Kako uzimati cimet za dijabetes (recepti s recenzijama)

Nudimo vam da pročitate članak na temu: „upotreba cimeta kod šećerne bolesti tipa 2“, uz komentare profesionalaca. Ako želite postaviti pitanje ili napisati komentare, to lako možete učiniti u nastavku, nakon članka. Naš specijalistički endoprinolog će vam definitivno odgovoriti.

Vrijedan začin

Cimet se dugo koristi u kuvanju, slastičarstvu i tradicionalnoj medicini. Ovaj jedinstveni začin ima snažnu aromu i daje pikantan ukus hrani, a takođe pokazuje niz korisnih svojstava, ima minimum kontraindikacija. Kod dijabetesa cimet reguliše glukozu u krvi, pozitivno djeluje na probavni trakt, sprečava rizik od razvoja bolesti kardiovaskularnog sistema, poboljšava metabolizam i ima minimum kontraindikacija.

Glavna ljekovita svojstva cimeta:

  • Ovaj začin sadrži askorbinsku kiselinu, kao i vitamine grupa A, B, C - vrijedne supstance koje aktivno učestvuju u metabolizmu, pomažu u suzbijanju poremećaja digestivnog trakta, potiču organizam na odbranu, "snose odgovornost" za regeneraciju oštećene ćelije.
  • Korisna svojstva cimeta određena su i prisustvom kalcijuma u njemu - glavnom pomoćniku „zdravog“ funkcionisanja kardiovaskularnog i mišićno-koštanog sistema.
  • Esencijalna ulja i masne kiseline pozitivno djeluju na funkcioniranje živčanog sistema, a pomažu i u čišćenju vaskularnih zidova od holesterola od plakova (ateroskleroza je jedan od uzroka dijabetesa tipa 2).
  • Sluz, tanini su korisni za crijeva pacijenata koji primaju cimet.

Upotreba cimeta ima dobar efekat na ljudski nervni sistem.

Važno: u sastavu ovog ljekovitog začina nalazi se fenol - jedinstvena supstanca s antioksidacijskim svojstvima koja ima izražen protuupalni učinak. Zahvaljujući ovoj komponenti, u tijelu pacijenata s dijabetesom metabolizam ugljikohidrata se normalizira, a razina šećera u krvi približava se “zdravim” razinama.

Preporučljivo je koristiti cimet za liječenje šećerne bolesti tipa 2 - ne-inzulinsku rezistentnu. Simptomi ovog oblika bolesti uzrokovani su slabom osjetljivošću tkiva na ovaj hormon. Laboratorijski rezultati potvrđuju da upotreba cimeta kod dijabetesa tipa 2 pomaže poboljšati njihovu „osjetljivost“ na inzulin. Tako ovaj začin zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima i maloj listi kontraindikacija smanjuje šećer u krvi, a reguliše i metabolizam dijabetičara.

Pravila upotrebe korisnih začina za pacijente sa dijabetesom

Kako uzimati cimet kod dijabetesa tipa 2? Postoji mnoštvo pića i jela (godinama ih isprobavaju narodni ljekari i dijabetičari) koja se zbog korisnih svojstava i minimalnih kontraindikacija za cimet mogu dodati u dnevni meni bolesnika s dijabetesom u terapijske i preventivne svrhe. Zatim ćemo razmotriti najčešće korištene recepte.

6 g cimeta u prahu začinjeno je svježom kipućom vodom, ostavljeno da se ukuhava pola sata. Zatim, dobivenom sastavu dodajte 2 žlice. tečni med i smjesu pošalje preko noći u frižider. Liječiti dijabetes tipa 2 uz pomoć ovog lijeka je: ½ sastav meda-cimeta uzima se ujutro na prazan stomak (jedan sat prije doručka), ostatak mješavine pije se noću.

Provodi se liječenje dijabetesa od cimeta, uključujući u kombinaciji s kefirom. Upotreba cimeta za smanjenje šećera u krvi za dijabetičare u ovom je slučaju sljedeća: 3 g (1/2 žličice) začina prelije se u čašu s ovim fermentiranim mliječnim napitkom, temeljito izmiješanim. Koktel se ostavlja 20 minuta, nakon čega u jednom potezu pojedu cijelu porciju. Preporučuje se upotreba kefira s cimetom za dijabetes tipa 2 10 uzastopnih dana, koktel treba piti na prazan stomak pola sata prije doručka i neposredno prije spavanja, sat vremena nakon večere.

Za lečenje dijabetesa preporučuje se upotreba cimeta s kefirom.

Druga opcija uzimanja cimeta protiv dijabetesa je dodavanje upotrebljenog prirodnog leka u čaj. 0,5 tsp prah se sipa u šolju sa gaziranim napitkom, ostavlja se da se ukuva 10 minuta. Za ukus je dozvoljeno dodati 1 kašiku lekovitog čaja. dušo.

Da bi cimet smanjio nivo glukoze u krvi, možete upotrijebiti recept za pravljenje ukusnog i zdravog dijabetičkog deserta: kruške (bolje konzervirane) morate pomiješati u blenderu sa svježim sokom od jabuka, u dobivenu masu dodati malo prstohvat cimeta i sve sastojke ponovo izmiješati. Takvu slasticu možete uzeti zahvaljujući korisnim svojstvima ljekovitog začina svakodnevno.

Među pićima koja smanjuju glukozu u krvi trebali biste obratiti pažnju na meksički čaj. Da biste ga pripremili, štapići cimeta (3 kom. Za 4 šalice) se razrežu na male komade, preliju vodom, pošalju na laganu vatru, dovedu do vrenja i onda uklone sa štednjaka. Gotov čaj treba piti najmanje 15 minuta - za to vreme će steći ugodan crvenkasto-smeđi ton. Ako pijete takav napitak za snižavanje šećera, dodajte 1 žličicu. sok od limete za ukus.

Prema riječima pacijenata koji uzimaju cimet kako bi smanjili razinu šećera, korisno je piti dnevno takozvanu narančastu vodu. 1 štapić cimeta sipa se u 500 ml kipuće vode, sačeka da se smesa ohladi, dodajte 2 kriške naranče, uzete ujutro i uveče.

Ekstrakti cimeta prodaju se u ljekarnama i specijalnim prodavaonicama. Ova raznolikost začina također nalazi svoju primjenu u kućnoj kuhinji, ima mnoštvo korisnih svojstava, dizajnirana za snižavanje razine glukoze u krvi dijabetičara.

Važno: cimet kod dijabetesa obje vrste može se dodati gotovim prvim, drugim jelima, dezertima. Dakle, ovaj začin je podjednako “prijateljski” s jabukama, sirom i piletinom. Učestalost davanja i "doziranje" začina treba razgovarati s endokrinologom.

Ekstrakt cimeta dostupan je u ljekarnama.

Klinički efekat

Zbog svojih ljekovitih svojstava i minimalnih kontraindikacija, cimet kod dijabetesa tipa 2 u stanju je donijeti takve pozitivne promjene u radu tijela pacijenata sa šećernom bolešću:

  • Poboljšajte ukupni ton i performanse, nosite se sa apatijom i slabošću.
  • Minimizirajte rizik od naglih skokova glukoze u krvi zbog obroka.
  • Vrijedno je uzimati začin radi normalizacije krvnog pritiska (hipertenzija je "vjeran pratitelj" dijabetesa).
  • Povećajte osjetljivost tkiva na inzulin.
  • Poboljšajte probavu, pokrenite prirodni mehanizam zdravog gubitka kilograma (pretilost je jedan od glavnih razloga razvoja dijabetesa tipa 2).
  • Za uspostavljanje metabolizma.

Mjere sigurnosti

Kako je potrebno uzimati cimet za dijabetes kako ne biste postigli samo terapeutski efekat, ali i ne naštetili vlastitom tijelu? Liječenje šećerne bolesti tipa 2 cimetom započinje malim "dozama" - jelima se dodaje 1 g (1/5 žličice) začina. Postepeno, tokom jednog meseca, količina ovog dragocenog proizvoda u ishrani može se povećati na 3 g (uzmite pola žličice) dnevno. Budući da cimet može smanjiti šećer u krvi, borba protiv dijabetesa s ovim začinom trebala bi uključivati ​​praćenje posebne prehrane, kao i svakodnevno praćenje glukoze.

Važno: tačna dnevna "doza" začina odabire se pojedinačno za svakog pacijenta. Prilikom uzimanja začina morate uzeti u obzir raznolikost, težinu dijabetesa i karakteristike pacijentovog tijela (prisutnost kontraindikacija).

Jedenje cimeta snižava šećer u krvi

Uprkos korisnosti začina, nije pogodan za sve bolesnike koji imaju dijabetes. Kome je bolje da ne koristi cimet u kuvanju? Kontraindikacije za upotrebu začina su sljedeće:

  • Ne jesti jela od cimeta koja snižavaju razinu glukoze trudnicama i dojiljama.
  • Ne pijte koktele s dodatkom ovog začina ako postoji rizik od alergije.
  • Bolje je odbiti cimet osobama sa povećanom sklonošću krvarenjima (čestom upotrebom razrjeđuje krv).
  • Začin se ne dodaje prehrani za upalne bolesti probavnog trakta (na primjer, sindrom iritabilnog crijeva).

Pravila izbora začina

Cimet se često miješa s drugim začinom - kasijom. Sličnog su ukusa i izgleda, ali njihova ljekovita svojstva i kontraindikacije variraju. Dakle, da biste dobili zaista pravi cimet umjesto jeftinog analoga, bolje je odabrati štapiće začina, nego gotov prah.

Oni bi trebali biti ravnomjerno obojeni, imati mnogo kovrča i lako se lomiti. Cimet je bolje kupiti na pouzdanom mjestu, štapići začina čuvaju se ne duže od godine (u zatvorenoj suhoj posudi).

Važno: da li cimet pomaže kod dijabetesa tipa 2, ovisi i o ostalim komponentama složenog liječenja bolesti. Nemojte pretpostavljati da je zbog svojih korisnih svojstava ovaj začin panaceja koja će izliječiti dijabetes jednom zauvijek. Njegov prijem (zajedno s nizom kontraindikacija) samo je pomoćna mjera koja pomaže poboljšanju općeg stanja i dodatni "regulator" glukoze u pacijentovoj krvi.

Pogledajte video: Napravite sami čudesno ulje od cimeta i očistite svoju krv od toksina (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar