Dijeta za akutni pankreatitis kod odraslih

Prije svega, akutna bol u lijevom hipohondriju ukazuje na pojavu pankreatitisa. Sama bolest se može javiti i u akutnom i u hroničnom obliku. U svakom slučaju, sastavni dio je dijeta protiv upale gušterače.

Pankreatitis (upala pankreasa) je jedno od prilično ozbiljnih i uobičajenih bolesti gastrointestinalnog trakta. Kada se pojavi, nastaju metabolički poremećaji, posebno je poremećena razina glukoze u krvi. Pošto su upravo za to odgovorni hormoni gušterače.

U ovom slučaju, ovo nije samo popratna metoda održavanja tijela pod stresom, već i prilično efikasna metoda liječenja. Korištenje prehrane za upalu gušterače pomaže bržem vraćanju funkcija organa, sprečavanju pogoršanja upalnog procesa i općenito utječe na normalizaciju metabolizma. Ako se pridržava dijeta, ublažavaju se simptomi same bolesti, osoba lakše podnosi akutni period, a razdoblje rehabilitacije znatno se ubrzava. U ovom slučaju glavna funkcija prehrane jest olakšati asimilaciju hrane, njenu probavu, osiguravajući štedljiv režim za cijeli gastrointestinalni trakt.

, , , , , , , , ,

Kakva je dijeta kod upale gušterače?

Kada liječite upalu gušterače dijetom, ne možete samo pribjeći općim preporukama o sastavu hrane, mogućnosti ili nemogućnosti konzumiranja određenih proizvoda, već koristite već postojeće sheme prehrane koje su razvili liječnici.

Najčešći pristup je uporaba opcija prehrane (tzv. Dijetalne tablice) koje je razvio profesor M. I. Pevzner.

Svaka od ovih tablica dizajnirana je za upotrebu u određenom nizu bolesti. Štoviše, cijela dijeta je odabrana tako da posuđe i proizvodi koji su u njoj uključeni ne prouzrokuju pogoršanje pacijentovog stanja, čak ni njegovo ozbiljno stanje.

Konkretno, za liječenje dijetom za upale gušterače preporučuje se tabela br. 5p. Ova je tablica osmišljena da inhibira vanjsku sekreciju gušterače, štedljiv režim gastrointestinalnog trakta sa stajališta kemijskih i mehaničkih podražaja, prevenciju same distrofije gušterače, kao i utjecaj na jetru i žučni mjehur.

U ponudi je pet ili šest obroka dnevno. Posluživanja su mala. U osnovi, dijeta uključuje kuhanu ili kuhanu hranu s relativno tekućom konzistencijom.

Ova dijeta je s malo energije (1500-1700 kcal), smanjenim udjelom masti i ugljikohidrata, izuzeta hrana koja potiče lučenje crijeva i žlijezda, kao i gruba vlakna.

Izbornik dijeta sa upalom gušterače

Ishrana za liječenje upale gušterače u svom hemijskom sastavu treba sadržavati oko 80 g proteina, 40 - 60 g masti, 200 g ugljikohidrata. Preporučuje se piti oko 1,5 litara tečnosti dnevno. Sol - ne više od 8 - 10 g.

Jelovnik uključuje krekere napravljene od pšeničnog hljeba, nježnog govedine, piletine, zeca ili puretine, ribe s niskim udjelom masti u obliku sufle ili knedle, palete omlete (možete jesti ne više od pola žumanjka dnevno u raznim jelima). Mlijeko se može koristiti u kuvanju (ali ne i sirovo), kao i svježi pastuni sir, parni mliječni puding. Možete koristiti puter i rafinirano biljno ulje u gotovim jelima. Kaša treba biti pire, u obliku sufle ili pudinga. Povrće poput krompira, šargarepe, cvjetače, tikvice također se može pariti u obliku pudinga. Juhe bi takođe trebale biti viskozne - kremne supe od mesa, sluzave supe sa dodatkom ječma, kaše, zobene kaše, riže. Preporučuje se obrisano pirjano voće, žele, mus, kao i juha od divlje ruže ili slab čaj.

U svakom slučaju, taktiku liječenja dijeta s upalom gušterače bira liječnik, jer bilo kakve promjene u prehrani ili jelovniku trebaju biti u skladu s njom i mogu se čak u početku donijeti odlukom liječnika.

Recepti za dijetu gušterače

Postoje mnogi klasični recepti za kuhanje proizvoda koji su navedeni na meniju. Ali u liječenju upale gušterače dijetom potrebno ih je modificirati kako ne bi naštetili zdravlju. Evo nekoliko primjera recepata koji će biti ne samo koristan, već i ukusan kada koristite dijetu za liječenje upale gušterače.

Mesna krem ​​čorba

  • Goveđe meso s niskim udjelom masti - 100 g.
  • Leća - 200 g.
  • Kopar (zelje) - 50 g.
  • Sol i u vrlo ograničenim količinama.

Prethodno namočite leću 20 minuta, a zatim je prokuhajte u 1 litri vode. Meso narežite na male kriške i stavite ih na leću kad su gotove (nakon otprilike 2 sata). Kad je meso spremno, cjelokupan sadržaj tave izmrvite u blenderu ili protrljajte kroz sitno sito. Začinite kremu solju, ukrasite sitno sjeckanim začinskim biljem. Takođe možete staviti u krem ​​čorbe kreke od pšeničnog hleba.

Puding od čaja i mlijeka

  • Jaje 1 kom (1 protein i ½ žumanca).
  • Šećer 1 kašika. l
  • Mleko 1 šoljica
  • U čaju se ostavlja 3 kašike.

U mlijeko dodajte listiće čaja, stavite da prokuha i ohladite. Umutite jaje sa secerom i dodajte mleku. Zatim prelijte u kalupe i stavite u rernu za pečenje na pola sata. Jelo se poslužuje hladno.

Parno povrće

  • Tikvice 1 kom.
  • Mrkva 2 kom.
  • Krompir 2 kom.
  • Voda 1 šolja.
  • Maslinovo ulje 2 kašike.

Krompir i mrkvu ogulite, tikvice oslobodite od kore i semenki. Sve povrće narežite na male kriške. Zatim za parjenje možete koristiti dvostruki bojler, ili staviti povrće u sito iznad parne kupelji. Nakon što budu gotovi (za 20-30 minuta) trebate im dodati vodu (po mogućnosti prethodno zagrijanu do toplog stanja) i maslinovo ulje, a zatim samljeti u blenderu. Ako nije moguće koristiti mikserom, onda se povrće prosijava kroz sito uz dodavanje vode, a tek potom dodaje ulje. Sol se može dodavati u malim količinama.

Važno je zapamtiti da prehrana kod upale gušterače podrazumijeva toplu temperaturu jela, njihovu osjetljivu teksturu, kao i ne nadražljiv ukus, tako da solite i druge začine i začine koristite što pažljivije.

Šta mogu jesti kod upale gušterače?

Kod liječenja upale gušterače dijetom preporuke se ne odnose toliko na listu konzumirane hrane koliko na način na koji se prerađuju i pripremaju. Toliko je važna upotreba proizvoda koji se lako probavljaju, meke su teksture i ne prouzrokuju poteškoće i nelagode prilikom prolaska kroz crijeva. Hrana ne smije biti previše vruća ili previše hladna. Proizvodi bi trebali biti topli, jer će se tada brže i bolje apsorbirati. Važno je obratiti pažnju na začine. Kada se pojavi pankreatitis, sva hrana treba sadržavati umjerenu količinu soli, ne smije sadržavati oštre, kisele, gorke komponente koje iritiraju crijeva.

Kada govorimo o specifičnim proizvodima - dijeta protiv upale gušterače podrazumijeva jesti žitarice, posebno heljdu, zob i rižu, prihvatljivo je jesti tjesteninu, rezanci, povrće koje treba kuhati i, ako je moguće, trljane, pire supe i povrtne kaše, nešto fermentiranog mlijeka proizvoda treba pažljivo koristiti s biljnim uljima, jer konji mogu uzrokovati snažne crijevne poremećaje, ali ih ne biste trebali u potpunosti napustiti.

Šta se ne može jesti sa upalom gušterače?

Dijetalni tretman kod upale gušterače podrazumijeva kategorično isključenje određenog broja prehrambenih proizvoda za to razdoblje dok razdoblje bolesti ne otpadne, kao i za vrijeme rehabilitacije. S razvojem kroničnog pankreatitisa, i dalje traje ograničenje hrane. Ali čak i ako je bolest uspješno izliječena, sama činjenica da je nanijela ozbiljnu štetu zdravlju, stoga je važno nastaviti pažljivo tretirati prehranu i prehranu kako biste izbjegli moguće relapse.

Kod upale gušterače prvog dana nakon napada potpuno je isključena ishrana kroz gastrointestinalni trakt. Pacijent koji se nalazi na održavanju lijekova može primati niz hranjivih sastojaka za održavanje tijela intravenski.

Nakon toga, možete postepeno početi jesti nemasne mliječne proizvode, poput skučenog sira s niskim udjelom masti, kefira. Potpuno se isključuje ne samo u ranim danima, već i u nekim kasnijim vremenima voćnim čvarcima, koji se često smatraju dijetalnim. Bogate su voćnim kiselinama, a to vrlo iritira gastrointestinalni trakt. Posebno oprezni treba biti sa uobičajenim nama jabukama. Glavno je isključiti jabuke crvenih sorti koje su mnogo teže za gušteraču. Ako jedete jabuke, onda bez kore i zelenih sorti. Bolje je ispeći jabuke nego jesti sirove. Kao i kod mnogih drugih bolesti probavnog sustava, i kod liječenja upale gušterače dijetom morate učiniti bez masne, pržene, začinjene, kisele, gorke hrane. Ne biste trebali jesti hljeb od mekinja, bilo koji kruh trebao bi biti sušen ili jednostavno ne svježi, žitarice od cjelovitih žitarica ili one koje opterećuju probavu (na primjer, proso).

Simptomi i znakovi

Nakon razvoja akutnog pankreatitisa, osoba može primijetiti sljedeće simptome i manifestacije:

  1. Snažna bol u boku, koja može odjeknuti ispod lijeve lopatice. U ovom slučaju bol je bolan, akutan, pritiskajući i šiva. U stojećem položaju se pojačava. Nepravilna prehrana može izazvati i nove izbijanja bola.

Važno! Ako se liječenje ne započne na vrijeme, tada napad pankreatitisa može uzrokovati opasnu komplikaciju po pacijentovom stanju.

  1. Groznica.
  2. Mučnina i povraćanje.
  3. Gubitak apetita.
  4. Blijedost.
  5. Slabost.
  6. Žutilo kože uzrokuje pogoršanje bolesti.
  7. Napuhanost.

Treba biti svjestan da kad se pojave prvi znakovi pankreatitisa, što prije trebate potražiti liječnika. Tradicionalna dijagnoza bolesti uključuje pregled pacijenta, ultrazvuk trbušne šupljine, prikupljanje anamneze i uzimanje kliničke krvne slike.

Prehrana za akutni pankreatitis

U akutnom napadu pankreatitisa pacijentu se preporučuje da poštuje sledeću shemu ishrane:

  1. Tokom prva dva dana nakon početka napada, promatrajte glad. Potrebno je omogućiti pankreasu da se "opusti" i ublaži upalu. Tokom tog perioda pacijentu je dopušteno samo piti dekocije od šipovice, zeleni čaj bez šećera i mineralnu vodu bez gasa.

U tom periodu je također pokazano da osoba ostaje u bolnici i prima lijekove koje je propisao ljekar.

  1. Kada se simptomi akutnog oblika pankreatitisa malo povuku (obično se to dogodi trećeg dana), pacijent mora sljedećih dva tjedna slijediti dijetu (tablica br. 5).

Načela ishrane

Dijeta akutnog pankreatitisa ima slijedeće principe kojih se morate pridržavati:

  1. Jela treba pripremati bez soli, šećera, bibera i drugih dodataka. Drugim riječima, sve bi trebalo biti mršavo.
  2. Posuđe ne treba pržiti i masno. Najbolje ih se pare, kuhaju ili peku. Zabranjena je i upotreba životinjskih masti u bilo kojem obliku.
  3. Pacijent ne smije jesti pretjerano hladna ili topla jela.
  4. Osoba treba da pije najmanje dvije litre tečnosti dnevno. Posebno je korisna juha od divlje ruže, kamilice i zeleni čaj. Takođe je dozvoljena upotreba dekocije sušenog voća bez šećera i sokova od nemasnog voća.
  5. Bolje je davati prednost tekućim ili mljevenim jelima koja pojednostavljuju proces probave.
  6. Možete jesti često, ali istovremeno u malim porcijama.
  7. Trebalo bi se pridržavati određene prehrane i jesti istovremeno.
  8. Ne možete jesti noću Također je vrijedno izbjegavati prejedanje i suhe namirnice.

Detaljan spisak korisnih proizvoda za gušteraču pročitajte ovdje.

Općenita dijetalna prehrana za pankreatitis usmjerena je na što štedljiviji odnos prema gušterači. To je opravdano činjenicom da svaka "pogrešna" hrana može dodatno pogoršati tok bolesti.

Šta je moguće, a šta nije

Izborni meni za pankreatitis uključuje sledeće dozvoljene namirnice i jela:

  1. Parno povrće.
  2. Kuhana riba i perad.
  3. Kaša kuhana na vodi.
  4. Juhe od povrća.
  5. Kompoti.
  6. Poljupci.
  7. Pečene jabuke (njihovi različiti recepti mogu se pogledati u mrežnim resursima).
  8. Parni omlet od proteina.
  9. Sve vrste posuda od sira.
  10. Kefir s malo masti.
  11. Čaj
  12. Kuhana vermicelli.
  13. Lagano sufle i žele.
  14. Povrće smoothie.
  15. Vinaigrettes.
  16. Dušo
  17. Odresci od ribe i mesa.

Strogo je zabranjeno jesti sljedeće:

  1. Alkoholna pića.
  2. Mast.
  3. Masna riba i meso.
  4. Sve vrste konzervirane hrane, praktične hrane i brze hrane.
  5. Dimljeno meso.
  6. Svježa peciva.
  7. Bule.
  8. Pržena i masna hrana.
  9. Kisela hrana.
  10. Čokolada
  11. Kafa
  12. Češnjak, luk, senf, majonez i kečap.
  13. Kiseli krastavac.
  14. Slatka gazirana pića.
  15. Bijeli kupus.
  16. Proizvodi za kobasice.
  17. Haringa.

Pravilnom ishranom pacijent će moći eliminirati napad pankreatitisa. Treba imati na umu da je pored pankreatitisa pankreas podložan i drugim bolestima, uključujući rak, koji su posebno agresivni. Stoga, nemojte olako uzimati bolesti ovog organa.

Uloga prehrane u upali gušterače

Upala gušterače dovodi do kršenja metaboličkih procesa. To, prvo, dovodi do disfunkcije organa za varenje, a potom i do neravnoteže organizma u cjelini.

Upala pankreasa

Prvo kod upale "razbija" je probavna funkcija žlijezde. Tada pati intracekretorno, što prijeti kršenjem metabolizma ugljikohidrata i povećanjem šećera u krvi.

Simptomi akutnog pankreatitisa su izuzetno bolni

Probleme s gušteračom, žena će se osjetiti prilično brzo. Oni će biti otkriveni:

  • nadimanje
  • mučnina prije povraćanja
  • napadi boli koji se daju u donji dio leđa, ponekad u hipohondriju,
  • proliv
  • osećaj umora, hronični umor.

S ozbiljnim pogoršanjem bolesti moguća je vrućica, požutjivanje kože i sklera. Ovdje nam je potrebna hitna pomoć ljekara.

Čak i ako napad bolesti nije tako snažan, ipak morate potražiti liječnika. Na kraju krajeva, pankreatitis se može razviti u nekrozu pankreasa, koja je preplavljena smrću.

Kombinovana terapija upalnih tegoba spomenutih organa svakako uključuje posebnu dijetu koja pomaže normalizaciji metaboličkih procesa i inhibira upalu. Potonji je zbog Isključivanje proizvoda koji povećavaju proizvodnju enzima željeza (hiperencimija).

Stadij pankreatitisa utvrđuje se provođenjem studija

Osnovni principi prehrane

Dijeta protiv bolesti gušterače zasniva se ne samo na zabrani određenih proizvoda. Čitava dijeta se menja. Evo sedam važnih pravila kojih morate imati na umu.

  1. Ne možete prejesti. Za jedan dan ženama se ne preporučuje konzumiranje više od 2000 kilokalorija. Ali trebali biste piti puno vode - barem 2,5 litara.
  2. Bez frke. Posuđe na meniju treba biti jednostavno - kuhano ili kuhano u dvostrukom kotlu. Brza hrana strogo je zabranjena.

Šumeći alkohol za pankreatitis - pravi otrov

Na jelovniku bi trebala dominirati jela s obiljem složenih ugljikohidrata, vitamina topljivih u vodi i lipotropnih elemenata.

Izvori jednostavnih i složenih ugljikohidrata

Korisni i štetni proizvodi

Smatra se da je ishrana kod bolesti gušterače prilično stroga. Ali sve zbog navike praktične hrane i brze hrane. U stvari, od dozvoljene hrane možete pripremiti puno ukusnih jela. A odbijanje nekih od njih neće učiniti dijetu lošom.

Dozvoljeno voće i bobice pomoći će jačanju prehrane.

Tabela. Koju hranu možete konzumirati, a koja zabraniti.

Vrste proizvodaDozvoljenoZabranjen
MesoPiletina, zec i ćuretina, vitka govedina, teletina kuhana na pari ili kuhana.Sve meso s vatrostalnim mastima - svinjetina, janjetina, patke, guske. Takođe dimljeno meso, masne kobasice i konzerviranje.
RibaKuhana niska masnoća: bakalar, pire, zander, štuka, šafran.Masna (skuša, losos), kao i kavijar, rakovi i škampi, riblje ulje, dimljena i sušena riba.
JajaU obliku parnih proteinskih omleta, povremeno - bez kuhanja. Ne više od dva dnevno.Tvrdo kuhano bilo u obliku kajgana, kao i u majonezu.
MlekoMlijeko s malo masti i posni sir. Povremeno je dozvoljena kriška putera.Sve ostalo. Margarin i sladoled posebno su štetni.
HlebRuske, keksi, sušeni ili jučerašnji hljeb.Bilo koja peciva, posebno izmišljena peciva, i palačinke.
Žitarice i tjestenineTvrda tjestenina, kaša, heljda, kaša od riže, "Hercules" na vodi.Sve ostalo, a posebno biserni ječam i kukuruz.
DesertiMalo močvare, med i marmelada.Sve ostalo, posebno kolači sa kremom od čokolade i maslaca.
PovrćeKrompir, repa, mrkva, bundeva, tikvice, brokoli, krastavci. Nasjeckano i kuhano ili pečeno.Kupus, rajčica, mahunarke, sve vrste rotkvica, kislica, špinat, gljive, salata.
VoćeBanane, kisele bobice, pečene jabuke i kruške.Citrusi, šipak zbog obilja kiselina, grožđa, smokava i datulja - zbog činjenice da doprinose stvaranju gasova.
PićeBiljni ili slab crni čaj, svježe cijeđeni sokovi razrijeđeni vodom, negaziranom mineralnom vodom.Jaka kava, čaj, kiseli sokovi.

Svježi bijeli kupus je zabranjen, ali kiseli kupus ponekad možete pojesti i s malo soli. Ne uzrokuje stvaranje gasova, a zimi obogaćuje tijelo vitaminom C.

Začini, kečapi i višak soli za pankreatitis se ne preporučuju. Ali kako bi osigurali da jela nisu svježa, možete koristiti kurkumu, cimet i kap sojinog sosa.

Zdrava hrana uključuje orahe. Imaju bioflavonoide koji se bore protiv upale i vitamin E, koji jača stanične membrane. Najbolji za pankreatitis su orasi. Ali, možete ih jesti samo u malim količinama, jer orasi sadrže puno masti.

Šta je tu sa pogoršanjem bolesti

Akutni period pankreatitisa karakteriziraju vrlo bolni napadi. U ovom trenutku pacijentu se preporučuje post. A s takvim bolovima, posebno ne želim. Možete piti mineralnu vodu bez plina, biljne čajeve, visoko razrijeđene sokove od nemasnog voća, dekocije borovice ruža, suho voće. Teško pijenje inhibira sintezu probavnih enzima, sprečava ih da prodru u creva i ukloni toksine. Sve to smanjuje bol.

Kada dijetate na tabeli 5, izbjegavajte hranu s visokim sadržajem holesterola

Morate gladovati ne više od dva dana, nakon čega gastroenterolozi savjetuju dijetalni sto br 5P (prva opcija). Šta trebate jesti narednih pet dana nakon posta:

  • sluzne juhe od žitarica ili povrća,
  • uparene mesne okruglice od mesa ili ribe,
  • parne proteinske omlete,
  • parne tepsije i pudingi,
  • kuvani povrtni kaše,
  • pečene kruške i jabuke.

Tijekom pogoršanja, glad će utažiti pire od povrća

Možete piti žele, nekisele kompote, biljne čajeve, dekocije divlje ruže i suho voće, mineralnu vodu bez plina.

Dijeta za hronični pankreatitis

Akutni periodi kod bolesti gušterače zamenjuju se produženim remisijama. U ovom trenutku, meni se može proširiti:

  • jučerašnji hljeb, krekere i kekse,
  • mala količina putera
  • dozvoljeni slatkiši i voće,
  • vrlo slaba kafa s mlijekom,
  • blagi meki ili polutvrdi sir u obliku preljeva za tjesteninu.

Takva dijeta je vrlo teška za žene zbog zabrane čokolade i kolača. Ali malo meda na biskvitu ili sljepivima uljepšat će neobičnu dijetu. Ako je razdoblje remisije dugačko, a bez omiljenih jela nepodnošljivo, možete ih priuštiti, ali vrlo malo.

Od slatkiša si možete priuštiti marshmallows za čaj

Tabela. Jelovnik za hronični pankreatitis.

Dan u sedmiciDoručakRučakVečera
PonedeljakZobena kaša, čaj, keksi.Pire od juhe sa celerom, kuhana riba s povrćem, kompot.Špagete sa sirom, kompot.
UtorakSkuhani puding, čaj s medom.Povrća krem ​​juha, pečeni pileći file sa repe, biljni čaj.Mliječne kobasice s povrćem, slaba kava s mlijekom.
SrijedaCheecakees s medom, slaba kafa s mlijekom.Riža supa, mesne kuglice na pari, čaj sa marshmallows.Svaku kašu i žele.
ČetvrtakPire od mrkve s repe, svježa riba, sok.Juha s mesnim okruglicama, kaša od heljde s kriškom kuhane piletine, žele.Pita od bundeve, kompot.
PetakPileće parne kotlete s pire krompirom, juha od šipka.Povrće supa, piletina s rižom, žele.Parni proteinski omlet, slaba kava sa mlijekom, keksi.
SubotaTjestenina sa sirom, mlijeko.Pileća supa sa rezancima, riblje kotlete s mrkvom, čaj.Kriška kuhane teletine s pire krompirom, čaj.
NedjeljaMeko kuhano jaje, čaj s krekerima.Krem od krompir-ove supe, pečeno povrće, kriška kuvane govedine, sok.Parna pileća prsa sa krompirom, žele.

Tri obroka sa bolestima gušterače nisu dovoljni. Potrebne su vam grickalice tokom dana. Na primjer, u podne i nakon nekoliko sati nakon ručka, možete jesti pečenu jabuku, sufle, piti žele. Prije odlaska u krevet korisna je čaša mlijeka ili kompota sa malo masti.

Prehrana nakon operacije

U naprednim slučajevima sa bolestima pankreasa može biti potrebna njegova resekcija ili uklanjanje. Nakon operacije, prva dva dana su gladni. Nakon što je potrebna štedljiva dijeta. Biće potrebno ne samo uklanjanje štetnih jela, već i smanjenje kalorija. Kod hroničnog pankreatitisa žena treba konzumirati 2000 plus ili minus 200 kilokalorija. Nakon operacije, bolje je ograničiti dnevni unos kalorija na 1.500 kilokalorija kako bi se probavni organi mogli odmoriti.

Nakon operacije gušterače, potrebna je niskokalorična dijeta. Tabela za brojanje kalorija koja će vam pomoći

Posuđe u prvih sedam dana treba usitniti, pirjati. Nakon što možete uključiti kuhanu ribu, meso i povrće.

Tabela. Jedna od mogućnosti dnevnog menija u drugoj sedmici nakon operacije.

PrehranaProcenjeno vremeMeni
Prvo7:30Masa domaće skute umutjena u mikseru od banane, Hercules, slabi čaj.
Drugo10:30Dvije pečene jabuke.
Treće13:00Krem od juhe od povrća, piletina na pari s prilogom od heljde, žele i keks.
Četvrto15:30Kompot sa krekerima.
Peto18:30Parni bakalar s pire krompirom, naribana repa, juha od šipka.
ŠestoPrije odlaska u krevetČaša mlijeka s malo masti.

Krema od juhe od povrća sa krutonima

Posluživanja bi trebala biti mala. Moguće je povećati sadržaj kalorija na jelovniku samo dvije sedmice nakon operacije.

Dijeta protiv pankreatitisa u kombinaciji s visokim šećerom

Ishrana kod bolesti gušterače donekle se mijenja, ako povećani šećer nadopunjuje simptome bolesti. Kako bi spriječili razvoj dijabetesa ili pogoršanje stanja ako je prisutan, ljekari savjetuju dijestol br. 5P / 9. Namijenjen je ispravljanju prehrane, uzimajući u obzir kršenje metabolizma ugljikohidrata.

Ako se poveća šećer kod pankreatitisa, naglasak u prehrani trebalo bi biti stavljen na povrće s parom bez ugljikohidrata

Koja je posebnost takve prehrane:

  • jednostavni ugljikohidrati - slatkiši, voće su potpuno isključeni
  • povećana vlakna (povrće, mekinje),
  • većina masti je biljne prirode,
  • zaslađivači su dozvoljeni na preporuku ljekara.

Od povrća, poželjnije je odabrati one koji sadrže manje od 10 g ugljikohidrata u 100 g (krastavci, tikvice, cvjetača, repa, mrkva).

Dijeta čak i tokom remisije trebala bi se poštovati najmanje godinu dana od posljednjeg napada. Nakon što možete proširiti dijetu. Ali bolje je zauvijek odbiti od vrlo masnog mesa i ribe, kaustičnih marinada i gaziranog alkohola.

Opća pravila

Neuspjeh koji se dogodio u probavnom sustavu potaknuti su različitim čimbenicima. Ali češće su to poremećaji u prehrani. Nedovoljna proizvodnja želudačnog soka otežava raspad hrane, što dovodi do akutnog stadija bolesti. Daljnjim zanemarivanjem prehrane bolest je već hronična.

Kako bi dvanaestopalačno crevo lakše ispunilo svoju neposrednu funkciju, osnova će morati uzimati terapijsku ishranu za pankreatitis, interpretiranu sljedećim pravilima:

  • masna, pržena, dimljena jela su isključena,
  • u ishrani se koriste samo recepti za dijetu,
  • uvodi se princip frakcijske ishrane - u malim porcijama svaka 3 sata,
  • samo se ribana hrana koristi u toplom stanju,
  • a ne jede dok žvače hranu polako
  • ne pijemo uzetu hranu.

Važno je da se poštuju energetski standardi u proizvodima - prosječno 350 g ugljikohidrata i 80 g masti. Paralelno s pankreatitisom, zbog neuhranjenosti, nastaju problemi sa želucem, uočava se upala žučnih puteva i razvija se dijabetes. To se uzima u obzir pri odabiru jelovnika za liječenje - dijeta se propisuje na osnovu istodobnih problema.

Prehrana u akutnoj fazi

Kod akutne upale gušterače pacijent je prebačen na dvodnevni post. Pacijentu su dozvoljena samo pića - od dekoka ili infuzije od šipka, čajevi i filtrirana voda (do 5 doza dnevno). Sledeći par je ubrizgavao hranu po kap. Nakon toga, dijeta se postepeno nadopunjuje niskokaloričnom hranom u malim dozama.

Dijeta sa pankreatitisom u akutnoj fazi varira od 2. sedmice. Glavni elementi ishrane su:

  • lagane juhe
  • tečna kaša
  • proteinski proizvodi (posebno, parne kotlete od ribljeg fileta ili piletine),
  • voće s visokim antioksidansima
  • od pijenja - zeleni čajevi, svježi sokovi, tečni žele.

Ako se ne ograničite na ove preporuke ili potpuno zanemarite dijetu, akutni oblik će se brzo pretvoriti u hroniku. Tada će prehrambene potrebe postati još strože.

Hronična stadijska dijeta

Ovdje se već morate savjetovati dijeta, pažljivo birajući proizvode u izborniku:

  • dnevno je tijelo zasićeno proteinima u količini od 130 g (od čega su 2/3 životinjskog porijekla),
  • puter je dozvoljen u malim količinama - dodaje se žitaricama,
  • mlijeko se ne preporučuje u njegovom čistom obliku - bolje je kuhati preporučena jela na njemu, praviti umake,
  • korisni kefir svježi s malo masti,
  • preporučeni laksativni proizvodi - sušeno voće od šljiva i marelica.

Hrana za kronični pankreatitis u laganom obliku je raznolika, sadrži sireve, palete omlete itd. Uz pogoršanje bolesti na hranu uvode ograničenja. Dva dana pacijent odmara samo na pićima. Od 3. dana pripremaju se tečna jela u malim obrocima, pripremaju se s mlijekom razrijeđenim vodom. Kad bol prestane, dijeta protiv pankreatitisa kod odraslih varira, ali jelo je dozvoljeno da bude naribano, iako gusto.

Što se preporučuje

PosuđePreporuke
Žitarice (heljda, zdrob, zobena kaša, riža)Kuhan na vodenoj osnovi s naknadnim unošenjem mlijeka. Preporučuje se polu-viskozna konzistencija. Umjesto žitarica od žitarica ponekad se koristi brašno - riža ili heljda. Poriluk je izvrsna baza za ukusne sufle koji se poslužuju uz žele (ali i sa džemom)
PrvoKuhaju se isključivo na povrtnim juhama. Osnova jela su dozvoljene žitarice, koje je bolje samljeti u pire masu. Preporučuje se dodavanje sjeckanog povrća, ali nemojte ih prolaziti. Dopušteno je punjenje životinjskim uljem ili mlijekom (ponekad kremom)
PovrćeOd voća dopuštenih unošenjem u prehranu krumpira, mrkve, cvjetače, zelenog graška, tikvice i bukve. Prvo se potpuno prokuhaju, a zatim istrese. Ponekad doktor dozvoli oguljene, sjeckane krastavce i rajčice
VoćeSvježe i pečene mogu samo jabuke slatkih sorti. Ako uzmete suho voće, onda su oni mljeveni. Ostalo voće pogodno je samo za pekmez, pastilu, mousse, žele. Sirove su nepoželjne
MesoPreporučuje se pileća, teleća jela, nemasna govedina, zec i samo u zdrobljenom obliku. Mesni sufle se pravi od mljevenog mesa, pare se razni poluproizvodi. Ako nema faze pogoršanja, možete jesti kuhani kunić i piletinu u malim komadima
RibaOdabrani su samo ribnjaci sa malo masti. Riba se ili kuha i jede u malim komadima ili se kotleti formiraju od svježeg fileta (isključivo pare)
MljekaraOsnova prehrane su fermentirani mliječni napici s niskim udjelom masti. Mlijeko koristite samo za preljev. Skuhani sir (najbolja opcija je kalciniran) izvrstan je pripravak za posudice i pudinge. Tvrdi sirevi u prehrani pacijenta biraju se ne oštre sorte i konzumiraju se samo u mljevenom obliku. Kisela pavlaka je za punjenje (u malim količinama)
JajaMožete kuhati parnu omlet od 1 proizvoda dnevno
Preljevi za sosPriprema se samo na povrtnim juhama s dodatkom ne prženog brašna, kao i mlijeka ili kisele pavlake
PekaraUzmite hljeb, ali pecite prije 1-2 dana. Od keksa dopuštene sorte keksa

Opisani proizvodi za pankreatitis omogućit će vam stvaranje raznolikog jelovnika. Ako uzmete u obzir preporuke za njihovu pripremu, onda možete dugo izbjeći pogoršanje bolesti.

Potpuno ili djelomično ograničeni proizvodi

Gornja tabela daje osnovu za dijetu protiv pankreatitisa. Tu je i popis proizvoda koji su djelomično odobreni ili potpuno zabranjeni:

  • juhe na bazi ribe, gljiva, mesa i jela pripremljena na njima, kao i okroshka,
  • sve prženo, pirjano i sadrži masti,
  • dimljeno meso, kiseli krastavci, začini,
  • kobasica, riblji kavijar, konzerva,
  • sjeckani, proso, biserni ječam, kukuruz isključeni su, preostale žitarice su drobljene,
  • zbog visokog sadržaja holesterola iznutrice se uklanja iz prehrane,
  • asortiman sirovog voća uvodi se s oprezom i ne stalno,
  • iz hrane i jela koja sadrže gruba vlakna, bolesnika treba izuzeti (gljiva, mahunarke, većina korijenskog povrća, plavi, bijeli kupus),
  • jednostavni ugljikohidrati sadržani u datuljama, sve sorte grožđa, banane, izazivaju nadimanje,
  • ne preporučuje se mlijeko s visokim postotkom masnoće, začinjeni sir, kiseli sir,
  • potpuno eliminirati kuhana, a još više pržena jaja,
  • nije preporučljivo koristiti kulinarske masti i salatu, a bolje je koristiti biljno ulje u malim količinama za oblaganje jela,
  • potpuno isključiti proizvode od čokolade i maslaca, brašno (pečeno i prženo), sve vrste sladoleda,
  • pečenje svježeg pečenja ne preporučuje se, a proizvode od raženog brašna u potpunosti odbijte,
  • tabu nametnut crni čaj, sok od grožđa, pića od kafe, soda i alkohol.

Iako se gornji popis naziva djelomično ograničenim, za ovu je bolest bolje sastojke s liste isključiti iz izbornika. To će pomoći da se izbjegnu mnogi problemi sa gastrointestinalnim traktom.

Jelovnik za upalu gušterače (dijeta). Neki se pacijenti žale kako je meni za pankreatitis previše iscrpljen.Ali lako je i diverzificirati, izmjenjujući vrste žitarica, uvodeći ili jela od mesa ili ribe. Ako pravilno rasporedite proizvode po danu u sedmici, onda vam dijeta ne izgleda tako svježa.

Svi dozvoljeni proizvodi uključuju se u "piramidu hrane", tako da je jelov je prilično izbalansiran, neophodan je za normalno funkcioniranje organizma. Ograničenja (ili zabrane) koja se izriču uopće ne osiromašuju dijetu. Zaključivanjem štetne hrane i pića iz upotrebe samo se uklanjaju štetni čimbenici koji negativno utiču na rad obolele žlezde. Tabela 2

Izborni meni

Jesti hranuUzorak posuđa
DoručakKašasta kaša tečne konzistencije

Sufle od sira

Biljni čaj RučakPečena jabuka

Juha od šipka RučakBilo koji od dozvoljenih prvih kurseva

Goveđa pasta sa niskom masnoćom

Kompot od sušenog voća Visoki čajLagani povrtni pire VečeraKaša (po vlastitom nahođenju)

Sufle od ribljeg fileta

Čaj Prije odlaska u krevetKompot od šipka

Kao što se može vidjeti iz jelovnika za dijetu protiv pankreatitisa, u njenoj sastavljanju nema ništa novo. Bolje je raznorodne priloge dva puta uvesti u dnevnu prehranu (ujutro, na primjer, kaša i navečer heljda). Umjesto žitarica, ponekad se preporučuje kuhanje pire krumpira.

Izbornik s uzorcima samo daje jasan princip odabira jela i oni se diverzificiraju u pripremi tjedne prehrane. Glavna stvar je krenuti od pozicije pridržavanja osnovnih pravila o prehrani s preporučenim dijetama.

Dijetna supa

Juhe se pripremaju na bazi tečnih žitarica, začinjavaju se mlijekom i stave malo putera. Riža juha kuhana u mlijeku ima originalan ukus, ako joj dodate malo pilećeg pirea. Slijedi algoritam za kuhanje originalnog prvog povrća:

  • sjeckane tikvice, šargarepa mrkva,
  • kupus se sortira u male cvasti,
  • sastojci se stave u kotlu, preliju kipućom vodom i stave na vatru,
  • kuhani dok ne omekšaju, reže se hladi i usitnjava mikserom do konzistencije kaše,
    ubrizgajte u mlijeko za supu, dodajte i ponovo prokuhajte.

Služite pire od juhe do stola, napravite preljev od kisele pavlake (nemasne) ili stavite malo putera.

Koprive od cikle

Takva se jela pripremaju ne samo od mesa ili ribe. Ispada da je vrlo ukusno ako napravite napitke od povrća:

  • kuhana repa se ljušti,
  • samljeti,
  • dodajte kašiku kaše, dodajte i ostavite da vari,
  • formirajući reznice, valjaju se u kašu.

Jelo se priprema isključivo na pari, a servira se sa kiselim vrhnjem do stola.

Lagani obogaćeni desert priprema se prema ovom receptu:

  • sitno sjeckana mrkva dopuštena je vodom oko 15 minuta,
  • jabuke su oguljene i oguljene, isečene i dodane korijenju,
  • dovodeći do mekoće, plodovi se trljaju u kaše,
  • dodavanje mleka, kuhati,
  • kaša se uvodi postepeno, prokuha i izvadi nekoliko minuta,
  • u desert se ohladi na 80 ° C, prvo se doda žumance, a zatim bjelanca umutiti,
  • stavi u kontejner i doparivaju.

Svaki od ovih recepata za dijetu zanimat će djecu s problemima gušterače.

Bolest pankreasa nema starosnu granicu - djeca pate i od ove bolesti, iako je ta pojava rijetka u ovoj grupi. Sve gore navedene prehrambene smjernice odnose se na male pacijente. Tako da su jela koja im se spremaju s pankreatitisom ispiranje usta, morat ćete pokazati maštu.

Pileći sufle

Ispada da je jelo nježno i ugodnog ukusa, ako ga skuvate na sličan način:

  • kuhajte piletinu (pogodna je i puretina),
  • odvajajući filete od kostiju, pretvorite ga u mleveno meso,
  • napravite mlečni umak dodavanjem malo brašna i žumanjka,
  • pomiješajte mljeveno meso, sos i nešto životinjskog ulja,
  • Nakon što se temeljito mešaju, uvode bjelančevine usitnjene u otpornu pjenu,
  • masa se puni posudom u kojoj se kuha sufle.

Sličan recept pogodan je i za kuhani riblji file (tijekom kuhanja ga treba malo posoliti).

Skuhani puding

Većina djece voli sir. Ponuđeni puding odlična je alternativa sirarama:

  • skuta (nužno nemasna) se obriše sito,
  • razblažen mlekom u omjeru 3: 1,
  • sipati kašiku kaše i ubaciti proteine ​​(prethodno usitnjene),
  • promiješajte, rasporedite u posudu za pečenje i inkubirajte u rerni ne više od 10 minuta.

Prilikom odabira pankreatitisa za terapijsku ishranu za mlade pacijente, kao osnovu uzmite jelovnik za djecu od 1 do 3 godine. Samo je odabran uzimajući u obzir nježan učinak na probavni trakt i u skladu je s pravilima dijetalne prehrane.

Terapeutski post

Imajući problema sa gušteračom, potrebno je povremeno unositi postne dane u režim kako bi se olakšao rad oboljelog organa. U fazi teških egzacerbacija preporučuje se terapijsko postenje kod pankreatitisa. To vam omogućuje ublažavanje simptoma boli.

Kad nema potrebe za probavom hrane, sustav prelazi u „stanje spavanja“. Ulaže sve napore da se problem organa vrati u normalu i pokrene proces regeneracije tkiva.

Način posta i trajanje utvrđuje lekar. U laganom obliku, uzimanje ne više od 3 dana, možete gladovati kod kuće, isključujući sve fizičke aktivnosti. Duži period ove metode zahtijeva prisustvo u bolnici - potrebno je stalno praćenje njegovog stanja.

Nakon postizanja potrebnog terapeutskog efekta, pacijent se postepeno vraća svojoj terapijskoj prehrani. Prvo se popodnevna užina pusti čaša vode (nužno topla), nakon sat vremena - juha (povrtna), a nakon još sat vremena lagana supa (može biti i kaša).

Sljedećeg jutra pacijent koji pati od pankreatitisa vraća se u uobičajeni jelovnik, prvog dana jelovnika unosi hranu u malim obrocima. Nemoguće je samostalno provoditi terapijsko post, to će dovesti do iscrpljenosti organizma i izazvat će razvoj čira.

Pogledajte video: Zdravlje - Operacije na kičmi - Ortopedija - (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar