Insulin glulizin, upute za upotrebu za smanjenje šećera u krvi

Naslov Vrijednost Wyszkowski indeksa ®
Apidra ® 0.0195
Apidra ® SoloStar ® 0.0117
Insulin glulisin 0.001

Službena web stranica kompanije RLS ®. Glavna enciklopedija lijekova i roba farmaceutskog asortimana ruskog Interneta. Katalog lijekova Rlsnet.ru pruža korisnicima pristup uputama, cijenama i opisima lijekova, dodataka prehrani, medicinskih sredstava, medicinskih proizvoda i drugih proizvoda. Farmakološki vodič uključuje informacije o sastavu i obliku otpuštanja, farmakološkom djelovanju, indikacijama za upotrebu, kontraindikacijama, nuspojavama, interakcijama lijekova, načinu upotrebe lijekova, farmaceutskim kompanijama. Katalog lijekova sadrži cijene lijekova i farmaceutskih proizvoda u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

Zabranjeno je prenošenje, kopiranje, širenje informacija bez odobrenja tvrtke RLS-Patent LLC.
Prilikom citiranja informativnog materijala objavljenog na stranicama web stranice www.rlsnet.ru potrebna je veza do izvora informacija.

Mnogo više zanimljivih stvari

Sva prava zadržana.

Komercijalna upotreba materijala nije dozvoljena.

Informacije su namijenjene medicinskim radnicima.

Efikasnost i mehanizam delovanja

To je analog ljudskog inzulina koji ima identična svojstva. Istovremeno, sredstvo djeluje brže na tijelo (u roku od 10-20 minuta nakon primjene), ali ima kraći period utjecaja.

Glavni zadatak lijeka je sniziti nivo glukoze do kojeg dolazi uslijed stimulacije procesa apsorpcije od strane njegovih perifernih tkiva.

Mišići skeleta i masnog tkiva najbolje apsorbuju glukozu a da ne formiraju njegove rezerve u jetri. Učinkovitost lijeka ne ovisi o spolu ili rasi pacijenta.

Farmakokinetička svojstva

Apsorpcija ovog lijeka u ljudskom tijelu je mnogo brža (oko 2 puta). Takva studija provedena je na pacijentima koji su bili bolesni s dijabetesom tipa 1 i 2.

Ako uzmemo u obzir potkožno davanje, vrijeme koncentracije kod pacijenta s bolešću tipa 1 je 55 minuta, ali istodobno je normalni ljudski hormon u sistemskoj cirkulaciji u prosjeku duže od 62 minute.

Nakon brojnih studija ustanovljeno je da je lijek najefikasniji kada se ubrizgava supkutano u prednji trbušni zid, a može se dobiti i manji rezultat u predjelu bedara.

Pacijenti sa zatajenjem bubrega osjetit će istu učinkovitost kao i druge kategorije pacijenata, ali neki od njih mogu smanjiti potrebu za inzulinom. Maksimalna koncentracija i trajanje lijeka kad se primjenjuje djetetu ili adolescentu bit će jednaki istom parametru odrasle osobe.

Indikacije i upotreba

Lijek je gotovo identičan ljudskom osim ako je izložen u trajanju koji je kraći. Dovoljno je dati pacijentu jednu injekciju lijeka, a nakon 15 minuta osjetit će značajno olakšanje.

Načini primjene mogu biti različiti: potkožno na određenom području tijela i uz pomoć inzulinske pumpe. Zadnja opcija vrši se u obliku infuzije (bez odmora) u masno tkivo ispod kože.

Ovaj postupak treba izvesti prije jela, ili nakon njega, ali odmah. Subkutano ubrizgavanje najbolje se radi u trbušnoj šupljini, ali može i u rame, bedra. Ali infuzija je dozvoljena samo u abdomenu.

Samo lekar koji može prisustvovati može propisati režim terapije. Dakle, ovaj lijek se koristi ako je potrebno davati inzulin pacijentu dugog ili srednjeg trajanja.

Prihvatljivo je kombinirati unošenje lijekova sa tabletama (hipoglikemijski lijekovi). Doziranje i izbor lijeka određuje lekar, budući da pacijent nema pravo da sam odluči. To je ispunjeno negativnim posledicama.

Među posebnim uputama za upotrebu možete naći i naznaku mjesta primjene lijeka. Dakle, potrebno je spriječiti oštećenje krvnih sudova.

Pored toga, zabranjeno je masirati područje na kojem je izvršena injekcija.

Moguće negativne posljedice

Ako je odabran Insulin Glulizin, upute za uporabu moraju upozoriti korisnika na brojne moguće nuspojave. Ako je osobi prepisano precijenjeno doziranje lijeka, ali ga on ne zahtijeva, pacijent može razviti hipoglikemiju. To je najčešći negativni rezultat upotrebe ovog lijeka.

U prisutnosti tako negativne posljedice uvođenja lijeka, pacijent obično ima simptome bolesti odmah. Bačen je hladnim znojem, osoba oseća umor, pospanost i zbunjenost. Istovremeno, on ima tremor udova i jak apetit.

Dodatni simptomi: mučnina, palpitacije i nervna uznemirenost. Znakovi ove patologije će narasti, ako ih ne zaustave osoba može izgubiti svijest. Pacijentu su dijagnosticirane konvulzije, narušeno je rad mozga, a u najgorem slučaju dovest će i do smrti.

Manje često pacijenti primjećuju opće poremećaje u radu svog tijela. Na primjer, ponekad pacijent može osjetiti svrbež, osip ili alergijski dermatitis. Ovi se simptomi mogu razvijati paralelno s osjećajem zatezanja u grudima ili gušenja. Ako se nuspojave u ovom obliku razvijaju previše aktivno, zbog čega dolazi do generalizirane alergije, anafilaktičkog šoka, to stanje može dovesti do smrti.

Ponekad se na mjestu ubrizgavanja primijeti reakcija preosjetljivosti na koži. Može se izraziti kao edematozno područje koje svrbe. Vremenom ovo stanje liči na sebe i nakon nekoliko postupaka potpuno nestaje. Neki pacijenti mogu razviti lipodistrofiju.

Upotreba tijekom rađanja i hranjenja

Ako je Glulisin propisan ženi tokom ovog sretnog, ali teškog razdoblja, u uputi se opisuju obilježja upotrebe ovog lijeka kao zasebna stavka. Ovo područje nije dobro proučeno, stoga nema dovoljno informacija.

Lijek je testiran na životinjama. Studija nije otkrila razliku nakon uvođenja ovog alata i ljudske varijante tokom trudnoće. Nakon uvođenja, nisu primijećene promjene u razvoju ploda tokom porođaja i u razdoblju nakon njega.

Ali istodobno, takvi pacijenti trebaju biti posebno oprezni u primjeni lijekova. Taj se postupak mora izvesti pod nadzorom glukoze u krvi. U slučaju gestacijskog dijabetesa žena treba stalno pratiti svoj metabolizam.

Obično ljekari upozoravaju pacijente na promjenu doze u različitim periodima gestacije. Dakle, oni mogu smanjiti dozu u prvom tromjesečju i povećati ga tokom sljedeća dva tromjesečja. Nakon što žena rodi, osjetit će smanjenje potrebe za inzulinom.

Supstanca ne prodire u majčino mlijeko i ne apsorbira se tijekom laktacije. Ali trenutno lekar može prilagoditi dozu leka i propisati posebnu dijetu ženi.

Interakcija s drugim lijekovima

Inzulinski glulizin, kada se uzima zajedno s gvanetidinom, može izazvati razvoj hipoglikemije, čiji simptomi neće biti tako sjajni.

Sledeće grupe lekova mogu biti provokatori razvoja negativnih posledica:

  • Disopiramidi,
  • MAO ili PAF inhibitori,
  • Sulfonamidi,
  • Fibrates
  • Salicilati,
  • Propoksifen.

Smanjenje hipoglikemijskih simptoma opaženo je kod kombinirane primjene lijeka s takvim sredstvima:

  • Diuretici
  • Danazole
  • Inhibitori proteaze
  • Diazoksid
  • Antipsihotici
  • Epinefrin i dr.

Sljedeće kategorije lijekova slabe svojstva Insulina:

Ne možete proizvoljno otkazati, smanjiti ili povećati dozu lijeka, kao i kombinirati ga s drugim lijekovima. Prelazak na drugu vrstu inzulina provodi samo liječnik, a taj se proces odvija pod strogim liječničkim nadzorom.

U ovom trenutku će možda biti potrebno pravovremeno prilagođavanje doze. Ako se ne pridržavate ovih preporuka ili pogrešno unesete potrebni lijek, možete izazvati brzi razvoj hipoglikemije, kao i još jedno potencijalno opasno stanje.

Osim toga, ljekar može promijeniti dozu ako pacijent podvrgne promjeni prehrane, kao i promjene tjelesne aktivnosti. Odmah nakon jela bolesniku se zabranjuje aktivno kretanje, jer to može pokrenuti početak hipoglikemije.

Obrasci za sastav i izdanje

1 ml sadrži 100 jedinica aktivne tvari. Pomoćne komponente: hlorovodonična kiselina, natrijum hlorid, čista voda za injekcije, stabilizatori.

Glulisin inzulin dostupan je u posebnim ulošcima za primjenu potkožnih injekcija, koji se pakuju u 3 ml posude. Uključene su i montirane olovke za špriceve, kojih ima 5 u pakovanju.

Ljekovita svojstva

Prosječna cijena lijeka u Rusiji iznosi 1.500 rubalja po pakovanju.

Glulin inzulin ima hipoglikemijska svojstva. Nakon njegove upotrebe dolazi do brzog smanjenja razine glukoze u krvi, obzirom da je ovaj lijek kratkotrajan. Lijek počinje djelovati za oko 15 minuta, a trajanje efekta je svega nekoliko sati. Lijek potiče nakupljanje mišićnog i masnog tkiva, promiče brži transport glikogena iz jetre.

Način primjene

Lijek trebate ubrizgati supkutano odmah nakon jela ili 10-15 minuta prije jela. Najbolje je kombinirati kratki oblik lijeka s srednjim ili dugim. Lijek treba procijediti na različitim dijelovima tijela kako se lipodistrofija ne bi pojavila. Takva mjesta za uvođenje igle su najprikladnija: trbuh, bokovi, ruke, ramena. Ako zabijete u stomak, onda će se lijekovi najbrže apsorbirati.

Tokom trudnoće i dojenja

Trudnice i dojeće majke trebaju koristiti lijek s krajnje oprezom, jer postoje neke nijanse i prilagođavanje doze treba nadzirati specijalista.

Kontraindikacije i mere predostrožnosti

Ne koristite inzulinski glulisin u slučaju netolerancije ili preosjetljivosti.

Međusobno interakcije lijekova

Smanjite aktivnost lijekova: anabolički steroidi, ženski kombinirani oralni kontraceptivi, estrogen i progesteron, alkohol, danazol, kortikosteroidi i hormoni štitnjače.

Povećavaju efikasnost leka: fluksen, pentoksifilin, sulfonamidi, salicilati, fibrati, lekovi za smanjenje nivoa šećera.

Nuspojave i predoziranje

Moguća mučnina, zbunjenost, jaka glad, smanjena radna snaga, grčevi, povećani rad srca.

Ako postoje simptomi hipoglikemije, tada ovisno o konkretnom stupnju trebate nahraniti osobu slatkom ili pozvati hitnu pomoć.

Lilly France, Francuska

Prosječna cijena u Rusiji - 1600 rubalja po paketu.

Oblik - Lyspro inzulin, odnosi se na ultrazvučne hormone.

Pros:

Protiv:

  • Skupo
  • Visok rizik od hipoglikemije.

Novo Nordisk, Danska

Prosječna cijena - 400 rubalja po paketu.

Dobar kratki inozemni inzulin po povoljnoj cijeni.

Pros:

Protiv:

  • Nije najbrži
  • Možda ne odgovara.

Ostavite Svoj Komentar