Kakva je razlika između neuromultivitisa i kombilipena?

Zdravo.
Osteohondroza hernične uvrnute hernije -protruzija hernije -Uzimam Arcoxia 90 i moram uzimati vitamine B, pitanje:
Šta je bolje uzimati neuromultivitis ili kombilizirati?
I bolje u tabletama ili injekcijama?
Gdje je učinak bolji, manje nuspojava (pogotovo na stomaku, imam gastritis - (trebam li onda piti nolpaz)?
Ili je efekat isti?
Iako je neuromultivt sada u tabletama, kako bi pronašao problem u Moskvi.
A koliko puta dnevno treba piti ili lupiti?
I nakon ovog tečaja, da li je moguće uzimati multivitaminski kompleks (tamo postoji i grupa B)? Hvala!

Na usluzi Pitajte doktora, internetsko savjetovanje neurologa dostupno je o bilo kojem problemu koji vas se tiče. Stručni ljekari pružaju konsultacije svakodnevno i besplatno. Postavite svoje pitanje i dobiti odgovor odmah!

Karakterizacija neuromultivitisa

Neuromultivitis kombinira 3 glavne komponente:

  • cijanokobalamin - 0,2 µg,
  • piridoksin - 200 mg,
  • tiamin - 100 mg.

Postoje pomoćne tvari za vezanje glavnih komponenti: celuloza, titanijum dioksid, magnezijum stearat, talk i sl.

Obrazac za puštanje - 20 kom. u kartonskoj kutiji.

Neuromultivitis se uzima u ljekovite svrhe i za profilaksu sa pojačanim emocionalnim i mentalnim stresom, mentalnim stresom. Indikacije za prijem su takve patologije:

  • polineuropatija
  • neuritis
  • neuralgije različitih lokacija,
  • degenerativni oblik bolesti kičme,
  • pleksitis, išijas itd.

Lijek nije propisan u dječjoj dobi, trudnicama i dojiljama.

U skladu sa preporukama lekara, nuspojave se ne javljaju. Neugodni simptomi mogu se pojaviti s alergijskom reakcijom na komponente. Te posledice uključuju:

  • mučnina
  • svrbež
  • urtikarija
  • kratkotrajno povećanje brzine otkucaja srca.

Neuromultivitis može izazvati mučninu, svrab i natezanje.

Suspendirana doza uz dugotrajno uzimanje može izazvati razvoj konvulzivnog sindroma, ekcema, oslabljenu osjetljivost živčanih završetaka, osipe na koži.

Prosječna doza za odraslu osobu iznosi od 1 do 3 tablete dnevno. Mora se uzimati nakon jela. Tablete se ne žvaču, već se gutaju cele, isperu s puno čiste vode.

Karakteristike kombilipena

Vitaminski kompleks koji je uključen u tablete i otopine Combilipena ima sljedeće farmakološke učinke:

  • pomaže u obnavljanju mijelinskog omotača nervnih vlakana,
  • normalizuje proizvodnju neurotransmitera koji obezbeđuju ekscitacijske i inhibicijske procese u centralnom nervnom sistemu,
  • poboljšava provođenje nervnih impulsa,
  • obnavlja oštećeno nervno tkivo,
  • smanjuje bol uzrokovanu oštećenjem perifernog nervnog sistema,
  • normalizuje metabolizam masti, proteina i ugljenih hidrata,
  • povećava otpornost tijela na negativne okolišne i unutrašnje faktore.

Kombinovani lek je propisan za sledeće bolesti:

  1. Polineuritis, uključujući i one uzrokovane intoksikacijom ili dijabetesom.
  2. Upala živčanih debla povezana s patologijom kralježnice, posebno onih koja se kombiniraju s bolovima: radikulitis, radikularni sindrom, lumbago, cervikuhijahijski sindrom, interkostalna neuralgija itd.
  3. Poraz lica.
  4. Tinea versicolor.
  5. Bolovi u zglobovima.

Kontraindikacije za upotrebu su alergijske reakcije na komponente. Combilipen nije propisan u djetinjstvu, ne preporučuje se njegova upotreba tokom trudnoće i dojenja.

Tijek liječenja propisuje lekar. Maksimalna dnevna doza injekcija je 2 ml (1 ampula). U obliku tableta, lijek se može uzimati ne više od 3 tablete dnevno tijekom 3 doze. Možete konzumirati takvu dozu bez pauze i najviše 4 tjedna. Ako postoji potreba za nastavkom terapije, tada se broj konzumiranih tableta smanjuje na 1-2 kom. dnevno.

Maksimalna dnevna doza injekcije Combipilena je 2 ml (1 ampula), u obliku tableta, lijek se može uzimati ne više od 3 tablete dnevno tijekom 3 doze.

Koja je razlika

Prva razlika je proizvođač. Combilipen je domaći lijek, uvozi se neuromultivitis. Ruski lijek ima 2 oblika otpuštanja: tablete i ampule, strani je dostupan samo u obliku tableta.

U slučaju jakih bolova propisane su injekcije. Rastvor sadrži lidokain, što injekciju čini manje bolnom.

Oba lijeka sadrže 3 vitamina, ali razlika leži u njihovoj količini:

Postoji razlika u troškovima.

Mišljenja ljekara o Neuromultivitisu i Combilipeneu

Nikolaj, 40 godina, terapeut, Moskva: „Vitaminski lijek Neuromultivit propisan je za složeno liječenje neuralgije različitog porijekla, kao i išijasa, pleksitisa, degenerativnih patologija kralježnice itd. Lijek pacijenti dobro podnose, ali zahtijeva strogo pridržavanje medicinskih preporuka itd. kao i svaki kombinirani vitaminski kompleks može uzrokovati alergije. Neuromultivitis nije propisan djeci mlađoj od 12 godina. "

Olga, 47 godina, terapeut, Sankt Peterburg: „Neuromultivitis je veoma kvalitetan popularni lek po pristupačnoj ceni. Brzo ublažava bol kod osteohondroze vratne i lumbalne kralježnice. Sadrži vitamine skupine B u pravim dozama. Ovi vitamini obnavljaju nervna vlakna oštećena usljed upala i povreda. "

Irina, 39 godina, terapeut, Moskva: „Combilipen je lek koji je propisan za lečenje bolova u neurologiji. Analog Neuromultivitisa, ali sa povećanom dozom B12. Ako su glavobolje zabrinjavajuće, onda će uz liječenje Combibipenom glavobolje postati rijetke, a mogu se i potpuno zaustaviti. Sastavne tvari hrane živčana vlakna i popravljaju oštećenja živčanih vlakana. Posle akutnih respiratornih virusnih infekcija, posebno gripe, važno je obezbediti ishranu nervnim vlaknima, odnosno piti ovaj lek ".

Vasily, 49 godina, ljekar opće prakse, Rostov na Donu: „Kombilipen je jeftin analog Neuromultivitisa. Nedostatak je bol na mjestu ubrizgavanja. Dobra vrijednost za novac. Visoka efikasnost. Smanjuje ozbiljnost boli kod neuroloških poremećaja, efikasan je i protiv astenije, kao dodatak u raznim psihopatološkim stanjima. "

Nikolaj, 56 godina, liječnik opće prakse, Volgograd: „Combilipen je dobar analog Neuromultivitisa bez nuspojava, često ga koristimo za različite komplikacije osteohondroze u svim dijelovima kralježnice. Koristi se kod hernija intervertebralnog diska s radikularnim sindromom, glavoboljama, humeroskapularnom periartrozom. Dobro podnosi pacijente. Odlična vrijednost za novac. "

Pregledi pacijenata

Maria, 28 godina, Soči: „Radim za računarom, malo se krećem, zbog toga su me povremeno počeli mučiti bolovi u vratu, čak su mi i vrhovi prstiju otrgnuli. Ispisali su Kombilipen, odmah se uplašila da će joj morati učiniti injekcije, jer se bojim. Doktor je uvjeravao da će biti mnogo efikasnije. Injekcije nisu previše, tablete bi ispale skuplje. Činiti ih je neugodno, ali tolerantno, to ovisi o profesionalnosti osobe koja daje lijek. Radi rezultata, možete izdržati, bol je brzo prošao. Alergičan sam, ali lijek nije izazvao nikakvu reakciju. "

Irina, 31 godina, Moskva: „Kombilipen je propisan za lečenje cervikalne osteohondroze. Jeftin, jednostavan za pronalaženje: uvijek dostupan. Završila je kurs od 10 dana intramuskularne injekcije. Učinak je bio odmah trećeg dana: bolovi u predjelu vrata su prošli, glavobolje su se smanjivale. Nakon što je završila tečaj, počela je dobro da spava, a prije toga je teško zaspala. Jedino što je zbunilo u ovom pripremi bio je specifičan miris. Ali to su sitnice, u poređenju s činjenicom da lijek pomaže da se izbori s bolom. "

Emilia, 36 godina, Rostov na Donu: „Combilipen je pomogla da se potpuno oporavi, nakon što se povukla i prehladila snažne lumbalne mišiće. Injektirali su se 10 dana pod nadzorom doktora s drugim lijekovima. Doktor je rekao da je to više poput vitamina za brzi oporavak, i bilo je. Bukvalno 13. dana donji dio leđa prestao je boljeti, a ubodom Kombilipena prestao je prije 3 dana. Stav prema drogi bio je samo pozitivan. Terapeut je također napomenuo da se ovaj alat naširoko koristi i daje samo pozitivne kritike ".

Natalia, 29 godina, Moskva: „Neuromultivitis mi je prepisan. Za razliku od ruskog kolege, nije izazvao iritaciju želuca, a efekt je primjećen odmah. Sin je počeo bolje da govori, a koncentracija pažnje se poboljšala. Svakodnevno se dijete mijenjalo na bolje. Vjerujem da je Neuromultivitis pomogao da u potpunosti formiram govor mog djeteta. Napredak tokom uzimanja ovih pilula bio je toliko očigledan da se može smatrati činjenicom da ima pozitivan uticaj na razvoj nervnog sistema i mozga dece. “

Dmitrij, 35 godina, Murmansk: „Ljekar na recepciji dijagnosticirao joj je stezanje živaca. Prsti na levoj ruci se nisu savijali, kao da su ukočeni. Zajedno s drugim lijekovima, liječnik je propisao Neuromultivitis kao fiksirnu terapiju. U početku nisam vjerovao u njegovu efikasnost, cijena zbunjena, ali s obzirom na iskustvo i profesionalnost liječnika kupio sam ga. Lijek je pomogao, uzimao se strogo, kao što je napisano u napomeni. Sada uzimam Neuromultivit tablete za profilaksu i negujem svoj nervni sistem. "

Kombilipen i neuromultivitis - u čemu je razlika?

Kombinirani pripravci koji sadrže nekoliko B vitamina odjednom se ne koriste za opće jačanje organizma, nego izravno za liječenje anemije povezane s nedostatkom ovih tvari i bolesti centralnog, perifernog živčanog sustava. I Neuromultivitis i Combilipen odnose se direktno na takve lijekove, u vezi s tim vrijedi ih usporediti jedni s drugima i razumjeti kako se jedan lijek razlikuje od drugog.

Kombilipen sadrži:

  • Vitamin B1 (tiamin) - 100 mg,
  • Vitamin B6 (piridoksin) - 100 mg,
  • Vitamin B12 (cijanokobalamin) - 1 mg,
  • Lidokain - 20 mg.

Sastav Neuromultivitisa uključuje:

  • Vitamin B1 (tiamin) - 100 mg,
  • Vitamin B6 (piridoksin) - 200 mg,
  • Vitamin B12 (cijanokobalamin) - 0,2 mg.

Mehanizam delovanja

Anemija je stanje kod kojeg nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca u krvi, odnosno hemoglobina koji je dio njih. I u prvom i u drugom slučaju, to dovodi do poremećaja transporta krvi kisikom i značajnog pogoršanja u funkcioniranju svih organa i sistema. Uzroci anemije mogu biti mnogi, a jedan od njih je i nedostatak unosa B vitamina u organizam.

Manjak ovih supstanci može takođe dovesti do različitih poremećaja funkcionisanja nervnog sistema u obliku:

  • ukočenost udova
  • bol uz živce
  • puzeći osećanja
  • pogoršanje emocionalnog stanja itd.

Najčešće se takva stanja razvijaju na pozadini bolesti želuca, tankog creva, nakon njihovog uklanjanja. Manje često - sa nedovoljnim unosom B vitamina s hranom, što može biti posljedica nedostatka mesne hrane u ishrani.

B vitamini igraju važnu ulogu u stvaranju hemoglobina, normalnom razvoju crvenih krvnih zrnaca. Također, ove tvari su potrebne za normalan prijenos živčanih impulsa duž nervnih vlakana.

Budući da je ubrizgavanje bilo kojeg vitamina iz grupe B prilično bolno, Combilipen sadrži lokalni anestetik lidokain.

Combilipen se koristi za:

  • Dorsalgija (bol u leđima),
  • Pleksopatije (bol u odvojenom delu tela povezan sa oštećenjem nervnih pleksusa),
  • Lumbalna ischalgija (bol u donjem dijelu leđa i križnici),
  • Radikularni sindrom (oštećenje korijena spinalnih živaca),
  • Anemija povezana s nedostatkom vitamina grupe B.

  • Sve bolesti centralnog i / ili perifernog nervnog sistema dio su sveobuhvatnog liječenja,
  • Anemija povezana s nedostatkom vitamina grupe B.

Kontraindikacije

Combilipen se ne može koristiti sa:

  • Netolerancija na komponente lijeka,
  • Teško zatajenje srca
  • Trudnoća i dojenje,
  • Mlađi od 18 godina.

Budući da mnogi ljudi ne mogu ni sumnjati da su alergični na lidokain, prije početka lijeka potrebno je provesti kožni alergijski test s ovim lokalnim anestetikom.

  • Preosjetljivost na lijek,
  • Teško zatajenje srca
  • Trudnoća i dojenje
  • Starost do 18 godina.

Neuromultivitis ili Combilipen - što je bolje?

Neuromultivit i Combilipen su na prvi pogled vrlo slični, ali istovremeno nisu analogi. Ako uporedite njihov sastav, možete vidjeti da je sadržaj vitamina B12 u Combilipenu značajno veći nego u Neuromultivitisu. Ova nijansa čini Combilipen lijekom izbora u liječenju anemije povezane s nedostatkom cijanokobalamina. Također, ovaj lijek je praktičniji za upotrebu, jer ne zahtijeva dodatno pribavljanje lokalnog anestetika i, shodno tome, naknadno razrjeđivanje.

U tom slučaju u slučaju različitih bolesti nervnog sistema prednost se može dati neuromultivitisu. Sadrži više vitamina B6korisnije za lečenje takvih bolesti. Manjak lidokaina omogućava vam da lečite ljude koji su alergični na ovaj lek protiv bolova sa Neuromultivitisom, dok će Combilipen biti strogo kontraindiciran za njih. Umesto lidokaina jednostavno se bira druga supstanca (novokain, dikain itd.).

Kombilipen ili neuromultivitis - što je bolje? Recenzije

Mišljenja pacijenata o Combilipeneu:

  • Kombilipen je jeftiniji od kolega i pomaže kod bolova u donjem dijelu leđa,
  • Injekcije su vrlo bolne. Ponekad mesto ubrizgavanja može boljeti nekoliko dana,
  • Za razliku od svojih kolega, Combilipen je najlakše pronaći u ljekarnama, a njegova cijena je niska.

Recenzije o Neuromultivitisu:

  • Kada idem liječiti išijas - bol nestaje nekoliko dana nakon injekcija,
  • Iako je cijena lijeka neznatna, kada kupujete vitamine odvojeno, on će i dalje biti jeftiniji,
  • Boli kada ga je ubola, ali još uvijek nije toliko bolno, u usporedbi s Combilipenom.

Poređenje Neuromultivitisa i Combilipena

Sastav ova 2 vitaminska kompleksa jednak je za glavne komponente (B1, B6 i B12), ali se razlikuje u njihovom omjeru u 1 dozi. Takva razlika u količini jednog ili drugog vitamina smanjuje ili, obrnuto, povećava njegov utjecaj na bolest. To ljekar uzima u obzir prilikom propisivanja lijeka.

Prijem Neuromultivitisa bez recepta liječnika nije preporučljiv.

Neuromultivitis i Combilipen imaju isto djelovanje aktivnih elemenata:

  1. B1 stimulira reprodukciju karboksilaze odgovorne za metabolizam masti i ugljikohidrata. Jednom unutar tijela, tiamini se pretvaraju u trifosfate, stimulirajući provođenje živčanih impulsa, sprečavajući stvaranje oksidacijskih procesa, usporavajući razvoj patoloških abnormalnosti. Vitamin poboljšava cirkulaciju krvnih stanica i odgovoran je za njegove reološke parametre (fluidnost). Bez tiamina nervna vlakna uništavaju se kiselinama (piruvati i laktati), koje se nakupljaju u tijelu i uzrokuju radikularne bolove.
  2. B6 je potreban za stvaranje neurotransmitera (moždani hormoni koji prenose informacije između neurona), histamina (neurotransmiter neposrednih alergijskih reakcija) i hemoglobina (proteina koji je odgovoran za dotok kisika iz pluća u tijelo i ugljičnog dioksida natrag u pluća).Jača imuni i živčani sistem, potiče rad krvnih žila i srca, brine o ravnoteži volumena Na i K (to eliminira nakupljanje tekućine u tijelu, ublažava oticanje). Pomaže u ubrzavanju regeneracije tkiva radi stvaranja novih ćelija.
  3. B12 je neophodan u prevenciji anemije, reguliše krvni pritisak, učestvuje u procesima formiranja krvi, poboljšava san i umiruje nervni sistem. Cijanokobalamin je uključen u sintezu neurotransmitera (supstanci odgovornih za stvaranje i akumulaciju energetskih resursa, poboljšavajući pamćenje, koncentraciju i pažnju). Dovoljna doza vitamina zaštitit će od senilnog ludila, povećati izdržljivost i pomoći u isporuci impulsa do živčanih završetka. B12 je snažni hepatoprotektor koji može zaštititi jetru od nakupljanja masti.

Lijekovi imaju iste kontraindikacije. Oni nisu dodijeljeni:

  • jezgre
  • u teškim stanjima krvnih sudova,
  • žene tokom trudnoće i dojenja,
  • u detinjstvu
  • uz preosjetljivost na sastojke koji čine lijek.


Neuromultivitis i Combilipen nisu propisani jezgrama.
Neuromultivitis i Combilipen nisu propisani ženama s laktacijom.
Neuromultivitis i Combilipen nisu propisani u detinjstvu.

Nuspojave od prekomjerne doze vitamina su isto:

  • tahikardija
  • dispepsija (crevni poremećaji),
  • urtikarija.

Koje su razlike

Prva razlika je proizvođač. Domaći lijek, proizveden u obliku gotove otopine, uključuje anestetik (lidokain). Ovakva kvaliteta čini ga najpopularnijim među potrošačima.

Combilipen ima dodatne simptome u slučaju predoziranja:

  • oticanje
  • anafilaktički šok,
  • akne,
  • pojačano znojenje (hiperhidroza).

Zbog dodatnih nuspojava, imenovanje vitaminskih formulacija pojedinačno za svakog pacijenta. Nemoguće je samostalno koristiti ljekovite pripravke i oblike, za djelotvoran učinak potreban je kompetentni medicinski savjet.

Razlika je takođe u ceni. Prosječna cijena lijekova ovisi o regiji prodaje, obliku, količini pakiranja. No, domaći kolega će biti jeftiniji.

Što je jeftinije

Cene za Neuromultivit:

  • 20 kom. - 310 rubalja.,
  • 60 kom. - 700 rubalja.,
  • 5 ampula (2 ml) - 192 rub.,
  • 10 ampula (2 ml) - 354 rubalja.

Cene za Combilipen:

  • 30 kom - 235 rub.,
  • 60 kom. - 480 rubalja.,
  • 5 ampula (2 ml) - 125 rub.,
  • 10 ampula (2 ml) - 221 rubalja.

Što je bolje: Neuromultivitis ili Combilipen

Teško je izabrati između ovih lijekova, jer su oni analogi. Prilikom propisivanja injekcija bolje je usmjeriti se na bezbolan domaći lijek, jer uključuje anestetik. Štoviše, Kombilipen je jeftiniji.

Ali tabletirani oblici Neuromultivitisa sadrže više vitamina B12 - to se mora uzeti u obzir u slučaju problema sa formiranjem krvi, kao i kod pacijenata koji pate od:

  • polineuritis
  • hepatitis
  • Downova bolest
  • Botkinova bolest
  • zračenje
  • neurodermatitis
  • trigeminalna neuralgija.

Neuromultivitis i njegove karakteristike

Tablete su dizajnirane za nadoknadu količine vitamina B u tijelu.Zbog mnogih inovativnih tehnologija u proizvodnji vitamine lijeka apsorbira tijelo postupno i bez međusobne interakcije, što osigurava visoku efikasnost.

Sastoji se od:

  • Vitamin B12 u obliku cijanokobalamina težine 0,2 mikrograma. Sudjeluje u pretvorbi anorganskih tvari u organske kako bi se osigurali životni procesi. Tijelo se koristi u stvaranju krvi crvene koštane srži i dijeljenju neuroepitelioma.
  • Vitamin B6 - piridoksin - 200 miligrama. Ovaj mikroelement sudjeluje u proizvodnji žlijezda unutarnjeg lučenja određenog broja aminokiselina, hormona koji upravljaju emocijama, zbog čega je vrlo važno za periferni i centralni živčani sustav te mnoge procese sinteze novih stanica u tijelu.
  • i vitamin B1 100mg - sastavni element dobiven preradom hrane želučanim sokom, sudjeluje u oslobađanju energije i neophodan je za ljude. Uz to, on komunicira sa nervnim impulsima koji kontrolišu autonomni nervni sistem.
  • Za stvaranje ljuske, kombinirajući vitaminske komplekse jedan s drugim da bi se stvorio ukus, postoji niz dodatnih tvari.

Neuromultivitis je dostupan u obliku tableta (20 komada u jednom pakovanju), dvosvjesno spljoštenog oblika, i u obliku otopine za primjenu u mišićno tkivo. Zapremina ampule i njena količina u pakovanju ovisi o proizvođaču.

Indikacije za prijem su neke bolesti živčanog sistema i organa za formiranje krvi, snažna opterećenja koja dovode do stresa i preopterećenja mozga što može dovesti do iscrpljivanja organizma.

Ono što je zajedničko između dva lijeka

Ovi multivitamini su analogne aktivne tvari u njihovom sastavu. Propisani su za slične bolesti i zamenljivi su. Ovi lijekovi imaju slične kontraindikacije i nuspojave. Nuspojave su svrbež, kožni osip i alergijske reakcije na aktivne tvari lijekova.

Što se tiče sastava, količina tiamina u tim preparatima je ista.

Po čemu se razlikuju?

Glavna razlika između ova dva lijeka je omjer tvari jedna u drugoj. Ampoule kombilipen uključuje lidokain, koji pomaže u sakrivanju bolova tokom injekcije, dok se neuromultivitis u ampulama koristi u čistom obliku, bez anestetika. Međutim, ovo se kompenzira činjenicom da je sadržaj B1 u neuromultivitisu predstavljen u različitom obliku, za koji je karakteristična znatno niža bol.

B6 u kombilipenu dvostruko je manji od inostranog kolege. A austrijski analog sadrži vitamin B12 100 puta više nego u obliku tableta domaćeg proizvoda. Međutim, ampulasti oblik kombilipena sadrži mnogo aktivniji B12.

Izbor između lijekova

Oba ova lijeka se ne smatraju ljekovitim i najčešće se koriste za prevenciju i regeneraciju oštećenih tkiva. Međutim, strani lijek ima veći trošak u odnosu na domaći. Međutim, to je zbog znatno većeg broja aktivnih tvari u njegovom sastavu. Prema recenzijama potrošača, to je strani lijek koji je efikasniji za ublažavanje stresa i jačanje organizma tokom proljetnog nedostatka vitamina i visokog mentalnog stresa.

Što se tiče ozbiljnijih bolesti koje zahtijevaju intramuskularnu injekciju, tada je bolje da se prije izbora odaberete sa liječnikom u slučaju pojedinačne netolerancije na komponente lijekova.

Ostavite Svoj Komentar