Testovi planiranja trudnoće: popis koji se ne smije zanemariti

Za žene kojima je dijagnosticiran dijabetes, bez obzira na njegovu vrstu, planiranje trudnoće je važno. Trudnoća koja se javlja kod dekompenziranog dijabetesa povezana je s velikim rizikom za zdravlje nerođenog djeteta i same žene. Ti su rizici povezani s napredovanjem vaskularnih komplikacija, pojavom hipoglikemijskih stanja i ketoacidozom. U bolesnika s dekompenziranim metabolizmom ugljikohidrata komplikacije trudnoće i porođaja značajno su češće nego u općoj populaciji. Stoga se prije završetka pregleda i pripreme za početak trudnoće moraju koristiti kontracepcijski sredstva.
Potrebna priprema uključuje individualni i / ili grupni trening u „školi dijabetesa“ i postizanje nadoknade za metabolizam ugljikohidrata najmanje 3-4 mjeseca prije začeća. Ciljna glikemija u plazmi krvi kod planiranja praznog stomaka / prije trudnoće je strogo manja od 6,1 mmol / L, nakon 2 sata nakon jela manje od 7,8 mmol / L, HbA1c (glikovani hemoglobin) strogo nije veći od 6,0%. Pored kontrole glikemije, potrebno je održavati ciljne vrijednosti vrijednosti za krvni tlak (BP) - manje od 130/80 mm RT. Art ..
Žene sa dijabetesom tipa 1 imaju veći rizik od razvoja bolesti štitnjače, pa ih se stoga dodatno preporučuje radi laboratorijskog pregleda funkcije štitnjače.
U fazi planiranja trudnoće po potrebi se provodi i liječenje komplikacija šećerne bolesti (retinopatija, nefropatija).
Kako bi se smanjio rizik od komplikacija kod ploda i komplikacija same trudnoće, preporučuje se svakodnevni unos folne kiseline i kalijevog jodida (u nedostatku kontraindikacija).
Trudnoća je izrazito nepoželjna s glikoliranim hemoglobinom većim od 7%, teškim oštećenjem bubrega, visokim krvnim pritiskom, teškim oštećenjem oka, akutnim ili pogoršanjem hroničnih upalnih bolesti (na primjer, tonzilitis, pijelonefritis, bronhitis).

Koji su testovi potrebni za planiranje trudnoće?

Sveobuhvatno istraživanje planiranja trudnoće uključuje polaganje testova i savjetovanje s nekim stručnjacima. Postoje obavezne aktivnosti i one koje preporučuju prolazak u prisustvu kršenja ili patologija u tijelu žene. Dakle, obavezni testovi pri planiranju trudnoće uključuju:

Istraživanje bakterijskih infekcija i virusa:

  • AIDS
  • mikoplazmoza, klamidija, ureaplazmoza, gardnereloza, jer značajno povećavaju rizik od pobačaja:
  • rubeola. Ako žena nema antitijela na ovu bolest, tada je neophodno biti vakcinirana i začeće se može izvršiti 3 mjeseca nakon nje. A ako su pronađena antitijela, tada se nema čega brinuti, što znači da je zaraza već prenesena.
  • citomegalovirus, herpes. Primarna infekcija njima negativno utiče na razvoj fetusa,
  • toksoplazmoza. Ako su u krvi prisutna antitijela, tada je fetus zaštićen, ali ako nisu, tada bi kontakt s psima i mačkama trebao biti minimaliziran tijekom gestacije,
  • određivanje krvne grupe

Osim toga, potrebno je proći ultrazvučni pregled prilikom planiranja trudnoće. Ovo će pomoći eliminiranju prisustva poremećaja u radu zdjeličnih organa i ženskih genitalnih organa.

U nekim situacijama ginekolog budućoj majci propiše sljedeće studije:

  • genetska analiza prilikom planiranja trudnoće. Izvodi se kako bi se utvrdilo postoji li rizik da vaš par rodi dijete s nasljednim bolestima. Ako jedan od partnera u obitelji ima bolesti koje se prenose s roditelja na djecu, tada je ta studija neophodna.
  • hormonski testovi pri planiranju trudnoće uzimaju se ako je žena gojazna, prekomjerna težina, akne ili nepravilna menstruacija,
  • ako žena ne zatrudni duže od godinu dana, tada je potrebno proći test kompatibilnosti s partnerom.

Ako prilikom planiranja trudnoće prođete sve testove, čiji je popis dao vaš ginekolog, tada možete isključiti neke bolesti kod djeteta. Takođe povećava šansu da rodi dijete i rodi ga zdravog.

Na spisku testova za planiranje trudnoće saznaćete više iz ovog videa:

Osnovni testovi i pregledi za žene s dijabetesom

Dijabetes melitus je sistemsko kršenje organizma u kojem postoji nedostatak inzulina. Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača. Ako žena s takvom bolešću želi postati majka, onda je to moguće, potreban je samo pravi pristup.

Ako je žena bolesna od dijabetesa, tada prije rođenja dijete morate posjetiti bolnicu i saznati koji su pregledi potrebni prilikom planiranja trudnoće. Da biste to učinili, obratite se ginekologu.

Za početak, ženi su propisana sljedeća ispitivanja:

  • općenitu analizu urina, kao i dnevnu mokraću. To će pomoći u procjeni stanja bubrega, kao i njihovom funkcioniranju,
  • krvni test za određivanje nivoa šećera. Kako bi se smanjio rizik od poremećaja kod beba, razina glukoze mora se održavati normalnim tokom cijelog razdoblja gestacije.

Uz podatke o istraživanju, testovi planiranja trudnoće za žene s dijabetesom su isti kao i za zdrave trudnice. Potrebno je otkriti prisustvo bakterija i infekcija u tijelu, odrediti krvnu grupu, a po potrebi provesti hormonske i genetske testove ili testove na kompatibilnost partnera.

Ako postoji dijabetes, onda će žena najvjerovatnije biti upućena oftalmologu. Budući da porast šećera u krvi može izazvati probleme s očima i razvoj retinopatije, potrebna je konzultacija s okulistom. Šanse za uspješnu trudnoću i rođenje zdrave bebe značajno se povećavaju prilikom njenog planiranja. Ovo je posebno važno u prisustvu sistemskih bolesti poput dijabetesa.

Najvažnija stvar u ovom kršenju je održavanje normalne razine šećera u krvi i stvaranje takvih uvjeta pod kojima bi se dijete moglo normalno razvijati. Ako vam inzulin nije dovoljan, onda se ubrizgava u tijelo žene, a on ne šteti malom tijelu. Stoga su dijabetes i trudnoća potpuno kompatibilni uvjeti.

Želio bih napomenuti važnost takvog događaja kao što je planiranje trudnoće. Ako žena želi roditi zdravu bebu, tada treba unaprijed voditi računa o svom zdravlju i pripremiti se za začeće. Postoje obavezni testovi za otkrivanje infekcija i štetnih bakterija u tijelu buduće majke, ali u nekim slučajevima ginekolog može propisati i dodatne studije i konsultacije s ljekarima.

17 komentara

Zdravo Imam dijabetes tipa 2 ovisan o insulinu od 2002. godine, djetetu želim 22 godine, ali ne mogu zamisliti već kao 3 godine neplodnosti i nema toga, ALI! Od trenutka bolesti imam jako snažan skok šećera u krvi, ne mogu se stabilizirati, dijeta sam, ali ne mogu se mnogo razmaziti, kako mogu biti? Već se ne topam u nadi za čudo :(

Dobro, čini mi se da ovdje za početak imate neku vrstu nesidranja
1. 2. tip i inzulin. kako? Ne kažete ništa.
2. Šta je zavisnost? ne možeš ovisiti o inzulinu, život ovisi o njemu, nisu lijekovi
pa i dalje
3. Prvo morate ići kod doktora, po mogućnosti do endokrinologa-ginekologa, on će to učiniti, propisat će vam testove i reći vam kako biti. I tako da kažem o vašem problemu, iz onoga što ste napisali ništa konkretno nije nemoguće. Dijabetes nije prepreka trudnoći.
4. I 2e su uključeni u proces, tako da je drugo poluvrijeme također vrijedno provjeriti, jer u suprotnom nije dovoljno isključiti i ovu opciju.
5. Uspješan tijek trudnoće u velikoj mjeri ovisi o nadoknadi i prije i nakon što ostanete trudni.
6. Ljekar koji će vas uputiti i upoznat je sa tijekom trudnoće kod dijabetičara POTREBNO JE PRONAĆI BEZBEDNOST.

Ispričavam se na pogrešci tipa 1, zavisi jer nema inzulina, lijepi se jedan za drugim i sve je komplicirano u gradu na račun ginekologa-endokrinologa, tako da biste došli do njega prvo morate sve testove proslijediti jednostavnom ginekologu , aa onda će mu već biti poslani, a cijeli ovaj proces traje vrlo dugo, onda nema Talona ili nečeg drugog

Dobar dan, Oksana.
S prvom vrstom dijabetesa ne postoji dijeta kao takva, samo trebate odabrati pravu dozu inzulina - kratku i produženu. A nakon toga bit će dovoljno samo znati koliko je ugljikohidrata potrošeno da bi se stvorila potrebna količina inzulina.
Pročitajte informacije o izboru doze inzulina. To je mukotrpan posao, ali vaše zdravlje i vaš život, kao i život i zdravlje vaše nerođene djece, ovise o tome. Uz to, vrlo ste mladi i imate vremena da shvatite doze inzulina i imate dijete.
Sam dijabetes ne utječe na činjenicu da ne možete zatrudnjeti. Za pregled je potrebno konzultirati ginekologa, možda će biti potrebna hormonska terapija nakon koje lako možete zatrudnjeti.

Ali imajte na umu da će tijekom trudnoće doći do naglih promjena potreba za inzulinom, što će uzrokovati navale šećera. Bez kompenzacije PRIJE trudnoće bit će VJERO teško zadržati šećer tokom trudnoće.

Zbog toga je sada najvažniji zadatak da postignete normalnu nadoknadu bez da gladujete, bez da se iscrpljujete dijetama i uzimate hranu i inzulin za svoj normalan režim. Istovremeno započnite s pregledom kod ginekologa. Usput, moguće je da će vam hormonska terapija od ginekologa pomoći da uspostavite hormonsku pozadinu, a navale šećera postaju predvidivije.
I nakon toga moći će se planirati trudnoća.

Zdravo, htio sam znati. Žena mog prijatelja želi da ima dete. On ima dijabetes tipa 2 šta treba raditi. Moći će roditi dijete.

Zdravo. Da, naravno, ona može roditi. Vjerovatnoća prenošenja T2DM s oca na dijete postoji, ali nije toliko značajna da bi napustila dijete.

zdravo. Imam 29 godina. Dijagnosticiraju dijabetes tipa 2. Već 4 godine se ne mogu odlučiti na drugu trudnoću. Tokom prve sa šećerom sve je bilo normalno. Posljednje 3 analize Gy bile su 6,8 ... 7,2 ... .6.2. Insulin i C-peptid su uvijek na donjoj granici normale. Sada je odlučna da bude trudna. Puno sam čitao na Internetu da kad planiraju, prelaze s tableta na inzulin. Ali moj endokrinolog kaže da će situacija pokazati hoće li se trebati bodriti ili ne. I.e. tijelo se može ponašati tako da će šećer i bez injekcija biti normalno. Ali to mi nije sasvim jasno. Imam puno pitanja i najviše se bojim da će, ako je šećer visok i početi pokupljati doze, kako će sve te ljuljačke gore-dolje utjecati na bebu. Reci mi ko je u pravu. možda biste trebali promijeniti endokrinologa? Ili se samo zezam.

Alice
Iz kojeg si grada? Ako je iz Moskve ili Sankt Peterburga, onda se unaprijed obratite specijalnim klinikama koje se pripremaju za trudnoću i samu trudnoću s dijabetesom. dobro, ili ako postoji prilika da dođete u te klinike na savjet.
GG ti imaš dobar. Zaista, u T2DM, žene se prevode na terapiju inzulinom tokom trudnoće. Nisam čuo za moguće ukidanje inzulina kod T2DM i trudnoće. Obično se doze inzulina biraju PRIJE trudnoće, kako pišete.
Naravno, porasti šećera bit će na inzulinu. Bit će potrebno brzo reagirati i prilagoditi dozu situaciji koja se stalno mijenja.
Ako je moguće, tada se posavjetujte s drugim endokrinologom.

Pozdrav, imam dijabetes tipa 2. Nekada sam uzimao tablete, ali sada uzimam inzulin. Zaista želim dijete. Imam 24 godine. Imam dijabetes od 2013. Šećer mi se smanjuje ujutro, a uveče idem na dijetu. Ljekari kažu da mi je rast hormona narušen i da imam gojaznost 3-4 stepena. Sada je šećer u krvi 7,5-10 mmol. Izdiže se na 35 mmol.

Aigerimzdravo.
Možete imati djecu, ali postoji nekoliko "ALI":
1. Samo trebate da smršate. Prekomjerna težina teško je zatrudnjeti. Uz to, kod T2DM, visoki šećer ostaje i zbog inzulinske rezistencije ćelija, koja nastaje zbog prekomjerne tjelesne težine (jednostavnije, to se može objasniti na sljedeći način: masne zalihe sprječavaju ulazak inzulina u stanice). S gubitkom kilograma otpornost na inzulin će nestati, to će dovesti do smanjenja šećera, a moguće i do njegove pune normalizacije.
2. Trudnoća nije moguća kada se uzimaju oralni lijekovi za snižavanje šećera. Odnosno, kad se pripremate za trudnoću, morate se potpuno prebaciti na inulinsku terapiju (produženi inzulin + kratak). To se mora učiniti PRIJE trudnoće, tako da je vrijeme pokupiti dozu i šećer vratiti u normalu.
3. Sa takvim porastom šećera, o trudnoći se ne može razmišljati. Prvo morate riješiti naknadu, jer u protivnom može doći do vrlo loših posljedica. Što učiniti za kompenzaciju - pročitajte stav 2.

PS Sve nije tako zastrašujuće koliko se možda na prvi pogled čini. samo se čvrsto pozabavite nadoknadom, prebacite se na inzulin, zalihajte se strpljenjem i test trakama (dosta će ih biti potrebno na početku), zapišite rezultate mjerenja - količinu inzulina - hrane, analizirajte rezultate i uspjet ćete

Ali zaboravio sam! Glikovani hemoglobin 6.0

U 2012. godini, u decembru, rodila je dijete, mrtvo, pregled je dao rezultate asfiksije, fetalne smrti, dijabetičke fetepatije, 37-38 tjedana, sada je trudna, 10-11 nedjelja, šećer u krvi 6,5-6,8. Jako se bojim za bebu, želim zdravu, snažnu bebu. Kolika je vjerovatnoća da ćete roditi ŽIVOT, ZDRAVU. dijete? Šta treba učiniti za to, koje testove dati? Kod nasljednih bolesti nema, dijabetes se još ne stavlja, kad nije trudna, šećer je normalan,

Guzel
Nemate dijagnozu dijabetes melitusa, koliko dobro razumijem? U skladu s tim ne primate nijedan tretman, tako da nema šta da se ispravi. Ali, kod zdrave osobe imate visoke stope šećera. Najvjerojatnije se razvija gestacijski dijabetes - porast šećera tokom trudnoće. Trebate dok ne dobijete tretman prilagoditi prehranu sa šećerom, pokušajte ne dozvoliti još veća povećanja šećera zbog odbacivanja hrane s visokim glikemijskim indeksom, odnosno onih koja brzo povećavaju šećer u krvi - slatkiša, peciva, peciva, voćnih sokova, voće - grožđe, banane, džem, šećer, uključujući proizvode s fruktozom „dijabetičarima“.
Pazite na šećer, provjerite prije jela i 1,5 sat nakon. Ne dozvolite da se digne. Uz daljnje povećanje šećera, potrebno je konzultirati liječnika, ali možda je dovoljno dijeta da se postigne normoglikemija.
Sretno

Imam 32 godine. Prije otprilike godinu dana dijagnosticirali su kršenje metabolizma ugljikohidrata. Izgubio sam 15 kg, moja težina je sada 75 kg s porastom od 165 cm. Ali iz nekog razloga se šećer na glavi slabo smanjuje, obično unutar 5,8-6,3 u plazmi (radim mjerenja glukometrom). Nakon jela (nakon 2 sata) šećer uvijek normalan 5,5-6,2. Glikolirani hemoglobin sa 5,9 pao je na 5,5%. Planiram trudnoću. Da li je moguće zatrudnjeti takvim rezultatima ispitivanja?

Allaha
Imate dobra očitanja o šećeru, odličan GH, to su pokazatelji kojima bi trebali težiti svi, a posebno oni koji planiraju trudnoću.
Sretno

Pozdrav! Stvarno želim dijete i želim da me pita ovu situaciju. Osam godina sam rodila sina. 2009. godine u novembru je bila druga trudnoća tokom 28 tjedana, tokom trudnoće sam mogla preskočiti šećer na ljude. Liječnici su reagovali neodgovorno, izgubili svijest. Nisam dobio dijabetes sa insulinom iako je šećer za 20 nestao.tada je uslijedila reanimacija. Dijete je umrlo čudesno, bilo je još živo, sad imaju dijabetes tipa 2. Stvarno želim malo dijabetesa, zapravo ne skaču sa šećerom. Recite mi što mogu uzeti osim inzulina i kako mogu dijabetes melitus sjediti na protofam penfil, ujutro 20 jedinica. i večernja doza od 20 jedinica.

Lily
Morate pokušati nadoknaditi inzulin nekoliko mjeseci prije trudnoće, možda ćete trebati spojiti kratki inzulin. Na insulinu je mnogo lakše i brže kontrolirati šećere koji će „preskočiti“ tokom trudnoće. Osim toga, primjena kratkog inzulina može značajno proširiti dijetu, nema potrebe da pratite dijetu.
Sada morate slijediti dijetu (obzirom da ste bez kratkog inzulina) i odabrati dozu produženog inzulina.
Vodite dnevnik - u njega zapišite što, u kojoj količini i koliko ste pojeli, koliko i kada ste napravili inzulin, te naravno rezultate mjerenja šećera .. Nakon analize ovih zapisa možete vidjeti dinamiku promjena šećera i tada ćete moći riješiti probleme povećanja / smanjenja doze inzulina, povezivanje kratke promjene / prehrane, promjena vremena primjene inzulina itd. To će biti veoma važni podaci.

Pogledajte video: The Darjeeling Limited (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar