Mjerači glukometra: kako odabrati, kada promijeniti

Glukometarima se nazivaju prijenosni uređaji koji mjere šećer u krvi. Djelovanje većine njih zasniva se na probijanju pacijentovog prsta, uzorkovanju krvi, primjeni na test traku i daljnjoj analizi. Da biste napravili ubod, koriste se lancete glukometra (drugim riječima, igle).

Lanče se smatraju jednim od najčešćih potrošnih materijala koje dijabetičari kupuju. Njihova upotreba je efikasna, sigurna i gotovo bezbolna, rizik od infekcije svim vrstama infekcije smanjuje se više puta. U članku se razmatraju što su igle za mjerač glukoze, njihove vrste, koliko puta možete koristiti uređaje i mogućnosti po izboru.

Univerzalna igla za glukometar

Univerzalne igle pogodne su za sve prenosive uređaje za mjerenje glukoze u krvi. Jedini uređaj na koji nisu prilagođene lancete ove grupe je Accu Chek Softlix. Ovaj je uređaj prilično skup, tako da njegova upotreba nije tako česta.

Univerzalni scarifiers - široko korištena i povoljnija opcija

Univerzalna igla minimalno ozljeđuje kožu tokom punkcije. Uređaj je ubačen u dršku koja je dio glukometra. Proizvođači mogu ovu vrstu uboda učiniti praktičnijom dodavanjem funkcije za kontrolu dubine zaraze. Ovo je potrebno u slučaju mjerenja pokazatelja šećera za malu djecu.

Važno! Igle su opremljene zaštitnim kapicama, što osigurava sigurnost i pouzdanost.

Lancet za automatsko probijanje

Automatski probijač je učvršćivanje sa zamjenjivim iglama. Za upotrebu vam ne treba olovka. Sam će uzeti kap krvi, vrijedi je staviti na prst i pritisnuti glavu. Lanceta je opremljena tankom iglom koja probijanje čini nevidljivim, bezbolnim. Ista igla se ne može ponovo koristiti. Nakon upotrebe, uklanja se i odlaže (moguće ga je staviti u poseban kontejner za oštre smeće).

Krug vozila je primjer glukometra koji koriste automatske lancete. Njegov model ima posebnu zaštitu, što se manifestuje činjenicom da pirser počinje raditi samo u slučaju kontakta s kožom.

Automatski lanceti pogodni su za dijabetičare ovisne o insulinu, jer takvi pacijenti mjere šećer mnogo puta dnevno.

Dečje igle

Posebna grupa koja nije našla široku upotrebu. To je zbog visokih troškova zastupnika. Dijete lanceta imaju najoštrije igle koje pružaju tačan i bezbolan postupak oduzimanja krvi. Nakon postupka, mjesto uboda ne boli. Korisnici radije koriste univerzalne lancete za djecu umjesto ove kategorije igala.

Upotreba lanceta - bezbolna metoda uzorkovanja krvi za istraživanje

Koliko često trebate mijenjati lancetu?

Proizvođači i endokrinolozi naglašavaju potrebu da svaki piercer koristite samo jednom. To je zato što je igla sterilna pre upotrebe. Nakon izlaganja i probijanja površina se osemenjuje mikroorganizmima.

Lancete automatskog tipa u ovom su pogledu pouzdanije, jer se mijenjaju neovisno, sprječavajući ponovnu upotrebu. Osoba mora sama mijenjati automatske igle, ali da bi uštedjeli novac, pacijenti radije koriste isti uređaj sve dok ne postane dosadan. Mora se imati na umu da to povećava rizik od razvoja upalnih i zaraznih procesa sa svakim narednim punkcijama sve više i više.

Važno! Stručnjaci su došli do zajedničkog mišljenja da je u nekim slučajevima dozvoljena primjena jedne lancete dnevno, međutim, prisustvo trovanja krvlju, zaraznih bolesti smatra se apsolutnim pokazateljem za zamjenu igle nakon svakog postupka.

Trošak i rad lanceta

Cijena pirsinga ovisi o više faktora:

  • kompanija proizvođača (uređaji koji se proizvode u Nemačkoj smatraju se najskupljima),
    broj lanceta u paketu,
  • tip uređaja (piercing strojevi imaju cijenu za red veće od univerzalnih modela),
    kvalitet proizvoda i modernizacija,
  • politiku ljekarni u kojoj se obavlja prodaja (dnevne ljekarne imaju niže cijene od ljekarni 24 sata).
Izbor uboda - izbor prema individualnim potrebama i značajkama

Na primjer, pakovanje od 200 igala univerzalnog tipa može koštati između 300-700 rubalja, a isti paket "automatskih strojeva" kupca će koštati 1400-1800 rubalja.

Upotreba

U radu uređaja za probijanje moraju se uzeti u obzir sljedeće karakteristike:

  • jednokratna upotreba (i dalje biste trebali pokušati u skladu s ovim stavkom),
  • prema uvjetima skladištenja, lancete trebaju biti na sobnoj temperaturi bez kritičnih promjena,
  • igle ne smiju biti izložene tekućini, pari, direktnom suncu,
  • Lancete kojima je istekao rok trajanja su zabranjene.

Važno! Poštivanje pravila sprečava pojavu grešaka u merenju glukoze u krvi.

Popularni modeli Lancet na prvi pogled

Postoji veliki broj scarifiera koji su stekli popularnost među korisnicima dijabetičara.

Microllet lancete namenjene su glukometru Contour Plus. Njihova prednost zasniva se na visokoj kvaliteti i sigurnosti. Igle su napravljene od medicinskog čelika, sterilne su, opremljene posebnim poklopcem. Microllet lancete smatraju se univerzalnim. Mogu se koristiti s bilo kojim uređajem za probijanje i uzimanje krvi.

Medlans Plus

Automatski lancet-skarifikator, dobar za mjerače glukoze u krvi za koje nije potrebna velika količina krvi za dijagnozu. Dubina probijanja - 1,5 mm. Za provođenje uzorkovanja materijala dovoljno je čvrsto pričvrstiti Medlans Plus na probijanje kože. Probijač se aktivira nezavisno.

Medlans Plus - predstavnik "mašina"

Potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da scarifieri ove kompanije imaju različito kodiranje u boji. Ovo se radi s ciljem korištenja uzoraka krvi različitog volumena, pažnja se posvećuje tipu kože. Uz pomoć Medlans Plus igala moguće je probušiti ušne školjke i pete radi prikupljanja biološkog materijala.

Postoji nekoliko vrsta skarafora ove kompanije koji se koriste na određenim uređajima. Na primjer, cijevi Accu Chek Multiklix prikladne su za glukometar Accu Chek Perform, igle Accu Chek FastKlix za Accu Chek Mobile, a Accu Chek Softclix su za uređaje istog naziva.

Važno! Svi skarifikatori su silikonski premazani, sterilni i probijaju mjesto uzorkovanja krvi bez ozbiljnih posljedica.

Gotovo svi automatizatori su opremljeni takvim iglicama. Imaju najmanji mogući prečnik, široko se koriste za uzorkovanje krvi u male dece. Lančevi su univerzalni, proizvođač - Njemačka. Igle imaju oštrenje u obliku koplja, križnu osnovu, izrađenu od visokokvalitetnog hirurškog čelika.

Kineske automatske lancete, koje se izdaju u obliku 6 različitih modela, međusobno se razlikuju po dubini probijanja i debljini igle. Svaki piercer ima zaštitnu kapu koja čuva sterilnost uređaja.

Prolance - automatski scarifikatori

Model je kompatibilan s većinom automatskih olovki za probijanje, ali se može koristiti bez njih. Vanjski dio lancete predstavljen je kapsulom od polimernog materijala. Igla je izrađena od medicinskog čelika, brušena duž cijele dužine. Proizvođač - Poljska. Pogodno za sva mjerača glukoze u krvi osim Accu Check Softclix-a.

Dizajniran je za rad sa uređajima s jednim dodirom (Select Touch Select, Van Touch Ultra). Proizvođač - SAD. Zbog činjenice da su igle univerzalne, mogu se koristiti sa drugim automatskim probijačima (Microlight, Satellite Plus, Satellite Express).

Do danas, lancete se smatraju najprihvatljivijim uređajima. Pomažu u određivanju pokazatelja glukoze u krvi i, sukladno tome, čine liječenje bolesti efikasnijim. Što odabrati uređaje za upotrebu, individualna je odluka pacijenata.

Pogledajte video: PRIZMA KRAGUJEVAC gluco sure (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar