Injektor za inzulin - zašto je potreban i kako ga koristiti?

Posljednje vijesti u liječenju dijabetesa 2016. ovog puta stigle su sa Univerziteta u Lincolnu.

Naučnici već decenijama pokušavaju otkriti medicinsku tajnu zašto se tip imunološkog sistema kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 uništava. Studija koju je vodio dr. Michael Christie sa Univerziteta u Lincolnu sada će pomoći u dijagnosticiranju razvoja bolesti i primjenjivanju novih tretmana.

Oblik ovisan o insulinu razvija se kada tijelo nije u stanju proizvesti inzulin - tvar koja je potrebna za preradu glukoze da bi se proizvela energija.

Ovo je autoimuna bolest kada tjelesni odbrambeni sistem, koji obično štiti od infekcija i napada, počinje uništavati stanice koje proizvode inzulin u gušterači. Kod dijabetesa tipa 1, imunološki sistem reagira na određene molekule u gušterači, nazivaju se autoantigeni.

Takvi ljudi imaju antitela u krvi koja su specifična za svaki od molekula. Što više antitela otkrije, veći je rizik od razvoja dijabetesa tipa 1.

Do sada su naučnicima poznate četiri molekule koje su uključene u napade imunološkog sistema kod pacijenata s dijabetesom tipa 1. Peta molekula ostala je misterija.

Tim dr. Christie uspješno je identificirao ovaj peti molekul - tetraspanin-7. Takve vijesti u liječenju dijabetesa tipa 1 u 2016. godini pomoći će u tome da se test bolesti učini preciznijim.

Sada naučnici traže način da blokiraju imuni napad i spreče razvoj bolesti.

Studija je objavljena u časopisu American Diabetes Association.

Kako postići efekat liječenja dijabetesa surutkom

  • Podaci istraživanja
  • Značajke aplikacije
  • Dodatni podaci

Jedna od najnovijih metoda liječenja bolesti poput dijabetesa treba smatrati whey. Ovaj alat se etablirao kao jedan od najefikasnijih i potpuno bezopasnih. Međutim, kako to točno primijeniti i postoje li neke dodatne nijanse, možete saznati dalje.

Podaci istraživanja

Stručnjaci su otkrili da najčešća, najbolja svakodnevna primjena mlijeka i mliječnih komponenti ima pozitivan učinak na smanjenje vjerojatnosti da se neće pojaviti ne samo dijabetes melitus tipa 2, već i kardiovaskularne bolesti.

Posebno, surutka je dobra po tome što optimizira proizvodnju peptida sličnog glukagonu-1 (GLP-1), koji je crevni hormon.

Upravo on stimulira proizvodnju inzulina, eliminira naglo povećanje udjela glukoze u krvi nakon jela.

Ako vjerujete riječima profesora D. Yakubovicha, onda se učinak mlijeka iz surutke može lako uporediti sa učinkom savremenih lijekova protiv dijabetesa.

Međutim, da biste postigli maksimalan učinak na tijelo dijabetičara, preporučuje se upoznati se sa svim značajkama upotrebe dijabetesa tipa 1 i 2.

Samo u ovom slučaju, whey se može smatrati efikasnim.

Endokrinolozi preporučuju svakodnevno uzimanje surutke ujutro, tačnije prije prvog obroka.

U ovom će slučaju rezultat korištenja alata, iako postepeno, biti zaista učinkovit:

  1. aktivira lučenje žlijezda probavnog tipa, pa se može reći da je proizvod koristan kod šećerne bolesti tipa 1 i 2, jer ima pozitivan učinak na gušteraču, tj.
  2. uklanja tečnost iz ljudskog tela, čineći to najpotpunije, što pomaže da se riješite toksina, šljake i drugih negativnih komponenti,
  3. smanjuje sve upalne procese koji se formiraju na koži, u stomaku, sluznici što je također izuzetno korisno za dijabetes i jednostavno poboljšava razinu vitalne aktivnosti.

Možemo reći da je surutka korisna zbog umirujućeg učinka na nervni sistem. Da bi se postigao navedeni efekt, potrebno je koristiti navedenu komponentu dnevno, počevši od minimalnih doza. Preporučljivo je konstantno konzultirati liječnika i pažljivo nadzirati bilo kakve promjene u omjeru glukoze u krvi.

Postepeno, količina seruma mora se dovesti do maksimalnog omjera, ali u ovom je slučaju važno ne provocirati ovisnost dijela tijela na glavnu komponentu.

Da bi se to izbjeglo, endokrinolozi preporučuju postepeno ponovno smanjivanje doze surutke ili potpuno odustaju od njegove upotrebe u određenom vremenskom periodu.

S obzirom na brojne nijanse i suptilnosti kod korištenja surutke, želim još jednom snažno preporučiti savjet stručnjaka kako bismo uklonili ovisnost ili negativne reakcije iz tijela.

Dodatni podaci

Najpravednijim efektom može se smatrati upotreba surutke kod šećerne bolesti tipa 1 i 2, ako se istovremeno upotrebljavaju vitamin i druge komponente koje jačaju organizam.

To će vam pomoći ubrzati proces, ako ne i oporavak, onda će barem nadoknaditi stanje dijabetičara. Konkretno, poželjno je koristiti različite grupe komponenti vitamina, naime A, B i C.

Osim toga, ako endokrinolog savjetuje druge vrste, možete ih zaustaviti i koristiti.

Kod dijabetesa važna faza liječenja može se i treba smatrati obnavljanjem svih tjelesnih funkcija. Napokon, kao što znate, predstavljena bolest u potpunosti ga pogađa - zato se rehabilitacija treba provoditi u svim smjerovima: na koži, na unutrašnjim organima, na tkivima i na svim sustavima ljudskog tijela.

Sasvim je realno obnoviti ili poboljšati njihov rad ako se za dijabetes tipa 1 i 2 koriste whey i dodatne komponente.

Osim toga, endokrinolozi inzistiraju na tome da dijabetičari trebaju voditi aktivan stil života i pridržavati se određene prehrane.

Samo u tom slučaju moguće je govoriti o bilo kojem terapijskom učinku.

Vrlo važan element liječenja surutkom trebao bi se smatrati svakodnevnim hodanjem, trčanjem, kao i odustajanje od loših navika: nikotina i ovisnosti o alkoholu, upotreba opojnih komponenti.

Liječenje dijabetesa tipa 1 i 2 moguće je samo uz kompleksno izlaganje.

Upotreba bilo koje jedne komponente, naravno, može biti efikasna, ali to će biti sasvim nedovoljno.

S tim u vezi, preporučuje se posavjetovati se sa stručnjakom koji će vam pomoći pojedinačno odrediti koja sredstva treba upotrijebiti u ovoj situaciji, s navedenom dijagnozom.

Injektor olovke za inzulin: šta je to?

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Inzulinski injektor je uređaj za primjenu inzulina bez upotrebe igala. Takav uređaj može biti bogataša onima koji se boje injekcije ili nastoje ublažiti bol što je više moguće tijekom terapije inzulinom.

Uređaj je po izgledu vrlo sličan inzulinskoj olovci, on je u stanju da ubrizga malu dozu hormona inzulina pod kožu stvarajući određeni pritisak. Tako se lijek unosi u tijelo putem struje, koja ima povećanu brzinu.

Prvi kompaktni injektor za ubrizgavanje inzulina izradio je Equidyne 2000. godine, zvao se Injex 30. Od tada su mnogi stanovnici Sjedinjenih Država počeli stalno koristiti uređaje, a danas se takvi uređaji mogu naći u prodaji na policama specijaliziranih medicinskih trgovina.

Medi-Jector Vision ubrizgavač
Ovo je jedan od prvih uređaja koji je široku popularnost stekao među dijabetičarima kompanije Antares Pharma. Unutar uređaja nalazi se opruga koja pomaže gurnuti inzulin kroz najtanji otvor na kraju olovke štrcaljke bez igle.

U kompletu se nalazi jednokratni uložak, što je dovoljno za primjenu lijeka u trajanju od dvije sedmice ili 21 injekciji. Prema riječima proizvođača, injektor je izdržljiv i može savršeno izdržati dvije godine.

  • Ovo je sedma poboljšana verzija uređaja.
  • Prvi model je imao sve vrste metalnih dijelova i dovoljno veliku težinu, što je uzrokovalo neugodnosti korisnicima.
  • Medi-Jector Vision razlikuje se po tome što su gotovo svi njegovi delovi napravljeni od plastike.
  • Postoje tri vrste mlaznica za pacijenta, tako da možete odabrati sterilnost i dubinu prodora hormona u organizam.

Cijena uređaja je 673 dolara.

InsuJet injektor

Ovo je sličan uređaj koji ima sličan princip rada. Injektor ima prikladno kućište, adapter za injektiranje lijeka, adapter za dovod inzulina iz boce od 3 ili 10 ml.

Težina uređaja je 140 g, dužina 16 cm, korak doziranja je 1 Jedinica, težina mlaza je 0,15 mm. Pacijent može unijeti potrebnu dozu u količini od 4-40 jedinica, ovisno o potrebama tijela. Lijek se daje u roku od tri sekunde, injektor se može koristiti za ubrizgavanje bilo koje vrste hormona. Cijena takvog uređaja dostiže 275 dolara.

Injektor Novo Pen 4

Riječ je o modernom modelu injektora inzulina kompanije Novo Nordisk, koji je bio nastavak dobro poznatog i voljenog modela Novo Pen 3. Uređaj je modernog dizajna, čvrste metalne futrole, koji pruža visoku čvrstoću i pouzdanost.

Zahvaljujući novoj poboljšanoj mehanici, primjena hormona zahtijeva tri puta manji pritisak od prethodnog modela. Pokazatelj doziranja odlikuje se velikim brojem, zbog kojeg pacijenti sa slabim vidom mogu koristiti uređaj.

Prednosti uređaja uključuju sljedeće karakteristike:

  1. Ljest doza je povećana tri puta, u usporedbi s prethodnim modelima.
  2. Potpunim unošenjem inzulina možete čuti signal u obliku klika za potvrdu.
  3. Kada pritisnete gumb za pokretanje ne iziskuje mnogo napora, pa uređaj mogu koristiti i djeca.
  4. Ako je doziranje pogrešno postavljeno, možete promijeniti indikator bez gubitka inzulina.
  5. Dozirana količina može biti 1-60 jedinica, tako da ovaj uređaj mogu koristiti različite osobe.
  6. Uređaj ima veliku dozu za čitanje, pa je injektor pogodan i za starije osobe.
  7. Uređaj ima kompaktnu veličinu, malu težinu, tako da se lako uklapa u vašu torbicu, prikladan za nošenje i omogućava vam unos inzulina na bilo koje prikladno mjesto.

Kada koristite olovku za injekciju Novo Pen 4, možete koristiti samo kompatibilne NovoFine igle za jednokratnu upotrebu i Penfill inzulinske patrone kapaciteta 3 ml.

Standardni auto-injektor za inzulin sa zamjenjivim uloškom Novo Pen 4 se ne preporučuje za upotrebu slijepim osobama bez pomoći. Ako dijabetičar u liječenju koristi nekoliko vrsta inzulina, svaki hormon treba staviti u poseban injektor. Radi praktičnosti, kako ne bi zbunio lijek, proizvođač osigurava nekoliko boja uređaja.

Preporučuje se uvijek imati dodatni uređaj i uložak u slučaju da se injektor izgubi ili ne radi. Za održavanje sterilnosti i smanjenje rizika od infekcije, svaki pacijent treba imati pojedinačne uloške i igle za jednokratnu upotrebu. Čuvajte zalihe na udaljenom mjestu, daleko od djece.

Nakon primjene hormona, važno je ne zaboraviti ukloniti iglu i staviti zaštitnu kapu. Uređaj ne smije dozvoliti da padne ili udari o tvrdu površinu, padne pod vodu, postane prljav ili prašina.

Kad se uložak nalazi u uređaju Novo Pen 4, mora se čuvati na sobnoj temperaturi u posebno dizajniranom kućištu.

Kako se koristi Novo Pen 4 injektor

  • Prije upotrebe potrebno je ukloniti zaštitni poklopac, odvrnuti mehanički dio uređaja sa držača uloška.
  • Šipka klipa mora biti unutar mehaničkog dijela, za to se cijevna glava pritiska do kraja. Kada izvadite uložak, stabljika se može pomicati čak i ako glava nije pritisnuta.
  • Važno je provjeriti da li je novi uložak oštećen i provjerite je li napunjen pravim inzulinom. Različite patrone imaju poklopac sa šiframa boja i naljepnicama u boji.
  • Uložak je ugrađen u bazu držača, usmeravajući poklopac s oznakom u boji naprijed.
  • Držač i mehanički dio mlaznice pričvršćeni su jedan za drugim dok se ne dogodi klik signala. Ako inzulin postane zamućen u ulošku, on se temeljito miješa.
  • Igla za jednokratnu upotrebu uklanja se iz ambalaže, od nje se uklanja zaštitna naljepnica. Igla je čvrsto zavrtana na poklopcu u boji.
  • Skinite zaštitnu kapu s igle i ostavite je na stranu. Ubuduće se koristi za sigurno uklanjanje i odlaganje upotrijebljene igle.
  • Dalje se s igle skida dodatni unutrašnji poklopac i odlaže. Ako se kap kap inzulina pojavi na kraju igle, ne morate brinuti, to je normalan proces.

Injektor Novo Pen Echo

Ovaj je uređaj prvi injektor s memorijskom funkcijom, koji može koristiti minimalnu dozu u koracima od 0,5 jedinica. To je posebno važno u liječenju djece kojoj je potrebna smanjena doza ultrazratnog inzulina. Maksimalna doza je 30 jedinica.

Uređaj ima zaslon na kojem su prikazani zadnja doza primijenjenog hormona i vrijeme primjene inzulina u obliku shematskih podjela. Uređaj je zadržao i sve pozitivne karakteristike Novo Pen 4. Injektor se može koristiti sa NovoFine iglama za jednokratnu upotrebu.

Sljedeće karakteristike mogu se pripisati prednostima uređaja:

  1. Prisutnost interne memorije,
  2. Jednostavno i jednostavno prepoznavanje vrijednosti u memorijskoj funkciji,
  3. Doziranje je lako podesiti i prilagoditi,
  4. Injektor ima prikladan široki ekran sa velikim slovima,
  5. Potpuno uvođenje potrebne doze označava se posebnim klikom,
  6. Pritisnite dugme za start jednostavno.

Proizvođači napominju da u Rusiji ovaj uređaj možete kupiti samo u plavoj boji. Ostale boje i naljepnice ne isporučuju se u zemlju.

Pravila ubrizgavanja inzulina navedena su u videu u ovom članku.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Olovka za injekciju insulina - pregled modela, pregledi i cene

1922. godine data je prva injekcija inzulina. Do tada su ljudi s dijabetesom bili osuđeni. U početku su dijabetičari bili prinuđeni da ubrizgavaju hormon pankreasa staklenim špricevima za višekratnu upotrebu, što je bilo neprijatno i bolno.

S vremenom su se na tržištu pojavile jednokratne injekcije inzulina sa tankim iglicama. Sada se prodaju pogodniji uređaji za primjenu inzulina - olovke za špriceve.

Ovi uređaji pomažu dijabetičarima da vode aktivni način života i ne osjećaju poteškoće s potkožnim davanjem lijeka.

Olovka za špricer je poseban uređaj (injektor) za potkožno davanje lekova, najčešće inzulina. Godine 1981. direktor kompanije Novo (sada Novo Nordisk) Sonnik Frulend imao je ideju za stvaranje ovog uređaja. Krajem 1982. godine bili su spremni prvi uzorci uređaja za prikladnu primjenu inzulina. Godine 1985. NovoPen se prvi put pojavio u prodaji.

Ubrizgavači inzulina su:

  1. Višekratna upotreba (sa zamenljivim ulošcima),
  2. Za jednokratnu upotrebu - uložak je lemljen, nakon upotrebe uređaj se odbacuje.

Popularne olovke za jednokratnu upotrebu - Solostar, FlexPen, Quickpen.

Uređaji za višekratnu upotrebu sastoje se od:

  • nosač kertridža
  • mehanički dio (tipka za pokretanje, indikator doze, klipnjača),
  • kapa za ubrizgavanje
  • zamjenske igle kupuju se zasebno.

Prednosti upotrebe

Olovke za špriceve popularne su među dijabetičarima i imaju nekoliko prednosti:

  • tačna doza hormona (postoje uređaji u koracima od 0,1 jedinice),
  • praktičnost u transportu - lako se uklapa u džep ili torbu,
  • injekcija je brza i bešavna
  • I dijete i slijepa osoba mogu dati injekciju bez ikakve pomoći,
  • mogućnost odabira igala različitih dužina - 4, 6 i 8 mm,
  • moderan dizajn omogućava uvođenje inzulinskih dijabetičara na javno mjesto bez privlačenja posebne pažnje drugih ljudi,
  • moderne olovke za špriceve prikazuju podatke o datumu, vremenu i doziranju ubrizgavanog insulina,
  • Jamstvo od 2 do 5 godina (sve ovisi o proizvođaču i modelu).

Nedostaci injektora

Svaki uređaj nije savršen i ima svoje nedostatke, i to:

  • ne odgovaraju svi insulini za određeni model uređaja,
  • visoki trošak
  • ako se nešto pokvari, ne možete to popraviti,
  • Morate kupiti dvije olovke za šprice odjednom (za kratki i produženi inzulin).

Dešava se da oni propisuju lijek na boce, a samo su patrone pogodne za olovke za špriceve! Dijabetičari su pronašli izlaz iz ove neugodne situacije. Oni pumpaju inzulin iz bočice sa sterilnom štrcaljkom u korišten prazni uložak.

Pregled modela cijena

  • Olovka za štrcaljku NovoPen 4. Moderan, praktičan i pouzdan uređaj za dostavu inzulina Novo Nordisk. Ovo je poboljšani model NovoPen 3. Pogodan samo za insulin uložak: Levemir, Actrapid, Protafan, Novomiks, Mikstard. Doziranje od 1 do 60 jedinica u koracima od 1 jedinice. Uređaj ima metalni premaz, garancija za rad od 5 godina. Procijenjena cijena - 30 dolara.
  • HumaPen Luxura. Olovka za injekciju Eli Lilly za Humulin (NPH, P, MZ), Humalog. Maksimalna doza je 60 jedinica, korak je 1 jedinica. Model HumaPen Luxura HD ima korak od 0,5 jedinica i maksimalno doziranje od 30 jedinica.približni trošak - 33 dolara.
  • Novopen Echo. Brizgalicu je kreirao Novo Nordisk specijalno za decu. Opremljen je zaslonom na kojem je prikazana posljednja doza unetog hormona, kao i vrijeme proteklo od posljednje injekcije. Maksimalna doza je 30 jedinica. Korak - 0,5 jedinica. Kompatibilan s inzulinom Penfill uložak.Srednja cijena je 2200 rubalja.
  • Biomatic Pen. Uređaj je namijenjen samo Pharmstandard proizvodima (Biosulin P ili H). Elektronski displej, korak 1 jedinica, trajanje injektora - 2 godine, cena - 3500 rubalja.
  • Humapen Ergo 2 i Humapen Savvio. Olovka za injekciju Eli Ellie sa različitim imenima i karakteristikama. Pogodno za inzulin Humulin, Humodar, Farmasulin Cijena - 27 USD.
  • PENDIQ 2.0. Olovka za digitalnu insulinsku brizgalicu u koracima od 0,1 U. Memorija za 1000 ubrizgavanja s informacijama o dozi, datumu i vremenu primjene hormona. Postoji Bluetooth, baterija se puni putem USB-a. Pogodni proizvođači inzulina: Sanofi Aventis, Lilly, Berlin-Chemie, Novo Nordisk, cijena - 15.000 rubalja.

pogled na špric injekcije olovkom:

Ispravno odaberite olovku i igle za štrcaljku

Da biste odabrali pravi injektor, morate obratiti pažnju na:

  • maksimalna pojedinačna doza i korak,
  • težina i veličina uređaja
  • kompatibilnost s vašim insulinom
  • cena.

Za djecu je bolje uzimati injekcije u koracima od 0,5 jedinica. Za odrasle su važna maksimalna pojedinačna doza i jednostavna upotreba.

Životni vijek inzulinskih olovki je 2-5 godina, sve ovisi o modelu. Da biste produžili performanse uređaja, potrebno je održavati određena pravila:

  • čuvajte u originalnom futrolu,
  • Sprječavaju vlagu i direktne sunčeve zrake
  • Ne izlažite šoku.

Po svim pravilima, nakon svake injekcije, potrebno je menjati igle. Ne mogu si to svi priuštiti, pa neki dijabetičari koriste 1 iglu dnevno (3-4 injekcije), dok drugi mogu koristiti jednu iglu za 6-7 dana. S vremenom, igle postaju tupim i pojavljuju se bolni senzacija kada se ubrizgavaju.

Igle za ubrizgavanje dolaze u tri vrste:

  1. 4-5 mm - za djecu.
  2. 6 mm - za tinejdžere i tanke ljude.
  3. 8 mm - za snažne ljude.

Popularni proizvođači - Novofine, Microfine. Cijena ovisi o veličini, obično 100 iglica po pakovanju. Također u prodaji možete pronaći manje poznate proizvođače univerzalnih igala za olovke za špricanje - Comfort Point, Droplet, Akti-Fine, KD-Penofine.

Upute za upotrebu

Algoritam za prvo ubrizgavanje:

  1. Uklonite olovku štrcaljke sa poklopca i uklonite poklopac. Odvijte mehanički dio iz držača kertridža.
  2. Zaključajte klip u izvornom položaju (prstom pritisnite glavu klipa).
  3. Umetnite uložak u držač i pričvrstite na mehanički deo.
  4. Pričvrstite iglu i uklonite vanjski poklopac.
  5. Protresite insulin (samo ako je NPH).
  6. Provjerite prolaznost igle (donje 4 jedinice - ako novi uložak i 1 jedinica prije svake upotrebe.
  7. Podesite potrebnu dozu (prikazanu brojevima u posebnom prozoru).
  8. Kožu skupimo u nabora, izvršimo injekciju pod uglom od 90 stepeni i pritisnemo dugme za početak skroz.
  9. Čekamo 6-8 sekundi i izvučemo iglu.

Nakon svake injekcije preporučuje se zamjena stare igle novom. Sljedeća injekcija treba biti napravljena sa uvlakom od 2 cm od prethodnog. To se radi tako da se lipodistrofija ne razvija.

Upute za upotrebu olovaka za štrcaljke:

Mnogi dijabetičari ostavljaju samo pozitivne kritike, jer je olovka za špricu mnogo praktičnija od obične insulinske šprice. Evo što kažu dijabetičari:

Adelaide Fox. Novopen Echo - moj ljubavni, neverovatni uređaj, savršeno funkcionira.

Olga Okhotnikova. Ako odaberete između Eho-a i PENDIQ-a, onda definitivno prvo, drugo ne vrijedi novca, vrlo skupo!

Želim ostaviti svoju recenziju kao ljekar i dijabetičar: „U djetinjstvu sam koristio olovku za brizgalice Ergo 2 Humapen, zadovoljan sam uređajem, ali nije mi se svidjela kvaliteta plastike (pukla je nakon 3 godine). Sada sam vlasnik metala Novopen 4, iako savršeno funkcionira. “

Injektor za inzulin - zašto je potreban i kako ga koristiti?

U borbi protiv dijabetesa pacijent bi trebao imati svoje oružje - mač s kojim će se boriti protiv podmukle bolesti, štit s kojim će odražavati udarce i životno plovilo, nadopunjujući energiju i pružajući mu vitalnost.

Ma koliko patetično zvučalo, ali postoji tako univerzalan alat - ovo je injektor insulina. U svakom trenutku to bi trebao biti pri ruci i trebaju ga moći koristiti.

Šta je injektor insulina?

Injektor za ubrizgavanje je lični medicinski proizvod sa iglom ili bez igle. Duljina igle u konstrukcijama igle nije veća od 8 mm.

Namijenjena je primjeni inzulina. Njegova neosporna prednost je odsustvo bola i ublažavanje straha od predstojeće terapije insulinom u obliku injekcije, posebno za djecu.

Uvođenje (ubrizgavanje) lijeka ne događa se zbog klipne naprave karakteristične za šprice, već zbog stvaranja najvećeg potrebnog pritiska opružnim mehanizmom. Što značajno smanjuje vrijeme za postupak.

Standardni uređaj za ubrizgavanje

Jednom riječju, pacijent, poput djeteta, ne samo da nema vremena da se uplaši, već čak i ne razumije šta se dogodilo.

Estetsko i konstruktivno rješenje ektora je prilično impresivno i podseća na nešto između olovke za pisanje klipa i markera.

Za djecu se koriste vesele boje i razne naljepnice, koje dijete uopće ne plaše i postupak jednostavnom igrom pretvaraju u "bolnicu".

Konstruktivna jednostavnost udara svojom genijalnošću. Gumb je fiksiran na jednoj strani, a igla će se pojaviti na drugom kraju (ako je igla). Kroz svoj unutarnji kanal inzulin se ubrizgava pod pritiskom.

Unutar kućišta se nalazi zamjenjivi uložak (spremnik) s medicinskim rješenjem. Zapremina kapsule je različita - od 3 do 10 ml. Za prebacivanje iz jednog spremnika u drugi postoje adapteri adaptera.

Bez „punjenja gorivom“, auto-injektor za ubrizgavanje može raditi nekoliko dana. Vrlo je pogodan za dugi boravak izvan kuće.

Ono što je jako važno je da je ista doza inzulina uvek u ulošku.

Zakretanjem dozatora u repu šprice, pacijent samostalno postavlja potrebnu volumen za injekciju.

Svi injektori inzulina izuzetno su jednostavni za upotrebu.

Procedura je podijeljena u jednu, dvije ili tri faze:

  1. Zavrtanje opružnog mehanizma dozirane zalihe lijeka
  2. Pričvršćivanje na mestu ubrizgavanja.
  3. Pritiskom na gumb izravnajte oprugu. Lijek se trenutno ubrizgava u tijelo.

I, živite dalje - uživajte u životu.

Kućišta svih ubrizgavača izrađene su od izdržljivih i laganih materijala, čime praktično eliminiraju slučajna oštećenja. Što je izuzetno pogodno za planinarenje, šetnju i dugačka poslovna putovanja.

NovoPen Echo

Olovka za injekciju NovoPen Echo najnoviji je primer sistema za isporuku insulina koju je razvila danska kompanija Novo Nordisk (Novo Nordis), jedan od vodećih zapadnoevropskih farmaceutskih proizvoda.

Ovi su modeli u potpunosti prilagođeni djeci. To se postiže konstrukcijskim karakteristikama dozatora, koji omogućava gradaciju lijeka od 0,5 do 30 jedinica inzulina, s korakom podjele od 0,5 jedinica.

Prisutnost memorijskog ekrana omogućava vam da ne zaboravite dozu i vrijeme koje je proteklo nakon "ekstremne" injekcije.

Svestranost autoinjektora leži u mogućnosti korištenja različitih vrsta inzulina, poput:

  1. Funkcija memorije. Ovo je prvi uređaj ovog tipa koji je razvila kompanija, koji vam omogućava kontrolu vremena i doze manipulacije. Jedna podjela odgovara jednom satu.
  2. Mnogo mogućnosti za odabir doze - raspon do 30 jedinica s minimalnim korakom od 0,5 jedinica.
  3. Dostupnost funkcije "Sigurnost". Ne dozvoljava prekoračenje propisane doze inzulina.
  4. Da biste istakli i razveličili individualnost svog gadgeta, možete koristiti čitav set ekskluzivnih naljepnica.

Uz to, injektor ima nesporne prednosti koje mogu dodatno povezati neke senzorne receptore:

  1. Da čujem. Klik će potvrditi potpunu primjenu određene doze inzulina.
  2. Da vidim. Veličina cifara monitora povećava se za 3 puta, što eliminira mogućnost pogreške pri odabiru doze.
  3. Da osjetim. Da biste aktivirali uređaj, morat ćete uložiti napore za 50% manje u usporedbi s prethodnim modelima.

Za ispravan rad uređaja potrebno je koristiti samo preporučene potrošne materijale:

  1. Penfill patrone inzulina 3 ml.
  2. Igle za jednokratnu upotrebu NovoFayn ili NovoTvist, dužine do 8 mm.

Želje i upozorenja:

  1. Bez pomoći neovlaštenih osoba, NovoPen Echo injektor se ne preporučuje za pojedinačnu upotrebu slijepim ili slabovidnim osobama.
  2. Prilikom propisivanja dvije ili više vrsta inzulina, nosite sa sobom nekoliko ovakvih uređaja.
  3. U slučaju slučajnog oštećenja kapsule, uvek imate rezervni uložak sa sobom.

-uputa za upotrebu NovoPen Echo-a:

Ako ste iz određenih razloga prestali „vjerovati“ ekranu, izgubili ili zaboravili postavke, započnite naknadne injekcije mjerenjima glukoze kako biste pravilno postavili dozu.

Pogledajte video: Device Gives Needle-Free Injections Using A Jet The Size Of A Human Hair (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar