Lijek Lipanor za aterosklerozu: upute i indikacije

Lipanor je droga skupine fibrata (derivati ​​vlaknaste kiseline).

Propisan je za snižavanje nivoa lipoproteina i holesterola u krvi, kao i za sprečavanje razvoja ateroskleroze.

Glavni aktivni sastojak je ciprofibrat.

Lipanor je dostupan u obliku kapsula, svaka kapsula sadrži 100 mg aktivne tvari.

Proizvođač lijeka je Sanofi-Aventis, Gentilly, Francuska.

Farmakološko djelovanje i farmakokinetika

Prilikom uzimanja lijeka dolazi do smanjenja procesa biosinteze holesterola u jetri.

Zbog toga se smanjuje količina lipoproteina niske i vrlo niske gustine i holesterola u krvi.

Usisavanje Lipanor se brzo apsorbira iz probavnog trakta. Par sati nakon uzimanja kapsule u krvi, možete primijetiti maksimalnu koncentraciju lijeka.
Distribucija Ciprofibrat se veže na ćelije krvne plazme.
UzgojIzlučuje se mokraćom.

Akcija lijekova

Mehanizam djelovanja ovih tvari temelji se na povećanju aktivnosti određenog enzima - lipoprotein lipaze - koji razgrađuje lipoproteine ​​niske i vrlo niske gustoće (LDL, VLDL), spriječavajući razvoj ateroskleroze.

Istovremeno, upotreba derivata fibroične kiseline dovodi do određenog povećanja dobrog holesterola (HDL).

Određene vrste fibrata favoriziraju metaboličke procese u jetri, odnosno vitalni metabolizam koji sprečava rast LDL-a.

Kao rezultat toga, efekat fibrata na organizam dovodi do smanjenja triglicerida za 20-50%, holesterola - za 10-15%. Istovremeno, kao što je već spomenuto, opaža se rast HDL-a koji pomaže u jačanju unutarnjih stijenki krvnih arterija i pruža protuupalni učinak na sudove u cjelini.

Dugogodišnje iskustvo fibratoterapije u medicini ukazuje na pozitivan učinak na pacijente kombinacije fibrata i nikotinske kiseline, što smanjuje rizik od smrtnosti. Ako je potrebno, derivati ​​fibrojske kiseline kombiniraju se sa sekvestrantima žučnih kiselina ili statinima kako bi se poboljšao farmakološki učinak.

Prisutnost niza nuspojava, o kojima će biti govora kasnije, dobnim je pacijentima potrebno propisati fibrate s oprezom, prilagođavajući u nekim slučajevima dnevnu dozu.

Farmakokinetika (kemijski procesi u tijelu) neke tvari je karakterizirana na sljedeći način: aktivna apsorpcija i bioraspoloživost (stupanj asimilacije), širok spektar poluživota.

Učinak fibrata na organizam, odnosno njihovu farmakodinamiku, posledica je smanjenja sinteze triglicerida, povećanja aktivnosti odvajanja lošeg holesterola i inhibiranja njegovog stvaranja.

Među hipolipidemičnim lijekovima, ovi lijekovi su se etablirali kao tvari za liječenje niskih nivoa HDL-a, povećanih količina triglicerida s nešto visokim LDL-om. Lijek se bira prema određenoj šemi, uzimajući u obzir upotrebu stalnih lijekova, a često se kombinira sa supstancama slične grupe.

Koji lijekovi pripadaju grupi

Pripravci grupe derivata fibroinske kiseline uključuju: klofibrat, gemfibrozil, bezafibrat, ciprofibrat, fenofibrat.

Prvi s ovog popisa, klofibrat, nije zabranjen u Rusiji, ali nema praktičnu upotrebu zbog teških nuspojava: stvaranje žučnih kamenaca, izražena miopatija (neuromuskularna patologija), i produljena upotreba može prouzrokovati smrt uz prisustvo dodatnih bolesti.

Skupina lijekova koja se razmatra ima različite svrhe, doze, periode liječenja i preporučuje ih samo liječnik.

Trgovački nazivi derivata fibroinske kiseline nisu samo 5 ovih vrsta, već i njihovi analozi: lipanor, lipantil, tricor i mnogi drugi. Na primjer, u gemfibrozilu, glavna imena analognih lijekova su: lopid, hevilon, normaolit.

Upotreba droga

Prema uputama za upotrebu, gemfibrozil fibrate proizvodi se u tabletama od 450 i 650 mg, kao i u kapsulama. Dvostruka primjena od 600 mg ili jednokratno - 900 mg. Lijek se uzima pola sata prije jela. Maksimalna dnevna doza je 1500 mg. Neophodno je lečiti se nekoliko meseci sistematičnim nadzorom lipida u krvi.

Lijek počinje djelovati ranije od tjedan dana kasnije, dostižući maksimalni terapeutski učinak postiže nakon 1 mjeseca. Ako je promašaj prijema, lijek treba uzimati što je brže moguće, ali ne u kombinaciji sa sljedećom dozom. Ako je potrebno, terapija se može ponoviti.

Ako tijelo 3 mjeseca ne reagira na gemfibrozil, tada se lijek otkazuje. Ako se otkrije kolelitijaza (žučna bolest), liječenje treba prekinuti.

Analozi Gemfibrozila su gevilon, ipolipid, normaolit, lopid i regulacija.

Bezafibrate je dostupan u tabletama od 200 mg, a retard raznolikosti 400 mg. Svrha početne dnevne doze bezafibrata je 200-300 mg u dvije ili tri doze.

Koristi se prije jela, trajanje liječenja propisano je 20-30 dana. Nakon mjesec dana terapija se ponavlja.

Retard se uzima jednom dnevno po 1 tabletu, nakon normalizacije nivoa lipida, doziranje se prepolovi i podijeli u 2 doze dnevno.

Analozi bezafibrata: bezamidin, bezifal, oralipin, bezalin, dipaterol, zedur.

Fenofibrat se prodaje i u konvencionalnom i u mikroniziranom obliku doziranja (u obliku nano čestica), što osigurava učinkovitost farmakokinetičkih svojstava: apsorpcija, bioraspoloživost, period izlučivanja. Uobičajeni oblik lijeka propisan je 100 mg tri puta dnevno, u slučaju upotrebe nano-oblika, uzimajte ga jednom dnevno, u dozi od 200 mg. Fenofibrat je indiciran za produženu upotrebu u kombinaciji sa dijetom.

Kombinacija fenofibrata i ciklosporina može dovesti do bolesti bubrega. Da biste to izbjegli, potrebno je strogo nadzirati stanje organizma i u slučaju nezadovoljavajućih analiza odmah prekinuti fenofibraciju. Lijek je propisan u minimalnoj dozi, dok se liječi nefrotoksičnim lijekovima, to jest opasno za bubrege.

Analozi fenofibrata su lipantil, tricor, grofibrate.

Ciprofibrat je, za razliku od drugih lijekova njegove klase, produžen, odnosno s produženim trajanjem djelovanja, što omogućava smanjenje učestalosti primjene i trajanja kursa, što utiče na smanjenje nuspojava.

Lijek je dostupan u kapsulama od 100 mg, prijem - jednom dnevno po 1-2 kapsule. Nakon nekoliko mjeseci, može se propisati kombinirana terapija. U prvoj godini liječenja svaka 2-3 mjeseca potrebno je provjeriti aktivnost jetrenih enzima u krvnoj plazmi.

Analog ciprofibrata je lipanor.

Indikacije za upotrebu

Derivati ​​fibroinske kiseline indicirani su bolesnicima s hipertrigliceridemijom (povišeni trigliceridi), porodičnom kombiniranom dislipidemijom (neravnoteža lipida u krvi zbog nasljednosti i životnog stila) i dijabetičkom dislipidemijom, komplikacijom dijabetesa uzrokovanom poremećajem metabolizma.

Ako je potrebno za povećanje razine HDL-a, propisani su bezamidin ili bezalip, koji u ovom slučaju daju značajniji učinak od statina. Uz značajno povećanje triglicerida, indiciran je gemfibrozil.

Lijek lipantil koristi se uz istovremeno prisustvo hiperlipidemije i gihta u tijelu. Uzrok gihta je višak mokraćne kiseline - produkta raspada nukleinskih kiselina. Lijek korigira nivo mokraćne kiseline za 10-30% svojim povećanim sadržajem.

Takve vrste fibrata kao bezafibrat i gemfibrozil koriste se u aterosklerozi kao sredstvo za smanjenje razvoja bolesti. Fenofibrat je propisan za sličan tretman protiv šećerne bolesti tipa 2.

Za sprečavanje srčanog udara, derivati ​​fibrojske kiseline su indicirani ako pacijent ima visok triglicerid u krvi i nizak HDL.

Lijek je također indiciran za primjenu u nodularnoj ksantomatozi - velikim formacijama u obliku zadebljanja na koži, zglobovima i tetivama kao rezultat poremećaja metabolizma lipida.

S metaboličkim sindromom (kompleksom poremećaja u tijelu), koji je faktor razvoja rizika od kardiovaskularnih bolesti, propisani su fibrati. Upotreba derivata fibroične kiseline u kombinaciji sa stalnom prehranom preporučuje se zbog pretilosti, koja se javlja na pozadini metaboličkog sindroma.

Kontraindikacije

Lijek se dobro podnosi, ali mala kategorija pacijenata, koja iznosi samo 5-10%, može osjetiti nuspojave: bol u trbuhu, poremećaje u probavi hrane, glavobolja, nesanica, kožni osip.

Retke nuspojave se manifestuju i u obliku povećanja nivoa transaminaza (poremećaj jetre, srca, mozga, skeletnih mišića). Stoga upotreba lijeka treba biti kompetentna i oprezna.

Fibrati su kontraindicirani kod pacijenata sa kolelitijazom, jer uz produljenu upotrebu lijeka, posebno bezafibrat i gemfibrozil, povećava se litogenost žuči, to jest rizik od stvaranja kamena.

Mikronizirani oblik fenofibrata, lijeka nove generacije u svojoj grupi, ima kontraindikacije za zatajenje jetre, cirozu, nasljedne bolesti s metaboličkim poremećajima (galaktosememija, fruktozemija), preosjetljivost na lijek i alergijsku reakciju na kikiriki i sojin lecitin.

Kontraindikacije za uzimanje nove generacije fibrata su teško zatajenje bubrega, žučna kesica, trudnoća i dojenje, mlađi od 18 godina. Derivati ​​fibroinske kiseline četvrte (nove) generacije trebaju se pažljivo propisati pacijentima ovisnima o alkoholu, starijim osobama.

Lijekovi treće generacije (regularni oblik fenofibrata i ciprofibrata) mogu povećati kreatinin (krajnji proizvod metabolizma proteina), što pogoršava hronični zatajenje bubrega. Stoga se pacijenti s takvom dijagnozom ovih lijekova trebaju propisati s iznimnom oprezom.

Terapija modernim fibratima, na primjer, fenofibratom, rijetko se susreće s nuspojavama: nešto više od jednog slučaja na 100 pacijenata.

Cijena fibrata ovisi o vrsti lijeka ove klase, a cijena originalnog lijeka i njegovog analoga također varira.

Na primjer, befizal200mg (analog bezafibrata) može se kupiti za 1650 rubalja. u prosjeku, gemfibrozil 600 mg - za 1250 rubalja. Tricor 145mg (fenofibrat) je u prodaji po cijeni od 747 do 873 rubalja. Lipantil 200M (fenofibrat) u kapsulama od 200 mg prodaje se za 870 - 934 rubalja, lipanor (ciprofibrat) u 100 mg kapsulama za 846 rubalja. u proseku.

Praktična upotreba propisanih fibrata daje uspješne rezultate, o čemu svjedoče pozitivni pregledi pacijenata sa šećernom bolešću, rizik od amputacije, retinopatije (poremećena opskrba mrežnice) i drugih slučajeva.

Pacijent s kardiovaskularnom bolešću koji je uzimao fibrate poboljšao je njegovo stanje i rezultate pregleda. Kapilarne komplikacije dijabetesa koje bolest može izazvati spriječene su fibratom kod drugog pacijenta.

Govoreći o traktoru, kupci napominju da u liječenju ovim lijekom možete napraviti pauzu, što ne utječe na efikasnost liječenja, dok jedan broj lijekova za kolesterol treba uzimati tokom života.

Fibrates - linija lijekova, koja se dokazala u liječenju pacijenata s visokim kolesterolom.

upozorenjeKorištenje ovih sredstava u svakom kliničkom slučaju treba biti laboratorijski zasnovano, tada će u praksi pokazati sva svoja pozitivna svojstva.

Liječenje cerebralne arterioskleroze: lijekovi - potpuna lista lijekova

Liječenje cerebralne ateroskleroze zahtijeva integrirani pristup, jer bolest napreduje prilično brzo i može dovesti do ishemijskog moždanog udara.

Počevši od nastanka bolesti u žilama se formira veliki broj aterosklerotskih plakova što dovodi do sužavanja lumena između zidova. Kao rezultat toga, pacijenta muče stalne glavobolje, diže se krvni pritisak i dovodi se dovod krvi u mozak.

Korištenje dolje opisanih lijekova omogućava vam da izbjegnete komplikacije, pa čak i spasite pacijenta od smrti.

Liječenje cerebralne arterioskleroze: lijekovi

Lijek je dostupan u obliku tableta. Štaviše, u prvih 21 dan terapije, pacijentu se propisuje maksimalna minimalna doza od 10 mg aktivne supstance. Ako pacijent slabo reagira na liječenje i nisu vidljive vidljive promjene, doza se udvostručuje. Maksimalna doza Mertenila je 40 mg.

Sve propisane tablete uzimaju se jednom dnevno, savjetuje se da to rade istovremeno. 40 mg lijeka može se koristiti samo u najtežim slučajevima, kada je već riječ o hirurškoj intervenciji. Mertenil treba liječiti u roku od 8-12 tjedana, nakon čega je potrebno obavezno nadgledanje od strane specijalista.

Prije upotrebe Liprimara, pacijent mora biti na dijeti

Prije upotrebe ovog lijeka, pacijent se mora uvijek pridržavati dijeta da bi smanjio kolesterol, mora pokušati smanjiti težinu ako ima bilo koji stupanj pretilosti.

Liprimar se može uzimati duže vreme, što utvrdi kardiolog. U ovom slučaju doziranje može biti različito. Klasične doze lijeka su 10-80 mg aktivnog sastojka. Lijek se uzima jednom dnevno.

Svakih 14 dana liječnik je dužan nadzirati aplikaciju Liprimara kako bi utvrdio izvodljivost njegove daljnje upotrebe.

Atorvastatin

Prije uzimanja Atorvastatina, pacijent mora proći pregled kod nutricionista

Prije nego što uzme prvu tabletu, pacijent također prođe pregled od strane nutricioniste i tijekom propisanog vremena konzumira proizvode koji mogu snižavati holesterol u krvi, što će povećati lumen u krvnim žilama. Uzmite jedanput 10-80 mg istovremeno.

Svake dvije do četiri sedmice pacijent je dužan posjetiti kardiologa i obavijestiti ga o svom zdravlju. Ako je potrebno, liječenje se može prilagoditi, obično se to radi prema indikacijama ne ranije od dvije sedmice od posljednjeg sastanka. Trajanje terapije je strogo individualno.

Dostupno u obliku tableta od 400 mg. Koristite ga za značajno smanjenje razine lipida, ako dosadašnji sastanci nisu dali apsolutno nikakvog rezultata. Pacijenti uzimaju jednu tabletu jednom dnevno, zabranjeno je žvakati.

Lijek se pije samo nakon jela nakon 10-15 minuta, jer može negativno djelovati na zidove želuca i crijeva. Liječenje se nastavlja 20-30 dana, nakon čega je potrebna pauza od četiri tjedna.

Nakon toga, ako je potrebno, tečaj se ponavlja.

Pažnja! Američko udruženje za aterosklerozu posljednjih nekoliko godina tvrdi da su statini mogući samo u teškim hroničnim slučajevima ateroskleroze i drugih bolesti vaskularnog sistema.

Gemfibrozil

Lijek se proizvodi u dva farmakološka oblika - u tabletama i kapsulama.Kada se dijagnosticira cerebralna ateroskleroza, pacijentu se može propisati 1200 mg, podijeljeno u jutarnju i večernju dozu, ili 900 mg u jednoj dozi.

Gemfibrozil treba ući u tijelo 30 minuta prije glavnog obroka, žvakanje nije potrebno. Lijek uzimajte prilično dugo vremena, što određuje lekar. Primjetni rezultat ovog fibrata pojavit će se krajem prve sedmice, maksimalan učinak razvit će se do 30. dana liječenja.

Ako nakon 12 tjedana Gemfibrozil ne daje rezultata ili pacijent razvije žučnu bolest, terapija završava.

Ciprofibrata

Jedini lijek u svojoj skupini, ne računajući njegove analoge, koji ima dugotrajno djelovanje. To vam omogućava da smanjite tijek terapije i smanjite broj doza, što povoljno utječe na stanje svih organa.

Lijek možete uzimati godinama, ako pacijent ima indikacije. U početku se ciprofibrat koristi kao monoterapija, a nakon 8-12 tjedana mora se uključiti u kombinaciji sa drugim lijekovima. Pacijentima s aterosklerozom propisuje se jedna kapsula, koja sadrži 100 mg fibrata.

U teškim slučajevima dopušteno je povećanje količine tvari do 200 mg.

Lijek Lipanor za liječenje cerebralne arterioskleroze

Dostupna je i u obliku želatinskih kapsula. U prva tri meseca pacijent uzima 100 mg glavne komponente, što je jednaka jedna kapsula. Sa kompliciranom aterosklerozom, kardiolog može propisati 200 mg, što će biti jednako dvije Lipanor kapsule.

Nakon 12 tjedana potrebno je pratiti trenutno stanje pacijenta i uspjeh terapije nakon čega se lijek uključuje u režim kombiniranog liječenja.

Ako je potrebno, imenovanje Lipanor može trajati nekoliko godina, ako pacijent ima povijest ove indikacije.

Pažnja! Lijekovi ove grupe ne mogu se kombinovati sa ciklosporinom, jer takav pristup može izazvati razvoj akutne zatajenja bubrega.

Sastav i oblik doziranja

Lipanor je lijek iz skupine fibrata (analoga fibroične kiseline) i ima izraženo aktivnost smanjenja lipida. Aktivna komponenta lijeka je ciprofibrat. U Francuskoj ga proizvodi farmaceutska kompanija Sanofi, koja je registrovala ovaj trgovački naziv za lijek.

Oblik za puštanje - želatinske kapsule žućkaste boje, punjene sitnim prahom vrhnja ili bijelim. Svaka kapsula sadrži 100 mg aktivnog sastojka. Pored ciprofibrata, proizvođač u sastavu pomoćnih komponenata navodi:

  • laktoza monohidrat,
  • kukuruzni škrob
  • želatinozna supstanca
  • željezovi oksidi
  • titanijum-dioksid.

Nuspojave

Za vrijeme liječenja lijekom Lipanor mogu se javiti njeni neželjeni efekti. Mogu se očitovati bolnošću svih mišićnih grupa, stalnim osjećajem umora, dispeptičkim poremećajima, cefalgijom. Alergijske manifestacije (anafilaktički šok, angioedem, urtikarija) nisu isključene. Izuzetno rijetko povećanje serumske koncentracije jetrenih enzima, pojava holestatske žutice. Postoje dokazi o slučajevima erektilne disfunkcije kod pacijenata koji su primali.

Ako se tijekom liječenja Ciprofibrateom pojave bilo kakvi neželjeni efekti, potrebno ga je prekinuti. O tome je potrebno obavijestiti svog liječnika. U takvim slučajevima vrši se pojedinačna selekcija lijeka koji ima sličan učinak kao Lipanor.

Upute za upotrebu

Prijem mora da bude usaglašen sa lekarom. Prema uputama, lijek se uzima oralno po 1 kapsulu koja sadrži 100 mg ciprofibrata dnevno istovremeno. Nakon uzimanja, poželjno je popiti čašu čiste vode.

Treba imati na umu da je uzimanje Lipanor zajedno s drugim predstavnicima fibrata neprihvatljivo! Zabranjeno je samostalno podešavanje doziranja - to se može učiniti samo uz dozvolu stručnjaka, nakon prolaska dodatnih pregleda. Ciprofibrat nije propisan djeci zbog nedostatka podataka o sigurnosti lijeka za ovu populaciju.

Interakcija s drugim lijekovima

Izuzetno se ne preporučuje kombiniranje prijema s drugim terapijskim sredstvima na osnovi fibroične kiseline. To je zbog povećane verovatnoće rabdomiolize, kao i farmakološkog antagonizma. Uz istovremeno korištenje Lipanor i lijekova koji suzbijaju aktivnost HMG CoA reduktaze, moguć je razvoj rabdomiolize. Ovo stanje često izaziva akutno zatajenje bubrega.

Treba biti veoma oprezan kada ga uzimate s lijekovima koji inhibiraju sistem zgrušavanja krvi. Ciprofibrat potencira njihov farmakološki učinak. U takvim se slučajevima terapija provodi pod redovitim nadzorom koagulograma, na temelju rezultata kojih se provodi prilagodba doze antikoagulansa.

Cijena lijeka

Politika cijena ovisi o ljekarničkoj mreži. U Rusiji je prosječni trošak 1.400 rubalja po paketu koji sadrži 3 desetine kapsula. Cijena ljekarne u Ukrajini prosječno iznosi 550 UAH za sličan paket. Kao i svi originalni lijekovi, i ovaj lijek ima niz analoga - Ateromixol, Besalip, Hemofibrozil, Diosponin, Clofibrate, Lipantil, Lipostabil.

Prije kupnje Lipanor, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom! Takva su sredstva propisana za stroge indikacije, koje se utvrđuju rezultatima odgovarajućeg ispitivanja. Isto se odnosi na odabir optimalne doze lijeka za specifičnu kliničku situaciju. Sjetite se da samo-lijek često dovodi do tužnih posljedica!

Sastav lijeka i opći opis

Glavna aktivna komponenta, kao što je rečeno, je derivat vlaknaste kiseline - mikroniziranog ciprofibrata.

Osim glavne komponente, kapsule sadrže i niz drugih hemijskih spojeva. Dodatne hemikalije u sastavu lijeka imaju pomoćnu ulogu.

Pomoćne komponente su sledeća jedinjenja:

  • laktoza monohidrat,
  • kukuruzni škrob.

Obloga kapsule lijeka sadrži sljedeće tvari:

  1. Želatina
  2. Titan dioksid
  3. Željezovi oksidi su crni i žuti.

Kapsule lijeka su izdužene, neprozirno glatke sa sjajnom površinom. Boja kapsula je svijetložuta, kapica je smeđe-zelena. Kao sadržaj sadrže prah bijele ili gotovo bijele boje.

Lijek se pakuje u blister pakovanju koje sadrže 10 kapsula. Tri od ovih pakovanja su upakovana u kartonsku kutiju i sadržana su detaljna uputstva za upotrebu.

Upotreba tableta lijekova tijekom terapije omogućava vam povećanje razine HDL-a u krvi, povećava učinkovitost prehrane bez kolesterola koja ima za cilj smanjenje koncentracije LDL-a, triglicerida i lipoproteina vrlo male gustoće u tijelu.

Farmakološka svojstva lijeka

Dostiže se smanjenje lipida u plazmi. Kod upotrebe ciprofibrata, uslijed smanjenja broja aterogenih lipoproteina - LDL i VLDL.

Smanjenje broja ovih lipoproteina postiže se suzbijanjem procesa biosinteze holesterola u jetri. Osim toga, upotreba lijeka može povećati količinu HDL-a u krvnom serumu, što dovodi do promjene u odnosu između lipoproteina niske i visoke gustoće u korist potonjeg.

Ovi procesi pomažu u poboljšanju raspodjele holesterola sadržanog u plazmi.

U prisustvu tetiva i gomoljastog ksantuma i ekstravaskularnih naslaga holesterola u tijelu pacijenta, oni prolaze regresiju i u nekim slučajevima se mogu potpuno rastopiti. Takvi se procesi primjećuju u tijelu tokom dugog i stabilnog terapijskog kursa uz pomoć Lipanor-a.

Upotreba Lipanor-a ima inhibirajući učinak na trombocite u krvi. Što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka na mjestima taloženja holesterola u krvnim žilama u obliku holesterola.

Lijek može utjecati na fibrinolitički učinak u tijelu pacijenta.

Ciprofibrat ima brzu apsorpciju iz lumena gastrointestinalnog trakta u krv. Maksimalna koncentracija lijeka dostiže se bukvalno 2 sata nakon uzimanja lijeka.

Glavna aktivna supstanca kapsula može formirati stabilne komplekse sa proteinskim strukturama krvne plazme. Ovo svojstvo treba uzeti u obzir pri uzimanju Lipanorma i oralnih preparata sa antikoagulacijskim svojstvima.

Poluživot lijeka je oko 17 sati, što omogućava uzimanje lijeka jednom dnevno.

Izlučivanje aktivne komponente vrši se bubrezima mokraćom.

Izlučivanje aktivne komponente vrši se nepromijenjeno i kao dio konjugiranog oblika s glukuronom.

Indikacije i kontraindikacije za upotrebu lijeka

Lipanor se koristi ako pacijent ima hiperholesterolemiju tipa II i endogenu hipertrigliceridemiju, izoliranu i kombiniranu (tipovi IV i IIb i III), kada primijenjena i promatrana dijetalna terapija ne omogućava postizanje željenog rezultata, posebno u slučajevima kada je nivo kolesterola u serumu Ima visoku stopu čak i u slučaju pridržavanja dijeta.

Lijek se preporučuje koristiti kao terapijsko sredstvo ako je potrebno spriječiti pojavu visokog kolesterola u tijelu, ako postoje faktori rizika za razvoj ateroskleroze.

Takođe, lek se preporučuje propisati u slučaju lečenja ateroskleroze.

Prilikom korištenja lijeka treba uzeti u obzir postojeće kontraindikacije za upotrebu.

Takve kontraindikacije su sljedeće:

  • prisutnost individualne netolerancije,
  • otkrivanje patologija u radu bubrega i jetre kod pacijenta,
  • bolesti žučne kesice,
  • bolest štitne žlijezde
  • grupa pacijenata mlađih od 18 godina,
  • pacijent ima urođenu patologiju u procesima metabolizma ugljikohidrata,
  • prisutnost sindroma intolerancije glukoze i galaktoze u pacijenta,
  • prisutnost nedostatka laktaze u pacijenta.

Kada koristite lijekove za liječenje visokog nivoa lipida u tijelu trudnice, potreban je povećani oprez, koji je povezan s rizikom negativnog učinka fibrata na plod u razvoju.

Trošak lijeka, analoga i pregleda

Lijek se prodaje na teritoriji Ruske Federacije u ljekarnama samo po receptu dežurnog liječnika.

Skladištenje lijeka treba izvesti na temperaturi koja ne prelazi 25 stepeni Celzijusa. Na mestu nedostupnom deci i zaštićenom od direktne sunčeve svetlosti.

Rok trajanja Lipanor je tri godine.

Prosječna cijena lijeka u Ruskoj Federaciji je oko 1400 rubalja po 30 kapsula.

Analozi lijeka uključuju sljedeća sredstva koja pripadaju grupi fibrata:

Prije upotrebe Lipanor-a, pacijentu se savjetuje da detaljno prouči upute za upotrebu, cijenu lijeka, preglede o njemu i postojeće analoge, kao i da se posavjetuje sa svojim liječnikom o upotrebi lijeka.

Sudeći prema dostupnim pregledima, lijek je veoma efikasan u borbi protiv visokih seruma lipida.

Stručnjak u videu u ovom članku govori o liječenju ateroskleroze.

Nuspojave

Glavobolja, vrtoglavica, umor, slabost, pospanost, mučnina, povraćanje, proliv, dispepsija, promjene u testovima jetre, kolestaza, citoliza, mialgija, miopatija (uključujući miozitis i rabdomiolizu), impotencija, alopecija, pneumonitis, plućna fibroza , osip na koži, urtikarija, svrbež.

Mjere sigurnosti

Ako se pojavi mialgija, bolovi u mišićima kada ih dodirnete ili se pojavi mišićna slabost, odmah odredite aktivnost kreatin fosfokinaze i, ako se otkrije miopatija ili značajno povećana razina kreatin fosfokinaze, prestanite s liječenjem. Preporučuje se redovno nadzirati jetrene funkcionalne testove i prekinuti terapiju dok poremećaji aktivnosti jetrenih enzima i dalje postoje. Prije početka liječenja potrebno je isključiti hipotireozu, što je faktor rizika za pojavu miopatije i može izazvati sekundarnu dislipidemiju. Mogućnost razvoja miopatije povećava svaku kliničku situaciju koja se javlja sa hipoalbuminemijom, uključujući nefrotski sindrom.

Tokom trudnoće

U medicinskoj praksi do danas nije bilo slučajeva malformacija kod novorođenčadi čije su majke uzimale Lipanor, ali rizik za plod je prilično visok, tako da se fibratima ne propisuju trudnicama.

Podaci o unošenju ciprofibrata u mlijeko dojilja nisu pronađeni, stoga lijek nije propisan tokom laktacije.

Dodatne informacije

  1. Proizvodi se u Francuskoj.
  2. Dostupno u ljekarnama samo na recept.
  3. Ne utiče na sposobnost upravljanja vozilom.
  4. Može provocirati razvoj žučne bolesti.
  5. Zabranjeno je uzimati zajedno sa drugim fibratima.
  6. Lipanor je propisan zajedno s posebnom dijetom.
  7. Učinkovitost tijeka terapije lijekom Lipanor treba provjeravati mjesečno.

Prosječna cijena Lipanor u Rusiji je 1400 rubalja za 30 kapsula.

Prosječna cijena Lipanor u Ukrajini - 500 grivna po 30 kapsula.

Grupni analozi lijeka uključuju:

  • Ajonol.
  • Alipril.
  • Alcolex.
  • Arahidin.
  • Atheroid.
  • Atheromixol.
  • Ator.
  • Atromid-C.
  • Atromidin.
  • Bezalip.
  • Bezamidin.
  • Bilignin.
  • Cetamifen.
  • Diosponin
  • Hexopal.
  • Gemfibrozil.
  • Gavilon.
  • Gipursol.
  • Grofibrat.
  • Cholestenorm.
  • Cholestide.
  • Kolestiramin.
  • Ipolipidno.
  • Clofibrate.
  • Kolestir.
  • Kwai
  • Questran.
  • Lipanor
  • Lipantil.
  • Lipo Merz.
  • Lipokain
  • Lipomal.
  • Lipostable.
  • Lofat.
  • Lursell.
  • Moristerol.
  • Nofibal.
  • Normolip.
  • Omacor.
  • Pericitis
  • Polisponin.
  • Probukol.
  • Reg.
  • Roxer.
  • Teh.
  • Teriserp.
  • Treadaptive.
  • Tribestan.
  • Vazosan P.
  • Vazosan S.
  • Eifitol.
  • Ezetrol.

Samo kvalificirani stručnjak može propisati lijek sličnog djelovanja.

Nakon analize recenzija pronađenih na mreži za lijek Lipanor, izvučeni su sljedeći zaključci: lijek je prilično učinkovit i dokazao se u medicinskoj praksi.

Pronađene su i pozitivne i negativne kritike. U pozitivnim su autori primijetili visoku učinkovitost lijeka, brzinu.

Negativ je pisao o svojoj visokoj cijeni i više nuspojava.

  • Marina, 30 godina: "Zbog visokog holesterola propisali su mi da uzmem Lipanor. U principu, lijek nije loš, djeluje, ja sam ga i provjerio. Ali, teško mi je, ali ipak više od tisuću za kutiju kapsula je skupo. Još jedan neugodan trenutak je "glavobolje i hronični umor. Već sam pio Lipanor mjesec dana, dovršit ću ambalažu i razgovarat ću s liječnikom o zamjeni lijeka."
  • Vera, 41 godina: "Pijem lipanor na kursevima, imam povišen holesterol. Moje tijelo to može podnijeti, nema nuspojava, cijena je zaista visoka. Održava holesterol u normalu."

Ako ste imali iskustva s uzimanjem Lipanor-a, napišite svoje mišljenje u nastavku, ovo će pomoći drugim posjetiteljima stranice.

Zaključak

Lipanor je francuski pripravak grupe fibrata. Njegovo djelovanje usmjereno je na snižavanje kolesterola u krvi i sprečavanje aterosklerotske bolesti. Lijek je propisan za prekomjerno povišen kolesterol, ako praćenje posebne prehrane ne donosi očekivane rezultate.

Lijek ima niz kontraindikacija i nuspojava, pa se propisuje tek nakon što pacijent prođe sve potrebne testove. U slučaju nuspojava, potrebno je odmah konzultirati liječnika kako bi se prilagodio daljnji tretman.

U većini slučajeva, nuspojave nestaju same od sebe nekoliko dana nakon početka davanja ili nakon njegovog otkazivanja.

Pros Lipanor je visoka efikasnost i brzo djelovanje. Brzo se apsorbuje i počinje djelovati u tijelu. Ne utiče na sposobnost upravljanja vozilima.

Cons: visoka cijena i brojne kontraindikacije i nuspojave. U nekim slučajevima Lipanor može izazvati pojavu žučne kamenac. U posljednje vrijeme ovaj lijek je zamijenjen sigurnijim lijekovima.

Cardiomagnyl

Kardiomagnil se preporučuje uzimati strogo u isto vrijeme.

Preporučuje se uzimanje tableta strogo u isto vrijeme, kako bi se održala potrebna razina tvari u krvi. Ako pilulu ne možete u potpunosti progutati, dozvoljeno je da je razbijete na dva dijela.

Nakon imenovanja kardiomagnila, pacijent s aterosklerozom prvo popije jednu tabletu u dozi od 150 mg, a potom količina tvari opada na 75 mg. Kombinacija komponenata lijeka usmjerena je na razrjeđivanje krvi kako bi se umanjio rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u žilama.

Trajanje tretmana zavisi od zdravstvenog stanja pacijenta i njegovog odgovora na terapiju.

Thrombo dupe

Thrombo Ass se koristi samo za dugotrajnu terapiju.

Koristi se samo za dugotrajnu terapiju. U prvim tjednima koristi se doza od 50 mg, koja se može udvostručiti ako nije bilo moguće dobiti izražen terapeutski učinak.

Strogo je zabranjeno žvakati i dijeliti tablete jer to značajno smanjuje aktivnost glavne tvari. Uz takvu upotrebu tableta, liječenje može dati izuzetno nizak rezultat.

Uz veliki oprez, uzima se u prisustvu astme u prošloj ili trenutnoj anamnezi, jer Thrombo Ass može izazvati bronhospazam.

Pažnja! Lijekove ove skupine treba primjenjivati ​​s oprezom ukoliko su u posljednjih nekoliko mjeseci kod pacijenata dijagnosticirani slučajevi krvarenja.

Hidroklorotiazid

Hidroklorotiazid se koristi za snižavanje krvnog pritiska.

U prvih mjesec dana pacijent bi trebao piti 25 mg kako bi pokušao izjednačiti njegov krvni tlak te spriječiti još dodatno sužavanje žila.

Ako nakon mjesec dana liječenja ne dobiju izražene rezultate, doza hidroklorotiazida povećava se na 50 mg. Ove tablete možete koristiti čak i djeci čija je dob dostigla tri godine.

Ako su pacijentu propisani lijekovi sličnog učinka, pacijent treba uzimati 12 mg, maksimalna doza u ovom slučaju je 25 mg.

Klasična svrha Indapamida je 2,5 mg dnevno. U tom slučaju možete piti lijek bez relativnosti prema glavnom obroku. Ove se tablete mogu žvakati, ali je preporučljivo pokušati ih progutati u potpunosti. Lijek se ispere čistom vodom. Trajanje liječenja i prilagođavanje doze događaju se tek nakon cjelokupnog pregleda.

Carvedilol

Kao i bilo koji lijekovi iz ove skupine, uzimanje Carvedilola počinje s minimalnom dozom. Prvih mjesec dana sa aterosklerozom piju 25 mg aktivne tvari.

U nedostatku izražene terapijske pažnje, količina lijeka se udvostručuje.

Ako nakon još mjesec dana nema rezultata, a samo se nuspojave manifestiraju isključivo, a pritisak i dalje raste, vrijedno je odmah otkazati Carvedilol. Tačno trajanje terapije može utvrditi samo kardiolog.

Pažnja! Ako se prekorači doza ovih lijekova, kod pacijenata se može razviti opasno stanje bradikardije, što je kruto srčanim zastojem. Zato se ta sredstva uzimaju u strogo pojedinačnim dozama. Sa aterosklerozom se koriste za kompleksnu terapiju.

Koristi se za sprečavanje značajnog rasta holesterola i za smanjenje količine formiranog plaka.

Prilikom primjene lijeka Ezetimibe pacijentu se pripisuje stroga dijeta s minimalnim udjelom masti, što može uzrokovati smanjenje aktivnosti lijeka.

Klasična doza je 10 mg jednom dnevno. Trajanje terapije je strogo individualno.

Dostupno u obliku posebnih granula koje se moraju otopiti u vodi. U prvom mjesecu terapije, odrasli trebaju uzimati 5 g aktivne tvari, što je jednako jednoj vrećici.

Zatim se u prisustvu izrazitog terapeutskog efekta i u nedostatku nuspojava od bilo kojeg tjelesnog sistema doziranje povećava za pet grama svakog mjeseca. Prema ovoj šemi, količina praha na dan dovede se do 30 g.

Nakon primanja maksimalne dnevne količine kolestida, kardiolog određuje dodatno trajanje terapije.

Nikotinska kiselina

Nikotinsku kiselinu treba uzimati strogo pod nadzorom lekara.

Njeno primanje trebalo bi da se odvija strogo pod nadzorom lekara koji se bavi razvojem posebnog režima lečenja.

Klasična shema je sljedeća: za početak se propisuje doziranje od 0,1 g kiseline tri puta dnevno, zatim se nakon pet dana količina tvari povećava za 0,1 g.

To se mora učiniti sve dok doza tvari ne dosegne 1 g nikotinske kiseline, koja se pije tri puta dnevno. Daljnju potrebu za terapijom utvrđuje kardiolog.

Trošak lijekova

DrugPrice
Gemfibrozil1500 rubalja
Mertenyl820 rubalja
Cardiomagnyl150 rubalja
Hidroklorotiozid70 rubalja
Indapamid30-150 rubalja
Carvedilol85-400 kormila
Liprimar670-2550 kormila
Atorvastatin150-500 rubalja
Ciprofibrata920 rubalja
Lipanor1700 rubalja
Thrombo dupe45-130 rubalja
Ezetimibe1900 rubalja
Cholestide800-2000 rubalja
Nikotinska kiselina50-100 rubalja
Retard800 rubalja

Pažnja! Opisani pripravci imaju iste efikasne analoge koji mogu pružiti odgovarajući terapeutski tretman. Lekar koji je prisustvovao lekaru dužan je da pacijenta upozna sa sličnim lekovima, što mu daje pravo izbora na lečenju.

Ako opisani lijekovi nisu pomogli izliječenju pacijenta i njegovo stanje značajno napreduje, provodi se ozbiljna operacija. Nakon toga pacijent se oporavlja dovoljno dugo.

Zato ljekari preporučuju sprječavanje razvoja ateroskleroze mozga, za koji je potreban banalno zdrav način života.

Prestanak pušenja i prehrana što je zdravije moguće je 20 puta smanjiti vjerojatnost razvoja patologije opasne po život.

Lijek Lipanor za aterosklerozu: upute i indikacije

Lipanor je lijek koji pripada grupi fibrata - derivata vlaknaste kiseline. Glavna svrha ove skupine lijekova je smanjiti količinu lipida u krvnoj plazmi pacijenta i spriječiti razvoj aterosklerotskih promjena u tijelu.

Glavni biološki aktivni sastojak je hemijsko jedinjenje ciprofibrat. Lipanor se realizuje u obliku kapsula, svaka kapsula sadrži 100 mg aktivne komponente u svom sastavu.

Proizvođač lijeka je Sanofi-Aventis. Zemlja porijekla Francuska.

Pripreme za aterosklerozu: vrste i pravila prijema

Ateroskleroza arterija, arteriola i kapilara je hronična progresivna patologija koja značajno povećava smrtnost od koronarnih i cerebralnih komplikacija.

Kao posljedica dislipidemije (poremećen metabolizam lipida i kolesterola) u lumenu krvnih žila nakupljaju se aterosklerotska masa i plakovi što dovodi do pogoršanja protoka krvi uslijed sužavanja i ateroskleroze.

S obzirom na individualni rizik, predloženi su različiti pristupi u liječenju statina i fibrata. Da biste spriječili neželjene reakcije, morate se strogo pridržavati režima lijekova.

Čime se liječi ateroskleroza: moderan pristup terapiji

Stupanj napredovanja aterosklerotskog procesa procjenjuje se laboratorijskim i instrumentalnim analizama, pri odabiru lijeka uzima se u obzir početna razina lipoproteina.

Vodeća uloga u razvoju bolesti pripada frakciji lipoproteina niske gustine (LDL), koji vrši transport holesterola (holesterola) iz krvi u ćelije.

Po razini ovog pokazatelja, oni biraju koje lijekove će propisati, procjenjuju efikasnost liječenja.

Uz to se uzima u obzir i broj holesterola i triglicerida koji u kompleksu odražavaju proces dislipidemije kod pacijenta s aterosklerozom.

Glavni principi terapije uključuju: uklanjanje svih faktora rizika koji se mogu modificirati, prioritet izbora lijekova s ​​dokazanom farmakološkom efikasnošću, pažljivo izračunavanje doze i često praćenje stanja.

Takvi lijekovi su propisani za liječenje ateroskleroze:

  • statini (inhibitori HMG-CoA reduktaze),
  • fibrati
  • sekvestrans žučnih kiselina,
  • derivati ​​nikotinske kiseline.

Uz to se koriste homeopatski i biljni lijekovi.

Ova grupa lijekova djeluje na metabolizam lipida inhibirajući sintezu holesterola u ćelijama jetre.

Lijekovi normaliziraju stanje vaskularnih zidova, djeluju kao stabilizatori aterosklerotskih plakova i na taj način sprečavaju njihovu rupturu i daljnju arterijsku trombozu.

Sredstva smanjuju manifestacije oksidativnog stresa (oštećenja na staničnoj razini oksidacijskim procesima) i pomalo poboljšavaju reološka svojstva krvi.

Klasifikacija lijekova prikazana je u tabeli ispod:

Karakteristike lijekova generacije Prednosti izbora

„Lovastatin“ 20-80 mg, „Simvastatin“ 10-80 mg, „Pravastatin“ 10-20 mg.

Prirodni prirodni lijekovi dobiveni metodom enzimskog liječenja gljivica. Dolaze u obliku "predlijeka", koji počinje aktivno djelovati u procesu metabolizma ćelija jetre.

S obzirom na gljivičnu prirodu porijekla moguće su alergijske reakcije.

Oni imaju veći utjecaj na sintezu ukupnog kolesterola i LDL-a.

Imenovanje "Lovastatina" i "Pravastatina" odobreno je za primarnu prevenciju. Smanjite rizik od koronarnih komplikacija za 35-40%.

Oni djeluju sveobuhvatno na holesterol, LDL i trigliceride.

Kao sekundarna prevencija smanjuju rizik od komplikacija za 36%.

Prvo
Drugo„Fluvastatin“ 40-80 mg.

Dobijene u procesu vještačke sinteze, imaju izražen klinički učinak i efekat, akumuliraju se u krvi u visokoj koncentraciji.

Deluje sveobuhvatno na holesterol, LDL i trigliceride.

Kao sekundarna prevencija smanjuju rizik od komplikacija za 36%.

Treće"Atorvastatin" 10-80 mg.
Četvrto„Rosuvastatin“ 5-40 mg.Najbolji učinak imaju na sve metaboličke veze, efikasno snižavaju kolesterol i povećavaju udio korisnih lipoproteina visoke gustoće.

Lijekovi iz ove grupe uglavnom se koriste za liječenje patologija visokim trigliceridima.

U procesu metabolizma derivati ​​vlaknaste kiseline utječu na lipoproteine ​​vrlo male gustoće, povećavajući na taj način aktivnost lipaza (enzimi koji poboljšavaju otapanje i iskorištavanje masti).

Neki lijekovi iz ove grupe također imaju pozitivan utjecaj na sintezu kolesterola u jetri. Supstance dodatno utiču na stanje u krvi, normalizuju proces koagulacije i umereno sprečavaju trombozu poput „Aspirina“.

U modernim režimima liječenja ateroskleroze fibrati su rjeđi od statina. Kada se uzimaju, nivo holesterola i LDL se praktično ne menja zbog čega su prikladni za upotrebu kod koronarne bolesti srca. Veća efikasnost zapažena je kod trigliceridemije, kod pacijenata sa šećernom bolešću, gojaznošću, metaboličkim sindromom ili kombiniranom hiperlipidemijom.

Lista lijekova predstavljena je u tabeli ispod:

Generacija Naziv lijeka Karakteristično

“Bezafibrat”

„Ciprofibrata“ („Lipanor“)

PrvoClofibrateLijek se praktično ne propisuje zbog visokog rizika od komplikacija: stvaranje kamenja u žučnom mjehuru, tumora probavnog trakta.
DrugoUčinkovit u kombinaciji sa statinima. Međutim, postoji rizik od razvoja nuspojava, za prevenciju kojih se treba strogo pridržavati režima doziranja i doziranja.
Treće

Koje su metode najefikasnije i dokazanije?

Prema najnovijim preporukama, pri odabiru lijekova za korekciju dislipidemije trebalo bi polaziti ne samo od pokazatelja laboratorijskih ispitivanja (lipidograma), već i iz profila rizika za određenog pacijenta. Indikacije za uzimanje statina - prisustvo koronarne srčane bolesti sa znakovima aterosklerotskih lezija, dijabetesa tipa 2, pacijenti visokog rizika. Znakovi su navedeni u nastavku.

  • srčani udar, preskapanje koronarnih arterija, stentiranje,
  • prisutnost dijabetesa tipa 2 ili hipertenzije, pritiskom iznad 180/110,
  • dijabetes tipa 1 sa zatajenjem bubrega,
  • pušenje
  • starije dobi
  • opterećena porodična nasljednost za kardiovaskularne bolesti,
  • promjene lipidnog profila, LDL> 6 mmol / l, ukupni kolesterol> 8 mmol / l,
  • ateroskleroza obliterans,
  • pretilost, prekomjerna težina, taloženje trbušnih masti,
  • nedostatak fizičke aktivnosti.

Algoritam za kontrolu dislipidemije:

  1. Pacijentima visok rizik prikazano je smanjenje lipoproteina niske gustine na 1,8 mmol / l, odnosno 50% početne vrijednosti kada je nemoguće dostići postavljenu razinu. At srednji rizik potreban je pad indikatora na 2,5 mmol / l, nakon čega slijedi promatranje.
  2. Atorvastatin i Rosuvastatin u dozi od 10 mg, Lovastatin i Simvastatin u dozi od 40 mg mogu smanjiti nivo štetne frakcije lipoproteina u prosjeku za 30-45%.
  3. Da bi se postigao željeni rezultat i smanjio nivo LDL za više od 50%, dozvoljavaju samo dva lijeka - „Rosuvastatin“ u dozi od 20 do 40 mg, i „Atorvastatin“ u dozi od 80 mg.
  4. Uzimajući u obzir rizik od nuspojava, ne preporučuje se uzimanje „Simvastatina“ više od 80 mg (optimalna doza je 40 mg). U ovom slučaju treba koristiti kombinaciju dva sredstva: 20 mg „Rosuvastatina“ sa 80 mg „Atorvastatina“.

Posebna djelotvornost je upotreba statina prije postupka stentiranja žila na srcu. Prije perkutane koronarne intervencije preporučuje se pojedinačna dozirajuća doza Atorvastatina 80 mg ili Rosuvastatina 40 mg. Ovo smanjuje rizik od kardiovaskularnih komplikacija (srčanog udara) nakon zahvata kod pacijenata s koronarnom srčanom bolešću.

Liječenje ateroskleroze tabletama: koliko dugo trebate piti lijek i zašto?

Lijekove za aterosklerozu treba uzimati strogo po preporuci ljekara. Za svakog pacijenta specijalist izračunava dozu na temelju faktora rizika, podataka iz analize lipidnog spektra, prisutnosti srčanih bolesti ili teške nasljednosti.

Većina statina uzima se duže vrijeme, prvo tijekom razdoblja od 1 do 3 mjeseca tijekom kojih se procjenjuje učinak primljenog tretmana i prilagođava doza.

Nadalje, potrebna je doza održavanja kako bi se održala razina lipoproteina, kolesterola i triglicerida u odgovarajućim vrijednostima.

Konstantno uzimanje lijekova za tešku koronarnu patologiju, stanje poslije srčanog udara ili intervencije na srcu, dijabetes.

Prema najnovijim medicinskim istraživanjima, održavanje nivoa LDL ispod 2 mmol / L smanjuje oštećenje krvožilnog sustava. Prilikom uzimanja tableta od progresivne ateroskleroze, smanjenje razine lipoproteina za 1-2 mmol / L sprječava smrtnost, minimizira rizik od smrti od srčanog udara ili moždanog udara, što omogućava pacijentu da spasi život.

Koje nuspojave se nalaze prilikom upotrebe ovih lijekova?

Većina neželjenih reakcija povezana je s primjenom pogrešne doze ili kombinacijom lijekova.

Pri uzimanju statina neželjeni efekti su izuzetno rijetki. Karakteristične promjene u gastrointestinalnom traktu: labava stolica, nadimanje i nadimanje, nelagoda, mučnina ili povraćanje. Mogu se pojaviti glavobolja ili vrtoglavica, opća slabost.

Posebna opasnost predstavlja upotrebu statina pacijentima s mialgijom ili miozitisom (upalnim bolestima mišića autoimune prirode). U tom slučaju se kod pacijenta mogu pojaviti trzanje mišića, grčevi.

Lijekovi su kontraindicirani djeci, trudnicama i dojiljama, osobama sa zatajenjem jetre ili žarišnom patologijom.

Prilikom uzimanja fibrata neželjeni efekti rijetko su uočeni zbog uskog spektra primjene, međutim, najznačajnije od njih su: pogoršanje odljeva žuči, stvaranje kamenja u žučnom mjehuru, nelagoda u želucu i probavi. Možda je razvoj opće slabosti, napadi glavobolje, nesvjestica.

U rijetkim slučajevima upotreba sredstava dovodi do povećanja oksidativnih enzima, što se očituje bolovima u mišićima i lokalnom upalom.

Fibrati su kontraindicirani u slučaju zatajenja bubrega ili jetre, žučnih kamenaca, ciroze, trudnoće ili dojenja, kao i u djetinjstvu.

Posebna opasnost predstavlja pogrešna kombinacija lijekova. Dokazano je da kombinacija fibrata (Gemfibrozil, Ciprofibrate i Fenofibrate) sa statinima značajno povećava rizik od razvoja miopatije (neuromuskularne bolesti), zbog čega je takva upotreba kontraindicirana.

Kombinacija statina s povećanim rizikom od komplikacija je:

  • antagonisti kalcijuma („Verapamil“, „Diltiazem“),
  • antifungalni lek „Ketokonazol“,
  • antibiotici „Eritromicin“ i „Klaritromicin“.

Aterosklerotska vaskularna bolest je izuzetno opasna progresivna patologija. Kršenja metabolizma lipida i, kao posljedica toga, promjene u nivou holesterola, lipoproteina i triglicerida zahtijevaju korekciju.

Postojeći pristupi liječenju ateroskleroze uključuju upotrebu statina ili fibrata. Lijekove propisuje liječnik opće prakse ili kardiolog uzimajući u obzir pojedinačni rizik od pacijenta i povijest bolesti.

Pogledajte video: Pre upotrebe detaljno prouciti uputstvo! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar