Uzroci i posljedice povišenog šećera u urinu tokom trudnoće

Koristeći glukozu i šećer, ćelija prima energiju. Ali, prekomjerna količina ove tvari može biti opasna. Ako je šećer u urinu tijekom trudnoće povišen, mora se izvršiti pravovremeno liječenje kako se dijabetes gestacijskog tipa ne bi počeo razvijati. Da bi se potvrdilo prisustvo patologija u pokazateljima, daje se urin na ispitivanje.

Iz ovog članka ćete naučiti:

Nivo glukoze tokom trudnoće

Glukoza je vitalna za osiguravanje energetskog metabolizma u ćelijama i adekvatno funkcioniranje svih organa i sistema.

Normalno, nivo šećera u urinu nije otkriven ili se sadrži u malim količinama. Tokom trudnoće nivo glukoze u urinu može se normalno malo povećati.

U takvoj situaciji testove urina treba ponoviti.

Ako se u ponovljenim analizama poveća i šećer u mokraći trudnica, treba napraviti sveobuhvatan pregled kako bi se isključio dijabetes kod trudnica.

Normalno, nakon filtriranja glukoze u bubrezima gotovo se potpuno apsorbira u stanicama proksimalnih tubula. Povišena razina glukoze u urinu pojavljuje se samo kod njihovih visokih nivoa u krvi.

Odnosno, povećani šećer u urinu (glukozurija) sugerira da je vrijednost glukoze u krvi premašila 8,8 mmol po litri.

Međutim, mora se imati na umu da GFR također utječe na glukozu u mokraći (brzina glomerularne filtracije). Kao rezultat toga, u bolesnika s patologijama bubrega praćenima smanjenjem GFR-a, glukoza u mokraći može izostati, čak i ako je njegova razina u krvi prilično visoka.

Tijekom rađanja djeteta, uzrok periodične manje bubrežne glukozurije je smanjenje bubrežne reapsorpcije.

Zbog činjenice da postoji mnogo razloga za odstupanje šećera u urinu od normalnog tijekom trudnoće, na osnovu jednog istraživanja nikada se ne postavlja dijagnoza.

Međutim, zbog jednostavnosti ispitivanja koristi se za redovnu profilaktičku dijagnostiku razvoja gestacijskog dijabetesa.

Članci medicinskih stručnjaka

Sav iLive sadržaj pregledavaju medicinski stručnjaci kako bi se osigurala najveća moguća točnost i dosljednost činjenicama.

Imamo stroga pravila pri odabiru izvora informacija i pozivamo se samo na ugledna mjesta, akademske istraživačke institute i, ako je moguće, na dokazana medicinska istraživanja. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (,, itd.) Interaktivne poveznice na takve studije.

Ako mislite da je bilo koji od naših materijala netačan, zastareo ili na drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Šećer u urinu tokom trudnoće prilično je česta pojava.

Štoviše, može se pojaviti nakon jakog pijenja ili jedenja slatke hrane. Zbog toga u ovom periodu morate biti posebno oprezni i pridržavati se nekih pravila. Trudnoća bi trebala krenuti ispravno, bez ikakvih komplikacija

, , ,

Norma šećera u urinu trudnica

Glukoza je ugljeni hidrat, jednostavni šećer koji se koristi da bilijama pruži energiju za njihov život. Većina ugljikohidrata koje konzumiramo kao hranu čine složeni ugljikohidrati (sastoje se od više komponenti), pa se za potpunu asimilaciju od strane tijela razgrađuju na jednostavne, djelovanjem enzima gastrointestinalnog trakta.

Unatoč činjenici da potrebe tijela za glukozom i proteinima rastu, normalno, glukoza, poput proteina u urinu tokom trudnoće, ne bi trebala biti.

Međutim, šećer može biti prisutan u urinu trudnica u prihvatljivim koncentracijama, takozvani "tragovi" glukoze - do 2,6 mmol / L. S povećanjem količine veće od 2,8 mmol / l, pokazatelji se smatraju patološkim.

Opći test urina tokom trudnoće najlakši je i informativni način da se utvrdi prisustvo glukoze u urinu.

Tokom razdoblja gestacije povećava se potreba za glukozom jer je potrebno osigurati potrebnu energiju ne samo majčinom tijelu, već i plodu. U tom je slučaju moguće povećati koncentraciju glukoze u krvi tokom trudnoće.

Uzroci su pojačanog šećera u urinu

Glukoza iz primarne mokraće tokom filtracije gotovo u potpunosti ulazi u krvotok, stoga se ona normalno ne nalazi u sekundarnom urinu koji se izvodi.

Pojava šećera u urinu tokom trudnoće može biti različita:

  • prisutnost dijabetes melitusa - pravog ili gestacijskog,
  • endokrinih poremećaja, na primjer, hipertireoza,
  • upala pankreasa,
  • bolesti bubrega i jetre
  • traumatske ozljede mozga, koje su prouzrokovale metaboličke poremećaje.

Od nabrojanih razloga, najčešće se patologija nalazi upravo u bubrezima. U tom se slučaju glukoza podiže samo u urinu, a krvni testovi pokazuju normu.

Ponekad razlozi za pojavu šećera u krvi tijekom trudnoće leže u lošoj prehrani, na primjer, prejedanju ili pretjeranom konzumiranju hrane bogate ugljikohidratima. U tom slučaju toplo se preporučuje prilagodba prehrane.

Postoje i faktori koji mogu povećati rizik od razvoja dijabetesa tokom trudnoće. Tu spadaju:

  • žena preko 30 godina
  • razvoj gestacijskog dijabetesa u prethodnim trudnoćama,
  • više od tri pobačaja ili anamneze mrtvog djeteta,
  • rođenje djeteta s grubim malformacijama iz prethodne trudnoće,
  • dijete iz prethodnog rođenja imalo je porođajnu težinu veću od 4,5 kg,
  • višestruka trudnoća
  • polyhidramnios
  • nasljedna predispozicija za dijabetes.

Ako trudna majka ima jedan ili više faktora rizika, pokazat će joj savjet endokrinologa i pažljivo praćenje razine šećera u trudnoći. Treba napomenuti da kod 97% žena gestacijski dijabetes prolazi nakon porođaja, a samo 3% prelazi u kronični dijabetes melitus. Više o gestacijskom dijabetesu →

Simptomi koji dijagnosticiraju povišen šećer u mokraći

Prisutnost šećera u urinu tokom trudnoće prati druge vrlo opipljive simptome - stalni osjećaj žeđi, pojačani apetit, osjećaj hroničnog umora, slabosti i visokog krvnog pritiska. Također, liječnik treba obratiti pažnju na prirodu mokrenja trudnice, jer netipično učestalo mokrenje može biti alarmantan znak.

Koja je opasnost?

Povećao je šećer u mokraći tokom trudnoće, posljedice koje mogu utjecati na život žene i bebe.

Šta čeka ženu s dijagnozom glukozurije:

  • vid se pogoršava
  • blago zatajenje bubrega,
  • arterijska hipertenzija
  • noge me boli i nabreknu
  • razvijaju se gestoza i preeklampsija.

No najozbiljnija od komplikacija visokim šećerom za trudnicu smatra se makrosomija, što ukazuje na patološke abnormalnosti u razvoju djeteta. Porođaj se javlja komplikacijama zbog velike veličine deteta - ta novorođenčad najčešće teže više od 4,5 kg. Nije isključeno imenovanje carskog reza radi uklanjanja bebe bez oštećenja.

Majka također pati tijekom makrosomije fetusa, jer se ne isključuje početak prijevremenog rođenja, krvarenje može početi i ne isključuje se ozljeda porođajnog kanala. Fetus zbog lošeg prohodnosti može dobiti povredu rađanja. Nema kritičnih kontraindikacija neovisnom procesu porođaja s povećanom glukozom u urinu.

Također, povećan šećer u mokraći tokom trudnoće može biti početak problema s općim razvojem: utječe na patologije respiratornih organa, u 7% slučajeva - mentalnu retardaciju. Da biste to spriječili, potrebno je u prvom tromjesečju položiti testove i redovito posjećivati ​​specijaliste.

Fiziološka glukozurija

Sporadična glukozurija pojavljuje se kao rezultat različitih procesa koji se odvijaju u ženskom tijelu tokom gestacije djeteta.

  1. Dolazi do porasta protoka krvi kroz bubrege, pa se tubuli ne mogu nositi s povećanom filtracijom primarne mokraće, kao rezultat, dio šećera ulazi u sekundarni.
  2. Šećer u urinu može biti povišen ako se, iz ovih ili drugih razloga, sposobnost tubula da se ponovo apsorbuje privremeno smanjuje.
  3. Drugi tipični fiziološki proces trudnoće je povećanje količine određenih hormona koji mogu utjecati na metabolizam ugljikohidrata, što dovodi do povećanja šećera.
  4. Promjene raspoloženja, sklonost emocionalnom stresu mogu također negativno utjecati na metabolizam ugljikohidrata.
  5. Tokom trudnoće prehrambene navike kod žena se mogu promijeniti (klasičan primjer - privlači malo soli). Ali može se privući i pretjeranom konzumacijom slatkiša što dovodi do alimentarne glukozurije.

Sve ove fiziološke neispravnosti primijećene su kod mnogih trudnica, brzo prolaze i ne štete plodu i ženi.

S tim u vezi, na specijalizovanim forumima i mrežnim konsultacijama sa ljekarima često se postavlja pitanje - koja je norma glukoze u urinu trudnica? Neke stranice pružaju čak i neke standarde glukoze, tablice. Nisu istinite. Ovdje moramo još jednom ponoviti da ne postoji takva norma. Postoji norma za krv, ali ne i za urin.

Ako testovi urina pokažu stalnu prisutnost glukoze u njemu, to nije norma, već patologija.

Negativni efekti

Sam šećer u mokraći ne može naškoditi fetusu. Loše može utjecati na zdravlje fetusa kada ga ima puno u krvi. Glukoza je jedna od supstanci neophodnih za razvoj bebe, a kroz placentu prodire u njegov krvotok.

  1. Hiperglikemija dovodi do razvoja makrosomije fetusa (patološko povećanje njegove mase i rasta).
  2. Primjećuje se oštećenje organa različitih fizioloških sistema (kardiovaskularni, koštani, centralni nervni itd.).
  3. Visoka perinatalna smrtnost (smrtnost ploda ili novorođenčeta od 22. sedmice trudnoće do isteka sedam dana nakon rođenja).

Trudnoća koja stvara hiperglikemiju javlja se s komplikacijama (pobačaji, polihidramniji, kasna toksikoza), što najnegativnije utječe na zdravlje žena.

Dijagnostika

Žena prolazi urin na analizu pri svakom posjetu liječniku i zato će povećanje šećera u njemu ili otkrivanje tragova glukoze nužno postati očito. U ovom slučaju vaš liječnik će vam propisati lijekdodatni pregled čiji je zadatak utvrditi da li je porast glukoze fiziološki i bezopasan ili je to znak razvoja bolesti.

Žena će morati darovati krv za šećer, krvni test na hormone (posebno na sadržaj hormona štitnjače da bi se utvrdile karakteristike proizvodnje inzulina), kao i klinički test krvi u kojem će glikovani hemoglobin biti neplaniran.

Količina glukoze u sekundarnom urinu direktno je povezana s razinom šećera u krvi, kao što je vidljivo iz sljedeće tablice:

Ženama čije ponovljene analize potvrđuju povišene vrijednosti šećera propisuju poseban test - test za toleranciju na glukozu. Test tolerancije na glukozu izvodi se na prazan stomak. Ženi se nudi čaša glukoze razrijeđene vodom, a nakon 2 sata procjenjuje se rezultat. Ako je nakon tog vremena razina šećera u kapilarnoj krvi trudnice veća od 6,8 ​​mmol / lit, posumnjat će se u dijabetesu.

Ako je test tolerancije na glukozu uspješan, buduća majka će biti upućena na savjetovanje s nefrologom i endokrinologom kako bi se isključili bolesti bubrega i nekih važnih žlijezda.

Žena možda ne osjeća ništa neobično. Ali čak i ako postoje neki simptomi, tada ih većina trudnica navika otpisati na njihovo stanje, jer su nevoljkosti budućih majki poznata stvar, posebno u ranoj i kasnoj fazi.

Ako se u urinu otkrije šećer, žena bi trebala pažljivije "osluškivati" njegovo stanje.

O patološkim uzročnicima visoke glukoze u tjelesnoj tekućini i krvi Sledeći simptomi mogu ukazivati:

  • osjećaj „slabosti“ bez ikakvog razloga, hronični umor, smanjenje ukupnog tonusa,
  • povećana pospanost, čak i ako žena spava dovoljno vremena, i nema problema sa snom,
  • nestabilnost tjelesne težine, koja se očituje ili smanjenjem ili povećanjem mase bez vidljivog razloga,
  • teško kontrolirati apetit
  • konstantan osećaj suvih usta, žeđi zbog koje buduća majka pije veliku količinu tečnosti,
  • učestalo mokrenje.

Ako se pronađu takvi simptomi, buduća majka svakako treba obavijestiti liječnika o njima, jer dijabetes, ma kakav bio, može u velikoj mjeri naštetiti zdravlju majke, stanju i razvoju ploda.

Norme i odstupanja

Glukoza je vrlo važna za ljudsko tijelo, pruža joj potrebnu energiju. Dvostruko je potrebna glukoza za ženu tokom porođaja. Zajedno s vitaminima, mineralima i kisikom, glukoza ulazi iz djeteta kroz utero-placentalni krvotok iz majčine krvi, pa zbog toga može biti povišena razina šećera u krvi, u gornjoj granici normale.

Zdrava osoba šećera u urinu uopće ne bi trebalo biti, jer se sva glukoza u potpunosti apsorbuje kroz bubrežni tubul.

Neznatna količina glukoze u izlučenoj tečnosti takođe nije razlog za paniku, ona se često ne može otkriti uopšte tokom opšte analize mokraće.

Otprilike svaka deseta majka trudnica ima kratkotrajno povećanje šećera u urinu, one su samohrane, po prirodi same i ne izazivaju zabrinutosti. Razmatra se norma zbog karakteristika razdoblja rađanja djeteta indikator nije viši od 1,7 mmol / litra.

U drugom i trećem tromjesečju trudnoće smatra se prihvatljivom koncentracija šećera u urinu u količini ne većoj od 0,2%.

Fiziološki razlozi

Tijelo buduće majke "brine" ne samo o svom energetskom blagostanju (a trudnica treba mnogo više energije!), Nego i o pružanju bebe glukoze, kojoj treba energija za rast i formiranje organa i sistema. Stoga je u majčinom tijelu način nakupljanja glukoze „kišnog dana“ nekako uključen. Zato se može povećati udio šećera.

Prehrana i način života žene mogu utjecati na pojavu šećera ili njegove tragove u mokraći. Ako se malo odmara, puno se nervira, pojede veliku količinu slatkiša, onda ne čudi da će urin test pokazati malo glukoze u izlučenoj tekućini.

Patološki uzroci

Pojava šećera u urinu može biti signal zatajenja bubrega. Ako se bubrežni tubuli ne suoče s „iskorištenjem“ viška glukoze, tada ulazi u sekundarni urin koji se šalje na analizu.

Visoki nivo šećera i u urinu i u krvi može ukazivati ​​na prisutnost dijabetesa. Mnoge žene uopće ne sumnjaju da su dugo imale problema s apsorpcijom glukoze, a tek tijekom trudnoće, kada se opterećenje na tijelu poveća desetak puta, to postaje očito.

Drugi problem je trudnički dijabetes ili gestacijski dijabetes. Javlja se već tijekom gestacije i u 99% slučajeva prođe nekoliko mjeseci nakon rođenja.

Problem može biti u neispravnosti gušterače, koja proizvodi inzulin, kao i u disfunkciji štitne žlijezde.

Žena možda ne osjeća ništa neobično. Ali čak i ako postoje neki simptomi, tada ih većina trudnica navika otpisati na njihovo stanje, jer su nevoljkosti budućih majki poznata stvar, posebno u ranoj i kasnoj fazi.

Ako se u urinu otkrije šećer, žena bi trebala pažljivije "osluškivati" njegovo stanje.

O patološkim uzročnicima visoke glukoze u tjelesnoj tekućini i krvi Sledeći simptomi mogu ukazivati:

  • osjećaj „slabosti“ bez ikakvog razloga, hronični umor, smanjenje ukupnog tonusa,
  • povećana pospanost, čak i ako žena spava dovoljno vremena, i nema problema sa snom,
  • nestabilnost tjelesne težine, koja se očituje ili smanjenjem ili povećanjem mase bez vidljivog razloga,
  • teško kontrolirati apetit
  • konstantan osećaj suvih usta, žeđi zbog koje buduća majka pije veliku količinu tečnosti,
  • učestalo mokrenje.

Ako se pronađu takvi simptomi, buduća majka svakako treba obavijestiti liječnika o njima, jer dijabetes, ma kakav bio, može u velikoj mjeri naštetiti zdravlju majke, stanju i razvoju ploda.

Moguće posljedice

Povišena razina šećera u mokraći i krvi, ako nije jednokratnog karaktera, pod uslovom da ne bude liječenja i nadzora liječnika, može u velikoj mjeri zakomplicirati život trudnoj majci i njezinu djetetu.

Prvo verovatnoća gestoze trudnica desetostruko se povećava. Ovo stanje, povezano sa edemom i visokim krvnim pritiskom, predstavlja direktnu prijetnju trudnoći i može izazvati ozbiljne komplikacije u procesu porođaja.

Dijabetes kod majki je faktor rizika za razvoj djeteta. Poznato je da povećan šećer kod trudnice može uzrokovati malformacije i abnormalnosti ploda, koje su neizlječive, totalne i u većini slučajeva fatalne.

Visoka razina šećera u majci može izazvati poremećaje dišnog sistema i funkcioniranja u djetetu, kao i postati dobar preduvjet za pojavu neuroloških poremećaja kod beba.

U rijetkim se slučajevima može pojaviti vrlo opasna posljedica - urođena dijabetes novorođenčadi. Kod takvih beba vlada apsolutni potpuni nedostatak inzulina, oni su doslovno osuđeni na uzimanje sintetičkog lijeka za život, jer im vlastiti gušterača nije razvijen, nedovoljno razvijen ili ne funkcionira.

Trudnica se može liječiti nepomično ili kod kuće. Odluka liječnika ovisit će o tačnoj količini šećera u urinu, u visokim i opasnim vrijednostima može biti hospitalizirana trudnica.

Pre svega, prilagođava se ishrana buduće majke. Iz njene prehrane bit će isključeni pečenje, pecivo, slatkiši, čokolada, voćni sokovi. Preporučuju se proteini, meso, riba, svježe povrće, mahunarke, bilje, nezaslađeni domaći voćni napici i kompoti. Hrana treba biti frakcijska i česta, treba jesti u malim porcijama.

Trebaće jesti najmanje 5-6 puta dnevno. Prejedanje se smatra opasnim kao i izgladnjivanje, jer u slučaju prevremenog jedenja ili preskakanja obroka krvni pritisak može naglo da padne, što će predstavljati opasnost za smrt ploda.

Akušer-ginekolog će obratiti posebnu pažnju na kontrolu težine trudnice. Za tjedan dana trebala bi steći ne više od kilograma, inače će opterećenje na tijelu biti preveliko. Istovremeno, trudnica će morati posjetiti endokrinologa i često kontrolirati razinu šećera u urinu i u krvi.

Sa gestacijskim dijabetesom, ljekari ne smatraju primjerenim propisivanje lijekova, jer u ogromnoj većini slučajeva ovo je stanje privremeno, ne treba mu korekcija lijekovima, već je u potpunosti dovoljan je dobar stil života i strogo pridržavanje propisane prehrane.

U procesu liječenja, važno je ne sjediti na kauču ispred televizora, već dugotrajno šetati svježim zrakom, baviti se snažnim fizičkim aktivnostima, to će vam omogućiti da kontrolirate težinu.

Ako nema fizičke aktivnosti, glukozu tijelo unosi u manjoj mjeri. Ako jesu, povećavaju se potrebe za energijom i vjerovatnoća da će glukoza ostati “u rezervi” je minimalna.

Liječenje gestacijskog dijabetesa ne traje toliko dugo koliko se možda čini na prvi pogled. Ako slijedite sve preporuke, tada se šećer u mokraći i krvi normalizira nakon nekoliko tjedana. To ne znači da se nakon toga možete opustiti i ponovo početi jesti kolače i čokolade.

Morat ćete se kontrolirati do samog rođenja kako biste izbjegli ponovljeni porast šećera u analizama.

Prevencija

Kako ne bi prešla na terapijsku dijetu, bolje je da žena spreči pojavu pojačanog šećera u mokraći i od samog početka se pobrine za to da joj prehrana bude pravilna i da je njen stil života prilično aktivan.

Važno je ne odbiti testove koji se preporučuju tokom prenošenja djeteta, iako se oni smatraju obaveznim samo uvjetno. Ministarstvo zdravlja ih samo preporučuje. Ako ne date urin ili krv, rizik je preskakanja abnormalnosti i dovođenja u opasnost života i zdravlja bebe.

Ako se pojavi gore opisana bolest i simptomi, ne čekajte sljedeći test urina ili krvi, ali Odmah trebate kontaktirati konzultaciju i dobiti uputnicu za neplanirani pregled. Što brže preuzmete kontrolu nad nivoom glukoze to je manja vjerovatnoća da će doći do negativnih posljedica za mamu i njenu bebu.

U sljedećem videu pronaći ćete informacije o nivou glukoze tokom trudnoće.

medicinski posmatrač, specijalista psihosomatike, majka 4 djece

Na koga liječnika moram ići ako mi se razina šećera u urinu poveća?

Ako je koncentracija glukoze u urinu tijekom trudnoće iznad normalne razine, ginekolog na antenatalnoj klinici će pacijentu propisati dodatna ispitivanja: krvni test za razinu šećera i određivanje dnevnog izlučivanja urina. S rezultatima ovih analiza on usmjerava trudnicu na savjetovanje s endokrinologom.

Specijalist provodi sveobuhvatni pregled, utvrđuje uzrok bolesti, a ako se dijagnoza potvrdi, propisuje liječenje. Gestacijski dijabetes se ne može zanemariti, jer je ovo stanje opasno i za ženu i za nerođeno dijete. Osim toga, glukozurija tijekom trudnoće opasna je za razvoj pravog dijabetesa u budućnosti.

Šećer u urinu tokom trudnoće kao znak bolesti

Šećer u urinu tokom trudnoće kao znak bolesti bubrega, jetre i gušterače. Taj se fenomen ne javlja sam. Njemu doprinose razni problemi. U većini slučajeva to je znak dijabetesa. Štoviše, ako prije trudnoće nije bilo simptoma, onda se tijekom nje bolest odlučila manifestirati. Vjerojatno govorimo o privremenom dijabetesu koji se javlja prilično često i prolazi sam.

Šećer u urinu može se povećati zbog problema sa endokrinim sistemom. U tom slučaju morate potražiti pomoć endokrinologa. Oštra fluktuacija šećera može biti potaknuta bolestima gušterače. Često se šećer u urinu pojavljuje zbog patoloških promjena u jetri.

Ali u većini slučajeva govorimo direktno o privremenom dijabetesu koji će proći sam u roku od 6 tjedana nakon porođaja. Ako pronađete bilo kakve simptome, odmah trebate konsultirati liječnika. Šećer u urinu tokom trudnoće nije šala!

Koji je tretman potreban?

Liječenje se odabire pojedinačno i ovisi o težini pacijentovog stanja.

Obavezna komponenta liječenja je odabir dozirane tjelesne aktivnosti, posebna prehrana, žena koja provodi pažljivi samokontroliranje razine glukoze pomoću glukometra.

Trudnicama se propisuje terapija insulinom za gestacijski dijabetes samo ako dijetalna terapija i fizička aktivnost nisu efikasni.

Također treba napomenuti da bi pacijenti s gestacijskim dijabetesom trebali roditi najkasnije u trideset osmoj do trideset devetoj sedmici trudnoće.

S razvojem dijabetičke fetopatije može se preporučiti porođaj carskim rezom. To je posledica činjenice da zbog velike mase fetusa postoji veliki rizik od ozljeda kod porođaja i fetusa i porođajnog kanala majke.

Nakon porođaja, nakon šest i dvanaest nedelja, žena treba ponovo biti testirana na dijabetes. Znakovi gestacijskog dijabetesa do ovog trenutka bi trebali potpuno nestati. Ako je visok šećer i dalje, potvrđuje se dijagnoza pojave dijabetesa tijekom gestacije.

Daljnji tretman provodi endokrinolog prema protokolima za liječenje dijabetesa.

Pročitajte na: Kako uzeti analizu norme krivulje šećera, pokazatelja norma po točkama

Prognoza šećera u urinu tokom trudnoće

Prognoza šećera u urinu tokom trudnoće uglavnom je pozitivna. Ako je porast glukoze uzrokovan razvojem privremene dijabetesa, tada će to proći neovisno nakon porođaja. Ova pojava se javlja prilično često. Ne vrijedi se brinuti zbog toga, samo slijedite određenu dijetu.

Ako se šećer u mokraći pojavio na pozadini bilo koje bolesti, onda je i prognoza u cjelini pozitivna. Zaista se pravilnim tretmanom sve ovo eliminira.

Naravno, normalizacija šećera u urinu nije tako jednostavna sa običnim dijabetesom. U ovom slučaju morat ćete stalno pridržavati se određene prehrane i ne prejesti. Ako trudnica slijedi sve preporuke, onda se neće dogoditi ništa loše. Važno je na vrijeme vidjeti liječnika kako bi mogao dijagnosticirati i identificirati uzrok bolesti. Ako je žena učinila sve kako treba i istovremeno slijedila određenu dijetu, tada će šećer u urinu tokom trudnoće vrlo brzo dostići svoj optimalni nivo.

Pronašli ste grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Javite nam o grešci u ovom tekstu:

Samo kliknite gumb "Pošalji izvještaj" da biste nam poslali obavijest. Takođe možete.

Korisni video o gestacijskom dijabetesu

  1. https://medseen.ru/sahar-v-moche-pri-beremennosti-prichinyi-i-posledstviya-norma-glyukozyi-lechenie/: korištena su 3 bloka od 8, broj znakova 3345 (14%)
  2. https://ruanaliz.ru/mocha/sahar-v-moche-pri-beremennosti/: korištena su 2 bloka od 6, broj znakova 1476 (6%)
  3. https://BezDiabet.ru/diagnostika/obsledovaniya/99-sahara-v-moche-pri-beremennosti.html: 3 bloka od 9 korištenih, broj znakova 4929 (21%)
  4. https://mama66.ru/pregn/sakhar-v-moche-pri-beremennosti: korištena su 3 bloka od 10, broj znakova 2504 (11%)
  5. https://o-krohe.ru/beremennost/analiz-mochi/sahar/: korištena 2 bloka od 8, broj znakova 4604 (19%)
  6. http://diabay.ru/articles/sahar-v-krovi/sakhar-v-moche-u-beremennykh: korištena su 4 bloka od 6, broj znakova 2883 (12%)
  7. https://ilive.com.ua/family/sahar-v-moche-pri-beremennosti_113127i15859.html: korištena su 4 bloka od 10, broj znakova 4036 (17%)

Može li postojati alergija na šećer i kako ga zamijeniti?

Odvajanje placente u ranoj trudnoći - simptomi, uzroci i liječenje, posljedice

Disfunkcija jajnika - uzroci, simptomi, efekti na trudnoću, liječenje i posljedice

Veliki plod tokom trudnoće - uzroci, znakovi, moguće posljedice, posebno tokom porođaja

Ruptura materice tokom porođaja - uzroci, posledice, karakteristike lečenja

Fetalna hipoksija - simptomi i posljedice intrauterine gladovanja kisikom, uzroci i liječenje

Koja je opasnost od visokog šećera u urinu?

Povišena razina šećera u mokraći i krvi, koja nije privremene prirode, ozbiljna je komplikacija za majku i bebu i zahtijeva pažljivu pažnju ljekara.
Ovo je stanje opasno od komplikacija, poput povećanog rizika od pobačaja, majčinske gestoze, patološkog povećanja ploda do 4-5 kg, krvarenja iz maternice, traume porođajnog kanala i komplikacija porođaja.

Liječenje i prevencija glukozurije

Glukozurija može biti važan signal kršenja u tijelu. Prevencija glukozurije uglavnom se sastoji u održavanju uravnotežene prehrane za trudnice i tjelesnih napora.

Za kontrolu naglih porasta glukoze u krvi potrebno je koristiti frakcijsku ishranu u malim porcijama pet do šest puta dnevno. Uz to, iz prehrane treba isključiti jednostavne ugljikohidrate (brašno, nešto voća i slatkiša), a unos složenih ugljikohidrata treba ograničiti. Vrijedno je usredotočiti se na hranu bogatu proteinima (perad, jaja, mahunarke i sirevi), kao i povrće bogato vlaknima. Za kuhanje morate koristiti metode za smanjenje količine korištene masti.

Na primjer, kuhanje na pari, pečenje u pećnici i kuhanje. Tako ćete uštedjeti hranjive materije, vitamine i elemente u tragovima neophodne za zdravlje majke i djeteta. Takva dijeta ne samo da pomaže u kontroli težine, već i razine šećera.

Važan dodatak prehrani je umjerena fizička aktivnost s nizom vježbi koje su baš za vas, dogovorene s vašim liječnikom. Povećavanje aktivnosti tijela povećava energetsku potrošnju i potrošnju glukoze koja mu je potrebna.

Unatoč činjenici da glukozurija u trudnica može biti privremena, to se ne može zanemariti. Liječenje propisuje liječnik endokrinolog uzimajući u obzir niz čimbenika. Najčešće se koriste lekovi za zamenu inzulina i injekcije insulina. Primjetno je da je kod gestacijskog dijabetesa potreba za inzulinom prilično mala.

Buduća majka tokom trudnoće treba biti pažljivija prema svom zdravlju i stalno slušati zdravlje i preporuke ljekara. Na kraju krajeva, glavni zadatak buduće majke je da izdrži zdravo dijete bez da našteti zdravlju.

Pogledajte video: Sve više rizičnih trudnoća u Vojvodini (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar