Kolika je doza inzulina? Kakav efekat ima inzulin?

Receptori za inzulin nalaze se uglavnom u jetri, mišićima i masnom tkivu. Sastoje se od 2 α-podjedinice koje se nalaze izvan stanice i koje su prepoznavajući dio, i 2 β-podjedinice koje probijaju staničnu membranu kroz i imaju aktivnost tirozin kinaze. Inzulin se veže za α-podjedinice, povećava aktivnost tirozin kinaze β-podjedinica, što dovodi do fosforilacije proteina unutar ćelije: proteina koji transportuju glukozu, proteina koji transportuju kalijeve i fosfatne ione do ćelije, hekokinaze, sintetaze glikogena i drugih, što dovodi do promjene metaboličkih procesa. Tada kompleks inzulina s receptorom ulazi u ćeliju, gdje se razgrađuje. Receptor se ponovo integrira u membranu, a inzulin potiče apsorpciju aminokiselina ćelijama, aktivira funkcije ribosomalnog proteina, a zatim ga lupaju lizosomi.

(transporter glukoze, difuzijski sistem koji olakšava glukozu)

Povećava se unos tkiva

Fiziološki učinci inzulina.

Hipoglikemijski efekat: povećava transport glukoze kroz stanične membrane, aktivira fosforilaciju glukoze, povećava sintezu glikogena, inhibira glikogenolizu i glukoneogenezu.

Uticaj na metabolizam masti:aktivira stvaranje i taloženje triglicerida, inhibira pretvorbu masnih kiselina u keto kiseline, smanjuje lipolizu, inhibirajući intracelularnu lipazu.

Uticaj na metabolizam proteina:povećava sintezu proteina iz aminokiselina, inhibira pretvorbu aminokiselina u keto kiseline.

Za lečenje dijabetesa.

Djeca razvijaju dijabetes melitus tipa 1, uzrokovan uništavanjem β-stanica pankreasa i apsolutnim nedostatkom inzulina (autoimuni, idiopatski).

Doziranje inzulina:ovisno o razini glukoze u krvi, glukozuriji, acetonuriji. 1 jedinica inzulina koristi 2,5-5 g šećera. Preciznije: 1 jedinica inzulina smanjuje glikemiju za 2,2 mmol / l (normalna glukoza na post = 3,3-5,5 mmol / l) ili 0,3 - 0,8 jedinica / kg tjelesne težine dnevno.

Prvo se uzima najveća vrijednost, a zatim se doza odabire pojedinačno. Tokom odabira doze inzulina mjeri se nivo glukoze u krvi do 7-9 puta dnevno. Osjetljivost djece na inzulin je mnogo veća nego kod odraslih.

Šeme za upotrebu insulina.

- tradicionalno: inzulin kratkog djelovanja daje se subkutano ili intramuskularno 4-5 puta dnevno 30 minuta prije jela.

- bazični bolus (pojačan): inzulin kratkog djelovanja 30 minuta prije jela + injekcije srednje i dugotrajne inzuline, pružaju bazalnu razinu inzulina, ali ne eliminiraju postprandialnu hiperglikemiju, koju kratkodjelujući inzulini eliminiraju (najbolje od svega, humalog).

Primjenjuju se i insulini

- da povećate apetit sa deficitom telesne težine,

- u sklopu polarizacijske terapije,

- sa dijabetesom tipa 2,

- sa šizofrenijom (terapija koma).

Hipoglikemija(teže podnošljiva od hiperglikemije):

Tahikardija, znojenje, drhtavica, mučnina, glad, disfunkcija centralnog nervnog sistema (zbunjenost, čudno ponašanje), encefalopatija, konvulzije, koma.

Pomoć: probavljiv doručak, slatkoća. Sa komom iv, 40% -tnom otopinom glukoze.

Lipodistrofijana mjestima primjene inzulina - nestanak ili povećanje taloženja potkožne masti. Razvija se kao rezultat unošenja slabo pročišćenih inzulina, što krši tehniku ​​davanja lijekova (hladno, površinsko davanje (mora biti duboko potkožno)), unošenja na isto mjesto. Najbrže i potpuno se inzulin apsorbira iz potkožnog tkiva prednjeg trbušnog zida, sporije od ramena, prednjeg dijela bedara i vrlo polako iz potpopularne regije i stražnjice. Više od 16 IU inzulina ne daje se na jednom mjestu, jednom svakih 60 dana.

Alergijske reakcije (svrab, osip, anafilaktički šok). To je rezultat lošeg pročišćavanja inzulina, konzervansa, životinjskog inzulina. Potrebno je prebaciti pacijenta na manje imunogeni lijek (humani inzulin), propisati antihistaminike, HA.

Oticanje mozga, pluća, unutrašnjih organa.

Povećanje težine (gojaznost).

Atrofija Β ćelija, otpornost na inzulin(razvija se kada insulinu treba više od 2 PIECES / kg tjelesne težine, uz unošenje više od 60 PIECES dnevno).

Promjene elektrolita, metabolički poremećaji, gubitak svijesti, inhibicija refleksa, anurija, hemodinamički poremećaji.

Diferencijacija je složena: iv 40% otopina glukoze.

Intravenozno kapanje inzulina kratkog djelovanja (10-20 IU) + glukoza prema potrebi.

Uz to, potkožno ili u / m 5-10 IU inzulina za kontrolu glukoze.

Infuzijska terapija - izotonične otopine natrijum-hlorida, kalijum hlorida.

Kod pH krvi manjeg od 7,0 w / w rastvora natrijum bikarbonata.

Kokarboksilaza za smanjenje nivoa ketona.

Šećerna bolest tipa 2

Propisana su oralna hipoglikemijska sredstva koja se ne koriste u pedijatriji.

Peroralni hipoglikemijski agensi

Farmakološko djelovanje

Inzulin koji se nalazi u našoj krvi je hormon koji regulira metabolizam ugljikohidrata, snižava šećer u krvi i pomaže apsorpciji glukoze.

Osoba treba primiti inzulin izvana u onim slučajevima kada gušterača prestane da ga proizvodi u dovoljnoj količini ili stvara previše. Razina inzulina u krvi zdrave osobe je 3-20 mkU / ml. Uz abnormalnosti, dijabetes tipa 1 razvija se u manjoj mjeri, a dijabetes tipa 2 razvija se s povećanim inzulinom.

Umjetni inzulin za medicinske svrhe proizvodi se od žlijezda gušterače, goveda, a koristi se i genetski inženjering.

Indikacije za upotrebu insulina

Glavna upotreba lijeka je liječenje šećerne bolesti tipa 1. U nekim slučajevima koristi se i kod dijabetesa tipa 2.

Mala doza inzulina (5-10ED) koristi se za liječenje hepatitisa, ciroze u početnom stadijumu, iscrpljenosti, furunkuloze, acidoze, loše prehrane, tirotoksikoze.

Lijek se može koristiti za iscrpljivanje nervnog sistema, za liječenje alkoholizma, nekih oblika šizofrenije.

Način primjene

U osnovi se lek ubrizgava u mišić ili ispod kože, u težim slučajevima s dijabetičkom komom daje se intravenski.

Potrebna doza lijeka određuje se pojedinačno prema rezultatima analiza, uklj. podatke o nivou šećera, inzulina u krvi, tako da možete dati samo prosječne dozvoljene norme.

Potrebna doza inzulina za dijabetes melitus kreće se od 10-40 ED dnevno.

Kod dijabetičke kome dnevno ne može se davati više od 100 IU supkutano, a intravenskom primjenom ne više od 50 IU dnevno.

Za ostale indikacije, lijek je propisan u malim dozama - 6-10ED / dan.

Za injekcije inzulina koristi se posebna štrcaljka s ugrađenom iglom, čiji dizajn predviđa unošenje cijelog njezinog sadržaja bez ostataka, što vam omogućava da se pridržavate točne doze lijeka.

Prije sakupljanja inzulina u obliku suspenzije u štrcaljki, sadržaj bočice treba protresti da se dobije ujednačena suspenzija.

Obično se dnevna doza daje u dvije do tri doze. Injekcija se vrši pola sata, sat prije obroka. Delovanje inzulina, njegova jednostruka doza, započinje nakon pola sata, sat i traje 4-8 sati.

Djelovanje inzulina ubrizganog intravenski počinje nakon 20-30 minuta., Razina šećera opada do prvobitne razine nakon jednog do dva sata.

Nuspojave

Kada se lijek daje supkutano, može se razviti lipodistrofija. Takođe, lek može da izazove alergije.

Povišeni inzulin zbog njegove predoziranja može dovesti do hipoglikemijskog šoka. Simptomi: povećana slinavost, znojenje, slabost, kratkoća daha, vrtoglavica, palpitacije, rijetko - koma, grčevi, delirijum, gubitak svijesti.

Insulin: cijene u internetskim ljekarnama

Šprica sfm inzulin 3x comp 1ml n20 (u40 ​​/ u100 26g 0,45x12)

Šprica bd inzulin mikro fini + 0,5 ml n10 (u100 g29 0,33x12,7)

Šprica bd inzulin micro fine + 1ml n10 (u40 ​​30g 0,3x8)

Šprica bd inzulin micro-fine + 1ml n10 (u100 g30 0,3x8)

Šprica bd insulin micro fine + demi 0,3ml n10 (u100 g30 0,3x8)

Insulin Protafan NM susp. d / ubrizgati 100ME / ml 10ml

Insulin Actrapid NM rastvor za injekcije 100ME / ml 10ml

Šprica sfm inzulin 3x comp 1ml n100 (u100 29g 0,33x12,7)

Šprica sfm insulin 3x comp 1ml n100 (u40 ​​29g 0,33x12,7 ind pakovanje)

Insulin Actrapid NM Penfill otopina za injekcije 100 IU / ml kartice 3ml br. 5

Insulin Protafan NM Penfill Susp. d / ubrizgajte 100ME / ml kartice 3ml N5

Insulin Humulin M3 Susp. d / ubrizgajte 100 IU / ml kartica. 3ml №5

Insulin Humulin Redovna otopina r / d 100 IU / ml kartica. 3ml №5

Insulin Humalog rr d / ubrizgava 100ME / ml kartice. 3ml №5

Insulin Apidra Solostar rastvor za injekcije 100ME / ml 3ml br. 5 spr-olovka.

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Većina žena može dobiti više užitka od razmišljanja o svom lijepom tijelu u ogledalu nego od seksa. Dakle, žene, teže harmoniji.

Osoba koja uzima antidepresive u većini slučajeva opet će patiti od depresije. Ako se osoba sama snalazi s depresijom, ima sve šanse da zauvijek zaboravi na ovo stanje.

Nekada je zijevanje obogatilo tijelo kiseonikom. Međutim, ovo gledište je opovrgnuto. Naučnici su dokazali da zijevanjem čovjek hladi mozak i poboljšava njegove performanse.

Milioni bakterija rađaju se, žive i umiru u našem crijevu. Mogu se vidjeti samo pri velikim uvećanjima, ali kad bi se udružili, uklopili bi se u običnu šalicu kafe.

Četiri kriške tamne čokolade sadrže oko dvjesto kalorija. Dakle, ako se ne želite poboljšati, bolje je da ne jedete više od dvije lobule dnevno.

Da bismo izgovorili i najkraće i najjednostavnije riječi, koristimo 72 mišića.

U 5% bolesnika, antidepresiv klomipramin izaziva orgazam.

Ako je vaša jetra prestala raditi, smrt bi nastupila u toku jednog dana.

Ljudska krv "teče" kroz žile pod ogromnim pritiskom, a ako joj se naruši integritet može pucati i do 10 metara.

Jetra je najteži organ u našem tijelu. Prosječna težina joj je 1,5 kg.

Najrjeđa bolest je Kuru. Samo su predstavnici plemena Fore u Novoj Gvineji bolesni od nje. Pacijent umire od smijeha. Vjeruje se da je uzrok bolesti jedenje ljudskog mozga.

Mnogi lijekovi su u početku plasirani kao droga. Heroin je, na primjer, u početku plasiran kao lijek protiv kašlja. A kokain su ljekari preporučivali kao anesteziju i kao sredstvo za povećanje izdržljivosti.

Redovnim posjetom solariju šansa da se dobije karcinom kože povećava se za 60%.

Tokom života prosječna osoba proizvodi ne manje od dva velika bazena pljuvačke.

Naši bubrezi mogu očistiti tri litre krvi u jednoj minuti.

Znatno je porastao broj zaposlenih koji se bave uredskim poslovima. Ovaj trend je naročito karakterističan za velike gradove. Kancelarijski posao privlači muškarce i žene.

Trajanje djelovanja lijekova

U medicini se razlikuju lekovi sledećeg trajanja:

  • kratak
  • ultra kratka
  • prosječno trajanje izloženosti
  • produženo razdoblje izloženosti

Primjena jedne ili druge vrste inzulina ovisi o karakteristikama pacijenta i liječenju dijabetesa. Različite vrste inzulina se međusobno razlikuju u načinu sinteze i sastavu. Za svaku vrstu lijeka razvijaju se upute za upotrebu u skladu s ovim osobinama.

Osim toga, postoje neki opći zahtjevi koje treba poštivati ​​prilikom provođenja terapije inzulinom. Svaki inzulinski lijek ima određene indikacije za upotrebu i kontraindikacije.

Šta je ovo

Insulin je preparat hormona proteina-peptida. Koristi se kao specifičan lijek u liječenju dijabetesa. Ovo je hormon koji aktivno sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata i smanjuje koncentraciju glukoze u krvi. Smanjenje ugljikohidrata postiže se povećanjem unosa šećera od strane tkiva ovisnog o insulinu, pod utjecajem inzulina, koji potiče sintezu glikogena u jetrenim ćelijama i sprečava pretvorbu aminokiselina i masti u ugljikohidrate.

Ali postoji nuspojava inzulina na tijelo.

Ako mu nedostaje?

S njegovim nedostatkom primjećuje se porast razine šećera, što provocira pojavu šećerne bolesti i drugih komplikacija. Manjak inzulina nastaje zbog promjena u gušterači koje se javljaju kao posljedica poremećaja u radu endokrinog sustava, nakon ozljeda ili tijekom visokog psihološkog stresa povezanog sa stresnim situacijama.

Lijekovi se izrađuju iz tkiva gušterače životinja.

Terapija za dijabetes

Inzulin se smatra glavnim specifičnim lijekom u liječenju šećerne bolesti jer smanjuje hiperglikemiju, nadoknađuje opskrbu glikogenom u ćelijama i mišićima jetre, smanjuje stvaranje glukoze, omekšava dijabetičku lipemiju i normalizira opće stanje pacijenta. Inzulin za medicinsku upotrebu dobiva se iz gušterače svinja i goveda. Postoji metoda hemijske proizvodnje inzulina, ali trenutno je ona nedostupna. Razvijene su biotehnološke metode za proizvodnju humanog inzulina. Insulin dobijen genetskim inženjeringom apsolutno je u skladu sa aminokiselinskim nizom humanog inzulina.

U slučajevima kada se ova tvar dobija iz životinjskih žlijezda, u proizvodu se mogu primijetiti razne nečistoće (glukagon, proinsulin, proteini, samostatin, polipeptidi itd.) Kao rezultat nedovoljnog pročišćavanja. Neadekvatno pročišćena hrana može izazvati razne nuspojave.

Svinjski pankreas inzulin danas je popularniji. Kristalni humani insulin se takođe široko koristio.

Aktivnost ove tvari određena je biološki. Za jednu jedinicu djelovanja (međunarodnu jedinicu) uzima se aktivnost 0,04082 mg inzulina.

Prije nego što razmotrimo kako inzulin utječe na tijelo i nuspojave ove tvari, saznajemo u kojim slučajevima je propisan.

Indikacije za imenovanje

Indikacije za imenovanje je prisustvo u tijelu progresivnih oblika dijabetesa tipa ovisnog o inzulinu. U malim dozama može se koristiti u liječenju određenih patologija jetre. Ako je potrebno, moguće je koristiti takve lijekove u liječenju mentalnih i neuropsihijatrijskih bolesti.

Insulin može imati sljedeće indikacije za upotrebu:

  • liječenje i prevencija acidoze,
  • prevencija iscrpljivanja organizma,
  • tireotoksikoza,
  • furunculosis,
  • dijabetička dermopatija,
  • urtikarija, ekcem itd.

Sa alkoholizmom i šizofrenijom

Upotreba inzulina u liječenju alkoholizma i nekih vrsta šizofrenije pokazala je dobar rezultat. Za vrijeme liječenja šizofrenije propisuje se insulinokomatozna terapija u kojoj se u tijelo pacijenta unosi doza inzulina koja nije u stanju izazvati hipoglikemijski šok. U nekim situacijama lijekovi koji sadrže inzulin primjenjuju se pacijentima tijekom olakšavanja iscrpljenosti nervnog sistema.

Kontraindikacije i nuspojave inzulina bit će predstavljene u nastavku.

U kojim je slučajevima inzulin kontraindiciran?

Insulin ima određena ograničenja i kontraindikacije za upotrebu.Sledeća patološka stanja nalaze se na popisu kontraindikacija:

  • pankreatitis
  • hepatitis
  • žad
  • prisutnost kalkula u bubrezima i razdoblje pogoršanja bubrežne kamene bolesti,
  • dekompenzirana bolest srca,
  • probavni čir.

Pored gore navedenih bolesti, insulini su kontraindicirani u sledećim slučajevima:

  • prisutnost kod pacijenta sa šećernom bolešću inzulinski zavisne vrste preosjetljivosti na sintetičke insuline,
  • hipoglikemija ili preduvjeti za njenu pojavu,

Posebne preporuke

Relativna kontraindikacija za upotrebu ovih lekova je prisutnost teške alergije neposrednog tipa na lekove u kojima je prisutan insulin.

Mnogi lijekovi koji sadrže inzulin se ne preporučuju za liječenje dijabetesa tokom trudnoće i dojenja. U ovom trenutku trebaju se koristiti lijekovi koji se prave na bazi inzulina životinjskog porijekla.

Nuspojave inzulina

Nuspojave koje se javljaju tijekom upotrebe inzulina očituju se u slučajevima predoziranja tijekom injekcije. U tom slučaju može se primijetiti porast razine tvari u krvi. Ovo može doprinijeti razvoju stanja hipoglikemije, što dovodi do hipoglikemijskog šoka.

Ovo je glavna nuspojava inzulina na ljudsko tijelo, ali postoje i druge.

Povećanje njegove razine doprinosi pojačanom znojenju, vrtoglavici, povećanoj sekretornoj aktivnosti pljuvačnih žlijezda i razvoju kratkoće daha. Uz naglašeno predoziranje i bez pravovremenog unosa lijekova ili hrane s visokim sadržajem ugljikohidrata može doći do gubitka svijesti i napadaja. Naknadno pogoršanje izaziva hipoglikemijsku komu.

Kako to sprečiti?

Da biste uklonili simptome predoziranja, trebate pojesti 100 g bijelog hljeba, nekoliko kašika šećera ili šalicu slatkog čaja, možete pojesti jabuku.

Ako se pojave jaki simptomi šoka, pacijent mora ubrizgati glukozu intravenski. Ako je potrebno, može se koristiti i potkožno davanje adrenalina.

Nuspojave inzulina trebaju biti poznate svakom dijabetičaru.

Potreban je određeni oprez pri korištenju ovih sintetičkih lijekova šećerne bolesti, naročito kada razviju koronarnu insuficijenciju i u slučaju poremećaja cerebralne cirkulacije. U slučaju upotrebe produženih vrsta pripravaka inzulina, potrebno je sistematsko praćenje pacijentovog urina i stanja krvi te određivanje razine šećera u njima. Ova studija će vam pomoći da shvatite koje će vrijeme biti optimalno za primjenu lijeka kako bi se smanjile nuspojave inzulina.

Za primjenu lijekova na bazi inzulina koriste se posebne inzulinske šprice ili olovke za olovke, što ovisi o vrsti inzulina koja se koristi u terapiji inzulinom.

Kako koristiti tvar kako bi izbjegli nuspojave inzulina kod dijabetesa?

Pogledajte video: How sugar affects the brain - Nicole Avena (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar