Flemoklav Solutab® (250 mg 62, 5 mg) Amoksicilin, Klavulanska kiselina

  • 2. novembra 2018
  • Ostali lijekovi
  • Gene Poddubny

Uz patologije mokraćnog sustava i bubrega, stručnjaci propisuju antibiotike za uklanjanje neugodnih simptoma i izbjegavanje pojave negativnih posljedica. Jedan od najefikasnijih je Flemoklav Solutab (250 mg), koji je jedan od široko funkcionalnih penicilina koji razgrađuju peptidoglikan (sintezu potpornog polimera staničnih zidova) bakterije tokom njegove diobe i rasta, zbog čega ćelija umire.

Sastav lijeka i djelovanje

Lijek je antimikrobno sredstvo širokog spektra uticaja. Uključen je u broj penicilina. Aktivni sastojci su 250 mg amoksicilina i 62,5 mg klavulanske kiseline.

Sastav Flemoklav Solutaba (250 mg) sadrži pomoćne komponente u obliku arome kajsije, saharin, vanilin, krospovidon i celulozu.

Ljekovita svojstva lijeka temelje se na uništavanju negativne flore, što je uzrokovalo upalni proces u mjehuru i bubrezima. Ima širok raspon zbog klavulanske kiseline u sastavu.

Obrazac za puštanje

Flemoklav Solutab (250 mg) dostupan je u obliku tableta za disperziju. Pri kontaktu sa vodom pretvaraju se u suspenziju. Imaju bjelkastu boju i duguljasti oblik. Na vrhuncu mogu biti mrlje smeđeg tona. Nema rizika, ali sa vanjske strane su logo kompanije i oznake.

U jedan blister se stavljaju četiri tablete. U paketu ukupno dvadeset komada. Set uključuje uputstva.

Farmakološka svojstva

Lijek "Flemoklav Solutab" (250 mg) je kombinacija. To je zbog kombinacije dvije jake tvari - klavulanske kiseline i amoksicilina. Zahvaljujući ovoj kombinaciji, spektar lijekova se širi. Lijek inhibira sintezu bakterijske stijenke, manifestuje se baktericidno djelovanje.

Farmakodinamika

Prema uputama, Flemoklav Solutab (250 mg) je aktivan protiv gram-negativnih i gram-pozitivnih aerobnih bakterija u obliku Klebsiella, Enterococci, Streptococci, Moraxella, Listeria, Staphylococci, Proteus, Peptococcus, Escherichia coli i Bakterioidi.

Ta kombinacija stvara enzimski kompleks koji sprečava razgradnju amoksicilina pod uticajem mikroba.

Klavulanska kiselina suzbija 2-5 vrsta beta-laktamaza. Međutim, ova komponenta je neučinkovita u odnosu na prvi tip bakterija.

Farmakokinetika

Aktivne tvari nakon gutanja prodiru u crijevni kanal nakon 30-45 minuta.

Učinkovitost jedne tablete traje osam sati. Blago povezan sa proteinkim spojevima plazme.

Jetra se metabolizira. Komponente izlaze kao rezultat tubularne sekrecije i glomerularne filtracije nepromijenjene zajedno s urinom.

Indikacije za upotrebu lijeka

Kao što upućuje na "Flemoklav Solutab", upotrebljava se za bakterijsko oštećenje ljudskog tijela. Preporučuje se odraslima i deci:

  • sa faringitisom, tonzilitisom, sinusitisom, sinusitisom, tonzilitisom,
  • sa infekcijama mokraćnih puteva i bubrega,
  • s osteomijelitisom
  • s patologijama genitourinarnog sistema,
  • s erizipelatnim lezijama, kijama i streptodermom.

Prije nego što počnete uzimati lijek, morate posjetiti liječnika, uzeti testove na osjetljivost bakterija na amoksicilin i uspostaviti ispravnu dijagnozu.

Kako izračunati dozu "Flemoklava Solutab"?

Uputa za upotrebu, doziranje lijeka

Doziranje bira specijalista na osnovu indikacija, individualne specifičnosti organizma i toka bolesti. Flemoklav Solyutab propisan je djeci od jedne do dvanaest godina. Manje se koristi za odrasle koji imaju težinu manju od 40 kilograma i žene za vrijeme trudnoće.

Prije upotrebe tabletu treba otopiti u čajnoj kašičici vode. Ne bi trebalo biti grudica. Lijek se ispere s puno vode.

U slučaju infekcije bubrega i mokraćovoda, odraslima je propisano 250 miligrama lijeka. Višestruka upotreba - četiri puta dnevno. Između prijema treba imati iste pauze od šest sati.

Ako je upalni proces započeo u mokraćnom mjehuru, to jest cistitisu, propisuje se 250 mg tri puta dnevno. Između prijema se primjećuje pauza od osam sati. Lijek morate uzimati nakon jela.

Prema recenzijama, Flemoklav Solutab (250 mg) vrlo je praktičan za upotrebu.

S uretritisom, odnosno infekcijom mokraćnog kanala, pacijentu se preporučuje uzimati lijek četiri puta dnevno, svaki po 250 mg. Takvu shemu moramo slijediti tri dana. Nadalje, količina se smanjuje na 250 mg, ali već tri puta dnevno.

Dnevna doza lijeka sa pijelonefritisom je tri grama. Zbog toga je nezgodno koristiti lijek u dozi od 250 mg. U takvim situacijama je pogodnije "Flemoklav Solutab" 875 ili 500 mg.

Ako priroda upalnog procesa nije komplicirana, postupak liječenja ne traje duže od pet dana. U težim slučajevima liječenje se produžava na deset dana.

Kontraindikacije

Što još možete naučiti iz uputa za uporabu s Flemoklava Solutabom (250 mg)?

Antibiotik širokog spektra može se koristiti samo nakon prolaska bakteriološke studije. Ne možete koristiti lijek za sve pacijente. Postoje sledeće kontraindikacije:

  • teški nedostaci u radu jetre,
  • akutno zatajenje bubrega,
  • infektivna mononukleoza,
  • pacijent ima alergijsku reakciju na sve peniciline,
  • prekomjerna osjetljivost na aktivne komponente lijeka.

Lijek se propisuje s oprezom pacijentima koji imaju bolesti probavnog sustava i bubrega.

Neželjeni efekti lijeka

Prema uputama i recenzijama lijeka "Flemoklav Solutab" (250 g), tokom provođenja terapijskih mjera pacijent može osjetiti nuspojave na aktivnim komponentama lijeka. Ovaj period prati:

  • leukopenija, anemija, trombocitoza,
  • bol u trbuhu, proliv, povraćanje, mučnina i žgaravica,
  • konvulzivni sindrom, poremećaji spavanja, vrtoglavica,
  • bol tokom mokrenja, vaginalni svrab i peckanje,
  • osip na kožnom pokrivaču, urtikarija.

Ako su slučajevi teški, tada se pojavljuju nefritis, parestezija, lijek groznica i anafilaktički šok.

Kako uzimati Flemoklav Solutab za djecu (250 mg) opisano je u nastavku.

Predoziranje

Primjećuje se u slučajevima kada se pacijent ne pridržava propisanih doza ili duži period nekontrolirano uzima lijek. U slučaju predoziranja, pojačavaju se nuspojave. Pojavljuju se dijareja, povraćanje i mučnina. Takav proces dovodi do dehidracije i oštećenja vodno-elektrolitne ravnoteže.

Lijek se ukida, ispira se želudac, koristi se sorbent. Bit će potrebno simptomatsko liječenje.

Posebna uputstva

Ako je pacijent sklon alergijskim reakcijama, trebate napraviti test na osjetljivost tijela na penicilin.

Nemoguće je samostalno otkazati lijek kada se stanje poboljša, jer će to izazvati suprotan efekat.

Ako se razvije bol u trbuhu i jaka dijareja, trebate prestati koristiti lijek i obratiti se liječniku za pomoć.

Treba se strogo pridržavati upute za lijek Flemoklava Solutab (250) mg.

Dozni oblik

Tablete za disperziju 125 mg + 31,25 mg, 250 mg + 62,5 mg, 500 mg + 125 mg

Jedna tableta sadrži

amoksicilin trihidrat (ekvivalentno amoksicilinu)

razblaženi kalijev klavulanat (ekvivalent klavulanskoj kiselini) **

pomoćni sastojci: mikrokristalna celuloza, krospovidon, vanilin, aroma marelice, saharin, magnezijum stearat.

Dugotrajne tablete, sa bikonveksnom površinom, od bijele do žute boje s pjegavim mrljama smeđe boje, s oznakama "421" (za doziranje 125 mg + 31,25 mg), "422" (za doziranje 250 mg + 62,5 mg), "424" (za doziranje od 500 mg +125 mg) i sliku logotipa kompanije.

Doziranje i primjena

Unutra, prije jela. Tableta se proguta cijela, ispere se čašom vode ili se otopi u pola čaše vode (najmanje 30 ml), prije upotrebe dobro promiješajući.

Trajanje liječenja ovisi o težini infekcije i ne smije biti veće od 14 dana bez posebne potrebe.

Odrasli i djeca težine više od 40 kg lijek je propisan u 0,5 g / 125 mg 3 puta dnevno. Kod teških, rekurentnih i hroničnih infekcija, ove se doze mogu udvostručiti.

Za djecu od 3 mjeseca do 2 godine (s tjelesnom težinom od oko 5-12 kg) dnevna doza je 20-30 mg amoksicilina i 5-7,5 mg klavulanske kiseline na 1 kg tjelesne težine. Obično je ovo doza od 125 / 31,25 mg 2 puta dnevno. Neposredno prije upotrebe, otopite tabletu u 30 ml vode i dobro promiješajte.

Za djecu od 2 do 12 godina (s tjelesnom težinom od oko 13-37 kg) dnevna doza je 20-30 mg amoksicilina i 5-7,5 mg klavulanske kiseline po kg tjelesne težine. Obično je ovo doza od 125 / 31,25 mg 3 puta / dan za djecu u dobi od 2 do 7 godina (tjelesna težina oko 13-25 kg) i 250 / 62,5 mg 3 puta / dan za djecu od 7 do 12 godina (težina tijelo oko 25-37 kg). Kod težih infekcija ove se doze mogu udvostručiti (maksimalna dnevna doza je 60 mg amoksicilina i 15 mg klavulanske kiseline po kg tjelesne težine).

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

U bolesnika sa zatajivanjem bubrega usporavanje izlučivanja klavulanske kiseline i amoksicilina kroz bubrege. Ovisno o težini bubrežnog zatajenja, ukupna doza Flemoklav Solutaba (izražena kao doza amoksicilina) ne smije prelaziti sljedeće količine:

Značajke upotrebe u dojenju i trudnoći

Antibiotici su strogo zabranjeni u prvih dvanaest nedelja trudnoće, jer mogu uticati na razvoj i formiranje bebe.

U drugom i trećem tromjesečju dopuštena je upotreba lijeka. Međutim, specijalista treba analizirati koristi za ženu i štete za nerođeno dijete.

Dozvoljeno je uzimati proizvod tijekom dojenja, ali doziranje bira liječnik.

Razmislite o uputama za djecu "Flemoklava Solutab" (250 mg).

Primjena za kršenje jetre i bubrega

Ako je pacijentu dijagnosticirano kronično zatajenje bubrega, tada specijalista prilagođava doziranje ovisno o karakteristikama krvi. Možete uzeti unutar 250 mg lijeka sa pauzom od dvanaest sati.

Lijek je zabranjen za upotrebu kod težih povreda jetre i žutice. Oprez je propisan bolesnicima sa blagim zatajenjem jetre.

Interakcija lijekova

Istovremeno, amoksicilin sa aminoglikozidima, laksativima i antacidima ne može se koristiti. To dovodi do smanjenja apsorpcije aktivnih supstanci.

Askorbinska kiselina ubrzava apsorpciju penicilina.

Uz kombinaciju antibiotika i antikoagulansa povećava se vjerovatnost unutrašnjeg krvarenja.

Amoksicilin može smanjiti efikasnost oralnih kontraceptiva. Zato se pacijentima savjetuje da koriste dodatne metode zaštite tijekom intimne komunikacije.

Flemoklav ima tako popularan analog kao Amoksiklav.

Sadrži iste aktivne sastojke kao u Flemoklavi. Dostupan je u praškovima za suspenziju, tabletama i otopinama za injekcije. Ima različite doze (125-875 mg). Otopina za ubrizgavanje može se koristiti od prvih dana bebinog života, suspenzija - od dva meseca.

Umesto Flemoklava može se koristiti Flemoxin Solutab. Deci su propisane tablete od 250 i 125 mg. Alat se preporučuje u dobi od godinu dana. Trajanje liječenja treba biti najmanje deset dana. Budući da Flemoxin ne sadrži klavulansku kiselinu, njegov je opseg uži.

Analog lijeka je Augmentin Children. Upute za upotrebu lijeka su iste kao i kod Flemoklava. Dostupan je u obliku otopina za injekcije, praha i tableta. Lijek se uzima od pet dana do dvije sedmice. Ako pacijent nema 12 godina, propisuje mu se suspenzija. Injekcije ovog lijeka primjenjuju se u svim starosnim kategorijama.

Kod liječenja djece, Amoksicilin se koristi u tečnom obliku. Dnevna doza lijeka podijeljena je u tri doze.

Bakteriostatski lijek sličan Flemoklavu je Sumamed, ali azitromicin djeluje kao aktivni sastojak u njemu. Lijek je propisan djeci od šest mjeseci starosti.

Takođe, „Flemoklav Solutab“ se može zameniti sledećim lekovima: „Ecoclave“, „Trifamox“, „Klacid“, „Bactoclav“, „Vilprafen“, „Trifamox“, „Azithromycin“.

Komentari na "Flemoklava Solutab" (250 mg)

Penicilini su poznati kao najsigurnije supstance. Međutim, oni možda neće pomoći u svim situacijama. Proizvođači su objavili novi lijek s klavulanskom kiselinom. Terapeutski učinak zbog ove povezanosti povećava se više puta.

Flemoklav Solutab (250 mg) je prekrasan lijek sa širokim spektrom utjecaja iz penicilinske grupe. Djeluje u odnosu na anaerobne i aerobne gram-negativne i gram-pozitivne bakterije. Liječnici ga preporučuju koristiti u području pedijatrije. Uz to, dobro ga podnosi i pacijenti u starosti.

S razvojem cistitisa nakon hipotermije, stručnjaci propisuju Flemoklav Solyutab. Lijek pomaže vrlo brzo. Nakon dva dana nelagoda nestaje. Trošak je prihvatljiv. U tom slučaju tablete nije potrebno gutati, jer se, pomiješane s vodom, transformišu u suspenziju.

Ovaj lijek ima takvu bezuslovnu prednost kao mogućnost davanja u otopljenom obliku. "Flemoklav Solutab" (250 mg) nalikuje sirupu po ukusu, njima je zgodno da piju male pacijente. Glavna prednost u odnosu na ostale antibiotike je ta što ne izaziva takvu nuspojavu kao što je disbioza.

Lijek "Flemoklav Solutab" (250 mg) stalno je dostupan u mnogim porodičnim paketima prve pomoći. Ako prehlada ne nestane dugo, groznica traje dugo, pacijenti moraju piti antibiotike, uzima se ovaj lijek. Pomaže od prvog dana, ne pojavljuju se značajne nuspojave. Javljaju se blage pojave, ali male su, dovoljno je lijekova za poboljšanje rada crijeva.

Jedina mana je prilično visoka cijena.

Bolje je da se unaprijed upoznate s recenzijama Flemoklava Solutab (250 mg). Uglavnom su pozitivni. Kupci tvrde samo da je glavna stvar promatrati doziranje lijeka Flemoklava Solutab (250 mg).

Farmakološko djelovanje

Amoksicilin je polusintetički antibiotik širokog spektra, koji djeluje na mnoge gram-pozitivne i gram-negativne mikroorganizme. Istovremeno, amoksicilin je osjetljiv na uništavanje beta-laktamazama, te se time spektar aktivnosti amoksicilina ne širi na mikroorganizme koji stvaraju ovaj enzim. Klavulanska kiselina, inhibitor beta-laktamaze, koji je strukturno povezan s penicilinima, ima sposobnost inaktivacije širokog spektra beta-laktamaza koje se nalaze u mikroorganizmima otpornim na penicilin i cefalosporin.Klavulanska kiselina ima dovoljnu efikasnost protiv plazmidnih beta-laktamaza, koje najčešće određuju otpornost bakterija, a nije efikasna protiv kromosomskih beta-laktamaza tipa 1, koje ne inhibira klavulanska kiselina.

Prisutnost klavulanske kiseline u preparatu Flemoklav Solutab štiti amoksicilin od uništavanja enzimima - beta-laktamazama, što omogućava širenje antibakterijskog spektra amoksicilina. Slijedi in vitro kombinacijska aktivnost amoksicilina s klavulanskom kiselinom.

Aktivno protiv aerobnih gram-pozitivnih bakterija (uključujući sojeve koji proizvode beta-laktamaze): Staphylococcus aureus, aerobne gram-negativne bakterije: Enterobacter spp., Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Klebsiella spp., Moraxella catarrhalis. Sljedeći patogeni su osjetljivi samo in vitro: Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pyogenes, Streptococcus anthracis, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus viridans, Enterococcus faecalis, Corynebacterium spp., Listeria monocytogenes, anaekokrobna bakterija Cloecoccusp, bakterija anaekokica. (uključujući sojeve koji proizvode beta-laktamaze): Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Salmonella spp., Shigella spp., Bordetella pertussis, Yersinia enterocolitica, Gardnerella vaginalis, Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae, Haemophilebella Campi jejuni, anaerobne gram-negativne bakterije (uključujući sojeve koji stvaraju beta-laktamazu): Bacteroides spp., uključujući Čaj Bacteroides fragilis.

Doziranje i primjena

Flemoklav Solutab tablete od 250 mg uzimaju se oralno.

Režim doziranja postavlja se pojedinačno, ovisno o dobi, tjelesnoj težini, funkciji bubrega pacijenta, kao i težini infekcije. Kako bi se smanjili mogući probavni poremećaji i optimizirala apsorpcija, lijek treba uzimati na početku obroka. Tableta se proguta cijela, ispere se čašom vode ili se otopi u pola čaše vode (najmanje 30 ml), temeljito miješajući prije upotrebe. Minimalni kurs antibiotske terapije je 5 dana.

Liječenje se ne smije nastaviti duže od 14 dana bez preispitivanja kliničke situacije. Ako je potrebno, moguće je provesti postupnu terapiju (prvo, parenteralno davanje amoksicilina + klavulanske kiseline, nakon čega slijedi oralna primjena).

Odrasli i djeca starija od 12 godina s tjelesnom težinom ≥ 40 kg lijek je propisan u 500 mg / 125 mg 3 puta na dan.

Maksimalna dnevna doza ne smije prelaziti 2400 mg / 600 mg dnevno.

Djeca u dobi od 1 godine do 12 godina s tjelesnom težinom od 10 do 40 kg režim doziranja postavlja se pojedinačno na temelju kliničke situacije i težine infekcije.

Preporučena dnevna doza je od 20 mg / 5 mg / kg dnevno do 60 mg / 15 mg / kg dnevno i dijeli se na 2 do 3 doze.

Klinički podaci o upotrebi amoksicilina / klavulanske kiseline u omjeru 4: 1 u dozama> 40 mg / 10 mg / kg dnevno kod djece mlađe od dvije godine nisu. Maksimalna dnevna doza za djecu je 60 mg / 15 mg / kg dnevno.

Niske doze lijeka preporučuju se za liječenje infekcija kože i mekih tkiva, kao i ponavljajućeg tonzilitisa, velike doze lijeka preporučuju se za liječenje bolesti poput otitisa, sinusitisa, infekcija donjih disajnih puteva i mokraćnih putova, infekcija kostiju i zglobova. Nema dovoljno kliničkih podataka da bi se preporučila upotreba lijeka u dozi većoj od 40 mg / 10 mg / kg / dan u 3 podijeljene doze (omjer 4: 1) kod djece mlađe od 2 godine.

Približna shema doziranja za pedijatrijske bolesnike prikazana je u tabeli ispod:

Ostavite Svoj Komentar