Dijabetes melitus

Aleksej: Imam 19 godina, dobio sam dijabetes pre 2 meseca. U bolnici je ostao tri tjedna, ljekari su mi propisali inzulin - jednostavan i dugotrajan, napravili su kapljice i pustili su ketoacidozu (šećer je bio 21,5 kada je otišao u bolnicu). Nakon otpusta, postalo je bolje, sada radim na svom prethodnom poslu kao konobar, često u noćnoj smjeni.

O dijabetesu znam malo, propisao mi je inzulin - ubrizgavam ga, ali ono što su mi objasnili ljekari - nisam puno razumio. Šećer u krvi često skače sa 3,8 na 12,5 mmol, često osjećajući loše stanje, letargiju, slabost. Možete li na jednostavan način objasniti što je dijabetes, kako se liječiti i donijeti šećer u normalu? Moram li zaista trajno živjeti kao osoba s invaliditetom?

Aleksej, nažalost, dijabetes je ozbiljna bolest koja traje ostatak života pacijenta, koja prilično teško objasniti „običnim jezikom“. Ali pokušaću.

Mnogo je važnih pitanja, kao i osobine vašeg tijela koje ćete sigurno trebati proučiti. Zaista trebate napraviti samo edukaciju u području dijabetesa, prehrane, jer dijabetičke komplikacije utječu prije svega na one koji su neozbiljni prema njima.

Dijabetes na jednostavnom jeziku

Šta je dijabetes? Ovo je kronična bolest endokrinog sustava (naglašavam da je hronična jer je danas neizlječiva), izražena nesposobnošću tijela da proizvede potrebnu količinu inzulina za preradu glukoze iz hrane (s dijabetesom tipa 1), ili karakterizirana nesposobnošću iskorištavanja glukoze iz krvi u ćelije.

Za početak pročitajte opće informacije o dijabetesu, pročitajte članak:

Sljedeći korak - morate naučiti da ste vi i samo vi odgovorni za dijabetes, za razinu šećera u krvi, za ono što jedete. Jednostavno rečeno, dijabetes nije rečenica. Danas, uz pravilnu kontrolu bolesti, pacijenti sa šećernom bolešću žive i do 83 godine i nastavljaju voditi aktivan život (na primjer, dr. Bernstein je djelujući endokrinolog dijabetesa tipa 1 kod koga je otkriven 1947). I ima dovoljno takvih primjera, pa vam nije potrebno da sami pišete invaliditetom, posebno u vašim godinama.

Da bi ostali zdravi od dijabetesa potrebni su napori pacijenta na više načina. Oni uključuju:

  • pravilna ishrana, u kojoj je hemijski sastav hrane jasno izračunan,
  • tjelesna aktivnost
  • uzimanje propisanih lijekova u pravo vrijeme i u pravim dozama, s regulacijom prema karakteristikama vašeg tijela,
  • Dijabetički dnevnik svakodnevno
  • opetovana merenja šećera u krvi tokom dana,
  • godišnje prolazak brojnih medicinskih testova, kao i praćenje ne samo nivo glukoze u krvi, već i krvni pritisak, holesterol u krvi i stanje njihovih nogu.

Šta je dijabetes tipa 1 i 2? Koje su njihove razlike?

Jednostavnim riječima, onda kod dijabetesa tipa 1 tijelo ne proizvodi samostalno inzulin potreban za transport glukoze iz krvi u ćelije. Tako je pacijent primoran ubrizgati inzulin izvana.

Izuzetno je važno naučiti kako pravilno izračunati dozu inzulina - potrebno mu je točno onoliko glukoze koliko ste dobili iz hrane. Ako izgubite dozu, povećava se nivo šećera u krvi (uz nedostatak inzulina) ili će se smanjiti (ako unosite previše inzulina).

Razmislite o riječima Elliota Joslina: "Insulin je lijek za pametne, a ne za budale, bilo da su doktori ili pacijenti."

Kod druge vrste dijabetesa problem je drugačiji - gušterača proizvodi inzulin, ali on ne može ući u stanice i započeti svoj rad. Zbog toga je dijabetičar prisiljen da pije tablete (Metformin i drugi) kako bi pomogao ćelijama da uspostave pravu interakciju sa inzulinom kako bi iskoristili glukozu iz krvi.

Pročitajte više o razlikama između dijabetesa tipa 1 i tipa 2 u našem materijalu:

Uzimanje prave doze u pravoj dozi je prvi korak za kompenzaciju bilo koje vrste dijabetesa. Nije bitno da li uzimate tablete, ubrizgavate inzulin ili se liječite kombinirano, teško je liječiti dijabetes ako nije odabrana prava doza. Ovaj postupak može potrajati neko vrijeme. Ako vam razina šećera u krvi skoči, o tome morate obavijestiti svog liječnika i, ako je potrebno, ponovno ići u bolnicu kako biste pronašli odgovarajuću dozu inzulina.

Opasno je sami odabrati dozu inzulina, to treba propisati pod nadzorom liječnika, posebno u početku dijabetesa, kad je pacijent još uvijek neiskusan.

Što trebate znati o komplikacijama dijabetesa

Kratko spominjanje o komplikacijama dijabetesa. Jednostavno rečeno, dijabetes sam nije toliko opasan kao njegove dugoročne komplikacije. Ako vam je šećer u krvi hronično povišen, tada vam, poput papira s papirom, kvariti krvne žile. Holesterol prodire u te mikropukotine - tvar koja je odgovorna za „zakrpanje rupa“ u tijelu. S povećanim šećerom u krvi, kardiovaskularni sustav doživljava sporije upale - stanje u kojem krvne žile (posebno male) neprestano doživljavaju mikrobodezu i zato velika količina holesterola uvijek upada u njih. Kao rezultat toga, vremenom se formira grozna bolest - vaskularna ateroskleroza, u kojoj se formiraju holesterolni plakovi, koji dovode do srčanih i moždanih udara.

Uz to, sa slabo nadoknađenom dijabetes melitusom pate i mala žila zbog kojih počinju komplikacije na očima i bubrezima. Dijabetes "voli" udarati po nogama - s vremenom gube osjetljivost i živčanu provodljivost zbog lošeg dotoka krvi, pa svako posjekotina, kalus ili sužbina mogu uzrokovati gangrenu i amputaciju.

Da biste odložili razvoj dijabetičkih komplikacija na duže razdoblje, morate pažljivo promatrati ravnotežu između doze lijekova i hrane.

O ishrani pacijenata sa dijabetesom

Naučite kako računati količinu proteina i ugljenih hidrata u hrani.. Prije svega, ugljikohidrati, posebno rafinirani ugljikohidrati (šećer, čokolada, peciva, slatkiši) podižu razinu šećera u krvi. Takve "brze" ugljene hidrate treba odbaciti, jer nagli porast šećera u krvi je vrlo štetan za krvne žile - javljaju se grčevi. Ako s povećanim šećerom u krvi unesete više inzulina nego što je potrebno, onda će šećer naglo pasti. Ovakva situacija naziva se "dijabetičkim toboganom". Strogo je zabranjeno naglo smanjiti vašu glikemiju, kao i prejedanje brzim ugljikohidratima s hipoglikemijom.

Ne zaboravite na proteine ​​- oni utiču i na povećanje šećera u krvi, ali na drugom mjestu, ne toliko kao ugljeni hidrati. Količinu proteina takođe treba uzeti u obzir u vašoj ishrani i prilikom uzimanja lekova.

Masnoće podižu razinu šećera u krvi toliko beznačajno da se obično ne uzimaju u obzir pri proračunu doze inzulina.

Pročitajte više o prehrani kod dijabetesa:

Sada postaju vrlo popularni dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata za kompenzaciju dijabetesa. Odmah ću reći - doktori vam to neće preporučiti, jer moderna dijabetologija pridržava se postulata koji su se razvili još iz sovjetskih vremena, da je potrebno pojesti dovoljnu količinu ugljikohidrata i nadoknaditi ih prilično velikim („industrijskim“) dozama inzulina ili tableta.

No nedavne studije u Europi i SAD-u dokazuju da je dijeta ograničena ugljikohidratima dovoljno dobra da bi nivo šećera u krvi bio normalan. Tipičan primer je Dr. Richard Bernsteinkoji su se razboljeli od dijabetesa tipa 1 1947. i 60-ih godina 20. stoljeća koji su već dobili mnogo komplikacija i problema s bubrezima, promatrajući prehranu koju preporučuju ljekari s ograničenjem masti i velike količine ugljikohidrata (naši liječnici preporučuju istu dijetu, nazivamo je „ Prehrana br. 9 ”ili“ Tabela 9 ”). Zatim je eksperimentalno otkrio da ako ograničite ugljene hidrate u hrani, tada možete staviti mnogo niže doze inzulina i lakše je kontrolirati nivo šećera u krvi („Metoda sa niskim opterećenjem“). A na vlastitu opasnost i rizik Bernstein je počeo neovisno promatrati tu vrstu hrane. U šta je to rezultiralo? Šećeri su postali savršeni, holesterol se vratio u normalu, a dijabetesne komplikacije su preokrenute (već mu je tada dijagnosticirana proteinurija - ozbiljna bubrežna komplikacija). Nakon čega je u četrdeset godini, budući da je bio inženjer po obuci, otišao na studij endokrinologa kako bi ljudi i liječnici počeli slušati njegovu metodu izliječenja dijabetesa. Sada je dr. Bernstein 83 godine, i dalje obavlja medicinsku praksu u predgrađu New Yorka i svakodnevno se bavi teretanom.

Pročitajte više o dijeti bez ugljikohidrata:

Nakon što ste se upoznali, donesite odluku da ste bliži - za liječenje dijabetesa uz pomoć Dijete br. 9 koju preporučuje većina liječnika ili pokušajte preći na dijetu s malo ugljikohidrata. Svima preporučujem drugu opciju.

O hipoglikemiji jednostavnim jezikom

Zatim treba saznati šta je hipoglikemija? Često to znanje spašava život dijabetičaru. Hipoglikemija (ljekari i pacijenti to nježnije nazivaju - hiper) opasno je kratkotrajno stanje pacijenta sa šećernom bolešću u kojem nivo šećera u krvi padne ispod prihvatljivih vrijednosti. Pacijent mora hitno pojesti nešto slatko kako bi podigao razinu šećera u krvi na normalne vrijednosti (bombone, 1-2 komada šećera, 1-2 kašike džema, kolačiće, med, tablete glukoze i dr.). Oni koji upražnjavaju "Bernstein metodu", na prvi znak "hipea" (imaju ih puno blaže, jer se stavljaju male doze inzulina) uzimaju tablete glukoze ili dekstroze (na primjer, Dextro4, koji se prodaje kod nas). Obično takve tablete sadrže 4 grama brzih ugljikohidrata, što je dovoljno za tačno zaustavljanje hipoglikemije, s tačnošću +/- 0,5 mmol / L.

Ovo je naučni pristup, a sada ga uporedite sa savjetima tradicionalnih ljekara koji preporučuju jesti 1-2 kriške šećera, bombona, kolačića itd. Tko zna kako se visoki šećer u krvi diže nakon ove, lako se može dobiti rikoširana hiperglikemija. Važno je ne pretjerivatisa slatkim, takvi skokovi razine šećera u krvi štetni su za krvne sudove.

Pročitajte više o hipoglikemiji u našim člancima:

Ako imate visoki šećer u krvi, to morate brzo i efikasno smanjite. To nije tako jednostavno za neiskusne dijabetičare, pa pročitajte ovaj materijal:

Vježba za dijabetes

Vježbanje uzrokuje da tijelo sagorije glukozu, zbog čega snižava šećer u krvi. Trebali biste znati da prije vježbanja morate smanjiti dozu inzulina ili lijeka ili uzimati više ugljikohidrata. Trebate naučiti kako održavati razinu šećera i za vrijeme vježbanja. Richard Bernstein, kada se bavi teretanom, jede svakih 15-30 minuta po 0,5 tableta Dextro4 (ili 2 grama brzih ugljikohidrata), što mu omogućava da održava šećer u pravom rasponu.

Fizička aktivnost snižava otpornost na inzulin od koje pati većina ljudi s dijabetesom tipa 2 i pretilih. Sport povećava osjetljivost tijela na inzulin, što je vrlo korisno za liječenje dijabetesa.

Evo što dr. Bernstein piše o fizičkoj aktivnosti:

„Snažna i dugotrajna fizička aktivnost sljedeći je nivo našeg programa liječenja dijabetesa nakon dijeta. U idealnom slučaju, fizička aktivnost treba da prati bilo koji program mršavljenja ili tretman rezistencije na inzulin (dijabetes tipa 2).

Brojne studije uspostavile su vezu između dobrog zdravlja i pozitivnog razmišljanja. Ako imate dijabetes tipa 1, kao što je moj, energična vježba direktno ne može poboljšati kontrolu šećera u krvi, za razliku od dijabetesa tipa 2, ali fizička aktivnost može imati velik pozitivan učinak na vaše samopoštovanje. To je moguće ako održavate razinu šećera u krvi normalno i redovno vježbate. Vježbajte u boljoj fizičkoj kondiciji od svojih prijatelja koji nisu dijabetični. Pored toga, iz vlastitog ću iskustva reći da su pacijenti s dijabetesom tipa 1 koji redovno vježbaju više vjerovatno voditi brigu o šećeru u krvi i prehrani.

Odavno je poznato da fizička aktivnost povećava nivo dobrog holesterola i smanjuje nivo triglicerida u krvi. Nedavna istraživanja pokazala su da bodybuilding (anaerobno a ne aerobno vježbanje) također snižava loš kolesterol. Čak postoje dokazi da ateroskleroza (otvrdnjavanje arterija) kod nekih osoba može biti reverzibilna. Imam više od 80 godina, svakodnevno treniram naporno i uopće ne jedem voće, imam šećernu bolest dijabetesa tipa 1 i svakodnevno jedem jaja za doručak. Gde mi je holesterol? U vrlo je zdravom rasponu, bolji od mnogih ljudi koji nemaju dijabetes. Dijelom je to posljedica moje prehrane s malo ugljikohidrata, ali i dnevnog programa vježbanja. ”

Pročitajte više o fizičkoj aktivnosti kod dijabetes melitusa:

Šta trebate znati o alkoholu?

Konačno, ako ste barmen, trebalo bi da znate Kako alkoholna pića utiču na šećer u krvi? Ako ste inzulinski ovisni dijabetičar, trebalo bi biti oprezan s pićem. Etilni alkohol, koji je aktivni sastojak alkoholnih pića, kao i suho vino, ne utiče direktno na šećer u krvi, jer ga tijelo ne pretvara u glukozu. Vodka, rakija, džin, suho vino ne povećavaju šećer u krvi.

Ugljikohidratni alkohol, s druge strane, može značajno povećati razinu šećera u krvi. Na primjer, pivo. Ako popijete jednu čašu od 330 grama, tada se razina šećera u krvi neće značajno povećati. Ali ako pijete pivo u tradicionalnim velikim dozama, tada će vam šećer biti visok. To se odnosi i na alkoholne koktele, u kojima je šećer važan sastojak, kao i slatka i poluslatka vina. Stoga pažljivo proučite mehanizam dejstva alkohola na pacijente sa šećernom bolešću i ne zloupotrebljavajte ga:

Zaključak

Očito ne postoji „jednostavno“ rješenje problema dijabetesa. Dobra kontrola dijabetesa uključuje ne samo kalibriranu dozu lijekova, već i integrirani pristup, kao i puno znanja o ovoj bolesti. Trenutno još nisu pronašli način da potpuno izliječe bolest šećera, ali suzbiti ovu bolest i dugo živjeti s njom moguće je.

Koliko je štetan visoki šećer u krvi?

Visoki šećer u krvi može prouzrokovati disfunkciju gotovo svih organa, sve do smrtonosnog ishoda. Što je viša razina šećera u krvi, to je očigledniji rezultat njegovog djelovanja, a što se izražava u:

- gojaznost,
- glikozilacija (šećer) ćelija,
- intoksikacije tijela oštećenjem nervnog sistema,
- oštećenje krvnih sudova,
- razvoj manjih bolesti koje pogađaju mozak, srce, jetru, pluća, gastrointestinalni trakt, mišiće, kožu, oči,
- manifestacije stanja nesvjestice, kome,
- kobno.

Prvi znakovi dijabetesa

- stalni osećaj žeđi
- stalna suha usta
- povećano lučenje urina (povećana diureza),
- povećana suvoća i jak svrbež kože,
- povećana predispozicija za kožne bolesti, pustule,
- dugotrajno zarastanje rana,
- oštar pad ili povećanje telesne težine,
- pojačano znojenje,
- slabost mišića.

Znakovi dijabetesa

- česte glavobolje, nesvestice, gubitak svijesti,
- oštećenje vida,
- bol u srcu
- ukočenost nogu, bol u nogama,
- smanjena osjetljivost kože, posebno na nogama,
Oticanje lica i nogu,
- povećanje jetre,
- dugotrajno zarastanje rana,
Povišen krvni pritisak
- pacijent počne emitirati miris acetona.

Komplikacije dijabetesa

Dijabetička neuropatija - manifestuje bolom, peckanjem, otečenim udovima. Povezana je s kršenjem metaboličkih procesa u živčanom tkivu.

Oticanje. Edemi kod dijabetesa mogu se proširiti lokalno - na licu, nogama ili po cijelom tijelu. Natečenost ukazuje na povredu u radu bubrega, a zavisi od stepena srčane insuficijencije. Asimetrični edem ukazuje na dijabetičku mikroangiopatiju.

Bol u nogama. Bol u nozi kod dijabetesa, posebno prilikom hodanja i drugih fizičkih napora na nogama, može ukazivati ​​na dijabetičku mikroangiopatiju. Bol u nogama tokom odmora, posebno noću, ukazuje na dijabetičku neuropatiju. Često bol u nogama kod dijabetesa prati peckanje i utrnulost stopala ili nekih dijelova nogu.

Trofični čir. Trofični ulkusi kod dijabetesa, nakon bolova u nogama, sljedeći su stadij u razvoju dijabetičke angio-i neuropatije. Vrsta rane se međusobno vrlo razlikuje, pa se liječenje trofičnih čira na dijabetesu propisuje nakon točne dijagnoze, uz uočavanje i najmanjih simptomatskih detalja. Negativni učinak čira na smanjenju osjetljivosti zahvaćenih stopala do kojeg dolazi uslijed oštećenja živaca tokom deformacije stopala. Na nekim mjestima pojavljuju se korneti ispod kojih se daljom supputacijom formiraju hematomi. Svi se ti procesi često dešavaju neprimjetno, pa se po pravilu kod liječnika pojave osobe koje imaju otečenu nogu, crvenilo i trofični čir.

Gangrena Gangrena kod dijabetesa u većini je slučajeva rezultat dijabetičke angiopatije. Do pojave gangrene dolazi uslijed oštećenja malih i velikih krvnih žila u donjem udu, najčešće velikog nožnog zgloba. U tom slučaju pacijent osjeća jaku bol u stopalu. Dolazi do crvenila područja oštećenja, koje se s vremenom zamjenjuje plavom kožom, a nakon nekog vremena, ovo područje prekriva se crnim mrljama i mjehurićima s mutnim sadržajem. Proces je nepovratan - potrebna je amputacija udova. Optimalni nivo amputacije udova je potkoljenica.

Visoki i niski pritisak. Visoki i niski krvni pritisak kod dijabetesa primjećuju se istovremeno na dvije točke u tijelu. U gornjem dijelu tijela (u brahijalnoj arteriji) - povišen pritisak, što ukazuje na oštećenje bubrega (dijabetička nefropatija). U donjem dijelu tijela (u žilama nogu) - nizak krvni tlak, što ukazuje na stupanj dijabetičke angiopatije donjih ekstremiteta.

Koma Koma kod dijabetesa javlja se vrlo brzo. Znak kome u dijabetesu je inhibicija pacijenta i njegovo nesvjesno stanje. Prije toga, osoba može osjetiti miris poput acetona koji dolazi iz usta prilikom disanja, što dolazi zbog ekstremne intoksikacije tijela. Osim toga, pacijenta može baciti hladan znoj. Ako pacijent ima bar jedan od ovih znakova, mora se odmah odvesti u medicinsku ustanovu.

Uzroci dijabetesa

Uzroka dijabetesa može biti puno, zato ističemo najznačajnije:

- nasljednost,
- dob (što je osoba starija, veća je vjerovatnoća da će se razboljeti),
- gojaznost,
- nervno naprezanje,
- bolesti koje uništavaju beta ćelije gušterače koje proizvode inzulin: karcinom gušterače, pankreatitis itd.,
- virusne infekcije: hepatitis, kozica, rubeola, grip itd.

Pored toga, dijabetes se može razviti na pozadini:

- nadbubrežna hiperfunkcija (hiperkortika),
- tumori probavnog trakta,
- povećati nivo hormona koji blokiraju inzulin,
- ciroza jetre,
- hipertireoza,
- loša probavljivost ugljenih hidrata,
- Kratkoročno povećanje šećera u krvi.

Po etiologiji:

I. Šećerna bolest tipa 1 (dijabetes ovisan o insulinu, juvenilni dijabetes). Najčešće se ova vrsta dijabetesa opaža kod mladih, često mršavih. Teško je Razlog leži u antitijelima koje proizvodi sam organizam, a koja blokiraju β-stanice koje proizvode inzulin u gušterači. Liječenje se temelji na kontinuiranoj primjeni inzulina, uz pomoć injekcija, kao i strogom pridržavanju prehrane. Iz menija je potrebno potpuno isključiti upotrebu lako probavljivih ugljikohidrata (šećer, bezalkoholna pića koja sadrže šećer, slatkiše, voćne sokove).

A. Autoimune.
B. Idiopatski.

II. Šećerna bolest tipa 2 (dijabetes koji nije ovisan o insulinu). Češće pretile osobe od 40 godina pate od dijabetesa tipa 2. Razlog leži u prevelikoj količini hranjivih sastojaka u ćelijama, zbog čega oni gube osjetljivost na inzulin. Liječenje se prije svega temelji na dijeti za mršavljenje.

S vremenom je moguće propisati tablete inzulina, a tek kao krajnje sredstvo propisuju se injekcije insulina.

III. Ostali oblici dijabetesa:

A. Genetski poremećaji b-ćelija
B. Genetske oštećenja u djelovanju inzulina
C. Bolesti endokrinih ćelija pankreasa:
1. trauma ili pankreatktomija,
2. pankreatitis,
3. neoplastični proces,
4. cistična fibroza,
5. fibrokalkuleozna pankreatopatija,
6. hemohromatoza,
7. druge bolesti.
D. Endokrinopatije:
1. Itsenko-Cushingov sindrom,
2. akromegalija,
3. glukomanoma,
4. feokromocitom,
5. somatostatinoma,
6. hipertireoza,
7. aldosteroma,
8. ostale endokrinopatije.
E. Dijabetes kao posljedica nuspojava lijekova i toksičnih tvari.
F. Dijabetes kao komplikacija zaraznih bolesti:
1. rubeola
2. citomegalovirusna infekcija,
3. druge zarazne bolesti.

IV. Gestacijski dijabetes. Šećer u krvi raste tokom trudnoće. Često prolazi iznenada, nakon porođaja.

Uzroci bolesti kod muškaraca

Dijabetes tipa 1 se obično ne razvija kod odraslih. Najčešće se dijagnosticira u adolescenciji ili adolescenciji. Takva bolest podijeljena je u dvije vrste, odnosno autoimuni dijabetes i idiopatski. Potonja vrsta je slabo razumljiva, pa su uzroci njezine pojave nepoznati.

Autoimuni uzroci kod odraslih muškaraca prilično su česti. Sve su one povezane s oslabljenim funkcioniranjem imunološkog sistema. U ovom slučaju, antitijela negativno utječu na funkcioniranje gušterače, uništavajući stanice odgovorne za proizvodnju inzulina. U ovom slučaju dijabetes kod odraslih može biti uzrokovan izlaganjem toksinima, kao i zaraznim bolestima.

Dijabetes tipa 2 najčešći je među muškarcima starijim od 45 godina. Međutim, danas se starosni prag redovno smanjuje, što nastaje zbog prekomjerne težine i pretilosti. Rizik od oboljenja ozbiljno se povećava kod muškaraca koji redovno piju pivo, razna soda pića, jedu datulje i slično.

Najviše su skloni dijabetesu trbušni tip muškaraca, karakteriziran nakupom masnih ćelija u trbuhu i stranama. Obično je ovaj problem počeo prestići odrasle, koji često jedu brzu hranu.

Iz tog razloga izrazito je obeshrabreno kupovati hot dogove, čips i drugu brzu hranu za djecu.

Uzroci bolesti kod žena

Šta je uzrok dijabetesa uobičajeno među ženama? Možete razgovarati o sljedećim poticajima:

  1. Nepoštivanje ishrane. Obroci noću opterećuju gušteraču.
  2. Promjena hormonalnog nivoa. Prilična polovina čovječanstva više je sklona hormonskim poremećajima, naročito u toku trudnoće i početka menopauze.
  3. Žene su također sklonije prekomjernoj težini, jer su navikle jesti nepravilno s obiljem ugljikohidrata. Ljubitelji slatkog krompira imaju 7 puta veću vjerojatnost da imaju dijabetes.

Pored toga, predstavnice slabijeg spola smatraju se emocionalnijima, stoga su podložnije utjecaju stresnih situacija. Teške živčane i psihološke traume smanjuju osjetljivost stanica ovisnih o insulinu na učinke hormona.

Takav uzrok dijabetesa može se povezati i sa ljubavlju žena da isprave poremećaj slatkišima, na primjer, čokoladom. Za izliječenje dijabetesa kod odrasle osobe dovoljno je pridržavati se medicinskih preporuka, prehrane, kao i umjerenog vježbanja.

Navedene metode liječenja, pored terapije lijekovima, mogu postati i mjere prevencije bolesti. Ako je osoba u riziku, ne smije se zanemariti, jer u 70% slučajeva pomaže izbjeći dijabetes.

U videu u ovom članku liječnik će nastaviti raspravljati o uzrocima dijabetesa.

Prema težini bolesti:

Dijabetes melitus 1 stepen (blag). Karakterističan je nizak nivo glikemije (šećera u krvi) - ne više od 8 mmol / l (na prazan stomak). Razina dnevne glukozurije nije veća od 20 g / l. Može biti praćena angioneuropatijom. Liječenje na nivou prehrane i uzimanje određenih lijekova.

Dijabetes melitus 2 stepena (srednji oblik). Relativno mali, ali s očiglednijim efektom, karakteristično je povećanje nivoa glikemije na nivou od 7-10 mmol / l. Razina dnevne glukozurije nije veća od 40 g / l. Periodično su moguće manifestacije ketoze i ketoacidoze. Ne dolaze do velikih poremećaja u radu organa, ali istovremeno su mogući i neki poremećaji i znakovi u funkciji očiju, srca, krvnih sudova, donjih ekstremiteta, bubrega i nervnog sistema. Mogući su simptomi dijabetičke angioneuropatije. Liječenje se provodi na razini dijetalne terapije i oralne primjene lijekova za snižavanje šećera. U nekim slučajevima ljekar može propisati injekcije insulina.

Dijabetes melitus 3 stepena (teški oblik). Tipično je prosečna razina glikemije 10-14 mmol / l. Razina dnevne glukozurije iznosi oko 40 g / l. Primjećeni su visoki nivoi proteinurije (bjelančevina u urinu). Slika kliničkih manifestacija ciljanih organa se pojačava - oči, srce, krvne žile, noge, bubrezi, nervni sistem. Vid se smanjuje, ukočenost i bolovi u nogama pojavljuju se, krvni pritisak raste.

Dijabetes melitus 4 stepena (super teški oblik). Karakteristično visoka razina glikemije je 15-25 mmol / l ili više. Razina dnevne glukozurije iznosi preko 40-50 g / l. Proteinurija se pojačava, tijelo gubi bjelančevine. Gotovo svi organi su pogođeni. Pacijent je sklon čestoj dijabetičkoj komi. Život se održava isključivo injekcijama inzulina - u dozi od 60 OD ili više.

Liječenje dijabetesa tipa 1 (o inzulinu)

Kao što smo već spomenuli u sredini članka, u odeljku „Klasifikacija šećerne bolesti“, pacijenti sa dijabetesom tipa 1 neprestano trebaju injekcije inzulina, jer telo ne može sam da proizvodi taj hormon u dovoljnim količinama. Ostale metode dostavljanja inzulina u tijelo, osim injekcija, trenutno ne postoje. Tablete na bazi inzulina za dijabetes tipa 1 neće pomoći.

Pored injekcija inzulina, liječenje dijabetesa tipa 1 uključuje:

- dijeta,
- provođenje pojedinačnog doziranog fizičkog napora (DIF).

Vježba za dijabetes

U trenutnom „lijenom“ vremenu, kada je svijet zaokupljala televizija, internet, sjedeći i, istovremeno, često visoko plaćeni rad, sve veći broj ljudi se kreće sve manje i manje. Nažalost, to nije najbolji način da utiče na zdravlje. Dijabetes melitus, hipertenzija, hemoroidi, zatajenje srca, slabljenje vida, bolesti kičme samo su mali dio bolesti u kojima je neaktivan način života neizravno, a ponekad i direktno kriv.

Kada osoba vodi aktivan način života, puno šeta, vozi bicikl, radi vježbe, igra sportove, metabolizam se ubrzava, krv se "igra". U isto vrijeme sve ćelije dobivaju potrebnu prehranu, organi su u dobrom stanju, imunološki sustav savršeno funkcionira, a tijelo u cjelini manje podložno raznim bolestima.

Zato umjereno vježbanje kod dijabetesa ima blagotvoran učinak. Kada radite fizičke vježbe, dolazi do povećane oksidacije glukoze iz krvi u mišićnim tkivima, i samim tim se smanjuje razina šećera u krvi. To, naravno, ne znači da ste se sada oštro presvukli u sportsku uniformu, i pretrčali nekoliko kilometara u nepoznatom pravcu. Potreban set vježbi za vas će propisati vaš ljekar.

Lijekovi protiv dijabetesa

Razmotrimo neke grupe lijekova protiv dijabetesa (antipiretske lijekove):

Lijekovi koji stimulišu gušteraču na proizvodnju više inzulina: Sulfoniluree (gliklazid, glikvidon, glipizid), meglitinidi (repaglinid, nateglinid).

Tablete koje čine ćelije tela osjetljivije na inzulin:

- Biguanidi ("Siofor", "Glukofag", "Metformin"). Kontraindiciran kod osoba sa zatajenjem srca i bubrega.
- tiazolidindioni („Avandia“, „Pioglitazon“). Povećavaju efikasnost delovanja inzulina (poboljšavajući otpornost na inzulin) u masnom i mišićnom tkivu.

Sredstva sa inkretinom: Inhibitori DPP-4 (Vildagliptin, Sitagliptin), agonisti receptora peptida-1 nalik glukagonu (Liraglutid, Exenatide).

Lijekovi koji blokiraju apsorpciju glukoze u probavnom traktu: inhibitor alfa glukozidaze ("Akarboza").

Da li se dijabetes može izliječiti?

Pozitivna prognoza u liječenju dijabetesa uvelike ovisi o:

- vrstu dijabetesa,
- vrijeme otkrivanja bolesti,
- tačna dijagnoza,
- striktno držanje dijabetičara propisa liječnika.

Prema modernim (zvaničnim) naučnicima, trenutno je nemoguće potpuno oporaviti se od dijabetesa tipa 1, kao i od trajnih oblika dijabetesa tipa 2. Barem, takvi lijekovi još nisu izmišljeni. Ovom dijagnozom liječenje je usmjereno na sprečavanje komplikacija, kao i patološkog učinka bolesti na rad drugih organa. Napokon, trebate razumjeti da opasnost od dijabetesa leži upravo u komplikacijama. Uz pomoć injekcija inzulina samo možete usporiti patološke procese u tijelu.

Tretman šećerne bolesti tipa 2 u većini slučajeva je uz pomoć korekcije ishrane, kao i umjerene fizičke aktivnosti, prilično uspješan. Međutim, kada se osoba vrati na stari način života, hiperglikemija ne treba dugo da čeka.

Želio bih napomenuti i da postoje neslužbene metode liječenja dijabetesa, na primjer, terapijsko postivanje. Ovakve metode često završavaju kod dijabetičara koji oživljava. Iz ovoga moramo zaključiti da prije primjene različitih narodnih lijekova i preporuka svakako konzultirajte liječnika.

Naravno, ne mogu ne spomenuti još jedan način izlječenja od dijabetesa - molitvu, obraćanje Bogu. I u Svetom pismu i u modernom svijetu nevjerojatno velik broj ljudi dobio je izlječenje nakon obraćanja Gospodinu i, u ovom slučaju, nije važno od čega je osoba bolesna, jer ono što je čovjeku nemoguće, Bogu je sve moguće.

Alternativno liječenje dijabetesa

Važno! Prije upotrebe narodnih lijekova, obavezno se posavjetujte s liječnikom!

Celer sa limunom. Ogulite 500 g korijena celera i isjecite ih zajedno sa 6 limuna u mlincu za meso. Smjesu kuhajte u tavi na vodenoj kupelji 2 sata. Zatim stavite proizvod u frižider. Smjesa se mora uzeti 1 kašika. kašika za 30 minuta Prije doručka, dvije godine.

Limun sa peršunom i belim lukom. Izmešajte 100 g limunove kore sa 300 g korena peršuna (možete staviti i lišće) i 300 g belog luka. Sve protrljamo kroz mlinom za meso.Dobijena smjesa se stavi u teglu i stavi na hladno tamno mjesto na 2 tjedna. Dobiveni proizvod treba piti 3 puta dnevno, 1 kašiku 30 minuta prije obroka.

Stablo lipe Ako imate visoki šećer u krvi, pijte infuziju lipe umjesto čaja nekoliko dana. Da biste pripremili proizvod, stavite 1 kašiku. kašika limete na 1 šolju ključale vode.

Takođe možete kuvati i dekociju lipe. Za to, 2 šalice cvjeta lipe preliju 3 litre vode. Ovaj proizvod kuhajte 10 minuta, ohladite, procijedite i prelijte u staklenke ili boce. Čuvati u frižideru. Jedite svaki dan pola šalice čaja od limete kada osjetite žeđ. Kada pijete ovu porciju, napravite pauzu 3 nedelje, nakon čega se kurs može ponoviti.

Jelenja, kopriva i kvinoja. Pomiješajte pola čaše listova jelše, 2 kašike. kašike lišća kvinoje i 1 kašika. kašičica cvjetova koprive. Ulijte smjesu od 1 litre vode, dobro protresite i ostavite 5 dana na osvijetljenom mjestu. Zatim u infuziju dodajte prstohvat sode i konzumirate 1 žličicu u 30 minuta. Prije jela, ujutro i navečer.

Heljda Samljeti mlinom za kafu 1 kašika. kašika heljde, pa je dodajte u 1 šolju kefira. Inzistirajte na noći i pijte ujutro 30 minuta prije jela.

Limun i jaja. Iscijedite sok od 1 limuna i dobro izmiješajte 1 sirovo jaje. Pijte dobijeni proizvod 60 minuta pre jela, tokom 3 dana.

Orah Particiju 40 g oraha prelijte čašom kipuće vode. Zatim ih potamnite u vodenoj kupelji oko 60 minuta. Ohladite i procijedite infuziju. Infuziju od 1-2 žličice morate uzimati 30 minuta prije jela, 2 puta dnevno.

Lijek od orahovih listova takođe pomaže. Da biste to učinili, napunite 1 kašiku. kašičica dobro osušenih i mlevenih listova 50 ml prokuhane vode. Zatim kuhajte infuziju 15 minuta na laganoj vatri, a zatim ostavite da se infuzira oko 40 minuta. Juhu je potrebno filtrirati i uzimati 3-4 puta dnevno u pola čaše.

Lješnjak (kora). Sitno isjeckati i sipati 400 ml čiste vode 1 kašika. kašika kore lešnika. Ostavite da proizvod djeluje preko noći, nakon čega infuziju stavimo u emajliranu tavu i stavimo na vatru. Kuhajte lijek oko 10 minuta. Nakon čega juhu ohladimo, podijelimo na jednake dijelove i pijemo tokom dana. Čuvajte juhu u hladnjaku.

Aspen (kora). U emajliranu posudu stavite šaku izrezane kore aspena, u koju sipate 3 litre vode. Stavite proizvod da proključa i uklonite sa vatre. Rezultirajući juha mora se piti umjesto čaja, 2 tjedna, nakon čega je napravljena pauza od 7 dana i opet ponoviti tijek liječenja. Između 2. i 3. kursa radi se pauza od mjesec dana.

Lovorov list. Stavite 10 suhih lovorovih listova u emajliranu ili staklenu posudu i preko njih prelijte 250 ml kipuće vode. Posudu dobro zamotajte i ostavite da odstoji 2 sata. Nastala infuzija za dijabetes treba piti 3 puta dnevno u pola čaše, 40 minuta prije jela.

Sjemenke lana Uvaljajte u brašno 2 kašike. kašike lanenih semenki i napunite ih 500 ml ključale vode. Smjesu kuhajte u emajliranoj posudi oko 5 minuta. Juha se mora piti potpuno 1 put, u toplom stanju, 30 minuta prije obroka.

Za zarastanje rana kod dijabetesa, koristite losione na insulinskoj osnovi.

Prevencija dijabetesa

Kako bi spriječili nastanak dijabetesa, stručnjaci preporučuju pridržavanje preventivnih pravila:

- nadgledajte svoju težinu - sprečite pojavu viška kilograma,
- voditi aktivan stil života,
- jesti pravilno - jedi frakcijski, a također pokušavaj izbjegavati namirnice koje su bogate lako probavljivim ugljikohidratima, ali fokusiraj se na hranu bogatu vitaminima i mineralima,
- kontroliraju arterijsku hipertenziju (hipertenziju) i metabolizam lipida,
- ne gubite iz vida neizliječene bolesti,
- ne pijte alkoholna pića,
- periodično pratiti nivo šećera u krvi i po potrebi poduzimati preventivne mjere za sprečavanje prelaska hiperglikemije u umjereni i teški stepen.

Pogledajte video: DIABETES MELLITUS secerna bolest - Dr Ljiljana Ljuboja (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar