Amur baršunaste bobice za dijabetes

Dobar dan dana! Moje ime je Halisat Suleymanova - fitoterapeutkinja sam. S 28 godina izliječila se od raka materice biljem (više o mom iskustvu izlječenja i zašto sam postala travarica pročitajte ovdje: Moja priča). Prije liječenja prema narodnim metodama opisanim na Internetu, posavjetujte se sa stručnjakom i liječnikom! Tako ćete uštedjeti vaše vrijeme i novac, jer su bolesti različite, bilje i načini liječenja su različiti, ali postoje i popratne bolesti, kontraindikacije, komplikacije i tako dalje. Za sada nema šta dodati, ali ako vam je potrebna pomoć u odabiru biljaka i metoda liječenja, možete me naći ovdje na kontaktima:

Biljka koristi organizmu

Najčešće se u receptima može spomenuti voće. Iako ostali dijelovi biljke takođe imaju ljekovite sposobnosti. Ova biljka je poznata već duže vrijeme. O rezultatima njegove upotrebe postoji znatan broj pozitivnih recenzija. Popis indikacija za njegovu upotrebu prilično je širok. Ali posebno se ističe njegov pozitivni učinak na dijabetičare.

Biljka se manifestuje u obliku:

  • snižavanje glukoze u krvi,
  • poboljšanje aktivnosti pankreasa,
  • uklanjanje toksina i drugih štetnih materija,
  • uklanjanje upalnih procesa,
  • regeneracija ćelija i tkiva,
  • normalizacija pritiska.

Često se kaže da ljekovita svojstva Amur baršuna kod dijabetesa mogu biti odgovarajuća zamjena za skupe lijekove. Uz redovnu upotrebu, pozitivne promene mogu se primetiti već za 2-4 nedelje. Da biste kontrolirali prijem, potrebno je stalno raditi krvni test.

Neki ljekari kažu da je preporučljivo uzimati ovu biljnu građu pola sata prije jela. Minimalno trajanje kursa je pola godine. Nakon postizanja normalne količine šećera u krvi, poželjno je prijeći na profilaktičku dozu.

Opis Amur baršuna gdje raste

Amur baršun ili stablo plute - prekrasno listopadno drvo s raširenom otvorenom krošnjom porodice Rutov iz porodice Velvet. U odrasloj dobi biljka može doseći visinu od 25-28 metara, a debla do jednog metra u promjeru.

Listovi stabla su neparni lanceolat. Gornji su po obliku slični lišću pepela. Kad se utrnu u ruke ispuštaju neobičnu i ne baš ugodnu aromu. Listovi cvjetaju krajem maja ili početkom juna.

Amur baršun je dvolična biljka s malim neopisanim cvjetovima sabranim u cvatovima sa zelenkastim laticama koji cvjetaju krajem juna. Zagađenje dolazi od insekata.

U kasno ljeto ili ranu jesen sjemenke sazrijevaju - okrugle male bobice crne boje s blagim nijansama, nalik crnim biserima. Nakon zrenja, bobice brzo otpadaju. Neki mogu postojati u grozdovima do zime. Oni su gorkog ukusa i zaljenskog mirisa.

Stablo drveta prekriveno je mekom kora zrnasto sive boje, nalik pluti. Zapravo, zbog nje je i dobio ime. U mladim biljkama može biti sa srebrnim nijansom.

Ovo prekrasno drvo pripada relikviji, preživjelo je do naših dana, preživjevši globalno ledenje.

Preferira plodna vlažna tla. Vrlo je otporna na sušu zbog svog moćnog korijenskog sistema, koji prodire duboko u zemlju, i ne boji se vjetrova. Stoga lako može izdržati oštre zime. Drvo je duga jetra. Može narasti do 250 godina.

U našoj zemlji raste na području Habarovska i Dalekog istoka, na Kurilskim ostrvima, Sahalinu, u Amur i Primorju.

Raste i u Koreji, Kini, na ostrvu Tajvan. Nalazi se u Japanu. Kao ukrasna biljka krasi mnoge parkove u svim dijelovima svijeta.

Amur baršun korisnih svojstava

Taninski spojevi

Hlapljivi,

S medicinskog stanovišta, najzanimljiviji alkaloid je berberin. Sastav esencijalnog ulja sadrži limonen, geraniol, mircen i druga korisna jedinjenja.

Od ovog stabla se dobijaju neki preparati koji imaju antiseptička, hemostatska, tonička, antipiretska svojstva.

Od kore drveta napravite žutu boju za bojenje svile, lana i pamučnih tkanina.

Tokom cvatnje, drvo privlači mnoge pčele. Amur baršun med, prema narodnim iscjeliteljima, ima anti-tuberkulozna svojstva.

Antipiretik,

Zbog prisustva esencijalnog ulja u plodu, njihova upotreba može smanjiti šećer u krvi, normalizirati metaboličke procese i imati blagotvoran učinak na gušteraču.

Prema preporukama travara, jedenje svježih bobica dnevno na prazan stomak šest mjeseci može normalizovati šećer u krvi. Istovremeno se moraju temeljno prožvakati i progutati bez vode za piće.

Amur baršun, koji raste u regiji Amur, Primorskom i Habarovsku, je dugotrajna jetra. Starost ovog relikvijskog stabla može dostići 300 godina, a njegov rast - do 28 metara.

Velvet je dobio ime zbog baršunaste na dodir plute kore čija debljina doseže 5 cm. Ova kora ima jedinstvena antibakterijska svojstva, a od nje se prave plute za začepljenje najboljih sorti vina.

Ali posebno su vrijedne njegove bobice, slične malim crnim biserima. Ove crne kuglice, koje sazrijevaju u septembru, sadrže do 5 sjemenki unutra i dostižu promjer do 1 cm.

Gorke, mirisne bobice sadrže mnogo korisnih elemenata. Ima ih puno:

  • tanini
  • flavonoidi
  • esencijalna ulja
  • isparljiv,
  • vitamini, uključujući A, C, E,
  • mineralne materije
  • elementi u tragovima, uključujući fosfor, kalijum, magnezijum, kalcijum itd.

Upravo su bobice Amur baršuna za liječenje dijabetesa traženi narodni lijek koji zanima ljude koji se suoče sa ovom bolešću.

Plodovi baršunastog drveta liječe se dijabetes melitusom tipa II, a za tip I je kategorično kontraindiciran.

Ostali tretmani

Visoka efikasnost liječenja šećerne bolesti plodovima baršunastog drveća postiže se sljedećim faktorima:

  • zahvaljujući bobicama povećava se proizvodnja inzulina od gušterače,
  • periferna tkiva povećavaju svoju osjetljivost na utjecaj hormona,
  • metabolički procesi se stabiliziraju.

Baršunaste bobice samo nadopunjuju standardni konzervativni tretman, ali ne zamjenjuju ga!

Osim dijabetesa, plodovi ovog drveta biće efikasni kao dodatak u liječenju:

  • artroza, artritis,
  • bolesti usne šupljine, kože,
  • hipertenzija
  • gripe i akutne respiratorne infekcije,
  • bolesti bubrega, želuca,
  • infekcije glistama
  • opšte slabljenje organizma.

Najveći učinak uočen je upravo u liječenju dijabetesa melitusa s baršunastim bobicama.

Iako je u bobicama ove biljke najveća koncentracija tvari koje normaliziraju šećer, mogu se koristiti i drugi dijelovi:

  • čaj od 10 g sušenih bobica ili mešavina drobljenog lišća, kore, korjena. Ovu mješavinu treba napuniti 200 g svježe prokuhane vode, inzistirati 2 sata, piti 1 kašiku. kašičica 3 puta dnevno. Kuhajte svakodnevno
  • tinktura od 30 g lišća. Sipajte sa 30% alkohola, stavite na tamno mjesto 2 tjedna, uzimajte 3 puta dnevno prije jela. Tinktura poboljšava probavu, normalizuje metaboličke procese,
  • dekocija od 10 g kore. Osušenu koru prelijte kipućom vodom (200 ml) i kuhajte 10-15 minuta na laganoj vatri, razblažite je kipućom vodom do 200 ml. Prijem se obavlja tri puta dnevno prije jela. Ovaj alat je i choleretic.

Ove metode liječenja treba primijeniti ako je nemoguće sami koristiti bobice baršunastog stabla.

Alergijski osip

Ako se pojave neki neugodni simptomi i nuspojave, morate prekinuti liječenje i potražiti medicinsku pomoć.

Liječenje individualnom netolerancijom je kontraindicirano.

Zabranjena je upotreba tokom trudnoće i dojenja, za djecu mlađu od 12 godina.

Prilikom tretiranja bobicama ne konzumirajte više od 5 komada dnevno.

Također je potrebno iz prehrane isključiti alkoholna pića, pića koja sadrže kofein.

Liječenje Amur baršunom ne otkazuje glavni tretman, a prije nego što počnete uzimati lijekove na temelju njega, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Značajke upotrebe i kontraindikacije

Da biste postigli maksimalan učinak, a da pritom ne oštetite svoje zdravlje, trebate koristiti baršunaste bobice, pridržavajući se sljedećih pravila:

  • bobice se koriste samo kao dodatni alat, bez otkazivanja tableta ili inzulina koji snižavaju razinu šećera,
  • koriste se samo plodovi ovog drveta koji imaju učinak na snižavanje šećera,
  • ne može se koristiti za lečenje dijabetesa tipa I, posebno kod dece,
  • efekt uzimanja bobica može se očekivati ​​tek nakon šest mjeseci redovnog unosa,
  • rezultat će biti dat samo svakodnevnom redovnom unosu voća, kaotičan prijem s čestim propustima bit će potpuno neučinkovit,
  • najbolja opcija je 3-4 bobice dnevno, jesti više od 5 voća dnevno opasno je za zdravlje,
  • bobice treba jesti na prazan stomak, pažljivo žvakati i gutati,
  • Ne pijte sa bilo kojom tečnošću, uključujući običnu vodu,
  • u roku od 6 sati nakon uzimanja zabranjeno je pušiti, piti alkohol, čaj, kafu,
  • alergijska reakcija na plod nije isključena, pa treba pažljivo pratiti primijećuju li se njegovi simptomi.

Budući da dugoročni pravilni unos Amur baršunastih bobica kod dijabetesa poboljšava tijek metaboličkih procesa, doprinosi i gubitku kilograma, što je često prisutno kod pacijenata s ovom dijagnozom.

Tokom liječenja trebate pratiti koncentraciju šećera u krvi pomoću ličnog glukometra. Ovo će vam pomoći da primijetite na vrijeme.

hiper- ili hipoglikemija

Primjena Amur baršuna u narodnoj medicini

Hipertenzija (kao dodatni lijek),

Oštećenje kože

Oralne bolesti

Iako tradicionalni iscjelitelji koriste sve dijelove biljke, najčešće se koriste plodovi koji imaju izražena ljekovita svojstva i imaju manje kontraindikacija.

Bolesti usne šupljine,

Normalizacija metaboličkih procesa,

Protivupalno

svojstva. Smatraju se efikasnim u liječenju određenih vrsta tumora, poput sarkoma. Plodovi se koriste i svježi i osušeni.

Groznica

Funkcionalni nervni poremećaji.

Pri prvom znaku prehlade, gripe pojedi 1-2 bobice prije spavanja, dok ih dobro žvačeš i držiš u ustima nekoliko minuta. Nakon gutanja, ne pijte 5-6 sati.

Uz bolest, morate jesti bobice dva puta dnevno.

U slučaju metaboličkih poremećaja preporučuje se jesti 2 bobice na prazan stomak 30 minuta prije doručka. Ovo će pomoći normalizaciji stolice (sa konstipacijom), riješiti se viška kilograma.

Pri visokom pritisku trebate jesti 1-2 bobice jednom dnevno na prazan stomak. Ako su pokazatelji vrlo visoki, dopušteno je koristiti bobice dva puta dnevno, ali ne više od 5 komada dnevno.

Ako osjetite vrtoglavicu, mučninu, glavobolju, morate prestati jesti bobice i obratiti se liječniku. Svakako zapamtite da oni sadrže alkoloide i saponine.

Kora jednog stabla ima debljinu od oko 7 centimetara i kada sazri, koristi se u narodnoj ekonomiji i medicini. Ide u proizvodnju pluta za vinsku industriju, od njega izrađuju pojaseve i pojaseve za spašavanje, a koristi se u industriji obuće. Fleksibilan je i vodootporan.

Amur čičak od baršuna ima dobra anti-upalna i antipiretska svojstva.

Dizenterija,

Upala debelog creva,

Bolesti pluća i pleure

U tibetanskoj medicini preporučuje se kod bolesti bubrega, poliartritisa, alergijskog dermatitisa, upale limfnih čvorova i očnih bolesti.

Alkoholna tinktura koristi se za ascites. Decokcija kore zajedno s lišćem koristi se za plućne bolesti, hepatitis.

Za liječenje hirurških rana može se upotrijebiti umjesto rivanola, izlijevajući 100 grama baršunastog 500 ml destilirane vode. Nakon inzistiranja dva dana, zagrijte do vrenja, sprečavajući tečnost da proključa. Potom sipajte u veliku bocu i sterilizirajte još pola sata.

Zatim morate dodati 15 grama borne kiseline i 5 grama novokaina. Ostavite da kuha još 10 minuta i lijek je spreman.

Spremni znači da trebate namočiti komad gaze ili zavoj i pričvrstiti na ranu.

Primjena recepata za Amur baršun

Od bobica, lišća i kore (bast) prave alkoholne tinkture, dekocije i infuzije.

Imaju antipiretička, dezodoransna, choleretic i protuupalna svojstva.

Uzmite 10 grama osušene i nasjeckane kore i zalijte 200 ml vruće vode. Kuhajte na laganoj vatri četvrt sata i ohladite na sobnu temperaturu.

Filtrirajte i dodajte izvornoj zapremini. Takvu dekociju pijte tri puta na dan, podeljenu u jednake porcije.

Infuzija se može koristiti za liječenje dizenterija, žada, za liječenje kože. Pomoći će poboljšati probavu.

30 grama osušenih listova prokuhajte sa 200 ml kipuće vode i ostavite dva sata. Za filtriranje. Pijte tri kafene kašike tri puta dnevno prije jela.

Tinktura se koristi za ispiranje usta, hroničnog hepatitisa, holecistitisa.

Da biste pripremili alkoholnu tinkturu od 30 grama lišća, prelijte 200 ml votke ili 70 posto alkohola i insistirajte dvije sedmice. Procijediti i piti 15 kapi tri puta dnevno.

Uzmite 30 grama sirovina: kora, lišće, voće. Sipajte 200-250 ml alkohola (70%) ili votke. Insistirajte dve nedelje.

Pijte 15 kapi tri puta dnevno.

Sakupljanje i berba

Berba lišća vrši se na početku vegetacijske sezone, tj. u junu ili julu. U ovom trenutku sadrže maksimalnu količinu hranljivih sastojaka.

Osušite ih u hladu na otvorenom, raširivši ih u tankom sloju na tkanini ili papiru. Rok trajanja osušenih listova je 1 godina.

Kora se bere u proljeće. U ovom se trenutku lako odvojiti od debla, a da pritom ne nanese štetu drvetu.

Osušite je na otvorenom ili prozračenom mestu daleko od sunčeve svetlosti. Prije sušenja mora se isjeći na male komade.

Bobice se bere u punoj zrelosti. Treba ih skupljati (kao i sve sirovine) po dobrom suhom vremenu. Možete ga sušiti u ventiliranoj prostoriji, pod nadstrešnicom, u rerni ili u električnoj sušilici. Temperatura ne bi trebalo preći 40-50 stepeni. Bolje ih je čuvati u zatvorenoj staklenoj posudi s poklopcem.

Ostavite Svoj Komentar