MODY - posebna vrsta dijabetesa

Uobičajena podjela dijabetesa na dvije vrste postepeno zastareva. Liječnici otkrivaju druge oblike bolesti, uz pomoć novih metoda istraživanja, proučavaju nestandardne slučajeve i dobivaju novu klasifikaciju. Naročito se danas često spominje specifični oblik dječije bolesti - MODY (Dijabetes koji počinje sa zrelošću). Prema statistici, nalazi se kod 5% svih dijabetičara. MedAboutMe je razumio kako prepoznati dijagnozu i koji će tretman biti potreban.

MODY - vrsta dijabetesa kod dece

Izraz MODY pojavio se 1975. godine kada su američki ljekari opisali slučajeve specifičnog tijeka dijabetesa kod djece. Vjerovalo se da se u djetinjstvu i adolescenciji manifestira prva vrsta bolesti - prilično agresivan oblik, za koji je karakteristično postepeno izumiranje funkcija gušterače. Beta ćelije koje proizvode inzulin kod ovih bolesnika se oštećuju prilično brzo, a pacijentu je potrebna doživotna hormonska nadomjesna terapija - svakodnevne injekcije inzulina.

Međutim, prema ljekarima, kod neke djece simptomi dijabetesa nisu bili toliko izraženi, a sama bolest napredovala je polako ili uopće nije napredovala. U tijeku je bolest više podsjećala na dijabetes melitus tipa 2, koji nije povezan s oštećenjem gušterače i pojavljuje se nakon 35-40 godina. Odatle i naziv novog tipa - dijabetes odraslog tipa kod mladih (Dijabetes zrelih koji potiče od mladih). Istovremeno, tokom godina proučavanja bolesti, lekari su ipak otkrili sličnost između MODY i prve vrste bolesti. Uz to se oštećuju i stanice pankreasa, a razvitak samog organa dovodi do razvoja simptoma. Danas endokrinolozi razlikuju 13 vrsta MODY-a, a najčešći (50-70% svih slučajeva dijagnoze) je tip 3, kao i drugi i 1. tip. Ostalo su izuzetno rijetke i malo proučavane.

Uzroci oštećenja pankreasa

MODY je nasledna kongenitalna patologija povezana sa mutacijom gena. Takav dijabetes se manifestira u djece samo ako njihovi rođaci također pate od jednog od oblika ove bolesti. Stoga je prikupljanje porodične anamneze važan dio dijagnoze u slučajevima sumnje na ovu vrstu bolesti. Zapravo je nasljednost ključna za utvrđivanje bolesti, jer pojam MODY objedinjuje niz mutacija u različitim genima odgovornim za pravilno funkcioniranje gušterače.

Patologije utiču na funkcioniranje beta ćelija i postepeno dovode do činjenice da ne mogu proizvesti dovoljno inzulina. Ovaj hormon je odgovoran za isporuku šećera u tjelesna tkiva, tako da kad ga nema u krvi, razina glukoze raste. Istovremeno, za razliku od teškog dijabetesa melitusa tipa 1 u kojem se apsolutno nedostatak inzulina lako razvija, uz MODY još uvijek ostaje određena količina hormona. Zbog toga se, uprkos činjenici da je bolest urođena i razvija se od djetinjstva, otkriva najčešće već u adolescenciji, kada se simptomi pojačavaju.

Gotovo polovina slučajeva MODY dijagnosticirana je kod mladih žena tokom trudnoće. Prvo se dijagnosticira gestacijski dijabetes, ali obično njegovi simptomi trebaju nestati nakon što se dijete rodi. Ako hiperglikemija i dalje postoji, vjerovatnoća za MODY je vrlo velika.

Znakovi dijabetesa MODY

Prilično je teško identificirati MODY dijabetes po simptomima u djetinjstvu. Kao što je već spomenuto, odvija se u blagom obliku, tako da se bolest u razvoju možda dugo ne manifestira nikakvim ozbiljnim bolestima.

Najčešći oblik bolesti, MODY 3. tipa, obično se može primjetno manifestirati već u 20-30 godina, ali nakon toga će napredovati. Znakovi dijabetesa s MODY-om karakteristični su za bilo koji oblik hiperglikemije izazvane nedostatkom inzulina, a među njima su:

  • Stalna žeđ.
  • Jak osjećaj gladi.
  • Poliurija (pojačan urin, učestalo mokrenje).
  • Umor, pospanost.
  • Raspoloženje se ljulja.
  • Gubitak kilograma.
  • Povišen krvni pritisak.
  • Loše zacjeljivanje rana.

Otkriveno je da pacijent ima šećer u mokraći (glikozurija), a takođe se mijenja i sastav krvi - povećava se količina ketonskih tijela u njemu (ketoacidoza). Neki dijabetičari se žale na nesanicu, bezrazložnu temperaturu, pa čak i na grčeve.

Opći testovi i druga dijagnostika za MODY

Na početku dijagnoze pacijent mora proći opće testove za otkrivanje dijabetesa, posebno provjeriti razinu šećera i inzulina u krvi. Ovakvi pregledi neće samo utvrditi hiperglikemiju, već će otkriti i sa čim je ona povezana. Ako je na pozadini visokog šećera količina inzulina također prekomjerna, onda govorimo o dijabetesu tipa 2 s ozbiljnom inzulinskom rezistencijom, a MODY je potpuno isključen.

Niži nivo inzulina ukazuje na insuficijenciju pankreasa, u ovom slučaju se pacijent može posumnjati u MODY. No konačna dijagnoza postavlja se tek nakon genetskih istraživanja, jer je ovaj dijabetes kod djece nasljedne genetske prirode. U stvari, svi drugi testovi i pregledi pokazuju samo ozbiljnost tijeka bolesti, kao i moguće komplikacije koje proizilaze iz pozadine hiperglikemije i tako dalje.

Genetsko istraživanje je prilično složena, dugotrajna i skupa dijagnostička metoda. Zbog toga se provodi uz isključenje drugih mogućih vrsta dijabetesa. Na primjer, pacijentu se mogu preporučiti testovi na antitijela na inzulin i beta ćelije, čije prisustvo ukazuje na autoimunu prirodu bolesti. Ako je analiza pozitivna, MODY se isključuje.

Liječenje dijabetesa tipa MODY

Budući da se MODY odnosi na one vrste dijabetesa kod kojih pate beta ćelije i smanjuje se proizvodnja inzulina, liječenje uključuje injekcije ovog hormona. Bez takve terapije simptomi se postepeno povećavaju, a na pozadini hiperglikemije mogu se razviti teške komplikacije. Među njima su:

  • Infarkt miokarda.
  • Oštećenje mrežnice, smanjen vid.
  • Oštećenje bubrega, uključujući srčani udar bubrega.
  • Neuropatija ekstremiteta (gubitak osjetljivosti, rizik od razvoja dijabetičkog stopala).

Stoga je imenovanje inzulina u nekim slučajevima jedini mogući efikasan tretman. Međutim, MODY se još uvijek ne primjenjuje na teške oblike dijabetesa, stoga se u određenim fazama terapija može odvijati bez injekcije. Pacijentu se propisuju lijekovi za snižavanje šećera, koji su glavni u liječenju bolesti tipa 2.

Da bi održali stabilno stanje i uklonili znakove dijabetesa, pacijenti koji imaju MODY moraju slijediti pravila zdravog načina života. Ključ toga je dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata. Iz prehrane treba u potpunosti isključiti proizvode sa visokim glikemijskim indeksom, čija konzumacija dovodi do naglog porasta šećera u krvi. Tijekom normalne funkcije gušterače, takvi skokovi glukoze relativno su laki za podnošenje, ali uz slabu proizvodnju inzulina, nepravilna prehrana može dovesti do napada teške hiperglikemije. Zbog toga je sa MODY-om hrana i pića sa šećerom (deserti, slatka voda itd.), Bijeli riža, bijeli hljeb i slatki muffin, rezanci (osim pšenične durum) i drugi slični proizvodi neprihvatljivi.

Pogledajte video: VEGAN 2017 - The Film (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar