Lijek Lipantil: upute za upotrebu

Kapsule1 čep.
mikronizovani fenofibrat200 mg
pomoćni sastojci: natrijum-lauril sulfat, laktoza, preželatinizirani škrob, krospovidon, magnezijev stearat, titanov dioksid, željezni oksid, želatina

u blisteru 10 kom., u pakovanju od kartona 3 blistera.

Farmakodinamika

Snižava trigliceride i u manjoj mjeri holesterol u krvi. Pomaže u smanjenju sadržaja VLDL, u manjoj mjeri - LDL, povećavanju sadržaja antiaterogenih HDL-a. Aktivira lipoprotein lipazu i tako utječe na metabolizam triglicerida, ometa sintezu masnih kiselina i kolesterola i pomaže povećati broj LDL receptora u jetri. Fenofibrat smanjuje agregaciju trombocita, smanjuje povišenu razinu fibrinogena u plazmi, može malo sniziti razinu glukoze u krvi kod bolesnika sa šećernom bolešću i smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi.

Farmakokinetika

Glavni metabolit je fenofibrojska kiselina. Nakon uzimanja lijeka unutar Cmaks u plazmi se postiže nakon 5 sati. Kada se uzima u dozi od 200 mg, prosječna koncentracija u plazmi iznosi 15 µg / ml. Koncentracija lijeka u plazmi stabilna je. T1/2 fenofibrobna kiselina - oko 20 sati, izlučuje se uglavnom mokraćom (fenofibrobna kiselina i njen glukuronid) posle 6 dana. Ne akumulira se prilikom uzimanja jedne doze i produžene upotrebe. Fenofibrojska kiselina se ne izlučuje tokom hemodijalize.

Kontraindikacije

Teško oštećenje funkcije jetre i bubrega, povijest fototoksičnih ili fotoalergijskih reakcija tijekom liječenja fenofibratama ili drugim lijekovima sličnih struktura, posebno ketoprofenom, kombinacijom s drugim fibratima, djeci mlađoj od 18 godina, trudnoćom, dojenjem, kongenitalnom galaktozemmijom, nedostatkom laktaze.

Nuspojave

Difuzna mijalgija, bolovi u mišićima, slabost i (u rijetkim slučajevima) rabdomioliza, ponekad i teška. Kad se liječenje prekine, ti su fenomeni obično reverzibilni.

Iz gastrointestinalnog trakta: dispepsija. Pojačana aktivnost jetrenih transaminaza u serumu.

Alergijske reakcije: retko - kožni osip, svrbež, urtikarija, fotosenzibilnost. U nekim slučajevima (nakon višemesečne upotrebe) može se razviti fotosenzibilna reakcija u obliku eritema, papula, vezikula ili ekzematoznih osipa.

Interakcija

Kombinacije koje su kontraindicirane: kod ostalih fibrata, povećan rizik od nuspojava (oštećenja mišića).

Neželjene kombinacije: s inhibitorima HMG-CoA reduktaze - povećan rizik od nuspojava (oštećenja mišića).

Kombinacije koje se koriste oprezno - s indirektnim antikoagulansima (rizik od krvarenja). Potrebna je češća kontrola PV-a tijekom odabira doze indirektnog antikoagulansa tijekom liječenja fibratima i u roku od 8 dana nakon njihovog povlačenja.

Fenofibrat se ne koristi istodobno s MAO inhibitorima.

Mjere sigurnosti

Postoje izvještaji o utjecaju fibrata na mišićno tkivo, uključujući rijetke slučajeve nekroze. Ovi se procesi češće događaju sa smanjenim nivoom albumina u plazmi. Navedeni efekt mora se uzeti u obzir u svih bolesnika s difuznom mijalgijom, s bolovima u mišićima i sa značajnim povećanjem razine kreatin fosfokinaze (5 puta veći od normalnog). U tim slučajevima liječenje treba prekinuti.

Osim toga, rizik od oštećenja mišića može se povećati ako se lijek propiše s inhibitorima HMG-CoA reduktaze.

Zbog prisutnosti laktoze, lijek je kontraindiciran kod urođene galaktosemije, u slučaju sindroma malapsorpcije glukoze i galaktoze ili u slučaju nedostatka laktaze.

Ako tijekom primjene lijeka tijekom 3-6 mjeseci nije postignuto zadovoljavajuće smanjenje lipida u serumu, trebalo bi osigurati drugačiji terapijski pristup.

Sustavno praćenje nivoa jetrenih transaminaza u serumu u krvi svaka 3 mjeseca tijekom prvih 12 mjeseci liječenja potrebno je. Ako se razina AST i ALT poveća u više od 3 puta u usporedbi s VGN-om, liječenje treba prekinuti.

U kombinaciji s indirektnim antikoagulansima potrebno je pažljivo praćenje sistema zgrušavanja krvi.

Farmakološko djelovanje

Hipolipidemično sredstvo, ima uricosuric i antiagregacijski efekat. Smanjuje ukupni holesterol u krvi za 20-25%, TG u krvi za 40-45%, a uricemia za 25%. Uz produženu efikasnu terapiju, naslage ekstravaskularnog holesterola se smanjuju.

Smanjuje koncentraciju TG, VLDL, LDL (u manjoj mjeri), povećava - HDL, poremećuje sintezu masnih kiselina. Smanjuje agregaciju trombocita, smanjuje visoki sadržaj fibrinogena u plazmi. U bolesnika s dijabetesom ima neki hipoglikemijski učinak.

Posebna uputstva

Liječenje treba provoditi u kombinaciji s prehranom za kolesterol i pod nadzorom liječnika.

U nedostatku zadovoljavajućeg efekta nakon 3-6 mjeseci primjene, može se propisati istodobna ili alternativna terapija.

Preporučuje se praćenje aktivnosti „jetrenih“ transaminaza svaka 3 meseca u prvoj godini terapije, privremeni prekid lečenja ako se njihova aktivnost poveća i isključenje iz istodobnog lečenja hepatotoksičnim lekovima.

Sastav i oblik doziranja

Lijek Lipantil 200 m pripada farmaceutskoj grupi proizvoda fibroične kiseline. Glavni aktivni sastojak je fenofibrat. Djeluje na PPA-α receptore, aktivirajući djelovanje lipoprotein lipaze. Ovaj postupak ubrzava proces cijepanja masnoće i uklanjanja čestica triglicerida iz krvi. Tako se nivo lipoproteina niske gustine indirektno smanjuje, a broj lipoproteina visoke gustoće naprotiv raste. Fibrate takođe indirektno snižava šećer u krvi. Lijek pomaže normalizaciji količine fibrinogena, sprečavajući stvaranje krvnih ugrušaka.

Oblik za oslobađanje Lipantil je tvrdo smećkasta želatinska kapsula koja sadrži bjelkasti prah. Lijek je dostupan u dozi od 200 mg, 30 komada po pakovanju. Zemlja porijekla - Francuska. Lijek možete kupiti samo na recept.

Indikacije za upotrebu

Povišeni kolesterol prvog i drugog stepena prema Fredricksonu glavna je indikacija za imenovanje Lipantila. Kod kombinirane hiperlipidemije preporučuje se uključivanje Lipantil tableta u terapijski plan. Visoki trigliceridi zahtevaju i fenofibrat. Progresivna ateroskleroza povećava rizik od infarkta miokarda i šloga. S tim u svezi, za prevenciju ljekari preporučuju Lipantil.

Kod netolerancije na druge hipolipidemične lijekove, na primjer, statine, naznačena je upotreba fenofibrata kao alternativa.

Nuspojave

Najčešće se pacijenti žale na probavne smetnje. Ponekad se mogu javiti bolovi u mišićima, u najgorem slučaju uništavanje mišićnih vlakana. Pronađene su i reakcije preosjetljivosti na pojedine komponente Lipantila. Može se pojaviti osip i svrbež. Kao i većina lijekova za snižavanje lipida, fenofibrat povećava nivo jetrenih enzima u krvi. Nakon završetka liječenja nuspojave često nestaju bez traga.

U rijetkim slučajevima predoziranja, provodi se simptomatska terapija.

Doziranje i primjena

Optimalno doziranje može odabrati samo vaš ljekar, uzimajući u obzir vašu pojedinačnu anamnezu. Standardna doza je 200 mg lijeka dnevno. Po nahođenju doktora, ponekad se dnevna doza može podijeliti u tri doze. Kapsula se uzima s hranom, ispire se vodom. Kod težih patologija dnevna potreba za lijekom može doseći i do 400 mg. U ovom slučaju je pacijent pod budnom kontrolom medicinskog osoblja.

Značajke aplikacije

Ne koristite farmaceutski proizvod za malapsorpciju glukoze, galaktoze. Prilikom propisivanja derivata fibroične kiseline potrebno je sistematski nadzirati transaminaze jetre. Faktori koagulacije krvi podliježu stalnom praćenju. Ni u kojem slučaju se fibrati i alkohol ne mogu kombinirati. Takva kombinacija može imati vrlo toksičan učinak na stanice jetre, u najgorem slučaju s nepovratnim posljedicama.

Tokom trudnoće i dojenja

Period trudnoće isključuje upotrebu lijekova. Zapravo, poput dojenja. Budući da putem majčinog mlijeka lijek može negativno utjecati na bebu.

Nema podataka o istraživanju utjecaja lijekova na dječji organizam. U tom je pogledu kontraindiciran kod djece.

Cijena lijeka

Fenofibrate, trgovački naziv Lipantil 200 M, u Ukrajini se mogu kupiti po cijeni od oko 520 UAH za 30 tableta. U apotekama Ruske Federacije lijek će vas koštati u prosjeku 920 rubalja za slično pakovanje. Ne zaboravite prije kupovine pokazati ljekaru recept liječnika. Obavezno provjerite je li lijek istekao.

Analozi Lipantil

Ako je doziranje Lipantila previsoko za pacijenta, postoje zamjene s nižim sadržajem fibrata. Na primjer, Tricor, koji se proizvodi u dozi od 145 mg u jednoj tableti u istoj biljci s Lipantilom. Više budžetskih kolega uključuje Fenofibrat Canon, ruske proizvodnje, i Exlip, Turska. Samo će vam liječnik pomoći da konačno shvatite obilje farmakoloških sredstava protiv kolesterola. Nemojte se voditi samo informacijama s interneta.

Upotreba recenzija

Izjave ljekara o lijekovima sasvim su jasne - pozitivan učinak prisutan je. U prvom mjesecu terapije, moguće je procijeniti prve rezultate i po potrebi prilagoditi dozu. Lipantil se može koristiti kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim lijekovima.

Pacijenti su najviše zabrinuti zbog djelovanja lijeka na jetru. Ali, efikasno smanjenje holesterola u potpunosti nadoknađuje prisustvo nuspojava. Većina ljudi napominje da se negativni efekti uzimanja tableta mogu kontrolirati i eliminirati. I naravno, cijena nije prikladna za sve. Međutim, mnogi se slažu da kvalitetan i licenciran proizvod vrijedi novca.

Dozni oblik

Jedna kapsula sadrži

aktivna supstanca - mikronizovani fenofibrat 200 mg,

pomoćne tvari: laktoza, natrijum-lauril sulfat, preželatinizirani škrob, krospovidon, magnezijev stearat,

ljuska kapsule: titan dioksid (E 171), željezo (III) oksid žuto E172, željezo (III) oksid crveno E172, želatina.

Neprozirne kapsule svijetlosmeđe br. 1. Sadržaj kapsula je bijeli ili gotovo bijeli prah

Interakcije predoziranja i lijekova

U kliničkoj praksi takvo je patološko stanje izuzetno rijetko. Predoziranje Lipanttila ukazuje na pospanost, zbunjenost, vrtoglavicu, probavne smetnje. Potrebno je ispiranje želuca, nakon čega slijedi unos bilo kojeg enterosorbenta - aktivnog uglja, Smecta, Enterosgel. Za detoksikaciju i simptomatsko liječenje potrebno je odmah potražiti medicinsku pomoć.

Hipoglikemijski učinak lijekova s ​​derivatima sulfonilureje značajno je pojačan istodobnom primjenom s Lipantilom. Takođe povećava terapijsku efikasnost indirektnih koagulanata, što nije uvek preporučljivo. Kombinacija ciklosporina i sredstva za snižavanje lipida može izazvati pad funkcionalne aktivnosti mokraćnih organa, uglavnom bubrega.

Kombinacija u terapijskim shemama Lipantil-a s bilo kojim lijekom iz skupine statina moguća je samo ako pacijent ima tešku mješovitu dislipidemiju s visokim kardiovaskularnim rizikom, ukoliko nema povijesti mišićnih degenerativnih patologija. Liječenje se nužno provodi u uvjetima pažljivog liječničkog nadzora koji ima za cilj prepoznavanje znakova toksičnog oštećenja skeletnih mišića.

Analozi i cijena

Kardiolozi propisuju analoge Lipantil s individualnom netolerancijom na njegove sastojke. Zamena se takođe izvodi uz malu efikasnost njegove upotrebe nekoliko meseci, nedovoljno smanjenje nivoa triglicerida i lipoproteina niske gustine u sistemskoj cirkulaciji.

Praksa upotrebe lijekova s ​​većom sposobnošću da rastvara blokade holesterola i uklanja ih iz tijela. Od strukturnih analoga Lipantil-a češće se propisuje Fenofibrate. Klofibrat i gemfibrozil imaju sličnu terapijsku aktivnost.

Trošak Lipantil-a donekle varira u različitim regijama zemlje. U Moskvi se može kupiti paket tableta br. 30 u dozi od 200 mg za 780 rubalja. U Nižnjem Novgorodu košta 800 rubalja, a u Volgogradu njegova cijena 820 rubalja.

Odlučiti se o odabiru dobrog i visokokvalitetnog lijeka za smanjenje razine triglicerida u krvotoku prilično je jednostavan. Na medicinskim i farmakološkim mjestima postoji mnogo pozitivnih mišljenja o Lipantilu. Kardiološki pacijenti tvrde da lijek eliminira sve znake hiperlipidemije u roku od 2-3 mjeseca. Oni naglašavaju sigurnost lijekova, rijetku manifestaciju lokalnih i sistemskih nuspojava.

Maria Dmitrievna, 64 godine, Ryazan: moja razina kolesterola je počela rasti od 50. godine. U početku nije bilo nikakvih simptoma, ali tada se njeno zdravlje pogoršalo. U glavi mi je počeo vrtoglavica, pojavila se i kratkoća daha, čak i pri kratkim šetnjama. Kardiolog je preporučio uzimanje Lipantil kapsule tri mjeseca. Zdravlje se počelo poboljšavati za otprilike mjesec dana.

Nikolaj, 49 godina, Železnovodsk: Imam nasljednu predispoziciju za razvoj koronarne srčane bolesti. Stoga je kardiolog propisao liječenje odmah nakon otkrivanja povišenog nivoa triglicerida. U početku sam uzimao lijekove iz skupine statina, ali rezultat je bio lošiji od očekivanog. Ljekar je preporučio uzimanje Lipantila u dozi od 200 mg. Tri meseca kasnije, biohemijski podaci su bili vrlo dobri.

Farmakološka svojstva

Usisavanje. Nakon oralne primjene kapsule Lipantil 200M Cmax (maksimalna koncentracija) fenofibrojske kiseline postiže se nakon 4-5 sati, a uz dugotrajnu upotrebu koncentracija fenofibrojske kiseline u plazmi ostaje stabilna, bez obzira na individualne karakteristike pacijenta. Cmax u krvnoj plazmi i ukupni učinak mikroniziranog fenofibrata povećava se s unosom hrane.

Fenofibrojska kiselina je čvrsto i više od 99% vezana za albumin u plazmi.

Metabolizam i izlučivanje

Nakon oralne primjene, fenofibrat se brzo hidrolizira esterazama u fenofibrobnu kiselinu, koja je njegov glavni aktivni metabolit. Fenofibrat nije otkriven u plazmi. Fenofibrat nije supstrat za CYP3A4, nije uključen u mikrosomalni metabolizam u jetri.

Fenofibrat se izlučuje uglavnom urinom u obliku fenofibrojske kiseline i glukuronidnog konjugata. U roku od 6 dana fenofibrat se izlučuje gotovo u potpunosti. U starijih bolesnika ukupni klirens fenofibrojske kiseline se ne mijenja. Poluživot fenofibrojske kiseline (T1 / 2) je oko 20 sati. Kada hemodijaliza nije prikazana. Kinetička istraživanja pokazala su da se fenofibrat ne nakuplja nakon jedne doze i uz produženu upotrebu.

Hipolipidemični agens iz grupe derivata fibrojske kiseline.Fenofibrat ima sposobnost promjene lipidnog sadržaja u ljudskom tijelu aktivacijom PPAR-α receptora (alfa receptora aktiviranih proliferatorom peroksisoma).

Fenofibrat pojačava lipolizu u plazmi i izlučivanje aterogenih lipoproteina sa visokim sadržajem triglicerida aktiviranjem PPAR-α receptora, lipoprotein lipaze i smanjenjem sinteze apoproteina C-III (apo C-III). Gore opisani efekti dovode do smanjenja frakcije lipoproteina niske gustine (LDL) i lipoproteina vrlo niske gustine (VLDL), koji uključuju apoprotein B (apo B), i povećanja udjela lipoproteina visoke gustoće (HDL), koji uključuju apoprotein A-I ( apo A-I) i apoproteina A-II (apo A-II). Uz to, zbog korekcije poremećaja sinteze i katabolizma VLDL, fenofibrat povećava klirens LDL i smanjuje sadržaj malih i gustih čestica LDL-a (porast ovih LDL-a primjećuje se kod bolesnika s aterogenim lipidnim fenotipom i povezan je s visokim rizikom od koronarne srčane bolesti-IHD).

U kliničkim studijama primijećeno je da upotreba fenofibrata smanjuje razinu ukupnog kolesterola (Ch) za 20-25%, a triglicerida za 40-55% s povećanjem razine HDL-C za 10-30%. U bolesnika s hiperholesterolemijom, kod kojih je nivo Chs-LDL smanjena za 20-35%, primjena fenofibrata dovela je do smanjenja omjera: ukupni Chs / Chs-HDL, Chs-LDL / Chs-HDL i apo B / apo A-I, koji su markeri aterogena rizik.

Uzimajući u obzir učinak fenofibrata na nivo LDL-C i triglicerida, upotreba lijeka je efikasna kod pacijenata s hiperholesterolemijom, koja su praćena i ne prate hipertrigliceridemiju, uključujući sekundarnu hiperlipoproteinemiju, na primjer, kod šećerne bolesti tipa 2.

Postoje dokazi da fibrati mogu smanjiti učestalost koronarne srčane bolesti, ali nema dokaza o smanjenju ukupne smrtnosti u primarnoj ili sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Tijekom liječenja fenofibratom, ekstravaskularne naslage XC-a (tetivni i gomoljasti ksantomi) mogu se značajno smanjiti, pa čak i potpuno nestati. U bolesnika s povišenom razinom fibrinogena liječenih fenofibratom primijećeno je značajno smanjenje ovog pokazatelja, kao i u bolesnika s povišenom razinom lipoproteina. U liječenju fenofibrata uočeno je smanjenje koncentracije C-reaktivnog proteina i drugih markera upale.

Za bolesnike sa dislipidemijom i hiperuricemijom, dodatna prednost je ta što fenofibrat ima uricosuric efekat, što dovodi do smanjenja koncentracije mokraćne kiseline za oko 25%.

U kliničkim studijama i na eksperimentima na životinjama dokazano je da fenofibrat smanjuje agregaciju trombocita uzrokovanu adenozin difosfatom, arahidonskom kiselinom i epinefrinom.

Interakcije lijekova

Oralni antikoagulansi se ne preporučuju istodobno s Lipantil 200M. Fenofibrat pojačava učinak oralnih antikoagulansa i može povećati rizik od krvarenja. Na početku liječenja fenofibratom, preporučuje se smanjenje doze antikoagulansa za oko trećinu, nakon čega slijedi postepeni odabir doze. Preporučuje se odabir doze pod nadzorom nivoa MHO (međunarodni normalizirani omjer).

Ciklosporin. Opisano je nekoliko teških slučajeva reverzibilnog pada bubrežne funkcije tijekom istodobnog liječenja fenofibratom i ciklosporinom. Zbog toga je potrebno pratiti stanje bubrežne funkcije kod takvih bolesnika i otkazati Lipantil 200M u slučaju ozbiljne promjene laboratorijskih parametara.

Inhibitori Co-A reduktaze i drugi fibrati. Prilikom uzimanja fenofibrata istodobno s inhibitorima HMG-CoA reduktaze ili drugim fibratima, povećava se rizik od ozbiljnih toksičnih učinaka na mišićna vlakna. Lijekove ove grupe s Lipantil 200M potrebno je koristiti s oprezom, pacijentima je potrebno pažljivo nadzirati zbog znakova mišićne toksičnosti

Glitazoni. Postoje izvještaji o paradoksalnom reverzibilnom smanjenju HDL kolesterola tijekom uzimanja fenofibrata u kombinaciji s lijekom iz grupe glitazone. Zbog toga se preporučuje nadzirati nivo HDL kolesterola uz kombiniranu upotrebu lijekova ili ukidanje jednog od njih, uz vrlo nizak nivo HDL kolesterola.

Encimi citokroma P450. In vitro ispitivanja mikrosoma jetre čovjeka pokazala su da fenofibrat i fenofibrobna kiselina nisu inhibitori izoenzima CYP3A4, CYP2D6, CYP2E1 ili CYP1A2. U terapijskim koncentracijama, ovi spojevi su slabi inhibitori izoencima CYP2C19 i CYP2A6 i slabi ili umjereni inhibitori CYP2C9.

Pacijenti koji uzimaju lijekove s uskim terapeutskim indeksom istovremeno s fenofibratom, u metabolizam kojeg uključuju enzime CYP2C19, CYP2A6 i, posebno, CYP2C9, potrebno je pažljivo praćenje. Ako je potrebno, preporučuje se prilagođavanje doze ovih lijekova.

Pogledajte video: Hubert Czerniak TV #9 #Miażdżyca #Cholesterol #Witamina C #Produkcja żywności (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar