Sastav „Bazal inzulina“, analoga, cijena u ruskim ljekarnama, pregledi liječnika i pacijenata

Insulin za dijabetes, koji se koristi za ubrizgavanje, propisan je da nadoknadi nedostatak vlastitog hormona u tijelu i da spriječi moguće neželjene posljedice. Odabir lijeka provodi se ovisno o vrsti patologije, karakteristikama tijeka bolesti, uzimajući u obzir starost pacijenta.

Indikacije za imenovanje

Terapiju inzulina za dijabetes odabire endokrinolog nakon pregleda pacijenta. Injekcije lijeka propisane su za patologiju prvog tipa, jer pankreas u ovom obliku bolesti prestaje proizvoditi vlastiti hormon. Doziranje lijeka odabire se pojedinačno.

Terapija inzulinom dijabetesa tipa 1 je jedini tretman, ali u nekim slučajevima hormon je propisan osobama sa drugom vrstom bolesti. Pacijente treba upozoriti na vjerojatnost prelaska iz lijekova za snižavanje šećera na unošenje hormona. Propisana je terapija inzulinom od strane endokrinologa sa dijabetesom tipa 2:

  • Ako se otkrije jasan nedostatak hormona - ketoacidoza, pacijent brzo gubi na težini, kao i uz komu.
  • Kada nosite dete.
  • Prije planiranih hirurških operacija.
  • Kod zaraznih bolesti, akutne cerebrovaskularne nesreće, srčanog udara.
  • Ako se opazi smanjenje razine C-peptida u plazmi na pozadini intravenskog testa glukagonom.
  • Uz glikemiju koja se opetovano otkriva na prazan stomak (više od 7,8 mmol / l). Ovo se odnosi na pacijente koji uzimaju hipoglikemijske lekove i koriste terapiju dijetom.
  • Sa prelaskom dijabetesa u dekompenziranu fazu i odsustvom pozitivne dinamike na pozadini već započetog liječenja.

Ovisnost o drogi koja se ubrizgava ne javlja se. Stoga se pacijenti s drugom vrstom patologije privremeno prebacuju na inzulinsku terapiju - radi održavanja gušterače u onim situacijama gdje se povećava opterećenje na organu. Riječ je o operacijama i akutnim bolestima. Nakon što djeluje provocirajući faktor, inzulin se može otkazati i od pacijenta se traži da nastavi slijediti dijetu i uzimati tablete.

Klasifikacija

Koristi se nekoliko klasifikacija ovog hormona. Po načinu dobivanja razlikuju se:

  • Lijek dobiven iz tkiva žlijezde velikih pasmina goveda. Razlikuje se od ljudskog hormona u prisustvu tri specifične aminokiseline na koje se često javljaju reakcije netolerancije.
  • Svinjetina. Najbliži je čovjeku u molekularnoj strukturi - razlika leži u jednoj aminokiselini.
  • Analog humanog inzulina (genetski inženjering). Razmnožava se iz Escherichia coli, povuče se iz osobe, ili iz svinjskog hormona, što je moguće prilikom zamjene strane aminokiseline.

Po komponenti, inzulin može biti:

  • Monovid - temelji se na ekstraktu tkiva samo jedne životinjske vrste.
  • Kombinirano - u lijeku se nalaze ekstrakti gušterače nekoliko životinja.

Prema stupnju pročišćenosti, sintetski inzulin se dijeli na:

  • Tradicionalna. Biomaterijal se prenosi u tekuće stanje koristeći kiseli etanol, nakon čega se baza filtrira i kristalizira. Ovo nije visokokvalitetna metoda pročišćavanja, jer ostaje mnogo nečistoća.
  • Monopik lijek. Nakon tradicionalnog čišćenja, filtrira se pomoću gel tvari, koja smanjuje količinu nečistoća.
  • Monokomponenta. Dubinsko čišćenje vrši se upotrebom razdvajanja ionskom izmjenom i molekularnom filtracijom, što vam omogućava da dobijete najprikladniji alat za biokompatibilnost.

Korišteni inzulini kod pacijenata sa šećernom bolešću klasificiraju se prema stopi razvoja terapijskog djelovanja:

  • Lijekovi s ultra kratkim terapeutskim učinkom.
  • Sredstva kratkog mehanizma djelovanja.
  • Dugotrajno.
  • Kombinovano

Oni se razlikuju u mehanizmu djelovanja, koji se uzima u obzir pri određivanju sheme terapije inzulinom.

Karakteristike lijekova

Dugotrajni lijekovi se koriste kod dijabetesa kao sredstvo koje oponaša normalno stvaranje hormona u tijelu tokom 24 sata. Unošenje lijekova vrši se dva puta (ujutro i navečer) dnevno, nije potrebno jesti nakon injekcije. Dugotrajni lekovi ubrizgavaju se u potkožni sloj bedara, ređe u ruku.

Učinjuju se injekcije inzulina kratkog djelovanja, usredotočene na vrijeme konzumiranja hrane. Postupak se izvodi 20-30 minuta prije obroka. Ako ne jedete nakon primanja sredstava, hipoglikemija je neizbježna.

Lijekovi koji sadrže hranu (kratki) inzulina dijele se u dvije grupe:

Aktivira se nakon pola sata, vrhunska koncentracija - nakon 2 sata, apsorbuje se tokom 6 sati.

Čovjek se može reproducirati metodom genetskog inženjeringa: Bioinsulin R, Actrapid NM, pripravci Gensulin R, Gansulin R, Himulin Regular, Rinsulin R.

Polusintetički (humani) - Humodar R.

Monokomponentna svinjetina - Monodar, Monosuinsulin MK, Actramid MS.

Oni počinju djelovati 15 minuta nakon gutanja, vršna koncentracija fiksirana je nakon 2 sata, a ostavlja se nakon 4-5 sati. Unesite prije obroka (15-20 minuta) ili odmah nakon obroka.

Humalog (insulin lyspro).

Insulin aspart - lijekovi NovoRapid Flexpen, NovoRapid Penfill.

Glulisin insulin je zaštitni naziv za Apidra.

Bazalni (produženi) podijeljeni su u dvije podvrste:

Insulini srednjeg trajanja

Nakon potkožne injekcije, počinju se apsorbirati nakon 1-2 sata, dostižu svoj vrhunac nakon 6-7 sati, a djeluju u tijelu i do 12 sati. Obično su potrebne 24 jedinice dnevno, ta se količina dijeli na 2 injekcije.

Insulin-yofan (ljudski, reproduktivno se može genetičkim inženjeringom) - Gansulin N, Biosulin N, Insuran NPH, Insumazan Bazal GT, Protofan NM, Humulin NPH, Protofan NM Penfill.

Isulin inzulin (polusintetički ljudski) - Humodar B, N. Biogulin

Svinjski insulin-izofan (monokomponenta) - Protofan MS, Monodar B.

Cink inzulina (suspenzija) - Monotard MS.

Inzulin dugog djelovanja

Efekat se razvija 4-8 sati nakon injekcije, dostiže vrhunac nakon 10-18 sati, trajanje boravka u tijelu je od 20 do 30 sati.

Lantus (insulin glargin). Nema izraženog vrhunca djelovanja - lijek se oslobađa u krv konstantnom konstantnom brzinom, djelovanje se razvija nakon sat i pol. Ne vodi u hipoglikemiju. Za dan je potrebno 12 jedinica Lantusa, doza je podijeljena u 2 injekcije.

Inzulinski detemir (Levemir Flexpen, Levemir Penfill). Dnevna doza je 20 jedinica, lijek se primjenjuje 2 puta dnevno.

Razina glukoze u tijelu održava se kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, a koristeći kombinirane pripravke (mješavine), oni kombiniraju kratke i produžene insuline. Smjese su označene frakcijskom vrijednošću (25/75). Prva brojka označava količinu kratkog hormona u lijeku, druga - lijekove dugog djelovanja.

Smjese inzulina za dijabetes tipa 2 ubrizgavaju se dva puta dnevno - u jutarnjim i večernjim satima, pola sata (prosječno 20-40 minuta) prije jela. Na ručku liječnik propisuje lijekove za snižavanje šećera. Kombinovani lekovi koji sadrže insulin sadrže:

  • Dvofazni inzulin (polusintetički) - Humalog mix 25, preparat Biogulin 70/30, Humodar sa oznakom K25.
  • Dvofazni (genetski inženjering). Predstavnici - Gansulin 30R, Humulin M3, Insuman Comb 25 GT.
  • Dvofazni inzulin aspart, reprezentativan - NovoMix 30.

Liječenje dijabetesa tipa 2 endokrinolozi bi trebali pojedinačno odabrati pacijenta, uzimajući u obzir glukometriju - pokazatelje šećera u krvi.

Vrste inzulinske terapije

Terapija inzulinom dijeli se na podvrste:

  • Osnova bolusa. Tokom normalne funkcije pankreasa utvrđuju se stabilne vrijednosti glukoze, bez obzira na unos hrane, ovo je bazalna ili osnovna doza hormona. Kada je početna vrijednost neskladna (sa dijabetesom), šećer u tijelu se počinje koncentrirati u više nego što je potrebno. Fluktuacije hormona uzrokuju promjene vezane za dijabetes. Uz osnovnu bolus metodu terapije, uvođenje sredstva kratkog djelovanja (bolus inzulin) prije jela i produženog (bazalnog inzulina) ujutro i prije spavanja omogućava vam da postignete akumulaciju u pozadini. Takav tretman pomaže u oponašanju fiziološkog funkcioniranja organa.
  • Tradicionalna. Tehnika se temelji na istodobnoj primjeni inzulina sa različitim mehanizmom djelovanja, lijekovi se kombiniraju u jednu injekciju. Plus, ova metoda liječenja dijabetesa je minimalan broj injekcija (od jedne do dvije dnevno). Ali kada se lijekovi primjenjuju na ovaj način, nema imitacije prirodne proizvodnje hormona, što ne omogućava dovoljnu kontrolu metabolizma ugljikohidrata i razine šećera.
  • Pumpna inzulinska terapija. Izvodi se pomoću elektroničkog prijenosnog uređaja koji pruža hormon bilo kojeg mehanizma djelovanja. Režimi liječenja:
  • Stopa boli - dijabetičar samostalno odabire dozu i nadzire učestalost unosa lijekova.
  • Kontinuirana opskrba - inzulin se daje u minimalnoj količini kontinuirano.

Prvi (bolusni) režim se koristi prije jela ili ako se razina glukoze poveća. Drugi način reproducira normalno funkcioniranje tijela. Oba načina rada mogu se kombinovati jedan sa drugim.

Lekar treba da propiše inzulinsku terapiju u sledećim situacijama:

  • prilikom fiksiranja učestalog oštrog smanjenja glukoze,
  • dijabetičari s nekontroliranim dijabetesom - dijeta, unošenje inzulina na uobičajen način i vježbanje ne dovode do očekivanog učinka,
  • ako je potrebno, pacijentu da olakša primjenu lijekova.

Nemoguće je propisati upotrebu inzulinske pumpe ako pacijent ima mentalnu bolest i promjene vezane uz dob koje otežavaju održavanje uređaja - smanjen vid, drhtanje ruku.

Endokrinolozi koriste drugu vrstu tretmana - pojačanu terapiju inzulinom. Koristi se ako pacijent nema višak kilograma i emocionalne i mentalne poremećaje. Dodijelite inzulin prema formuli: na 1 kg težine - 0,5–1 jedinica. Injekcija se radi jednom dnevno. Moguće je koristiti samo lijek koji potpuno oponaša prirodni hormon.

Davanje inzulina kod uznapredovalog dijabetesa tipa 2 treba kontrolirati. Vrijednosti glukoze u krvi određuju se glukometrom.

Inzulin za dijabetes tipa 1

Kod dijabetesa tipa 1, hormon se uopće ne proizvodi ili se izlučuje u kritično neznatnoj količini. Stoga je upotreba inzulina nužna iz zdravstvenih razloga. Šema terapije: upotreba bazalnog pripravka do dva puta dnevno i unošenje bolusa prije svakog obroka. Pravilno odabrana terapija inzulinom treba oponašati fiziološke funkcije gušterače.

Proračun doze provodi liječnik nakon dijagnoze. Bazalni oblik lijeka u prosjeku iznosi do 50% ukupne količine hormona. Prije ručka i večere, daje se kratko djelujući inzulin, prije doručka - duga i kratka priprema. Uveče, prije spavanja, daju injekciju lijeka produženog imanja.

Insulin za dijabetes 2

Propisivanje inzulina za dijabetes tipa 2 ima nijanse. Pređite na hormon na osnovu sljedećih preporuka:

  • Oralna terapija se nastavlja, ali dodaje se jedna injekcija lijeka dnevno.
  • Prelazak na terapiju inzulinom znači jačanje kontrole glikemije.
  • Izbor vrste hormona određuje se pokazateljem njegove rezidualne sekrecije, trajanjem tijeka bolesti, načinom života dijabetičara i tjelesnom težinom.

Prelazak na unošenje inzulina u injekcijama, mnogi pacijenti percipiraju neadekvatno i često ga odbijaju, što dovodi do razvoja komplikacija. Zadatak doktora je da pruži dostupno objašnjenje činjenice da je kod dijabetesa smanjenje rada žlijezde prirodan i neizbježan proces. Stoga će se inzulin kod dijabetesa tipa 2 prije ili kasnije propisati.

Bit će potrebno davati injekcije kada se lijekovi za snižavanje šećera više ne mogu nositi sa dodijeljenom funkcijom. Pravodobno odabrana terapija inzulinom poboljšava kontrolu glikemije, u skladu s tim smanjuje se vjerojatnost razvoja dijabetičkih komplikacija.

Možete dodijeliti različite obrasce upotrebe hormona. Uzimanje lijekova za smanjenje šećera u tijelu kombinira se s injekcijama ili je odabran gladak prijelaz na monoterapiju. U početnoj fazi doza inzulina izračunava se individualno.

Načini davanja inzulina

Injektibilni insulin se daje supkutano:

  • u stomaku
  • u bedrenom delu nogu
  • u rame.

Za ubrizgavanje češće se koristi inzulinska šprica sa fiksnim ili uklonjivim iglama. Dijabetičar može upotrebljavati i olovku za šprice, u čijoj se rezervoaru nalazi određena doza lijeka.

  • Hormon kratkog djelovanja uglavnom se daje u potkožni sloj trbušne stijenke.
  • Produljeni lijek ubrizgava se u bedro ili rame ruke.

Pacijent mora slijediti algoritam postupka, izbjeći će to ubrizgavanje i opće komplikacije.

Izračun doze inzulina

Ispravno izračunati propisani inzulin trebao bi biti u mogućnosti svakom dijabetičaru na terapiji inzulinom. Broj jedinica lijeka s kratkim djelovanjem određuje se prema količini ugljikohidrata u konzumiranoj hrani. Oni se mjere XE - jedinicama kruha. Prema usvojenom pravilu, za obradu jednog XE potrebna je 1 jedinica pripreme.

Možete izračunati volumen „kratkog“ lijeka, s obzirom na to da svaka jedinica ubrizgavanog inzulina dovodi do smanjenja glukoze za 2 mmol / l, a upotreba ugljikohidratne hrane povećava njegovu razinu za 2,22 mmol / l. Ako glukometri prije jela pokažu koncentraciju šećera u roku od 8 mmol / l, a bolesnik pojede hranu s 20 grama ugljikohidrata, tada će šećer skočiti na 12-13, s brzinom od 6. Stoga je potrebno sniziti glukozu za 6-7 jedinica, za što će biti potrebno 3 ED leka. Dnevnik samokontrole pomoći će vam da pogriješite u izračunima.

Odabire se prosječna dnevna doza lijeka i ovisno o trajanju bolesti, prisustvu dijabetičkih komplikacija, težini:

  • Uz dijabetes, otkriven prije više od godinu dana, potrebno je 0,5 IU na 1 kg tjelesne težine.
  • Kod dijabetesa u trajanju od 1 do 10 godina, uzima se 0,7-0,8 jedinica na kilogram težine.
  • Dijabetičari s „iskustvom“ bolesti duže od 10 godina trebaju 0,9 jedinica po kilogramu težine.
  • S razvojem ketoacidoze, u toku trudnoće i tokom akutnih infekcija uzima se 1 UNIT po kilogramu tjelesne težine.

Sa dijabetesom ovisnim o inzulinu, dnevna količina hormona raspodjeljuje se između lijekova kratkog i dugog djelovanja. Dugotrajni lekovi čine 40–50% UNIT-a, a preostala količina se daje kratkom leku. Koristi se tri puta dnevno prije jela.

Kod drugog tipa dijabetesa propisuju se injekcije ako je visok šećer ili je oralna terapija neefikasna. Trebali biste preći na produženi lijek, prosječna doza je 8-12 jedinica dnevno. Počinju da rade kratkotrajno s iscrpljenom bolešću gušterače nakon jela, odnosno kada bolest traje više od 10 godina. Doza se određuje XE.

Kako čuvati inzulin

Većina proizvođača preporučuje skladištenje hormona, poštujući sljedeće preporuke:

  • Na temperaturi ne većoj od 25 stepeni ne više od mesec dana.
  • Lijek se čuva u hladnjaku u odjeljku s temperaturom od 4 stupnja ili više.
  • Ne čuvajte lijekove u blizini zamrzivača.
  • Ako je potrebno, uzmite sa sobom ampule ili olovku za špriceve i stavite ih u toplotno-zaštitnu posudu.
  • Ne izlažite bočice direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Prije nego što je napravila injekciju, otopina je dovedena do sobne temperature. Ako se izgled lijeka promijenio, tada hormon neće djelovati, zato se takve boce ne koriste.

Obrazac za puštanje

Lijek oslobađaju u ideji suspenzije za injekcije. Proizvod se pakuje u boce od 10,5 ili 3 ml s mnoštvom od 5 komada u kartonskoj kutiji zajedno s opisom. Bazni inzulin može biti dostupan i u ulozima sa olovkom špriceva. Preparat je popraćen detaljnim uputama za upotrebu, gdje je detaljno opisano kako davati injekciju insulina. Prije postupka treba dobro izmiješati sadržaj kako bi masa postala jednolična bijela boja.

Lijek se izdaje samo u odjelu recepta u ljekarni. U receptu liječnik navodi naziv lijeka prema međunarodnom vlasništvu (INN), a ne prema marki proizvođača.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Otopina se daje supkutano - to je najoptimalniji način. Infuzijske pumpe se ne koriste za injekcije, a unošenje / unošenje strogo je zabranjeno. Ako sami pripremite otopinu, prvo uklonite suspenziju i držite je oko 2 sata u sobi da se zagrije na temperaturu od 22-25 * C. Razblažena supstanca treba da ima jednoliku konzistenciju i da bude bela neprozirna tečnost. Neželjeno je ubrizgati hladnu tekućinu, jer početak djelovanja takvog rješenja usporava.

Djelovanje aktivne tvari ovisi o mjestu ubrizgavanja, dozi i koncentraciji lijeka. Obično dijabetičari lijek ubrizgavaju u gornje rame, stražnjicu, gornji dio bedara i abdomen. Prije svake ubrizgavanja, unutar područja ubrizgavanja bira se drugo mjesto.

Insulin se takođe apsorbuje različitim brzinama. To ovisi o vrsti lijeka, dozi, mjestu ubrizgavanja. Najveća brzina ulaska lijeka u krv kada se ubrizgava ispod kože trbušnog zida, niža - kada se ubrizgava u ruku, bedro, a nakon ubrizgavanja u stražnjicu ili ispod lopatice - najsporija. Inzulin Bazal djeluje postepeno. Terapeutski efekt počinje se pojavljivati ​​nakon 1 sata, a maksimalni učinak se javlja nakon 3-4 sata. Lijek je efikasan 11-20 sati.

Važno! Suspenzija ubrizgana u venu zabranjena je. Za hitno uklanjanje pacijenta iz hiperglikemijske kome koristi se "Insulin Rapid". Ovo je kratko djelujući, u vodi rastvorljivi lijek koji se može ubrizgati u venu.

Pripravci inzulina koji ulaze u krv brzo se razgrađuju i izlučuju jetra i bubrezi.

Indikacije i kontraindikacije

Glavna indikacija za uporabu Insuman Bazal je prva vrsta dijabetesa kod koje postoji nedostatak hormona koji se izlučuje određenim dijelom gušterače. Manjak inzulina dovodi do nakupljanja glukoze u organizmu, jer upravo ovaj hormon razgrađuje šećer. Povećana količina glukoze u krvi uzrokuje loše zdravlje, utječe na ciljne organe i može dovesti do kritičnih stanja, hiperglikemijske kome. Bazalni inzulin ubrizgava se odraslima i djeci od dvije godine starosti. Za mlađu djecu lijek se ne koristi, jer ne postoje kliničke studije koje bi potvrdile njegovu sigurnost u dojenačkoj dobi. Trudnoća i dojenje nisu prepreka imenovanju inzulina.

Lijek ima niz kontraindikacija:

  • nizak šećer u krvi
  • pojedinačna netolerancija na inzulin ili druge komponente lijeka.

Ako ste alergični na sastav lijeka, liječnik propisuje zamjenu. Ako nije moguće odmah koristiti analoge, onda ubrizgavaju inzulin pod nadzorom liječnika i (ako je potrebno) u kombinaciji s antihistaminicima. Za ublažavanje napada i osiguranje dugog hipoglikemijskog efekta, lek se može kombinovati sa Insuman Rapidom. Tokom rođenja djeteta, ženi se može dijagnosticirati dijabetes, ali nakon porođaja to prolazi. U tom slučaju je potreban inzulin.

Nuspojave

Dugotrajno lečenje insulinom može naknadno izazvati neželjene reakcije, koje se manifestuju:

Prvi sindrom rezultat je nepravilno odabrane doze lijeka. Nedovoljno je, dakle, ne dolazi do snižavanja glukoze na odgovarajuću razinu, šećer se nakuplja u plazmi i uzrokuje pogoršanje pacijenta.

Simptomi karakteristični za hiperglikemiju se razvijaju:

  • nezasitna žeđ
  • glad
  • učestalo mokrenje,
  • oštećenje vida
  • mučnina

Nagli pad šećera uzrokuje pacijenta:

  • jaka slabost
  • vrtoglavica
  • pomračenje u očima
  • gubitak svijesti.

Ovo su simptomi hipoglikemije. Javlja se ako:

  • doza se ne izračunava pravilno
  • uvodi se druga vrsta inzulina,
  • pogrešno uveo veliku dozu lijeka.

Ako je "skok" šećera kod pacijenta česta pojava, tada pate i periferna mala žila. Češće su zahvaćene kapilare mrežnice što postepeno dovodi do smanjenja vida, do sljepoće. Uz stalnu primjenu lijeka na istom mjestu, tamo se opaža nekroza tkiva, pojavljuje se ožiljak. Pored toga, ako ste alergični na lijek, vidjet ćete:

  • svrbež
  • osip,
  • nekroza na mestu ubrizgavanja,
  • bronhospazam
  • hiperemija kože.

U težim slučajevima moguć je razvoj angioneurotskog šoka. Da bi se otkrila alergija na lijek, prije prve primjene provodi se test potkožne tolerancije. Ako je negativan, tada će se daljnja terapija nametnuti bez ograničenja. Ako je test pozitivan, tada se inzulinska kola daje u prisustvu ljekara.

Doziranje i predoziranje

Ne postoji tačna i prihvatljiva doza za sve. Svaki se pacijent odabire pojedinačno. U prosjeku je to 0,4-1,0 U / kg težine pacijenta. Mogu se javiti komplikacije kod pacijenata koji su imenovali "Insuman Bazal" koji su uzimali insulin životinjskog porijekla.

Važno! Ako je potrebno, liječnik prilagođava dozu inzulina, ovisno o fizičkoj aktivnosti, prehrani, načinu života pacijenta.

Lijek se ubrizgava 40-60 minuta prije obroka. Ne preskačite obroke nakon injekcije, jer će to uzrokovati naglo smanjenje šećera ispod normalnog i praćeno je:

  • opća slabost
  • hiperhidroza
  • glavobolje
  • drhtanje udova,
  • kršenje koordinacije
  • zamagljena svijest
  • nesvijest.

Ista klinika uočena je kod predoziranja inzulina. Provodi se simptomatsko liječenje, jer daljnje smanjenje šećera dovodi do razvoja kome.

Interakcija

Prilikom propisivanja inzulinskih lijekova liječnik pažljivo proučava koje druge lijekove uzima pacijent jer mnogi lijekovi smanjuju učinak inzulina. Stoga pri izračunu doze treba uzeti u obzir ovu nijansu. Smanjite terapijski efekat leka:

  • diuretici
  • MAO inhibitori
  • derivati ​​salicilne kiseline,
  • sulfa lijekovi,
  • hormonalni lijekovi
  • antipsihotici
  • kortikosteroidi.

Prilagođavanje doze je potrebno ako pacijenti uzimaju druga sredstva koja uključuju hipoglikemiju, uključujući oralna. Alkohol, poput beta blokatora, pojačava efekte inzulina i doprinosi razvoju hipoglikemije.

Osim bazalnog inzulina, liječnici propisuju i druge lijekove koji imaju hipoglikemijski učinak. Primjeri zamjena dani su u tablici.

imeAktivna supstancaTrajanje akcijeTrošak metaka trljati.Trošak 1 boce rub.
Vozulim-NizofanProsječno 18-24 sata1900,00638,00
Biosulin nizofanProsječno 18-24 sata1040,00493,00
Protafan NMIzofanski kristaliProsječno 19-20 sati873,00179,00
Humulin NPHIsofan inzulinska rDNAProsječno 18-26 h1101,00539,00

Supstituenti se razlikuju u nizu pomoćnih sastojaka. Na to morate obratiti pažnju prilikom izbora lijekova.

Vježbajući endokrinolozi i pacijenti koji koriste Bazal Insulin ostavljaju svoje komentare na lijek.

Svetlana iz Brjanska, 36 godina, endokrinolog. Prikladno ga je koristiti ako se koristi u olovkama za štrcaljke. ima predvidljiv efekat.

Nikolaj Vladimirovič, 45 godina, endokrinolog, Perm. Dobar lijek sa minimalnim nuspojavama. Nije previše jak, ali daje željeni efekat kada se poštuju propisane doze.

Natalia, 65 godina, Ufa. Već duže vrijeme sam bolestan od dijabetesa. Koristim Insuman Bazal 12 godina. Pomaže u kontroli šećera te ga održava normalnim. Za produženje efekta kombiniram s lijekovima dugog djelovanja.

Procjena i korekcija bazalne stope

Nakon početnog izračuna bazalne stope bit će potrebna njegova korekcija, odnosno prilagođavanje individualnim karakteristikama osobe. To se sastoji od promjene bazne stope u pojedinim satima ili intervalima. U početku ćete morati mjeriti glukozu u krvi češće (otprilike jednom u 1-2 sata). Ovo je neophodno za dobivanje detaljnih informacija o promjenama nivoa glukoze. Sva izvršena mjerenja moraju se pažljivo zabilježiti.

Bazalni inzulin treba procijeniti u vrijeme kada drugi faktori (osim bazalnog inzulina) koji utječu na glukozu u krvi ne utječu na glukozu u krvi: jela, inzulinski bolus ili drugo (sport, hipoglikemija, stres), odnosno na "čistoj pozadini". Ne biste trebali prilagođavati bazalni inzulin danima kada vježbate ili ste imali hipoglikemiju. Vježbanjem se troši glukoza i utječe na osjetljivost cijelog tijela na inzulin, tako da je potrebno manje inzulina u danima kada vježbate.

Odabirom bazne doze za sportske dane možete se baviti nakon što bazalni inzulin prilagodite svom uobičajenom režimu. Hipoglikemija često podiže razinu glukoze u krvi, uzrokujući pojavu odvikavanja ili posthipoglikemijsku hiperglikemiju. To se događa jer neki hormoni koji se oslobađaju kao odgovor na hipoglikemiju i pokušavaju zaštititi tijelo od nje mogu dovesti do produženog povećanja glukoze u krvi jer se oni ne uništavaju odmah. Reakcija na hipoglikemiju u obliku visoke glukoze u krvi može dugo trajati, obično do 12 sati ili više, ponekad i duže od 24 sata.

Podijelite dan u nekoliko razdoblja i procijenite bazalni inzulin zasebno u svakom od njih, to će zadatak pojednostaviti. Na primjer, dan možete podijeliti u četiri razdoblja: noć 22: 00-7: 00, doručak 7: 00-12: 00, ručak 12: 00-17: 00, večera 17: 00-22: 00. Početak svakog vremenskog perioda bit će početak „čiste pozadine“. Najlakši način je započeti procjenu bazne doze iz noćnog perioda, jer je to idealna „čista pozadina“. Očitavanje glukoze izvršite od trenutka isticanja bolusnog inzulina, odnosno oko 4 sata nakon posljednje injekcije bolusa. Na primjer, ako ste večerali u 18:00, tada će „čista pozadina“ početi u 22:00, a od sada možete procijeniti kako djeluje bazalni inzulin.

Procjena bazalnog inzulina u dnevnim danima nije lak zadatak. U ovoj je situaciji vrlo teško procijeniti rad bazalne doze, jer je glukoza u krvi pod stalnim djelovanjem bolusnog inzulina i hrane. Da biste provjerili bazalnu dozu tokom dana, možete preskočiti pojedinačne obroke. Kod djece, posebno kod male, to može biti previše komplicirano. U starijoj djeci mogu se davati pojedinačni obroci bez ugljikohidrata.

Pravila za procenu bazalne doze:

  • Potrebno je češće mjerenje glikemije
  • Procjena se vrši na "čistoj pozadini"
  • Ne procjenjujte bazni inzulin ako ste imali hipoglikemiju zadnji dan ili ako ste se bavili sportom
  • Lakše je započeti ispravku iz noći
  • Započnite s ocjenom najkasnije 4 sata nakon posljednjeg bolusa
  • Možete preskočiti pojedinačne obroke da biste provjerili bazalnu dozu.
  • Doza baznog režima je ispravna ako su oscilacije nivoa glikemije u rasponu od 1,5-2,0 mmol / l

Prilikom procjene bazalnog inzulina dopuštena su kolebanja glukoze u krvi u rasponu od 1,5-2,0 mmol / L. Ne pokušavajte stalno održavati svoj bazalni inzulin. Za rad većine vremena vam je potreban bazni inzulin. Izmjerite trendove i profile promjena glukoze, a ne pojedinačne brojeve. Osigurajte da su ovi trendovi stabilni, te stoga ne mijenjajte bazalni profil prečesto.

Korekcija profila Basal-a:

  • Promjena doze baznog režima mora se izvršiti 2-3 sata prije "problematičnog" vremena za kratko djelujuće analoge inzulina
  • Ispravljanje sa minimalnim koracima gore ili dole +/- 10-20%:

- 0,025-0,05 PIECES bazalnom brzinom nižom od 0,5 PIECES / sat,
- 0,05-0,1 PIECES brzinom od 0,5-1,0 PIECES / sat,
- 0,1-0,2 PIECES brzinom većom od 1 PIECES / sat

  • Ispravljanje ne više od 2 puta nedeljno

Čak i analozi inzulina kratkog djelovanja ne počnu djelovati odmah, treba im vremena za početak rada. U prosjeku, najveća koncentracija analoga inzulina kratkog djelovanja nakon bolusne injekcije nastaje nakon otprilike 60 minuta, a maksimalni učinak (maksimalna potrošnja glukoze u tkivu) se dogodi nakon 100 minuta.

Potrebno je 2,5-4 sata nakon značajne promjene bazalnog tečaja da se postigne stabilna razina inzulina čak i kada se koriste analozi inzulina kratkog djelovanja. Pored toga, bazna se doza ne primjenjuje odmah, već postepeno, pa promijenite postavke bazalnog profila unaprijed prije vremena kad bi te promjene trebale stupiti na snagu. Na primjer, ako ste povećali glukozu od 4:00, a želite pojačati djelovanje inzulina od ovog vremena, tada povećajte bazalnu stopu s 1: 00-2: 00 sati.

Radnja novog bazalnog tečaja ne događa se odmah, već nakon 2-3 sata za analog inzulina kratkog djelovanja i nakon 3-4 sata za inzulin kratkog djelovanja.

Noćna bazna doza

Noćna bazna doza:

  • Korekcija bazne doze noću omogućava vam postizanje dobrih performansi s posta, što će olakšati korekciju dnevne doze bazalnog i bolusnog inzulina
  • Smanjen rizik od noćne hipoglikemije
  • Noću je lakše procijeniti bazalnu dozu, jer ne:

- obroci
- fizička aktivnost,
- dodatne injekcije inzulina

Tabela 1. Primjeri prilagođavanja bazne doze noću

Uprkos visokom nivou glukoze u krvi tokom noći, oni ostaju stabilni (fluktuacije glukoze u krvi u rasponu od 1,5-2 mmol / l), pa ovdje možemo reći i da je bazna doza dovoljna. Za korekciju glukoze u krvi u ovom slučaju potreban je korektivni bolus u 22:00.

Dnevna bazna doza: Post

Dnevna bazna stopa: na prazan stomak:

  • Preskočite obrok
  • Počnite ocjenjivati ​​4 sata nakon posljednjeg bolusa i obroka
  • Započnite s procjenom glukoze u krvi u ciljnom rasponu
  • Isključite jedan dan prije početka:

- fizička aktivnost,
- hipoglikemija,
- stres

  • Provjeravajte glukozu svakih 1-2 sata
  • Glukoza u krvi treba da bude u ciljnom rasponu
  • Uz smanjenje glukoze u krvi manje od 4 mmol / l uzmite dodatnu glukozu
  • S povećanjem glukoze u krvi većim od 10-12 mmol / l unesite dodatni korektivni bolus

Ako su prije testa s otkazivanjem unosa hrane bile injekcije bolusnog inzulina ili obroka, tada trebate pričekati oko 4 sata. Uvjerite se da su vrijednosti glukoze u krvi u ciljanom rasponu prije nego što započnete uzorak, u suprotnom odbacite uzorak. Dnevno možete postepeno prilagođavati baznu dozu.

Na primjer, jedan dan odbijaju uzimati doručak i procjenjuju bazalnu dozu ujutro, drugi dan odustanu od ručka i procjenjuju bazalnu dozu u poslijepodnevnim satima, itd. Prilikom provođenja testa s otkazivanjem hrane, češće mjerite glukozu u krvi, pokušajte održati njezin učinak u ciljnom rasponu. Ako glukoza padne ispod 4 mmol / l, uzmite dodatne ugljikohidrate (sok, šećer), ako glukoza u krvi poraste iznad 10-12 mmol / l, dodajte dodatni korektivni bolus.

Primjeri podešavanja bazne doze (na prazan stomak) u dnevnom vremenu

Tabela 2. Stanje: smanjenje glikemije u periodu 13: 00-15: 00 na "čistoj pozadini"

U ovom primjeru, smanjenje glikemije događa se na "čistoj pozadini", nije bilo obroka i dodatnih injekcija inzulina, to jest samo pod utjecajem bazalnog inzulina. Smanjenje glukoze u krvi ukazuje na višak inzulina, pa stoga bazalna stopa mora biti smanjena. Smanjenje glikemije traje 2 sata, tako da će trajanje korekcije biti i 2 sata. Korekcija bazalnog profila mora se izvršiti unaprijed, tako da će vremenom smanjenja glukoze u krvi početi djelovati nova bazalna doza, to jest 2 sata u 11:00.

Tabela 3. Stanje: porast glikemije u periodu od 16: 00-19: 00 bez grickalica i kokoši

U ovom primjeru porast glikemije također se javlja na "čistoj pozadini", samo pod utjecajem bazalnog inzulina. Povećanje glukoze u krvi ukazuje na nedostatak inzulina, stoga se mora povećati bazalna stopa. Povećanje glikemije traje 3 sata, tako da će trajanje korekcije biti i 3 sata. Korekcija bazalnog profila mora se izvršiti unaprijed, tako da vremenom kada glukoza u krvi poraste, nova bazalna doza će početi djelovati, to jest, 2 sata u 14:00.

Nije uvijek moguće izvršiti test sa otkazivanjem unosa hrane. Na primjer, mala djeca, jer u ovom slučaju postoji rizik od ketona u krvi. U tom se slučaju bazna doza može procijeniti indirektno, prema pokazateljima glukoze u krvi prije i nakon jela. Ako je doza bolusnog i baznog inzulina pravilno odabrana, tada je 2 sata nakon jela dozvoljeno lagano povećanje glukoze u krvi, a nakon 4 sata njegova razina trebala bi pasti na pokazatelje prije jela. Ako se to ne dogodi, jedan od razloga može biti bazna doza.

Dnevna bazna stopa: ne na prazan stomak:

  • Glukoza u krvi 2 sata nakon obroka trebalo bi biti 2-3 mmol / L više nego prije obroka
  • 2 sata nakon obroka glukoza u krvi trebala bi početi postepeno opadati tokom sljedeća 2 sata i dostići nivo prije obroka
  • Hrana treba imati malo masti i određenu količinu ugljikohidrata
  • Glukoza u krvi
  • Ne grickalice

Pri procjeni bazne doze prema pokazateljima glukoze u krvi nakon obroka, potrebno je da obrok bude sa minimalnim udjelom masti i poznatom količinom ugljikohidrata. Velika količina masti ili pogrešan proračun ugljikohidrata mogu značajno utjecati na razinu glukoze u krvi nakon jela i nećete moći pravilno procijeniti doziranje bazalnog i bolusnog inzulina.

Primjeri prilagođavanja bazne doze (ne na prazan stomak) u dnevnim danima

Tabela 4. Prilagođavanje dnevne bazne doze

U ovom primjeru 2 sata nakon jela u 5 jedinice za hljeb (XE) i uvođenje 5 jedinica bolusnog inzulina, glukoza u krvi raste za 3 mmol / l (sa 7 na 10 mmol / l), što ukazuje na dovoljnu dozu bolusnog inzulina, ali nakon 4 sata glukoza u krvi ostaje povišena, odnosno ne pada na razinu prije hrana. Do toga može doći zbog nedostatka bazalnog inzulina od 11 do 13 sati.

Stabilna razina glukoze od 13 do 15 sati ukazuje na dovoljan nivo bazalnog inzulina u ovom trenutku (do ovog trenutka je bolusni inzulin već potrošio). Stoga je potrebno povećati bazalnu stopu s 9 na 11 (unaprijed 2 sata prije „problema“) za 10-20%. Bazalna doza je u to vrijeme iznosila 0,6 U / sat, što znači da bi trebalo da bude povećana na 0,65-0,7 U / sat.

Bazalni profili i privremena bazalna stopa

Bazalni profili i privremena bazalna stopa jedna su od prednosti inzulinske pumpe i koriste se radi pojednostavljenja njegove upotrebe.

Tabela 5. Standardni bazalni profil

Oni koji prave više bolusa pod kontrolom glukoze u krvi imaju bolji glikolirani hemoglobin. Razne dnevne stope isporuke inzulina koje možete koristiti u različitim dugoročnim životnim situacijama nazivaju se bazalnim profilima.

Vaša pumpa ima nekoliko bazalnih profila. U svakodnevnom životu koristite svoj standardni bazalni profil. Ali možete i programirati dodatne bazalne profile koji će se razlikovati različitim brzinama davanja inzulina u nekim satima ili periodima. Na primjer, u slučaju bolesti, možete povećati brzinu primjene inzulina dnevno za 20%, u tom slučaju nećete morati mijenjati svoj standardni profil svaki put kada imate akutnu bolest.

Korišćenjem privremene bazalne stope poboljšava se glukoza u krvi. Privremena bazalna stopa je promjena u opskrbi bazalnim inzulinom za određeno, unaprijed određeno vrijeme, ali ne duže od 24 sata. U jednom istraživanju naučnici su otkrili da češća upotreba privremene bazalne stope dovodi do poboljšanja glukoze u krvi.

Prilikom programiranja privremene bazalne stope trebate navesti koliko će se postotaka bazalne stope promijeniti u odnosu na vaš trenutni profil, što odgovara 100%. Navedeno je i trajanje privremene bazne stope. Da biste povećali opskrbu bazalnim inzulinom za 30%, potrebno je uspostaviti privremenu bazalnu stopu od 130%. Da biste smanjili opskrbu bazalnim inzulinom za 40%, potrebno je uspostaviti privremenu bazalnu stopu od 60%.

Privremeni porast bazalnog postotka može biti koristan kod bolesti praćenih vrućicom, uzimanjem lijekova koji povećavaju glukozu u krvi (hormonalni lijekovi) na kraju menstrualnog ciklusa kod djevojčica. U tom je slučaju moguće povećati potražnju za inzulinom.

Tabela 6. Povećanje temporalne bazalne stope

Prilikom fizičkog napora i hipoglikemije može biti potrebno privremeno smanjivanje bazalnih stopa, jer je u tim slučajevima moguće smanjiti potrebu za inzulinom.

Tabela 7. Padprivremena bazalna stopa

I.I. Djedice, V.A. Peterkova, T.L. Kuraeva D.N. Laptev

Inzulin Bazal: glavne karakteristike

Ovo je hipoglikemijski lijek koji se koristi kod dijabetesa ovisnog o insulinu. Aktivna komponenta lijeka je humani inzulin.

Lijek je bijela suspenzija za potkožno davanje. Pripada grupi insulina i njihovih analoga koji imaju prosječan učinak.

Insulin Insuman Bazal GT djeluje polako, ali učinak nakon primjene traje dovoljno dugo. Najveća vršna koncentracija postiže se 3-4 sata nakon injekcije i traje do 20 sati.

Princip rada lijeka je sljedeći:

  1. usporava glikogenolizu i glikoneogenezu,
  2. snižava koncentraciju glukoze u krvi, usporava katabolički efekat, doprinoseći anaboličkim reakcijama,
  3. inhibira lipolizu,
  4. stimuliše stvaranje glikogena u mišićima, jetri i prenosi glukozu u sredinu ćelija,
  5. potiče protok kalijuma do ćelija,
  6. aktivira sintezu proteina i proces dostavljanja aminokiselina u ćelije,
  7. poboljšava lipogenezu u jetri i masnom tkivu,
  8. pospješuje upotrebu piruvata.

U zdravih ljudi, poluživot lijeka iz krvi traje od 4 do 6 minuta. Ali s bolestima bubrega, vrijeme se povećava, ali to ne utječe na metabolički učinak lijeka.

Upute za upotrebu lijeka

Samo dežurni lekar treba odabrati dozu inzulinskih preparata na osnovu životnog stila, aktivnosti i ishrane pacijenta. Takođe, količina se izračunava na osnovu metabolizma glikemije i ugljikohidrata.

Prosječna dnevna doza kreće se od 0,5 do 1,0 IU / po 1 kg težine. U tom se slučaju 40-60% doze daje za produljeni inzulin.

Vrijedi napomenuti da prilikom prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski može biti potrebno smanjenje doze. A ako se izvrši transfer s drugih vrsta lijekova, onda je neophodan medicinski nadzor. Posebno se mora paziti na nadzor metabolizma ugljikohidrata u prvih 14 dana nakon prijelaza.

Insulin Bazal se daje pod kožu za 45-60 minuta. prije obroka, ali ponekad se pacijentu daju intramuskularne injekcije. Vrijedi napomenuti da se svaki put treba promijeniti mjesto na kojem će se ubrizgati.

Svaki dijabetičar trebao bi znati da se bazalni inzulin ne koristi za inzulinske pumpe, uključujući implantirani. U ovom slučaju, iv primjena lijeka je kontraindicirana.

Pored toga, lijek se ne smije miješati sa insulinama koji imaju različitu koncentraciju (na primjer, 100 IU / ml i 40 IU / ml), drugim lijekovima i životinjskim inzulinama. Koncentracija bazalnog inzulina u bočici je 40 IU / ml, tako da bi trebali koristiti samo plastične špriceve koji su dizajnirani upravo za ovu koncentraciju hormona. Štaviše, špric ne bi trebalo da sadrži ostatke prethodnog inzulina ili drugog lijeka.

Prije prvog unosa otopine iz bočice otvorite ambalažu uklanjanjem plastične kapice s nje. Ali prvo, suspenziju treba malo protresti da postane mliječno bijele boje jednolike konzistencije.

Ako nakon potresanja lijek ostane proziran ili se u tekućini pojave kvržice ili sedimenti, onda se lijek ne preporučuje. U tom slučaju potrebno je otvoriti još jednu bocu, koja će zadovoljiti sve gore navedene zahtjeve.

Prije nego što prikupite inzulin iz pakiranja, u špricu se unosi malo zraka, a zatim se ubacuje u bočicu. Zatim se paket okrene naopačke pomoću šprice i u njega se sakupi određena količina otopine.

Prije nego što napravite injekciju, iz špriceva se mora otpustiti zrak. Skupljajući nabor s kože, u njega se ubacuje igla, a zatim se rješenje polako pušta. Nakon toga, igla se pažljivo uklanja s kože i nekoliko sekundi se pritisne pamučni tampon na mjesto ubrizgavanja.

Recenzije mnogih dijabetičara svode se na činjenicu da su inzulinske šprice jeftina opcija, ali je prilično nezgodno koristiti ih. Danas se za olakšavanje ovog postupka koristi posebna olovka za špriceve. Ovo je uređaj za dostavu inzulina koji može trajati do 3 godine.

Olovka za bazalnu GT špricu koristi se na sledeći način:

  • Morate otvoriti uređaj, držeći se za njegov mehanički dio i povlačenjem poklopca u stranu.
  • Držač kertridža odvojite se od mehaničke jedinice.
  • Uložak se ubacuje u držač, koji se nanovo (do kraja) na mehanički pričvrsti.
  • Prije uvođenja otopine pod kožu, olovku štrcaljke potrebno je lagano zagrijati na dlanovima.
  • Vanjski i unutrašnji poklopac pažljivo se skidaju sa igle.
  • Za novi uložak jedna doza ubrizgavanja je 4 jedinice; da biste ga instalirali, morate povući gumb za pokretanje i zakrenuti ga.
  • Igla (4-8 ml) olovke za špricu se umetne okomito u kožu, ako je njegova dužina 10-12 mm, tada se igla ubacuje pod kutom od 45 stepeni.
  • Zatim nježno pritisnite gumb za pokretanje uređaja i unesite suspenziju dok se ne pojavi klik što pokazuje da je indikator doze pao na nulu.
  • Nakon toga, pričekajte 10 sekundi i izvucite iglu iz kože.

Datum prvog postavljanja suspenzije mora biti napisan na naljepnici. Vrijedi napomenuti da se nakon otvaranja suspenzija može čuvati na temperaturi većoj od 25 stepeni 21 dan u tamnom i hladnom mjestu.

Nuspojave, kontraindikacije, predoziranje

Insuman Bazal GT nema puno kontraindikacija i neželjenih reakcija. Često se svodi na individualnu netoleranciju. U tom se slučaju može razviti Quinckeov edem, kratkoća daha i na koži se mogu pojaviti osipi, a ponekad i svrbež.

Ostale nuspojave uglavnom se javljaju kod nepravilnog liječenja, nepoštivanja medicinskih preporuka ili nepismenog davanja inzulina. U tim situacijama pacijent često doživljava hipoglikemiju koja može biti praćena poremećajima rada NS, migrenama, vrtoglavicom s dijabetesom i oštećenim govorom, vidom, nesvjesnošću, pa čak i komu.

Također, pregledi dijabetičara govore da se s malom dozom, lošom prehranom i preskakanjem injekcije može javiti hiperglikemija i dijabetička acidoza. Ova stanja prate koma, pospanost, nesvjestica, žeđ i loš apetit.

Osim toga, koža na mjestu ubrizgavanja može svrbeti, a na njoj se ponekad formiraju modrice. Pored toga, moguće je povećanje titra anti-inzulinskih antitijela zbog čega se može razviti hiperglikemija. Neki pacijenti doživljavaju imunološke unakrsne reakcije s hormonom sintetiziranim od strane tijela.

U slučaju predoziranja inzulina može se razviti hipoglikemija različitog stepena ozbiljnosti. Uz blagi oblik, kada je pacijent pri svijesti, hitno treba popiti slatki napitak ili pojesti proizvod koji sadrži ugljene hidrate. U slučaju gubitka svijesti, intramuskularno se ubrizgava 1 mg glukagona, pri čemu se njegova neučinkovitost koristi otopina glukoze (30-50%).

Uz produženu ili jaku hipoglikemiju, nakon primjene glukagona ili glukoze, preporučuje se infuzija sa slabom otopinom glukoze, što će spriječiti ponovni povratak.

Teški pacijenti su hospitalizirani na odjelu intenzivne njege kako bi se pažljivo nadziralo njihovo stanje.

Posebna uputstva

Insulin Bazal se ne može koristiti s nizom lijekova. To uključuje lijekove koji imaju hipoglikemijski učinak, IAF, disopiramide, pentoksifilin, inhibitore mimonoamin oksidaze, fluoksetin, fibrate, propoksifen, spolne hormone, anabolike i salicilate. Takođe, bazni inzulin se ne sme kombinovati sa fenolaminom, cibenzolinom, ifosfamidom, gvanetidinom, somatostatinom, fenfluraminom, fenoksibenzaminom, ciklofosfamidom, trofosfamidom, fenfluraminom, sulfonamidima, tritokvalinom, tetraciklinima,

Ako koristite bazični inzulin zajedno sa izoniazidom, derivatima fenotiazina, Somatotropinom, Kortikotropinom, Danazolom, progestogenima, glukokortikosteroidima, Diazoksidom, glukagonom, diureticima, estrogenima, Izoniazidom i drugim lijekovima može značajno oslabiti učinak inzulina. Sličan učinak imaju litijeve soli, klonidin i beta blokatori.

Kombinacija s etanolom slabi ili potencira hipoglikemijski efekat. U kombinaciji s Pentamidinom može se razviti hipoglikemija koja ponekad postaje hiperglikemija. Ako kombinirate upotrebu inzulina sa simpatolitičkim lijekovima, tada je moguće slabljenje ili odsutnost refleksne aktivacije simpatičkog NS.

Režim doziranja za određene skupine bolesnika odabire se pojedinačno. Dakle, kod starijih dijabetičara i bolesnika s jetrenim, bubrežnim zatajenjem, s vremenom, potreba za inzulinom opada. A ako se doza ne odabere pravilno, onda kod takvih pacijenata može doći do hipoglikemije.

Vrijedno je napomenuti da je uz stenozu cerebralnih ili koronarnih arterija i proliferativnu retinopatiju (u slučaju izloženosti laseru) potrebno pomno nadzirati nivo glikemije. Budući da u tim slučajevima snažno smanjenje razine glukoze može dovesti do potpunog gubitka vida.

Tijekom trudnoće, terapiju Insuman Bazaol GT-om treba nastaviti. Vrijedi zapamtiti da će nakon prvog tromjesečja potreba za inzulinom porasti. Nakon porođaja, potreba, naprotiv, smanjuje se tako da se kod dijabetesa melitusa može pojaviti hipoglikemija i trebat će prilagodba inzulina.

U periodu dojenja treba nastaviti sa terapijom insulinom. Ali u nekim slučajevima dijeta i prilagođavanje doze mogu biti potrebni.

Trošak inzulina Bazal kreće se od 1228 do 1600 rubalja. Cijena olovke za špriceve varira od 1000 do 38 000 rubalja.

Videozapis u ovom članku pokazuje kako pravilno injicirati inzulin.

Ostavite Svoj Komentar