HUMALOG 100ME

Unatoč činjenici da su naučnici uspjeli potpuno ponoviti molekulu inzulina, koja se proizvodi u ljudskom tijelu, djelovanje hormona se ipak pokazalo usporenim zbog vremena potrebnog za apsorpciju u krv. Prvi lijek poboljšanog djelovanja bio je insulin Humalog. Ona počinje djelovati već 15 minuta nakon injekcije, pa se šećer iz krvi pravovremeno prenosi u tkiva, pa čak ni kratkotrajna hiperglikemija ne nastaje.

U usporedbi s ranije razvijenim ljudskim inzulinama, Humalog pokazuje bolje rezultate: kod bolesnika se dnevna fluktuacija šećera smanjuje za 22%, glikemijski indeksi se poboljšavaju, posebno u poslijepodnevnim satima, a vjerojatnost teške odložene hipoglikemije smanjuje se. Zbog brzog, ali stabilnog djelovanja ovaj inzulin se sve više koristi kod dijabetesa.

Kratko uputstvo

Upute za uporabu inzulina Humalog je prilično obiman, a odjeljci koji opisuju nuspojave i upute za uporabu sadrže više od jednog stavka. Dugi opisi koji prate neke lijekove pacijenti doživljavaju kao upozorenje o opasnosti od uzimanja. Zapravo je sve upravo suprotno: velika, detaljna uputstva - dokaz brojnih suđenjada je droga uspješno izdržala.

Humalogue je odobren za upotrebu prije više od 20 godina, sada se već sa sigurnošću može reći da je ovaj inzulin siguran u pravoj dozi. Odobreni su za upotrebu i od odraslih i dece, može se koristiti u svim slučajevima praćenim ozbiljnim nedostatkom hormona: dijabetesom tipa 1 i 2, gestacijskim dijabetesom i operacijama gušterače.

Opće informacije o Humalogu:

OpisJasno rješenje. Zahtijeva posebne uvjete čuvanja, ako se prekrše mogu izgubiti svoja svojstva bez promjene izgleda, pa se lijek može kupiti samo u ljekarnama.
Princip radaOmogućuje glukozu u tkivima, pojačava konverziju glukoze u jetri i sprečava razgradnju masti. Učinak smanjenja šećera počinje ranije nego inzulin kratkog djelovanja, a traje manje.
ObrazacRastvor sa koncentracijom U100, primjena - potkožno ili intravenski. Pakirano u uloške ili olovke za jednokratnu upotrebu.
ProizvođačRešenje proizvodi samo Lilly France, Francuska. Pakovanje se proizvodi u Francuskoj, SAD-u i Rusiji.
CenaU Rusiji je trošak paketa koji sadrži 5 uložaka od 3 ml svaki oko 1800 rubalja. U Evropi je cijena za sličan volumen približno ista. U SAD-u je ovaj inzulin gotovo 10 puta skuplji.
Indikacije
  • Dijabetes tipa 1, bez obzira na težinu bolesti.
  • Tip 2, ako hipoglikemijski agensi i dijeta ne dopuštaju normalizaciju glikemije.
  • Tip 2 tokom gestacije, gestacijski dijabetes.
  • Obje vrste dijabetesa tijekom liječenja ketoacidotskom i hiperosmolarnom komom.
KontraindikacijePojedinačna reakcija na inzulinski lipro ili pomoćne komponente. Češće se izražava alergija na mjestu ubrizgavanja. Sa malim stepenom ozbiljnosti prolazi nedelju dana nakon prelaska na ovaj inzulin. Teški slučajevi su rijetki, oni zahtijevaju zamjenu Humaloga analogima.
Značajke prelaska na HumalogTokom odabira doze, češća mjerenja glikemije, potrebne su redovne medicinske konsultacije. U pravilu, dijabetičaru je potrebno manje Humalog jedinica po 1 XE u odnosu na ljudski inzulin. Pojačana potreba za hormonom uočena je tokom raznih bolesti, nervnog preopterećenja i aktivne fizičke aktivnosti.
PredoziranjePrekoračenje doze dovodi do hipoglikemije. Da biste ga eliminirali, trebate uzimati brze ugljikohidrate. Teški slučajevi zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.
Istodobna primjena s drugim lijekovimaHumalog može smanjiti aktivnost:

  • lijekovi za liječenje hipertenzije sa diuretičkim efektom,
  • hormonski preparati, uključujući oralne kontraceptive,
  • nikotinska kiselina koja se koristi za liječenje komplikacija dijabetesa.

Pojačajte efekat:

  • alkohol
  • hipoglikemijska sredstva koja se koriste za lečenje dijabetesa tipa 2,
  • aspirin
  • dio antidepresiva.

Ako se ovi lijekovi ne mogu zamijeniti drugim, dozu Humaloga treba privremeno prilagoditi.

SkladištenjeU hladnjaku - 3 godine, na sobnoj temperaturi - 4 nedelje.

Među nuspojavama najčešće se primjećuju hipoglikemija i alergijske reakcije (1-10% dijabetičara). Manje od 1% pacijenata razvije lipodistrofiju na mjestu ubrizgavanja. Učestalost ostalih nuspojava manja je od 0,1%.

Najvažnija stvar u vezi s Humalogom

Kod kuće, Humalog se daje subkutano pomoću olovke za štrcaljke ili inzulinske pumpe. Ako se želi eliminirati jaka hiperglikemija, intravenska primjena lijeka je moguća i u medicinskoj ustanovi. U ovom slučaju je potrebna česta kontrola šećera kako bi se izbjeglo predoziranje.

Aktivna supstanca lijeka je insulin lispro. Od ljudskog hormona se razlikuje u rasporedu aminokiselina u molekuli. Takva modifikacija ne sprečava ćelijske receptore da prepoznaju hormon, pa lako prelaze šećer u sebe. Humalog sadrži samo monomere inzulina - pojedinačne, nepovezane molekule. Zbog toga se brzo i ravnomerno apsorbuje, počinje djelovati na smanjenje šećera brže od nemodificiranog konvencionalnog inzulina.

Humalog je lijek kraćeg djelovanja od, na primjer, Humulina ili Actrapida. Prema klasifikaciji, upućuje se na analoge inzulina sa ultrazvučnim djelovanjem. Početak njegove aktivnosti je brži, oko 15 minuta, tako da dijabetičari ne moraju čekati da lijek djeluje, već se možete pripremiti za obrok odmah nakon injekcije. Zahvaljujući tako kratkom razmaku postaje lakše planirati obroke, a rizik od zaborava na hranu nakon injekcije znatno se smanjuje.

Za dobru kontrolu glikemije, brzu terapiju inzulinom treba kombinirati sa obaveznom primjenom dugog inzulina. Jedini izuzetak je kontinuirana upotreba inzulinske pumpe.

Odabir doze

Doza Humaloga ovisi o mnogim faktorima i određuje se pojedinačno za svakog dijabetičara. Korištenje standardnih shema ne preporučuje se, jer pogoršavaju kompenzaciju dijabetesa. Ako se pacijent pridržava dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, doza Humaloga može biti manja nego što može dati standardno sredstvo davanja. U tom se slučaju preporučuje upotreba slabijeg brzog inzulina.

Ultrahortni hormon daje najsnažniji efekat. Pri prelasku na Humalog, njegova početna doza izračunava se kao 40% prethodno korištenog kratkog inzulina. Prema rezultatima glikemije, doza se prilagođava. Prosječna potreba za pripremom po jedinici kruha je 1-1,5 jedinica.

Obrazac ubrizgavanja

Prije svakog obroka ubada se humalog, najmanje tri puta dnevno. U slučaju visokog šećera dopušteni su korektivni koprivi između glavnih injekcija. Uputa za upotrebu preporučuje izračunavanje potrebne količine inzulina na osnovu ugljikohidrata planiranih za sljedeći obrok. Otprilike 15 minuta bi trebalo da prođe od injekcije do hrane.

Prema recenzijama, ovo je vrijeme često manje, posebno popodne, kada je inzulinska rezistencija niža. Brzina apsorpcije je strogo individualna, može se izračunati ponovljenim mjerenjima glukoze u krvi neposredno nakon injekcije. Ako se učinak snižavanja šećera uoči brže nego što je propisano u uputama, vrijeme prije jela treba smanjiti.

Humalog je jedan od najbržih lijekova, pa ga je pogodno koristiti kao hitnu pomoć kod dijabetesa ako pacijentu prijeti hiperglikemijska koma.

Vreme akcije (kratko ili dugo)

Vrhunac ultra kratkog insulina primećen je 60 minuta nakon njegove primene. Trajanje djelovanja ovisi o dozi; što je veća, duže je učinak snižavanja šećera - oko 4 sata.

Humalog mix 25

Da bi se pravilno procijenio učinak Humaloga, glukoza se mora izmjeriti nakon ovog razdoblja, obično se to radi prije sljedećeg obroka. Ako se sumnja na hipoglikemiju, potrebna su ranija mjerenja.

Kratko trajanje Humaloga nije nedostatak, već prednost lijeka. Zahvaljujući njemu, manje vjerovatno je da će pacijenti sa šećernom bolešću imati hipoglikemiju, posebno noću.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Humalog Mix

Pored Humaloga, farmaceutska kompanija Lilly France proizvodi Humalog Mix. To je mješavina lizpro inzulina i protamin sulfata. Zahvaljujući ovoj kombinaciji, vrijeme početka hormona ostaje jednako brzo, a trajanje djelovanja značajno se povećava.

Humalog Mix je dostupan u 2 koncentracije:

LijekSastav,%
Lyspro inzulinSuspenzija inzulina i protamina
Humalog Mix 505050
Humalog Mix 252575

Jedina prednost takvih lijekova je jednostavniji režim ubrizgavanja. Nadoknada dijabetesa melitusa tijekom njihove uporabe je gora nego kod intenzivnog režima terapije inzulinom i upotrebe uobičajenog Humaloga, dakle, za djeca Humalog Mix se ne koristi.

Ovaj insulin je propisan:

  1. Dijabetičari koji nisu u mogućnosti samostalno izračunati dozu ili napraviti injekciju, na primjer, zbog lošeg vida, paralize ili tremora.
  2. Pacijenti sa mentalnim bolestima.
  3. Stariji pacijenti s mnogim komplikacijama dijabetesa i lošom prognozom liječenja ako ne žele naučiti pravila izračuna inzulina.
  4. Dijabetičari s bolešću tipa 2, ako se vlastiti hormon još proizvodi.

Liječenje dijabetesa Humalog Mix-om zahtijeva strogu ujednačenu prehranu, obavezne grickalice između obroka. Dozvoljeno je jesti do 3 XE za doručak, do 4 XE za ručak i večeru, oko 2 XE za večeru, i 4 XE prije spavanja.

Analozi Humaloga

Lyspro inzulin kao aktivna supstanca sadržan je samo u originalnom Humalogu. Lijekovi iz neposredne blizine su NovoRapid (na bazi aspart) i Apidra (glulisin). Ti su alati također ultra kratki, pa nije važno koji odabrati. Svi se dobro podnose i omogućuju brzo smanjenje šećera. U pravilu prednost daje lijeku koji se u klinici može besplatno dobiti.

Prijelaz s Humaloga na njegov analogan može biti potreban u slučaju alergijskih reakcija. Ako se dijabetičar pridržava dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata ili često ima hipoglikemiju, racionalnije je koristiti humani, a ne ultrazvučni inzulin.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotno uzimanje tableta i inzulina jedini način održavanja šećera pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Dozni oblik

Injekcije, bistre, bezbojne

inzulina lispro 100 IU

Pomoćne tvari: glicerol (glicerin), cink oksid (cink oksid), natrijum hidrogen fosfat (dvobazni natrijev fosfat), metakrezol, voda za vodu, klorovodična kiselina (10% otopina) i natrijum hidroksid (10% rastvor) (za uspostavljanje pH) .

Doziranje lijeka


Tačnu dozu lijeka pojedinačno individualno određuje lekar, jer to direktno ovisi o pacijentovom stanju.

Obično se preporučuje upotreba ovog lijeka prije jela, međutim, ako je potrebno, može se uzimati i nakon obroka.

Humalog 25 se daje uglavnom supkutano, ali je u nekim slučajevima moguć i intravenski put.

Uvođenje otopine mora se provesti s krajnjim oprezom, jer lako možete doći u krvne žile. Nakon uspješnog postupka nije dopušteno masaža na mjestu ubrizgavanja.

Trajanje akcije ovisi o nekoliko faktora. Od korištene doze, kao i od mjesta ubrizgavanja, pacijentove tjelesne temperature i njegove daljnje fizičke aktivnosti.

Način unosa inzulina je individualan.

Doziranje lijeka Humalog 50 također određuje isključivo pojedinačno od strane liječnika, ovisno o razini glukoze u krvi.

Injekcija se daje samo intramuskularno u rame, stražnjicu, bedro ili trbuh.

Upotreba lijeka za intravensku injekciju je neprihvatljiva.

Nakon određivanja potrebne doze, mjesto ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se primjenjuje ne više od jednom svakih 30 dana.

Trošak u ruskim ljekarnama:

  • Mix 25 suspenzija za injekcije 100 IU / ml 5 komada - od 1734 rubalja,
  • Mix 50 suspenzija za injekcije 100 IU / ml 5 komada - od 1853 rubalja.

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Kompletne informacije o lijeku Humalog u videu:

Humalog dijabetičari koriste za normalizaciju šećera u krvi. Direktan je analog ljudskog insulina. Proizvodi se u Francuskoj u obliku otopine i suspenzije za injekcije. Kontraindicirana za upotrebu kod hipoglikemije i netolerancije na komponente lijeka.

Farmakodinamika

DNK rekombinantni analog humanog inzulina. Ono se od posljednjeg razlikuje u obrnutom slijedu aminokiselina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B.

Glavni efekat lijeka je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anabolički efekat. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali istovremeno dolazi do smanjenja glikogenolize, glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2, kada se koristi inzulin lyspro, hiperglikemija koja nastaje nakon obroka značajno je smanjena u odnosu na topljivi ljudski inzulin. Za pacijente koji primaju kratkotrajne i bazne insuline potrebno je odabrati dozu oba inzulina kako bi se postigao optimalni nivo glukoze u krvi tokom dana.

Kao i kod svih inzulinskih pripravaka, trajanje inzulina lyspro može biti različito kod različitih pacijenata ili u različitim vremenskim periodima kod istog pacijenta i ovisi o dozi, mjestu ubrizgavanja, opskrbi krvlju, tjelesnoj temperaturi i fizičkoj aktivnosti.

Farmakodinamičke karakteristike lizpro inzulina kod djece i adolescenata slične su onima koje su primijećene u odraslih.

U bolesnika sa dijabetesom tipa 2 koji primaju maksimalne doze derivata sulfoniluree, dodavanje lizpro inzulina dovodi do značajnog smanjenja glikoliranog hemoglobina.

Liječenje lijekom Lyspro inzulinom za bolesnike s dijabetesom tipa 1 i 2 praćeno je smanjenjem broja epizoda noćne hipoglikemije.

Glukodinamički odgovor na izulin lispro ne ovisi o funkcionalnom zatajenju bubrega ili jetre.

Pokazano je da je inzulin lyspro ekvivalentan ljudskom inzulinu, ali njegovo djelovanje se odvija brže i traje kraće vrijeme.

Za Lyspro inzulin karakterističan je brz početak djelovanja (oko 15 minuta), kao Ima visoku brzinu apsorpcije, što vam omogućava da ga unesete neposredno prije jela (0-15 minuta prije jela), za razliku od uobičajenog inzulina kratkog djelovanja (30-45 minuta prije jela). Lyspro inzulin ima kraće trajanje djelovanja (2 do 5 sati) u odnosu na uobičajeni humani inzulin.

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Rastvor za intravensku i subkutanu primenu1 ml
aktivna supstanca:
insulin lispro100 IU
pomoćni sastojci: glicerol (glicerin) - 16 mg, metakrezol - 3,15 mg, cink oksid - q.s. (na sadržaj Zn 2+ - 0,0197 mg), natrijum hidrogen fosfat heptahidrata - 1,88 mg, otopina hlorovodonične kiseline 10% i / ili rastvor natrijum hidroksida 10% - q.s. do pH 7–7,8; voda za ubrizgavanje - q.s. do 1 ml

Doziranje i primjena

P / C u obliku injekcija ili produžene sc infuzije pomoću inzulinske pumpe.

Dozu Humaloga ® određuje liječnik pojedinačno, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi. Režim davanja inzulina je individualan. Humalog ® se može primijeniti neposredno prije obroka, ako je potrebno, može se primijeniti odmah nakon obroka. Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura.

Ako je potrebno (ketoacidoza, akutna bolest, razdoblje između operacija ili postoperativni period), lijek Humalog ® se može primijeniti iv.

SC treba davati ramenu, bedru, zadnjici ili trbuhu. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike 1 puta mjesečno.

Kada je s / na uvođenju lijeka Humalog ®, morate paziti da lijek ne dođe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijenta treba obučiti u pravilnoj tehnici ubrizgavanja.

Priprema za primjenu Humalog ® u patronama

Rješenje Humalog ® treba biti bistro i bezbojno. Ne koristite otopinu preparata Humalog ® ako se pokaže da je zamućena, zadebljana, slabo obojena ili su čvrste čestice vizualno otkrivene. Prilikom postavljanja uloška u olovku štrcaljke, pričvršćivanja igle i ubrizgavanja insulina, slijedite upute proizvođača koje se isporučuju uz svaku olovku štrcaljke.

2. Odaberite mjesto za ubrizgavanje.

3. Pripremite kožu na mjestu ubrizgavanja prema preporuci liječnika.

4. Skinite spoljni zaštitni poklopac sa igle.

5. Popravite kožu.

6. Umetnite SC iglu i ubrizgavanje obavite u skladu s uputama za upotrebu olovke za štrcaljku.

7. Izvadite iglu i nježno pritisnite mjesto ubrizgavanja pamučnim tamponom nekoliko sekundi. Ne trljajte mesto ubrizgavanja.

8. Odvijte vanjsku zaštitnu kapicu igle i odbacite je.

9. Stavite poklopac na olovku štrcaljke.

U / u unosu inzulina. Intravenske injekcije preparata Humalog ® moraju se izvesti u skladu s uobičajenom kliničkom praksom intravenske injekcije, na primjer, intravenskim davanjem bolusa ili korištenjem infuzionog sustava. U ovom slučaju često je potrebna kontrola koncentracije glukoze u krvi. Sistemi za infuziju s koncentracijama od 0,1 do 1 IU / ml inzulina lispro u 0,9% otopini natrijum-hlorida ili 5% otopine dekstroze stabilni su na sobnoj temperaturi tokom 48 sati.

P / c infuzija inzulina pomoću inzulinske pumpe. Za infuziju pripravka Humalog ® mogu se koristiti pumpe - sistemi za kontinuirano sc davanje inzulina sa CE oznakom. Prije primjene lyspro inzulina, provjerite je li određena pumpa prikladna. Morate strogo slijediti upute isporučene s pumpom. Za pumpu koristite samo prikladan rezervoar i kateter. Infuzijski set treba mijenjati u skladu s uputama priloženim za infuzijski set. Ako se razvije hipoglikemijska reakcija, infuzija se zaustavlja dok se epizoda ne riješi. Ako se primijeti vrlo niska koncentracija glukoze u krvi, tada je potrebno o tome obavijestiti liječnika i osigurati smanjenje ili prestanak infuzije inzulina. Neispravnost pumpe ili blokada infuzijskog sistema može dovesti do brzog porasta glukoze u krvi. U slučaju sumnje na kršenje opskrbe inzulinom, morate slijediti upute i po potrebi obavijestiti liječnika. Kada koristite pumpu, Humalog ® preparat ne treba mešati sa drugim inzulinama.

Za Humalog ® preparat u QuickPen ™ olovci za šprice, potrebno je upoznati se sa QuickKen ™ olovkom za šprice prije primjene inzulina.

QuickPen ™ Humalog® 100 IU / ml, 3 ml olovka za špriceve

Svaki put kada primite novo pakovanje sa QuickPen ™ olovkama za injekciju, morate ponovo pročitati upute za upotrebu, kao može sadržavati ažurirane informacije. Informacije sadržane u uputama ne zamjenjuju razgovore s liječnikom o bolesti i liječenju pacijenta.

Olovka QuickPen ™ štrcaljka za olovku za jednokratnu upotrebu, napunjena olovka za injekcije, koja sadrži 300 jedinica insulina. Jednom olovkom pacijent može dati nekoliko doza inzulina. Ovom olovkom možete unositi dozu sa tačnošću od 1 jedinice. Možete unijeti od 1 do 60 jedinica po injekciji. Ako doza prelazi 60 jedinica, bit će potrebno više od jedne injekcije. Svakom injekcijom klip se tek malo pomiče, a pacijent možda neće primijetiti promjenu svog položaja. Klip stiže do dna uloška samo kad je pacijent potrošio svih 300 jedinica sadržanih u olovci štrcaljke.

Olovka se ne može deliti sa drugim ljudima čak i kada koristite novu iglu. Ne koristite ponovo igle. Ne ostavljajte iglu drugim ljudima - infekcija se može prenijeti iglom, što može dovesti do infekcije.

Ne preporučuje se pacijentima s oštećenjem vida ili potpunim gubitkom vida bez pomoći dobro vidljivih ljudi koji su obučeni za pravilnu upotrebu olovke za špriceve.

Olovka QuickPen ™ Humalog® šprica ima plavu boju karoserije, bordo dozno dugme i bijelu naljepnicu s trakom boje bordo boje.

Da biste obavili injekciju, potrebna vam je olovka QuickPen ™ sa špricom sa insulinom, igla kompatibilna s olovkom QuickPen ™ (preporučuje se upotreba olovke za štrcaljke) Becton, Dickinson and Company (BD), i bris umočen u alkohol.

Priprema za inzulin

- oprati ruke sapunom,

- Provjerite olovku za špricu da biste bili sigurni da sadrži pravu vrstu inzulina. Ovo je posebno važno ako pacijent koristi više od 1 vrste inzulina,

- ne koristite olovke za štrcaljke kojima je istekao rok trajanja, ispisane na etiketi,

- Pri svakoj ubrizgavanju uvijek koristite novu iglu kako biste spriječili infekciju i izbjegli začepljenje igala.

1. faza Uklonite poklopac olovke za štrcaljku (ne uklanjajte naljepnicu olovke za špricu) i obrišite gumeni disk tamponom namočenim u alkohol.

2. faza Provjerite izgled inzulina. Humalog ® treba biti transparentan i bezbojan. Ne koristite ako je oblačno, ima boju ili su u njemu čestice ili ugrušci.

3. faza Uzmi novu iglu. Uklonite papirnu naljepnicu sa vanjskog poklopca igle.

Faza 4 Stavite poklopac s iglom direktno na olovku štrcaljke i okrenite iglu i poklopac dok ne sjedne na svoje mjesto.

Faza 5 Uklonite spoljni poklopac igle, ali nemojte ga odbaciti. Uklonite unutrašnju kapicu igle i odbacite je.

Provjera olovke šprice za unos lijeka

Takvu provjeru treba obaviti prije svake injekcije.

Provjera olovke štrcaljke na unos lijeka vrši se uklanjanje zraka iz igle i spremnika koji se mogu akumulirati tijekom normalnog skladištenja i osigurati da olovka štrcaljke ispravno radi.

Ako ne izvršite takvu kontrolu prije svake injekcije, možete unijeti ili prenisku ili previsoku dozu inzulina.

6. faza Da biste provjerili olovke za šprice za unos lijeka, treba postaviti 2 jedinice rotiranjem gumba za dozu.

7. faza Podignite olovku štrcaljke s iglom prema gore. Lagano dodirnite držač kertridža tako da se na vrhu sakupljaju mjehurići zraka.

Faza 8 Nastavite držati olovku štrcaljke s iglom prema gore. Pritisnite tipku za ubrizgavanje doze sve dok se ne zaustavi i u prozoru s indikatorom doze se ne pojavi "0". Dok držite tipku za dozu, polako odbrojavajte do 5. Inzulin bi se trebao pojaviti na vrhu igle.

- Ako se kap inzulina ne pojavi na vrhu igle, ponovite korake provere olovke šprice za unos leka. Provjera se može izvršiti ne više od 4 puta.

- Ako se inzulin nije pojavio, promijenite iglu i ponovite provjeru olovke za šprice za lijek.

Prisustvo malih mjehurića zraka normalno je i ne utječe na primijenjenu dozu.

Možete unijeti od 1 do 60 jedinica po injekciji. Ako doza prelazi 60 jedinica, bit će potrebno više od jedne injekcije.

Ako vam je potrebna pomoć kako pravilno podijeliti dozu, obratite se svom liječniku.

Za svaku injekciju treba koristiti novu iglu i postupak provjere olovke za šprice za unos lijeka.

9. faza Da biste birali željenu dozu inzulina, okrenite dugme za dozu. Indikator doze treba biti na istoj liniji s brojem jedinica koje odgovaraju potrebnoj dozi.

Jednim okretom tipka za dozu pomiče 1 jedinicu.

Svakim okretanjem gumba za doziranje se klikne.

Doza se ne mora odabrati brojenjem klikova, jer se na ovaj način može dobiti pogrešna doza.

Doza se može prilagoditi okretanjem gumba za dozu u željenom smjeru sve dok se u prozoru s indikatorom doze ne pojavi brojka koja odgovara potrebnoj dozi na istoj liniji kao i indikator doze.

Čak su i brojevi navedeni na skali. Neparni brojevi, nakon broja 1, označeni su čvrstim linijama.

Uvijek treba provjeriti broj u prozoru s indikatorom doze da biste bili sigurni da je doza koju ste unijeli tačna.

Ako je u olovci štrcaljke ostalo manje inzulina nego što je potrebno, pacijent neće moći davati željenu dozu ovom olovkom za šprice.

Ako je potrebno više jedinica nego što je ostalo u olovci, pacijent može:

- unesite preostalu količinu u olovku za štrcaljku, a zatim pomoću nove olovke za špricu uvedite preostalu dozu,

- uzmite novu olovku za špric i unesite punu dozu.

U olovci može ostati mala količina inzulina, koju pacijent neće moći davati.

Potrebno je napraviti injekciju inzulina strogo u skladu sa onim što je pohađao ljekar.

Pri svakoj ubrizgavanju promijenite (naizmjenično) mjesto ubrizgavanja.

Ne pokušavajte mijenjati dozu tijekom injekcije.

10. faza Odaberite mjesto ubrizgavanja - inzulin se ubrizgava u prednji trbušni zid, stražnjicu, kukove ili ramena. Pripremite kožu prema preporuci liječnika.

11. faza Umetnite iglu ispod kože. Pritisnite tipku za dozu sve dok se ne zaustavi. Dok držite tipku za dozu, polako izbrojite na 5, a zatim iglu izvadite s kože. Ne pokušavajte davati inzulin okretanjem gumba za dozu. Kada okrenete dugme za dozu, insulin se ne isporučuje.

12. faza Uklonite iglu iz kože. Dopušteno je ako kap inzulina ostane na vrhu igle, to ne utiče na tačnost doze.

Provjerite broj u prozoru s indikatorom doze:

- ako je indikator doze na prozoru "0", pacijent je dozu uneo u potpunosti,

- ako pacijent ne vidi "0" u prozoru s indikatorom doze, doza se ne bi trebala oporaviti. Umetnite iglu ponovo pod kožu i dovršite injekciju,

- ako pacijent i dalje vjeruje da doza nije unesena u cijelosti, ne ponavljajte injekciju. Provjerite razinu glukoze u krvi i djelujte u skladu s uputama liječnika,

- ako su potrebne dvije injekcije za primjenu pune doze, ne zaboravite dati drugu injekciju.

Svakom injekcijom klip se tek malo pomiče, a pacijent možda neće primijetiti promjenu svog položaja.

Ako nakon uklanjanja igle s kože pacijent primijeti kap krvi, pažljivo pritisnite čistu krpu od gaze ili alkoholni tampon na mjesto ubrizgavanja. Ne trljajte ovo područje.

Nakon injekcije

Faza 13 Pažljivo stavite na vanjski poklopac igle.

14. korak Odvijte iglu sa poklopcem i odložite je na način opisan dolje (vidi Odlaganje olovki i igle za špriceve) Ne čuvajte olovku za štrcaljku sa pričvršćenom iglom kako biste sprečili istjecanje inzulina, začepljenje igle i zrak koji ulazi u olovku štrcaljke.

15. faza Stavite poklopac na olovku štrcaljke, poravnavajući stezaljku s indikatorom doze i pritisnite je.

Odlaganje olovki i igle za špriceve

Stavite rabljene igle u kontejner za oštre pločice ili tvrdu plastičnu posudu s čvrsto prianjajućim poklopcem. Ne odlažite igle na mesto određeno za kućni otpad.

Korištenje olovke za štrcaljku možete uklanjati s kućnim otpadom nakon uklanjanja igle.

Posavjetujte se s liječnikom o tome kako odložiti kontejner oštrih dijelova.

Upute za odlaganje igala u ovom opisu ne zamjenjuju pravila, propise ili politike koje je usvojila svaka institucija.

Neiskorištene olovke za štrcaljke. Neiskorištene olovke za štrcaljke čuvajte u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 ° C. Ne zamrzavajte upotrebljeni inzulin ako je bio smrznut, ne upotrebljavajte ga. Neiskorištene olovke za štrcaljke mogu se čuvati do roka trajanja navedenog na naljepnici, pod uvjetom da se čuvaju u hladnjaku.

Olovka za brizgalice koja se trenutno koristi. Olovku štrcaljke koja se trenutno koristi na sobnoj temperaturi do 30 ° C čuvajte na mestu zaštićenom od toplote i svetlosti. Kad datum isteka označen na pakiranju istekne, upotrijebljenu olovku mora se odbaciti, čak i ako u njemu ostane inzulin.

Opće informacije o sigurnoj i efikasnoj upotrebi olovke

Olovku i iglice brizgalice držite izvan dohvata dece.

Ne koristite olovku za štrcaljku ako neki njen deo izgleda slomljen ili oštećen.

Uvijek nosite rezervnu olovku za štrcaljku u slučaju da se glavna olovka brizgalice izgubi ili pokvari.

Otklanjanje problema

Ako pacijent ne može skinuti poklopac sa olovke štrcaljke, lagano ga uvrnite, a zatim povucite poklopac.

Ako je dugme za biranje doze snažno pritisnuto:

- Polako pritisnite taster za biranje doze. Lagano pritiskanje tipke za odabir doze olakšava ubrizgavanje

- Igla se može začepiti. Umetnite novu iglu i provjerite olovku šprice za unos droge,

- Moguće je da su prašina ili druge čestice ušle u olovku štrcaljke. Bacite takvu olovku za špricu i uzmite novu.

Ako pacijent ima pitanja ili problema vezanih za upotrebu QuickPen ™ olovke za špriceve, obratite se Eli Lilly ili svom zdravstvenom radniku.

Obrazac za puštanje

Otopina za intravensko i subkutano davanje, 100 IU / ml.

Patrone 3 ml lijeka u kaseti. 5 uloška po blisteru. 1 bl. u pakovanju kartona. Uz to, u slučaju pakiranja lijeka kod ruske kompanije JSC "ORTAT", naljepnica se primjenjuje za kontrolu prvog otvaranja.

Olovke za injekcije QuickPen ™. 3 ml lijeka u ulošku ugrađenom u olovku QuickPen ™ za šprice. 5 QuickPen ™ olovki za štrcaljke u kartonskom pakovanju. Uz to, u slučaju pakiranja lijeka kod ruske kompanije JSC "ORTAT", naljepnica se primjenjuje za kontrolu prvog otvaranja.

Proizvođač

Izrada gotovog doznog oblika i primarnog pakovanja: Lilly France, Francuska (patrone, olovke za injekcije QuickPen ™). 2 ru du Colonel Lilly, 67640 Fegersheim, Francuska.

Sekundarno pakiranje i kontrola kvaliteta: Lilly France, Francuska. 2 ru du Colonel Lilly, 67640 Fegersheim, Francuska.

Ili Eli Lilly and Company, SAD. Indianapolis, Indiana, 46285 (QuickPen ™ olovke za špriceve).

Ili JSC "ORTAT", Rusija. 157092, Kostromski kraj, Susaninski okrug, sa. Sjeverni, mikrorodni. Kharitonovo.

Predstavništvo u Rusiji / Adresa za prijavu: Moskovsko predstavništvo Eli Lilly Vostok S.A., JSC, Švajcarska. 123112, Moskva, Presnenskaja nab., 10.

Tel .: (495) 258-50-01, faks: (495) 258-50-05.

Lilly Pharma LLC ekskluzivni je uvoznik Humalog ® u Rusku Federaciju.

Farmakokinetika

Usisavanje i distribucija

Nakon sc primjene, insulin Lyspro se brzo apsorbuje i dostiže Cmax u krvnoj plazmi nakon 30-70 minuta. Vd inzulina lyspro i običnog humanog inzulina su identični i kreću se u rasponu od 0,26-0,36 l / kg.

Uz sc davanje T1 / 2 inzulina, lyspro je oko 1 sat. Pacijenti s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom održavaju veću brzinu apsorpcije inzulina lispro u usporedbi s uobičajenim ljudskim inzulinom.

Nuspojave

Nuspojava povezana s glavnim učinkom lijeka: hipoglikemija. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti (hipoglikemijska koma) i, u izuzetnim slučajevima, do smrti.

Alergijske reakcije: moguće su lokalne alergijske reakcije - crvenilo, oticanje ili svrbež na mjestu ubrizgavanja (obično nestaju u roku od nekoliko dana ili tjedana), sistemske alergijske reakcije (javljaju se rjeđe, ali su ozbiljnije) - generalizirani svrab, urtikarija, angioedem, groznica i dr. nedostatak daha, snižen krvni pritisak, tahikardija, pojačano znojenje. Teški slučajevi sistemskih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život.

Lokalne reakcije: lipodistrofija na mjestu ubrizgavanja.

Posebni uslovi

Prebacivanje pacijenta na drugu vrstu ili marku inzulina treba obaviti pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene u aktivnosti, marki (proizvođaču), vrsti (npr. Regular, NPH, traka), vrstama (životinjski, ljudski, analog humanog inzulina) i / ili načinu proizvodnje (DNA rekombinantni inzulin ili inzulin životinjskog porijekla) mogu zahtijevati promjene doze.

Uvjeti u kojima rani znakovi upozorenja hipoglikemije mogu biti nespecifični i manje izraženi uključuju trajno postojanje šećerne bolesti, intenzivnu inzulinsku terapiju, bolesti živčanog sustava kod šećerne bolesti ili lijekove, poput beta blokatora.

U bolesnika s hipoglikemijskim reakcijama nakon prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin, rani simptomi hipoglikemije mogu biti manje izraženi ili drugačiji od onih koji su imali prethodni inzulin. Neprilagođene hipoglikemijske ili hiperglikemijske reakcije mogu uzrokovati gubitak svijesti, komu ili smrt.

Neadekvatne doze ili prekid liječenja, posebno s dijabetesom melitusom ovisnim o inzulinu, mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze, stanja koja pacijentu mogu biti opasna po život.

Potreba za insulinom može se smanjiti kod pacijenata sa zatajenjem bubrega, kao i kod pacijenata sa zatajenjem jetre kao rezultat smanjenja procesa glukoneogeneze i metabolizma inzulina. Međutim, kod pacijenata s kroničnim zatajenjem jetre, povećana otpornost na inzulin može dovesti do povećanja potražnje za inzulinom.

Potreba za insulinom može se povećati zaraznim bolestima, emocionalnim stresom, s povećanjem količine ugljikohidrata u prehrani.

Možda će biti potrebno i prilagođavanje doze ako se povećava fizička aktivnost pacijenta ili se promijeni normalna prehrana. Vježbanje odmah nakon obroka povećava rizik od hipoglikemije. Posljedica farmakodinamike brzo djelujućih analoga inzulina je da ako se razvije hipoglikemija, ona se nakon injekcije može razviti i ranije nego kod ubrizgavanja topljivog ljudskog inzulina.

Pacijenta treba upozoriti da ako je liječnik propisao pripravak inzulina s koncentracijom od 40 IU / ml u bočici, tada se inzulin ne smije uzimati iz uloška s koncentracijom insulina od 100 IU / ml sa špricom za ubrizgavanje inzulina s koncentracijom od 40 IU / ml.

Ako je potrebno uzimati druge lijekove istovremeno s Humalog®, pacijent treba konzultirati liječnika.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

- dijabetes melitus kod odraslih i djece kojima je potrebna inzulinska terapija za održavanje normalne razine glukoze.

Interakcija lijekova

Humalogov hipoglikemijski učinak smanjuje se oralnim kontraceptivima, kortikosteroidima, preparatima hormona štitnjače, danazolom, beta2-adrenergičkim agonistima (uključujući ritodrin, salbutamol, terbutalin), tricikličkim antidepresivima, tiazidnim diureticima, hlorprotiksenom, izozitrijumom diazitinijuma derivati ​​fenotiazina.

Hipoglikemijski učinak Humaloga pojačan je beta blokatorima, etanolom i etanolima koji sadrže anaboličke steroide, fenfluramin, gvanetidin, tetraciklini, oralne hipoglikemijske lijekove, salicilate (na primjer, acetilsalicilna kiselina, antagonisti aniloprilaktila, MAP inhibitori, inhibitori Ml, Ml inhibitori, Ml inhibitori, Ml inhibitori, Ml inhibitori, Ml receptore angiotenzina II.

Humalog® se ne smije miješati sa pripravcima životinjskog inzulina.

Humalog® se može koristiti (pod nadzorom liječnika) u kombinaciji s dužim djelovanjem humanog inzulina ili u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim sredstvima, derivatima sulfonilureje.

  • Možete kupiti Humalog 100me / ml 3 ml n5 patrone rr d / in u Sankt Peterburgu u ljekarni prikladnoj za vas, tako što ćete naručiti na Apteka.RU.
  • Cijena Humalog 100me / ml 3ml n5 patrone rr d / in u Sankt Peterburgu - 1777,10 rubalja.

Ovdje možete pronaći najbliže točke isporuke u Sankt Peterburgu.

Cijene Humalog u drugim gradovima

Liječnik pojedinačno određuje dozu, ovisno o potrebama pacijenta. Humalog® se može primijeniti neposredno prije obroka, ako je potrebno odmah nakon obroka.

Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura.

Humalog® se daje s / c kao injekcija ili kao produžena s / c infuzija pomoću inzulinske pumpe. Ako je potrebno (ketoacidoza, akutna bolest, razdoblje između operacija ili postoperativni period) Humalog® se može primijeniti iv.

SC treba davati ramenu, bedru, zadnjici ili trbuhu. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od 1 puta mjesečno. Kada je s / na uvođenju lijeka Humalog®, morate paziti da lijek ne dođe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijenta treba obučiti u pravilnoj tehnici ubrizgavanja.

Predoziranje

Simptomi: hipoglikemija, praćena sljedećim simptomima: letargija, pojačano znojenje, tahikardija, glavobolja, povraćanje, konfuzija.

Liječenje: blaga stanja hipoglikemije obično se zaustavljaju gutanjem glukoze ili drugog šećera, odnosno proizvoda koji sadrže šećer.

Pogledajte video: How to use an Insulin pen Hindi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar