Načini za snižavanje šećera u krvi brzo i sigurno

Dijabetes melitus je patologija endokrinog aparata, koja zahtijeva stalnu korekciju razine glukoze u tijelu na pozadini njegovih visokih brojki. Smanjenje i podrška pokazatelja na prihvatljivom nivou garancija je visokog kvaliteta života pacijenata i sprečavanje razvoja komplikacija „slatke bolesti“. U članku je opisano kako smanjiti šećer u krvi lijekovima, dijetalnom terapijom i narodnim lijekovima.

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Znakovi patologije

Simptomi visoke glikemije manifestuju se kako slijedi:

  • stalna žeđ je prva i najživopisnija manifestacija,
  • poliurija (izlučuje se velika količina urina),
  • polidipsija - karakterizira povećanje apetita uz smanjenje tjelesne težine,
  • glavobolja
  • svrbež kože,
  • suve sluzokože,
  • promjena nivoa osjetljivosti,
  • zatvor, praćen dijarejom.

Menjaju se i laboratorijski pokazatelji. Nivo glukoze u krvi iz prsta postaje viši od 5,6 mmol / L, iz vene - iznad 6 mmol / L. Može se pojaviti šećer u mokraći (glukozurija).

Zašto se nivo glukoze povećava?

Ugljikohidrati, posebno monosaharidi, smatraju se glavnim izvorom energije za ljude. Energetski procesi važni su za funkcionisanje svih organa i sistema tijela. Nakon gutanja s hranom, ugljikohidrati se razgrađuju na jednostavne komponente i apsorbiraju se kroz zid probavnog trakta u krv. Cijeli krvožilni sustav je izravno povezan s jetrom. Ovo je pročišćavanje od toksina, daljnja prerada organskih tvari u glukozu.

Proces cijepanja događa se svakodnevno, čak i ako se čovjek odmara. Određena količina glukoze ulazi u stanice (pomoću inzulina) da bi se osigurala njihova vitalna aktivnost, ostatak - u mišiće i masno tkivo.

Pokazatelji glukoze u tijelu reguliše određeni dio endokrinog aparata (hipofiza i gušterača). Hipofiza „naređuje“ gušterači da proizvodi dovoljno hormona za snižavanje šećera u krvi slanjem u ćelije. Zarazne bolesti, stres, fizička aktivnost zahtijevaju korekciju količine sintetiziranog inzulina.

Kod dijabetesa je ovaj mehanizam poremećen. Ako gušterača nije u stanju proizvesti potrebnu količinu hormona, razvija se bolest ovisna o insulinu. Dijabetes tipa 2 (neinzulinski ovisan) karakterizira dovoljna sinteza inzulina, ali stanice tijela gube osjetljivost na njega, što znači da i do šećera u krvi također ne dolazi.

Važno! Hiperglikemija može postati simptom ciroze, hepatitisa, patologije hipofize.

Medicinske metode

Lijekovi će pomoći da brzo snizite šećer u krvi. Prva vrsta „slatke bolesti“ zahteva insulinsku terapiju. U terapeutske svrhe koriste se lijekovi različitog trajanja djelovanja i vremena početka djelovanja.

  • Sredstva kratkog djelovanja - to uključuje ultrazvučne i kratke insuline. Smanjenje šećera u krvi nastaje nakon 10-45 minuta od trenutka primjene lijeka. Predstavnici - Actrapid, Humulin Regular, Novorapid.
  • Produljeni insulini su ljekovite tvari čiji se učinak razvija unutar nekoliko sati od trenutka ubrizgavanja i traje do 24 sata. Grupa uključuje inzuline srednje i dugog djelovanja (Lantus, Levemir, Protofan).

Uz to, hormonski lijekovi se razlikuju po podrijetlu. Mogu se sintetizirati iz gušterače goveda, svinja ili mogu biti analozi ljudskog inzulina. Analogni oblik se dobija upotrebom specifičnog soja Escherichia coli zamjenom aminokiselinskih ostataka u molekulama hormona.

Lijekovi za snižavanje šećera

Postoje lijekovi u obliku tableta koji mogu efikasno sniziti glukozu. Obično se propisuju za dijabetes melitus tipa 2. Svaka skupina oralnih lijekova koji su usmjereni na snižavanje šećera u krvi ima utjecaj na specifičnu vezu u mehanizmu razvoja bolesti.

  • Derivati ​​sulfonilureje. Stimulacija ćelija koje luče inzulin pomaže da se riješite hiperglikemije. Predstavnici - Maninil, Glyrid, Diabeton. Lijekovi iz ove grupe mogu smanjiti glikovani hemoglobin za 2%.
  • Biguanides. Smanjenje šećera u krvi nastaje njegovim transportiranjem do ćelija i tkiva tijela. Grupa se ne koristi za bubrežno i srčano zatajenje, jer se rizik od razvoja ketoacidoze povećava nekoliko puta. Metformin će pomoći da se brzo unese šećer.
  • Derivati ​​tiazolidindiona. Sredstva za poboljšanje osjetljivosti ćelija na hormon gušterače. Ovim lijekovima nije moguće brzo smanjiti razinu šećera u krvi. Njihovo djelovanje počinje nekoliko tjedana nakon početka upotrebe.
  • Meglitinidi. Predstavnici - Starlix, Novonorm. Lijekovi direktno ovise o pokazateljima glukoze. Što je viša njegova razina, više lijekova stimulira rad stanica koje izlučuju inzulin.
  • Kombinovana sredstva. Lekovitim tvarima, koje istovremeno uključuju nekoliko aktivnih sastojaka različitih djelovanja, pripadaju.

Fizička aktivnost

U pravilu, stručnjaci nisu ograničeni na propisivanje lijekova. Preduslovi su dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, tjelesna aktivnost i normalizacija psiho-emocionalne pozadine.

Smanjenje šećera u krvi nastaje nakon aktivnog provođenja vremena i treninga, jer te procese prati trošenje energetskih resursa. Prevelika opterećenja nisu dozvoljena. Bolje je odvojiti vrijeme za planinarenje, jogu, plivanje, vožnju biciklom.

Fizička aktivnost dopuštena je ako sadržaj šećera u kapilarnoj krvi nije viši od 15 mmol / L, jer kritičniji brojevi izazivaju suprotan učinak.

Dokazano je da metoda fizičke aktivnosti povećava osjetljivost ćelija i tjelesnih tkiva na inzulin. Zabilježeno je povećanje tolerancije na glukozu kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 tijekom jednogodišnjeg programa obuke uz posebne programe. Uz bolest tipa 1, dovoljan nivo aktivnosti omogućio je da se smanji potreba za inzulinom na 20 jedinica dnevno.

Medicinska ishrana

Dijetalna terapija je još jedan učinkovit način koji snižava šećer. Koristi se kao posebna metoda i kao deo sveobuhvatnog tretmana. Principi takve ishrane su sljedeći:

  • odbijanje šećera, upotreba zaslađivača,
  • smanjenje unosa ugljenih hidrata, upotreba polisaharida bogatih vlaknima i ostalim dijetalnim vlaknima,
  • ograničenje proteina životinjskog porekla, prednost se daje biljnim proteinskim supstancama,
  • frakcijski česti obroci,
  • U skladu sa pojedinačno izračunatim dnevnim unosom kalorija,
  • ograničenje soli i tečnosti (vode ne više od 1,5 litara dnevno).

Prilikom sastavljanja jelovnika uzima se u obzir glikemijski indeks proizvoda - pokazatelj koji pokazuje brzinu porasta glukoze u krvi nakon jela određenog jela. U prehrani se preporučuje uvrstiti određeni broj proizvoda koji mogu spustiti razinu glikemije na normalnu razinu.

Ako je šećer povišen, treba piti borovnice i infuziju njegovih listova. Svaki dan morate pojesti do 2 čaše bobica. Da biste pripremili ljekovitu infuziju, čajnu žličicu sitno sjeckanog lišća prelijete u čašu kipuće vode. Nakon pola sata, dobijena otopina se filtrira i pije tokom dana. Osim hipoglikemijskog efekta, borovnice imaju značajnu količinu veziva, kiselina, esencijalnih ulja i vitamina u sastavu.

Ovaj "rezident" kreveta sastoji se od više od 95% vode, ima nizak glikemijski indeks. Postni dani na bazi krastavaca dobro pomažu dijabetičarima (preporučuje se jesti 1,8-2 kg povrća dnevno).

Jeruzalemska artičoka

Glavna supstanca u sastavu "zemljane kruške" je inulin. Ovo je polisaharid, koji je predstavnik prehrambenih vlakana. Koristi se u industriji za proizvodnju fruktoze. Inulin ima sljedeća svojstva:

  • normalizuje probavni trakt, obnavljajući crevnu mikrofloru,
  • snižava glukozu u krvi
  • uklanja višak holesterola iz organizma,
  • poboljšava procese formiranja krvi.

Jeruzalemska artičoka, koja snižava nivo šećera, ima ovaj efekat i zbog prisustva hroma u sastavu. Ovo je drugi aktivni sastojak koji može kontrolirati glikemiju bez lijekova. Hrom utiče na aktivnost inzulina, smanjuje otpornost na inzulin.

Sokovi od povrća

Svakodnevna upotreba sokova od rotkvice, kupusa, krompira, repe, tikvice i rajčice ima sljedeće učinke:

  • eliminira hiperglikemiju,
  • uklanja tečnost iz organizma,
  • normalizuje holesterol,
  • obnavlja procese probave.

Biljni proizvod, koji nije samo aromatična zamjena za kavu, već i ljekovita tvar. Čikorija sa sniženom glukozom ima sličan učinak zbog prisustva inulina u sastavu. Proizvod sadrži brojne biljne glikozide, esencijalna ulja, organske kiseline, bioflavonoide, vitamine i elemente u tragovima.

Važno! Svi gore navedeni proizvodi mogu se jesti i piti s bilo kojom vrstom „slatkih bolesti“. Osim što smanjuju broj šećera u krvi, jela koja se temelje na njima mogu zasititi tijelo dijabetičara svim vitalnim tvarima.

Narodne metode

Eliminacija hiperglikemije moguća je i narodnim lijekovima. Učinkoviti recepti prenose se s generacije na generaciju. Međutim, treba imati na umu da takve metode treba koristiti samo nakon savjetovanja sa svojim zdravstvenim stručnjakom.

Pomiješajte pileće jaje (sirovo) sa pola čaše limunovog soka. Pijte sat vremena pre obroka tri puta dnevno. Kurs traje 3 dana. Ponovljeni tretman je dozvoljen nakon 10 dana.

Temeljno isperite korijenje maslačka, nasjeckajte. Žličicu dobijene mase prelijte čašom kipuće vode. Naprezanje nakon 30 minuta. Pijte rastvor tokom dana.

Cvjetove lipe prelijte vodom (brzinom 1 šalice sirovine na 1,5 litara tečnosti). Nakon ključanja smanjite toplotu na maksimum i pirjajte 15 minuta. Naprezanje. Koristite umesto pitke vode.

Stup kurkume skuvajte u čaši kipuće vode. Inzistirajte na 40 minuta. Uzmi ujutro i uveče.

Sok od plantaže (kupljen u ljekarni ili napravljen kod kuće) uzimati 2 žlice. tri puta dnevno.

Da bi se povećala efikasnost terapije, preporučuje se kombiniranje tradicionalne medicine i upotreba narodnih lijekova. Stalno smanjenje nivoa glukoze na normalne brojke ukazuje na pozitivan rezultat tretmana.

Šta je hiperglikemija i šta je opasno

Ako gušterača ne može proizvesti količinu inzulina potrebnu za iskorištavanje glukoze koja je opskrbljena hranom (šećerom), a tijelo sadrži hiperglikemiju. Kliničku sliku karakterišu:

  • žeđ, učestalo mokrenje,
  • povećan apetit
  • slabost, gubitak snage,
  • iznenadna oštećenja vida,
  • oštro pogoršanje sposobnosti tjelesnih tkiva da se regenerišu.

Potonje se očituje u činjenici da čak i mikrotraume zacjeljuju vrlo dugo, često se razvijaju gnojne komplikacije.

Smatra se da je povišena glukoza u krvi od 6,1 mmol / l. Ako mjerenje pokaže ovu vrijednost, morate poduzeti mjere za smanjenje šećera. Neliječena hiperglikemija dovodi do dijabetesa.

Indikator ispod 3,3 mmol / L je hipoglikemija, glukoza je preniska. Ove brojke moraju biti poznate, jer morate pažljivo smanjiti visoki šećer u krvi: nagli pad može rezultirati hipoglikemijskom komom.

U takvoj situaciji inzulin se ne može dozvoliti samo kod dijabetesa tipa 2 (otuda i drugi naziv - oblik dijabetesa koji nije ovisan o insulinu). Postoje različiti načini za normalizaciju nivoa glukoze:

  • lijekovi
  • tradicionalna medicina
  • promjena prehrane
  • fizičke vježbe.

Da biste ispravili hiperglikemiju, najbolje je koristiti sve metode, koristeći integrisani pristup rešavanju problema.

Lijekovi

Ako se po nalogu liječnika otkrije porast glukoze, nakon daljnjeg pregleda i potvrde dijagnoze propisuje se tijek liječenja. Ovo je redovna terapija svakodnevnim lekovima, ali šećer se ne može smanjiti na normalnu razinu u jednom danu. Jedna doza lijeka nije dovoljna, obično doživotno liječenje.

Lijekovi koji su propisani za snižavanje šećera u krvi dijele se u tri grupe.

  1. Neki povećavaju osjetljivost inzulinskih receptora - ovo je Glucofage, Siofor.
  2. Drugi pomažu gušterači da stvori inzulin da razgradi glukozu (Diabeton i Amaryl).
  3. Još drugi - Bayette, Glucobai - usporavaju apsorpciju ugljikohidrata u crijevima.

Propisane su sve tri grupe lijekova, što vam omogućava glatko i učinkovito smanjenje šećera bez komplikacija. Odabir lijekova je prerogativ liječnika koji uzima lijekove, samostalno uzimanje lijekova ili zamjena nekih lijekova drugim može dovesti do komplikacija. Uz to, svi lijekovi koji pomažu u smanjenju razine šećera imaju kontraindikacije.

Stoga, odabirom lijeka sami, morate znati da posljedice toga mogu biti:

  • pada u hipoglikemijsku komu,
  • infarkt miokarda
  • razvoj zatajenja srca,
  • vaskularni problemi, povećani pritisak i moždani udar,
  • zatajenje bubrega i jetre,
  • pojedinačna reakcija na komponente lijeka.

Važno! Za vrijeme trudnoće i dojenja strogo je zabranjeno samostalno uzimati lijekove koji snižavaju šećer.

Recepti tradicionalne medicine

Sigurno je vratiti razinu šećera u normalu koristeći narodne lijekove. Sve ove metode koriste se kod kuće, potrebni sastojci su pristupačni i jeftini, a načini kuhanja su jednostavni.

Korisni i u većini slučajeva ukusni narodni lijek za snižavanje šećera je sok od povrća. Preduvjet - mora biti prirodno. Zbog toga sokovi iz trgovine nisu prikladni. Potrebno je dva puta dnevno (ujutro i popodne) pripremati svježe od:

Krompir sok ima osebujan ukus. Za bundevu - potrebna je samo kaša, mladi tikvice i rajčice u potpunosti se prerađuju. Takođe možete piti sok od lubenice.

Lovorov list

Ako hitno trebate sniziti šećer, možete napraviti dekociju od lovorovog lista. Kuha se (15 listova u jednoj i pol čaše) 5 minuta, nakon čega se cjelokupni sadržaj posuđa izlije u termos i prokuva 3-4 sata. Ovaj se alat pije malo po malo, tako da se u danu popije cijela količina.

Cimet takođe smanjuje šećer: 1 kašika kašike. prah u čaši kefira s malo masnoće, pomiješajte i pijte prije spavanja.

Radič i šipak

Za one koji vole čaj i kafu, možete savjetovati da ih zamijene pićima na bazi cikorija: prodaje se u trgovinama u odjelu za dijabetes. Suve ili svježe bobice ružine može se sipati kipućom vodom u termosici i piti umjesto čaja ili kafe.

Redovna upotreba kiselog soka od kiselog kupusa pomaže u smanjenju nivoa glukoze. Dosta čaše za dan, podijeljene u tri jednaka dijela. Ne preporučuje se kod gastritisa i peptičnog čira.

Ne smeta se brzo, ali dovoljno brzo možete šećer smanjiti ovsenim lukom: čaša žitarica za 3 šolje ključale vode.Kuhajte u vodenoj kupelji 15 minuta, ostavite da se ohladi. Uzimajte 0,5 šoljica tokom dana.

Učinkoviti lijekovi sa biljem

Ljekovite biljke su još jedan način spuštanja šećera bez lijekova. Sredstva sa biljem praktično nemaju kontraindikacije. Možete ih kupiti u fito-ljekarni ili sami prikupiti sirovine (ali za to trebate imati neke vještine i znanja).

Biljke su skupni naziv jer koriste najrazličitije dijelove zeljastih biljaka, grmlja i drveća:

  • korijen (cikorija, badem, maslačak),
  • lišće (kopriva, borovnica, crna ribizla),
  • cvijeće (djetelina),
  • pupoljci (lila),
  • kora (aspen).

Od svježe nasjeckanog korijena cikorije napravite dekociju: za 1 žličicu. korijena čašu kipuće vode, inzistirati dok se ne ohladi. Uzmite 1 kašiku. l prije jela.

Važno! Uz biljnu medicinu, nakon mjesec dana uzimanja ljekovitog bilja, morate provjeriti nivo glukoze. Ovi lijekovi imaju slab hipoglikemijski učinak i pokazuju se samo u kombinaciji s dijetom za blagi dijabetes tipa 2.

Listovi koprive mogu se sipati kipućom vodom i piti nakon hlađenja, ili se može napraviti alkoholna infuzija: za bocu votke treba puna čaša nasjeckanog svježeg lišća, ubrizganog 14 dana. Uzmite u razblaženom obliku. Pupoljci jorgovana pripremljeni prije cvatnje inzistiraju na alkoholu.

Hrana za snižavanje šećera u krvi

Uz hiperglikemiju morate revidirati prehranu i prilagoditi je - postoje samo zdrava hrana (u ovom slučaju glikemijski indeks određuje njihovu korist). Popis dozvoljene i preporučene hrane uključuje voće s povrćem i začinskim biljem, plodove mora, nemasno meso s ribom.

Sljedeći proizvodi su prikazani dijabetičarima:

  1. Od voća se preporučuju agrumi (grejpfrut i limun), upotpunjeni bobicama - trešnje, crna ribizla, borovnice (takođe je vrlo korisna za vid).
  2. Jela od povrća pripremaju se od tikvica, bundeve, repe, rotkvice i mrkve uz dodatak lisnatih salata i celera, začinjenih maslinovim uljem: poboljšava apsorpciju inzulina na staničnoj razini.
  3. Smanjite šećer i zasićite se raznim orasima - od kikirikija i badema do indijskih indijskih jela, jelima od pilećeg i zečjeg mesa, morske i riječne ribe.
  4. Kompletne žitarice od žitarica, kuvana heljda veoma su korisne.

Da biste hranu učinili što korisnijom, trebate jesti frakcijski i u malim porcijama. Korisni hleb od mekinja.

Dijeta s visokim šećerom trebala bi isključiti šećer i zasićene masti, trebate piti barem 2 litre vode dnevno. Takva prehrana ne samo da će pomoći normalizaciji glukoze, već će i izgubiti težinu.

Fizičke vježbe

Fizička aktivnost i normalizirana opterećenja smanjuju šećer u krvi. Možete obaviti vježbe i baviti se fizičkim radom - na primjer, sjeckanjem drva dok ne osjetite malo umor.

Važno! Prije analize, trebalo bi da legnete neko vrijeme ili samo provedete u mirnom stanju, odbijte hranu s visokim glikemijskim indeksom.

Vježbe s bučicama izvedene u stojećem položaju imaju dobar učinak: polako dizanje ruku s kukova iznad glave uz postupno savijanje i ispružanje ruku, podizanje bucica tik iznad ramena s rukama ispravljenim u stranice.

Možete raditi vježbe ležanja: leći na leđima sa savijenim nogama i raditi sklekove, naprežući trbušne mišiće i lagano se podižući. U položaju na trbuhu naprezanje pritisnite kako bi se tijelo naslonilo na nožne prste i laktove (ova se vježba naziva šipka, traje ne više od 5 s).

Brzo smanjenje šećera u krvi treba provesti sveobuhvatno, koristeći cijeli arsenal sredstava. U tom je slučaju potrebno redovno mjeriti nivo glukoze kako bi se spriječila hipoglikemija.

Pogledajte video: ŠEĆER U KRVI SNIŽEN SA 19,3 NA 14! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar