Mogu li piti alkohol s dijabetesom?

Niko ne zna kada se alkohol pojavio, ali on je čvrsto ušao u naš život. Mnogi ljudi imaju lošu ideju da slave razne događaje bez alkoholnih pića i jednostavno pribjegavaju tome da se opuste, razvesele, razgovaraju sa prijateljima. Etilni alkohol se široko koristi u medicini kao antiseptik izvana, u pripremi ekstrakata, tinktura, otapala za lijekove, kao dijela anestetika. Rijetka umjerena konzumacija kvalitetnog pića ne donosi mnogo štete tijelu i ne izaziva ovisnost o njemu. Ali njegova aktivna tvar, etanol, nusproizvod je metabolizma glukoze, pa je pitanje, mogu li piti alkohol s dijabetesom tipa 1 i 2?

Učinak alkohola na organizam kod dijabetesa

Prema riječima ljekara, nema kategoričnih zabrana alkohola za dijabetičare, ali oni inzistiraju na određenim pravilima njegove konzumacije. Stvar je u tome što alkohol smanjuje proizvodnju glukoze i njen ulazak u krv, a pojačava i djelovanje inzulina i drugih hipoglikemijskih sredstava. Takav učinak može dovesti do nekontroliranog i oštrog pada šećera - hipoglikemije. Osim toga, jaka pića zamagljuju vaš um i možete preskočiti injekciju ili pilulu ili poremetiti potrebnu dozu. Alkohol povećava opterećenje na jetri, povećava pritisak. A visoko je kaloričan, izaziva apetit i prejedanje, što je nepoželjno kod metaboličkih poremećaja. Stoga postoje savjeti kojih se morate pridržavati:

  • prije konzumiranja alkohola jesti hranu koja sadrži puno vlakana i složenih ugljikohidrata da bi se usporila apsorpcija etanola,
  • ograničen na preporučenu količinu,
  • ne završite naporan fizički rad s alkoholom, časove u teretani, opuštanje u sauni,
  • za kontrolu šećera i prilagođavanje doze inzulina, vodeći računa o djelovanju pijanih,
  • kod prvih simptoma hipoglikemije, izražene u prekomjernom znojenju, slabosti, drhtavim udovima, zbunjenosti, piti slatku vodu.

Koja alkoholna pića mogu piti s dijabetesom?

U trgovinama prehrambenim proizvodima postoji na stotine vrsta alkoholnih pića, koju od njih mogu piti s dijabetesom? Razmotrimo njihove pojedinačne vrste iz širokog raspona:

  • pivo - alkohol u njemu ne dozvoljava ulazak na listu preporučenih, ali ima i pozitivan aspekt - upotrebu kvasca u proizvodnji. Kvasac ima blagotvoran učinak na tijelo zbog velikog broja proteina (52%), masnih kiselina, vitamina i važnih elemenata u tragovima u njihovom sastavu. Uz njihovu pomoć metabolizam se procesi formiranja krvi normalizuju, jetra bolje funkcionira. Upotrebljavaju se u mnogim zemljama Evrope za lečenje i sprečavanje dijabetesa. Uprkos tome, učestalost konzumacije piva ne bi trebala prelaziti dva puta tjedno u dozi od 300 ml. Postoje i bezalkoholne sorte dizajnirane posebno za dijabetičare, mogu se piti neograničeno, samo uzimajući u obzir ugljene hidrate,
  • suho bijelo vino - među velikom raznolikošću sadrži najmanje šećera (0,3%), dok je u obogaćenom 8-13%, desertno - 25-30%. Glavni zahtjev za to je prirodnost, visoka kvaliteta. Studije su dokazale da ispijanje suhog vina u razumnoj mjeri vraća osjetljivost stanica na inzulin, osim ako šećer u receptu ne prelazi 3%. Maksimalni pojedinačni volumen za žene je 150 ml, za muškarce - 200 ml tri puta tjedno nakon obroka,
  • vodka - od svih žestokih pića u njoj je šećera najmanje. Jednom unutra, čak smanjuje nivo glukoze u krvi, ali to se ne događa odmah, već nakon nekog vremena. Ovo je opasan trenutak, jer osoba uzima lijekove za to, dodatno smanjenje u njemu može dovesti do naglog pada glukoze i rezultirati komom. Ako uzmete u obzir učinak alkohola i jedete hranu s ugljikohidratima, onda jednom tjedno možete piti 50-100g votke. Ljekari upozoravaju da je nedopustivo stalno održavati razinu šećera sa njim, jer to će dovesti do alkoholizma, koji je prepun ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Šta je štetni alkohol

Kako alkohol utiče na nivo šećera u krvi i koje su posljedice za dijabetes tipa 2? Konzumiranje alkohola dovodi do naglog pada koncentracije šećera u krvi kod muškaraca i žena, pogotovo ako istovremeno osoba ništa ne jede. Etanol, ulazeći u pacijentovo tijelo, blokira proizvodnju glukoze u jetri. Dolazi do razaranja staničnih membrana, inzulin se apsorbira u tkivima, što dovodi do naglog pada koncentracije šećera. Osoba ima osjećaj jake gladi, postoji opća slabost, drhtanje ruku, znojenje.

Pijenje alkohola s bilo kojim oblikom dijabetesa može uzrokovati hipoglikemiju. U stanju opijenosti pacijent možda neće primijetiti karakteristične simptome smanjenja šećera na vrijeme i neće moći pružiti pravovremenu pomoć. To dovodi do kome i smrti. Važno je zapamtiti posebnost alkoholne hipoglikemije - to se odgađa, simptomi patologije mogu se pojaviti tijekom noćnog odmora ili sljedećeg jutra. Pod utjecajem alkohola osoba u snu možda ne osjeća uznemirujuće znakove.

Ako dijabetičar pati od raznih hroničnih bolesti bubrega, jetre i kardiovaskularnog sistema, alkohol može dovesti do pogoršanja bolesti i različitih komplikacija.

Povećava li alkohol šećer u krvi ili smanjuje njegove performanse? Nakon konzumiranja alkohola, kod osoba se povećava apetit, pri pretjeranom, nekontroliranom konzumiranju ugljikohidrata, dolazi do hiperglikemije koja nije ništa manje opasna od hipoglikemije za dijabetičare.

Alkohol sadrži veliki broj praznih kalorija, odnosno oni nemaju korisne tvari koje su neophodne za sudjelovanje u metaboličkim procesima. To dovodi do nakupljanja lipida u krvi. Kod osoba s prekomjernom težinom treba uzeti u obzir pića bogata kalorijama. Na primjer, 100 ml votke ili konjaka, 220-250 kcal.

Dijabetes melitus i alkohol, kakva je njihova kompatibilnost s patologijom tipa 1, mogu li doći do ozbiljnih posljedica? Inzulinski ovisan oblik bolesti uglavnom pogađaju adolescenti i mladi. Toksični učinci etanola na rastući organizam zajedno s djelovanjem hipoglikemijskih uzročnika izazivaju hipoglikemiju, koja može dovesti do kome. Kako bolest napreduje, teško je liječiti, tijelo ne reagira na lijekove neadekvatno. To dovodi do ranog razvoja komplikacija: nefropatija, angiopatija, neuropatija, oštećenje vida.

Dijabetesni alkoholizam

Da li je moguće piti alkohol pacijentima sa dijabetesom tipa 1 i 2, koliko je štetno piti alkohol za dijabetičare, kakve bi mogle biti posljedice? Uz pretjeranu ovisnost o alkoholnim pićima, razvija se alkoholna intoksikacija tijela, što može izazvati hipoglikemiju čak i kod zdravih ljudi.

Kakav uticaj alkohol ima na organizam i šećer u krvi?

  1. Kod hroničnih alkoholičara dolazi do iscrpljivanja zaliha glikogena u jetri.
  2. Etanol stimulira proizvodnju inzulina.
  3. Alkohol blokira proces glukoneogineze, što prijeti razvoju laktacidoze. Posebno je opasno piti alkohol pacijentima koji uzimaju biguanide, jer lijekovi ove grupe značajno povećavaju rizik od laktične acidoze.
  4. Lijekovi od alkohola i sulfonilureje, jesu li te stvari kompatibilne s dijabetesom? Ova kombinacija može dovesti do teške hiperemije lica, naleta krvi u glavu, gušenja, snižavanja krvnog pritiska. Na pozadini alkoholizma može se razviti ili pogoršati ketoacidoza.
  5. Alkohol ne samo da snižava šećer u krvi, već utiče i na krvni pritisak i metabolizam lipida, posebno u bolesnika koji imaju višak kilograma.
  6. Hronična zloupotreba "vrućeg" uzrokuje poremećaj mnogih organa, posebno jetre i gušterače.

Dakle, kod pacijenta koji sistematski pije jaka pića, istovremeno se mogu primijetiti simptomi laktacidoze, ketoacidoze i hipoglikemije.

Mogu li se kodirati pacijenti s dijabetesom? Moguće je, pa čak i potrebno, alkoholizam i dijabetes nisu kompatibilni. Zlouporaba alkohola može dovesti do nepovratnih posljedica. Ako pacijent ne može samostalno napustiti ovisnost, treba potražiti pomoć narkologa.

Kako piti alkohol

Kako mogu piti jak alkohol kod dijabetesa kod žena i muškaraca, koji alkohol je dozvoljeno piti? Najmanje štetni su jaka pića na tijelu pacijenata koji nemaju komplikacija zbog kojih prate i održavaju normalnu razinu glikemije. Za pacijente mlađe od 21 godine alkohol je zabranjen.

Važno je ne zloupotrebljavati alkohol kako biste naknadno mogli prepoznati znakove hipoglikemije. Treba napomenuti da postoje kontraindikacije za lijekove koje pacijent uzima radi normalizacije šećera. Ne možete piti na prazan stomak, morate jesti hranu koja sadrži ugljene hidrate, posebno ako je događaj popraćen fizičkom aktivnošću (na primjer plesanje).

Možete piti alkohol u malim obrocima sa dugim intervalima. Preferiraju se suha vina.

Budući da ste u društvu prijatelja, potrebno ih je upozoriti na svoju bolest kako bi vam mogli pružiti prvu pomoć u slučaju pogoršanja dobrobiti.

Koju vrstu alkohola pacijenti mogu piti s dijabetesom tipa 2, koja su alkoholna pića dopuštena? Vodka dramatično snižava šećer u krvi, pa možete piti ne više od 70 g dnevno za muškarce, za žene 35 g. Možete piti više od 300 g crnog vina i ne više od 300 ml lakog piva.

Ne možete sistemski piti alkohol, bolje je odabrati pića sa malim alkoholom koja sadrže malu količinu šećera, ovo je suvo, vino od jabuka, brutski šampanjac. Ne pijte alkoholne piće, likere, obogaćena vina jer imaju puno ugljikohidrata.

Nakon konzumiranja alkohola, potrebno je pratiti nivo glikemije, ako dođe do pada pokazatelja, morate jesti hranu bogatu ugljikohidratima (čokoladni bomboni, kriška bijelog hljeba), ali u malim količinama. Sljedeći dan morate kontrolirati nivo glikemije.

Vodka s visokim šećerom u krvi

Kategorične kontraindikacije za piće:

  • akutni, hronični pankreatitis, hepatitis,
  • zatajenje bubrega
  • neuropatija
  • povišene razine triglicerida i LDL u krvi,
  • dijabetes melitus tipa 2 i antidijabetička terapija lekovima,
  • nestabilna glikemija.

Klinički simptomi hipoglikemije

Alkoholna hipoglikemija manifestuje se sljedećim simptomima:

  • snižena glukoza na 3,0,
  • anksioznost, razdražljivost,
  • glavobolja
  • stalna glad
  • tahikardija, ubrzano disanje,
  • drhtavih ruku
  • blijeda koža,
  • dvostruke oči ili fiksni pogled,
  • obilno znojenje,
  • gubitak orijentacije
  • snižavanje krvnog pritiska
  • konvulzije, epileptični napadi.

Kad se stanje pogorša, smanjuje se osjetljivost dijelova tijela, oslabljena motorička aktivnost i koordinacija pokreta. Ako šećer padne ispod 2,7, dolazi do hipoglikemijske kome. Nakon poboljšanja stanja čovjek se ne sjeća šta mu se dogodilo jer takvo stanje vodi kršenju moždane aktivnosti.

Prva pomoć za razvoj hipoglikemije sastoji se u jedenju hrane bogate lako probavljivim ugljikohidratima. Ovo su voćni sokovi, slatki čaj, slatkiši. U težim oblicima patologije potrebno je intravensko davanje glukoze.

Utječe li alkohol na šećer u krvi, povećava li se glikemija od alkohola? Jaka pića dovode do razvoja hipoglikemije i drugih dijabetičkih komplikacija, s vremena na vrijeme povećavaju rizik od srčanog udara, moždanog udara, neuropatije. Dijabetičarima je bolje da se odreknu takve hrane.

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar