Glikemijski indeks hljeba

Od glikemijskog indeksa (GI) proizvoda ovisi koliko se brzo povećava razina šećera u krvi nakon što ga pojedemo. GI je nizak (0-39), srednji (40-69) i visok (preko 70). Kod šećerne bolesti preporučuje se upotreba jela s niskim i srednjim GI, jer oni ne izazivaju nagle skokove glukoze.

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Glikemijski indeks hljeba ovisi o vrsti brašna, načinu pripreme i prisustvu dodatnih sastojaka u sastavu. Međutim, ma kakav ovaj pokazatelj bio, važno je shvatiti da hljeb ne spada u bitne sastojke dijabetesa kad ga konzumirate, morate se pridržavati te mjere.

Šta je jedinica za hleb?

Zajedno sa glikemijskim indeksom, indikator "jedinice za hleb" (XE) često se koristi za sastavljanje menija i izračunavanje ugljikohidratnih opterećenja. Uobičajeno, pod 1 XE se podrazumijeva 10 g čistih ugljikohidrata (ili 13 g ugljikohidrata s nečistoćama). Jedan komad hljeba od bijelog brašna težine 20 g ili komad raženog hljeba težine 25 g jednak je 1 XE.

Postoje tablice s podacima o količini XE u određenoj masi različitih proizvoda. Znajući ovaj pokazatelj, dijabetičar može pravilno napraviti približnu dijetu nekoliko dana unaprijed i zahvaljujući dijeti držati šećer u krvi pod nadzorom. Zanimljivo je da neko povrće ima tako malo ugljikohidrata u svom sastavu da se njihov XE uzima u obzir samo ako masa pojedenih prelazi 200 g. U to spada mrkva, celer, repa i luk.

Proizvodi od bijelog brašna

Ovaj proizvod sadrži mnogo jednostavnih ugljikohidrata koji se vrlo brzo probavljaju. Osjećaj punoće zbog toga ne traje dugo. Ubrzo, osoba opet želi jesti. S obzirom da dijabetes zahtijeva određena ograničenja u ishrani, bolje je davati prednost hrani bogatoj vlaknima i sporo probavljivim ugljikohidratima.

Raženi hleb

GI raženog hleba u proseku - 50-58. Proizvod ima prosječno opterećenje ugljikohidrata, tako da ga nije zabranjeno koristiti, ali to morate učiniti na odmjeren način. Sa visokom hranjivom vrijednošću, njegov kalorijski sadržaj je prosječan - 175 kcal / 100g. Uz umjerenu upotrebu, ne izaziva debljanje i daje dugi osjećaj sitosti. Osim toga, raženi hljeb je dobar za dijabetičare.

  • proizvod sadrži veliku količinu vlakana, koja reguliše motoričku aktivnost crijeva i poboljšava stolicu,
  • njegove hemijske komponente su aminokiseline, proteini i vitamini potrebni za cjelovito funkcioniranje ljudskog tijela,
  • Zbog visokog sadržaja gvožđa i magnezijuma, ovaj proizvod povećava hemoglobin u krvi i umiruje nervni sistem.

Što je kruh tamniji, to je brašno više raženog brašna, što znači da mu je GI niži, ali kiselost veća. Ne možete ga kombinirati s mesom, jer takva kombinacija komplicira proces probave. Najbolje je jesti kruh s laganim povrtnim salatama i čorbama.

Jedna od sorti proizvoda od raženog brašna je borodinski hljeb. GI mu je 45, bogat je vitaminima B grupe, makro- i mikroelementima. Zbog visokog sadržaja dijetalnih vlakana, jedenje pomaže snižavanju holesterola u krvi. Zbog toga iz cijele palete pekarskih proizvoda liječnici često preporučuju ovaj proizvod uključiti u jelovnik bolesnika s dijabetesom. Kriška Borodino hljeba težine 25 g odgovara 1 XE.

Brankin hljeb

Glikemijski indeks proizvoda od mekinjenih hljeba je 45. To je prilično nizak pokazatelj, pa se ovaj proizvod često može naći na stolu dijabetičara. Za njegovu pripremu koristite raženo brašno, kao i integralne žitarice i mekinje. Zbog prisutnosti grubih dijetalnih vlakana u sastavu, takav hljeb se dugo probavlja i ne izaziva oštre fluktuacije nivoa glukoze u krvi dijabetesne bolesnice.

Korisna svojstva hleba od mekinja:

  • zasitiva tijelo vitaminima B grupe,
  • normalna funkcija crijeva
  • povećava imunitet zbog antioksidanata u svom sastavu,
  • dugo daje osjećaj punoće bez osjećaja težine i natezanja,
  • snižava holesterol u krvi.

Proizvodi se i hljeb od pšeničnog brašna sa mekinjama. Moguće je koristiti takav proizvod za dijabetičare, pod uvjetom da se u proizvodnji brašna koriste ne najviši, već 1 ili 2 razreda. Kao i bilo koje druge vrste hljebnih proizvoda, hljeb od mekinja treba jesti u razumnim granicama, ne prelazeći dnevnu količinu koju je preporučio ljekar.

Hljebni hljeb

GI integralnog hleba bez dodavanja brašna je 40-45 jedinica. Sadrži mekinje i klice žitarica koje tijelo zasićuju vlaknima, vitaminima i mineralima. Postoje i varijacije zrnca u kojima je prisutno vrhunsko brašno - za dijabetes ih ne treba konzumirati.

Temperatura pečenja kruha od cjelovitih žitarica rijetko prelazi 99 ° C, tako da dio gotove prirodne mikroflore u zrnu ostaje u gotovom proizvodu. S jedne strane, ova tehnologija omogućava vam da uštedite maksimalnu količinu vrijednih tvari, ali za dijabetičare koji imaju „slab želudac“ to može dovesti do probavnih smetnji. Osobe sa hroničnim oboljenjima organa gastrointestinalnog trakta treba da preferiraju klasične proizvode od hljeba koji su podvrgnuti dovoljnoj termičkoj obradi.

Dijabetički hljeb

GI hljeb ovisi o brašnu iz kojeg su pripremljena. To je najviše za pšenični hljeb. Može dostići 75 jedinica, tako da je ovu vrstu proizvoda bolje ne koristiti za dijabetes. Ali za integralni i raženi hljeb, GI je mnogo niži - samo 45 jedinica. S obzirom na njihovu laganu težinu, otprilike 2 porcije kriške ovog proizvoda sadrže 1 XE.

Peciva za dijabetičare napravljena su od integralnog brašna, dakle bogata su vlaknima, vitaminima, aminokiselinama i drugim biološki korisnim spojevima. Imaju puno proteina i relativno malo ugljikohidrata, pa njihova upotreba u prehrani doprinosi ravnomjernom povećanju šećera u krvi. Zrna kvasca često nisu u peci za kruh, pa mogu biti dobra opcija za osobe sa povećanom proizvodnjom gasa.

Proračun glikemijskog indeksa

Hleb od punog zrna

Prilikom razvoja prehrane uzimaju se u obzir ne samo hranjive vrijednosti proizvoda, već i glikemijski indeks (GI). To je učinak određenog proizvoda na šećer u krvi. GI se temelji na glukozi kojoj je dodijeljen pokazatelj 100. Svi ostali proizvodi na glikemijskom indeksu izračunati su u odnosu na ovaj pokazatelj. Morate pogledati koliko poraste razina šećera nakon konzumiranja 100 grama proizvoda i uporediti ga sa nivoom glukoze. Ako je ovaj pokazatelj 50% glukoze, tada je proizvodu dodijeljen indeks 50 i tako dalje. Na primjer, glikemijski indeks raženog hljeba je 50, ali GI hljeba već će biti 136.

Brzi i spori ugljikohidrati

Ugljikohidrati se dijele na „brze“ i „sporo“. Prve se nalaze u hrani s visokim GI iznad 60. U tijelu se vrlo brzo pretvaraju u energiju, a ako je nema vremena konzumirati, dio se skladišti u rezervi, najčešće u obliku potkožne masti. Druga vrsta ugljikohidrata pripada proizvodima niskog GI do 40. Oni se u tijelu sporije pretvaraju u energiju, ravnomjerno ga raspoređujući.

Kad brzi ugljikohidrati uđu u organizam, razina šećera naglo raste. Ali spori ugljikohidrati glatko opskrbljuju tijelo energijom, pa se razina šećera održava na određenoj razini.

Spori ugljikohidrati potrebni su tijelu u svakodnevnom životu, kada mu ne treba puno energije. Proizvodi s visokim GI-om su potrebni ljudima u periodima povećanog stresa, na primjer, kada se igraju sportovi, fizički napor.

Glikemijski indeks različitih proizvoda od hljeba

Hlebni proizvodi

Od davnina je hljeb sastavni dio ljudske prehrane. U različitim su se razdobljima diskutovale njezine vrijedne kvalitete, ponekad su osporavane, a druge su se pokazale visokim vrijednostima. Uprkos svemu, čovjeku je teško odbiti tako ukusan i poznat proizvod. Mnogi ljudi, čak i vodeći računa o svojoj figuri, ne žele uvijek jesti proizvode za hljeb. Neki kupuju domaće strojeve za hljeb za pečenje proizvoda od kruha prema vlastitim korisnim receptima bez raznih dodatnih dodataka. Ali ipak, stručnjaci upozoravaju na oprezan odnos prema pekarskim proizvodima.

Svaka vrsta proizvoda od brašna ima specifičan GI i kalorijski sadržaj.

  • Borodinski hleb - 45,
  • integralno zrno - 40,
  • sa sadržajem mekinja - 50.

Ove vrste hljeba mogu konzumirati osobe koje imaju dijabetes i imaju prekomjernu težinu. Ali bijeli hljeb, pržene pite bolje je koristiti u ograničenim količinama ili ih se suzdržavajte uopće, jer imaju indeks vrijednosti od 90-100. Prilikom kupovine hljeba potrebno je odabrati onaj s najmanje dodataka.

Prilikom sastavljanja dijeta za ljude na dijeti iz različitih razloga, potrebno je uzeti u obzir mnoge aspekte. To najbolje rade nutricionisti, ali postoje situacije kada morate sami donijeti odluku o proizvodu. Tada su vam potrebna znanja o glikemijskom indeksu.

Pogledajte video: NEUNIŠTIVO ŽITO SPREČAVA RAK, DIJABETES, SRČANE I PROBAVNE PROBLEME Prof. dr Mihajlović (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar