Kako uzimati tinkturu propolisa iz holesterola?

Tinktura propolisa za holesterol pacijent može uzimati samo nakon pregleda kod lekara. Samo-primjena ove tvari je neprihvatljiva, jer kod nekih ljudi vitalni proizvodi pčela uzrokuju teške alergije. Potrebno je razmotriti prednosti propolisa i metode njegove upotrebe za snižavanje holesterola kod pacijenta.

Pozitivne kvalitete i ljekovita svojstva

Ovom supstancom pčele prekrivaju pukotine i nepotrebne rupe u svojim košnicama. Proizvod sakupljaju insekti iz različitih biljaka. Ukusan je uz ugodnu hladnoću, iako se osjeti mala gorčina.

Ova smolna tvar može biti smeđa, zelena, zlatna ili smeđa. Boja proizvoda ovisi o biljkama iz kojih je skupljen pčelinji propolis.

Za ljude je ovaj proizvod vrijedan zbog svojih ljekovitih svojstava. Koriste se sledeće kvalitete ovog proizvoda:

  1. Ova supstanca efikasno uništava patogene bakterije i mikroorganizme.
  2. Pomaže u ubrzavanju metaboličkih procesa u ljudskom tijelu.
  3. Sastav proizvoda uključuje razne, korisne vitamine i minerale koji jačaju imunološki sistem.

Ako pijete tinkturu s ovim proizvodom, možete očistiti organizam od štetnih supstanci. Za povećanje ljekovitih svojstava koriste propolis s mlijekom (posebno je dobro koristiti matičnu mliječ pčela) i med.

Upotreba proizvoda za snižavanje holesterola

Tinktura propolisa pomaže kod visokog holesterola, višak kojeg u tijelu pacijenta može začepiti krvne žile. Holesterol se taloži na zidovima arterija u obliku plakova, smanjuje lumen u žilama. S vremenom to dovodi do oštrog pogoršanja protoka krvi, koji se smanjuje zbog stagnacije.

Pojavljuju se krvni ugrušci. Njihovo odvajanje od zidova krvne žile može dovesti do potpune blokade arterije, a to je vrlo opasno za pacijenta. Ako u tom slučaju ne dobije pravovremenu medicinsku njegu, pacijent može umrijeti.

Supstance uključene u opisanu tvar mogu prodrijeti direktno u ljudsku staničnu strukturu. Prilikom uzimanja tinkture dolazi do kardinalnog čišćenja ćelijskih membrana od holesterola. U ovom slučaju, proizvod ima sljedeće učinke na tijelo pacijenta:

  1. Suzbijanje pojave i razvoja patoloških izmijenjenih staničnih struktura.
  2. Zahvaćene ćelijske membrane se regenerišu i potpuno obnavljaju.
  3. Poboljšava se respiratorni kapacitet ćelija.

Budući da opisana supstanca vitalne aktivnosti pčela sadrži vitamine poput PP, C, B1, B2, E, provitamin tipa A, razne elemente u tragovima koje su ljudskom tijelu potrebni za metaboličke i fermentacijske procese, razina imuniteta pacijenta raste pod utjecajem propolisa.

Terapeutski efekat

Blagotvorne materije propolisa imaju lekovito dejstvo na organizam:

  • normalizirati metabolizam proteina, masti i ugljikohidrata,
  • ukloniti slobodne radikale iz tijela,
  • rastvarati holesterolove plakove na zidovima krvnih žila pročišćavanjem ćelijskih membrana,
  • smanjuju viskoznost krvi smanjujući agregaciju trombocita i eritrocita. Razina koagulabilnosti opada dok sprečava proces tromboze,
  • ubrzavaju kretanje krvi kroz žile, sprečavajući povećanje nakupljanja masnih tvari na njihovim zidovima. Povišeni holesterol često izaziva srčane bolesti, pa upotreba tinkture propolisa može smanjiti krvni pritisak i normalizovati njegov rad,
  • zaustaviti upalni proces, uništavajući stanične membrane patogena,
  • vraćaju elastičnost krvnih žila i jačaju njihove zidove,
  • doprinose brzoj regeneraciji oštećenih tkiva,
  • jedan od simptoma bolesti koje se javljaju porastom koncentracije holesterola u tijelu je bol. Tinktura propolisa ima analgetski efekat,
  • holesterol povećava brzinu diobe ćelija raka, pa njegova prekomjerna količina pogoršava patološki proces. Propolis iz holesterola omogućava vam da usporite tumorski proces,
  • stimulišu imuni sistem tela.

Učinkovitost tinkture propolisa s viškom kolesterola nastaje zbog prodora hranjivih sastojaka u zahvaćeno područje gdje na staničnoj razini normaliziraju metaboličke procese. Ovo poboljšava cirkulaciju krvi i sprečava taloženje tvari slične masnoći.

Kontraindikacije

Posude se očiste od propolisa iz kolesterola plakova prilično brzo, ali morate zapamtiti da proizvod ima neke kontraindikacije:

  • individualna netolerancija,
  • predispozicija za alergijske reakcije, jer je pčelarski proizvod alergena supstanca,
  • zabranjeno je uzimati tinkturu alkohola iz holesterola trudnicama, pacijentima s teškim patologijama jetre i srca,
  • bronhijalna astma.

Prije upotrebe proizvoda na bazi propolisa za povišenje holesterola provodi se alergijski test u kojem je sluznica nepca ili grkljana podmazana malom količinom tinkture. Ako u roku od 30 min Mjesto primjene propolisa pocrvenjelo ili su se pojavili simptomi poput peckanja, svrbeža, glavobolje i vrućice, pa se lijek ne smije koristiti za liječenje.

Recepti tradicionalne medicine protiv visokog holesterola

Propolis za alkohol iz holesterola troši se za 30 minuta. prije jela, 7 kapi, razrijedivši ih u 30 ml vode, 3 str. dnevno. Ako koristite mlijeko, za tinkture će vam trebati 1 kašika kašike. Trajanje tretmana je 21-30 dana. Zatim napravite pauzu od 1 nedelje i ponovite tretman. Za čišćenje posuda od holesterola dovoljno je proći kroz 3 kursa.

Recept za tinkturu propolisa i glog:

  • da biste pripremili tinkturu gloga, potrebna vam je 1 šalica osušenih bobica i mali štapić cimeta. Napuni se sa 800 ml 50% alkohola i ostavi se da se uliva 3 nedelje. Zatim se proizvod filtrira kroz gazu i doda 1 zlice. tečni med. Nakon nedelju dana tinktura se filtrira ponovo,
  • pomiješajte pripremljeni proizvod s 20% tinkturom propolisa u jednakim omjerima.

Uzimajte ovu tinkturu sa visokim holesterolom 30 minuta. prije jela 15-25 kapi od 3 r. dnevno 14 dana. Ako je potrebno, tretman se ponavlja nakon pauze.

Balzam za češnjak i propolis:

  • 200 g belog luka naribati, staviti u tamnu bocu i sipati 200 ml alkohola. Posuda je čvrsto zatvorena i ostavljena je da se uliva 10-12 dana, povremeno mućkajući sadržaj,
  • tinktura češnjaka filtrira se kroz gazu, u njega se dodaje 30 ml 10% -tne alkoholne tinkture propolisa i 50 g rastopljenog meda. Dobro promiješajte i ostavite na hladnom tamnom mestu 3 dana.

Oni piju lijek za uklanjanje holesterola iz tijela 3 r. dnevno 30 minuta prije jela, miješajući sa 50 ml mlijeka. Prvoga dana uzmite 15 kapi, a zatim dnevno povećajte dozu za 1 kap. Od 11 do 30 dana, doza je 25 kapi tinkture. Odmorite se 5 meseci. i nastaviti sa lečenjem.

Tinktura propolisa i elekampan za holesterol:

  • zdrobljeni korijen elekampana (20 g) stavi se u tamnu staklenu posudu i prelije alkoholom (100 ml),
  • čvrsto zavijte poklopac boce i stavite na hladno mesto 20 dana,
  • rezultirajući proizvod filtrira se kroz gazu i doda se 100 ml 20% tinkture propolisa.

Uzimajte tinkturu propolisa i elekampane s visokim holesterolom prije obroka 25 kapi 3 r. dnevno. Trajanje kursa je 1 mesec. Ponavljajte ga nakon 14 dana 5-7 puta godišnje.

Čuvajte propolisni alkohol iz holesterola u frižideru duže od 1 meseca. Primjena narodnih lijekova po isteku roka neće donijeti rezultate.

Takvi lijekovi učinkovito pročišćavaju krvne žile od kolesterola, poboljšavaju cirkulaciju krvi, snižavaju krvni pritisak i toniziraju srčani mišić, smanjujući rizik od razvoja ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih patologija.

Preporučite da se pridržavate sledećih pravila:

  • prije nego što provjerite da nema alergijske reakcije na Propolis provođenjem testa alergije,
  • koristite alkoholnu tinkturu propolisa iz holesterola ne više od 3 p. dnevno u razblaženom obliku. Da biste to učinili, koristite vodu ili mlijeko,
  • piti lijek prije jela,
  • tijek liječenja ne smije biti veći od jednog mjeseca jer će dugotrajna primjena tinkture dovesti do smanjenja zaštitnih svojstava tijela,
  • da konsolidirate učinak nakon pauze, morate ponoviti tok uzimanja odabranih sredstava,
  • pazite da se pridržavate doze i da se prethodno posavetujete sa svojim lekarom,
  • Ne koristite tinkturu ako postoje kontraindikacije.

Za razliku od ostalih pčelinjih proizvoda, propolis ne gubi ljekovita svojstva niti nakon tretiranja kipućom vodom. Zbog toga, da biste smanjili holesterol, propolis preporučuje upotrebu tinkture. Narodni lijek, ako se pravilno primijeni, riješit će problem i poboljšati rad mnogih tjelesnih sistema.

Vidal: https://www.vidal.ru/drugs/propolis_tinctura__25111
Radar: https://grls.rosminzdrav.ru/Grls_View_v2.aspx?routingGu>

Pronašli ste grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Uzroci visokog holesterola

Holesterol je organski spoj (lipidi) neophodni za normalno funkcioniranje tijela. Tvar je dio ćelijskih membrana, što produžava vitalnost, oblikuje tijelo tijelo i održava ovo stanje. Za tijelo je važno da sudjeluje u proizvodnji vitamina D i steroidnih hormona.

Najviše holesterola proizvode ćelije jetre. S hranom do 30% dolazi u organizam. Normalni sadržaj u krvi je 5,4-5,5 mmol / L. Prekoračenje pokazatelja signalizira početak zdravstvenih problema, metaboličkih procesa. To dovodi do viška kilograma, srčanih bolesti, krvnih žila.

Uzroci povećanja holesterola u krvi:

  • neuravnotežena, nezdrava prehrana - prisutnost jednostavnih ugljikohidrata i masne hrane u prehrani,
  • bolesti jetre, mokraćnog sistema,
  • genetska predispozicija, nasljedne bolesti,
  • hipertenzija, dijabetes melitus,
  • gojaznost, neaktivnost,
  • loše navike - pušenje, zloupotreba alkohola,
  • uzimanje lijekova - hormonskih, steroidnih lijekova.

Rizik od prekoračenja normalnog pokazatelja povezan je i s dobi. Primjećuje se da se muškarci srednjih godina, žene s početkom menopauze, često suočavaju s ovim problemom. Vjerojatnost se povećava iz gore navedenih razloga, bez obzira na spol i dob.

Učinkovitost propolisa za visok holesterol

Uza, ili pčelinji ljepilo, prirodna je supstanca obdarena ljekovitom snagom zbog prisustva različitih elemenata (proteina, aminokiselina, enzima, vitamina i minerala). Nakon ulaska u tijelo, spojevi se šire kroz tkiva i prodiru u stanice, hrani se i pročišćavaju.

Glavna prednost koju propolis pokazuje kolesterolom je njegovo lako razrjeđivanje krvi, koje smanjuje viskoznost i povećava fluidnost. Korist je poboljšanje rada srčanog mišića, stabilizacija pritiska.

Ostala ljekovita svojstva pčelinjeg ljepila:

  • suzbijanje sposobnosti crvenih krvnih zrnaca i trombocita da se lijepe zajedno, što smanjuje rizik od kolesterolnih plakova, krvnih ugrušaka,
  • uklanjanje lipida niske gustine ("lošeg" holesterola),
  • jačanje zidova krvnih žila, povratak elastičnosti,
  • poboljšanje kvaliteta krvi,
  • aktiviranje regenerativnih sposobnosti, normalizaciju respiratornih funkcija ćelija,
  • prevencija srčanih bolesti, krvnih sudova,
  • ubrzanje metabolizma, metabolizma,
  • borba protiv upale, patogene mikroflore.

Uza blagotvorno deluje na organizam u cjelini - pojačava imunitet, poboljšava dobrobit i podiže tonus. Navedena svojstva u ovom slučaju stvaraju zaštitu od drugih bolesti. Upotreba pčelinjih ljepljivih proizvoda preporučuje se redovno radi prevencije.

Najbolji recepti za visoki holesterol

Za snižavanje holesterola uobičajena je upotreba čistih veza. Preporučuje se žvakati komad svježeg propolisa (3-5 g) dok se ne otopi u ustima. Međutim, često se koristi tinktura propolisa, koja takođe efikasno pomaže kod visokog holesterola. Ponekad se otopini dodaju drugi sastojci (bilje, češnjak, med). Koristite sredstva napravljena od propolisa preporučuje se u ranim fazama bolesti.

Klasična tinktura na alkoholu

Među narodnim receptima s propolisom, alkoholna tinktura zauzima vodeće mjesto u ljekovitosti. Povezana je s činjenicom da se zahvaljujući tekućini sve tvari rastvaraju i idu u otopinu. Alkohol je pojačalo korisnih svojstava pčelinjeg ljepila. Obično se primjenjuje 20% infuzija.

Tinktura propolisa od holesterola zahtijeva pravilnu upotrebu, tako da će upute za upotrebu pomoći:

  • optimalno vrijeme unosa je nakon obroka,
  • doziranje - 7-8 kapi, razblaženih u velikoj kašiki vode,
  • učestalost - tri puta dnevno,
  • trajanje tretmana - 3 nedelje,
  • pauza i još dva kursa.

Ljekarnička infuzija također će pomoći u snižavanju kolesterola. Pravila prijema ponavljaju kurs s kućnim lijekom. Alternativna shema: čajna žličica tinkture kombinira se sa čašom tople vode, pije se 15 minuta prije obroka 3 puta dnevno. Trajanje - 4 meseca, zatim pauza - 2 meseca.

Tinktura na vodi

Infuzija vode je manje popularna od alkohola. Razlog je taj što se, pomiješane s vodom, neke korisne tvari ne rastvaraju. Priprema se i 20% ili 10% otopina. Šema prijema:

  • optimalno vrijeme - prije jela,
  • doziranje - 30 kapi (20%) ili 60 kapi (10%),
  • učestalost - 3-4 puta dnevno.

Plus, infuzija na vodi je mogućnost upotrebe za djecu, tokom trudnoće i za osobe s netolerancijom na alkohol. Rok trajanja ne prelazi 7 dana, tako da ne pripremajte ekstrakt u velikim količinama.

Infuzija propolisa sa glogom

Svježe ili osušeno voće gloga je uobičajeni prirodni lijek za snižavanje holesterola. Još jedna korist je pomaganje ljudima koji imaju dijabetes. Priprema i režim:

  1. Uzmite 50 ml 20% infuzije pčelinjeg ljepila.
  2. Dodajte 50 ml ekstrakta glog ljekarne.
  3. Temeljno izmešajte tečnost.
  4. Uzimajte po 25 kapi 3 puta dnevno 30 minuta prije jela.
  5. Kurs traje 14 dana, koji se po potrebi ponavlja nakon pauze.

Lijek propolisa s glogom pomaže u normalizaciji otkucaja srca, jačanju miokarda, čišćenju krvnih žila, poboljšanju protoka krvi i uklanjanju „lošeg“ holesterola. Infuzija gloga obavlja se nezavisno s votkom ili alkoholom. Na 100 ml uzmite 25 g voća.

Balzam sa češnjakom i propolisom

Balzam napravljen od češnjaka s pčelinjim ljepilom pomaže u borbi protiv ateroskleroze. Održava normalan sadržaj "lošeg" holesterola. Korak po korak recept:

  1. Samljejte 200 g belog luka, stavite u posudu, prelijte 200 ml votke ili alkohola.
  2. Poklopite, stavite na tamno i suvo mesto 10-14 dana.
  3. Filtrirajte smešu, tečnost pomešajte sa medom (2 kašike).
  4. Dodajte 10 ml 20% -tne alkoholne tinkture propolisa.
  5. Ostavite još 3 dana.

Balzam za piće preporučuje se 3 puta dnevno 30 minuta prije jela. U tom slučaju kapi se moraju dodati 50 ml mlijeka. Morate početi s 1 kapi i dodati još jednu sa svakom dozom. Do kraja 5 dana doza će doseći 15 kapi, nakon čega ćete morati uzimati jednu po jednu. Posljednja doza 10. dana sastojat će se od 1 kapi balzama češnjaka s propolisom.

Elecampane i propolis za holesterol

Korijen elecampana sadrži inulin, pa se biljka dugo koristi za normalizaciju glukoze i holesterola u krvi.Pčelinji ljepilo nadopunjuje ljekovita svojstva. Kuhanje i upute:

  1. Samljeti 20 g korijena, sipati medicinski alkohol (100 ml).
  2. Inzistirajte na tamnom mjestu 20 dana, filtrirajte.
  3. Pomiješajte sa 20% tinkturom propolisa u jednakim omjerima.
  4. Za liječenje ateroskleroze uzimajte po malu kašiku 3 puta dnevno prije jela.
  5. Za prevenciju - 15 kapi sa 100 ml vode ujutro na prazan stomak jednom dnevno.

Ostala ljekovita svojstva uključuju stimulaciju imunološke obrane, zasićenost antioksidansima i pomoć u liječenju bolesti pluća ili želuca. Ekstrakt korijena elecampane ne preporučuje se osobama sa opstipacijom.

Kako pripremiti lijek kod kuće?

Ako je pacijent nakon pregleda utvrdio porast holesterola, otkriveni su rani simptomi ateroskleroze, tada se uz lijekove koje je propisao liječnik, propolis za alkohol iz holesterola može koristiti kao dodatni tijek terapije.

Za to se obično radi tinktura. Kupite 5 g propolisa, koji je dobro rastvoren u 0,1 l alkohola ili votke. Nakon toga, zatvorim posudu s mješavinom čvrsto poklopcem. Lijek se ostavlja da se infuzira 72 sata.

Liječenje lijekom se nastavlja 3 tjedna. Nakon toga pacijent treba napraviti pauzu, koja traje 7 dana. Zatim se tečaj terapije propolisnom tinkturom treba nastaviti po navedenom rasporedu još 3 puta.

Sama tinktura treba piti pola sata prije obroka. Da biste to učinili, razrijedite broj kapi lijeka koji je naznačio ljekar u 1 kašiku. l voda.

Tretman propolisom za holesterol može se provesti i upotrebom alkoholne tinkture sa 30% sadržaja ovog proizvoda. Da biste to učinili, prethodno pomiješajte propisanu količinu lijeka sa 0,1 l mlijeka. Takvu smjesu treba dati pacijentu 60 minuta prije jela 3 puta na dan. Ako je dijete bolesno i podnosi prirodni med (bez razvoja alergijskih pojava), tada se ova supstanca može dodati u količini od 0,5 tsp. u mješavini tinkture sa mlijekom. Ovo će ubrzati proces ozdravljenja.

Opisana supstanca može se koristiti u snižavanju holesterola u svom čistom obliku. Da bi se to postiglo, daje se pacijentu u količini od 3 do 5 g 3 puta dnevno. Ali kako bi proizvod postigao predviđenu svrhu, pacijent ga mora dugo žvakati, inače se lijek ne može progutati. S obzirom da je njegov ukus pomalo gorak, svi pacijenti ne pristaju na čistu pripremu.

Za uklanjanje viška holesterola može se koristiti ulje propolisa. Pogodan je i za preventivne svrhe. Takav se pripravak priprema uz pomoć maslaca, gdje se dodaje teško mljeveni propolis. Uz dobivenu smjesu širi se komad hljeba i pacijentu je dozvoljeno da ga pojede. Za 1 dozu popije se do 30 g lijeka.

Sastav i ljekovita svojstva propolisa

Ovaj prirodni iscjelitelj sadrži više od 200 korisnih tvari: vitamine B1 i B2, E, C i PP, provitamin A, elemente u tragovima, smole, polen, vosak, prirodne antibiotike. Sastav uključuje 16 organskih spojeva koji osiguravaju metaboličke i enzimske procese, što objašnjava širok spektar njegovih ljekovitih efekata.

Prisutnost smolastih sastojaka pupolja i pupoljaka breze čini proizvod jedinstvenim kod različitih bolesti, ranog starenja tijela.

Ispitali su njegova ljekovita svojstva:

  • dezinficijensi
  • antibakterijski
  • antivirusno
  • protuupalno
  • lijekovi protiv bolova
  • imunostimulirajuće
  • protiv raka
  • vazokonstriktor
  • poboljšanje metaboličkih procesa,
  • obnavljanje krvnih sudova
  • smanjenje viskoznosti krvi.

Holesterol propolis

Tinktura propolisa posebno je efikasna kod visokog holesterola. Duboko prodirejući do mesta lezije, njene komponente na staničnoj razini aktivno obnavljaju metaboličke procese. Započinje "generalno čišćenje" tijela, događaju se duboke promjene.

  • Stanične membrane se čiste, uklanjaju se suvišne supstance poput masti.
  • Inhibira se razvoj patoloških formacija, obnavlja se stanično disanje.
  • Metabolički procesi se aktiviraju, smanjuje se nivo lipida niske gustine, koji se talože na zidove krvnih žila u obliku aterosklerotskih plakova.
  • Poboljšava se krvotok, krvni tlak se normalizira, obnavlja se rad srca.
  • Flavonoidi inhibiraju agregaciju crvenih krvnih zrnaca, trombocita. Kao rezultat toga, krv postaje manje viskozna, smanjuje se rizik od tromboze.
  • Esencijalna ulja i fenolne kiseline jačaju zidove krvnih žila, povećavaju njihovu elastičnost.
  • Brojni elementi u tragovima potiču proces hematopoeze, smanjuju koagulaciju krvi i obnavljaju regeneraciju stanica.

Alkoholna tinktura propolisa za holesterol

Ovo je najčešći narodni lijek za čišćenje krvi i krvnih žila od suvišnih masti.

Učinkovit i jeftin lijek možete pripremiti kod kuće.

Da biste to učinili, trebat će vam:

  • 30 grama propolisa
  • 100 ml medicinskog alkohola,
  • tamna staklena boca.

Kuhanje je sledeće:

  • Pčelinji ljepilo se čisti od nečistoća. Da biste to učinili, stavite ga 3 sata u frižider, naribajte ga rernom. Ulijte hladnu vodu 5-10 minuta. Voda sa nečistoćama se odvodi. Prah naseljen na dnu suši se.
  • Osušenu masu izlijte u bocu, napunite alkoholom, dobro zatvorite plutom. Inzistirajte na otprilike dvije sedmice, povremeno se probijajući.
  • Filtrirajte dobivenu tinkturu preko gaza, čuvajte zatvoreno na temperaturi od 3 do 10 stepeni najduže tri godine.

Sedam kapi tečnosti uzgaja se sa jednom kašikom vode. Uzimajte lijek pola sata prije jela dnevno tri puta. Lečenje se nastavlja 21 dan. Nakon nedeljne pauze, 21-dnevni kurs se ponavlja. Za potpuni oporavak dovoljna su tri ponavljanja.

Propolis-balzam sa belim lukom

Za kuhanje trebat će vam:

  • 30 ml deset procentnog ekstrakta propolisa,
  • 200 g belog luka
  • 200 ml farmaceutskog alkohola,
  • 50 g meda.

Prvo pripremite tinkturu belog luka. Zgnječena masa češnjaka stavi se u tamnu staklenu posudu, napuni sa 200 ml alkohola, drži se zatvoreno 12 dana, filtrira, doda se med, ekstrakt propolisa, ostavi još 3 dana.

Balzam uzimajte dnevno 3 puta pola sata prije jela, dodavajući ga kap po kap u 50 ml mlijeka.

Započnite s 15 kapi, povećavajući dnevnu dozu za 1 kap. Od 11 do 30 dana piju 25 kapi. Nakon petomjesečne pauze, kurs liječenja se ponavlja.

Balzam ima odlično profilaktičko i terapijsko djelovanje s povišenim kolesterolom, aterosklerozom. Tijelo se čisti od aterogenih masnoća (lipoproteini male gustoće), poboljšava se elastičnost krvnih žila, obnavlja se metabolizam, nestaju manifestacije ateroskleroze.

Tinktura propolisa sa glogom

Za kuhanje samo kupite u ljekarni:

  • 50 ml ekstrakta propolisa od dvadeset posto,
  • 50 ml gloga na alkohol.

Oba leka su mešana.

Uzimajte dnevno 3 puta, 20-25 kapi 30 minuta prije jela.

Nastali proizvod uklanja holesterol, čisti krvne sudove, tonizira srčani mišić, poboljšava cirkulaciju krvi, obnavlja rad srca, normalizira krvni pritisak.

Tinktura propolisa sa eklapanom

Potrebno je za kuhanje:

  • 100 ml dvadeset procentnog alkoholnog ekstrakta propolisa,
  • 20 g suhog zdrobljenog korijena elecampana,
  • 100 ml alkohola.

Korijen elecampana prolije se alkoholom, inzistira na 20 minuta u dobro zatvorenoj posudi od tamnog stakla. Filtrirati, pomiješati sa ekstraktom.

Uzimajte dnevno 3 puta po 25 kapi prije jela. Lijek efikasno snižava holesterol, uklanja ga i reguliše metabolizam lipida.

Korisna svojstva propolisa

Njegovu boju, od zelenkasto do zlatno-smeđe i sastav, određuju meko biljke i uključuju:

  • balzami i biljne smole (od 40% do 60%)
  • vosak (7 do 35%)
  • esencijalna ulja (od 3 do 15%)
  • tanini (od 1% do 15%)
  • polen (do 5%)
  • vitamini: Bl, B2, PP, C, E i provitamin A
  • bioflavonoidi
  • aminokiseline
  • organske kiseline
  • elementi u tragovima.

Više od 200 hranjivih sastojaka koji predstavljaju 16 klasa pružaju višestruko ljekovito djelovanje propolisa, što ga čini jednim od najkorisnijih pčelinjih proizvoda. Razlika od ostalih korisnih prirodnih lijekova nastaje zbog postojanja smolnih tvari, pupoljaka breze i topole. Smole u prirodi štite osjetljivo bubrežno tkivo od štetočina. Naš pčelarski proizvod ispunjava istu „misiju“ sa vama, štiteći košnice od štetnih učinaka, bakterija.

Vosak i smole formiraju konzistenciju: mekani su i ljepljivi kada se zagrijavaju na 30 i više stepeni, kada se ohlade ispod 15 stepeni Celzijusa, postaju tvrdi i krhki. Korisna svojstva se održavaju na bilo kojoj temperaturi, čak i pri ključanju. To, kao i sposobnost rastvaranja u vrućoj vodi, eteru, alkoholu, votki, proširuje mnoštvo efekata i tačaka primene.

Može se razlikovati sljedeće korisna svojstva:

  • antibiotik, antimikrobni
  • dezinficijensi
  • smanjuje ozbiljnost upale
  • smanjuje snagu bola
  • optimizirati imuni sistem
  • poboljšanje metaboličkih procesa
  • poboljšanje svojstava krvi i stanja krvnih sudova.

Ovaj proizvod je od pčela. poboljšava protok krvi i smanjuje njenu viskoznost i sklonost pojačanoj trombozi. Eterična ulja i flavonoidi poboljšavaju kvalitetu stijenki krvnih žila, pozitivno utječu na njihovu sposobnost širenja i sažimanja ako je potrebno. Uključeni u metaboličke procese, pomaže u smanjenju nivoa lošeg holesterola - on se naziva i „holesterol niske gustine“. Dakle, postepeno se posude "očiste" od aterosklerotskih plakova. Zato se pri aterosklerozi vrlo često koristi tinktura propolisa iz holesterola.

Propolis za uklanjanje lošeg holesterola

Za brzo snižavanje holesterola u krvi potreban vam je integrirani pristup. Prvo što trebate učiniti je darovati krv na razinu triglicerida i kolesterola. A ako se približi gornjim granicama norme, već se moraju primijeniti profilaktička sredstva. Ako je povišen, posebno nivo lošeg holesterola, tada su potrebne ozbiljnije mjere. Ako je moguće, trebali biste pokušati upotrijebiti maksimum onih korisnih prirodnih lijekova o kojima govorimo na stranicama ove stranice. Jedan od najefikasnijih i najpovoljnijih od njih je propolis. Ako smatrate da će doprineti izlečenju celog organizma, vrednost propolisa mnogostruko raste.

Čak i uz visoki kolesterol, lečenje propolisom će sigurno imati pozitivan efekat, pomoći poboljšanju sastava krvi i snižavanja povišenog holesterola niske gustine. Tinktura propolisa sa alkoholom ili votkom za holesterol djeluje sama po sebi. A ipak, najbolja opcija je kombinacija propolisa sa medom, glogom. Predstavljamo vam nekoliko jednostavnih recepata.

Recepti za holesterol

Narodni lijekovi za snižavanje holesterola mogu se lako pripremiti kod kuće. Uključuju i dekocije i tinkture na votki ili prehrambenom alkoholu u kombinaciji s drugim korisnim prirodnim biljkama ili pčelarskim proizvodima.

Važna tačka: čak i najefikasniji recepti djeluju dobro samo uz produženu upotrebu. Uzimajte svaki dan.

Tinktura propolisa i gloga

  • 30% tinktura propolisa za alkohol
  • Tinktura gloga iz ljekarne.

Bolje je piti tinkturu prije jela 15-35 kapi 2-3 puta dnevno pola sata prije jela.

Lijek ima anti-sklerotična svojstva, poboljšava cirkulaciju krvi, tonus, neguje srčani mišić, poboljšava ritam, san i normalizuje krvni pritisak.

Recenzije o upotrebi propolisa iz holesterola

Elizabeth, doktor fitoterapeuta: Često preporučujem tinkturu svojim pacijentima i dobijam pozitivne kritike. Normaliziraju se ne samo razine kolesterola, nego i visoki šećer u krvi. Pacijenti primjećuju da se san poboljšava, tjeskoba nestaje, glavobolje brinu manje, a uz to se poboljšava imunitet i energija! Preporučujem ga svima, vrlo korisno!

Stanislav: kako djeluje tinktura, provjerio sam na sebi! Analize su se vratile u normalu, opustio sam se, počeo ponovo da se vraćam u McDonald's, dozvolio sam sebi da pušim. Kao rezultat, nakon nekoliko mjeseci, nivo holesterola ponovo je porastao. Stoga se ne možete opustiti. Neprestano je primenjivati ​​neku vrstu preventivnih mera.

Infuzija sa glogom

Svježe i sušeno voće gloga, dekocije i infuzije ove biljke korisno je uzimati za snižavanje kolesterola, kao i ljudima koji pate od dijabetesa.

Za pripremu će vam trebati 50 ml 20-postotne tinkture propolisa i ekstrakt gloga za alkohol koji se prodaje u ljekarnama. Oba su lijeka mješovita, a piju se po 25 kapi tri puta dnevno pola sata prije jela. Trajanje lečenja je 2 nedelje. Po potrebi ponovite kurs.

Dobiveni proizvod uklanja loš kolesterol u krvi, čisti krvne žile, jača srčani mišić, potiče cirkulaciju krvi i normalizira rad srca. Ova infuzija se posebno preporučuje osobama sa povišenim krvnim pritiskom.

Tinkturu gloga možete pripremiti sami. Da biste to učinili:

  • Uzmite 100 ml votke ili alkohola.
  • Pomiješajte sa 25 g sjeckanih plodova gloga.
  • Inzistirajte na dobro zatvorenoj staklenoj posudi najmanje 15 dana. Filter.

Balzam sa češnjakom i propolisom

Zbog jedinstvenih kvaliteta prirodnih sastojaka, sastojci sastava inhibiraju rast lošeg holesterola i efikasno se bore protiv ateroskleroze.

Za pripremu morate uzeti:

  • beli luk - 200 g
  • alkohol ili votka - 200 ml,
  • med - 2 kašike. l.,
  • alkoholna tinktura propolisa 20% - 10 ml.

  • Nasjeckajte češnjak, stavite ga u teglu, dodajte alkohol.
  • Poklopite, stavite na tamno mjesto 1,5-2 tjedna.
  • Nakon tog vremena, infuzija belog luka se filtrira, dodaje se med i tinktura pčelinjeg ljepila.
  • Preživjeti još 2-3 dana.

Pijte balzam od bijelog luka i propolisa tri puta dnevno pola sata prije jela, razrijedivši pravu količinu kapi u 50 ml mlijeka. Započnite uzimanje smjese sa 1 kapi, pri čemu svaka doza povećava dozu za 1 kap. Nakon postizanja 15 kapi, doza se smanjuje za 1 kap po dozi. Tako će do kraja 10. dana liječenja opet biti 1 kap balzama.

Od 11. do 30. dana, balzam se uzima u količini od 25 kapi tri puta dnevno. Tada uzimaju 5-mjesečnu pauzu, nakon čega se kurs ponavlja.

Balzam propolis-češnjak koristan je za snižavanje holesterola, poboljšava vaskularnu elastičnost, normalizuje metaboličke procese u tijelu i pomaže u izliječenju ateroskleroze. A također alat jača imunološki sustav te je odlična prevencija malignih tumora. Posebno se preporučuje korištenje korisnih svojstava propolisa u kombinaciji s češnjakom u uvjetima koji mogu dovesti do raka, na primjer, čir na želucu i hronični gastritis.

Moguće štete i kontraindikacije

Tinktura propolisa sa alkoholom ima ne samo ljekovite osobine, već i kontraindikacije. Njegovu upotrebu treba napustiti ljudima koji imaju:

  • zatajenje bubrega, jetre,
  • srčane bolesti
  • egzacerbacije hroničnih patologija u stomaku,
  • istorija napada
  • poremećaji nervnog sistema.

Tinktura propolisa za alkohol zabranjena je djeci mlađoj od 3 godine, trudnicama i dojiljama, alkoholičarima.

Pčelinji proizvodi su alergeni. To se odnosi i na pčelinji ljepilo. Stoga je prije upotrebe potrebno provesti provokativni test: malu količinu proizvoda nanesite na stražnju stranu ruke. Ako nakon jednog dana nema alergijskih reakcija u obliku svrbeža, kožnih osipa, crvenila, tada se sastav može koristiti bez straha.

Da biste normalizirali nivo lipida, kao i da bi tijelo nije bilo izloženo vanjskim negativnim faktorima, možete sigurno uzimati propolis.Za efikasniji rezultat, liječenje propolisa možete alternativno tretirati sa mami terapijom za holesterol.

Sa povišenim holesterolom, liječenje se nužno mora kombinirati s pravilnom prehranom. Važno je smanjiti količinu soli, životinjskih masti, prehranu obogatiti svježim voćem i povrćem. Samo sveobuhvatne mjere usmjerene na borbu protiv bolesti mogu produljiti život za mnogo godina.

Pogledajte video: Lek za Holesterol i Ciscenje Krvnih Sudova Eliksir Mladosti Luna Belgrade (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar