Analozi lijeka linagliptin * (linagliptin *)

5 mg filmom obložene tablete

Jedna tableta sadrži

aktivna supstanca - linagliptin 5 mg,

pomoćni sastojci: manitol, preželatinizirani škrob, kukuruzni škrob, kopovidon, magnezijum stearat,

Opadry školjka®ružičasta (02F34337): hipromeloza 2910, titanov dioksid (E 171), talk, makrogol 6000, željezo (III) oksid crveno (E 172).

Okrugle tablete sa dvostrukom konveksnom površinom, sa iskrivljenim ivicama, prekrivene su filmskom školjkom svijetlo crvene boje, s jedne strane urezane BI simbolom, a na drugoj je ugravirano s "D5".

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Nakon oralnog uzimanja linagliptina u dozi od 5 mg, lijek se brzo apsorbira, najveće koncentracije u plazmi (srednja Tmax) dostižu se nakon 1,5 sata. Koncentracije linagliptina u plazmi smanjuju se prema trofaznom obrascu. Terminalni poluživot je dug (više od 100 sati), što je uglavnom posljedica intenzivnog, stabilnog vezanja linagliptina na DPP-4 i ne dovodi do nakupljanja lijeka. Efikasni poluživot za nakupljanje linagliptina nakon opetovane primjene linagliptina u dozi od 5 mg iznosi otprilike 12 sati. Nakon jednokratne doze lignagliptina u dozi od 5 mg, koncentracije lijeka u ravnotežnom stanju u lijeku postižu se nakon treće doze, dok AUC (površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme) lignagliptina u plazmi raste za oko 33% u usporedbi s prvom dozom. Koeficijenti varijacije u farmakokinetičkim parametrima za AUC linagliptina bili su mali (12,6% i 28,5%).

Farmakokinetika lignagliptina je nelinearna, ukupna plazma AUC lignagliptina povećava se manje doze ovisne od nevezanog AUC-a, povećavajući srazmjerno dozi. Farmakokinetika linagliptina kod zdravih ljudi i bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (dijabetes tipa 2) je slična.

Usisavanje: apsolutna bioraspoloživost linagliptina iznosi oko 30%. Prijem linagliptina zajedno s hranom s visokim udjelom masti povećava vrijeme postizanja Cmax za 2 sata i dovodi do smanjenja Cmax za 15%, ali ne utječe na AUC0-72 sata. Nema klinički značajne promjene Cmax i Tmax, stoga se linagliptin može koristiti bez obzira na unos hrana.

Distribucija: prosječni volumen raspodjele ravnoteže nakon pojedinačne doze od 5 mg intravenski iznosi otprilike 1110 litara, što ukazuje na intenzivnu raspodjelu u tkivima. Vezanje linagliptina na proteine ​​u plazmi ovisi o koncentraciji lijeka i smanjuje se od 99% pri 1 nmol / L na 75-89% pri> 30 nmol / L, što ukazuje na zasićenost vezanja na DPP-4 s povećanjem koncentracije lignagliptina. U visokim koncentracijama linagliptina i potpunom zasićenju DPP-4, 70-80% linagliptina veže se za ostale proteine ​​u plazmi (ne DPP-4), a 20-30% za plazmu u slobodnom stanju.

Metabolizam i izlučivanje: mali dio lijeka primljenog u tijelu se metabolizira. Glavni put izlučivanja kroz creva je oko 80%, a 5% linagliptina se izlučuje urinom.

Bubrežni klirens je približno 70 ml / min.

Posebne grupe pacijenata

Pacijenti s bubrežnim zatajenjem: bolesnicima s bilo kojim stupnjem bubrežne insuficijencije prilagođavanje doze linagliptina nije potrebno. Blagi stupanj bubrežne insuficijencije ne utječe na farmakokinetiku linagliptina kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Pacijenti sa zatajenjem jetre: U bolesnika sa zatajenjem jetre bilo kojeg stupnja (klase A, B i C prema klasifikaciji Child-Pugh), prilagođavanje doze linagliptina nije potrebno.

Prilagođavanja doze na osnovu spola, indeksa tjelesne mase (BMI), rase i dobi pacijenta nisu potrebna.

Djeca: ispitivanja farmakokinetike linagliptina kod djece nisu provedena.

Farmakodinamika

Linagliptin je inhibitor enzima DPP-4 (dipeptidil peptidaza 4, oznaka EZ 3.4.14.5), koji sudjeluje u inaktivaciji hormona incretina - peptida sličnog glukagonu-1 (GLP-1) i inzulinotropnog polipeptida (GIP) ovisnog o glukozi. Ti se hormoni brzo uništavaju enzimom DPP-4. Oba incretina su uključena u fiziološku regulaciju homeostaze glukoze. Bazalna razina izlučivanja inkreta tijekom dana je niska, brzo se podiže nakon jela. GLP-1 i GIP pojačavaju biosintezu i izlučivanje inzulina beta-ćelijama pankreasa u normalnim i povišenim nivoima glukoze u krvi. Pored toga, GLP-1 smanjuje lučenje glukagona alfa ćelijama gušterače, što dovodi do smanjenja proizvodnje glukoze u jetri.

Linagliptin se efikasno i reverzibilno veže za DPP-4, što uzrokuje neprestano povećanje nivoa inkretina i dugoročno očuvanje njihove aktivnosti. Linagliptin povećava izlučivanje inzulina ovisno o razini glukoze i smanjuje lučenje glukagona, poboljšavajući homeostazu glukoze.

Linagliptin se selektivno veže za DPP-4, uvitro njegova selektivnost premašuje selektivnost za DPP-8 ili aktivnost za DPP-9 više od 10.000 puta.

Klinička efikasnost i sigurnost

Da bi se procijenila efikasnost i sigurnost, provedeno je 8 randomiziranih kontroliranih kliničkih ispitivanja faze III primjenom linagliptina.

Monoterapija Linagliptinom: primjena linagliptina u dozi od 5 mg jednom dnevno dovela je do značajnog smanjenja gliciranog hemoglobina A (HbA1c) za 0,69% u usporedbi s placebom, u bolesnika s početnom razinom HbA1c od oko 8%. Linagliptin takođe dovodi do značajnog smanjenja glukoze u plazmi natašte (GPN) i 2 sata nakon obroka (GLP). Incidencija hipoglikemije opažena u bolesnika koji su primali linagliptin ili placebo bila je slična.

Monoterapija Linagliptinomu bolesnika koji nisu pogodni za liječenje metforminom zbog njegove netolerancije ili kontraindikacija zbog zatajenja bubrega, pokazao je značajan porast razine HbA1c za - 0,57% u usporedbi s placebom, u bolesnika s početnom razinom HbA1c od približno 8,09%. Linagliptin je pokazao značajno smanjenje nivoa glukoze u plazmi na glavi (GPN) u usporedbi s placebom. Incidencija hipoglikemije opažena u bolesnika koji su primali linagliptin ili placebo bila je slična.

Monoterapija Linagliptinom: podaci 12-nedeljne poređenja sa placebom i podaci 26-nedeljne poređenja sa inhibitorom α-glukozidaze (vogliboze).

Učinkovitost i sigurnost monoterapije linagliptinom su također proučavane u usporedbi s placebom (u trajanju od 12 tjedana) i s voglibozom (inhibitorima α-glukozidaze) tijekom 26 tjedana. Linagliptin u dozi od 5 mg doveo je do značajnog povećanja razine HbA1c u usporedbi s placebom (-0,87%), prosječna početna razina HbA1c bila je 8,0%. Pokazano je i da je za upotrebu linagliptina u dozi od 5 mg karakteriziralo značajno veće povećanje razine HbA1c, promjena za -0,32% u usporedbi s voglibozom, prosječna početna razina HbA1c bila je 8,0%. Pored toga, linagliptin je doveo do značajnog poboljšanja glukoze u plazmi natašte (GPN) (smanjenje za 19,7 mg / dl / 1,1 mmol / L u usporedbi s placebom i 6,9 mg / dl / 0,4 mmol / L u usporedbi s voglibozom), a ciljna razina HbA1c (

Opis lijeka

Linagliptin * (Linagliptin *) - Hipoglikemijsko sredstvo. Linagliptin je inhibitor enzima dipeptidil peptidaza-4 (DPP-4), koji sudjeluje u inaktivaciji hormona incretina - peptida sličnog glukagonu tipa 1 (GLP-1) i inzulinotropnog polipeptida ovisnog o glukozi (HIP). Ti se hormoni brzo uništavaju enzimom DPP-4. Oba ova incretina su uključena u održavanje fiziološke koncentracije glukoze. Bazne koncentracije GLP-1 i GUI tokom dana su niske, brzo se povećavaju kao odgovor na unos hrane. GLP-1 i HIP pojačavaju biosintezu inzulina i njegovu sekreciju beta ćelijama gušterače pri normalnim ili povišenim koncentracijama glukoze u krvi. Pored toga, GLP-1 smanjuje lučenje glukagona alfa ćelijama gušterače, što dovodi do smanjenja proizvodnje glukoze u jetri.

Linagliptin se aktivno povezuje s enzimom DPP-4 (reverzibilna veza), koji uzrokuje neprestano povećanje koncentracije inkretina i dugoročno očuvanje njihove aktivnosti. Povećava lučenje zavisnog od glukoze i smanjuje lučenje glukagona, što dovodi do normalizacije nivoa glukoze u krvi. Linagliptin se selektivno veže za enzim DPP-4 i ima 10 000 puta veću selektivnost za DPP-4 u odnosu na enzime dipeptil peptidaza-8 ili dipeptil peptidazu-9 in vitro.

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Dostupno u obliku tableta u dvije mogućnosti doziranja alogliptina - 12,5 i 25 mg.

Pomoćne tvari (na primjer, "Vipidia"):

  • manitol
  • mikrokristalna celuloza,
  • Hyprolose
  • natrijeva karmeloza,
  • magnezijum stearat.

Ovalne tablete, upakovane u blistere. U pakovanju 4 blistera od 7 komada.

Farmakološko djelovanje

Hipoglikemijsko sredstvo. To je inhibitor DPP-4, koji uništava hormone incretina. Pomažu u povećanju proizvodnje inzulina beta-ćelijama gušterače, kao i smanjenju proizvodnje glukoze u jetri. Kao rezultat toga, glikozilirani hemoglobin opada, a koncentracija glukoze u krvi smanjuje se i na prazan stomak te nakon jela jednako.

Farmakokinetika

Bioraspoloživost je gotovo 100%. Može se koristiti bez obzira na vrijeme jela, jer to ne utječe na dostupnost i brzinu apsorpcije aktivne tvari. Maksimalna koncentracija postiže se nakon 1-2 sata. Ne akumulira se u tijelu. Izlučuje se nepromijenjeno bubrezima. Deo se izlučuje iz creva. Poluživot tijela je 21 sat.

Kontraindikacije

  • Preosjetljivost na komponente,
  • Teško zatajenje bubrega i jetre,
  • Dijabetes tipa 1
  • Dijabetička ketoacidoza
  • Istorija kome
  • Zatajenje srca
  • Djeca mlađa od 18 godina
  • Trudnoća i dojenje

Koristite s oprezom u sljedećim slučajevima:

  • Pankreatitis
  • Umereno bubrežno zatajenje
  • Prijem u kombinaciji sa drugim hipoglikemijskim agensima.

Upute za upotrebu (metoda i doziranje)

Uzima se oralno, bez žvakanja, ali ispere s puno vode. Opšta preporuka je 25 mg alogliptina dnevno. Tačnu dozu propisuje lekar na osnovu svedočenja. Može se koristiti u kombiniranoj terapiji. U tom se slučaju doziranje smanjuje kako bi se izbjegla hipoglikemija. Ako propustite dozu, poželjno je uzeti pilulu što je prije moguće. Dvostruka doza za nadoknadu zabranjena je!

Interakcija lijekova

Nisu otkriveni posebni efekti interakcije alogliptina sa drugim tvarima.

Sama komponenta ne utječe na djelovanje sljedećih lijekova:

  • kofein
  • glibenklamid,
  • varfarin
  • tolbutamid
  • pioglitazon
  • atorvastatin,
  • oralni kontraceptivi
  • dekstrometorfan
  • feksofenadin,
  • midazolam
  • metformin
  • digoksin
  • cimetidin.

Na efekat alogliptina ne utiče:

  • gemfibrozil
  • ciklosporin
  • flukonazol
  • inhibitor alfa glukozidaze
  • ketokonazol,
  • metformin
  • pioglitazon
  • digoksin
  • cimetidin
  • atorvastatin.

Odnosno, njihov međusobni prijem je siguran. Međutim, treba imati na umu da je za liječenje alogliptinom zajedno sa sulfonilurejom, inzulinom potrebno prilagođavanje doze radi smanjenja rizika od hipoglikemije.

Posebna uputstva

Važno je prilikom uzimanja s drugim hipoglikemijskim lijekovima odabrati pravu dozu lijeka kako bi se izbjegle negativne posljedice.

Treba biti oprezan prilikom propisivanja terapije osobama sa jetrenim i bubrežnim zatajenjem u starosti.

Postoji rizik od razvoja akutnog pankreatitisa. Glavni mu je simptom akutna, dugotrajna bol u trbuhu. Svaka sumnja u njen razvoj zahtijeva hospitalizaciju i odgovarajući tretman.

Ako tokom terapije postoje odstupanja u radu bubrega ili jetre, trebalo bi da promijenite tijek liječenja i otkažete lijek.

Alogliptin sam po sebi ne utiče na sposobnost upravljanja vozilom, međutim u kombinaciji sa inzulinom ili sulfonilurejom pojavljuje se taj rizik. Stoga, ako je moguće, trebali biste odbiti voziti automobil i raditi s mehanizmima.

Izdaje se samo na recept!

Upotreba u djetinjstvu i starosti

Nema podataka o uticaju na dječji organizam, stoga je lijek zabranjen za liječenje osoba mlađih od 18 godina.

Nema kontraindikacija za prijem u starijih bolesnika, međutim, vrijedi zapamtiti da je ova dobna skupina u riziku od hipoglikemije i ketoacidoze. Potrebno je konstantno nadzirati stanje.

Usporedba s analogima

Postoji veliki broj lijekova sa sličnim svojstvima. Treba ih uzeti u obzir za upoređivanje.

Vipidia. Tablete na bazi alogliptina. Trošak - od 840 rubalja po paketu. Proizvođač: Takeda GmbH, Japan. Najčešći proizvod s ovom tvari u sastavu.

"Januvia." Aktivna supstanca je sitagliptin. Usmeni proizvod, cijena - od 1700 rubalja. Proizvođač - Merck Sharp and Dome, SAD. Svojstva lijeka su što je moguće bliže navedenom. Postoje tri oblika za doziranje komponente. Neke kontraindikacije, dobre kritike.

"Yanumet." Cijena paketa od 56 tableta iznosi 2800 rubalja. Sastav - metformin i sitagliptin u kombinaciji. Proizvođač: Merck Sharp & Dome, SAD. Koristi se i u monoterapiji i u kombinaciji s drugim lijekovima, uključujući inzulin. Mnogo neželjenih reakcija i zabrana prijema. Međutim, recenzije pišu da pomaže u efikasnom smanjenju težine, što je vrlo važno za ljude koji imaju dijabetes.

Galvus Met. Cijena - od 1500 rubalja. Proizvođač - "Novartis", Švajcarska. Sastav uključuje metformin i vildagliptin. Učinkovit lijek koji pomaže i u gubitku kilograma tokom dijeta. Postoje mnoge kontraindikacije.

"Combogliz Prolong." Sadrži metformin i saksagliptin. Cijena - 3300 rubalja i više. Proizvodi kompaniju "Bristol-Myers Squibb", SAD. Tablete sa modifikovanim izdanjem. Mnogo je ograničenja za prijem. Koristite s oprezom u liječenju starijih osoba.

Bagomet. Pristupačniji lijek (od 160 rubalja), ali sličan općih svojstava. Proizvodi kompaniju "Chemistry Montpellier", Argentina. Kvaliteta ostaje niska. Recenzije o lijeku su pozitivne. Sastoji se od metformina i glibenklamida.

Glibomet. Tablete proizvođača Berlin Chemie, Njemačka. Cijena - od 350 rubalja. Aktivne supstance su glibenklamid i metformin. Lijek ima niz zabrana uzimanja, napominje se da nije prikladan za sve dijabetičare. Pogodno za kombinirani tretman.

Odluku o prelasku na drugi lijek donosi specijalista. Samo-lijek je zabranjen!

Komentari su uglavnom pozitivni. Ljudi primjećuju dobar učinak i u monoterapiji i u kombiniranom liječenju. Primjećuje se trajno mršavljenje. Nuspojave su rijetke.

Valentina: „Moja majka je imala desetogodišnju istoriju dijabetesa. Već smo isprobali skoro sve tablete, ne želimo da sjedimo na insulinu. Sada su joj propisali Glucophage Long i Vipidia. Zadovoljni smo rezultatom. Težina se smanjila. Bolje se osjećala, postala je aktivnija, noge su joj bile manje otečene i bolne. Štaviše, nivo šećera odavno je stabilan. Samo divan lijek! "

Denis: „Lečio sam se Vipidijom više od dve godine. Ovo je najbolji lijek koji sam probao. Šećer je stabilan, kao i težina. Nema nuspojava. A ono što mi se posebno sviđa - apetit je nizak, ne želim baš jesti. "

Larisa: „Ranije sam se liječila Diabetonom, ali nije mi odgovaralo. Šećer je skočio. Doktorica mi je savjetovala da pređem na Vipidiju. Rekao je da ima manje nuspojava, u mom slučaju djeluje bolje. I bio je u pravu. Stabilna razina šećera, pogotovo ako ne kršim dijetu. Jedna tableta dnevno dovoljna je da tijelo dobro funkcionira. I što je najvažnije - ne postoji takav strah da se pojavi hipoglikemija. Glavna stvar je ne kršiti prehranu. Jako sam zadovoljan. "

Alla: „Već nekoliko godina lečim Vipidiju kao glavni lek. S liječnikom stalno dodajemo dodatne lijekove jer se potrebe tijela ponekad mijenjaju. Tokom trudnoće prebacila se na inzulin, ali nakon što je tražila da ga vrate u Vipidiju. I težina je više nestala, što je uspela da dobije u tom periodu, a njeno zdravlje se poboljšalo. Općenito, sviđa mi se ovaj lijek. "

Igor: „Koristila sam Vipidiju u lečenju. Postepeno sam shvatio da lijek nije prikladan za mene. Šećer se nije mijenjao, tada je čak i pogoršavao. Doktor je rekao da mi tablete jednostavno ne odgovaraju. Morao sam prelaziti na insulin prema indikacijama. "

Sastav i oblik doze lijeka


Najpopularniji lijek koji sadrži linagliptin je droga istog naziva.

Sastav lijeka uključuje glavnu aktivnu tvar - linagliptin. Jedna doza lijeka sadrži 5 mg aktivne tvari.

Uz glavni aktivni sastojak, lijek sadrži dodatne elemente.

Pomoćni elementi u sastavu lijeka su kako slijedi:

  1. Mannitolum.
  2. Pregelatinizirani škrob.
  3. Kukuruzni škrob.
  4. Colovidone.
  5. Magnezijum stearat.

Lijek je tableta obložena posebnim filmom premazom.

Sastav posebnih ljuski svake tablete uključuje sljedeće komponente:

  • Opadra roza
  • hipromeloza,
  • titanijum-dioksid
  • talk u prahu
  • makrogol 6000,
  • željezni oksid je crven.

Lijek je dostupan u obliku tableta zaobljenog oblika. Tablete imaju oblikovane ivice i obložene su filmom. Shell tableta je obojen svijetlo crvenom bojom. Na školjci je ugraviran simbol kompanije za proizvodnju BI-a na jednoj površini i D5 na drugoj.

Tablete su dostupne u blister pakovanjima od po 10 komada. Blister se pakuje u kartonskoj kutiji. Svako pakovanje sadrži 3 blistera. Obavezno uvrstite upute za upotrebu lijeka u svako pakovanje lijeka.

Skladištenje lijeka treba izvesti na tamnom mjestu pri temperaturi ne većoj od 25 stepeni Celzijusa.

Mjesto skladištenja lijeka ne smije biti dostupno djeci. Rok trajanja lijeka je 3 godine.

Zaključak

Ovaj alat ima stabilno i postojano djelovanje u liječenju dijabetesa. Ima dobre kritike među pacijentima i ljekarima. Dodijelite čak i osobama sa blagim oblicima bubrežnog i jetrenog zatajenja, što obično zahtijeva prelazak na inzulin. Dodatne prednosti lijeka su njegova dokazana sposobnost gubitka kilograma i poboljšanja općeg blagostanja. Dakle, alat zasluženo zauzima svoje mjesto među ostalim preporučenim lijekovima.

Farmakodinamika i farmakokinetika lijeka


Nakon oralne primjene u tijelu, Linagliptin se aktivno veže na dipeptidil peptidazu-4.

Rezultirajuća složena veza je reverzibilna. Vezivanje enzima sa linagliptinom dovodi do povećanja koncentracije inkretena u tijelu i pomaže u održavanju njihove aktivnosti za duži period.

Rezultat lijeka je smanjenje proizvodnje glukagona i povećanje lučenja inzulina, što zauzvrat osigurava normalizaciju razine glukoze u ljudskom tijelu.

Prilikom upotrebe Linagliptina pouzdano je utvrđen pad hemoglobina glukoze i smanjenje sadržaja glukoze u krvnoj plazmi.

Nakon uzimanja lijeka, brzo se apsorbuje. Maksimalna koncentracija lijeka u plazmi postiže se 1,5 sat nakon primjene.

Smanjenje sadržaja linagliptina dešava se u dvije faze. Poluvrijeme eliminacije je dugo i traje oko 100 sati. To je zbog činjenice da lijek formira stabilan kompleks sa enzimom DPP-4. Zbog činjenice da je veza s enzimom reverzibilno nakupljanje lijeka u tijelu ne dolazi.

U slučaju upotrebe Linagliptina u koncentraciji od 5 mg dnevno, jednokratna stabilna koncentracija aktivne tvari lijeka postiže se u pacijentovom tijelu nakon uzimanja 3 doze lijeka.

Apsolutna bioraspoloživost lijeka je oko 30%. Ako se linagliptin uzima istovremeno s hranom bogatom masnoćom, tada takva hrana ne utječe značajno na apsorpciju lijeka.

Izvlačenje leka iz organizma vrši se uglavnom kroz creva. Oko 5% se izlučuje putem mokraćnog sistema putem bubrega.

Indikacije i kontraindikacije za upotrebu lijeka


Indikacija za upotrebu linagliptina je prisustvo šećerne bolesti tipa II kod pacijenta.

Za vrijeme monoterapije, linagliptin se koristi bolesnicima s neadekvatnom kontrolom razine glikemije u tijelu putem prehrane i fizičke aktivnosti.

Upotreba lijeka preporučuje se ako pacijent ima netoleranciju na metformin ili ako postoje kontraindikacije za upotrebu metformina zbog razvoja bubrežne insuficijencije kod pacijenta.

Lijek se preporučuje za dvokomponentnu terapiju u kombinaciji s metforminom, derivatima sulfonilureje ili tiazolidindionom, ako se utvrdi neučinkovitost upotrebe dijetalne terapije, vježbanja i monoterapije navedenim lijekovima.

Razumno je koristiti Linagliptin kao komponentu trokomponentne terapije, ako dijeta, vježbanje, monoterapija ili dvokomponentna terapija nisu dali pozitivan rezultat.

Moguće je koristiti lijek u kombinaciji s inzulinom, kada se provodi višekomponentna terapija za dijabetes melitus, u nedostatku efekta upotrebe tjelesne prehrane za vježbanje i višekomponentne terapije bez insulina

Glavne kontraindikacije za upotrebu medicinskog proizvoda su:

  • prisutnost u pacijentovom tijelu šećerne bolesti tipa 1,
  • razvoj dijabetičke ketoacidoze,
  • trudnoća i dojenje,
  • starost pacijenta je manja od 18 godina,
  • prisutnost preosjetljivosti na djelovanje na tijelo bilo koje od komponenti lijeka.

Strogo je zabranjeno koristiti linagliptin tokom trudnoće i dojenja. To je zbog činjenice da je aktivna supstanca, kada uđe u pacijentovu krv, u stanju da pređe placentarnu barijeru, a takođe može da prodre u majčino mlijeko tokom laktacije.

Ako je lijek apsolutno neophodan tijekom dojenja, dojenje treba odmah prekinuti.

Upute za upotrebu lijeka


Uputa za upotrebu lijeka upućuje na to da se Linagliptin koristi u liječenju šećerne bolesti tipa 2 u dozi od 5 mg jednom dnevno, što je jedna tableta. Lijek se uzima oralno.

Ako ste propustili vrijeme uzimanja lijeka, trebali biste ga uzeti čim se pacijent toga sjeti. Dvostruka doza lijeka je zabranjena.

Prilikom uzimanja lijeka, ovisno o pojedinačnim karakteristikama, mogu se javiti neke nuspojave.

Neželjeni efekti koji se javljaju u organizmu pacijenta mogu uticati na:

  1. Imuni sistem.
  2. Respiratorni organi.
  3. Sistem gastrointestinalnog trakta.

Pored toga, moguć je razvoj zaraznih bolesti u tijelu, poput nazofaringitisa.

Kada se koristi Linagliptin u kombinaciji sa Metforminom, mogu se pojaviti sledeće nuspojave:

  • pojava preosjetljivosti,
  • pojava kašlja
  • razvoj pankreatitisa
  • pojava zaraznih bolesti.

U slučaju upotrebe lijeka u kombinaciji s derivatima posljednje generacije sulfoniluree, moguće je razviti u tijelu poremećaje povezane s funkcioniranjem:

  1. Imuni sistem.
  2. Metabolički procesi.
  3. Respiratorni sistem.
  4. Gastrointestinalni organi.

U slučaju upotrebe Linagptina u kombinaciji s Pioglipazonom, može se primijetiti razvoj sljedećih poremećaja:

  • pojava preosjetljivosti,
  • hiperlipidemija kod dijabetesa
  • pojava kašlja
  • pankreatitis
  • zarazne bolesti
  • debljanje

Kada se tokom lečenja koristi Linagliptin u kombinaciji sa insulinom, u organizmu pacijenta mogu se razviti sledeće nuspojave:

  1. Razvoj preosjetljivosti u tijelu.
  2. Pojava kašlja i poremećaja u respiratornom sistemu.
  3. Iz probavnog sistema je moguća pojava pankreatitisa i zatvor.
  4. Mogu se javiti zarazne bolesti.

U slučaju upotrebe Linagliptina drugog tipa za terapiju šećerne bolesti u kombinaciji s Metforminom i derivatima sulfonilureje, u organizmu se mogu pojaviti preosjetljivost, hipoglikemija, pojava kašlja, pojava znakova pankreatitisa i debljanje.

Pored ovih nuspojava, moguća je pojava i razvoj angioedema, urtikarije, akutnog pankreatitisa, osipa na koži u tijelu pacijenta.

Ako se dogodi predoziranje, treba koristiti uobičajene mjere usmjerene na održavanje organizma.

Takve mjere su uklanjanje lijeka iz tijela i provođenje simptomatske terapije.

Interakcija linagliptina s drugim lijekovima


Istodobnom primjenom Metformina 850 s Linagliptinom dolazi do klinički značajnog smanjenja razine šećera u pacijentovom tijelu.

Farmakokinetika lijeka kad se koristi u kombinaciji s derivatima sulfoniluree posljednje generacije praktički nema značajnih promjena.

Kada se koristi u kompleksnom liječenju tiazolidindiona, nema značajnih promjena u farmakokinetikama. Ovo sugeriše da linagliptin nije inhibitor CYP2C8.

Primjena ritonavira u složenom liječenju ne dovodi do klinički značajnih promjena farmakodinamike i farmakokinetike linagliptina.

Uz opetovanu upotrebu Linagliptina zajedno s Rifampicinom dovodi do blagog smanjenja aktivnosti lijeka

Linagliptin je kontraindiciran u liječenju šećerne bolesti tipa 1 ili u liječenju dijabetičke ketoacidoze.

Učestalost razvoja stanja hipoglikemije u pacijentovom tijelu tokom monoterapije gotovo je minimalna.

Verovatnoća za razvoj hiperglikemije povećava se ako se Linagliptin koristi zajedno sa lekovima koji su derivati ​​sulfonilureje poslednje generacije. Iz tog razloga, posebnu pažnju treba posvetiti složenom tretmanu.

Ako je potrebno, treba prilagoditi doziranje lijekova koji će se spriječiti razvoj znakova hipoglikemije.

Primjena linagliptina ne utječe na vjerojatnost komplikacija u radu kardiovaskularnog sustava.

Linagliptin se može koristiti u liječenju dijabetesa kod pacijenata s ozbiljnim zatajenjem bubrega.

Kada se koristi Linagliptin, postiže se značajno smanjenje sadržaja glikoziliranog hemoglobina i glukoze natašte.

U slučaju sumnje na razvoj pankreatitisa u tijelu, upotrebu lijeka treba odmah prekinuti.

Recenzije o lijeku, njegovim analogima i troškovima


Lijek, koji uključuje linagliptin, ima međunarodni trgovački naziv Trazhenta.

Proizvođač lijeka je Beringer Ingelheim Roxane Inc., smješteno u Sjedinjenim Državama. Uz to, lijek proizvodi Austrija. Lijek se izdaje iz ljekarni na osnovu recepta koji propisuje lekar.

Recenzije pacijenata o lijeku najčešće su pozitivne. Negativni pregledi najčešće su povezani s primjenom lijeka s kršenjem uputstva za uporabu, što izaziva predoziranje ili pojavu izraženih nuspojava.

Cijena lijeka ima različitu vrijednost ovisno o proizvođaču, trgovcu i regiji u kojoj se lijek prodaje u Rusiji.

Linagliptin 5 mg br. 30 proizveden od Beringer Ingelheim Roxane Inc., SAD u Rusiji ima prosječan trošak u regiji od 1760 rubalja.

Linagliptin u tabletama od 5 mg u pakovanju od 30 komada proizvedenih u Austriji u Ruskoj Federaciji ima prosječni trošak u rasponu od 1648 do 1724 rubalja.

Analozi lijeka Trazhenta, koji sadrži linagliptin, su Januvia, Onglisa i Galvus. Ovi lijekovi sadrže različite aktivne sastojke, ali njihov učinak na tijelo je sličan onome koji Trazhenta ima na organizam.

Saznajte više o lijekovima protiv dijabetesa u videu u ovom članku.

Ostavite Svoj Komentar