Dnevni urin za šećer: kako pravilno prikupiti, analiza transkripta

I. Priprema za postupak.

4.Predstavljajte se pacijentu, objasnite mu svrhu i tok postupka. Osigurajte pacijentu informirani pristanak za predstojeći postupak.

5. Objasnite pacijentu da mora slijediti uobičajeni režim vode i hrane i motor i tijekom dana prikupljati urin. Fizička aktivnost i ostali negativni faktori utječu na rezultat analize.

II. Izvršenje postupka.

6. U 6.00 sati ponudite pacijentu da urinira u toaletu (jučerašnji urin),

7. Svu izlučenu mokraću sakupljajte u velikoj tegli tijekom dana (do 6:00 idućeg dana).

8. Izmjerite ukupnu količinu urina (dnevna diureza), zabilježite rezultat u smjeru

9. Promiješajte (protresite) dnevnu količinu urina u banci,

10. U zasebno pripremljenu teglu izlijte 100-200 ml urina za dostavu u laboratoriju.

11. Na staklenku od 100-200 ml stavite oznaku pravca dnevnom diurezom (dnevnom količinom urina).

12. Stavite spremnik u ladicu u sanitarnoj sobi.

III. Kraj postupka.

13.Pratite isporuku urina u laboratoriju.

14.Zapišite odgovarajući zahvat u medicinsku ispravu.

UPUTSTVO u kliničku laboratoriju Urin za šećer Naziv _______________________________ Dnevna diureza Datum _______________________________ Potpis ____________________________

Tehnologija za obavljanje jednostavnih medicinskih usluga

URIN ZA POGLED NA MIKROFLORU I OSJETLJIVOST NA ANTIBIOTIKE

Namjena:

1. Istraživanje mikroflore urina.

2. Utvrđivanje osjetljivosti mikroflore urina na antibiotike.

Indikacije:Identifikacija zarazne prirode bolesti mokraćnog sistema.

Oprema:

1. Sterilna laboratorijska posuda sa staklom od 200 ml kraft papira.

2. Vrč s toplom vodom, sapunom, sterilnim maramicama.

3. Upućivanje u bakteriološku laboratoriju.

Algoritam za prikupljanje urina za kulturu na mikrofloru i osjetljivost na antibiotike.

I. Priprema za postupak:

1. Predstavite se pacijentu, objasnite mu tok i svrhu postupka. Osigurajte pacijentu informirani pristanak za predstojeći postupak.

2. Pripremite sterilnu maramicu na koju pacijent stavlja poklopac sterilnog spremnika.

3. Zamolite pacijenta da se prije postupka temeljito opere s kuhanom vodom sapunom ili slabom otopinom kalijevog permanganata. Prilikom pranja obratite posebnu pažnju na područje uretre.

II. Izvršenje postupka:

3. Uzmite staklenku, otvorite poklopac tako da ne dodiruje unutrašnju površinu poklopca i tegle,

4. stavite poklopac s unutarnjom površinom na papirni ručnik,

5. dodijeliti prvi tok urina u toalet (ili posudu),

6. odgoditi mokrenje,

7. zamenite teglu,

8. rasporedite urin u teglu u količini od najmanje 10-15 ml i odložite mokrenje.

9. Staklenku zatvorite poklopcem, bez dodirivanja unutrašnje površine poklopca i staklenke, a staklenku ostavite na stranu.

10. Potpuno mokrenje u WC-u.

11. Pričvrstite nalepnicu.

12. Stavite posudu s urinom u ladicu u sanitarnoj sobi.

Sh. Kraj postupka:

13. Pratite isporuku urina u laboratoriju.

14. Zapišite odgovarajući postupak u medicinsku ispravu

15. Staklenka sa urinom može se čuvati u posebnom hladnjaku na temperaturi od + 4 ˚C najviše 24 sata.

UPOTREBA bakteriološkom laboratoriju Urin za mikrofloru i osjetljivost na antibiotike Naziv _______________________________ br. ____________________ Datum ________ 20, Materijal ______________________________ Rezultati istraživanja Kultura istaknuta _______________________ ________ Osjetljivost: _________________________ Laboratorijski tehničar ____________________________

Tehnologija za obavljanje jednostavnih medicinskih usluga

ZBIRKA URINA ZA UZORAK ZIMNITSKY

Namjena: Određivanje koncentracije i izlučujuće funkcije bubrega.

Indikacije:U slučaju kršenja cirkulacije krvi i mokrenja.

Kontraindikacije:Br.

Oprema:8 limenki s etiketama.

Algoritam za obavljanje sakupljanja urina u Zimnickom

I. Priprema za postupak:

1. Predstavite se pacijentu, objasnite mu tok i svrhu postupka. Osigurajte pacijentu informirani pristanak za predstojeći postupak.

2. Objasnite pacijentu da mora slijediti uobičajeni režim vode i soli i motorički režim, a ne da uzima diuretike (diuretike).

II. Izvršenje postupka:

3. Pripremite i dajte pacijentu 8 limenki. Na svakoj banci na etiketi treba navesti serijski broj (od 1 do 8 i vrijeme), ime pacijenta, broj odjeljenja.

4. Probudite pacijenta sljedećeg dana u 6 sati ujutro i ponudite mu da mokre u WC-u. Tada pacijent treba urinirati u limenkama odgovarajuće oznake: 6-9 sati, 9-12 sati, 12-15 sati, 15-18 sati, 18-21 sati, 21-24 sata, 0-3 sata ., 3-6 sati

5. Stavite staklenke s urinom do kraja studije na hladno mjesto.

III. Kraj postupka:

6. Organizirajte isporuku urina u laboratoriju.

7. Unesite medicinsku ispravu u vezi s postupkom.

Zapamtite:

1. Probudite pacijenta noću u 24 i 3 sata, predložite da ispraznite mjehur u odgovarajuću teglu.

2. Ponudite pacijentu dodatni kapacitet ako je volumen mokrenja premašio kapacitet sa oznakom: „Dodatni urin za posluživanje br. _________“

3. Pozovite pacijenta da ostavi posudu praznu ako nije ispustio urin.

UPUTA za kliničku laboratoriju urina u Zimnickom dijelu br. ________, vrijeme _____________ Ime _______________________________ Datum _______________________________ Potpis ____________________________

Tehnologija za obavljanje jednostavnih medicinskih usluga

Glukoza i njena važnost za tijelo

Glukoza je važna komponenta svih metaboličkih procesa. U organizam ulazi s hranom, a glavna mu je svrha energija. Ova supstanca daje svim sistemima energiju, podstiče međućelijske interakcije. Među ostalim njenim pozitivnim svojstvima može se izdvojiti sledeće:

  • sudjelovanje u metaboličkim procesima,
  • ishrana mozga
  • normalizacija srčanog mišića,
  • povećana sposobnost čišćenja jetre u slučaju trovanja.

Raznolikosti analiza

Postoje 2 vrste ispitivanja tokom kojih se mokraća ispituje na sadržaj glukoze: ujutro i dnevno. Svaki od njih odlikuje se određenom tehnikom sakupljanja.

Najčešće se tijekom dijagnoze različitih bolesti pribegavaju prvoj opciji. Istraživanje je prilično jednostavno. Morate kupiti posebnu posudu za biološku tekućinu u ljekarni. Ujutro izvodite higijenske postupke. Ženama se takođe preporučuje zatvaranje perineuma brisom kako bi se spriječilo da sekreti uđu u urin. U suprotnom, mogu iskriviti krajnji rezultat. Prvu porciju urina treba preskočiti. Za istraživanje se uzima samo prosjek. Zajedno s praznom, kontejner s biološkim materijalom treba odneti u laboratoriju ili kliniku.

Kako prikupiti dnevni test urina za šećer? Ova metoda istraživanja koristi se mnogo rjeđe. Trudnice se moraju nositi s tim. A za dijagnosticiranje dječijih patologija, on se u izuzetnim slučajevima koristi. U nastavku ćemo detaljnije govoriti o ovoj analizi i njenom algoritmu implementacije.

Uzroci šećera u urinu

U nekim slučajevima šećer u mokraći ukazuje na ozbiljnu bolest:

  • bubrežna glukozurija, koju karakterizira nedostatak bubrežne unosa glukoze,
  • Fanconijev sindrom kod trudnica,
  • dijabetes

Da bi se postavila tačna dijagnoza, potrebno je dnevno šećući mokraću za šećer. Kako prikupiti analizu, treba reći liječnik. Ovaj se postupak provodi prema određenom algoritmu.

Priprema analize

Uoči datuma predloženog postupka treba isključiti ozbiljan psihološki i fizički stres za tijelo. Samo će u ovom slučaju rezultati ispitivanja biti što je moguće pouzdaniji. Najbolja opcija je opuštajući odmor i kvalitetan san. Osim toga, liječnici preporučuju iz prehrane isključiti određene namirnice koje utječu na boju tjelesnih tekućina. Govorimo o svim agrumima, repe i kašama od heljde. Ne zloupotrebljavajte slatkiše i sode.

Vrijedno je napomenuti da povećana glukoza u urinu uvijek prati prateće simptome. Na primjer, osobu progoni stalni osjećaj žeđi, pospano stanje. Ima nerazumno mršavljenje, učestalo mokrenje i pretjeranu suhoću kože. Tako se povreda ne odvija u latentnom obliku. Ako se pronađu ovi simptomi, potrebno je odmah konzultirati liječnika kako bi se započela terapija pravodobno. Pored svakodnevne analize nakon pregleda, specijalista može propisati i druge studije koje omogućavaju procenu kliničke slike pacijenta u kompleksu.

Kako prikupiti dnevni urin za šećer?

Oblik istraživanja opisan u članku smatra se najinformativnijim. Uz njegovu pomoć u laboratoriji možete odrediti količinu glukoze koja je zasijana u urinu u jednom danu. Međutim, vrlo je važno znati pravilno sakupljati dnevnu mokraću za šećer. U ovom pitanju postoji specifičan algoritam:

  1. U početku se moraju pripremiti dva kontejnera. Jedna bi trebala biti 3-5 litara, a druga - ekonomska mjerna čaša. Kontejner treba temeljno oprati i sterilizirati. Prvi se koristi direktno za prikupljanje urina, a drugi za izračunavanje volumena biološke tečnosti.
  2. Analiza se prikuplja samo tokom dana. Bolje da krenem u 6 ujutro. Prvi dio urina treba spustiti u toalet, a drugi već napuni veliku posudu. Postupak se mora ponoviti do 6 sati sljedećeg dana.
  3. Vrijeme prikupljanja, količinu urina preporučuje se utvrditi u posebnom obliku koji izdaje liječnik.
  4. Sljedećeg dana u 6 sati ujutro morate miješati dobiveni biološki materijal, sipati malu količinu (od 100 do 200 ml) u zasebnu epruvetu. Može se kupiti u ljekarni. Upravo se ta epruveta s oblikom mora odnijeti u laboratoriju na daljnje ispitivanje dnevne urine na šećer.

Pouzdan rezultat može se dobiti samo promatranjem gore opisanog algoritma.

Zahtevi za skladištenje

Pri skladištenju prikupljenog biološkog materijala moraju se poštovati određena pravila. Prije svega, trebali biste ograničiti dugotrajni kontakt urina sa zrakom. Zbog toga se preporučuje čuvanje u spremniku s vijčanim zatvaračem. Takođe biste trebali voditi računa o lokaciji skladišta. Svakodnevno prikupljanje urina za šećer obično se događa u zahodu. No spremnik trebate čuvati na hladnom mjestu gdje temperatura ne prelazi 8 stepeni. U ove je svrhe hladnjak najprikladniji.

Dešifriranje analize: regulatorni pokazatelji

Analiza urina za šećer iz dnevne količine otkriva mnoge poremećaje u organizmu. Normalno je dnevna diureza zdrave osobe 1200-1500 ml. Promjena ovog parametra prema gore ukazuje na poliuriju, koja nastaje zbog opterećenja vodom. Sličan poremećaj se javlja kod dijabetesa i dijabetes insipidus.

Boja biološkog materijala je obično prikazana kao slamnato žuta. Ova nijansa daje urochrome. Kad tečnost ima intenzivniju hladovinu, to ukazuje na visoku koncentraciju. To se događa ako pacijent konzumira malo tekućine.

Urin bi trebao biti čist. Soli fosforne i mokraćne kiseline daju mutan ton. Prisustvo kristala ukazuje na urolitijazu. U slučaju gnojnih nečistoća, biološki materijal također postaje zamućen.

Normalno, pri prenošenju dnevnog urina zbog šećera dopušta se da ima tragove njegove koncentracije do 0,02%. Indikator vodonika ne smije prelaziti 5-7 jedinica.

Šta znači povećana vrijednost?

Ako se kod odraslih otkriva glukoza u urinu, to može ukazivati ​​na dijabetes ili probleme s pankreasom. Uz to, povećana koncentracija šećera ponekad signalizira onkološke patologije, zarazne ili upalne tegobe.

Kod dijabetesa stanje bubrega s vremenom se samo pogoršava, što može izazvati hidronefrozu. Ovaj poremećaj karakterizira povećanje bubrežne karlice, nakupljanje urina u njegovim strukturama. Napredovanje patologije povlači za sobom i zatajenje bubrega.

Nakupljanje urina za šećer iz dnevne količine takođe se ponekad propisuje djeci. Normalno da glukoza ne bi trebala biti prisutna u njihovoj mokraći. Minimalne dopuštene vrijednosti su 0,08 mmol / L. Prekoračenje pokazatelja, u pravilu, ukazuje na kršenje metaboličkih procesa. To može dovesti do dijabetesa. Ipak, prije postavljanja konačne dijagnoze, ponovljena analiza mokraće je obavezna. Moguće greške povezane su s upotrebom velikog broja slatkiša.

Mnoge trudnice znaju prikupiti dnevni urin za šećer. Oni redovno poduzimaju ovaj test kako bi pratili nivo glukoze. Kod zdravih trudnica ta supstanca ne bi trebala biti prisutna u urinu. Međutim, na pozadini prirodnih fizioloških promjena, može doći do pojave šećera. U ovom slučaju je propisano drugo istraživanje. Ako je rezultat pozitivan, preporučuje se odgovarajući tretman. Stvar je u tome što glukoza u mokraći ukazuje na gestacijski dijabetes. Ovo je prilično ozbiljno stanje, koje negativno utječe na zdravlje same žene i bebe unutar materice.

Daljnje akcije pacijenta

Nakon prepoznavanja povišene razine glukoze u mokraći, bit će potrebna slična analiza, ali krv će biti materijal ispitivanja. Ako se njegovi rezultati nalaze u granicama normale, uslijedit će test tolerancije na glukozu. Ako ova studija ne pokaže odstupanja, poduzet će se koraci za utvrđivanje osnovnog uzroka glukozurije.

Inače, pacijentu je potvrđena dijagnoza dijabetesa i odabrana je odgovarajuća terapija za otklanjanje simptoma koji ga prate i sprečavanje komplikacija.

Pogledajte video: Urea u krvi Krvna slika (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar