Suputnici “šećerna bolest tipa 1 i 2” - akutne i hronične komplikacije

Dijabetes je uobičajeni endokrini poremećaj.

Bolest radikalno mijenja čovjekov život, povlači za sobom brojne ozbiljne posljedice.

Koje su komplikacije dijabetesa, zašto se razvijaju, kako ih izliječiti, reći će članak.

Patofiziologija dijabetesa


Patofiziološki proces dijabetesa započinje činjenicom da manjak inzulina dovodi do smanjenja osjetljivosti stanica na ovaj hormon i hiperglikemije.

Najveća koncentracija glukoze uočena je nakon jela. Na nivou šećera iznad 10 mmol / L dolazi do glukozurije i pada osmotski pritisak mokraće.

Bubrezi usporavaju reapsorpciju vode i elektrolita. Dnevna zapremina urina dostiže 3-7 litara. Kao rezultat toga, dolazi do dehidracije. U nedostatku inzulina, dolazi do pretjeranog razgradnje masti i bjelančevina koji služe kao izvor energije za stanice.

Tijelo gubi aminokiseline i dušik, nakuplja ketone. Potonji elementi igraju veliku ulogu u patološkoj fiziologiji šećerne bolesti: uklanjanje acetooctene i p-hidroksibuterne kiseline uzrokuje smanjenje pufernih kationa, ketoacidoze i iscrpljivanje alkalne rezerve.

Povećanje ketoacidoze dovodi do kome i smrti.

Klasifikacija mogućih komplikacija dijabetesa

Sve komplikacije dijabetesa svrstavaju se u akutne i hronične.

Ketoacidoza

Ketoacidoza je najozbiljnija komplikacija koja često uzrokuje smrt.

Obično se nalazi među dijabetičarima tipa 1.

Mehanizam razvoja je sljedeći: zbog nedostatka inzulina stanice će izgubiti sposobnost prerade glukoze iz hrane u energiju. Tijelo počinje primati energiju iz masnih naslaga, kad se razgrade, formiraju se ketonska tijela.

Bubrezi ne mogu da podnose puno ketona. Tada se povećava kiselost krvi.

Hipoglikemija


Karakterizira ga pad razine glikemije ispod normalne. Često se javlja kod pacijenata koji nisu ovisni o insulinu.

Lagana je, u kojoj je dovoljno piti slatku vodu, i teška, koja zahtijeva intravensku glukozu.

Glavni razlog razvoja hipoglikemije je prekomjerni inzulin u plazmi u odnosu na broj ugljikohidrata primljenih s hranom.

Akutne komplikacije

Akutne komplikacije uključuju ketoacidotsku komu. Javlja se kod dijabetesa tipa 1 kada nedostaje inzulina. U tijelu se nakupljaju ketonska tijela, krv se oksidira, a tekućina iz tijela gubi se zbog pretjeranog mokrenja. Osoba pada u duboku komu, teško diše, dah miriše na aceton.

Hiperglikemijska hiperosmolarna koma ozbiljna je akutna komplikacija koja se javlja kod dijabetesa tipa 2 u starijih bolesnika. Okidač može biti infekcija, najčešće pneumonija ili infekcije mokraćnog sustava. Dolazi do jake dehidracije (dehidracije), šećer u krvi je vrlo visok. Ova komplikacija se ne javlja često, ali ima relativno visoku stopu smrtnosti.

Rijetka je laktacidna koma koja je nastala u slučaju liječenja šećerne bolesti tipa 2 danas neiskorištenim lijekovima (Fenformin ili Buformin). Ovo se stanje može pojaviti ako osoba trenutno drži strogu dijetu bez nadzora i savjetovanja s liječnikom ili ako prekomjerno pije tijekom liječenja dijabetesa biguanidima (Metformin).

Hipoglikemijska koma ozbiljna je komplikacija koja se javlja prekomjernom dozom inzulina ili lijekova koji povećavaju lučenje inzulina beta ćelijama ili, u slučaju većeg unosa šećera u organizam, bez smanjenja doze inzulina (nakon sportskih aktivnosti itd.). Zbog smanjenja vrijednosti šećera u krvi, a samim tim i u mozgu, prije svega, dolazi do oslobađanja hormona koji pokušavaju podići razinu šećera u krvi, što, na kraju, dovodi do gubitka svijesti. Najčešći simptomi su znojenje, znojenje, glad, nervoza, anksioznost, oslabljena pažnja.

Prva pomoć kod akutnih komplikacija

Osoba koja se liječi inzulinom ili tabletama rizikuje nizak šećer u krvi (hipoglikemija). Treba naučiti kako se nositi u takvoj situaciji. Potrebno je, što je prije moguće, tijelu osigurati dozu šećera, najbolje u obliku zaslađenih pića ili peciva. Ako osoba koja ima hipoglikemiju ne može progutati, jer je u nesvijesti, trebate mu dati komad šećera pod jezik i odmah potražiti ljekarsku pomoć, svaki minut je važan! U komi kod dijabetičara treba nazvati doktora, potrebna je hospitalizacija, kod kuće ništa ne vrijedi raditi.

Problem je kako razlikovati hipoglikemijsku komu, kada trebate dodati šećer, od ostalih akutnih komplikacija kod dijabetičara, koje su, naprotiv, povezane s povišenim vrijednostima šećera. Postoji nekoliko razlika. Hipoglikemija, za razliku od drugih dijabetičkih kome, razvija se brzo (u roku od nekoliko minuta), koža se znoji, nema dubokog disanja i znakova dehidratacije (suvi jezik). Ako niste sigurni, neće biti pogreška dati osobi s hiperglikemijom šećera, jer život nije ugrožen nekoliko minuta. Ali kobna greška može biti unošenje inzulina tokom hipoglikemije.

Hronične komplikacije

Hronične komplikacije dijabetesa razvijaju se preko 5 i više godina, posebno kod ljudi koji se ne pridržavaju režima liječenja i ne slijede dijetalne mjere.

U takvim slučajevima može doći do oštećenja krvnih sudova i živaca bilo gdje u tijelu. Poremećaji najviše pogađaju oči, bubrege, noge, krvotok, gastrointestinalni trakt i organe genitourinarnog sistema. Nemoguće je predvidjeti u kakvoj se komplikaciji može razviti dijabetičar. Važnu ulogu igra nasljednost.

Hronične komplikacije dijabetesa tipa 2 uključuju:

  1. Dijabetička nefropatija.
  2. Dijabetička retinopatija.
  3. Koronarna bolest srca.
  4. Bolest perifernih arterija.
  5. Stroke
  6. Dijabetička neuropatija.
  7. Sindrom dijabetičkog stopala.

Dijabetička nefropatija

Loše kontrolirani dijabetes dovodi do oštećenja zidova malih krvnih žila različitih organa, uključujući bubrege. To dovodi do dijabetičke nefropatije.

Kroz bubrege krv teče kroz tzv glomerule, koje liče na glomerule, osoba ih ima više od milion. U njima se krv filtrira i formira se prvi urin, s tim da se otpad u njemu rastvara. Zdrava stijenka glomerula nepropusna je za veće čestice, poput proteina, ili samo u malim količinama. Pročišćena krv iz bubrega vraća se nazad u srce.

Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija utječe na mrežnicu. Retina je dio oka koji se sastoji od ćelija koje primaju svjetlost - štapova i stožaca. Ove se ćelije ne mogu razmnožavati tokom cijelog života, stoga je za dobar vid potrebno sačuvati njihovu funkciju što je duže moguće. Mrežiji je za svoj rad potrebna određena količina energije i kisika koji se dobiva kroz male krvne žile koje u nju prodiru uz gusto tkanje. I upravo su te žile oštećene prekomjernim količinama glukoze u krvi.

Koronarna bolest srca

Nedostatak liječenja ili loša kontrola dijabetesa skraćuju život osobe i narušavaju njen kvalitet. Značajan udio u tome je razvoj vaskularnih komplikacija, kako mikrovaskularnih, što je tipično za dijabetes, tako i makrovaskularnih. Dijabetes ubrzava razvoj ateroskleroze - sužavanja ili potpune okluzije arterija, što dovodi do loše cirkulacije krvi u srcu, mozgu i donjim ekstremitetima.

Bolest perifernih arterija

Bolest perifernih arterija manifestira se kod pacijenata s dijabetesom nakon 40. godine života prilično često. Za razliku od zdravih ljudi, koji tokom razvoja ovog poremećaja osjećaju bol u teletu, kod pacijenata sa šećernom bolešću bolest se često odvija potajno - bilo bez bola (ako je osjetljivost poremećena istovremeno s neuropatijom), ili postoji netipična bol oko gležnjeva. Ovi poremećaji pogrešno se doživljavaju kao ortopedski problemi. Najozbiljnija posljedica je gangrena - potpuna nekroza tkiva, obično prstiju.

Nastaje zbog začepljenja cervikalnih ili moždanih arterija, ponekad kao posljedica rupture izdužene stijenke arterije i krvarenja u mozgu.

Moždani udar može dovesti do oštećenja jednog od centara mozga i naknadno kršenje odgovarajućih funkcija, na primjer, govor, motoričke sposobnosti, potpuna paraliza itd. U ovom slučaju prevencija ima veoma važnu ulogu - zdrav način života i dobra kontrola dijabetesa.

Periferna neuropatija

Periferna neuropatija manifestuje se kršenjem osjetljivosti nerava nogu, ponekad i ruku. Ovi živci nas obavještavaju o tome je li nešto vruće ili hladno, da li nešto pritiska ili smo povrijeđeni. Stoga dijabetičari imaju problema s percipiranjem prekomjerne hladnoće ili visoke temperature, raznih ogrebotina od cipela ili ozljeda. Na tim mestima lako nastaju infekcije.

Ako se neuropatija dijagnosticira na vrijeme i započne liječenje, to ne bi trebalo ići na razvoj komplikacija.

Hiperglikemija

Hiperglikemija je komplikacija za koju je karakteristična koncentracija glukoze u plazmi iznad norme.

Uzroci hiperglikemije su:


  • prisutnost bakterijske infekcije u kojoj se formiraju gnojni žarišta,
  • nedostatak fizičke aktivnosti
  • zloupotreba visokokalorične i masne hrane,
  • neblagovremena injekcija inzulina ili kasni unos tablete za snižavanje šećera,
  • stres
  • bolesti somatskih organa.

Dijabetička koma

Ovo je izuzetno opasno stanje za dijabetičara kod kojeg su poremećeni metabolički procesi. Javlja se zbog snažnog povećanja ili smanjenja koncentracije glukoze. Karakteristično je za pacijente prve i druge vrste bolesti.

Dijabetička koma se događa:

  • hipersmolarno. Razvija se zbog snažnog povećanja glukoze u plazmi tokom dehidracije,
  • ketoacidotic. Karakterizira ga nakupljanje ketona u tijelu,
  • hipoglikemijski. Dolazi kao rezultat naglog pada šećera u krvotoku,
  • mliječna acidemija. Napreduje protiv pozadine poremećaja u radu jetre, srca i pluća.

Rane komplikacije su obično akutne, a napreduju brzo. Stoga, kad se pojave, trebate odmah reagovati.

Koje su posljedice kasne (hronične)?

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Hronične komplikacije dijabetesa razvijaju se u roku od 10 godina od dijagnoze endokrinog poremećaja. Predstavljaju se oštećenjem krvnih sudova, bubrega, jetre, očiju, mozga. Posljedice se mogu pojaviti pojedinačno ili kombinirati.

Retinopatija i katarakta (uključujući zonularne)


Retinopatija se podrazumijeva kao oštećenje mrežnice.

Zbog lošeg dovoda krvi, u vidnom organu se formiraju gusti infiltrati.

U naprednim slučajevima primijećuju se staklasti krvarenja, odvajanje mrežnice.

Katarakta je pogoršanje sindroma hronične hiperglikemije. Karakterizira ga zamagljivanje i mjereno prigušenje objektiva. Kod dijabetičara se obično javlja zonska katarakta u kojoj dolazi do stvaranja zamućenja nekoliko središnjih slojeva.

Makro i mikrovaskularna angiopatija

Angiopatija se shvaća kao generalizovana lezija arterija.. Primjećuje se kod dijabetičara s 10-15 godina iskustva. Kršenje se klasifikuje u makro- i mikrovaskularne. U prvom slučaju su pogođena plovila srednjeg i velikog kalibra, u drugom - kapilare, venule i arteriole.

Angiopatija žila donjih ekstremiteta

Polineuropatija donjih ekstremiteta

Polineuropatija je poremećaj u kojem su pogođeni živci femura, trigeminala, lica, išijas i okulomotor.

Nastaje zbog nedovoljne opskrbe krvi živčanim vlaknima. Simptomi uključuju gubitak osjeta, jaku bol i peckanje na pogođenim mjestima. Na nogama se mogu formirati čirevi, žarišta nekroze.

Dijabetičko stopalo


Dijabetičko stopalo je komplikacija koju karakteriše oštećenje kože, malih i velikih arterija, zglobova, kostiju, mišića i živaca nogu.

U bolesnika su prsti deformirani, gubi se osjetljivost, na koži se formiraju čirevi. S daljnjim napredovanjem nastaje gangrena.

Neurološka oboljenja


To je prva i učestala hronična komplikacija koja se pojavljuje kod dijabetičara. Pogođeni su svi dijelovi živčanog sustava: autonomna i periferna, mozak i leđna moždina.

Encefalopatija se očituje smanjenjem koncentracije, radne sposobnosti, čestim promjenama raspoloženja i slabošću mišića.

Može doći do autonomnih paroksizama, nesvjestica. S progresijom se dodaju piramidalna insuficijencija, vestibularni poremećaji, halucinacije, paralize.

Opasnost od kasnih komplikacija je da se u početnoj fazi odvijaju potajno. Radi njihovog pravovremenog otkrivanja dijabetesa periodično se pregledava.

Statistika incidencije

Prevalencija dijabetesa tipa 1 i 2 u različitim zemljama varira od 1 do 6%.

Danas se patologija dijagnosticira kod 60 miliona ljudi širom svijeta.

6-10% se dodaje ukupnom broju pacijenata godišnje. Neizbježne popratne komplikacije endokrinog poremećaja dovode do rane invalidnosti i smrtnosti.

U bolesnika sa dijabetesom javljaju se kardiovaskularne patologije 3 puta, gangrena ekstremiteta - 20, sljepoća - 10 puta češće nego kod zdravih ljudi.

Prema stručnjacima WHO-a, dijabetes smanjuje životni vijek za 7%.

Osnovni testovi i dijagnostičke metode


Za dijagnosticiranje komplikacija dijabetesa koristite laboratorijske i instrumentalne metode.

Bez neuspjeha, osobi je propisana opća analiza urina i krvi, određuje se nivo glikemije u plazmi.

Da se isključe retinopatija i katarakta, ispituju se fundus i rožnjača. Kako bi se spriječila srčana ishemija, radi se elektrokardiogram. Bubrežni poremećaji dijagnosticiraju se detaljnom analizom urina.

Za liječenje posljedica dijabetesa koriste se hipoglikemijski lijekovi, provodi se inzulinska terapija. Za brži iscjeliteljski učinak preporučuje se pridržavanje dijeta. U nekim slučajevima je indicirana hirurška intervencija.

Terapija inzulinom i hipoglikemijski lijekovi


Glavni tretman komplikacija je vratiti optimalnu razinu glukoze.

Tada patologija počinje regresirati, manifestacije postaju manje izražene. Koncentracija šećera ovisi o prehrani, nivou lipida, težini.

Dijabetes tipa 1 liječi se isključivo injekcijama inzulina. Ova terapija u potpunosti zamjenjuje proizvodnju hormona gušterače. Uz patologiju drugog tipa, koriste se tablete za snižavanje šećera. Ponekad se injekcije insulina dodaju u malim dozama.

Dijetalna terapija


Ishrana za svakog pacijenta bira se pojedinačno.Uzmite u obzir fizičku aktivnost, starost, težinu.

Cilj dijetalne terapije je održavanje šećera, holesterola i masti u granicama normale.

Prehrana treba biti raznolika i sadržavati potrebnu količinu vitamina, mineralnih soli, vlakana i proteina.

Koji problemi zahtevaju hiruršku negu?


Operacije se izvode na:

  • prisutnost čireva na nogama i gangrene koji mogu izazvati trovanje krvi i smrt,
  • bubrežne patologije (glavni klijenti hirurga koji obavljaju transplantaciju bubrega su dijabetičari tipa 1 i 2),
  • problemi sa očima
  • poremećaji u radu srca.

Ako se dijabetes liječi sveobuhvatno, inzulinska terapija i dijeta se kombiniraju, tada će se vjerojatnost razvoja komplikacija smanjiti.

Prevencija dijabetičkih komplikacija


Jedini način da se to spreči je da se dobro nadoknadi metabolizam glukoze. Što se šećer u krvi približio normi, to će se osoba suočiti s posljedicama endokrine bolesti.

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i fizička aktivnost omogućavaju smanjenje potražnje za inzulinom i poboljšanje zdravlja..

Pacijent bi trebao zadržati težinu u granicama normale. U preventivne svrhe potrebno je i redovno uzimanje testova krvi i urina, te podvrgavanje pregleda endokrinologu.

Sindrom dijabetičkog stopala

Patološke promjene često pogađaju tkiva nogu ispod gležnja. Najčešće govorimo o čirima na nogama ili nekrozi na nožnim prstima. Dijabetičko stopalo jedna je od najopasnijih komplikacija dijabetesa, ali 75% slučajeva može se izbjeći. Dijabetičari bi trebali pregledavati udove svakog dana, obratiti pažnju na što manje ozljede kako bi se spriječio njihov razvoj u ozbiljan problem koji može dovesti do amputacije prstiju ili cijelog udova.

Ostavite Svoj Komentar