Ukusan i mirisan hljeb sa sirom i belim lukom.

  • Sastojci
  • Topla voda - 1 šolja
  • Med - 1 kašika
  • Suhi kvasac - 2,25 kašike
  • Sol - 1 kašika
  • Brašno - 3 šolje
  • Maslinovo ulje
  • Sir (tvrdi) - 140 g
  • Češnjakovo ulje - 100 g (maslinovo ulje + beli luk)

1. U velikoj posudi pomiješajte vodu, med i kvas. Ostavite 5 minuta da se kvasci počnu aktivirati. Dodajte so i brašno. Zamesite testo.

2. Podmažite posudu oko ivica i premažite maslinovim uljem. Pokrijte posudu lijepljenim filmom ili peškirom i ostavite da se tijesto diže sat vremena.

3. Gotovo tijesto podijelite na 2 jednaka dijela. Izdužite 2 duguljaste bagete duž cijele tave. Baguette se može uviti nekoliko puta kako bi se u finalu postigao prekrasan crtež.

4. Stavite ih na lim za pečenje, zatvorite i ostavite na toplom mjestu još 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 175 stepeni i stavite posudu za pečenje s baguetima na 20 minuta.

5. U to vrijeme tanko nasjeckajte sir.
Izvadite pleh za pečenje iz rerne, namažite bagute sa češnjakovim uljem i vratite još 5-7 minuta dok hleb ne počne da smeđe i zlatne boje.

6. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 15 minuta. Rezite po dužini bageta. Podmažite i stavite krišku sira.

7. Stavite u rernu na još 3-5 minuta, dok se sir ne otopi.
Poslužite odmah.

  • Sastojci
  • Topla voda - 1 šolja
  • Med - 1 kašika
  • Suhi kvasac - 2,25 kašike
  • Sol - 1 kašika
  • Brašno - 3 šolje
  • Maslinovo ulje
  • Sir (tvrdi) - 140 g
  • Češnjakovo ulje - 100 g (maslinovo ulje + beli luk)
  • Podijelite recept:
  • VKontakte
  • Facebook
  • Razrednici
  • Twitter

Zanimljiv recept, jednostavno nije jasno: da li ste stavili sir unutra u korak 3 ili je to nešto koji se rastopio, a čaša nakon koraka 6?

stavite sir u korak 6. a u koraku 3 jednostavno je opisano da za lijepi uzorak možete uvrnuti baguetu, ali nisam)

Salata od tabula je orijentalno jelo. Glavni sastojci u salati su bulgur i sitno sjeckani peršin. Umjesto bulgura, možete koristiti kuskus. Također, metvica, rajčica, zeleni luk, bilje i začini dodaju se sastavu tabule

U ljetnoj sezoni bobica bez problema možete bez slatkiša i čokolade zamijeniti ih ukusnim i zdravim bobičastim desertima. Desert od jagoda i krema jedna je od opcija zdravih slastica. Da biste smanjili kalorični sadržaj, kremu možete zamijeniti mlijekom, šećerom, medom ili ako su bobice slatke, to možete učiniti bez dodatne slatkoće.

Patlidžan nije samo pecivo, kavijar i gulaš, već je i ukusna i mirisna salata. Patlidžani se odlično kombiniraju s ostalim povrćem, kao i s piletinom, gljivama, sirom. Pokušajte napraviti salatu od patlidžana, feta sira, rajčice i orašastih plodova.

Ukusna i zdrava poslastica za odrasle i djecu. Domaći sladoled od jagode, hladan, aromatičan, ukusan - što bi moglo biti bolje za vrućeg ljetnog dana?

Dobiva se prekrasna riblja supa od pastrve. Za pripremu supe možete uzeti set riblje juhe: greben, leđa, rep, rebra. Ispada budžet i ukusno.

Za mene povrtna salata sa slanutkom nije samo salata, već je dvije u jednom: prilog uz salatu. Slanutak daje salati punoću i zato jedan dio ove salate zamjenjuje punopravno jelo. Savjetujem svim zaljubljenicima u slanutak da probaju kuhanje po ovom receptu, nadam se da ćete uživati.

Pileća pasta sa želatinom je još jedna alternativa za čuvanje kobasica. Lagan i jednostavan recept. Unatoč prisutnosti želatine, pasta je nježna i meka. Možete poslužiti kao sendvič tako što ćete rezati pastu slojevima ili na male porcione paste iz malih konzervi.

Tarator je bugarska hladna supa koja uopšte ne liči na supu. Ima najmanje sastojaka, a vrijeme za njegovu pripremu će zahtijevati i minimum. Tarator se servira na različite načine: u dubokoj posudi, poput supe, ili, ako je tečnija, onda u čaši do drugog jela. Odaberite opciju koja vam se sviđa i kuhajte, vruće ljeto je odmah iza ugla.

Korak po korak recept

Nevjerovatno ukusan i mirisan hljeb sa sirom i belim lukom. Aroma ovog hljeba sakupit će sve vaše rođake u kuhinji. Ne vjerujete? Provjerite :) Stvarno je vrlo ukusno, mekano iznutra, s nježnom kore od sira izvana. Morate ga samo probati :)

Prosijte brašno i pomiješajte s kvascem i solju. U teglu pomiješajte vodu, med i maslinovo ulje. Tečnu smjesu dodajte u brašno i mijesite tijesto rukama ili pomoću miksera.Ostavite tijesto da odmara 30 minuta, poklopite zdjelu filmom za maslac. Za maslac od češnjaka mešajte puter sa belim lukom kroz presu.

Razvaljajte testo, namažite češnjakovim uljem, pospite sirom i timijanom. Pećnicu na temperaturi 170C oko 25-30 minuta. (Sve zavisi od vaše pećnice)

Da biste poslužili gotov hljeb, isječen na kvadrate. Detalje potražite u videu ispod.

Želim vam dobar apetit i dobro raspoloženje! :)

Recept češnjak hljeb sa sirom i zelenilom po koracima

Ako bijeli hljeb nestane ili se zbog nepažnje jednostavno osuši, tada se mora pod hitno nanijeti i iz njega treba pripremiti nešto neobično. Kruh možete rezati na kriške i pržiti tost ili krutone, kruh možete staviti na krekere, ali najbolje je da bude stvarno ukusan.

Kako je to? Lako! Čak se i najdosadnija pšenična štruca lako pretvara u prekrasnu talijansku poslasticu ili čak međuobrok. Dakle, pripremite hleb od belog luka sa sirom i začinskim biljem.

Kuhanje u koracima:

Sljedeći sastojci su uključeni u recept za majmunski kruh: pšenično brašno (premium), mlijeko (možete uzeti bilo koji udio masti), bilo koji tvrdi ili polutvrdi sir (Mramor u sastojcima koje nudim kao opciju), šećer, maslac, svježi češnjak, sol i brzi kvasac (pročitajte više o kvascu u nastavku).

Kuhanje kvasnog tijesta. Prosijte pšenično brašno najviše klase u odgovarajuću posudu. Naravno, možete ga odmah izliti direktno na radnu površinu (stol), ali u posudi je zgodnije. Nekoliko riječi o kvascu: nije potrebno uzimati one velike brzine - one će biti prikladne suhe (takođe 5 grama - ovo je jedna žličica sa klizačem) ili svježe / vlažno / prešano (koristi se točno 3 puta više, to je 15 grama). Takav se kvas odmah ne miješa sa pšeničnim brašnom, već se aktivira u toploj, zaslađenoj tečnosti 10-15 minuta. Za ovaj recept možete veoma malo ugrijati pola čaše mlijeka s žličicom granuliranog šećera i u njemu otopiti kvasac. Koristila sam ih na brzinu, pa sam ih odmah dodala brašnu, koje sam unapred prosijala. Tamo stavimo 1 žličicu šećera i soli, sve izmiješamo - tako da se rasuti proizvodi ravnomjerno rasporede po cijeloj smjesi.

Na sredini napravimo rupu i u nju ulijemo toplo (ne vruće, ali ugodno toplo) mlijeko. Sve pomiješajte rukom ili kašikom da se brašno navlaži.

Brašno bi trebalo ispasti, nakon toga možete dodati 50 grama rastopljenog, malo toplog puter. Tijesto počinjemo mijesiti rukama ili uz pomoć miksera za tijesto (mašina za hljeb) - kome je prikladnije.

Ovo tijesto s kvascem za majmunski kruh trebate mijesiti poprilično dugo - barem 10 minuta, a još bolje duže. Kao rezultat, dobit ćete glatko, potpuno ujednačeno tijesto. Ne bi trebao biti previše mekan ili još ljepljiviji. Ovo tijesto s kvascem savršeno održava svoj oblik, elastično je i elastično. U procesu miješanja možda će trebati malo više ili malo manje brašna nego što sam naveo u sastojcima - to ovisi o njegovom sadržaju vlage. Tijesto razvaljamo u posudu i ostavimo u posudi (ja uvijek perem suđe u kojima se tijesto valja - jednostavno ne volim prljavo). Testo šaljemo na toplinu tokom 1 sata, nakon čega pravimo lagano zagrevanje, ponovno zaokruživanje i ponovo na toplom još 1 sat. Gdje je bolje lutati na testu i šta znači toplo mjesto? Postoji nekoliko opcija. Prije svega, u rerni sa uključenom lampom (ispada oko 28-30 stupnjeva - temperatura je idealna za fermentiranje tijesta s kvascem). Zatim tijesto zategnemo tijestom lijepljenim filmom ili ga obložimo ručnikom od prirodne tkanine (posteljina je najprikladnija) da površina ne navija i ne pukne. I dalje možete pustiti da se tijesto valja u mikrovalnoj, u kojoj najprije dovedemo čašu vode da prokuha. Tijesto će se dizati sa zatvorenim vratima, a čaša će stajati tamo. Tada zdjelu nije potrebno zatvarati ničim, jer će voda ispariti, a na taj način zadržati potrebnu vlažnost. Samo pazite da se niko nenamjerno ne uključi mikrovalnom, u protivnom će tijesto nestati i neće biti majmunskog hljeba.

Nakon otprilike sat vremena, tijesto će se dobro uklopiti i udvostručiti (ovo je barem).

Nježno je usitnite, oslobađajući višak gasa, zaokružite i ponovo ostavite na toplom mjestu još sat vremena.

Drugi put će tijesto za budući majmunski kruh još više narasti - tačno 3, a možda i 4 puta. Usput želim malo razgovarati o vremenu fermentacije kvasca i provjeravanju predmeta. Nadam se da ste shvatili da je ovaj koncept relativan. Šta ovo znači? Pa, na primjer, recept kaže da se test treba ostaviti da se odmara 1 sat. Shvaćate da je 1 sat vremena potrebno autoru ovog recepta. +/- 10-15 minuta - savršeno prihvatljivo odstupanje, cijelo vrijeme fermentacije kvasca ovisi o mnogim faktorima. Svježina (i kao rezultat aktivnosti) kvasca, kvaliteta brašna, sobna temperatura, količina tijesta - sve to utječe na fermentaciju i vrijeme provjeravanja. Stoga se nikada nemojte jasno pridržavati ovih preporuka - trebali biste osjetiti tijesto, razumjeti šta mu treba i tada ćete ga kuhati čisto intuitivno.

Faza formiranja budućih peciva: podijelite tijesto na male komade (pokušajte da budu jednake veličine) ne više od marelice. Svaki komad tijesta mora se zaokružiti i razvaljati u kuglu (kako se to može vidjeti u ovom receptu - 11-14 koraka). Pokrivamo ih ljepljivim filmom ili peškirom kako ne bi navijali.

U međuvremenu, na sitnu rernu trljamo 100 grama sira.

U posebnu zdjelu stavimo 50 grama putera i veliki češanj svježeg češnjaka koji mora proći kroz presu ili sjeckani na sitnoj rerni.

Maslac zagrejemo sa belim lukom - na šporetu ili u mikrotalasnoj (ovo je brže i zgodnije). Ulje ne smije biti vruće, nego ugodno toplo.

Svaku kuglu tijesta umočite u maslac i beli luk.

Unaprijed ćemo pripremiti prikladan okrugli lim za pečenje - imam promjer od 26 centimetara. Najbolje je upotrijebiti podijeljeni kalup sa rupom u sredini, ali ja ga nemam, pa u sredinu stavim prsten za oblikovanje (možete koristiti na primjer čistu limenku graška ili kukuruza). Posudu za pečenje obložite pergamentnim papirom (ne morate ga namazati uljem) i mirisne gredice prebacite na njega u šabloni u jednom redu. Rupa u sredini potrebna je kako bi se majmunski hljeb dobro ispekao.

Kuglice tijesta pospite nasjeckanim sirom.

Na vrh stavite preostale kuglice u mirisnom ulju.

I opet, pospite naribanim sirom. Ostavite da radni predmet odmori 30-35 minuta na toplom mestu (kalup prekrijte peškirom ili stegnite folijom).

Za to vrijeme tijesto je otvoreno i radni dijelovi su zaobljeni - vrijeme je da ih ispečete. Nema potrebe za podmazivanjem površine jer je puno maslaca i sira.

Majmunski kruh sa sirom i češnjakom pečemo u prethodno zagrijanoj rerni 30-35 minuta na 180 stepeni. Sećate se šta sam napisao o vremenu? U ovom slučaju i vrijeme kuhanja može varirati - sve ovisi o karakteristikama svake pojedine pećnice. Glavni pokazatelj spremnosti pečenja je njegov izgled - čim se tijesto povećalo za faktor dva, poprimilo se crveno i sviđa vam se, sve je spremno. Važno je da se peciva ne suše i tada će gotovo tijesto biti sočno, nježno i mekano. Majmunski kruh izvadimo iz rerne i ostavimo da se ohladi u obliku 5-10 minuta.

Nakon toga uklonite zidove i izvadite limenku iz centra. Prebacivamo na jelo i možemo ga poslužiti.

Najukusniji mirisni majmunski kruh s velikim je vrućinama, mada to nije preporučljivo. Hrskava zlatna korica, prozračna mrvica i razgibani sir iznutra su prava poslastica. Bogat kremast okus sira i nježan naknadni okus češnjaka vratit će vas u kuhinju iznova i iznova. Uvjeravam vas, tako velika kruh je malo vjerovatno da će ostati na stolu barem jedan dan! Tanya, hvala puno na narudžbi! Posebnu zahvalnost dijelim od moje porodice (već nekoliko mjeseci traže da ispečem određeni kruh).

Pogledajte video: Pogača sa lukom, kačkavaljem i puterom - kada je jednom probate uvek ćete joj se vraćati (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar