Dijagnoza pankreatitisa, njegove metode

Pankreatitis je jedno od najozbiljnijih oboljenja gastrointestinalnog trakta, koje se manifestuje kršenjem gušterače. Opasnost od bolesti je zaista vrlo velika, zato je važno pravovremeno organizirati dijagnozu i liječenje patologije. O ovom i općenitoj suštini pankreatitisa govoritićemo u današnjem članku.

Šta je pankreatitis i zašto je opasan

Nepravilna prehrana i loše navike - put do pankreatitisa!

Gušterača ljudskog tijela ne samo da luči vlastiti sok, potreban za probavu hrane koja ulazi u gastrointestinalni trakt, već sudjeluje u sintezi najvažnijih tvari za čovjeka.

Tako, na primjer, ovo tijelo, dugačko 15 centimetara i teško samo 80 grama, proizvodi inzulin, glukagon i likopen, koji su regulatori šećera u krvi. S obzirom na tako važne funkcije žlijezde, podcjenjivanje njenog rada jednostavno je neprihvatljivo, međutim, to je običan organ koji ima tendenciju da se pokvari.

U normalnom stanju, pankreas osobe rijetko ima bilo kakve patologije, ali poremećaji u njegovom funkcionisanju često se pojavljuju zbog neuhranjenosti, načina života ili zloupotrebe alkohola. Posljedica takvih kršenja jeste da se upalni proces razvija u tijelu, te više nije u stanju kvalitativno obavljati svoje funkcije. U ovom slučaju osoba razvija pankreatitis.

Zapravo, ova bolest je upala gušterače, koja izaziva poremećaje u njenom radu.

Do danas se razlikuju dva oblika pankreatitisa:

  1. Akutno, što je brzo i izrazito kršenje u radu pankreasa.
  2. Hronična, koja se razvija iz akutnog oblika bolesti i neprestano je upala organa.

Bez obzira na oblik tečaja, uzroci pankreatitisa u pravilu su:

  • zloupotreba alkohola
  • patologija probavnog trakta i žučnog mjehura
  • ateroskleroza
  • dijabetes melitus
  • hipertenzija
  • trovanje
  • uzimanje određenih lijekova
  • učestalo prejedanje
  • neuhranjenost i stil života
  • infekcija žlijezde
  • genetska predispozicija

Napominjemo da gore navedeni uzroci izazivaju razvoj akutnog oblika pankreatitisa iz kojeg se ubuduće mogu razviti hronične upale gušterače. Potonje je, usput, vrlo opasno, jer može izazvati razvoj najozbiljnijih patologija gastrointestinalnog trakta (čir, rak) i smrt.

Simptomi bolesti

Jaka bol u gornjem dijelu trbuha - glavni znak bolesti

Ono što je hronično, da je akutni oblik pankreatitisa prilično zanimljiva vrsta bolesti, jer njegov tok nije daleko uvijek simptomatski. Stoga je radi održavanja „želučanog“ zdravlja vrijedno provesti njegov sistematski pregled u klinici.

Međutim, u mnogim slučajevima pankreatitisa manifestuje se specifičnim simptomima, čija su osnova sljedeći simptomi:

  1. jaka bol u trbuhu
  2. groznica
  3. smanjenje ili povećanje pritiska
  4. blijedost kože lica
  5. povraćanje
  6. proliv ili zatvor
  7. kratkoća daha
  8. nadimanje
  9. plavkastim mrljama u pupku i donjem dijelu leđa
  10. požutenje sklera očiju ili kože

U akutnom ili pogoršanju hroničnog pankreatitisa, gore navedeni simptomi se intenziviraju na sve većoj osnovi. Kao rezultat toga, stanje pacijenta se pogoršava i potrebna mu je hospitalizacija.

Zbog činjenice da se intenziviranje simptoma pojavljuje u izuzetno kratkom vremenu, kada se prvi put pojave, vrijedno je odmah posjetiti najbližu kliniku, poduzimati osnovne dijagnostičke mjere i započeti odgovarajuću terapiju. Inače je pojava najopasnijih komplikacija pankreatitisa pitanje vremena.

Patološka dijagnostika

Dijagnoza pankreatitisa zahtijeva sveobuhvatan pregled

Da biste organizirali liječenje pankreatitisa, prije svega, važno je točno dijagnosticirati prisutnost ove patologije. Provođenje i propisivanje dijagnostičkih mjera isključiva je prednost gastroenterologa, pa ako se sumnja na pankreatitis bilo koje formacije, njegova posjeta se ne može izbjeći.

U tipičnoj izvedbi dijagnostika u ordinaciji stručnjaka vrši se sprovođenjem sledećih koraka:

  1. Prikupljanje i analiza pacijentove epidemiološke istorije. U ovoj fazi, gastroenterolog razgovara sa pacijentom. Potonji se kažem stručnjaku što detaljnije o prvim manifestacijama i simptomima njegove bolesti, nakon čega liječnik može iznijeti neke zaključke.
  2. Provođenje palpacijskih dijagnostičkih postupaka. Takve su palpacija nekih organa kroz kožu osobe, što vam omogućava da prepoznate primarne znakove pankreatitisa.

Imenovanje i provođenje specijaliziranih anketa. U slučaju pankreatitisa vrši se sledeće:

  • Biohemijski test krvi. Prema njegovim rezultatima određuju se sljedeći pokazatelji: porast alfa-amilaze, lipaze i šećera u krvi, smanjenje albumina u tijelu, provjera aktivnosti C-reaktivnog proteina i povećanje uree.
  • Određivanje stabilnosti vodeno-elektrolitne ravnoteže krvnog sistema. S pankreatitisom se to znatno pogoršava i tekućina u krvi postaje nekoliko puta manja.
  • Klinički test krvi. Ova dijagnostička tehnika omogućava vam prepoznavanje glavnih pokazatelja funkcioniranja tijela.
  • Analiza mokraće Suština njegove primjene slična je prethodnoj vrsti ispitivanja.
  • Ultrazvuk, rendgenski snimak, računarska tomografija, laparoskopija i endoskopija. Ove su vrste istraživanja nužne za vizualizaciju procesa koji se odvijaju u gastrointestinalnom traktu i gušterači, što je vrlo važno za postavljanje tačne dijagnoze.

Imajte na umu da su u dijagnozi pankreatitisa bilo kojeg oblika, gornje metode obavezne. Samo ukupnost njihovih rezultata može profesionalnom gastroenterologu pomoći da postavi tačnu dijagnozu.

Značajke liječenja pankreatitisa

Tijekom liječenja morate se pridržavati posebne prehrane

Liječenje akutnog i hroničnog pankreatitisa proces je koji se sastoji od ogromnog broja stadija. Popis ovih potonja određuje se za svaki slučaj pojedinačno, stoga je važno tretirati upalu pankreasa zajedno sa profesionalnim lekarom.

Općenito govoreći, principi liječenja bolesti su sljedeći:

  1. Zaustavljanje napada pankreatitisa. Ovaj trenutak zahtijeva organizaciju pacijenta odmora u krevetu, odbijanje njega da jede i pije (izuzetak je obična voda), uzimanje lijekova protiv bolova, nanošenje hladnog bola na mjesto i odlazak na kliniku.
  2. Organizacija glavne terapije bolesti. Sve ovisi o težini pankreatitisa i njegovim karakteristikama u svakom slučaju. Bez obzira na oblik patologije, važno je eliminirati faktore njenog razvoja, a zatim organizirati odgovarajuću vrstu terapije, koja se može predstavljati konzervativnim ili hirurškim metodama. Jednako je važno organizirati pravilnu prehranu za vrijeme liječenja bolesti i sustavno posjećivati ​​kliniku za praćenje tijeka patologije. Treba napomenuti da u liječenju pankreatitisa nije isključena upotreba alternativne medicine, međutim, treba se pravilno organizirati i ne biti osnova liječenja, već pomoći u tome.
  3. Održavanje rezultata. U ovoj fazi liječenja dovoljno je pridržavati se osnovnih preventivnih mjera koje će pomoći u sprječavanju ponovne pojave pankreatitisa ili njegovog pogoršanja.

Općenito, nema posebnih poteškoća u liječenju pankreatitisa. Glavna stvar u organizaciji liječenja ove bolesti je uska suradnja s liječnikom, nakon njegovih savjeta i kompetentnog pristupa tekućim medicinskim postupcima. Uvjeravamo vas da će pri takvom liječenju pankreatitis što prije odstupiti i nikome neće smetati.

Prognoza lečenja bolesti i njena prevencija

Pankreatitis je lakše spriječiti nego liječiti!

Prognoza terapije akutnog pankreatitisa gotovo je uvijek pozitivna, posebno kad je pacijent na vrijeme otišao na kliniku i organizirao terapiju. U slučaju hroničnog formiranja bolesti, sve nije tako ružičasto.

Liječenje pankreatitisa u ovom obliku uvelike ovisi o težini njegovog toka i pravovremenosti organizacije liječenja. U svakom slučaju, nemoguće je klasificirati upalu gušterače kao neizlječivu bolest, stoga kada se pojavi, ne biste trebali paničariti, već je bolje započeti pravovremeno uklanjanje patologije.

Pretpostavimo da se bolest uspješno pobijedi. Šta dalje činiti? Prirodno, održavati zdravo stanje organizma. U slučaju pankreatitisa preventivne mjere su sljedeće:

  • Potpuno odbijanje alkoholnih pića, pušenja, a još više opojnih droga.
  • Provođenje sustavnih pregleda u poliklinici, posebno uz pojavu najmanjeg nelagode u probavnom traktu.
  • Potpuno zbrinjavanje svih bolesti koje se nekako manifestiraju tokom života.
  • Organizacija pravilne prehrane, odnosno bez obilja masne i druge teške hrane, kao i unos obroka u frakcijskim i malim porcijama.
  • Izbegavajte prejedanje.
  • Naglasak na vitaminskoj i zdravoj hrani.
  • Jačanje imunološkog sistema.

Više informacija o pankreatitisu možete pronaći u videu:

Samo pomislite, ali gore predstavljene mjere sa sistematskom i kompetentnom provedbom ključ su uspješne prevencije bilo kojeg oblika pankreatitisa. Toplo ne preporučujemo odustajanje od profilaktičkih postupaka u slučaju oboljenja od pankreasa, jer oboljeli od pankreatitisa sličan je smrti.

Kao što vidite, pankreatitis nije tako strašna bolest. Naravno, kad se pokaže da je jednostavno neraspoložiti hlače, definitivno ne vrijedi paničariti. Za kompetentnu dijagnozu i liječenje bolesti dovoljno je da se pridržavate gornjih odredaba. Nadamo se da vam je članak bio koristan i da je dao odgovore na vaša pitanja. Zdravlje vama!

Jeste li primijetili grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enterda nas obavestite.

Suština bolesti

Gušterača je mali, ali važan organ probavnog sistema. Leži iza stomaka i proteže se od dvanaesnika do slezine. Gušterača ima rebrastu strukturu. Svaka lobula ima kanal. U organu su svi kanali povezani i tvore glavni kanal pankreasa. Postoji i drugi (inkrementalni) kanal. Svaki od njih ulijeva u dvanaestopalačno crijevo.

Gvožđe u ljudskom tijelu obavlja dvije funkcije:

  1. Exocrine (egzokrin). Sok izlučen iz žlijezde u dvanaesnik sadrži enzime. Uključeni su u probavu proteinske, ugljikohidratne i masne hrane.
  2. Endokrini (intrasekretorni). Gušterača izlučuje polipeptidne hormone u krv. Oni regulišu metaboličke procese koji se odvijaju u tijelu.

Sa upalom su funkcije pankreasa narušene. To potvrđuje dijagnoza pankreatitisa. Tajna se ne izlučuje iz organa u dvanaesnik. S tim u vezi počinje proces samo-probave dijelova žlijezde. Dio enzima i toksina u ovom se slučaju oslobađa u krvne žile, širi se po tijelu i oštećuje ostale organe (jetru, bubrege, pluća, srce pa čak i mozak).

Bolest se javlja kod ljudi iz različitih razloga. Statistika pokazuje da 50% ljudi pati od upale pankreasa zbog zloupotrebe alkohola. U 20% slučajeva dijagnoza pankreatitisa kod odraslih pokazuje da se bolest razvija usljed žučnih kamenaca. Ostali uzroci upale pankreasa uključuju:

  • zarazne, virusne i parazitske bolesti,
  • gljivičnim infekcijama
  • povrede i trovanja,
  • endoskopske manipulacije i operacije.

Klasifikacija pankreatitisa

Po prirodi tijeka bolest može biti akutna (OD) i hronična (CP). Prvi oblik bolesti znači upalni proces koji se javlja u gušterači i prelazi na druga tkiva i organe. Bolest se naglo razvija zbog unosa alkohola, začinjene ili masne hrane. U nekim slučajevima početak bolesti je povezan s jedenjem velikih količina hrane nakon dužeg posta.

Stručnjaci za akutni pankreatitis razvrstavaju na sledeći način:

  1. Akutni teški pankreatitis. Ovim oblikom unutrašnji organi ne funkcionišu pravilno. Dif dijagnoza pankreatitisa otkriva ozbiljna kršenja.
  2. Oštar lagani oblik. Sa ovom vrstom bolesti funkcije organa su minimalno poremećene.
  3. Akutni teški pankreatitis, kompliciran parapankreatinim infiltratom, peritonitisom, gnojnim apscesima, sepsom, krvarenjem.

Hronični pankreatitis javlja se kod ljudi nakon što je patio od akutnog oblika upale pankreasa. Ovisno o težini, stručnjaci razlikuju:

  1. Teška forma. Za pankreatitis je karakterističan neprekidni ponavljajući tok. Periodi remisije su rijetki i kratkotrajni.
  2. Tok bolesti je umjeren. Do egzacerbacije upale gušterače dolazi 3-4 puta godišnje. Sindrom boli u trbuhu je prilično dug.
  3. Blagi tok bolesti. Pogoršanja su kratka i rijetka. Javljaju se 1-2 puta godišnje.

Znakovi akutne upale

Epigastrična bol je simptom koji ukazuje na akutni pankreatitis. Diferencijalna dijagnoza u prisustvu ovog simptoma provodi se odmah, jer je bol često toliko jaka da ljudi ne mogu ležati i sjediti mirno. Tek nakon dijagnoze i točne dijagnoze, specijalisti su u mogućnosti poduzeti bilo kakve mjere za ublažavanje stanja pacijenata.

Još jedan uobičajeni znak akutne upale gušterače je povraćanje koje se ponavlja u većini slučajeva. Ne donosi olakšanje bolesnim ljudima. Njihovo stanje zbog povraćanja samo se pogoršava. Ostali simptomi akutnog pankreatitisa uključuju:

  • blijeda koža, akrocijanoza (stjecanje kože plavkastoplave boje),
  • nadimanje
  • zadržavanje plina, stolice,
  • oštra slabost.

Simptomi hroničnog pankreatitisa

Znakovi karakteristični za CP su različiti u razdobljima pogoršanja i remisije. Oni ovise o nekoliko faktora: stadijumu, kliničkom obliku tijeka bolesti. Uprkos tome, može se razlikovati nekoliko glavnih simptoma hroničnog pankreatitisa:

  1. Probava probava. Manifestira se povećanjem volumena i učestalosti stolice. Kod hroničnog pankreatitisa, izmet ima sivkastu boju i gadan miris. Često sadrži ostatak hrane koja nije probavljena. Navedeni simptomi se javljaju zbog smanjene mase funkcionalnog egzokrinog parenhima i kršenja izlučivanja žlijezde u dvanaesniku.
  2. Slabost, drhtanje u cijelom tijelu, glad, grčevi, nenamjeran pokret crijeva i mokrenje, gubitak svijesti. Ovi simptomi CP povezani su s kršenjem intracekretorne funkcije gušterače.
  3. Sindrom boli u trbuhu. Bol nema jasnu lokalizaciju. Može se pojaviti u srednjem ili gornjem dijelu trbuha i poprimiti herpes zoster. U nekim slučajevima bol se ne opaža.

Dijagnoza akutnog pankreatitisa

Da bi potvrdili dijagnozu, ljekari propisuju pregled svojim pacijentima.Dijagnoza pankreatitisa uključuje krvne testove koji se obavljaju radi utvrđivanja količine enzima koji nastaju u gušterači. Uobičajen je test seruma amilaza. Razina ovog enzima nekoliko je puta veća od norme kod onih koji imaju akutni pankreatitis.

Dijagnostičke metode uključuju i analizu urina. Prema rezultatima analize kod pacijenata su otkriveni:

  • proteinurija (sadržaj proteina u urinu),
  • mikrohematurija (prisutnost krvi u urinu koja prelazi fiziološku normu),
  • cilindrurija (pojava u urinu cilindričnih tijela formirana od krvnih stanica, zgrušeni protein, epitel bubrežne tubule).

Pouzdana metoda za dijagnozu akutnog pankreatitisa je računalna tomografija (CT). Omogućuje vam da dobijete sliku gušterače, okolnih tkiva i unutrašnjih organa, da identificirate komplikacije bolesti, procijenite razmjere i prirodu lezija pankreasa u nekrozi pankreasa.

Dijagnoza i liječenje akutnog pankreatitisa može se provesti zahvaljujući laparoskopiji. Pomoću nje ljekari s visokim stupnjem sigurnosti određuju oblik bolesti, identificiraju i uklanjaju neke komplikacije bolesti.

Najčešća, informativna, jednostavna i sigurna metoda za otkrivanje bolesti je ultrazvučna dijagnoza akutnog pankreatitisa (ultrazvuk). Kada se provodi procjenjuju se veličine, konture, oblik, unutarnja struktura, ehogenost gušterače i stanje duktalnog sustava.

Dijagnoza hroničnog oblika

Dijagnoza pankreatitisa kod odraslih uključuje prvenstveno ultrazvuk i CT. Bolesnicima se također dodjeljuje endoskopska retrogradna holangiopankreatografija. Ova metoda istraživanja je kombinacija endoskopije i fluoroskopije.

Dijagnoza hroničnog pankreatitisa uključuje i utvrđivanje egzokrine funkcije pankreasa. Upravo u tu svrhu specijalisti provode koprogram - laboratorijsko istraživanje koje vam omogućuje otkrivanje ostataka neprobavljene hrane u izmetu.

Exocrine funkcija gušterače može se proceniti i pomoću C-respiratornih testova. Njihova glavna prednost je neinvazivnost (nedostatak potrebe da se naruši integritet prirodnih vanjskih barijera). Takva dijagnoza pankreatitisa omogućava i utvrđivanje učinkovitosti enzim nadomjesne terapije.

Tretmani akutnog pankreatitisa

Ako se pojave simptomi koji ukazuju na razvoj OP, bolesnoj osobi je potrebno pružiti prvu pomoć:

  • zabraniti jesti i piti nekoliko dana,
  • nanesite epigastričnu podlogu za zagrevanje hladne vode ili mehura leda,
  • dajte antispazmodike (zbog upotrebe „No-shpa“ ili „Papaverine“ proizvodnja enzima će se smanjiti).

Nakon prve pomoći morate odmah pozvati liječnika. Osoba mora biti hospitalizirana u bolnici. U bolnici se odmah postavlja ultrazvučna dijagnoza akutnog pankreatitisa. Nakon uspostavljanja tačne dijagnoze propisuju se analgetici (Baralgin, Analgin) kako bi se suzbio bol.

Za liječenje se koriste i otopine aminokiselina i glukoze. Oni čine plastične i energetske potrebe ljudskog tijela. Propisuju se i antibiotici. Ovi lijekovi su potrebni za liječenje i sprečavanje gnojnih komplikacija.

Nekoliko dana nakon početka liječenja, u tankom crijevu je ugrađena tanka sonda. Neophodna je za primjenu tehnika enteralne prehrane. Kada se funkcija crijeva obnovi, pacijentu je omogućeno da jede prirodnim putem. Dijeta treba da se sastoji od žitarica, kuvanog povrća, kompota.

Konzervativno liječenje je u 87% slučajeva uspješno. Preostalih 13% bolesnih ljudi treba hiruršku intervenciju. Izvodi se kada dijagnoza pankreatitisa otkriva ozbiljne komplikacije. Ciljevi hirurškog tretmana su sljedeći:

  1. Smanjenje endotoksemije. Za to je propisana drenaža i dekompresija žučnih kanala, drenaža i rehabilitacija trbušne šupljine. Tokom operacije, iz organizma se uklanjaju enzimi, toksini i druge biološki aktivne tvari.
  2. Liječenje zaraznih i nekrotičnih komplikacija nekroze pankreasa (apscesi, fistule, ciste, peritonitis). Da bi se to postiglo, specijalisti obavljaju obdukciju i drenažu post-nekrotičnih, gnojnih šupljina, resekcije i sequestrektomije gušterače.

Lečenje hronične upale

Ako je dijagnoza pankreatitisa otkrila hronični oblik bolesti, tada se pacijentima mogu propisati različiti lijekovi: enzimski pripravci na bazi pankreatina (Mezim, Festal, Creon), antibiotici (Abaktal, Amoksiklav, Sumamed) i dr. U nekim je slučajevima (na primjer, s formiranom pseudocistom) potrebna minimalno invazivna (perkutana) drenaža ili operativni zahvat.

Važnu ulogu igra ishrana. Uz pogoršanje bolesti na 1-2 dana zabranjeno je jesti bilo šta. Možete piti samo tekućinu (1-1,5 litara dnevno): slab čaj, alkalnu mineralnu vodu bez plina, juhu divlje ruže (1-2 čaše). Na 2-3 dan dozvoljena je hrana. Dopuštene su sluzave juhe, tekući pire od mlijeka, povrtni pire, žele napravljen od voćnog soka.

Tokom perioda remisije morate se pridržavati sledećih saveta:

  1. Kuhajte na pari, pire ili pecite u pećnici. Izbacite čiste masnoće iz prehrane i ograničite sol na 6 g dnevno.
  2. Jedite male obroke 5-6 puta dnevno. Preporučena temperatura toplog jela nije viša od 57-62 stepena, hladna - ne manja od 15-17 stepeni.
  3. Iz prehrane isključite kiselu, začinjenu, začinjenu i konzerviranu hranu, grašak i grah, gljive, gazirana i alkoholna pića, kvas, kisele voćne sokove i bogate pekarske proizvode. Krem i pavlaka su u malim količinama dozvoljeni u jelima.

Alternativne metode liječenja

U akutnom obliku upale gušterače jedino je ispravno rešenje potražiti lekara. Ne vrijedi eksperimentirati s narodnim lijekovima za ovu vrstu bolesti. Ako simptomi i dijagnoza pankreatitisa ukazuju na hronični oblik bolesti, tada možete isprobati metode liječenja koje nudi alternativna medicina.

Pozitivan učinak u većini slučajeva daje biljna medicina. Upotreba biljnih pripravaka može značajno poboljšati stanje ljudi koji pate od hroničnog pankreatitisa. Evo recepta za jednu tradicionalnu medicinu:

  • pomiješajte u jednakim dijelovima kukuruzne stigme, cvjetove kamilice i neven, lišće plantaže i metvicu
  • uzmite 1 žličicu. iz smjese i sipajte 2 šolje ključale vode,
  • stavite čorbu u vodenu kupelj na 15 minuta,
  • udubiti gotov proizvod 45 minuta i procijediti.

Preporučuje se piti tri puta dnevno 15 minuta prije jela hranu, 0,4 šolje, prethodno razrijeđenu toplom vodom do volumena šalice. Proizvod možete čuvati u hladnjaku do 5 dana.

Prevencija pankreatitisa

Sasvim je moguće spriječiti razvoj pankreatitisa. Prije svega, morate pratiti svoje zdravlje. Neke bolesti žučnog i žučnog mjehura, bolesti gastrointestinalnog trakta izazivaju upalu gušterače. U slučaju pogoršanja zdravlja i pojave sumnjivih simptoma, potrebno je odmah konzultirati liječnika, uzeti potrebne testove i proći propisane preglede.

Druga važna preventivna mjera je smanjenje konzumiranja alkohola. Stručnjaci savjetuju čak i apsolutno zdrave ljude da ne piju alkohol u velikim količinama. Kod oboljenja gastrointestinalnog trakta, alkohol treba u potpunosti napustiti.

Zaključno, vrijedno je napomenuti da je pankreatitis (klinika, dijagnoza, liječenje ove bolesti) hitna medicinska tema. Ako se pojave simptomi koji ukazuju na upalu gušterače, potrebno je konzultirati liječnika. Pokretanje bolesti može dovesti do ozbiljnih komplikacija po život.

Klinika za pankreatitis

Hronični pankreatitis manifestuje se kao trajna upala što dovodi do trajne strukturalne promjene sa fibrozom pankreasa. Ove promjene smanjuju egzokrine i endokrine funkcije. Prepoznavanje bolesti omogućava ispravnu dijagnozu pankreatitisa. Klinika se pojavljuje na sljedeći način:

Bol u trbuhu i istovremeno gubitak težine pacijenta. Apetit smanjuje, unos hrane je ograničen, kao rezultat toga, jaka iscrpljenost i nedovoljna prehrana. Bol je često pokazatelj operacije.

Pojavljuju se u epigastričnoj regiji, u lijevom hipohondriju, moguće zračeći prema leđima. Najčešće se to događa nakon uzimanja masnog, začinjenog obroka nakon sat i po, dva sata, dešava se da to traje nakon 6-12 sati. Još duži period prije nego što se bol primijeti nakon uzimanja alkohola, ona doseže 48-72 sata.

Narednih nekoliko minuta nakon jela bol je vrlo rijedak. Ponekad to nije povezano s obrocima. Napadi se mogu pojaviti noću.

Navodni mehanizmi za pojavu bola uključuju: upale gušterače, neuroinflamation, povišen intrapankreasni pritisak, mogući su van-pankreasni uzroci (stenoza žučnih kanala).

Ponekad kronični pankreatitis ima bezbolan tok (20% slučajeva).

Prije dijagnosticiranja hroničnog pankreatitisa, ljekar vrši pregled pacijenta. Prisutnost bolesti može ukazivati ​​na:

  • periodične bolove koji se pojavljuju u lijevom hipohondriju,
  • povremena mučnina
  • karakteristična dijareja,
  • nagli pad telesne težine,
  • gore nakon jela prženu, masnu, začinjenu hranu.

Akutna forma

Laboratorijska dijagnoza i liječenje akutnog pankreatitisa mogu brzo donijeti olakšanje pacijentu. Obično se blagi akutni oblik odvija bez komplikacija. Unutrašnji organi su manje pogođeni.

Ako je oblik teške upalne prirode, postoje kršenja u tkivima i organima, moguć je apsces gušterače. Više od mjesec dana kasnije može se pojaviti lažna cista, karakterizira je nakupljanje soka pankreasa. Ako se dogodi nekroza pankreasa, povećava se rizik od infekcije tkiva. Možda u teškom obliku, akutnom akumulacijom u žlijezdi ili u blizini pankreasnog prostora tečnosti. Prilikom provođenja dijagnostike to se mora uzeti u obzir.

Ako je počela nekroza tkiva, moguć je smrtni ishod, obično se to događa kada se pojavi gnojni oblik pankreatitisa.

Diferencijalna dijagnoza pankreatitisa

Ispravna taktika lečenja može se odabrati samo ako je dijagnoza tačna. Brzi oporavak pacijenta ovisi o tome. Za to se provodi diferencijalna dijagnoza kroničnog pankreatitisa. Vrlo je važno moći razlikovati ovu bolest od drugih koji imaju niz sličnih simptoma. U takve bolesti spadaju: perforirani čir, rak gušterače, crevna opstrukcija, holecistitis, infarkt miokarda, akutni upala slijepog crijeva. Odrediti od čega točno pacijent pati, moguće je samo u bolnici. Lekar mora znati sve karakteristične znakove ovih bolesti, to je potrebno kako bi se postavila tačna dijagnoza.

Tumor pomaže u otkrivanju računalne tomografije u 85% slučajeva. Preporučuje se provođenje diferencijalne dijagnoze pankreatitisa s ERCP-om.

Najveći broj kliničkih grešaka čini se prilikom razlikovanja pankreatitisa s perforiranim ulkusom. "Akutni trbuh" kada je probijen, ima sliku oštrog bola, praćenog stanjem šoka. Puls je rijedak, nema povraćanja, trbušni zidovi su napeti, napetost je simptom frenicusa, jetrena tupost zamijenjena zvučnim timpanološkim simptomom perforacije, pojava pneumoperitoneuma. S perforiranim ulkusom pacijent zauzima prisilni položaj, čijom se promjenom pojačava bol. Kod pankreatitisa pacijenti su nemirni i pokretni. U prvom slučaju povraćanje je izostalo, u drugom je ponovljeno povraćanje karakteristično.

Diferencijalna dijagnoza crevne opstrukcije i pankreatitisa

Sa crijevnom opstrukcijom, pitanje njegovog oblika je vrlo teško riješiti, mehaničko ili dinamično. Dijagnoza akutnog pankreatitisa najčešće otkriva dinamičku opstrukciju. Poteškoće u prepoznavanju nastaju u kasnijim fazama, kada je razlika već izbrisana.

Kompleks kliničkih simptoma s opstrukcijom vrlo je različit, može ovisiti o:

  • od lokalizacije (u debelom crevu ili tankom crevu),
  • vrste (zatitu, davljenje),
  • vreme (hronično, akutno),
  • priroda prepreke.

Sva ova raznolikost razloga stvara poteškoće u postavljanju dijagnoze.

Kod akutnog pankreatitisa funkcionalna opstrukcija je paralitična. U genezi neuroni mehanizmi igraju ogromnu ulogu, jer patološki procesi imaju refleksni razvoj. Akutni pankreatitis je indiciran rastućim, iznenadnim bolovima u cijelom trbuhu, nadutosti, opetovanim povraćanjem, kolapsom.

Sa teškom diferencijalnom dijagnozom pankreatitisa, potrebno je okrenuti se fluoroskopiji. Ispituju se trbušni organi (Kloiberova zdjela).

Nizak hlorid u krvi ukazuje na crijevnu opstrukciju. Ako je razina hlorida normalna, a broj dijastaza visok, onda to ukazuje na pankreatitis.

Druge bolesti

Pri dijagnosticiranju pankreatitisa potrebno je uzeti u obzir mnoge nijanse, razlikovati slične simptome karakteristične za ostale bolesti.

Klinička slika bolesti je slična pneumonija donjeg dijela lobara. Potonje se može prepoznati po odsustvu opetovanog povraćanja, dijastazurije, po visokoj temperaturi.

Aneurizma pilinga nastaje s krvarenjem u zidu aorte, posljednje se stratificira u velikoj mjeri. U predelu grudnog koša postoje jaki bolovi, koji često nose pojas. Piling može doći do trbušne aorte, ukočenost i smanjenje osjetljivosti nastaju u donjim ekstremitetima.

Gastromesenterijska opstrukcija često prolazi u akutnom obliku sa slabim, brzim pulsom, povraćanjem, natezanjem epigastrične regije, pri normalnoj temperaturi. Slika je slična akutnom pankreatitisu. Nekonzistentnost u laganom porastu dijastaze.

Slične poteškoće mogu nastati prilikom razlikovanja sa spontana ruptura ili inverzija želuca. U posljednjem je slučaju tipičan obrazac lijeve polovine trbušne regije; pri ispitivanju sonde postoje poteškoće pri prolasku kroz kardinalni dio želuca. U slučaju spontane rupture dolazi do pneumoperitoneuma.

Svaki terapeut mora znati osnove dijagnoze i liječenja pankreatitisa. Treba istaknuti karakteristične simptome bolesti od mnogih sličnih, postaviti točnu dijagnozu i propisati liječenje.

Laboratorijska dijagnostika

Ako se pacijenta sumnja na pankreatitis, dodjeljuje mu se sveobuhvatan pregled. Važnu ulogu igraju laboratorijske metode za dijagnozu pankreatitisa. Prije svega, radi se biohemijski test krvi kako bi se utvrdio tip bolesti. Analize vam omogućavaju da jasno utvrdite sliku bolesti. Kod pankreatitisa se povećava nivo lipaze, alfa-amilaze, dolazi do naglog skoka aktivnosti C-reaktivnog proteina. Ako je razina uree u krvi povišena, to govori o tome da bolest prati neispravnost bubrega. Značajno smanjenje albumina i količine proteina.Nivo inzulina opada, nivo glukoze raste.

Elektrolitička i analiza vode omogućuju prepoznavanje promjena u sastavu krvi. S padom razine tekućine povećava se vjerojatnost začepljenja krvnih žila i stvaranja krvnih ugrušaka. Analiza vam omogućava utvrđivanje razine natrijuma, kalijuma, kalcijuma koji su odgovorni za funkciju krvnih žila i srca.

Opštem pretragom krvi utvrđuje se priroda bolesti. Posebna se pažnja obraća na razinu crvenih krvnih zrnaca i bijelih krvnih zrnaca, što omogućava provedbu potpune dijagnoze.

Pankreatitis se utvrđuje i mokraćnim testovima, razina alfa-amilaze u njemu odstupa od norme. S progresijom bolesti otkrivaju se leukociti, crvena krvna zrnca i druge neuobičajene komponente.

Instrumentalna dijagnostika

Instrumentalna dijagnoza pankreatitisa omogućava ljekaru da vidi promjene u gušterači. Također je potrebno otkriti je li upala zahvatila najbliža tkiva i organe.

Ultrazvuk se smatra najtačnijim. Ultrazvuk omogućava vizualni pregled žlijezde. Takva studija omogućava vam da identificirate bolest čak i u asimptomatskom periodu. Ultrazvuk također može pregledati žučne kanale, odrediti gnojne apscese u ranim fazama i vidjeti prisustvo tekućine.

Laparoskopijom se istovremeno dijagnosticira i liječi pankreatitis. Ponekad je tokom ove mini operacije moguće umanjiti učinak upale na ostale organe. Vrijedi napomenuti da se laparoskopija koristi samo u ekstremnim slučajevima.

Kod računarske tomografije pankreatitis se utvrđuje karakterističnim znakovima: povećana veličina žlijezde, prisustvo upaljenog ili mrtvog tkiva.

Lečenje pankreatitisa

Upoznali smo se s klinikom, dijagnozom pankreatitisa. Liječenje ove bolesti može biti efikasno i brzo, moderni lijekovi to omogućavaju. Zahvaljujući njima, u većini slučajeva moguće je odbiti hiruršku intervenciju. Koristi se korak terapija. Najčešće pacijenti koji pate od akutnog toka bolesti uđu u bolnicu. Prije svega propisano je protuupalno i antibakterijsko liječenje. Otkrivajući gnojne formacije, pribjegavaju se minimalno invazivnoj intervenciji za antimikrobno sanaciju.

Brz pozitivan efekat može se postići suzbijanjem razgradnje enzima, uklanjanjem toksina iz krvi.

Sledeći lekovi se koriste za lečenje pankreatitisa:

  • lijekovi protiv bolova - „No-Shpa“, „Papaverine“, „Analgin“, „Ketarol“,
  • antacid - "Almagel", "Fosfalugel", "Ranitidin",
  • enzimatski - „Omez“, „Pancreatin“, „Creon“.

Uz pravilno liječenje bolesti, liječnik mora propisati antacide i blokatore histamina. Ovi lijekovi pomažu u zaštiti stomačnih zidova od štetnog djelovanja pankreasnog soka. "Ranitidin" i "Omeprazol" propisuju se najčešće, smanjuju kiselost i smatraju se najefikasnijim. Ali treba imati na umu da se galjenjem lijeka može prekršiti brzina izlučivanja soka, kao i proces cijepljenja. Ponekad se koriste nadomjesci prirodnih razgradnih enzima - ovo je Creon, Pancreatin. Oni smanjuju proizvodnju pankreasnog soka, štite tkiva od uništenja.

Ni u kojem slučaju se ne bavite liječenjem. Lijekove za upotrebu treba propisati isključivo liječnik, on zna šta je tačno potrebno sa vašim oblikom tijeka bolesti.

Laboratorijske tehnike i funkcionalne metode ispitivanja pankreatitisa

Laboratorijska dijagnoza pankreatitisa je ispitivanje krvi, urina, izmeta, sadržaja dvanaestopalačnog creva. Obavezno provedite diferencijalnu dijagnozu sličnih bolesti kako biste spriječili postavljanje pogrešne dijagnoze, uključujući dodatne postupke. Razmislite koji testovi otkrivaju pankreatitis:

Klinički test krvi s pankreatitisom nosi puno korisnih informacija. Primjećuje se povećanje ESR-a, porast bijelih krvnih zrnaca i pomak u formuli leukocita ulijevo. Razvoj hipohromne anemije prati hipoenzimski pankreatitis, različite težine. Eozinofilija se nalazi kod alergijskog pankreatitisa i parazitoze. Hematocrit se smanjuje s nekrozom pankreasa, a povećava dehidracijom.

Hemija krvi pokazuje promjenu pokazatelja proteina: smanjenje ukupnog proteina i kršenje njegovih frakcija s rastom globulina i smanjenjem albumina. Uz hiperencimski pankreatitis otkriva se porast ALT aminotransferaza i posebno AST. Kod opstruktivnog i reaktivnog pankreatitisa izlučuju se visoki bilirubin i alkalna fosfataza (alkalna fosfataza). Otkriva se pad nivoa kalcijuma u krvi, što direktno korelira sa težinom pankreatitisa.

Ispitivanje nivoa enzima pankreasa u mokraći i krvi. Broj amilaza naglo raste (i u krvi i u urinu). Sa OP i sa CP nivo nivo amilaze raste, ali sa CP je umeren i u pogoršanju. Stoga je ova metoda od male koristi za dijagnozu CP. S obzirom na to da se kod CP-a razvija fibroza, što dovodi do slabe proizvodnje enzima i u početku će biti manja. Očito, s pogoršanjem CP raste razina enzima, ali u početku niska, povećavajući, može biti u prihvatljivim granicama.

Amilaza ima dva izomera: P-izoamilazu i S-izoamilazu. U analizama se mora izmjeriti P-izoamilaza, jer je to amilaza pankreasa.

Merenje nekih enzima prvog dana akutnog pankreatitisa je opravdano: elastaza, lipaza, tripsin, to ukazuje na njihovu visoku tačnost. Broj tripsina, alfa-1-antitripsina, lipaze, sialne kiseline smatra se vrlo informativnom analizom, ali zbog određenih okolnosti rezultat može biti nepouzdan, jer se određeni broj enzima može promijeniti s drugim tegobama gastrointestinalnog trakta.

Dijagnoza hroničnog pankreatitisa uključuje mjerenje fosfolipaze A2, njen broj se povećava u prisustvu nekrotičnog procesa - pankreasne nekroze. Takođe, kod nekroze pankreasa povećava se leukocitna elastaza, alfa 2-makroglobulin, alfa 2 -antitripsin. Razvoj pankreatitisa može se dijagnosticirati određivanjem pro-upalnog IL-a (interleukini).

Razina tumorskih markera CEA (rak-embrionalni antigen) i CA - 19,9 (karboantigen) se povećava kada se pojavi pankreatitis. Kod karcinoma gušterače ti su brojevi deset ili sto puta veći od normalnih.

Funkcijski testovi

Ispitivanja sonde (tačnije): Izravni testovi - izravno putem gastroduodenalne sonde uzorkuje se sadržaj dvanaesnika, a u njemu se broje bikarbonati i enzimi. Zlatni standard - SPZT - tajniinpanreosiminski test. Indirektni testovi - Lund test sa opterećenjem hrane.

Bebežni testovi (manje tačni): Direktni testovi - mjerenje enzima u izmetu (fekalna elastaza-1, kimotripsin). Neizravni testovi - izračunavanje nivoa produkta raspadanja stolice (koproskopija stolice s lipidnim profilom, određivanje količine izlučene masti po danu). U urinu (PABK test, Schillingov test, pankreolaurilni test). U izdisanom vazduhu (protein, trigliceridi, amilaza).

Utvrđivanje uzroka pankreatitisa

Vrlo važna tačka u dijagnozi - sva naredna terapija ovisi o poznavanju tačnog uzroka.

Alkoholni pankreatitis otkrivena istorija, pacijent ne negira činjenicu konzumiranja alkohola.

Bilijarni pankreatitis - povijest bolesti žučnih kanala ili kolelitijaze. U analizama je uočeno povećanje bilirubina i alkalne fosfataze (alkalne fosfataze). Prisutnost infekcija (gljivičnih, virusnih, bakterijskih, parazitskih), autoimunih bolesti, genetskih, hiperkalcemija.

ILI OBP - pregledni snimak trbušne šupljine

Anketnom slikom moguće je popraviti mesto oticanja poprečnog debelog creva, uz nekrotičan proces - prozračnost petlji tankog i debelog creva. Kao uzrok opstruktivnog pankreatitisa otkrivanje kamenca u kanalu ili žučnom mjehuru. Prisutnost kalcifikacija i kalcifikacija u CP.

Rendgenski OGK

Rendgenski snimak OGK (organi grudnog koša) - otkriva eksudativnu pleuriju na levoj strani, rijetko bilateralnu, ograničenje pomicanja dijafragme, propadanje donjeg režnja pluća s lijeve strane. S upalom gušterače, izlivanje tekućine događa se u lumenu pleuralne šupljine, tečnost se nakuplja i pritiska na pluća s lijeve strane.

Informativniji je dodatak rendgenski pregled kontrasta s barijem, želucem i dvanaesnikom (dvanaestopalačno crijevo), pregledava se žučni mjehur sa kanalima.

Sonografija gušterače (ultrazvuk pankreasa)

Koriste se za mjerenje veličine, oblika organa, ehogenosti, jednoličnosti kontura, patoloških formacija i inkluzija, procjene strukture organa, pojašnjenja prisutnosti slobodne tekućine, stanja kanala, mjerenja veličine zajedničkog žučnog kanala (cističnog kanala), prisutnosti cista, pseudocista, patoloških neoplazmi, procjene susjednih organa i tkiva.

Kod pogoršanja CP opaža se njegov rast (općeniti ili djelomični), s edemom gušterače - konture su jednolike, s širenjem edema na okolno tkivo konture su mutne.

Ehogenost gušterače postepeno opada, bez pogoršanja je veća. Struktura žlijezde je heterogena, vidljiva je pseudocista, asimetrično širenje Wirsungovog kanala.

Pored toga, može se otkriti: kompresija vena, pronalaženje slobodne tečnosti, proširenje zajedničkog žučnog kanala, splenomegalija, povećanje limfnih čvorova pankreasa.

S pankreasnom nekrozom struktura žlijezde postaje heterogena, mijenjaju se ehogenost, pronalaze se anaehogena, hiperehoična i hipoehoična područja.

Dugoročni trenutni pankreatitis dovodi do stvaranja kalcifikacija u kanalima, kalcifikacija u tkivu žlijezde. U kasnijim fazama, veličina gušterače se smanjuje zbog sabijanja, fibroze, ehogenosti se povećava, struktura postaje homogena.

Dopplerov način pomaže u diferencijalnoj dijagnozi karcinoma gušterače, karakteristične su razlike u strukturi vaskularnog uzorka i opskrbi krvlju. Odstupanja kod mladih i starih različito se tumače zbog anatomskih razlika povezanih s godinama.

Rezultat dešifrira dežurni ljekar kako bi se spriječila prevelika dijagnoza ili pogrešna interpretacija rezultata.

Intraduktalni ultrazvuk

Intraduktalnim ultrazvukom metoda se procjenjuje motoričku sposobnost Odfijevog sfinktera i vrstu diskinezije.

CPG pod kontrolom ultrazvuka (perkutana pankreatografija pod kontrolom ultrazvuka) je najnovije dostignuće u istraživanju pankreasnog sistema kanala.

Intravaskularni ultrazvuk koristi se za dijagnosticiranje CP-a od tumora.

EUS (endoskopska ultrasonografija - endoskopski ultrazvuk)

EUS (endoskopska ultrasonografija - endoskopski ultrazvuk). Danas informativnija metoda prije ultrazvuka, CT, E RCP. Ima prednosti u otkrivanju ranih promjena u parenhimu i pankreasnom kanalu, može prepoznati značajne ozljede gušterače i detektirati patološke formacije koje nisu otkrivene drugim metodama. Na osnovu ukupnosti otkrivenih znakova ESM-a, moguće je sugerisati dijagnozu pankreatitisa.

Nove ultrazvučne metode (intraduktalne, laparoskopske, intravaskularne i ESM) rijetke su u praktičnoj zdravstvenoj zaštiti zbog visokih troškova opreme.

Sva odstupanja otkrivena ultrazvukom tumače lekara koji se moraju povezati s kliničkim i laboratorijskim podacima s obzirom na njihovu ne 100% tačnost.

CT - računarska tomografija i MRI gušterače

CT - računarska tomografija i MRI gušterače, organa trbušne šupljine, retroperitonealnog prostora.

Patološke promjene zabilježene CT-om u CP i OP su slične, no kod OP su značajnije. U egzacerbaciji CP bilježe se edem gušterače, lagano povećanje njegove veličine, infiltrativne lezije u gušterači, pseudociste, kalcifikacije, kalcifikacije, proširenje ili deformacija glavnog kanala pankreasa. Uz OP se bilježe i edemi i povećanje veličine gušterače, ali izraženi, moguće je otkriti slobodnu tekućinu i infiltraciju.

ERCP (endoskopska retrogradna holangiopankreatografija)

ERCP - ovo je endoskopska retrogradna holangiopancreatografija. Ovaj postupak zauzeo je snažno mjesto u dijagnostici, a na njega je u preciziranju CP-a naznačen "zlatni standard".

Korištenjem ERCP-a dijagnosticiraju deformaciju glavnog kanala gušterače, sužavanje u obliku "krunice", koštanih deformacija, nedostatke popunjavanja, pseudociste, ciste pankreasa.

Kada se pojave kontrasti, otkrivaju se cistične formacije jer kontrast ispunjava šupljinu i moguće ju je vizualizirati, a dijagnosticira se i širenje i suženje kanala i njegova začepljenja.

Angiografija ili CT angiografija

Angiografija ili CT angiografija - istraživanje sudova pankreasa. Endoskopija želuca i dvanaestopalačnog creva (dvanaestopalačno crevo).

Pankreatocholangioscopy (PCS) koristi se za proučavanje stanja velikih žučnih i Wirsungovih kanala. U teškim situacijama je uključena laparoskopija sa ciljanom biopsijom, NMR.

Dijagnoza se može razlikovati u klinici ili bolnici. Ovisi o različitim čimbenicima: težini procesa, poteškoćama u dijagnozi, potrebi hirurškog ili terapijskog liječenja, dobi, prisutnosti popratnih bolesti, težini bolesti, mogućnostima medicinske ustanove, dostupnosti opreme i obučenog osoblja.

Skup analiza i studija u svakom je slučaju pojedinačan, odluku donosi liječnik.

Diplomirao na Smolenskoj državnoj medicinskoj akademiji. Radi u GBUZ KDC 4 Podružnica DZM 4, Moskva, voditelj. terapijsko odeljenje. Radno iskustvo 8 godina.

Pogledajte video: Rak pankreasa: jedan od najagresivnijih tumora (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar