Uputa za upotrebu "Invokany", sastav, analozi lijeka, cijena i recenzije

Dijabetes tipa 2 u odraslih u kombinaciji sa dijetom i vježbanjem za poboljšanje kontrole glikemije u kvaliteti:

  • Monoterapija
  • Kao dio kombinirane terapije s drugim hipoglikemijskim lijekovima, uključujući inzulin.
Invokana se preporučuje za oralnu upotrebu jednom dnevno prije doručka.

Za odrasle dijabetičare tipa 2, preporučena doza lijeka Invokana bit će 100 mg ili 300 mg jednom dnevno.

Ako se kanagliflozin koristi kao dodatak drugim lijekovima (pored inzulina ili lijekova koji povećavaju njegovu proizvodnju), tada su moguća niža doziranja kako bi se smanjila vjerojatnost hipoglikemije.

U nekim slučajevima može postojati velika vjerojatnost pojave štetnih neželjenih reakcija na lijek Invocana. Mogu biti povezane sa smanjenjem intravaskularnog volumena. To može biti posturalna vrtoglavica, arterijska ili ortostatska hipotenzija.

Govorimo o takvim pacijentima koji:

  1. dodali su i diuretike,
  2. imati problema sa funkcionisanjem umjerenih bubrega,
  3. oni su u starosti (preko 75 godina).

S obzirom na to, ove kategorije bolesnika trebaju konzumirati kanagliflozin u dozi od 100 mg jednom prije doručka.

Oni pacijenti koji će osjetiti znakove hipovolemije liječit će se uzimajući u obzir prilagođavanje ovog stanja prije početka terapije kanagliflozinom.

Pacijenti koji prime 100 ml lijeka Invokan i dobro ga podnose, a također trebaju dodatnu kontrolu šećera u krvi, bit će prebačeni u dozu do 300 mg kanagliflozina.

Predoziranje

Simptomi Nisu poznati slučajevi predoziranja kanagliflozina. Pojedine doze kanagliflozina, koje su dostigle 1600 mg kod zdravih pojedinaca i 300 mg dva puta dnevno tokom 12 tjedana kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, uglavnom su se dobro podnosile.

Liječenje U slučaju predoziranja lijekom, potrebno je provesti uobičajene potporne mjere, na primjer, uklanjanje apsorbirane tvari iz gastrointestinalnog trakta, provoditi kliničko promatranje i provoditi tretman održavanja uzimajući u obzir kliničko stanje pacijenta. Kanagliflozin se praktično nije izlučio tokom četverosatne dijalize. Ne očekuje se da će se kanagliflozin izlučiti peritonealnom dijalizom.

Kontraindikacije:

Lijek Invokana ne može se koristiti u takvim uvjetima:

  • preosjetljivost na kanagliflozin ili drugu supstancu koja je korištena kao pomoćna tvar,
  • dijabetes tipa 1
  • dijabetička ketoacidoza,
  • ozbiljno zatajenje bubrega
  • ozbiljno zatajenje jetre,
  • trudnoća i dojenje,
  • djeca mlađa od 18 godina.

Tokom trudnoće i dojenja nisu provedena ispitivanja reakcije tijela na lijek Invocana. U eksperimentima na životinjama nije pronađeno da kanagliflozin ima indirektno ili direktno toksično djelovanje na reproduktivni sistem.

Međutim, svejedno, upotreba lijeka od strane žena u ovom razdoblju njihovog života nije preporučljiva, jer je glavni aktivni sastojak u stanju prodrijeti u majčino mlijeko, a cijena takvog liječenja može biti neopravdana.

Interakcija s drugim lijekovima i alkoholom:

Kanagliflozin nije izazvao ekspresiju izoenzima CYP450 sistema (3A4, 2C9, 2C19, 2B6 i 1A2) u kulturi humanih hepatocita. Takođe nije inhibirao izoenzime citokroma P450 (1A2, 2A6, 2C19, 2D6 ili 2E1) i slabo inhibira CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9, CYP3A4, pokazale su laboratorijske studije na ljudskim mikrosomima jetre. Istraživanja in vitro pokazala su da je kanagliflozin supstrat enzima koji metabolizuju lijekove UGT1A9 i UGT2B4 i nosača lijekova P-glikoproteina (P-gp) i MRP2. Kanagliflozin je slab inhibitor P-gp.

Kanagliflozin prolazi kroz minimalni oksidativni metabolizam. Dakle, klinički značajan utjecaj drugih lijekova na farmakokinetiku kanagliflozina kroz sistem citokroma P450 nije vjerojatan.

Sastav i svojstva:

U 1 tableti Invocana, filmsko obloženih 100 mg, sadrži:

Aktivna supstanca: 102,0 mg kanagliflozina hemihidrata, što je ekvivalent 100,0 mg kanagliflozina. Pomoćne tvari (jezgra): mikrokristalna celuloza 39,26 mg, bezvodna laktoza 39,26 mg, natrij kroskarmeloza 12,00 mg, hiproloza 6,00 mg, magnezijev stearat 1,48 mg. Pomoćne tvari (ljuska): Opadry II boja 85F92209 žuta (dijelom sastavljena od polivinil alkohola, djelomično hidrolizirana, 40,00%, titan dioksid 24,25%, makrogol 3350 20,20%, talk talk 14,80%, željezo-oksid žuti ( E172) 0,75%) - 8,00 mg.

U 1 tableti Invocana, filmom obloženih 300 mg, sadrži:

306,0 mg kanagliflozina hemihidrata, što je ekvivalent 300,0 mg kanagliflozina. Pomoćne tvari (jezgra): mikrokristalna celuloza 117,78 mg, bezvodna laktoza 117,78 mg, natrij kroskarmeloza 36,00 mg, hidroproza ​​18,00 mg, magnezijev stearat 4,44 mg. Pomoćne tvari (ljuska): Opadray II 85F18422 bijelo bojilo (polivinil alkohol, djelomično hidroliziran, 40,00% titanijum dioksid 25,00%, makrogol 3350 20,20%, talk 14,80%) - 18,00 mg .

Filmsko obložene tablete.

Lijek Invokana neophodan je za liječenje dijabetesa tipa 2 u odraslih. Terapija uključuje kombinaciju stroge prehrane, kao i redovno vježbanje.

Glikemija će biti značajno poboljšana zahvaljujući monoterapiji, kao i kombinovanom liječenju s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Obrazac za puštanje

Lijek se distribuira u obliku tableta obloženih žutim ili bijelim filmom. Tablete u obliku kapsule razlikuju se ovisno o dozi.

Ako proizvod sadrži 100 mg aktivne tvari, tableta je žute boje. S jedne strane je natpis "CFZ", na drugoj je propisano doziranje. Ako lijek sadrži 300 mg kanagliflozina, kapsule su obojene bijelo. Graviranje se vrši po istim principima.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Aktivna supstanca je inhibitor transportera glukoze ovisnog o Na. Zbog ovog svojstva smanjuje se reapsorpcija rafiniranog šećera i smanjuje se bubrežni prag za šećer. Kao rezultat toga, povećava se izlučivanje ugljikohidrata u urinu. Tokom studije, prilikom uzimanja 300 mg lijeka prije jela kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, došlo je do usporavanja apsorpcije šećera u crijevima i smanjenja glukoze zbog bubrežnih i vanrenalnih mehanizama.

Važno! Učinkovitost lijeka ne ovisi o unosu hrane.

Lijek karakterizira aktivna apsorpcija. 60 minuta nakon primjene opaža se maksimalna koncentracija aktivne komponente. Vrijeme uklanjanja polovine tvari potrebno je oko 10,5 sati ako uzimate 100 mg Invokana i 13 sati ako uzimate 300 mg. Bioraspoloživost lijeka je 65%. Primjećeno je i aktivno vezanje za proteine ​​- 99%.

Indikacije i kontraindikacije

Izravna indikacija za uporabu lijeka je dijabetes melitus ovisan o inzulinu. Upotreba je moguća u obliku monoterapije u kombinaciji sa vježbanjem i posebnom dijetom. Također, lijek je propisan u kombiniranoj terapiji s drugim antidijabetičkim lijekovima.

Kontraindikacije za upotrebu uključuju netoleranciju na komponente lijeka. Takođe se ne preporučuje upotreba leka za zastoj bubrega i jetre, teške hronične srčane bolesti. Djeca i adolescenti, dijabetes melitus tipa 1, trudnoća i dojenje su također razlozi za odbijanje ovog lijeka.

Nuspojave

Neželjeni efekti javljaju se relativno retko - 2% slučajeva. Najčešća nuspojava može se nazvati poliurija - povećanje volumena izlučenog urina. Također, pacijent se može žaliti na mučninu, jaku žeđ, zatvor.

Manje su česte upalne bolesti genitourinarnog sistema. Obično se primećuju balanitis, vulvovaginitis, balanoposthitis, cistitis. Rijetko se javljaju osip na koži, hipotenzija.

Doziranje i predoziranje

Liječenje se preporučuje započeti s dozom od 100 mg dnevno. Ako pacijent prođe terapiju bez nuspojava, ali potpuna kontrola koncentracije šećera u krvi nije postignuta, doza se može povećati na 300 miligrama dnevno. Ako se Invokana koristi kao komponenta kombiniranog liječenja, potrebno je prilagoditi dozu istodobnih lijekova.

Predoziranje je izuzetno rijetko. Pacijenti s dijabetesom tipa 2 toleriraju 600 mg dnevno. Ako se još uvijek dogodilo pogoršanje pacijentovog stanja tijekom uzimanja lijekova, tada postoji potreba za ispiranjem želuca i upotrebom sorbenata.

Interakcija

U kombinaciji s diuretinama, primjećuje se porast njihovog učinka. To se očituje povećanjem diureze, što može izazvati dehidraciju. Također, primjena lijekova s ​​drugim hipoglikemijskim agensima povećava rizik od pojave prekomjernog smanjenja šećera u krvi.

Pažnja! Da bi se spriječila hipoglikemija preporučuje se konstantno praćenje glukoze i prilagođavanje doze.

Invokana interaktivno djeluje sa induktorima enzima (barbiturati, Rifampicin, Fenitoin, Karbamazepin, Ritonavir). To se manifestuje smanjenjem hipoglikemijskog efekta.

Promjene u farmakokinetikama ne primjećuju se u kombinaciji s oralnim kontraceptivima, Metforminom. Stoga se ta sredstva mogu kombinirati.

Postoji samo jedan analog lijeka razvijen u aktivnom sastojku - Vokanamet. Supstituti za farmakološko djelovanje razmatrani su u uporednom opisu.

Naziv lijekaAktivna komponentaMaksimalni terapeutski efekat (sati)Proizvođač
VokanametKanagliflozin, metformin24Janssen Ortho LLS / Janssen-Silag S.p.A. za "Johnson & Johnson, LLC", SAD / Italija / Rusija
Victozaliraglutide24Novo Nordisk, A / T, Danska
Jardinsempagliflozin24Beringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG, Njemačka

Ovi lijekovi nisu ništa manje efikasni. Ali neovisni odabir lijeka kategorički se ne preporučuje.

Mišljenja pacijenata koji su koristili lijek.

Lijek "Invokana" savjetovao mi je endokrinolog. Cijena je visoka, ali je efekt uočljiv. Šećer u krvi na gornjoj granici normale i ne povećava se, što je vrlo dobro!

Konstantin, 47 godina

Prije nekoliko godina dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2. Liječio se Metforminom, ali nije pomoglo. Tada je ljekar propisao Invocana. Nivo šećera se stabilizovao i osjećam se puno bolje.

Već duže vrijeme imam dijabetes. Probao sam mnoge lijekove, neki nisu nimalo pomogli. Nedavno je lekar preporučio lek „Invokana“. U početku me je cijena uplašila, ali odlučila sam je kupiti. Rezultat nije trebao dugo doći. Šećer se praktično ne povećava, osjeća se dobro.

Valeria, 63 godine

Cijena lijeka u rubaljima u nekim gradovima Ruske Federacije:

Grad Invokana 100 mg N30

Invokana 300 mg N30
Moskva26534444
Chelyabinsk2537,904226,10
Sankt Peterburg30104699
Ulyanovsk2511,704211,10
Tomsk
24774185
Saratov
25314278

Cijena lijeka je visoka. Ovo za mnoge pacijente postaje razlog za odbijanje liječenja lijekom.

Zaključak

Unatoč činjenici da je Invokana skup lijek, to je uspjeh među dijabetičarima. Učinkovitost i mali broj nuspojava značajne su prednosti lijeka.

Dijabetes treba pravilno liječenje. Kompleks terapije lekovima, ishrana i vežbe pružaju dobar hipoglikemijski efekat. Redovni lijekovi i poštivanje svih recepata endokrinologa ključ su uspjeha za svakog pacijenta. Više informacija iz ovog videa možete saznati:

Oblik doziranja:

U filmsko obloženoj tableti od 300 mg sadrži:
306,0 mg kanagliflozina hemihidrata, što je ekvivalent 300,0 mg kanagliflozina.
Pomoćne tvari (jezgra): mikrokristalna celuloza 117,78 mg, bezvodna laktoza 117,78 mg, natrijeva karmeloza 36,00 mg, hidroproza ​​18,00 mg, magnezijum stearat 4,44 mg.
Pomoćne tvari (ljuska): Opadray II 85F18422 bijela boja (polivinil alkohol, djelomično hidroliziran, 40,00% titanijum dioksid 25,00%, makrogol 3350 20,20%, talk 14,80%) - 18,00 mg.

Opis:
Doziranje 100 mg: tablete u obliku kapsule *, obložene žutim filmom oblogom, s jedne strane urezane CFZ-om, a s druge s 100.
* U preseku je jezgra tableta bela ili gotovo bela.
Doziranje 300 mg: tablete u obliku kapsula obložene filmskom membranom bijele ili gotovo bijele boje, s jedne strane urezane CFZ-om, a s druge 300.

Farmakološka svojstva:

Farmakodinamički efekti
U kliničkim studijama, nakon jednokratne i višestruke oralne primjene kanagliflozina kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, bubrežni prag za glukozu je smanjen dozijom, a izlučivanje glukoze putem bubrega. Početna vrijednost bubrežnog praga za glukozu bila je oko 13 mmol / L, maksimalno smanjenje prosječnog bubrežnog praga 24 sata za vrijeme primjene kanagliflozina u dozi od 300 mg jednom dnevno i kreće se od 4 do 5 mmol / L, što ukazuje na nizak rizik pojave hipoglikemija tokom lečenja. U ispitivanjima faze I kod bolesnika sa dijabetesom tipa 2 koji su primali kanagliflozin u dozi od 100 mg ili 300 mg, smanjenje bubrežnog praga za glukozu dovelo je do povećanja izlučivanja glukoze putem bubrega za 77-119 g / dan, opaženo izlučivanje glukoze putem bubrega odgovara gubitku od 308 do 476 kcal / dan. Smanjenje bubrežnog praga za glukozu i povećanje izlučivanja glukoze putem bubrega nastavljeno je tokom perioda liječenja od 26 tjedana kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2. Zabilježeno je umjereno povećanje dnevne količine urina (Usisavanje)
Prosječna apsolutna bioraspoloživost kanagliflozina iznosi oko 65%. Jedenje hrane sa visokom masnoćom nije uticalo na farmakokinetiku kanagliflozina, pa se kanagliflosin može uzimati sa ili bez hrane. Međutim, uzimajući u obzir sposobnost kanagliflozina da smanji povećanje postprandijalne glikemije usporavanje apsorpcije glukoze u crijevima, preporučuje se uzimanje kanagliflozina prije prvog obroka.

Distribucija
Prosječni volumen raspodjele kanagliflozina u ravnoteži nakon jedne intravenske infuzije kod zdravih jedinki bio je 83,5 L, što ukazuje na veliku distribuciju u tkivima. Kanagliflosin je u velikoj mjeri povezan s proteinima plazme (99%), uglavnom s albuminom. Komunikacija s proteinima ne ovisi o koncentraciji kanagliflozina u plazmi. Komunikacija s proteinima plazme ne mijenja se značajno kod pacijenata s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom.

Metabolizam
O-glukuronidacija je glavni put za metabolizam kanagliflozina. Glukuronidacija se događa uglavnom uz sudjelovanje UGT1A9 i UGT2B4 do dva neaktivna metabolizma O-glukuronida. Utvrđeno je povećanje AUC kanagliflozina (za 26% i 18%) kod pacijenata koji su bili nositelji alela UGT1A9 * 3 i UGT2B4 * 2. Ne očekuje se da ovaj efekat ima klinički značaj. CYP3A4 (oksidativni) metabolizam kanagliflozina u ljudskom tijelu je minimalan (otprilike 7%).

Uzgoj
Nakon uzimanja pojedinačne doze 14C-kanagliflozina oralno zdravim dobrovoljcima, otkriveno je da je 41,5%, 7,0% i 3,2% primijenjene radioaktivne doze u izmetu kao kanagliflosin, hidroksilirani metabolit i O-glukuronidni metabolit.Enterohepatička cirkulacija kanagliflozina bila je zanemarljiva.
Otprilike 33% primijenjene radioaktivne doze pronađeno je u urinu, uglavnom kao metaboliti O-glukuronida (30,5%). Manje od 1% doze izlučuje se kao nepromijenjeni kanagliflozin bubrezima. Bubrežni klirens uz upotrebu kanagliflozina u dozama od 100 mg i 300 mg kretao se u rasponu od 1,30 do 1,55 ml / min.
Kanagliflozin se odnosi na lijekove s niskim klirensom, a prosječan sistemski klirens je oko 192 ml / min kod zdravih pojedinaca nakon intravenske primjene.

Posebne grupe pacijenata
Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega
Cmax kanagliflozina porastao je umjereno za 13%, 29% i 29% u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, umjerenim i teškim, no ne i kod bolesnika na hemodijalizi. U usporedbi sa zdravim volonterima, AUC kanagliflozina u serumu povećao se za oko 17%, 63% i 50% u bolesnika s blagim, umjerenim i teškim zatajivanjem bubrega, ali isti je bio i kod zdravih dobrovoljaca i bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega u završnom stadiju (CRF) )
Povlačenje kanagliflozina dijalizom bilo je minimalno.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre
Nakon upotrebe kanagliflozina u dozi od 300 mg, jednom usporedjene s bolesnicima s normalnom funkcijom jetre, u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre A prema skali Child-Pugh (oštećena blaga funkcija jetre), Cmax i AUC∞ povećali su se za 7% i 10%, odnosno smanjio se za 4% i povećao se za 11%, u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre B stupnja prema skali Child-Pugh (oštećena funkcija jetre umjerene težine). Te se razlike ne smatraju klinički značajnim. Prilagođavanje doze kod pacijenata s blagom ili umjerenom insuficijencijom jetre nije potrebno. Nema kliničkog iskustva s primjenom lijeka u bolesnika s teškim oštećenjem jetre (klasa C na skali Child-Pugha), pa je primjena kanaliflozina u ovoj skupini bolesnika kontraindicirana.

Stariji pacijenti (≥65 godina)
Prema rezultatima populacijske farmakokinetičke analize, starost nije imala klinički značajan uticaj na farmakokinetiku kanagliflozina.

Djeca (
Ispitivanja farmakokinetike kanagliflozina kod djece nisu provedena.

Ostale grupe bolesnika
Nije potrebno prilagođavanje doze na osnovu spola, rase / etničke pripadnosti ili indeksa tjelesne mase. Ove karakteristike nisu imale klinički značajan utjecaj na farmakokinetiku kanagliflozina, pokazuju rezultati farmakokinetičke analize stanovništva.

Kontraindikacije

  • Preosjetljivost na kanagliflozin ili bilo koji pomoćni sastojak lijeka,
  • dijabetes tipa 1
  • dijabetička ketoacidoza,
  • zatajenje bubrega sa brzinom glomerularne filtracije (GFR) 2,
  • ozbiljno zatajenje jetre
  • netolerancija na laktozu, manjak laktaze, malapsorpcija glukoze i galaktoze,
  • hronično zatajenje srca III - IV funkcionalne klase (klasifikacija NYHA),
  • trudnoća i period dojenja, djeca mlađa od 18 godina.
S pažnjom
U anamnezi je dijabetička ketoacidoza

Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja

Period dojenja
Primjena kanagliflozina kontraindicirana je ženama tijekom dojenja. Prema dostupnim farmakodinamičkim / toksikološkim podacima iz ispitivanja na životinjama, kanagliflozin prelazi u majčino mlijeko. Nije poznato da li kanagliflozin prelazi u majčino mlijeko.

Doziranje i primjena

Doza preskoči
Ako je propuštena doza, treba je uzeti što je prije moguće, međutim, dvostruku dozu ne treba uzimati u roku od jednog dana.

Posebne kategorije pacijenata
Djeca ispod 18 godina
Sigurnost i efikasnost kanagliflozina kod dece nisu proučavane.

Stariji pacijenti
Pacijentima starijim od 75 godina treba dati 100 mg jednom dnevno kao početnu dozu. Treba uzeti u obzir funkciju bubrega i rizik od hipovolemije.

Poremećena bubrežna funkcija
U bolesnika s blagim oštećenjem bubrega (procijenjena stopa glomerularne filtracije (GFR) od 60 do 90 ml / min / 1,73 m 2), prilagodba doze nije potrebna.
U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega s GFR-om od 45 do 60 ml / min / 1,73 m 2, preporučuje se upotreba lijeka u dozi od 100 mg jednom dnevno.
Kanagliflozin se ne preporučuje bolesnicima s oštećenom funkcijom bubrega s GFR 2, kroničnim zatajivanjem bubrega u stadijumu (CRF) ili za bolesnike na dijalizi jer se očekuje da će kanagliflozin biti neučinkovit u ovoj populaciji bolesnika.

Nuspojava

Nuspojave povezane sa smanjenjem intravaskularnog volumena
Učestalost svih nuspojava povezanih sa smanjenjem intravaskularnog volumena (posturalna vrtoglavica, ortostatska hipotenzija, arterijska hipotenzija, dehidracija i nesvjestica) iznosila je 1,2% pri korištenju kanagliflozina u dozi od 100 mg, 1,3% pri primjeni kanagliflosina u dozi od 300 mg i 1,1% s placebom. Učestalost nuspojava povezanih sa smanjenjem intravaskularnog volumena pri korištenju lijeka Invokana ® bila je usporediva s onim kada su korišteni komparativni lijekovi u dva aktivno kontrolirana ispitivanja.
U studiji kardiovaskularnih rizika, u kojoj su sudjelovali stariji pacijenti s prosječnom prevalencijom pratećih bolesti, učestalost nuspojava povezanih sa smanjenjem intravaskularnog volumena bila je 2,8% prilikom korištenja kanagliflozina u dozi od 100 mg, 4 , 6% kada se koristi kanagliflozin u dozi od 300 mg i 1,9% kada se koristi placebo.
Prema rezultatima opće analize, pacijenti koji su primali diuretike „petlje“, pacijenti sa umerenim zatajivanjem bubrega (GFR od 30 do 60 ml / min / 1,73 m 2) i bolesnici stariji od 75 godina imali su veću učestalost ovih nepoželjnih reakcije. U bolesnika koji su primali diuretike „petlje“, učestalost je bila 3,2% kada su koristili kanagliflozin u dozi od 100 mg, 8,8% u dozi od 300 mg i 4,7% u kontrolnoj grupi. U bolesnika s početnim GFR-om 2, učestalost je bila 4,8% kada su koristili kanagliflozin u dozi od 100 mg, 8,1% u dozi od 300 mg, i 2,6% u kontrolnoj skupini. U bolesnika starijih od 75 godina učestalost je bila 4,9% kada su koristili kanagliflozin u dozi od 100 mg, 8,7% u dozi od 300 mg i 2,6% u kontrolnoj skupini.
Tijekom provođenja studije o kardiovaskularnim rizicima, učestalost povlačenja lijeka zbog pojave štetnih reakcija povezanih sa smanjenjem intravaskularnog volumena, a učestalost takvih ozbiljnih nuspojava s primjenom kanagliflozina nije se povećala.

Hipoglikemija kada se koristi kao dodatak terapiji inzulinom ili sredstvima koja pojačavaju njenu sekreciju
Incidencija hipoglikemije bila je mala (100 mg, 300 mg i placebo ®, respektivno; teška hipoglikemija uočena je u 1,8%, 2,7% i 2,5% pacijenata koji su primali Invocana ® u dozi od 100 mg, 300 mg i placebo, odnosno. Kada se koristi kanagliflozin kao dodatak derivatima sulfoniluree, hipoglikemija je primijećena u 4,1%, 12,5% i 5,8% bolesnika koji su primali Invocana ® u dozi od 100 mg, 300 mg i placebo.

Gljivične infekcije genitalija
Kandidijazni vulvovaginitis (uključujući vulvovaginitis i vulvovaginalnu gljivičnu infekciju) uočen je u 10,4%, 11,4% i 3,2% žena koje su primale lijek Invokana ® u dozi od 100 mg, 300 mg i placeba. Većina izvještaja o vulvovaginalnoj kandidijazi odnosila se na prva četiri mjeseca nakon početka liječenja kanagliflozinom. Među pacijentima koji su liječeni kanagliflozinom, 2,3% ima više od jedne epizode infekcije. 0,7% svih pacijenata prestalo je uzimati kanagliflozin zbog kandidnog vulvovaginitisa.
Kandidijalni balanitis ili balanoposthitis uočen je u 4,2%, 3,7% i 0,6% muškaraca koji su primali lijek Invokana ® u dozi od 100 mg, 300 mg i placeba. Među pacijentima liječenim kanagliflozinom, 0,9% imalo je više od jedne epizode infekcije. 0,5% svih bolesnika je prestalo uzimati kanagliflozin zbog kandide balanitisa ili balanoposthitisa. Fimoza je prijavljena u 0,3% muškaraca koji nisu bili podvrgnuti obrezivanju. U 0,2% slučajeva pacijenti koji su primili kanagliflozin bili su obrezani.

Infekcije mokraćnog sustava
Infekcije mokraćnog sustava zabilježene su u 5,9%, 4,3% i 4,0% pacijenata koji su primali lijek Invokana ® u dozi od 100 mg, 300 mg i placeba. Većina infekcija bila je blage ili umerene težine; učestalost ozbiljnih nuspojava nije se povećala. Pacijenti su odgovorili na standardni tretman i nastavili primati kanagliflozin terapiju. Učestalost ponavljajućih infekcija nije se povećala primjenom kanagliflozina.

Prijelomi kostiju
U studiji kardiovaskularnih ishoda kod 4,327 pacijenata s dijagnosticiranom kardiovaskularnom bolešću ili visokim kardiovaskularnim rizikom, učestalost lomova kostiju bila je 16,3, 16,4 i 10,8 na 1.000 pacijentskih godina od 100 mg doze Invocana ®. odnosno 300 mg i placebo. Neravnoteža u učestalosti preloma dogodila se u prvih 26 nedelja terapije.
U kombinovanoj analizi drugih studija lijeka Invokana ®, koje su uključivale oko 5800 pacijenata s dijabetesom tipa 2 iz opće populacije, nije bilo razlike u riziku od prijeloma u odnosu na kontrolu.
Nakon 104 sedmice liječenja, kanagliflozin nije negativno utjecao na mineralnu gustoću kostiju.

Laboratorijske promene
Povećana koncentracija kalija u serumu
Prosječna promjena koncentracije kalija u serumu od početne vrijednosti bila je 0,5%, 1,0% i 0,6% pri primjeni lijeka Invokana ® u dozama od 100 mg, 300 mg i placeba. Slučajevi povećane koncentracije kalija u serumu (> 5,4 mEq / L i 15% veća od početne koncentracije) zabilježeni su u 4,4% pacijenata koji su primali kanagliflozin u dozi od 100 mg, u 7,0% bolesnika koji su primali kanagliflozin u dozi od 300 mg i 4,8% pacijenata koji su primali placebo. Općenito, porast koncentracije kalija bio je neznatan (® u dozama od 100 mg, 300 mg i placebo. Prosječno promjena koncentracije dušika uree od početne vrijednosti bila je 17,1%, 18,0% i 2,7% pri korištenju lijeka Invokana ® doze od 100 mg, 300 mg i placebo, respektivno.Ove promene obično su primećene u roku od 6 nedelja od početka terapije, nakon čega je koncentracija kreatinina postepeno padala na prvobitnu vrednost, a koncentracija azota uree ostala stabilna.
Udio bolesnika sa značajnijim smanjenjem GFR-a (> 30%) u usporedbi s početnom razinom primijećenom u bilo kojoj fazi liječenja bio je 2,0% pri primjeni kanagliflozina u dozi od 100 mg, 4,1% pri uporabi lijeka u dozi od 300 mg i 2 , 1% sa placebom. Ova smanjenja GFR-a često su bila prolazna, a do kraja studije primjećeno je slično smanjenje GFR-a kod manje bolesnika: 0,7% pri korištenju kanagliflozina u dozi od 100 mg, 1,4% pri upotrebi lijeka u dozi od 300 mg i 0,5% pri placebo aplikacija.
Nakon zaustavljanja kanagliflozina, ove promjene u laboratorijskim parametrima pretrpjele su pozitivnu dinamiku ili se vratile na prvobitni nivo.

Promjena koncentracije holesterola
Prosječne promjene LDL-a u odnosu na početnu koncentraciju u usporedbi s placebom bile su 0,11 mmol / L (4,5%) i 0,21 mmol / L (8,0%) pri primjeni kanagliflozina u dozama od 100 mg, odnosno 300 mg. Manji je porast koncentracije ukupnog kolesterola od početne vrijednosti u usporedbi s placebom - 2,5% i 4,3% pri primjeni kanagliflozina u dozama od 100 mg odnosno 300 mg. Povećanje HDL-a od početne koncentracije u usporedbi s placebom iznosilo je 5,4% i 6,3% pri primjeni kanagliflozina u dozama od 100 mg odnosno 300 mg. Povećanje koncentracije kolesterola koji nije povezan sa HDL-om od početne vrijednosti u usporedbi s placebom iznosilo je 0,05 mmol / L (1,5%) i 0,13 mmol / L (3,6%) pri primjeni kanagliflozina u dozama od 100 mg i 300 mg, respektivno. Odnos LDL / HDL nije se promijenio primjenom lijeka Invokana ® u usporedbi s placebom. Koncentracija apolipoproteina B, broj LDL čestica i koncentracija holesterola koji nije povezan s HDL-om povećali su se u manjoj mjeri u usporedbi s promjenama koncentracije LDL-a.

Povećana koncentracija hemoglobina
Prosječne promjene koncentracije hemoglobina od početne vrijednosti bile su 4,7 g / l (3,5%), 5,1 g / l (3,8%) i 1,8 g / l (-1,1%) kada su primijenjene kanagliflozin u dozama od 100 mg, 300 mg i placebo. Zapaženo je usporedno lagano povećanje prosječne promjene u broju crvenih krvnih zrnaca i hematokrita od polazne vrijednosti. Na kraju liječenja 4,0%, 2,7% i 0,8% pacijenata koji su primali lijek Invocanom ® u dozama od 100 mg, 300 mg i placebo, imali su koncentraciju hemoglobina više od gornje granice normale.

Povećana koncentracija fosfata u serumu
Pri korištenju lijeka Invokana ®, primijećeno je povećanje koncentracije fosfata u serumu ovisno o dozi. U 4 kliničke studije, prosječne promjene koncentracije fosfata u serumu bile su 3,6%, 5,1% i 1,5% pri primjeni kanagliflozina u dozama od 100 mg, 300 mg i placeba. Slučajevi povećanja koncentracije fosfata u serumu više od 25% početne vrijednosti zabilježeni su u 0,6%, 1,6% i 1,3% pacijenata koji su primali lijek Invocana ® u dozama od 100 mg, 300 mg i placebo.

Smanjena koncentracija mokraćne kiseline u serumu
Primjenom kanagliflozina u dozama od 100 mg i 300 mg primijećeno je umjereno smanjenje prosječne koncentracije mokraćne kiseline s početne razine (−10,1%, odnosno -10,6%) u usporedbi s placebom, uz korištenje kojega je došlo do blagog porasta prosječne koncentracije od početne (1,9%). Pad koncentracije mokraćne kiseline u serumu u grupama kanagliflozina bio je maksimalan ili blizu maksimalne u 6. tjednu i trajao je tokom terapije. Zabilježeno je prolazno povećanje koncentracije mokraćne kiseline u urinu. Prema rezultatima kombinirane analize uporabe kanagliflozina u dozama od 100 mg i 300 mg, pokazano je da incidencija nefrolitijaze nije povećana.

Kardiovaskularna sigurnost
Nije bilo povećanja kardiovaskularnog rizika kod kanagliflozina u usporedbi s placebo skupinom.

Neželjene reakcije u posebnim grupama bolesnika
Stariji pacijenti
Profil sigurnosti kod starijih pacijenata općenito je u skladu s onim za mlade pacijente. Pacijenti stariji od 75 godina imali su veću učestalost štetnih događaja povezanih sa smanjenjem intravaskularnog volumena (posturalna vrtoglavica, ortostatska hipotenzija, arterijska hipotenzija) - 4,9%, 8,7% i 2,6% kada su koristili lijek Invokana ® u dozama 100 mg, 300 mg i placebo, respektivno. Došlo je do smanjenja GFR-a za 3,6%, 5,2% i 3,0% prilikom primjene lijeka Invokana ® u dozama od 100 mg, 300 mg i placeba, respektivno.

Pacijenti s GFR od 45 do 60 ml / min / 1,73 m 2
U bolesnika s početnom vrijednosti GFR-a od 45-60 ml / min / 1,73 m 2, učestalost nuspojava povezanih sa smanjenjem intravaskularnog volumena bila je 4,6%, 7,1% i 3,4% pri primjeni lijeka Invokana ® u dozama 100 mg, 300 mg i placebo, respektivno. Koncentracija kreatinina u serumu porasla je za 4,9%, 7,3% i 0,2% pri primjeni lijeka Invokana ® u dozama od 100 mg, 300 mg i placeba, respektivno. Koncentracija dušika uree u serumu porasla je za 13,2%, 13,6% i 0,7% pri primjeni lijeka Invokana ® u dozama od 100 mg, 300 mg i placeba, respektivno. Udio bolesnika s velikim smanjenjem GFR-a (> 30%) u bilo kojem trenutku liječenja bio je 6,1%, 10,4% i 4,3% pri primjeni lijeka Invocana ® u dozama od 100 mg, 300 mg i placeba, respektivno.Na kraju studije, ovaj udio iznosio je 2,3%, 4,3% i 3,5% pri primjeni lijeka Invokana ® u dozama od 100 mg, 300 mg i placeba.
Učestalost povećanja koncentracije kalija u serumu (> 5,4 mEq / L i 15% početne vrijednosti) bila je 5,2%, 9,1% i 5,5% pri primjeni lijeka Invocana ® u dozama od 100 mg, 300 mg i placeba, respektivno . Rijetko su veća povećanja koncentracije kalija u serumu primijećena kod pacijenata sa umjerenim oštećenjem bubrega koji su prethodno imali povećanje koncentracije kalija u serumu i / ili su liječeni s nekoliko lijekova za smanjenje izlučivanja kalija, poput diuretika koji štede kalijum i inhibitora enzima koji pretvaraju angiotenzin. Općenito, ovo povećanje koncentracije bilo je prolazno i ​​nije zahtijevalo posebno liječenje.
Koncentracija serum fosfata povećala se za 3,3%, 4,2% i 1,1% kada se koristi lijek Invokana ® u dozama od 100 mg, 300 mg i placeba, respektivno. Učestalost povećanja koncentracije fosfata u serumu (> 1,65 mmol / L i 25% veća od početne vrijednosti) bila je 1,4%, 1,3% i 0,4% pri korištenju lijeka Invokana ® u dozama od 100 mg, 300 mg i placeba , respektivno Općenito, ovo povećanje koncentracije bilo je prolazno i ​​nije zahtijevalo posebno liječenje.

Podaci nakon registracije
Tabela 1 prikazuje neželjene događaje zabilježene tijekom promatranja nakon registracije. Nuspojave se sistematiziraju u odnosu na svaki od organa organa, ovisno o učestalosti pojave, koristeći sljedeću klasifikaciju: vrlo često (> 1/10), često (> 1/100,> 1/1000,> 1/10000,

Predoziranje

Lečenje
U slučaju predoziranja potrebno je provesti uobičajene potporne mjere, na primjer, uklanjanje ne apsorbirane tvari iz gastrointestinalnog trakta, provoditi kliničko promatranje i provoditi liječenje održavanja uzimajući u obzir kliničko stanje pacijenta. Kanagliflozin se praktično nije izlučio tokom četverosatne dijalize. Ne očekuje se da će se kanagliflozin izlučiti peritonealnom dijalizom.

Interakcija s drugim lijekovima
Procena in vitro interakcije
Metabolizam kanagliflozina odvija se uglavnom glukuronidacijom preko UDF-glukuronosiltransferaze UGT1A9 i UGT2B4.
U studijama in vitro kanagliflozin nije inhibirao izoencime citokroma P450 (1A2, 2A6, 2C19, 2D6, 2E1, 2B6, 2C8, 2C9) i nije inducirao izoencime 1A2, 2C19, 2B6, 3A4 .. Kanagliflozin slabo inhibira CYP3A4 in vitromeđutim, u kliničkim ispitivanjima nisu pronađene klinički značajne interakcije. Ne očekuje se da kanagliflozin mijenja metabolički klirens istodobno korištenih lijekova metaboliziranih ovim izoenzimima.
Kanagliflozin je supstrat P-glikoproteina (P-gp) i slabo inhibira transport digoksina posredovanih P-gp.

Procjena interakcije in vivo
Uticaj drugih lekova na kanagliflozin
Ciklosporin, hidroklorotiazid, oralni kontraceptivi (levonorgestrel + etinil estradiol), metformin i probenecid nisu imali klinički značajan uticaj na farmakokinetiku kanagliflozina.
Rifampicin. Istodobna primjena rifampicina, neselektivnog induktora niza enzima iz UGT porodice i nosača lijekova, uključujući UGT1A9, UGT2B4, P-gp i MRP2, smanjila je izloženost kanagliflozina, što može dovesti do smanjenja njegove učinkovitosti. Ako je potrebno propisati induktor enzima porodice UGT i nosača lijekova (na primjer, rifampicin, fenitoin, barbiturati, fenobarbital, ritonavir, karbamazepin, efavirenz, perforacija svetog Johna), istodobno s kanagliflozinom potrebno je nadzirati koncentraciju doze glikoliziranog hemoglobina u amoglobinu Hb-mg Ab jednom dnevno i predvidjeti mogućnost povećanja doze kanagliflozina na 300 mg jednom dnevno, ako je potrebna dodatna kontrola glikemije. Za bolesnike s GFR-om od 45 do 60 ml / min / 1,73 m 2, koji primaju lijek Evokana ® u dozi od 100 mg i indukcijski lijek enzima iz grupe UGT, a kojima je potrebna dodatna kontrola glikemije, potrebno je razmotriti imenovanje drugih hipoglikemijskih sredstava.

Tabela 2: Učinak istodobne primjene lijekova na izloženost kanagliflozinu

Istodobni lijekoviIstodobna doza 1Doza kanagliflozina 1Geometrijski srednji omjer
(omjer pokazatelja po dogovoru
istodobni tretman / bez njega)

Nema efekta = 1,0
AUC 2
(90% CI)
Maks
(90% CI)
U sljedećim slučajevima prilagođavanje doze kanagliflozina nije potrebno:
Ciklosporin400 mg300 mg 1 put
dnevno 8 dana
1,23
(1,19–1.27)
1,01
(0,91–1,11)
Levonorgestrel + Etinil Estradiollevonorgestrel 0,15 mg
etinil estradiol 0,03 mg
200 mg 1 put
dnevno 6 dana
0,91
(0,88–0,94)
0,92
(0,84–0,99)
Hidroklorotiazid25 mg 1 put
dnevno 35 dana
300 mg 1 put
dnevno 7 dana
1,12
(1,08–1,17)
1,15
(1,06–1,25)
Metformin2000 mg300 mg 1 put
dnevno 8 dana
1,10
(1,05–1,15)
1,05
(0,96–1,16)
Probenecid500 mg 2 puta
dnevno 3 dana
300 mg 1 put
dnevno 17 dana
1,21
(1,16–1,25)
1,13
(1,00–1,28)
Rifampicin600 mg 1 put
dnevno 8 dana
300 mg0,49
(0,44–0,54)
0,72
(0,61–0,84)
1. Jedinstvene doze, osim ako nije drugačije naznačeno.
2. AUCinf za jednokratne pripravke i AUC24 - za lijekove propisane u obliku višestrukih doza.

Učinak kanagliflozina na druge lekove
U kliničkim ispitivanjima na zdravim dobrovoljcima kanagliflozin nije imao značajan ravnotežni učinak na farmakokinetiku metformina, oralnih kontraceptiva (levonorgestrel + etinil estradiol), glibenklamida, simvastatina, paracetamola, hidroklorotiazida i varfarina.
Digoksin. Upotreba kombinacije kanagliflozina (300 mg jednom dnevno tokom 7 dana) i digoksina (0,5 mg na dan 1 i 0,25 mg u narednih 6 dana) dovela je do povećanja AUC i Cmax digoksina za 20% i 36 %, odnosno, moguće zbog P-gp posredovanja. Pacijente koji uzimaju digoksin ili druge srčane glikozide (npr. Digitoksin) treba pravilno nadzirati.

Tabela 3: Uticaj kanagliflozina na izloženost istodobnim lijekovima

Istodobni lijekoviIstodobna doza 1Doza kanagliflozina 1Geometrijski srednji omjer
(omjer pokazatelja po dogovoru
istodobni tretman / bez njega)

Nema efekta = 1,0
AUC 2
(90% CI)
Maks
(90% CI)
U sljedećim slučajevima prilagođavanje doze istodobnih lijekova nije potrebno:
Digoksin0,5 mg 1 put prvog dana,
zatim 0,25 mg 1 put
dnevno 6 dana
300 mg jednom dnevno
u roku od 7 dana
digoksin1,20
(1,12–1,28)
1,36
(1,21–1,53)
Levonorgestrel + Etinil Estradiollevonorgestrel 0,15 mg
etinil estradiol 0,03 mg
200 mg jednom dnevno
u roku od 6 dana
levonorgestrel1,06
(1,00–1,13)
1,22
(1,11–1,35)
etinil estradiol1,07
(0,99–1,15)
1,22
(1,10–1,35)
Glibenklamid1,25 mg200 mg jednom dnevno
u roku od 6 dana
glibenklamid1,02
(0,98–1,07)
0,93
(0,85–1,01)
Hidroklorotiazid25 mg jednom dnevno
u roku od 35 dana
300 mg jednom dnevno
u roku od 7 dana
hidroklorotiazid0,99
(0,95–1,04)
0,94
(0,87–1,01)
Metformin2000 mg300 mg jednom dnevno
u roku od 8 dana
metformin1,20
(1,08–1,34)
1,06
(0,93–1,20)
Paracetamol1000 mg300 mg 2 puta dnevno
u roku od 25 dana
paracetamol1,06 3
(0,98–1,14)
1,00
(0,92–1,09)
Simvastatin40 mg300 mg jednom dnevno
u roku od 7 dana
simvastatin1,12
(0,94–1,33)
1,09
(0,91–1,31)
Warfarin30 mg300 mg jednom dnevno
u roku od 12 dana
(R) - varfarin1,01
(0,96–1,06)
1,03
(0,94–1,13)
(S) -warfarin1,06
(1,00–1,12)
1,01
(0,90–1,13)
INR1,00
(0,98–1,03)
1,05
(0,99–1,12)
1. Jedinstvene doze, osim ako nije drugačije naznačeno
2. AUCinf za jednokratne pripravke i AUC24h - za lijekove koji se propisuju u više doza
3. AUC0-12h

Uticaj na rezultate laboratorijskih ispitivanja
Analiza na 1,5-AG
Pojačano izlučivanje glukoze putem bubrega pod utjecajem kanagliflozina može dovesti do lažnog smanjenja koncentracije 1,5-anhidroglucitola (1,5-AG) i učiniti njegovo djelovanje sumnjivim. Stoga se koncentracije 1,5-AG ne smiju koristiti za procjenu glikemijske kontrole u bolesnika koji primaju Invocana ®. Za više informacija, preporučuje se da se obratite proizvođaču testa 1.5-AG.

Analiza glukoze u urinu
S obzirom na mehanizam djelovanja kanagliflozina, u bolesnika koji primaju lijek Invokana ®, rezultat testa glukoze u urinu bit će pozitivan.

Posebna uputstva

Dijabetička ketoacidoza (DKA)
Pacijenti s dijabetičkom ketoacidozom u povijesti bili su isključeni iz kliničkih ispitivanja. Savjetuje se oprez primjena lijeka Invokana ® kod pacijenata s poviješću DKA. Kod mnogih pacijenata otkriveni su uvjeti koji povećavaju rizik od DKA (na primjer, infekcija, prekid terapije inzulinom).

Dijabetes tipa 1
Pacijenti s dijabetesom tipa 1 koji uzimaju lijek Invokana ®, povećani rizik od DKA. U kliničkom ispitivanju od 18 tjedana, DKA se pojavila kod 5,1% (6/117), 9,4% (11/117) i 0,0% (0/117) pacijenata kada su koristili lijek Invokana ® u dozama od 100 mg, 300 mg i placebo, respektivno. U vezi s pojavom DKA bila je potrebna hospitalizacija 12 pacijenata, od njih 5 koncentracija glukoze u krvi je bila ispod 13,9 mmol / L.

Dijabetes tipa 2
Kada se koristi lijek Invokana ® u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, prijavljeni su slučajevi DKA. Prema kliničkim studijama, razvoj ozbiljnih nuspojava, poput dijabetičke ketoacidoze, ketoacidoze, metaboličke acidoze, prijavljen je kod 0,09% (10/10687) pacijenata koji su primali liječenje Invocanom ®, svi pacijenti su hospitalizirani. Slučajevi dijabetičke ketoacidoze koji su se pojavili kod pacijenata s koncentracijom glukoze u krvi ispod 13,9 mmol / L zabilježeni su i tijekom promatranja nakon registracije.
Stoga bi u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 s metaboličkom acidozom trebalo pretpostaviti dijagnozu DKA, čak i ako je koncentracija glukoze u krvi ispod 13,9 mmol / L. Da bi se spriječila kasna dijagnoza i osiguralo pravilno upravljanje pacijentima, pacijente koji primaju lijek Invokana ® treba testirati na ketone u slučaju simptoma metaboličke acidoze, poput kratkoće daha, mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, zbunjenosti, voćnosti loš zadah, neobičan umor i pospanost.
U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 s DKA, trebali biste odmah prestati koristiti lijek Invokana ®. Treba razmotriti prekid terapije lijekom Invocana ® kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, hospitaliziranih na opsežnu operaciju ili u slučaju akutne ozbiljne bolesti. Terapija lijekom Invocana ® može se nastaviti ako se stanje pacijenta stabilizira.

Kancerogenost i mutagenost
Pretklinički podaci ne pokazuju specifičnu opasnost za ljude, prema rezultatima farmakoloških ispitivanja sigurnosti, toksičnosti ponovljenih doza, genotoksičnosti, reproduktivne i ontogenetske toksičnosti.

Plodnost
Učinak kanagliflozina na plodnost ljudi nije proučavan. U studijama na životinjama nisu primijećeni efekti na plodnost.

Hipoglikemija uz istodobnu upotrebu s drugim hipoglikemijskim lijekovima
Pokazano je da upotreba kanagliflozina kao monoterapije ili kao dodatak hipoglikemijskim agensima (čija upotreba nije praćena razvojem hipoglikemije) rijetko dovodi do razvoja hipoglikemije. Poznato je da inzulin i hipoglikemijski agensi koji pojačavaju njegovu sekreciju (na primjer, derivati ​​sulfoniluree) uzrokuju razvoj hipoglikemije. Kada se koristi kanagliflozin kao dodatak terapiji inzulinom ili povećava njegovo lučenje (na primjer, derivati ​​sulfoniluree), učestalost hipoglikemije bila je veća nego kod placeba.
Dakle, da bi se smanjio rizik od hipoglikemije, preporučuje se smanjenje doze inzulina ili sredstava koja pojačavaju njegovu sekreciju.

Smanjenje intravaskularnog volumena
Kanagliflozin ima diuretski učinak povećavanjem izlučivanja glukoze putem bubrega, uzrokujući osmotsku diurezu, što može dovesti do smanjenja intravaskularnog volumena. Pacijenti koji mogu biti osjetljiviji na nuspojave povezane sa smanjenjem intravaskularnog volumena uključuju bolesnike koji primaju diuretike „petlje“, bolesnike s oštećenom funkcijom bubrega umjerene težine i bolesnike u dobi> 75 godina.
U kliničkim istraživanjima kanagliflozina, češće je uočeno povećanje učestalosti nuspojava povezanih sa smanjenjem intravaskularnog volumena (npr. Posturalna vrtoglavica, ortostatska hipotenzija ili arterijska hipotenzija) tijekom prva tri mjeseca kada je korišteno 300 mg kanagliflozina. Tijekom prvih šest tjedana liječenja kanagliflozinom zabilježeni su slučajevi neznatnog prosječnog porasta kreatinina u serumu i istodobnog smanjenja procijenjenog GFR-a zbog smanjenja intravaskularnog volumena. U bolesnika predisponiranih za veće smanjenje intravaskularnog volumena, kao što je gore navedeno, ponekad je došlo do značajnijeg smanjenja GFR-a (> 30%), koje je naknadno riješeno i povremeno je potrebno prekinuti u liječenju kanagliflozinom.
Pacijenti bi trebali prijaviti kliničke simptome smanjenog intravaskularnog volumena. Te neželjene reakcije rijetko su dovele do prestanka upotrebe kanagliflozina, a često su se s nastavkom primjene kanagliflozina korigirale promjenom režima uzimanja antihipertenzivnih lijekova (uključujući diuretike). U bolesnika sa smanjenjem intravaskularnog volumena, ovo stanje treba prilagoditi prije liječenja kanagliflozinom. Prije propisivanja lijeka Invokana ®, potrebno je procijeniti funkciju bubrega. Preporučuje se češće praćenje bubrežne funkcije kod bolesnika s GFR manjim od 60 ml / min / 1,73 m 2. Primjena kanagliflozina kod pacijenata s GFR manjim od 45 ml / min / 1,73 m 2 je kontraindicirana.
S kanagliflozinom treba biti oprez u bolesnika kod kojih smanjenje krvnog tlaka uslijed uzimanja lijeka može biti rizik, na primjer, kod bolesnika s poznatim kardiovaskularnim bolestima, kod bolesnika s eGFR 2, kod bolesnika koji uzimaju antihipertenzivne lijekove, s arterijskom hipotenzijom u anamneza kod pacijenata koji uzimaju diuretike petlje kod starijih bolesnika (> 65 godina).

Povećani hematokrit
Na pozadini primjene kanagliflozina primijećeno je povećanje hematokrita, stoga treba biti oprezan prilikom upotrebe lijeka kod pacijenata s povišenim hematokritom.

Gljivične infekcije genitalija
Budući da inhibicija natrijuma ovisnog transportera glukoze tipa 2 prati i povećanje izlučivanja glukoze putem bubrega, u kliničkim se studijama izvještava o pojavi kandidnog vulvovaginitisa kod žena te balanitisu i balanoposthitisu kod muškaraca. Pacijenti (muškarci i žene) koji su imali povijest gljivičnih infekcija genitalnih organa imali su veću vjerojatnost da će razviti ovu infekciju. Razvio se balanitis ili balanoposthitis, prije svega, kod muškaraca koji nisu imali obrezivanje, prijavljeni su i slučajevi fimoze. U 0,2% slučajeva pacijenti su bili podrezani. U većini slučajeva infekcija je tretirana lokalnim antifungalnim agensima koje je propisao liječnik ili se uzimala samostalno na pozadini kontinuirane terapije kanagliflozinom.

Zatajenje srca
Iskustvo upotrebe lijeka kod hroničnog zatajenja srca III funkcionalne klase (prema NYHA klasifikaciji) je ograničeno. Nema iskustva s primjenom lijeka u hroničnoj srčanoj insuficijenciji IV funkcionalne klase (klasifikacija NYHA).

Uticaj na vožnju automobilom i rad sa mehanizmima
Nije utvrđeno da kanagliflozin može uticati na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima.Međutim, pacijenti trebaju biti svjesni rizika od hipoglikemije kada koriste kanagliflozin kao dodatak terapiji inzulinom ili lijekove koji pojačavaju njegovu sekreciju, povećanog rizika od razvoja nuspojava povezanih sa smanjenim intravaskularnim volumenom (posturalna vrtoglavica) i oslabljenom sposobnošću upravljanja vozila i mehanizmi za razvoj nuspojava.

Uvjeti ljetovanja u ljekarni

Proizvođač
Izrada gotovog doznog oblika:
Janssen-Ortho LLC, 00778, Državna cesta, 933 km 0.1 Maimi Ward, Gurabo, Portoriko.
Kontrola pakovanja, pakiranja i izduvnih gasova:
Janssen-Silag S.p.A., Italija,
Pravna adresa: Cologno Monzeze, Milano, ul. M. Buonarotti, 23.
Stvarna adresa: 04100, Borgo San Michele, Latina, ul. S. Janssen

Vlasnik potvrde o registraciji, organizacija za polaganje prava
Johnson & Johnson LLC, Rusija, 121614, Moskva, ul. Krylatskaya, 17/2

Ova verzija uputstva vrijedi od 29.04.2016

Pogledajte video: Nova veš mašina, duže pranje (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar