Inzulinska pumpa: što je to, recenzije, cijene u Rusiji

Inzulinska pumpa je uređaj za primjenu inzulina u liječenju dijabetesa. Ovo je dobra alternativa svakodnevnim injekcijama sa špricom ili olovkom. Medicinski uređaj omogućuje vam da napravite injekciju na mjestu nedostupnom kada koristite druge uređaje. On ne samo da provodi kontinuirano liječenje, nego i regulira koncentraciju šećera u krvi, broji količinu ugljikohidrata koji ulaze u pacijentovo tijelo. Kako koristiti pumpu i održavati je?

Princip rada

Inzulinska pumpa sastoji se od više dijelova:

  • računar sa inzulinskom pumpom i sistemom za upravljanje,
  • uložak za čuvanje droge,
  • posebne igle (kanila),
  • kateter
  • senzor za mjerenje nivoa šećera i baterija.

Po principu rada uređaj je sličan u funkciji gušterače. Inzulin se isporučuje u bazalnom i bolus režimu preko fleksibilnog sistema cijevi. Potonji vežu uložak unutar pumpe sa potkožnom masnoćom.

Kompleks koji se sastoji od katetera i rezervoara naziva se infuzijskim sistemom. Svaka 3 dana preporučuje se izmjena. Isto vrijedi i za mjesto davanja inzulina. Plastična kanila se ubacuje pod kožu na istim mjestima gdje se daju uobičajene injekcije inzulina.

Ultra inzulinski analozi kratkog djelovanja primjenjuju se putem inzulinske pumpe. Po potrebi se koristi humani inzulin kratkog djelovanja. Inzulin se daje u malim dozama - od 0,025 do 0,100 jedinica odjednom (ovisno o modelu uređaja).

Indikacije za terapiju insulinskim pumpama

Stručnjaci navode sljedeće indikacije za imenovanje terapije insulinom s pumpom.

  • Nestabilna razina glukoze, oštar pad pokazatelja ispod 3,33 mmol / L.
  • Starost pacijenta je do 18 godina. Kod djece je teško ugraditi određene doze hormona. Pogreška u količini primijenjenog inzulina može uzrokovati ozbiljne komplikacije.
  • Sindrom takozvane jutarnje zore oštar je porast koncentracije glukoze u krvi prije buđenja.
  • Period trudnoće.
  • Potreba za čestim davanjem inzulina u malim dozama.
  • Teški dijabetes.
  • Želja pacijenta da vodi aktivan stil života i samostalno koristi inzulinsku pumpu.

Accu Check Combo Spirit

Proizvođač - švajcarska kompanija Roche.

Karakteristike: 4 mogućnosti bolusa, 5 programa baznih doza, učestalost uzimanja - 20 puta na sat.

Prednosti: mali korak bazalica, potpuni daljinski upravljač šećerom, potpuni otpor vode, prisustvo daljinskog upravljača.

Nedostaci: Podaci se ne mogu unijeti s drugog brojila.

Dana Diabecare IIS

Model je namijenjen djeci terapiji pumpama. To je najlakši i najkompaktniji sistem.

Karakteristike: 24 bazalna profila u trajanju od 12 sati, LCD.

Prednosti: dugo trajanje baterije (do 12 tjedana), potpuno vodootporno.

Nedostaci: Potrošni materijal može se kupiti samo u specijaliziranim ljekarnama.

Omnipod UST 400

Najnovija generacija bezduvne i bežične pumpe. Proizvođač - Omnipod Company (Izrael). Glavna razlika od inzulinskih pumpi prethodne generacije je u tome što se lek daje bez epruveta. Opskrba hormonom se odvija preko kanile u uređaju.

Karakteristike: Freestyl ugrađeni mjerač, 7 programa bazalnih nivoa, ekran za kontrolu boja, opcije za osobne podatke o pacijentu.

Prednosti: Potrošni materijali nisu potrebni.

Medtronic paradigma MMT-715

Na ekranu inzulinske pumpe prikazuju se podaci o nivou šećera u krvi (u realnom vremenu). To je moguće zahvaljujući posebnom senzoru koji je pričvršćen na tijelo.

Karakteristike: Izbornik na ruskom jeziku, automatska korekcija glikemije i izračunavanje inzulina za hranu.

Prednosti: dozirana primjena hormona, kompaktnost.

Nedostaci: visoka cijena potrošnog materijala.

Što je ovaj uređaj i kako radi?

Kateteri inzulina su rezervoar u kojem se nalazi inzulin. Set za infuziju pumpe za inzulinu uključuje kanilo za ubrizgavanje otopine ispod kože, te epruvete koje spajaju rezervoar s lijekom i iglom. Sve ovo možete koristiti samo tri dana.

Kanila s kateterom postavlja se pomoću flastera pričvršćenog na mjesto na tijelu gdje se ubrizgavaju inzulinske šprice (rame, trbuh, bedra). Ugradnja inzulinske pumpe je sljedeća: uređaj je pričvršćen na remen pacijentove odjeće pomoću posebnih kopči.

Ako su postavke resetirane ili je uređaj nov, uređaj programira dežurni ljekar. Liječnik na pumpi postavlja potrebne parametre, govori pacijentu kako to radi i kako ga koristiti. Bolje je ne konfigurirati uređaje sami, jer čak i mala netačnost može izazvati dijabetičku komu.

Uređaj za primjenu inzulina uklanja se samo kad idu na kupanje. Nakon toga pacijent mora izvršiti mjerenja šećera u krvi.

Kako djeluje inzulinska pumpa? Uređaj radi na principu zdravog gušterače. Uređaj uvodi rješenje u dva načina:

Tijekom dana, gušterača izlučuje bazalni inzulin različitim brzinama. I najnovija proizvodnja inzulinskih pumpi omogućava postavljanje brzine primjene bazalnog hormona. Ovaj parametar može se mijenjati svakih 30 minuta prema rasporedu.

Prije jela hranu, uvijek se daje bolusna doza otopine. Dijabetičar pravi postupak vlastitim rukama bez automatizacije. Također možete programirati uređaj da uvede jednu dozu tvari, što se radi nakon određivanja visoke koncentracije glukoze u krvi.

Inzulin dolazi u maloj količini: od 0,025 do 0,100 jedinica odjednom određenom brzinom. Na primjer, ako brzina iznosi 0,60 PIECES za 60 minuta, tada će inzulinska pumpa donijeti rješenje svakih 5 minuta ili 150 sekundi u iznosu od 0,025 jedinica.

Indikacije i kontraindikacije

Pumpna inzulinska terapija provodi se na zahtjev pacijenta. Također se provodi uz lošu nadoknadu dijabetesa, kad je glicirani hemoglobin u djece 7,5%, a kod odraslih - 7%.

Upotreba uređaja preporučuje se kod planiranja trudnoće, tijekom trudnoće, porođaja i nakon njega. Uz pojavu "jutarnje zore", značajna kolebanja koncentracije šećera u krvi, različite učinke lijeka i čest razvoj hipoglikemije, prikazana je i upotreba uređaja za ubrizgavanje inzulina.

Još jedna terapija novim inzulinom kod djece koja djeluje pumpi. Općenito, upotreba uređaja je preporučljiva za sve vrste dijabetesa kojima je potrebno unošenje hormona.

  • psihološke bolesti koje ne dozvoljavaju osobi da adekvatno koristi sistem,
  • pogrešan i netačan odnos prema sopstvenom zdravlju (neuravnotežena ishrana, zanemarivanje pravila upotrebe uređaja itd.),
  • loš vid, zbog čega je nemoguće čitati informacije na monitoru,
  • upotreba inzulina s produljenim djelovanjem, što izaziva oštar skok glikemije.

Za i protiv

Prednosti inzulinske pumpe su brojne. Ovo je poboljšanje kvalitete života, uklanjanje potrebe za stalnom kontrolom vremena neovisnim ubrizgavanjem. Recenzije kažu da se kod pumpe upotrebljava lijek kratkog djelovanja, tako da pacijentova prehrana možda nije jako ograničena.

Sljedeća prednost korištenja uređaja je psihološka udobnost pacijenta, omogućavajući mu da se ne ponaša kao kod svoje bolesti. Uređaj je opremljen posebnim brojilom, koje izračunava dozu što je tačnije moguće. Još jedna dobra strana inzulinske terapije na bazi pumpi je smanjenje probijanja kože.

Ali osoba koja koristi uređaj također zna njegove nedostatke:

  1. visoki trošak
  2. nepouzdanost uređaja (kristalizacija inzulina, kvar programa) zbog čega se opskrba homonom često prekida,
  3. ne estetika - mnogim pacijentima se ne sviđa činjenica da su epruvete i igla stalno na njima,
  4. područja kože u koja je umetnuta kanila često su zaražena,
  5. nelagodnost koja se javlja tokom spavanja, fizičke aktivnosti i tuširanja.

Takođe, šteta uređaja koji uvode inzulin je korak biranja bolusne doze hormona - 0,1 jedinica. Takva se doza daje najmanje 60 minuta kasnije, a minimalna dnevna doza inzulina je 2,4 jedinice. Za dijete s prvom vrstom dijabetesa i odrasle bolesnike na dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata, doza je velika.

Pod pretpostavkom da je dnevna potreba za dijabetičarom u bazalnom inzulinu 6 jedinica. Kada koristi aparat koji ima korak biranja od 0,1 PIECES, pacijent će morati unositi 4,8 PIECES ili 7,2 PIECES inzulina dnevno. Kao rezultat toga, postoji potraga ili nestašica.

Ali postoje i inovativni modeli ruske proizvodnje sa visinom od 0,025 jedinica. To vam omogućuje normalizaciju procesa davanja lijeka kod odraslih dijabetičara, ali s djecom koja imaju bolest tipa 1, problem nije riješen.

Još jedan značajan nedostatak pacijenata koji pumpu koriste više od 7 godina je stvaranje fibroze u području uboda igle.

Formacije otežavaju apsorpciju inzulina i njegov učinak postaje nepredvidiv.

Vrste inzulinskih pumpi i njihove cijene

Danas se dijabetičarima pruža mogućnost izbora uređaja za inzulinsku terapiju koje nude proizvođači iz različitih zemalja. Među pacijentima postoji čak i ocjena inzulinskih pumpi.

Pacijenti smatraju da sistem ubrizgavanja inzulina treba imati brojne karakteristike. Cijena mora biti u skladu s kvalitetom i karakteristikama.

Drugi bi uređaj trebao imati ugrađenu memoriju sa nadzorom nivoa glikemije. Drugi značajni parametri su prisustvo menija na ruskom i daljinskog upravljača.

Važno je da se inzulinske pumpe programiraju zbog vrste ubrizgavanog inzulina i da imaju dobra zaštitna svojstva. Takođe, inzulinska pumpa trebala bi imati program za automatsko brojanje injekcija inzulina sistemom koraka hormonskog ubrizgavanja.

Među dijabetičarima vrlo je popularan uređaj kompanije ROSH Accu Chek Combo. Sistem kontinuiranog praćenja glukoze i prirasta (funkcija povećanja koraka unaprijed određenom vrijednošću) su primarne prednosti pumpe.

Preostale prednosti uređaja koje nudi ROSH uključuju:

  • tačna imitacija fiziološkog unosa hormona,
  • uvođenje četiri vrste bolusa,
  • prisutnost 5 profila i daljinskog upravljača,
  • nekoliko menija za izbor,
  • svakodnevno davanje inzulina,
  • prijenos mjernih podataka na računar,
  • podešavanje podsjetnika i pojedinačnih menija.

Uređaj ima ugrađeni uređaj za mjerenje šećera (glukometra). Za određivanje nivoa glikemije koriste se trake Accu-Chek Perform No. 50/100.

Accu Chek Combo je najbolja inzulinska pumpa za djecu. Uređaj je opremljen bežičnim daljinskim upravljačem koji roditeljima omogućava kontrolu protoka inzulina čak i bez približavanja djetetu. Ali što je najvažnije, on neće osjetiti bol koji proizlazi iz stalnih injekcija inzulina.

Koliko košta ROSH inzulinska pumpa? Cijena inzulinske pumpe Accu Chek Combo iznosi 1.300 dolara. Cijene zaliha za inzulinsku pumpu - igle od 5.280 do 7.200 rubalja, baterija - 3.207 rubalja, sistem patrone - 1.512 rubalja, test trake - od 1.115 rubalja.

Mnogi dijabetičari su uvjereni da je bolje koristiti američki uređaj za dostavu inzulina Medtronic. Riječ je o uređaju nove generacije koji omogućuje doziranu isporuku inzulina.

Veličina uređaja je minimalna, tako da neće biti vidljiva ispod odjeće. Uređaj uvodi rješenje s maksimalnom tačnošću. A ugrađeni program Bolus Assistant omogućava vam da otkrijete ima li aktivnog inzulina i izračunate količinu aktivne tvari na osnovu koncentracije glukoze i količine pojedene hrane.

Medtronic inzulinske pumpe imaju i druge prednosti:

  1. ugrađeni alarm
  2. automatsko umetanje katetera u tijelo,
  3. opsežni meni
  4. zaključavanje ključa
  5. podsjetnik da se inzulin završava.

Potrošni materijal Medtronic inzulinske pumpe uvijek je dostupan. A sami uređaji su bolji od ostalih pumpi opremljenih neprekidnim nadzorom pokazatelja glikemije.

Medtronic uređaji ne samo da dostavljaju hormon tijelu, već i zaustavljaju njegovu primjenu ako je potrebno. Proces zaustavljanja odvija se 2 sata nakon trenutka kada senzor radnog uređaja ukaže na nisku koncentraciju šećera.

Oko dvije tisuće dolara - približna cijena za sve inzulinske pumpe, potrošni materijal - kateteri - od 650 rubalja, igle - od 450 rubalja. Cijena rezervoara za inzulinske pumpe iznosi 150 rubalja i više.

Omnipod bežične inzulinske pumpe također su popularne među dijabetičarima. Sistem, proizveden od izraelske kompanije Geffen Medical, vodeći je razvoj u liječenju dijabetesa. Radi sigurnosti uvoda, bio je opremljen ognjištem i upravljačkom pločom.

Ispod - mali rezervoar pričvršćen na tijelo pomoću ljepljive žbuke. Proces isporuke inzulina upravlja se daljinskim upravljačem.

Zašto su Omnipod pumpe bolje od ostalih sličnih uređaja? Kada ih koristite nema potrebe koristiti žice, potrošni materijal i kanile.

Vrlo je zgodno kontrolirati rad Omnipod uređaja pomoću malog daljinskog upravljača sličnog mobilnom telefonu. Takve karakteristike omogućavaju da ga nosite svuda sa sobom.

Omnipod sistem je pametan i višenamjenski uređaj. Uostalom, opremljen je masom ugrađenih programa i elektrohemijskim glukometrom za proračun potrebne količine inzulina.

Ove vrste crpki su apsolutno vodootporne, što vam omogućava da ne uklanjate uređaj dok plivate. Cijena uređaja - od 530 dolara, ognjište za pumpu - 350 dolara.

Znakovito je da je na izložbi 2015. u Rusiji biljka Medsintez predstavila pumpu domaćeg proizvođača. Njegova je prednost što može postati potpuna zamjena za skupe strane palete.

Proizvodnja će započeti krajem 2017. godine. Pretpostavlja se da će ruska inzulinska pumpa koštati 20-25% manje od uvezenih analoga. Uostalom, prosječna cijena stranog uređaja kreće se od 120 do 160 hiljada rubalja, a dijabetičar u prosjeku potroši 8.000 rubalja na potrošni materijal (trake, igle, infuzijski setovi).

Dakle, inzulinske nove pumpe, prednosti i nedostaci su jednake. No, proizvodnja medicinske opreme brzo se razvija pa se lijekovi za borbu protiv dijabetesa neprestano poboljšavaju i možda će za nekoliko godina inzulinska pumpa postati dostupna gotovo svim dijabetičarima.

Stručnjak u videu u ovom članku govorit će o insulinskoj pumpi.

Medtronic paradigma MMT-754

Napredniji model u odnosu na prethodni. Opremljen je sistemom za nadgledanje glukoze.

Karakteristike: bolus korak - 0,1 jedinica, bazalni korak inzulina - 0,025 jedinica, memorija - 25 dana, zaključavanje ključa.

Prednosti: signal upozorenja kada je glukoza niska.

Nedostaci: nelagoda tokom fizičke aktivnosti i spavanja.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za upotrebu insulinske pumpe:

  • upotreba inzulina s produženim djelovanjem, uzrokujući glikemiju,
  • psiholoških poremećaja koji ne omogućavaju pacijentu da adekvatno koristi sistem,
  • loš vid, što otežava čitanje informacija na monitoru,
  • nepravilan i nepravilan odnos prema zdravlju (zanemarivanje pravila o korištenju pumpe, neuravnotežena prehrana).

Uputa za upotrebu

Za rad inzulinske pumpe važno je slijediti određeni slijed postupaka.

  1. Otvorite prazan uložak i izvadite klip.
  2. Udubite zrak iz spremnika u posudu. To će spriječiti stvaranje vakuuma tokom prikupljanja inzulina.
  3. Umetnite hormon u rezervoar klipom. Zatim uklonite iglu.
  4. Iz posude istisnite mjehuriće zraka, a zatim uklonite klip.
  5. Pričvrstite epruvetu za infuziju na rezervoar.
  6. Postavite sastavljenu jedinicu i cev u pumpu. Isključite crpku iz sebe tokom opisanih koraka.
  7. Nakon prikupljanja, uređaj priključite na mjesto supkutane primjene inzulina (područje ramena, bedara, trbuha).

Izračun doze inzulina

Proračun doze inzulina provodi se prema određenim pravilima. U bazalnom režimu, brzina isporuke hormona ovisi o dozi lijeka koji je pacijent primio prije početka terapije inzulinskom pumpom. Ukupna dnevna doza smanjuje se za 20% (ponekad i za 25-30%). Kada koristite pumpu u bazalnom režimu, ubrizgava se oko 50% dnevne količine inzulina.

Na primjer, višestrukim ubrizgavanjem inzulina pacijent je primao 55 jedinica lijeka dnevno. Prilikom prelaska na inzulinsku pumpu potrebno je unijeti 44 jedinice hormona dnevno (55 jedinica x 0,8). U tom slučaju bi bazna doza trebala biti 22 jedinice (1/2 ukupne dnevne doze). Početna stopa davanja bazalnog inzulina je 0,9 jedinica na sat.

Prvo, pumpa je podešena na takav način da osigurava primanje iste doze bazalnog inzulina dnevno. Nadalje, brzina se mijenja danju i noću (svaki put ne više od 10%). To ovisi o rezultatima kontinuiranog praćenja razine glukoze u krvi.

Doza bolusnog inzulina koja se daje prije obroka programira se ručno. Izračunava se na isti način kao i kod injekcije inzulinskom terapijom.

Prednosti

Inzulinska pumpa ima brojne prednosti.

  1. Rast u kvaliteti života pacijenta. Osoba ne treba brinuti da li će na vrijeme dobiti injekciju. Sam hormon se unosi u organizam.
  2. Inzulin kratkog djelovanja koristi se u pumpama. Zahvaljujući tome, možete učiniti bez strogih ograničenja prehrane. Također, pomoću uređaja možete sakriti svoju bolest od drugih. Za neke pacijente je to psihološki važno.
  3. Broj bolnih injekcija je smanjen. Za razliku od inzulinskih šprica, pumpa izračunava doze sa maksimalnom tačnošću. U tom slučaju pacijent sam bira potrebni režim unosa inzulina.

Nedostaci

Među nedostacima inzulinske pumpe mogu se prepoznati:

  • visoki troškovi usluge.
  • Često morate mijenjati zalihe.
  • Ponekad se pri korištenju uređaja pojave tehnički problemi: proklizavanje kanile, kristalizacija inzulina, kvar sistema doziranja. Zbog nepouzdanosti uređaja, dijabetičar može razviti noćnu ketoacidozu, tešku hipoglikemiju ili druge komplikacije. Takođe postoji povećan rizik od infekcije na mestu umetanja kanile. Apscesi za koje je potrebna hirurška intervencija nisu isključeni.
  • Mnogi se pacijenti žale na nelagodu uzrokovanu stalnom prisutnošću kanile ispod kože. Takođe imaju poteškoća sa spavanjem, plivanjem, vodenim procedurama ili igranjem sporta.

Kriteriji za izbor

Pri odabiru insulinske pumpe obratite pažnju zapremina kertridža. Trebalo bi da sadrži onoliko hormona koliko je potrebno za 3 dana. Takođe proučite koje maksimalne i minimalne doze inzulina mogu biti postavljene. Jesu li za vas?

Pitajte postoji li uređaj ugrađeni kalkulator. Omogućuje vam postavljanje pojedinačnih podataka: koeficijent ugljikohidrata, trajanje djelovanja lijeka, faktor osjetljivosti na hormon, ciljni nivo šećera u krvi. Dobra čitljivost slova, kao i dovoljna svjetlina i kontrast ekrana nisu ništa manje važni.

Korisna karakteristika - alarm. Provjerite da li se vibracija ili alarm čuju kada se pojave problemi. Ako uređaj planirate koristiti u uvjetima visoke vlage, provjerite je li potpuno vodootporan.

Posljednji kriterij je interakcija s drugim uređajima. Neke pumpe djeluju zajedno sa uređajima za praćenje glukoze u krvi i mjeračima glukoze u krvi.

Sada znate šta je inzulinska pumpa. Međutim, nažalost, jedan uređaj za dijabetes ne može se sačuvati. Važno je pridržavati se dijeta, voditi zdrav način života, slijediti upute liječnika.

Pogledajte video: Prof. dr Teodora Beljić Živković - Insulinska pumpa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar