugljikohidrate, vjerovatno ćete dobiti lijek kratkog djelovanja.

Koliko traje svaka injekcija?

Svaka injekcija lijeka Humalog traje otprilike 4 sata. Dijabetičari koji slede traže veoma niske doze ovog inzulina. Često ga treba razrijediti da biste precizno ubrizgali dozu manju od 0,5-1 jedinica. Humalog se može razrijediti ne samo za djecu s dijabetesom tipa 1, već i za odrasle pacijente. Jer je vrlo moćna droga. Kada koristite male doze, inzulin prestaje djelovati brže nego što je navedeno u službenim uputama. Možda će injekcija završiti za 2,5-3 sata.

Nakon svake injekcije ultra kratkog pripravka izmerite šećer u krvi najkasnije 3 sata kasnije. Jer do ovog trenutka primljena doza inzulina nema vremena da pokaže svoj puni učinak. U pravilu dijabetičari daju injekciju brzog inzulina, jedu i potom mjere šećer prije sljedećeg obroka. Osim u situacijama kad se pacijent osjeća. U takvim slučajevima morate odmah provjeriti razinu glukoze u krvi i, ako je potrebno, poduzeti mjere.

Kakva je razlika između Humalog i Humalog Mix-a?

Humalog Mix 25 i 50 dodan je neutralni protamin Hagedorn (NPH), koji usporava djelovanje inzulina. Ove vrste inzulina razlikuju se u sadržaju NPH. Što je ta supstanca više, to je i produženje dejstva injekcije veće. Ovi lijekovi su popularni jer mogu smanjiti dnevni broj injekcija, pojednostaviti režim terapije inzulinom. Međutim, ne mogu pružiti dobru kontrolu šećera u krvi. Stoga stranica web stranica ne preporučuje njihovu upotrebu.

Pročitajte o prevenciji i liječenju komplikacija:

Koji je insulin bolji: Humalog ili NovoRapid?

Možda ne postoje tačne informacije za odgovor na ovo pitanje, koje pacijenti često postavljaju. Jer različite vrste inzulina utječu na svakog dijabetičara pojedinačno. Kao i Humalog, imaju mnogo obožavalaca. U pravilu pacijenti ubrizgavaju lijek koji im se daje besplatno.

Alergija primorava neke da prelaze sa jedne vrste inzulina na drugu. Ponavljamo da je, ako se primijeti kao brzi inzulin prije jela, bolje koristiti npr. Lijek kratkog djelovanja, a ne ultrahort Humalog, NovoRapid ili Apidra. Ako želite odabrati optimalne vrste produženog i brzog inzulina, tada ne možete bez pokušaja i pogreške.

Analozi inzulina Humalog (lispro) - to su lijekovi i. Struktura njihovih molekula je različita, ali za praksu to nije važno. tvrdi da Humalog djeluje brže i jače od svojih kolega. Međutim, ne potvrđuju svi pacijenti ove podatke. Na forumima dijabetičara koji govore ruski jezik možete pronaći oprečne izjave.

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 i 2 koji promatraju mogu pokušati zamijeniti inzulin lispro lijekovima kratkog djelovanja. Na primjer, na. Iznad je detaljno napisano zašto je to vrijedno učiniti. Štaviše, kratki inzulin je jeftiniji. Jer je na tržište ušao mnogo godina ranije.

Kratki ljudski inzulin počinje sa radom 30-45 minuta nakon što ga unesemo u organizam.Postoje moderne ultra-kratke sorte umjetnog inzulina, koje djeluju nakon 10 minuta. Uključuju napredne verzije ljudskog inzulina: Apidra, Novo-Rapid i Humalog. Ovi analozi prirodnog inzulina, zahvaljujući većoj poboljšanoj formuli, mogu smanjiti nivo glukoze u krvi gotovo odmah nakon prodora u pacijentovo tijelo koje boluje od dijabetesa.

Šta je umjetni inzulin

Umjetni inzulin posebno je dizajniran da brzo ugasi šlice šećera koji nastaju zbog kršenja stroge prehrane oboljele osobe. Kao što praksa pokazuje, nemoguće je to učiniti sto posto, jer kad koristite hranu zabranjenu za dijabetičare, glukoza u krvi može porasti do izuzetno visokih nivoa.

Uprkos postojanju modifikovanih vrsta glukoze, dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata ne može se zanemariti, jer takva povećanja šećera u krvi ozbiljno utječu na ukupnu sliku tijeka bolesti.

Ultrasortni inzulin koristi se za brzo spuštanje šećera do normalne razine, a ponekad i prije obroka. Ovo je potrebno u slučajevima kada dijabetičar podiže glukozu odmah nakon jela.

Liječnik propisuje dijabetesima tipa 1 ili 2 s potpunom samokontrolom razine glukoze u krvi. Ovaj postupak treba provoditi najmanje tjedan dana, a tek nakon tog vremena moći će se donijeti odluka o tome kojoj vrsti inzulina treba ubrizgati, njegovoj dozi i u koje vrijeme. Nemoguće je preporučiti univerzalni plan, jer će u svakom slučaju biti jedinstven i individualan.

Kako djeluje liječenje inzulinom?

Ako govorimo o ultra kratkoj verziji inzulina, on tada djeluje mnogo ranije nego što je bolesno tijelo počelo pretvarati protein u glukozu u krvi. Iz tog razloga, oni ljudi koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata na kvalitetan i sistematski način mogu koristiti uobičajeni inzulin kratkog djelovanja prije jela.

Trebaće ga uvesti u tijelo oko 45 minuta prije obroka. Vrijeme nije tačno naznačeno, jer svaki pacijent mora putem pokušaja i pogreške pronaći idealno vrijeme za takvu injekciju. Ljudski inzulin će raditi 5 sati, jer se u tom periodu sva hrana probavlja, a glukoza ulazi u krvotok.

Što se tiče modificiranog ultrasjetljivog inzulina, potrebno je u situacijama više sile brzo smanjiti šećer kod pacijenta. Ovo je izuzetno važno jer na njegovoj povišenoj razini postoji prilično ozbiljna vjerojatnost komplikacija šećerne bolesti i porasta njegovih simptoma. Iz tog razloga, nepoželjno je koristiti obični ljudski inzulin.

Definirajte neke točke:

  1. Onima koji pate od blagog dijabetesa tipa 2 i njihov šećer u krvi se može sam smanjiti, nema potrebe za ubrizgavanjem inzulina kako bi se dodatno smanjio šećer u krvi.
  2. Čak i ako slijedite preporuke liječnika u vezi s količinom konzumiranih ugljikohidrata, zalihe ljudskog analoga inzulina mogu biti korisne. Ako bi šećer naglo skočio, ultra kratki inzulin će ga sniziti nekoliko puta brže. Iz toga proizlazi da komplikacije tijeka šećerne bolesti neće moći započeti svoju aktivaciju.
  3. U nekim slučajevima ne možete slijediti pravilo da čekate 45 minuta prije jela, međutim, to je prije izuzetak.

Uvijek biste trebali zapamtiti da su ultrazvučni inzulini mnogostruko moćniji od kratkih. Kad se govori o brojevima, 1 jedinica Humalog inzulina moći će smanjiti koncentraciju glukoze 2,5 puta brže od 1 jedinice običnog kratkog inzulina.

Ostale marke nude ultra-kratki inzulin „Apidra“ i „Novo-Rapid“ - oni su 1,5 puta brži. Te se brojke ne mogu uzeti kao apsolutne, jer je ovaj omjer indikativan.Točno znajte da je ta brojka moguća samo u praksi za svaki slučaj. Isto se odnosi i na doziranje ultrazvučnog inzulina. Može biti značajno niži od ekvivalenta redovnog kratkog inzulina.

Ako uporedimo "Humalog", "Apidra" i "Novo-Rapid", onda je to prvi lijek koji po brzini djelovanja pobjeđuje otprilike jednom u 5.

Glavne prednosti i nedostaci inzulina

Višestruka medicinska istraživanja pokazala su da svaka vrsta inzulina može imati i značajne prednosti i značajne nedostatke.

Ako govorimo o ljudskom kratkom inzulinu, tada je vrhunac njegovog utjecaja na krv dijabetičara kasnije nego kad mu se ubrizgava ultrazvučna opcija, ali istovremeno njegova razina koncentracije opada mnogo brže i teško se može promijeniti.

Zbog činjenice da Humalog ima prilično oštar vrh, izuzetno je teško kvalitativno predvidjeti točnu količinu onih ugljikohidrata koji se mogu konzumirati tako da razina glukoze u pacijentovoj krvi ostane na normalnoj razini. Glatki efekti kratkog inzulina doprinose optimalnoj apsorpciji važnih tvari iz hrane, uz potpuno poštivanje posebne prehrane za kontrolu razine glukoze.

Ako ovu problematiku pogledamo s druge strane, onda je svaki put prije jela prilično problematično čekati 45 minuta da kratki inzulin započne svoju akciju. Ako se ta nijansa ne uzme u obzir, tada će šećer u krvi rasti mnogo brže nego što će ubrizgana supstanca početi djelovati.

Sintetski hormon je u stanju smanjiti inzulin već nakon 10-15 minuta nakon injekcije. To je, naravno, mnogo praktičnije, pogotovo ako se obrok ne uzima prema određenom rasporedu.

U stvarnom životu ispada da kratki ljudski inzulin djeluje mnogo stabilnije od ultrazlog. Potonje je možda manje predvidljivo, čak i ako se koristi u najmanjim dozama, a da ne spominjemo one slučajeve kada pacijenti sebi ubrizgavaju standardno visoke doze tvari.

Treba također imati na umu da je poboljšani inzulin nekoliko puta snažniji od ljudskog. Na primjer, 1 doza Humaloga je otprilike četvrtina doze kratkog inzulina, a 1 doza Apidre i Novo-Rapida je oko 2/3. Međutim, važno je znati da su ove brojke samo približne, a njihovo preciziranje moguće je samo testiranjem.

Postoje neki pacijenti s dijabetesom koji dugo vremena apsorbiraju kratke inzuline. Ovo vrijeme može varirati od oko 60 minuta do 1,5 sata. U takvim je situacijama prilično problematično jesti hranu s udobnošću. Za takve se bolesnike preporučuje upotreba najbržeg ultrazlog Humalog inzulina, međutim takvi su slučajevi produljenog izlaganja prilično rijetki.

Doziranje i primjena

Dozu Humalog® određuje liječnik pojedinačno, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi. Režim davanja inzulina je individualan.

Humalog® se može primijeniti neposredno prije obroka. Ako je potrebno, Humalog® se može primijeniti odmah nakon obroka.

Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura.

Humalog® treba davati kao potkožnu injekciju ili kao produženu potkožnu infuziju koristeći inzulinsku pumpu. Ako je potrebno (ketoacidoza, akutna bolest, razdoblje između operacija ili postoperativni period), Humalog® preparat se također može primijeniti intravenski.

Subkutano ga treba ubrizgati u rame, bedra, stražnjicu ili trbuh. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike 1 puta mjesečno.

Uz potkožno davanje pripravka Humalog®, morate paziti da lijek ne dođe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati.Pacijenta treba obučiti u pravilnoj tehnici ubrizgavanja.

Upute za primjenu lijeka Humalog®
Priprema za uvod
Rastvor preparata Humalog® treba da bude transparentan i bezbojan. Ne koristite otopinu Humalog® ako se pokaže da je mutna, zadebljana, slabo obojena ili čvrste čestice.

Prilikom postavljanja uloška u olovku štrcaljke, pričvršćivanja igle i ubrizgavanja insulina, slijedite upute proizvođača koje se isporučuju uz svaku olovku štrcaljke.

Primjena doze
1. Operite ruke.
2. Odaberite mjesto ubrizgavanja.
3. Pripremite kožu na mjestu ubrizgavanja prema preporuci liječnika.
4. Skinite spoljni zaštitni poklopac sa igle.
5. Zaključajte kožu.
6. Umetnite iglu supkutano i izvršite injekciju u skladu s uputama za upotrebu olovke za štrcaljku.
7. Izvadite iglu i nježno pritisnite mjesto ubrizgavanja pamučnim tamponom nekoliko sekundi. Ne trljajte mesto ubrizgavanja.
8. Pomoću vanjskog zaštitnog poklopca igle odvijte i odbacite.
9. Stavite poklopac na olovku štrcaljke.

Za preparat Humalog® u olovci za injekciju QuickPen ™.
Prije primjene inzulina, trebate pročitati upute za upotrebu QuickPen ™ injekcijske olovke.

Intravenski inzulin
Intravenske injekcije preparata Humalog® treba izvesti u skladu s uobičajenom kliničkom praksom intravenskih injekcija, na primjer, intravenskim davanjem bolusa ili korištenjem infuzijskog sistema. U ovom slučaju često je potrebna kontrola koncentracije glukoze u krvi.

Infuzijski sistemi s koncentracijama od 0,1 IU / ml do 1,0 IU / ml inzulina lispro u 0,9% otopini natrijevog klorida ili 5% otopine dekstroze stabilni su na sobnoj temperaturi tokom 48 sati.

Subkutana infuzija inzulina pomoću inzulinske pumpe
Za infuziju pripravka Humalog® mogu se koristiti pumpe - sistemi za kontinuirano supkutano davanje inzulina sa CE oznakom. Prije primjene lyspro inzulina, provjerite je li određena pumpa prikladna. Morate strogo slijediti upute isporučene s pumpom. Za pumpu koristite prikladan rezervoar i kateter. Infuzijski set treba mijenjati u skladu s uputama priloženim za infuzijski set. Ako se razvije hipoglikemijska reakcija, infuzija se zaustavlja dok se epizoda ne riješi. Ako se primijeti vrlo niska koncentracija glukoze u krvi, tada je potrebno o tome obavijestiti liječnika i razmotriti smanjenje ili zaustavljanje infuzije inzulina. Neispravnost pumpe ili blokada infuzijskog sistema može dovesti do brzog porasta glukoze u krvi. U slučaju sumnje na kršenje opskrbe inzulinom, morate slijediti upute i po potrebi obavijestiti liječnika. Kada koristite pumpu, Humalog® preparat ne treba mešati sa drugim inzulinama.

Nuspojava

Hipoglikemija je najčešći neželjeni događaj u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću inzulinom. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti (hipoglikemijska koma) i, u izuzetnim slučajevima, do smrti.

Pacijenti mogu osjetiti lokalne alergijske reakcije u obliku crvenila, oteklina ili svrbeža na mjestu ubrizgavanja. Ti simptomi obično nestaju u roku od nekoliko dana ili nedelja. U nekim slučajevima ove reakcije mogu biti uzrokovane razlozima koji nisu povezani s inzulinom, na primjer, iritacija kože sredstvom za čišćenje ili nepravilna injekcija.

Rijeđe se javljaju generalizirane alergijske reakcije kod kojih se može pojaviti svrab po cijelom tijelu, urtikarija, angioedem, groznica, nedostatak daha, snižavanje krvnog pritiska, tahikardija, pojačano znojenje. Teški slučajevi generaliziranih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život.

Na mjestu ubrizgavanja može se razviti lipodistrofija.

Spontane poruke:
Utvrđeni su slučajevi razvoja edema, uglavnom brzom normalizacijom razine glukoze u krvi na pozadini intenzivne inzulinske terapije s početno nezadovoljavajućom kontrolom glikemije.

Interakcija s drugim lijekovima

Jačina hipoglikemijskog učinka smanjuje se ako se koristi zajedno sa sljedećim lijekovima: oralni kontraceptivi, glukokortikosteroidi, štitnjačni hormoni koji sadrže jod, danazol, beta2-adrenergički agonisti (na primjer, ribodrin. Salbutamol, terbutalin), tiazidni diuretici, diazidotonin, izoprotikotik, izoprotikotik, izoprotikotik, izoproneknoti, izopronekno, niprotikontronik, izoprotikso, niprotiron, isprotikotik fenotiazin.

Jačina hipoglikemijskog efekta povećava se zajedno sa propisivanjem sledećih lekova: beta blokatora, lekova koji sadrže etanol i etanol, anaboličkih steroida, fenfluramina. gvanetidin, tetraciklini, oralni hipoglikemijski lijekovi, salicilati (npr. acetilsalicilna kiselina), sulfonamidni antibiotici. neki antidepresivi (inhibitori monoamin oksidaze, inhibitori ponovne pohrane serotonina), inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (kaptopril, enapril), oktreotid, antagonisti receptora angiotenzina II.

Ako trebate koristiti druge lijekove, osim inzulina, posavjetujte se sa ljekarom.

Posebna uputstva

Prebacivanje pacijenta na drugu vrstu ili preparat inzulina treba obaviti pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene u aktivnosti, marki (proizvođaču), vrsti (redoviti, NPH itd.), Vrstama (životinjski, ljudski, analog ljudskog inzulina) i / ili načinu proizvodnje (rekombinantni inzulin DNA ili inzulin životinjskog porijekla) mogu dovesti do potreba za prilagodbom doze.

U bolesnika s hipoglikemijskim reakcijama nakon prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin, rani simptomi hipoglikemije mogu biti manje izraženi ili drugačiji od onih koji su imali prethodni inzulin. Neprilagođena hipo- i hiperglikemijska stanja mogu dovesti do gubitka svijesti, kome ili smrti.

Treba imati na umu da je farmakodinamika analoga humanog brzo djelujućeg inzulina da se, ukoliko se razvije hipoglikemija, može razviti nakon ubrizgavanja brzo djelujućeg analoga humanog inzulina ranije nego u slučaju topljivog ljudskog inzulina.

Pacijentima koji primaju kratko djelujući i bazni inzulin potrebno je odabrati dozu oba inzulina kako bi se postigla optimalna koncentracija glukoze u krvi tokom dana, posebno noću ili na prazan stomak.

Simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti i biti manje izraženi s produljenim tijekom dijabetesa melitusa, dijabetičke neuropatije ili liječenjem lijekovima poput beta blokatora.

Neadekvatne doze ili prekid liječenja, posebno u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze - stanja koja pacijentu mogu biti opasna po život.

Potreba za inzulinom može se smanjiti u slučaju zatajenja bubrega, kao i kod pacijenata sa hepatičkom insuficijencijom kao rezultat smanjenja procesa glukoneogeneze i metabolizma inzulina. Međutim, kod pacijenata s kroničnim zatajenjem jetre, povećana otpornost na inzulin može dovesti do povećanja potražnje za inzulinom.

Potreba za insulinom može se povećati s nekim bolestima ili emocionalnim stresom.

Korekcija doze inzulina može biti potrebna kada pacijenti povećavaju fizičku aktivnost ili kada promijene normalnu prehranu. Vježbanje može dovesti do povećanog rizika od hipoglikemije.

Kada se koriste pripravci inzulina u kombinaciji s lijekovima iz skupine tiazolidindiona, povećava se rizik od nastanka edema i kroničnog zatajenja srca, posebno kod bolesnika sa bolestima kardiovaskularnog sistema i prisustva faktora rizika za hronično zatajenje srca.

Upotreba Humalog® u djece umjesto topljivog ljudskog inzulina poželjna je u onim slučajevima kada je potrebno brzo započeti djelovanje inzulina (na primjer, unošenje inzulina neposredno prije obroka).

Da bi se izbjegao mogući prijenos infektivne bolesti, svaki uložak / olovku za šprice trebao bi koristiti samo jedan pacijent, čak i ako iglu zamijenite.

Humalog® patrone treba koristiti sa špricama s CE oznakom u skladu s uputama proizvođača uređaja.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Tokom hipoglikemije osobe koncentracija pažnje i brzina psihomotornih reakcija mogu se smanjiti. Ovo može biti opasno u situacijama u kojima su ove sposobnosti naročito neophodne (na primjer, upravljanje vozilima ili rad sa strojevima).

Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere predostrožnosti kako bi se spriječile hipoglikemijske reakcije dok upravljaju vozilima i upravljaju strojevima. Ovo je posebno važno kod pacijenata sa blagim ili odsutnim simptomima, prekursorima hipoglikemije ili sa čestim razvojem hipoglikemije. U takvim slučajevima liječnik mora procijeniti izvodljivost pacijenta koji upravlja vozilima i upravljačkih mehanizama.

Uslovi skladištenja

Čuvati u hladnjaku na temperaturi 2-8 ° C.
Lijek koji se koristi u olovci / špricu treba čuvati na sobnoj temperaturi ne višoj od 30 ° C, ne duže od 28 dana.
Zaštitite od direktne sunčeve svetlosti i toplote. Ne dozvolite smrzavanje.
Čuvati van dohvata dece.

Imena i adrese proizvodnih mjesta

Izrada gotovog doznog oblika i primarnog pakovanja:
"Lilly France." Francuska (ulošci, olovke QuickPen ™)
2 ru du Colonel Lilly, 67640 Fegersheim, Francuska

Kontrola sekundarne ambalaže i izdavanja:
Lilly France, Francuska
2. ru du pukovnik Lilly, 67640 Fegersheim
ili
Eli Lilly i kompanija, SAD
Indianapolis, Indiana. 46285 (QuickPen ™ injekcijske olovke)
ili
JSC OPTAT, Rusija
157092, Kostromski kraj, Susaninski okrug, sa. Sjeverni, mikrorodni. Kharitonovo

Prije upotrebe, pročitajte upute za upotrebu QuickPen ™ olovke za špricu

Pročitajte ovaj priručnik prije prve upotrebe inzulina. Svaki put kada primite novo pakovanje sa QuickPen ™ olovkama za injekciju, morate ponovo pročitati upute za upotrebu, kao može sadržavati ažurirane informacije. Podaci sadržani u uputama ne zamjenjuju razgovore s liječnikom o bolesti i vašem liječenju.

Olovka za injekciju QuickPen ™ (olovka za špricu) je jednokratna, napunjena olovka za injekciju, koja sadrži 300 jedinica insulina. Jednom olovkom možete davati nekoliko doza inzulina. Ovom olovkom možete unositi dozu sa tačnošću od 1 jedinice. Možete unijeti od 1 do 60 jedinica po injekciji. Ako vaša doza prelazi 60 jedinica, morat ćete napraviti više od jedne injekcije. Sa svakom ubrizgavanjem klip se tek malo pomiče, a vi možda nećete primijetiti promjenu njegova položaja. Klip doseže dno kertridža samo kada potrošite svih 300 jedinica koje se nalaze u olovci štrcaljke.

Olovka se ne može deliti sa drugim ljudima čak i kada koristite novu iglu. Ne koristite ponovo igle. Ne prenosite iglice drugim ljudima. Pomoću igle može se prenijeti infekcija, što može dovesti do infekcije.

Kako se razlikuju olovke za QuickPen ™ štrcaljke:

HumalogueHumalog Mix 25Humalog Mix 50
Boja kućišta olovke za špricevePlavaPlavaPlava
Dugme za doziranje
EtiketeBijela s prugastom bojom bojeBijela sa prugom žute bojeBijela sa crvenom prugom

Priprema olovke za špriceve za primenu insulina:

  • Operite ruke sapunom.
  • Provjerite olovku za špricu kako biste bili sigurni da sadrži vrstu inzulina koja vam je potrebna. Ovo je posebno važno ako koristite više od 1 vrste inzulina.
  • Nemojte koristiti olovke sa špricama kojima je istekao rok trajanja, kako je navedeno na nalepnici.
  • Uvijek koristite novu iglu sa svakom injekcijom kako biste spriječili infekciju i spriječili začepljenje igala.

Faza 2 (samo za pripravke Humalog Mix 25 i Humalog Mix 50):

  • 10 puta nježno okačite olovku za špricu između dlanova.
  • Okrenite špricu preko 10 puta.

Miješanje je važno za točnost doze. Insulin bi trebao izgledati ujednačeno.


  • Provjerite izgled inzulina.

Humalog® treba biti transparentan i bezbojan. Ne koristite ako je oblačno, ima boju ili su u njemu čestice ili ugrušci.

Humalog® Mix 25 nakon miješanja treba biti bijel i zamućen. Ne koristite ako je prozirna, ili ako su u njoj čestice ili ugrušci.

Humalog® Mix 50 nakon miješanja treba biti bijel i zamućen. Ne koristite ako je prozirna, ili ako su u njoj čestice ili ugrušci.

Provjera olovke šprice za unos lijeka

Takvu provjeru treba obaviti prije svake injekcije.

  • Provjera olovke štrcaljke na unos lijeka vrši se uklanjanje zraka iz igle i spremnika koji se mogu akumulirati tijekom normalnog skladištenja i osigurati da olovka štrcaljke ispravno radi.
  • Ako ne izvršite takvu kontrolu prije svake injekcije, možete unijeti ili prenisku ili previsoku dozu inzulina.

  • Nastavite držati olovku štrcaljke s iglom prema gore. Pritisnite tipku za dozu sve dok se ne zaustavi i u prozoru s indikatorom doze se ne pojavi "0". Dok držite tipku za dozu, polako izbrojite na 5.

Trebali biste vidjeti inzulin na vrhu igle.

Ako se kap inzulina ne pojavi na vrhu igle, ponovite korake provjere olovke za šprice zbog unosa lijeka. Provjera se može izvršiti ne više od 4 puta.
- Ako se inzulin još uvijek ne pojavi, promijenite iglu i ponovite provjeru olovke za šprice za primjenu lijeka.

Prisustvo malih mjehurića zraka normalno je i ne utječe na primijenjenu dozu.

Odabir doze

  • Možete unijeti od 1 do 60 jedinica po injekciji.
  • Ako vaša doza prelazi 60 jedinica. Trebat ćete napraviti više od jedne injekcije.

Ako vam je potrebna pomoć kako pravilno podijeliti dozu, obratite se svom ljekaru.
- Za svaku injekciju koristite novu iglu i ponovite postupak provjere olovke šprice za unos lijeka.

  • Uključite dugme za dozu da biste dobili dozu insulina koja vam je potrebna. Indikator doze treba biti na istoj liniji s brojem jedinica koje odgovaraju vašoj dozi.

Jednim okretom tipka za upravljanje dozom pomiče 1 jedinicu.
- Svaki put kada okrenete dugme za dozu, vrši se klik.
- NE trebate odabrati dozu brojenjem klikova, jer se na ovaj način može upisati pogrešna doza.
- Dozu se može prilagoditi okretanjem gumba za dozu u željenom smjeru do tada. sve dok se u prozoru s indikatorom doze na istoj liniji s indikatorom doze ne pojavi brojka koja odgovara vašoj dozi.
- Čak su i brojevi navedeni na skali.
- Neparni brojevi, nakon broja 1, označeni su čvrstim linijama.

  • Uvijek provjerite broj u prozoru indikatora doze da biste bili sigurni da je doza koju ste unijeli tačna.
  • Ako je u olovci štrcaljke ostalo manje insulina nego što vam je potrebno, ne možete pomoću olovke za unos da unesete potrebnu dozu.
  • Ako trebate unijeti više jedinica nego što je preostalo u olovku štrcaljke. Možete:

Unesite preostalu količinu olovke u štrcaljki, a zatim pomoću nove olovke za injekciju ubrizgavajte ostatak doze, ili
- uzmite novu olovku za špric i unesite punu dozu.

Injekcija

  • Ubrizgavajte inzulin točno onako kako je pokazao ljekar.
  • Pri svakoj ubrizgavanju promijenite (naizmjenično) mjesto ubrizgavanja.
  • Ne pokušavajte mijenjati dozu tijekom injekcije.

Inzulin se ubrizgava ispod kože (potkožno) u prednji trbušni zid, stražnjicu, kukove ili ramena.

  • Umetnite iglu ispod kože.
  • Pritisnite dugme za dozu sve do kraja.

Držite dugme za dozu. brojati polako do 5, a zatim iglu izvaditi sa kože.

Ne pokušavajte davati inzulin okretanjem gumba za dozu. Kada okrenete dugme za dozu, inzulin NE teče.

  • Uklonite iglu iz kože.
    „To je normalno ako kapljica inzulina ostane na vrhu igle.“ To ne utiče na tačnost vaše doze.
  • Provjerite broj u prozoru s indikatorom doze.
    - Ako je prozor indikatora doze "0", tada. Uneli ste dozu koju ste uzeli u celosti.
    - Ako u prozoru s indikatorom doze ne vidite "0", nemojte ponovo unositi dozu. Umetnite iglu ponovo pod kožu i dovršite injekciju.
    - Ako i dalje mislite da doza koju ste odabrali nije unesena u potpunosti, ne ponavljajte injekciju. Provjerite glukozu u krvi i ponašajte se prema uputi svog zdravstvenog radnika.
    - Ako trebate napraviti 2 injekcije za punu dozu, ne zaboravite ubrizgati drugu injekciju.

Sa svakom ubrizgavanjem klip se tek malo pomiče, a vi možda nećete primijetiti promjenu njegova položaja.

Ako primjetite kap krvi nakon uklanjanja igle s kože, nježno pritisnite čistu gazu ili alkoholni tampon na mjesto ubrizgavanja. Ne trljajte ovo područje.

Odlaganje olovki i igle za špriceve

  • Stavite rabljene igle u kontejner za oštre pločice ili čvrste plastične posude s čvrsto prianjajućim poklopcem. Ne odlažite igle na mesto određeno za kućni otpad.
  • Korištenje olovke za štrcaljku možete uklanjati s kućnim otpadom nakon uklanjanja igle.
  • Posavjetujte se s liječnikom o tome kako odložiti kontejner oštrih dijelova.
  • Upute za odlaganje igala u ovom priručniku ne zamjenjuju pravila, propise ili politike koje je usvojila svaka institucija.

Skladištenje olovke

  • Neiskorištene olovke za štrcaljke čuvajte u hladnjaku na temperaturi od 2 ° C do 8 ° C.
  • Ne zamrzavajte inzulin. Ako je bio smrznut, nemojte ga koristiti.
  • Neiskorištene olovke za štrcaljke mogu se čuvati do roka trajanja navedenog na naljepnici, pod uvjetom da se čuvaju u hladnjaku.

Olovka za brizgalice koja se trenutno koristi

  • Olovku štrcaljke koju trenutno koristite na sobnoj temperaturi do 30 ° C čuvajte na mestu zaštićenom od toplote i svetlosti.
  • Kad datum isteka označen na pakovanju istekne, upotrijebljenu olovku mora se odbaciti, čak i ako u njemu ostane inzulin.

Otklanjanje problema

  • Ako ne možete ukloniti poklopac sa olovke štrcaljke, lagano ga uvrnite, a zatim povucite poklopac.
  • Ako je dugme za biranje doze snažno pritisnuto:
    - Polako pritisnite taster za biranje doze. Lagano pritiskanje tipke za odabir doze olakšava ubrizgavanje.
    "Igla je možda začepljena." Umetnite novu iglu i provjerite olovku šprice za unos lijeka.
    - Moguće je da se u olovku štrcaljke našla prašina ili druge supstance. Bacite takvu olovku za špricu i uzmite novu.

Ako imate pitanja ili nedoumica o korištenju olovke za injekciju QuickPen, obratite se Eli Lilly ili svom pružatelju zdravstvene zaštite.

Predstavništvo u Rusiji:

Eli Lilly Vostok S.A., 123112, Moskva
Presnenska nasip, d. 10

Visokokvalitetni francuski lijek, inzulin Humalog, dokazao je svoju superiornost u odnosu na analoge, što se postiže optimalnom kombinacijom glavnih aktivnih i pomoćnih tvari. Upotreba ovog inzulina značajno pojednostavljuje borbu protiv hiperglikemije kod pacijenata koji pate od dijabetesa.

Opis Insulin Humalog

Kratki inzulin Humalog proizvodi francuska kompanija Lilly France, a standardni oblik njegovog oslobađanja je bistro i bezbojno rješenje, zatvoreno u kapsulu ili patronu. Potonji se mogu prodavati i kao dio već pripremljene Quick Pen brizge, ili zasebno po pet ampula po 3 ml u blisteru. Kao alternativa, niz Humalog Mix preparata proizvodi se u obliku suspenzije za potkožno davanje, dok se uobičajeni Humalog Mix može davati intravenski.

Glavni aktivni sastojak Humaloga je inzulin lispro - dvofazni lijek u koncentraciji od 100 IU na 1 ml otopine, čije djelovanje je regulirano sljedećim dodatnim komponentama:

  • glicerol
  • metakrezol
  • cinkov oksid
  • natrijum hidrogen fosfat heptahidrat,
  • rastvor solne kiseline,
  • rastvor natrijum hidroksida.

S gledišta kliničke i farmakološke skupine, Humalog se odnosi na analoge ljudskog inzulina kratkog djelovanja, ali se od njih razlikuje obrnutim redoslijedom mnogih aminokiselina. Glavna funkcija lijeka je reguliranje unosa glukoze, iako ima i anabolička svojstva. Farmakološki on djeluje na sljedeći način: povećanje razine glikogena, masnih kiselina i glicerola potiče se u mišićnom tkivu, kao i povećanje koncentracije proteina i potrošnju aminokiselina u tijelu. Paralelno se usporavaju i procesi poput glikogenolize, glukoneogeneze, lipolize, katabolizma proteina i ketogeneze.

Studije su pokazale da se kod bolesnika s obje vrste šećerne bolesti nakon jela povećana razina šećera smanjuje znatno brže ako se Humalog koristi umjesto drugog topljivog inzulina.

Važno je zapamtiti da ako dijabetičar istovremeno prima inzulin kratkog djelovanja i bazni inzulin, bit će potrebno prilagoditi dozu prvog i drugog lijeka za postizanje najboljeg rezultata. Unatoč činjenici da Humalog pripada inzulinu kratkog djelovanja, konačno trajanje njegovog djelovanja određeno je nizom faktora pojedinačnih za svakog pacijenta:

  • doziranje
  • mesto ubrizgavanja
  • telesna temperatura
  • tjelesna aktivnost
  • kvalitet opskrbe krvlju

Posebno treba napomenuti i činjenicu da je Humalog inzulin podjednako efikasan i kod dijabetičara odraslih i u liječenju djece ili adolescenata. Ostaje nepromijenjeno da učinak lijeka ne ovisi o vjerojatnom prisustvu bubrežnog ili jetrenog zatajenja u bolesnika, a kada se kombinira s visokim dozama sulfonilureje, nivo gliciranog hemoglobina značajno opada. Općenito, zabilježen je izrazit pad broja slučajeva noćne hipoglikemije, od koje dijabetičari često pate ako ne uzimaju potrebne lijekove.

Karakteristike Humalog inzulina izražene brojevima izgledaju ovako: početak djelovanja je 15 minuta nakon injekcije, trajanje djelovanja je od dva do pet sati. S jedne strane, efikasni rok upotrebe lijeka je manji nego kod konvencionalnih analoga, a s druge strane, može se koristiti samo 15 minuta prije obroka, a ne 30–35, kao što je slučaj s drugim insulinama.

Indikacije za upotrebu lijeka

Insulin Humalog namijenjen je svim pacijentima koji pate od hiperglikemije i kojima je potrebna inzulinska terapija. Može biti pitanje i dijabetes melitusa tipa 1, koji je bolest ovisna o insulinu, i dijabetesa tipa 2, kod kojeg se razina šećera u krvi periodično povećava nakon obroka koji sadrži ugljikohidrate.

Humalog kratkog dejstva Humalog će biti efikasan u bilo kojem stadijumu bolesti, kao i za pacijente oba pola i svih starosnih grupa. Kao efikasna terapija smatra se njegova kombinacija sa inzulinom srednjeg i dugog djelovanja, koju je odobrio lekar.

Upute za upotrebu insulina Humalog

Primjena Humaloga započinje izračunavanjem doze koju pojedinačno odredi liječnik u ovisnosti, ovisno o potrebi dijabetičara za inzulinom. Ovaj lijek se može primjenjivati ​​i prije i nakon obroka, mada je poželjnija prva opcija. Svakako zapamtite da otopina ne smije biti hladna, već uporediva sa sobnom temperaturom. Tipično se za njegovo davanje koristi standardna štrcaljka, olovka ili inzulinska pumpa, ubrizgavajući potkožno, međutim, pod određenim uslovima, dozvoljena je i intravenska infuzija.

Subkutane injekcije provode se uglavnom u bedro, rame, trbuh ili stražnjicu, naizmjenično na mjestima ubrizgavanja, tako da se ista stvar koristi ne više od jednom mjesečno. Paziti je da se ne uđe u venu, a također se strogo ne preporučuje masiranje kože u predjelu ubrizgavanja nakon što je provedena. Humalog kupljen u obliku uloška za olovku za špriceve koristi se sljedećim redoslijedom:

  1. morate oprati ruke toplom vodom i odabrati mjesto za injekciju,
  2. koža na području ubrizgavanja dezinficira se antiseptikom,
  3. skine se zaštitna kapa sa igle,
  4. koža se učvršćuje ručno povlačenjem ili štipanjem, tako da se dobije nabor,
  5. igla se umetne u kožu, pritisne se gumb na olovci štrcaljke,
  6. igla se izvadi, mjesto ubrizgavanja nježno se pritisne nekoliko sekundi (bez masiranja i trljanja),
  7. uz pomoć zaštitnog poklopca igla se otvara i uklanja.

Sva ova pravila primjenjuju se na takve sorte lijeka kao što su Humalog Mix 25 i Humalog Mix 50, proizvedeni u obliku suspenzije. Razlika leži u izgledu i pripremi različitih vrsta lijekova: otopina treba biti bezbojna i prozirna, dok je odmah spremna za upotrebu, dok suspenzija mora biti protresena nekoliko puta da bi uložak imao jednoliku, mutnu tečnost, sličnu mlijeku.

Intravenska primjena lijeka Humalog provodi se u kliničkom okruženju koristeći standardni sustav za infuziju, gdje se otopina miješa sa 0,9% -tnom otopinom natrijevog klorida ili 5% otopinom dekstroze. Korištenje inzulinskih pumpi za uvođenje Humaloga organizirano je prema uputama u prilogu uređaja. Prilikom provođenja injekcija bilo koje vrste, morate se sjetiti koliko šećera smanjuje 1 jedinicu inzulina kako biste ispravno procijenili dozu i reakciju tijela. U prosjeku je ovaj indikator 2,0 mmol / L za većinu inzulinskih pripravaka, što vrijedi i za Humalog.

Interakcija s drugim lijekovima

Interakcija lijekova Humalog s drugim lijekovima općenito odgovara njegovim analogima. Dakle, hipoglikemijski učinak otopine biće smanjen kad se kombinira sa oralnim kontraceptivima, glukokortikosteroidima, hormonima za štitnjaču, brojnim diureticima i antidepresivima, kao i nikotinskom kiselinom.

Istovremeno, hipoglikemijski učinak ovog inzulina će se pojačati kombinacijom terapije upotrebom:

  • beta blokatori,
  • etanol i lijekovi na temelju njega,
  • anabolički steroidi
  • oralni hipoglikemijski agensi,
  • sulfonamidi.

Pravila i uslovi skladištenja

Humalog treba čuvati na mjestu nedostupnom za djecu unutar običnog hladnjaka, na temperaturi od +2 do +8 stepeni Celzijusa. Standardni rok trajanja je dvije godine. Ako je pakovanje već otvoreno, ovaj insulin se mora čuvati na sobnoj temperaturi od +15 do +25 stepeni Celzijusa.

Treba voditi računa da se lijek ne zagrijava i da nije na direktnom suncu. U slučaju početka upotrebe, rok trajanja se smanjuje na 28 dana.

Izravnim analozima Humaloga treba smatrati sve inzulinske pripravke koji na sličan način djeluju na dijabetičare.Među najpoznatijim brendovima su Actrapid, Vosulin, Gensulin, Insugen, Insular, Humodar, Isofan, Protafan i Homolong.

Pogledajte video: KwikPen: for injecting Humalog, Humalog Mix 25 and Humalog Mix 50 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar