Onglisa - tablete za dijabetes

Ova bolest danas pogađa 9% svjetske populacije. Farmaceutske kompanije i zdravstveni sustavi vodećih zemalja svijeta ulažu milijarde dolara, a dijabetes trijumfalno napreduje po planeti, postajući mlađi, postajući agresivniji.

Epidemija dobija na ljestvici koja se nije očekivala: do 2020. godine predviđa se pola milijarde pacijenata s dijabetesom tipa 2, a liječnici nisu naučili kako učinkovito kontrolirati bolest.

Ako je s dijabetesom tipa 1, koji utječe na manje od 10% svih dijabetičara, sve jednostavno: smanjite koncentraciju glukoze u krvotoku ubrizgavanjem inzulina (tamo se ništa više ne može dati) i sve će biti u redu (danas su za takve bolesnike izmislili i umjetni pankreas ), tada sa dijabetesom tipa 2 visoka tehnologija ne djeluje.

Analogno tome, za dijabetes tipa 2, šećer je proglašen glavnim neprijateljem, puneći tržište lijekovima za snižavanje šećera. Intenzivira se liječenje dijabetičara uz pomoć terapijskih piramida, kada se jedan lijek primijeni na jedan lijek, tada se ovom kompleksu dodaje treći lijek dok ne dođe do pojave inzulina.

Posljednjih 20 godina liječnici se aktivno bore sa šećerom, no učinak je ispod nule jer nuspojave i komplikacije lijekova često prelaze njihovu djelotvornost, posebno ako ne slijedite doziranje, ne uzimajte u obzir kome je lijek pogodan a za koga ne.

Jedan od tih ciljnih organa su srce i krvni sudovi. Dokazano je da pretjerano intenzivno liječenje dijabetesa daje suprotan učinak i dovodi do vaskularne smrtnosti. Šećer je samo marker dijabetesa tipa 2, bolest se temelji na metaboličkom sindromu.

Lijek nove generacije Onglisa, koji su razvili britanski i italijanski naučnici, ima ne samo antidijabetičke, već i kardioprotektivne sposobnosti. Lijekovi iz skupine incretina, koji uključuju Onglisa, najnovija su dostignuća u oblasti dijabetologije. Djeluju na smanjenje apetita i gubitak kilograma - jedan od glavnih razloga za nastanak dijabetesa tipa 2.

Uz to, incretinomimetici ne izazivaju hipoglikemiju, pomažu u snižavanju krvnog pritiska i štite stanice pankreasa. Visoka cijena i nedostatak kliničkog iskustva zbog kratkog perioda upotrebe lijekova mogu se pripisati nedostatku Onglisa, ali to je, takođe, pitanje vremena.

Sastav i oblik oslobađanja

Svaka tableta Onglisa, čija je fotografija predstavljena u ovom odjeljku, sadrži 2,5 ili 5 mg saksagliptin hidroklorida u ljusci. Formula je dopunjena pomoćnim sastojcima: celulozom, laktozom monohidratom, natrijom kroskarmelozom, magnezijevim stearatom i Opadray bojama (bijela, žuta i plava za tablete 2,5 mg i bijela, ružičasta i plava za dozu od 5 mg).

Lijek se može prepoznati po obliku (bikonveksne tablete sa žućkastim nijansama i oznakom 2,5 / 4214 i ružičaste boje s graviranjem 5/4215). Natpis je na svakoj strani utisnut plavom tintom.

Možete kupiti lijek na recept. Za Ongliz tablete, cijena nije iz budžetske kategorije: za 30 kom. 5 mg u Moskvi trebate platiti 1700 rubalja. Proizvođač je odredio rok trajanja lijeka u roku od 3 godine. Uvjeti skladištenja lijeka su standardni.

Farmakološka obilježja

Glavni sastojak Onglisa je saksagliptin. Dan dana nakon ulaska u probavni trakt inhibira aktivnost peptida DPP-4. Nakon kontakta s glukozom, suzbijanje enzima dramatično (2-3 puta) pojačava lučenje peptida sličnog glukagonu-1 (GLP-1) i inzulinotropnog polipeptida ovisnog o glukozi (HIP).

Istovremeno se smanjuje nivo glukagona u b-ćelijama, povećava se aktivnost b-ćelija odgovornih za proizvodnju endogenog inzulina. Kao rezultat toga, pokazatelji glikemije nakon posta i postprandijalne glikemije značajno su smanjeni.

Sigurnost i djelotvornost lijeka proučavana je u 6 pokusa u kojima je sudjelovalo 4148 volontera s bolešću tipa 2. Svi sudionici pokazali su pozitivnu dinamiku glikoziranog hemoglobina, gladovanja šećera i glikemije nakon ugljikohidratnog opterećenja. Dodatni lijekovi, poput tiazolidindiona, metformin, glibenklamid, propisani su pojedinačnim sudionicima koji nisu postigli 100% -tnu glikemijsku kontrolu.

Pacijenti koji uzimaju dodatne antidijabetičke lijekove pokazali su slične rezultate. Težina svih učesnika u eksperimentima ostala je stabilna.

Kada se propisuje Saksagliptin

Dijabetičari s bolešću tipa 2 Ongliz propisani:

  1. Poput monoterapije u kombinaciji sa modifikacijama načina života,
  2. U kombinaciji, uz dodatak prethodne opcije s metforminom, ako monoterapija ne pruža potpunu kontrolu glikemije,
  3. Zajedno s derivatima serije sulfaniluree i tiazolidindionima, ako prethodna kombinacija nije bila dovoljno efikasna.

Kome je Onglisa kontraindicirana

Budući da je saksagliptin moćan stimulans koji pojačava aktivnost b-stanica i inhibira funkciju b-stanica, može se koristiti s nekim ograničenjima, posebno lijek nije indiciran:

  • Trudne i dojeće majke
  • U djetinjstvu
  • Dijabetičari s bolešću tipa 1,
  • Sa dijabetesom tipa 2 koji zavisi od insulina,
  • Dijabetička ketoacidoza
  • Ako pacijent ne podnosi galaktozu,
  • Uz preosjetljivost na sastojke formule.


Prilikom odabira režima liječenja, liječnik se fokusira ne samo na navedene kontraindikacije, već i na kompatibilnost saksagliptina s lijekovima koje dijabetičar uzima kod popratnih bolesti. Stoga o svim lijekovima koje dijabetičar konzumira paralelno, liječnik mora biti blagovremeno obaviješten.

Preporuke za upotrebu

Lekar pojedinačno određuje dozu leka, uzimajući u obzir rezultate pregleda, starosnu dob, stadijum bolesti, pojedinačnu reakciju organizma. Za Onglisa uputstva za upotrebu preporučuju uzimanje tableta oralno, bez veza za vrijeme jela. Standardna početna doza lijeka je 5 mg / dan.

Na početku tečaja liječenja, standardni režim izgleda ovako:

  1. Saksagliptin - 5 mg / dan.,
  2. Metformin - 500 mg / dan.

Nakon 10-15 dana, procijenite terapijski učinak odabranog režima i, ako je potrebno, prilagodite dozu metformina, zadržavajući norma Onglisa nepromijenjenom.

Ako vrijeme uzimanja lijeka nedostaje, ono se uzima u uobičajenoj dozi pri prvoj prilici. Ne možete udvostručiti normu, jer tijelu treba vremena da ga obradi.

Ako postoji povijest blage bubrežne bolesti, nema potrebe za titracijom doze. S umjerenim i teškim oblikom, norma se smanjuje 2 puta - 2,5 mg / danu. (jednokratno).

Tokom hemodijalize, na kraju postupka pije se tableta. Učinak Onglisa na pacijente koji su na peritonealnoj dijalizi nije proučavan. Prije propisivanja lijeka i tokom cijelog tečaja potrebno je periodično ocjenjivati ​​rad bubrega.

Kod patologija jetre lijek se propisuje u standardnoj dozi od 5 mg / dan. Za dijabetičare zrele dobi nije potrebno titriranje doze, ali se mora uzeti u obzir status bubrega.

Doza incretina smanjuje se za polovinu složenim tretmanom inhibitorima:

  • Atazanavir
  • Ketokonazol,
  • Igrakonazol
  • Nelfinavir
  • Klaritromicin
  • Ritonavir
  • Sakvinavir,
  • Indinavir
  • Telitromicin.

Nema službenih podataka o preporučenosti upotrebe lijeka trudnicama i djeci mlađoj od 18 godina, pa su za tu kategoriju dijabetičara odabrani analozi.

Neželjeni efekti i predoziranje

Lijekovi incretinske grupe najnovije generacije su jedan od najsigurnijih. Uz sve preporuke liječnika, Ongliz se normalno podnosi kod većine dijabetičara.

U nekim se slučajevima primjećuju:

  • Dispeptički poremećaji
  • Glavobolja
  • Pankreatitis
  • Respiratorne infekcije
  • Urogenitalne bolesti zarazne prirode.

Ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma ili druga neuobičajena neugodnost, trebali biste obustaviti upotrebu lijeka i posavjetovati se s liječnikom.

U naučne svrhe lijek se volonterima davao u dozama koje su prelazile normu 80 puta. Znakovi opijenosti nisu fiksni. Višak saksagliptina može se ukloniti hemodijalizom.

Dodatne preporuke

Saksagliptin nije propisan u trostrukom režimu u kojem se injekcije insulina kombiniraju sa metforminom i tiazolidindionima, pošto efekti ove interakcije nisu proučavani. Kontrola bubrega provodi se u svim fazama liječenja Onglisom, ali s blagim oblikom doziranje se ne mijenja, u ostalim slučajevima prepolovljeno je.

Saksagliptin s obzirom na hipoglikemijske efekte je apsolutno siguran, ali u kombinaciji sa lijekovima sulfoniluree mogu izazvati hipoglikemijske situacije. Stoga je s kompleksnim tretmanom titracija doze potonjeg u smjeru smanjenja obavezna.

U slučaju netolerancije na lijekove vrste incretin - inhibitore DPP-4, Onglisa se također ne propisuje, jer su u nekim slučajevima zabilježene alergijske reakcije iz običnih kožnih osipa na anafilaktički šok i angioedem, koje zahtijevaju trenutno povlačenje lijeka.

Budući da lijek sadrži laktozu, nije propisan dijabetičarima s individualnom netolerancijom, nedostatkom laktoze, malapsorpcijom glukoze i galaktoze.

Tokom praćenja dijabetičara nakon liječenja Onglisom bilo je slučajeva razvoja akutnog pankreatitisa. Prilikom propisivanja terapije saksagliptinom, pacijenta treba obavijestiti o karakterističnom simptomu: stalnoj i jakoj boli u epigastriju.

Ako dođe do nelagode u trbuhu, trebali biste prestati uzimati lijek i prijaviti nelagodu svom liječniku. Posljedice su privremene i reverzibilne, prenose se same nakon prekida lijeka.

Kod bubrežnih disfunkcija u umjerenom i teškom obliku, titracija jednokratne doze. U teškim stanjima, Onglizu se koristi s oprezom, u terminalnoj fazi kada pacijent ne može bez hemodijalize, uopće ga ne koristiti. Praćenje stanja bubrega u takvim slučajevima obavlja se prije početka tečaja liječenja i svakih šest mjeseci uz stalnu upotrebu Oglize.

Iskustvo u liječenju dijabetičara u starosti (od 75 godina) nije dovoljno, stoga ovoj kategoriji bolesnika treba povećati pažnju.

Rezultati utjecaja Onglise na sposobnost kontrole transporta ili složenih mehanizama nisu objavljeni, stoga dijabetičari trebaju uzimati lijek s oprezom, posebice jer se među nuspojavama javlja vrtoglavica. Posebna pažnja u takvim se uvjetima zahtijeva kod pacijenata koji koriste Onglisa u složenom liječenju, jer neki antidijabetički lijekovi mogu provocirati hipoglikemiju.

Iskustvo upotrebe lijeka za kardiovaskularne probleme sugerira da lijek normalizuje otkucaje srca. U Americi, čak i na gornjoj granici norme šećera, liječnik propisuje dijabetičarima aritmiju Onglizu za poboljšanje glikemijskih indeksa i vraćanje rada srca.

Interakcije lijekova s ​​Onglisa i analogima

U skladu s podacima znanstvenih istraživanja, rezultati interakcije Onglisa s drugim komponentama za vrijeme složenih tretmana nisu klinički značajni.

Uticaj na efikasnost tretmana upotrebe alkohola, cigareta, različitih dijeta, homeopatskih lijekova nije utvrđen.

U obliku tableta, iz serije incretin, zajedno s Onglisom, Galvus i Januvia oslobađaju se u olovci šprice - Baetu i Viktoza.

Stručne i korisničke ocjene

Na tematskim forumima o lijeku Ongliza recenzije su dojmljive, možda je jedina mana cijena koja odgovara njegovoj europskoj kvaliteti.

Nažalost, bolesti, poput starosti, nepovratne su i neizbježne, jer se zdravlje, kao što znate, ne može kupiti, a dijabetes tipa 2 nije slučajno nazvan jednosmjernom kartom.

Ali gušterača kod dijabetičara sa bolešću tipa 2 nije atrofirana, ima rezerve za obnavljanje svojih funkcija, a prestanak je kao neaktivan (s gledišta izlučivanja inzulina) organa preuranjen.

Prije puštanja Onglize na tržište, programer je potrošio milijarde dolara ne samo da bi dokazao izostanak negativnih posljedica, nego i potvrdio njegovu učinkovitost. Ako će lijek samo pomoći da odgodi komplikacije za 10-20 godina, čak i za vrijeme ovog razdoblja punog života (bez srčanih udara, instinkta, gangrene, sljepoće, impotencije, bubrežnih disfunkcija), vrijedno je obratiti pažnju na to.

Komentari o mogućnostima Onglise i učinku lijekova protiv dijabetesa na zdravlje endokrinologa Shmul Levit, voditelj. Institut za dijabetologiju pogledajte video:

Indikacije za upotrebu

Kod dijabetesa tipa 2 osjetljivost ćelija na glukozu značajno je smanjena. U ovoj fazi dolazi do kašnjenja u prvoj fazi sinteze hormona.

U budućnosti se druga faza gubi zbog nedostatka inkreta. Onglisa odlaže izlaganje enzimu DPP 4, inkreti su duže u krvi, više se inzulina proizvodi. Glikemija na prazan i pun želudac se ispravlja, obnavlja se rad pankreasa. Tako Onglisa produžava rad vlastitih hormona, povećava njihov sadržaj.

Lijek Onglisa sa dijabetesom tipa 2 (osim pravilne prehrane i sporta) prikazan je kao:

  • početni tretman s nekoliko lekova, zajedno sa metforminom,
  • dodatak terapiji metforminom, inzulinom, derivatima sulfoniluree,
  • monoterapija.

Upotreba Onglises-a poboljšava kontrolu glikemije.

Obrazac za puštanje

Zemlja porijekla - SAD, ali gotove tablete mogu se pakirati u Velikoj Britaniji ili Italiji.

Izrađene su u obliku okruglih tableta, konveksnih s obje strane, vanjska strana je obložena. Svaki tablet ima plave brojeve. Boja Onglisa ovisi o koncentraciji aktivne tvari: 2,5 mg je blijedožuta nijansa (na jednoj je strani napisano „2,5”, na drugoj je napisano “4214”), a svaka 5 mg je ružičasta (brojevi “5” i “4215 ").

Tablete su u blisterima napravljenim od aluminijske folije: u jednom pakovanju 3 blistera od 10 komada. Svaki blister ima perforaciju koja ga dijeli na 10 dijelova (prema broju tableta). Kartonska ambalaža zaštićena je od diranja prozirnih naljepnica koje prikazuju žutu mrežicu.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Možete kupiti lijek za dijabetes Onglizu u ljekarnama. Dostupan je recept, ali nisu svi ljekarnici slijedili ovo pravilo. U 2015. godini droga je uvrštena na listu osnovnih potrepština, tako da ako je dijabetičar registriran, može ga dobiti besplatno.

U prosjeku, cijena pakiranja za 30 tableta iznosi oko 1800 rubalja. Lijek držite na temperaturi nižoj od 30 stepeni dalje od djece. Skladištenje ne bi trebalo biti duže od 3 godine.

Aktivna supstanca je saksagliptin hidroklorid (2,5 ili 5 mg). Ovo je predstavnik savremenog inhibitora DPP-4.

Pomoćni sastojci su:

  • MCC
  • laktoza monohidrat,
  • natrijeva karmeloza,
  • magnezijum stearat,
  • solna kiselina
  • boje.

Vanjski dio tablete sastoji se od OpadryII boje.

Upute za upotrebu

Kada započne liječenje Onglisom, pacijent treba prebaciti na uravnoteženu prehranu i aktivni način života.Lijek djeluje blago, dakle, u nedostatku uravnotežene prehrane i fizičke aktivnosti, ne osigurava adekvatnu nadoknadu glukoze. Maksimalna koncentracija aktivne tvari postiže se nakon 150 minuta, učinak lijeka traje 24 sata.

Ongliz se mora konzumirati iznutra u vrijeme nezavisno od ishrane. Pojedinačna doza prema uputama je 5 mg.

Ako se dijabetičarima preporučuje kombinirana terapija, koristi se Ongliza u kombinaciji s metforminom, sulfonilurejom ili tiazolidindionima.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Na početnoj terapiji metforminom, jedna doza u početnoj fazi je 500 mg dnevno. Uz neadekvatnu reakciju, doza se povećava.

Ako je pacijent propustio sljedeću dozu lijeka, prijem treba nastaviti brže. U ovom slučaju, nema potrebe za povećanjem doze.

Stručnjaci savjetuju kombiniranu terapiju s indinavirom, ketokonazolom i drugim aktivnim inhibitorima CYP 3A4 / 5 2,5 mg dnevno.

Doziranje se smanjuje na 2,5 mg kada se liječi antibioticima i antivirusnim sredstvima.

Značajke aplikacije

U početnoj fazi promjena u funkcioniranju bubrega nema potrebe za promjenom doze. Pri težim poremećajima, hemodijalizi, preporučena doza lijeka Ongliza je 2,5 mg dnevno. Lijek se preporučuje davati kada je postupak pročišćavanja krvi završen. Prije i za vrijeme liječenja, potrebno je procijeniti stanje bubrega.

Uticaj onglise na organizam intrakorporalnom metodom pročišćavanja krvi nije istražen.

Sa promjenama aktivnosti jetre, bez obzira na težinu, nije potrebno prilagoditi jednu dozu.

Učinak upotrebe Onglisa kod dijabetičara starijih od 65 godina sličan je efektu kod mladih pacijenata. U starosti trebate uzimati uobičajenu dnevnu dozu. Važno je zapamtiti da se u ovoj fazi razvoja smanjuje rad bubrega, te se aktivna komponenta u određenoj količini izlučuje.

Nema podataka o mogućoj opasnosti i pozitivnom učinku Onglise mlađe od 18 godina.

Istodobna primena Onglisa sa insulinom tokom lečenja nije ispitivana. Nema podataka o učinku droge na vožnju i aktivnosti sa mehaniziranim sistemima. Nakon uzimanja lijeka može se pojaviti vrtoglavica.

Učinak aktivne supstance na organizam trudnice i dojilja nije proučen. Nema podataka je li aktivna tvar sposobna prodrijeti kroz placentu do ploda i u majčino mlijeko, pa lijek za sada nije propisan. Ako nije moguće izbjeći upotrebu Onglise, u vrijeme uzimanja lijekova dojenje je zaustavljeno. U tom se slučaju uzimaju u obzir moguća opasnost za dijete i vjerovatno pozitivni učinak za majku.

Derivati ​​sulfoniluree značajno snižavaju nivo glukoze. Da bi se izbjegla takva patologija uz kombinirano liječenje Onglisom, potrebno je smanjiti dozu sulfonilureje ili inzulina.

Uz povijest ozbiljnih reakcija visoke osjetljivosti dijabetičara (uključujući trenutnu alergijsku reakciju i Quinckeov edem), Ongliza se ne koristi tijekom upotrebe drugih inhibitora DPP-4. Potrebno je utvrditi vjerojatne uzroke preosjetljivosti i preporučiti alternativno liječenje (analozi lijeka Onglisa).

Postoje dokazi o akutnom pankreatitisu uz upotrebu lijeka. Pacijente treba obavijestiti o takvim reakcijama prilikom propisivanja lijeka Onglisa. Ako postoji vjerojatnost manifestacije prvih znakova pankreatitisa, lijek se otkazuje.

Sastav tableta sadrži laktozu, pa dijabetičari s genetskom netolerancijom na galaktozu, manjak laktaze ne mogu uzimati Onglisa.

Interakcija s drugim lijekovima

Metformin je prepoznat kao osnovna terapija sa potrebom za promjenom životnog stila. Ako takav tretman ne donese očekivani učinak, uvode se dodatni odobreni lijekovi.

Provedena su ispitivanja koja pokazuju da postoji relativno mali rizik od kombinacije saksagliptina i drugih lijekova.

Zajednička upotreba sa induktorima izoenzima CYP 3A4 / 5 pomaže u smanjenju sadržaja metaboličkih produkata saksagliptina.

Uzimanje derivata sulfoniluree značajno smanjuje koncentraciju glukoze u krvi. Da bi se izbjegao takav rizik, potrebno je smanjiti dozu lijeka Onglisa.

Nisu provedena ispitivanja o učincima pušenja, prehrane ili konzumiranja alkohola na saksagliptin.

Mjere predostrožnosti

Onglisa je prilično siguran lijek, nenamjerni efekti se praktički ne javljaju. Postoji toliko negativnih reakcija na saksagliptin kao i kod placebo tretmana.

Upotreba Onglises-a strogo je zabranjena kada:

  • dijabetes tipa 1
  • istodobna primena inzulina
  • nedostatak laktaze,
  • dijabetička ketoacidoza,
  • trudnoća
  • dojenje
  • mlađi od 18 godina
  • pojedinačna netolerancija na jednu od komponenti lijeka.

Vrlo je pažljivo potrebno da pacijenti koriste:

  • koji su patili od umerenog i ozbiljnog oštećenja bubrežne funkcije ili pankreatitisa u prošlosti,
  • starije osobe
  • uz istodobnu upotrebu sa sulfonilurejima.

Za vrijeme liječenja lijekom Onglisa, vjerovatno je da će doći do nuspojava:

  • infekcije mokraćnih puteva
  • infekcije gornjih disajnih puteva
  • upala sluznice sinusa,
  • upala želudca i tankog creva,
  • gagging
  • akutni pankreatitis
  • migrene.

Sa mješovitim liječenjem metforminom, nazofaringitis se manifestuje u nekim slučajevima.

Preosjetljivost je zabilježena u 1,5% slučajeva, nije prijetila životu, pa nije bila potrebna hospitalizacija.

Kada se uzima zajedno s tiazolidindionima, sudeći prema pregledima Onglise-a, uočena je pojava slabog ili umjerenog perifernog edema, koji nije zahtijevao prekid terapije.

Incidencija hipoglikemije tijekom liječenja Onglizom bila je u skladu s rezultatima placeba.

Predoziranje

S produljenom prekomjernom uporabom lijeka nisu opisani znakovi trovanja. U slučaju predoziranja, simptome je potrebno ublažiti. Aktivna supstanca i njen metabolički produkt izlučuju se hemodijalizom.

Analozi Analozi sa istom aktivnom supstancom ne postoje. Ovo je jedini lek sa saksagliptinom. Sličan učinak na tijelo imaju Nesin, Transient, Galvus. Zabranjena je upotreba Ongliz analoga bez odobrenja lekara.

Onglisov lijek za dijabetes pomaže da se glukoza u krvi drži pod kontrolom. Pilule su dovoljno praktične za uzimanje. Mogu primijetiti prednost što nisam primijetio nikakve nuspojave. Od minusa mogu nazvati precijenjene.

Sviđa mi se lijek Onglisa, postoji jasno uputstvo za upotrebu, jednostavan je za upotrebu. Ponekad su se pojavljivale umjerene glavobolje. Preporučujem lek.

Lijek Ongliza predstavnik je nove skupine lijekova za snižavanje šećera. Ima drugačiji mehanizam utjecaja, ali po efikasnosti je sličan tradicionalnim lijekovima, a po sigurnosti ih znatno nadmašuje. Lijek ima pozitivan učinak na popratne bolesti, inhibira napredovanje dijabetesa i komplikacije.

Nesumnjive prednosti su odsutnost opasnosti od hipoglikemije, utjecaja na težinu pacijenta i mogućnost upotrebe s drugim lijekovima za snižavanje šećera. U budućnosti naučnici namjeravaju stvoriti lijekove koji će dugotrajno obnavljati funkciju gušterače.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Pogledajte video: Disponible un nuevo tratamiento combinado para la diabetes t (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar